ATATÜRK VE ASKERİ TARİH > Askeri Tarih

Orhun Kitabeleri hakkında

<< < (2/3) > >>

SKYWOLF:
Türkçe ya da Türk dili, batıda Balkanlar’dan başlayıp doğuda Hazar Denizi sahasına kadar konuşulan Altay dillerinden biridir. Yaşı, en eski hesaplara göre 8500 olan Türkçe, bugün yaşayan Dünya dilleri arasında en eski yazılı belgelere sahip olan dildir. Bu belgeler, çivi yazılı Sümerce tabletlerdeki alıntı kelimelerdir.
https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrk%C3%A7e

serkan:
SKYWOLF 8500 yıl önce bildiğin taş devriydi. Mağara duvarlarına resimler yapılan devirler yani. O devirde kim okumuşta biz bir şeyler yazacağız. Konuşabiliyorduysak öpüp başımıza koyalım

Sümerlerle ortak kelimelerimiz olabilir. Sümerleri tanımak lazım bu adamlar herşeyin başlangıcı olan adamlar. Uygarlık dinler felzefe bilim hukuk maliye yazı her şey sümerde başlamıştır. Bugünkü hurafelerin batıl inançların büyülerin cinlerin minlerin ve bütün dinlerin kaynağı sümerdir. Evdeki kuralların kaidelerin pirensiplerin ahlağın yasağın ayıbın adetin her şeyin kaynağı sümerdir ordan çıkıp evrile evrile değişe değişe bize gelmiştir. Gece tırnak kesmek uğursuzluk getirir derler. Kesin sümerler icat etmiştir bunu. Böyle bir şey bunlar. Romayı Mısır ı Yunan ı ABD yi üst üste koyun onla çarpın bir sümer etmez insanlık tarihi anlamında. Eğer onlarla alakalı bir ortaklığımız varsa hiç kuşkusuz biz onlardan almışızdır onlar bizden değil
 
 

Partikül:
Serkan kardeş; milletleri, kavimleri yarıştırmanın anlamı yok ki..! İnsanlığın ortak değeridir. Mesela Lidyalılar parayı buldu diyoruz. Lidya kralı Karun; o nedenle dünyanın en zengin insanıydı diyoruz. Günümüzde; ''parayı biz bulduk, bizden başka kimse para kullanamaz arkadaş'' diyen bir Lidyalı var mı?

Ona bakarsanız ihtiyacın gereği olarak pantolunu, düğmeyi de Türkler bulmuştur. Şimdi durduk yerde; pantolunu biz icat ettik, herkes pantolonunu çıkarsın arkadaş! diyen bir Türk var mı? Şayet Türkler pantolonu icat etmeseydi; günümüzde herkes entari ile dolaşacaktı. Yani bunlar insanlığın ortak değerleridir. Sen bunu yaptın, ben bunu yaptım demeye gerek yok; icat ettin Allah Razı Olsun diyebilmek lazım.

kugos:
  İhtiyaç icatları doğurur. Kira sözleşmesine ihtiyaç olsa emin olun kullanılırdı. Çölde, bozkırda at koşturan adamın yazı ile ne işi olur, tabletle ne işi. Kılıcın iyisi ,atın iyisi, ok ve yayın iyisi olsun gerisi teferruat. Yerleşik kültürle, göçebe bozkır kültürünü karşılaştırmak zaten abesle iştigal. Göktürklerin yazıyı kullanması bile zaten başlı başına bir olağanüstülük. Yazılı belge bırakan kaç göçebe kültürü var ki?

DelKu:
Sn Serkan anladığım kadarıyla Teos antik kentinde bulunan sözleşmeden bahsediyorsun, yani İzmir'in Seferihisar ilçesinde yeralan, yani biz Türklerin üstünde yaşadığımız topraklarda bulunan bir kentte bulanan bir yazı tabletinden
 O sözleşme yazısının bizden 2000 yıl önce  başkaları tarafından yazılmış olmasında çok daha acı verici olan şey 2000 yıl sonrasında bile bu ulvi değerlerin önemini idrak edemeyen, o kavim toplulukların zamanında geliştirmiş oldukları ileri medeniyetlere bir şey ekleme gayretinde olmayan  bir insan topluluğu içinde yaşamak olmalı.
 Bu acıyı ruhunun derinliklerinde hissedebilenler çoğunluğa geçtiğinde, medeniyet ibreleri 1300 yıl öncesinde takılı kalmamış olanlar baskın olduğunda konuşmaya değer birşeyler olacaktır. 
Medeniyet yazıyı bulmak değil yazmaya değer birşey bulabilmektir.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git