Gönderen Konu: LAZER SİLAHLARI  (Okunma sayısı 44195 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ACE

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 761
  • 134
Ynt: LAZER SİLAHLARI
« Yanıtla #60 : 16 Aralık 2021, 21:00:24 »
Uzun süredir fanatik gibi savunduğum savunma düşüncesi bu. Lazer ve benzeri elektromanyetik enerji ile hava savunma.

Sanırım ileride gemilerin dikey atış sistemleri sadece antiship ve seyir füzesi gibi mühimmatlar için kullanılacak. Büyük enerji gereksinimi belki nükleeri vazgeçilmez hale getirecek. Tasarımlarımızı bu yönde geliştirmemiz şart. Hatta uçakları da.

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 5035
  • 232
  • DefenceTurk.com
İsrail Hava Savunmasına “Lazer Duvar” Ekleniyor
« Yanıtla #61 : 03 Şubat 2022, 19:07:42 »
İsrail, önümüzdeki bir yıl içerisinde karadan fırlatılan ve havadan gelen tehditlerden korunmak için lazer imha sistemi konuşlandırmayı planlıyor.

 İsrail Başbakanı Naftali Bennett tarafından yapılan ve ismi açıklanmayan lazer sisteminin operasyonel olarak tamamen devreye alınmadan önce deneysel amaçlı olarak kullanılmaya başlanması bekliyor.



 İsrailli savunma sanayii şirketi Rafael tarafından geliştirilen sisteminin isminin ise Iron Beam (Demir Işın) olması bekleniyor. Şirket, oldukça başarılı önlemelere imza atan Iron Dome sisteminin de üreticisi konumunda.

 “Yaklaşık bir yıl içinde İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), önce deneysel, ardından operasyonel olarak bir lazer müdahale sistemini hayata geçireecek. Önce güneyde, sonra başka yerlerde. Bu, orta ve uzun vadede İsrail’i füzelerden, roketlerden, insansız hava araçlarından (İHA’lar) ve diğer tehditlerden koruyacak bir lazer duvarı ile çevrelenmemizi ve aslında düşmanın en güçlü kartını elinden almamıza olanak sağlayacak.”

Iron Beam (Demir Işın) Hava Savunma Sistemi

Iron Beam sistemi, ilk kez 2014’te düzenlenen Singapur Havacılık Fuarı’nda sergilenen yönlendirilmiş enerjili hava savunma sistemi olarak biliniyor. Sistem Ağustos 2020’de İsrail Ordusunun hizmetine sunulmuştu.

Sistemin kısa menzilli roketleri, topçu atışlarını ve havanları önlemesi hedefleniyor. Iron Beam’in İHA’ları da imha edebildiği biliniyor. Menzili ise yaklaşık olarak 7 km olarak belirtiliyor.

Demir Işın, 7 kilometreye kadar olan mesafelerde düşman hedefleri yok etmek için ‘yönlendirilmiş yüksek enerjili lazer ışını’ kullanıyor.

Iron Beam; Arrow 2, Arrow 3, David’s Sling ve Iron Dome’a ​​ek olarak İsrail’in entegre hava savunma sisteminin beşinci unsurunu oluşturacak. Ancak, sistem tek başına da kullanılabilir.

Sistemin en büyük avantajı ise imha maliyetlerini dramatik ölçüde düşürecek olması. Her bir imha yaklaşık olarak 2.000 dolara mal olacak ki bu 150.000 dolarlara kadar çıkan hava savunma füzelerinin maliyeti yanında neredeyse hiçbir şey.

İsrail’in Lazer ile Hava Savunma Testleri

İsrail Savunma Bakanlığı ve Elbit Systems tarafından tasarlanan ve bir uçağa entegre edilen lazer sistemi ilk testini geçtiğimiz Haziran ayında başarıyla tamamlamıştı.

Yetkililer, İsrail’in çok katmanlı hava savunma sistemine entegre edilecek olan hava kökenli gelişmiş lazer sisteminin geliştirilmesinin yıllar alacağını ve icra edilen testin henüz ilk fazda olan bir projeye ait olduğunu vurguladı. Sistemin Iron Dome (Demir Kubbe), David’s Sling ve Arrow sistemleriyle beraber çalışması bekleniyor.

Şirket yetkilileri sisteme ait prototipin 2025 yılına kadar hazır olacağını tahmin ediyor. Sisteme şu ana kadar bir isim verilmiş değil.

İsrail Savunma Bakanlığı Silah ve Teknolojik Altyapı Geliştirme İdaresi Başkanlığı’ndan Tuğgeneral Yaniv Rotem: “Bildiğimiz kadarıyla biz böylesine bir kapasiteye sahip olan ilk ülkeyiz ama belki, elbette, böyle bir müdahaleyi deneyen ve başaran ilk ülkeler arasında yer alıyoruz.”

Rotem’e göre 100 kilowatt’lık güce ve 20 km menzile sahip olacak prototipin 3-4 yıl içinde ortaya çıkması bekleniyor. Sistemin tamamen operasyonel hale gelmesi ise uzun yıllar alacak. İsrail aynı zamanda yine Elbit Systems ve Rafael ile beraber kara konuşlu bir lazer silahı üzerinde de çalışıyor. Bu sistemin de 8-10 km bir menzile sahip olması ve 2025’te envantere girmesi bekleniyor.



İsrailli kaynaklara göre uçaklara entegre olarak kullanılabilecek olan lazer sisteminin kara konuşlu versiyonlara göre pek çok avantajı var. Bunlar arasında bulutların üzerinde çalışabilmesi, kötü hava şartlarından etkilenmemesi gibi nedenler yer alıyor.

https://www.savunmasanayist.com/israil-hava-savunmasina-lazer-duvar-ekleniyor/

Çevrimdışı ACE

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 761
  • 134
Ynt: LAZER SİLAHLARI
« Yanıtla #62 : 03 Şubat 2022, 21:30:25 »
Sanırım bu sistemin diğer güzel tarafı da menzil 20 km ve merkezde de irtifanın 20km’ye ulaşabiliyor olması. Eğri değil de dairesel bir etki hacmi oluşturur.

Bir imha 2000 dolar. Elektriği de kaçak çekersek ohooo oldu bu iş. :)

Çevrimdışı Gökbörü

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1480
  • 135
  • DefenceTurk.com
Ynt: LAZER SİLAHLARI
« Yanıtla #63 : 04 Şubat 2022, 16:34:40 »
Boyle giderse HSS kurmadan once enerji santrali kurmak gerecek..:)
What is steel compared to the hand that wields it?

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 5035
  • 232
  • DefenceTurk.com
Lockheed Martin bünyesindeki en güçlü olarak nitelendirilen 300 kW sınıfı lazer, ABD Ordusu’na sunuldu.

Lockheed Martin, Eylül ayı içerisinde ABD Savunma Bakanlığı Araştırma ve Mühendislik Müsteşarlığı’na (OUSD (R&E)) yeni bir sistem sunduğunu duyurdu. Army Recognition’un aktardığı üzere Lockheed Martin, yapılan çalışmalar neticesinde üretmiş olduğu 300 kW sınıfı lazer sistemini ABD Ordusu’na teklif etti. Elektrikli 300 kW sınıfı lazer, bugüne kadar Lockheed Martin’in sahip olduğu en güçlü lazer sistemi olarak üretildi.



300 kW sınıfı lazerin, ABD Savunma Bakanlığı’nın ve ABD Ordusu’nun desteklediği IFPC-HEL (Dolaylı Saldırıdan Korunma Kabiliyeti-Yüksek Enerjili Lazer) lazer silah sistemine entegrasyonu için uygun koşulları sağladığı ve hazır olduğu belirtildi.



OUSD (R&E), Yüksek Enerji Lazer Ölçekleme Girişimi’nin (HELSI) bir parçası olarak spektral ışını kombineli yüksek enerjili lazer tasarımını 300 kW sınıfına ölçeklendirmek için 2019’da Lockheed Martin’i seçmişti. Bu bağlamda 2019 yılı itibariyle yapılan ortak çalışmaların neticesi, beklenen tarihten daha kısa bir sürede tamamlandı.

Lockheed Martin Gelişmiş Ürün Çözümleri Başkan Yardımcısı Rick Cordaro yaptığı bir açıklamada:

“Lockheed Martin, yüksek güçlü lazer silah sistemlerinin gelecekteki saha çalışmalarındaki kullanım rahatlığı için gücü ve verimliliği arttırırken, ağırlığı ve hacmi azalttı.” ifadelerine yer verdi.

HELSI lazer, 2022’de laboratuvar ve saha testleri için planlanan Ordu’nun IFPC-HEL’i ile gösteri çabalarını destekleyecek. Lockheed Martin’in 300 kW sınıfı yüksek enerjili lazer tasarımı ve yapısı, yönlendirilmiş enerji teknolojisine yapılan önemli yatırımlar ve şirketin Washington eyaletinde ve Owego, New York’taki özel ekibinin katkılarıyla sağlandı. Ekip, elektromanyetik enerjiyi araştırma, tasarlama, geliştirme konusunda uzun tecrübeye sahip ve yenilikçi 21. yüzyıl güvenlik çözümleri sunuyor.

https://www.defenceturk.net/lockheed-martinin-en-guclu-lazer-sistemi-abd-ordusuna-sunuldu