Yalnız Sage’li Sn Okumuş’un söylediğinden benim anladığım, Sapan projesinin esası ASELSAN “TUFAN”. Onlar tüm atım teknolojisini ve aleti geliştiriyor. Sage, teknik yardım veriyor. Güdüm sistemi ve mühimmat üzerinde çalışıyor.
Zaten 3200m/saniye (9 + mach) mermi çıkış hızına ASELSAN ulaştı. Sage’nin elindeki o küçük aletle ancak kuş vurursunuz. Bir hesap yaparsanız Tufan’ın çıkış hızı 1kg lık mermiyi rahatlıkla + 300km ye yollar. Bu da etkili menzilini +150 km lere getirir. Tufan’ın tek rakibi Şahi . O da daha düzgün bir atış gerçekleştiremedi. Deneme atışlarında namlu çıkış hızı o kadar düşük ki geri tepme sıfır. Fiili Menzil 500m. (Teorik uçuk rakamlar veriyorlar ama fiiliyatta bu yok)
Ancak bu namlu çıkış hızlarıyla dahi Tufan EMT nin yan rüzgar gibi etkenlerden arındırılmış kesin etkili menzili 30km civarında. Daha yüksek menzil için güdüm lazım.Namlu dan çıkıncaya kadar mermi çok yüksek ivmesel yük altında kalıyor. Buna dayanabilecek elektronik güdüm sistemi geliştirmek çok çok zor. Sage bunu becerme peşinde demekki.
Hocam sen 35 mm top ile 105 mm topla bir tutuyorsun. Sapan nere Tufan nere. Projenin tufanla alakasına dair bir şey yok . Sadece diyor ki adam bu projeden sonra biz daha çok mühimmata odaklanacağız diyor.
Tufan o performansı gösteriyor ancak ne kadar namlu boyuyla ? kaç mj ile ? ne kadar dakika başına atım la ? ne kadar maliyetle ? Kocaman Tufan'ı ciws olarak kullanamazsın. Onun yolu hedef seti ayrı.
Sapan ise ayrı. Sapan videoyu da izlersen . Daha çok kısa menzilli çok atımlı , düşük maliyetli , kolay üretebilir ciws ve kısa mesafeli top olarak kullanılabilecek bir top.
Tufan ise daha uzun menzilli daha büyük mühimmata sahip olan daha boyutu yüksek ve enerji ihtiyacı fazla bir top.
-------------------------
Önceden futuristik bilimkurgu gemi tasarımlarında donanma gemilerini tıpkı ww2'deki gemiler gibi toplara sahip yapıyorlardı. Bende buna gülüyordum. Ama teknoloji cidden buna evriliyor.

Eğer railgunların güdüm, dakika başı atım ve enerji problemlerini çözerlerse şu tarz gemileri gelecekte görebiliriz.
İşte örnek vermek açısından bu gemideki büyük topları Aselsan Tufan'ın gelecekteki halefleri , Ön ve yanlardaki ufakları'da Sapan'ın gelecekteki halefleri olarak düşün.