Gönderen Konu: İ SINIFI FIRKATEYN  (Okunma sayısı 178960 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Yasar

  • 2021 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3669
  • 360
  • DefenceTurk.com
Ynt: İ SINIFI FIRKATEYN
« Yanıtla #650 : 22 Aralık 2022, 12:07:55 »
İ sınıfında 250 km menzilli Pasif faz dizinli Smart-S MK-2 radarı yerine 200 km menzilli Aesa temelli  Aselsan Hazar radarı kullanılacak.
Bu radar Smart-S radarına göre daha sağlam,karıştırmaya daha dirençli bir radar.

Acaba İ sınıfı bazı modelleri için bir tık üstü menzillisi (300-400 km) menzillisi yapılıp da daha spesifik Hava savunmafırkateynine dönüştürmek mümkün mü?

Yine boyutu mu problem yaratır İ sınıfının ?
Hava savunma füze sayısı artırılamaz mı bir şekilde?
Sn Serkan1976,
Hazar radarı GaN tabanlı modül kullanan bir radar. Çok üstün evsafta. 100-150km menzilli Siper füzeleri için yeterli. Bence verilen menzil değerine fazla takılmamak gerekir. Zaten bu menzil savunmasanayist yazarının kendi tahmini. Hazar radarı konusunda fazla bilgi yok. Ama TF2000 için hazırlanan Çafrad ile Bayraktar LST’lere de yeni takılan MAR—D radarı arası, hava hedefleri için 3 boyutlu, yüzey hedefleri için 2 boyutlu performans veren ve hava savunma için ise ideal bir radar.

Bu ebat ve bu donanımlı bir gemi için VLS hücre sayısı yeterli aslında. Sonunda bu gemi bir savaş gemisi aynı zamanda. Bunlardan önce Ada sınıfına VLS nasıl sığdırılır ona eğilinmesi gerekir. Üzerlerinde füzeleri eksik RAM ve PHALANX CIWS , ve de Süper Rapid baştopu dışında hava savunma sistemi olmayan gemiler Ada Sınıfı korvetlerimiz.
« Son Düzenleme: 22 Aralık 2022, 12:15:42 Gönderen: Yasar »

Çevrimdışı Merzifonlu

  • 2021 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2775
  • 263
  • DefenceTurk.com
Ynt: İ SINIFI FIRKATEYN
« Yanıtla #651 : 22 Aralık 2022, 13:45:37 »
Bunlardan önce Ada sınıfına VLS nasıl sığdırılır ona eğilinmesi gerekir. Üzerlerinde füzeleri eksik RAM ve PHALANX CIWS , ve de Süper Rapid baştopu dışında hava savunma sistemi olmayan gemiler Ada Sınıfı korvetlerimiz.

Aklımı okudunuz.

Hava savunmasını güçlendirecekseniz, bunun en kısa yolu, eldeki her platforma ona en uygun HSS monte etmekten ve aynı zamanda bütün bu platformları sensör yuvası yapmaktan geçiyor.

Hepsinin topladığı verileri EH korumalı şekilde derleyen, anlık olarak işleyen ve yine anlık olarak taktik resmi oluşturabilen taraf hayatta kalır.

Çevrimdışı mehmet05

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1499
  • 134
  • DefenceTurk.com
Ynt: İ SINIFI FIRKATEYN
« Yanıtla #652 : 22 Aralık 2022, 13:50:01 »
Radarların açıklanan menzili hedef RCS sine göre farklı olabilir ve standart sıkıntısı olabilir. Yine Easa radarlarda da sektör sınırlaması ile menzil iki katına da çıkabilir.

Çevrimdışı sahin1

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 226
  • 12
  • DefenceTurk.com
Ynt: İ SINIFI FIRKATEYN
« Yanıtla #653 : 22 Aralık 2022, 15:34:29 »
Filoların bir alt sınıfı filotilladır. Bizde filotillalar genelde 4-6 gemidir. Yanlış bilmiyorsam 5 muhrip-3 denizaltı-2 korvet ve 4 hücumbot filotillası mevcut. Aslında 4'er gemiden 5 filotilla için 20 platform gerekli. Buna göre 4 İstif ile aslında platform azaltmadan muhrip filotillalarını donatmamız gerekli. Sonraki gelecek platformlar mevcutları azaltmalı. Olmuyorsa o zaman filotilla mevcutları 3'e inmiş anlamı çıkabilir. Halen Burakları bile tamamen envanterden çıkaramıyoruz. Şöyle bir düşünce aklıma geliyor. Muhtemelen artık biz 40 yıl değil 45-50 yıl kullanacağız. O sebeple Meko-1'leri hemen envanterden çıkaramayacağız. İstif sonrası platformlar muhrip filosuna verilip Meko-1'ler Burakların yerine konabilir.

Çevrimdışı baryshx

  • DefenceTurk
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 814
  • 58
  • DefenceTurk.com
Ynt: İ SINIFI FIRKATEYN
« Yanıtla #654 : 22 Aralık 2022, 15:35:27 »
İ sınıfında 250 km menzilli Pasif faz dizinli Smart-S MK-2 radarı yerine 200 km menzilli Aesa temelli  Aselsan Hazar radarı kullanılacak.
Bu radar Smart-S radarına göre daha sağlam,karıştırmaya daha dirençli bir radar.

Acaba İ sınıfı bazı modelleri için bir tık üstü menzillisi (300-400 km) menzillisi yapılıp da daha spesifik Hava savunmafırkateynine dönüştürmek mümkün mü?

Yine boyutu mu problem yaratır İ sınıfının ?
Hava savunma füze sayısı artırılamaz mı bir şekilde?
Aselsan'ın sitesinde Hazar radarı için etkili menzil 100km diyor.

Düzeltme = Sanırım bu Mar-D, Hazar bunun daha büyüğü olacaktı.

« Son Düzenleme: 22 Aralık 2022, 17:08:17 Gönderen: baryshx »

Çevrimdışı mimkemal

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 82
  • 9
  • DefenceTurk.com
Ynt: İ SINIFI FIRKATEYN
« Yanıtla #655 : 22 Aralık 2022, 17:09:37 »
Gabyalar yani OHP sınıfı gemiler alan savunması yapamazlar, bizdeki gemilerin üzerindeki SM-1 ler tamamen demode ve bayatlamış halde , fırlatma sistemi bir o kadar daha demode, SM-2 edinmiş olsaydık bile  u gemiler gene bu açığı kapatamayacaklardı.
Yakın hava savunma sistemi olan phalanxların ise  kendi gemilerini bile koruyabilecekleri şüpheli.
O sebeple eğer TCG - Anadolu’ya  ivedi olarak ciddi bir hava savunma kalkanı istiyorsak geminin kendisini donatmak durumundayız . Bu da ançak gemide bir alan yaratıp dikey fırlatma sistemi yerleştirerek siper RF / Hisar O + kombinasyonu kullanmak ile gerçekleşir, o da yeterli gelmez ekstra olarak 2 phalanx’ı Sea-ram gibi sistem ile değiştirerek yakın menzilde de koruma şemsiyesi kurmak lazım gelir
Eğer bu konuda da ambargo ile karşılaşırsak 2 ada sınıfının füze sistemini feda edilebilinir.
 Boşa çıkan Phalanx sistemleri de Ram sistemi çalınan (!) Ada ‘lara monte edilir en kötüsünden

Hocam yanlış anlamayın size karşı yazmıyorum OHP'ler nazarında genele yazıyorum.

Bildiğiniz üzere sadece okuyorum uzun süredir. Ama basına servis edilen bilgiler dahilinde kendi fikriyatımı söylmek istedim.

Neden ?

Biliyorsunuz Türk Donanması'nın Hava Savunma Kabiliyeti hakkında uzun süre yazdım. Akademik ölçekte dahi.

Enseyi hemen karartmış gözüküyorsunuz.

Şu noktada Siper Blok 1'i tekli atımla dahi envanterdeki vls'lerden atabildiğimiz, barbaroslar ve İstanbul envantere girdiğinde Türk donanmasının hava savunma kabiliyeti (anti-balistik dışında) o ayılıp bayıldığımız İtalya Donanmasına denk, Fransız Donanmasına yakın bir güç çarpanına sahip olabilir.

Şu an aklınızda nasıl yani ? eski gemilerimiz !, Freemleri çok iyi abi !, Hayvan gibi Horizonları var! gibi imgelenmelerin olduğuna eminim.

-Arkadaşlar envanterimizde kabuğu eski olsa da içi modern gemileri aratmayacak kadar iyi 8 gemi (4+ Barbaros Yöm ve 4+ Smart-s Mk-2/8'li Vls/Genesis SYS) ve 5 adet yeni gemi olacak (4 Ada + 1 İstif).

Bu gemilerin radarı hiç hafife alınmayacak bir radar olan smart-s mk2. Ölüp bitilen fransız fremmlerinin kullandığı herakles bunun içinde atış kontrol radarı özelliği olan versiyonu. Adamlar onla Aster-15/30 atıyorlar 32 vls'li gemiye takmışlar. ( Son 2 AAW modlu Fremmdeki Herakles hariç. Denilene göre modül sayısı artmış daha uzun menzilli bir radar. )

Yine bu gemilerde devamlı güncellenen bir genesis altyapısı var. Konsoldan tutun sistem altyapısına kadar modern gemilerden geri kalmaz. Hatta Müren açısından baktığımız da piyasaya düşen type 209 müren-sys konsolları görüntülerini Portekizlilerin Type-214'leri ile karşılaştırınca hangisi daha yeni gemi tartışma yaratır.

İşin dikey atım lançeri ve güdümlü mermi kapasitesine gelirsek daha yeni katılan AAW'li Freemleri katmazsak Fransız donanmasının Muharip gemilerdeki toplam vls gözü sayısı : 288 , İtalyanların : 224  Tcg İstanbul ile birlikte Türkiye'nin : 98 + 40 ( Diğer iki donanmanın vls'den attığı/atması gereken ve lançer sayısından yiyen ama İstanbul ve Barbaros Yöm'de yatay lançerden atılan seyir füzeleri)

Fransız ve İtalya donanmasının 8x anti-gemi güdümlü mermisi dışında vls tabanlı aster-30/15/Seyir Füzesi kapasitesi Fransa  : 288 , İtalyanların : 224

136 Hisar Rf/Essm Quadpack + 64 Siper Blok-1 + 40 Atmaca Blok 2 = 240 adet

Kısaca Aster-15'in Quadpack olmayışı ve 8+8 Atmacaların +8 kara saldırı modlu atmaca blok 2 yi 5 gemide yatay lançerden atabilmemiz, geminin muharip güç çarpanını üst düzeye çıkartıyor.

Şunu da unutmayın bizim gemilerin ciws ve benzeri kabiliyeti italya ve özellikle fransa'dan çok daha iyi . İtalyada akıllı top mühimmatı revaçta olsa da Fransa özellikle bu konuda zayıf ve Asterlere bağlı gözükmekte.

---

Anadolu'nun korunmasını da kafaya takmamak lazım. Siperleri Blok-1'leri Mk-41'lerden attığımız vakit iş biter.

Görev Grubu 1 : Tcg İstanbul + 2 adet 8'li Vls'ye sahip Gabya + Denizaltı + Destek Gemileri

Görev Grubu 2 : 1 Adet Barbaros Yöm (16'ı vls'li )+ 2 adet 8'li Vls'ye sahip Gabya + Denizaltı + Destek Gemileri

Görev Grubu 3 : 1 Adet Barbaros Yöm (16'ı vls'li )+ 2 adet 8'li Vls'ye sahip Barbaros Yöm + Denizaltı + Destek Gemileri

16'lı Vls ye sahip olan gemilere 8x Siper Blok-1 + 32x Essm/Hisar-Rf + Ciws + 8 Atmaca Blok-2 (Yöm+İstanbul)
8'li Vls'ye sahip olan gemilere 4x Siper Blok-1 + 16x Essm/Hisar-Rf + Ciws

Totalde her görev grubu 16x Siper Blok-1 + 64 Essm/Hisar Rf  tarafından korunması demek ve Siperlerin menzilin 100+ km olduğu düşünüldüğünden Siperlerin tek gemide değilde paylaştırılmış olması daha mantıklı.

Benzer filoyu Fremm'lerle kurun daha az hava savunmanız olur. Sırayla Anadolu ile birlikte Açık Deniz Görev Grubu görevlerini yürütürler. Bu derece bir koruma da bence ilk aşamada yararlı.

Keza

Gemilerde ne kadar gelişmiş aaw olursa olsun bir gemi yeterli sayıda uçakla satüre edilirse gayri faal olma şansı yüksektir. Bura da maksat iç sularınızda karadan savaş uçağı desteği gelene kadar veya açık denizde uçak gemilerinden uçakları kaldırana kadar dayanmaktır.

E saldırı yeme ihtimalimiz varken bir süre Açık Deniz Filosuda çıkmaz. İç sulardaykende çok geniş bir tanker menzilimiz var Hava kuvvetlerimizi destekleyecek.


Yeni Cenk-s 'lerle Quadpack veya Doublepack kapasiteli İstif ve Siperler devreye girerse zaten işin rengi çok değişir.

Tf-2000 şu anlık bizim Kızılelmamız.

Analiz niteliğinde bir yazı yazacağımız zaman gerçekçi olmamız lazım. Şu an gerçekçi olmak için i sınıfı gemilerin üzerinde sadece 16 adet hisar yada siper bulunduracağı gerçeğini kabullenmek lazım. 4'lü paket işlerine en az 20 sene var. Bu süre zarfında mühimmatlar gelişecek ve atıcı sistemleri de gelişecek. Ben İstif sınıfının 1. gemi itibariyle savaş ortamı için etkisiz bir gemi olduğunu düşünüyorum. Bu geminin şu an için kendi ayakları üzerinde durabilmesi için elinde ki sınırlı 16 adet mühimmatı zorlayıp 150km mertebelerine çıkarıp alan savunması için saklamak. Üzerine gelen mühimmatı karşılamak için ön ve arka kısma birer RAM tarzı Çoklu Sungur atıcıları yerleştirmek ve Sungur'un menzilini 12 kmlere çıkarmak gerek. Gemide ki kısıtlı alanın ve az sayıda taşınabilecek mühimmatın verimli ve etkin kullanılabilmesi için hedef ve mühimmat seçiminin doğru yapılması lazım. 
« Son Düzenleme: 22 Aralık 2022, 17:11:44 Gönderen: mimkemal »

Çevrimdışı Mehmet75

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 299
  • 42
  • DefenceTurk.com
Ynt: İ SINIFI FIRKATEYN
« Yanıtla #656 : 22 Aralık 2022, 17:36:51 »
Filoların bir alt sınıfı filotilladır. Bizde filotillalar genelde 4-6 gemidir. Yanlış bilmiyorsam 5 muhrip-3 denizaltı-2 korvet ve 4 hücumbot filotillası mevcut. Aslında 4'er gemiden 5 filotilla için 20 platform gerekli. Buna göre 4 İstif ile aslında platform azaltmadan muhrip filotillalarını donatmamız gerekli. Sonraki gelecek platformlar mevcutları azaltmalı. Olmuyorsa o zaman filotilla mevcutları 3'e inmiş anlamı çıkabilir. Halen Burakları bile tamamen envanterden çıkaramıyoruz. Şöyle bir düşünce aklıma geliyor. Muhtemelen artık biz 40 yıl değil 45-50 yıl kullanacağız. O sebeple Meko-1'leri hemen envanterden çıkaramayacağız. İstif sonrası platformlar muhrip filosuna verilip Meko-1'ler Burakların yerine konabilir.


Teşkilatta;

Denizaltı filosu ayrı komutanlık
Mayın filosu ayrı komutanlık
Harp filosu ayrı komutanlık


Eskiden fırkateyn filosu, korvet filosu , hucumbot filosu ve içlerinde her sınıfın filotillası  vardı. Göreve göre de görev grubu ve filotilla kurulabiliyordu doğal olarak.

Şimdi biraz daha farklı.Harp filosunun icinde Kuzey, batı ve güney görev grupları var. Fırkateyn,korvet ve hucumbotlar ihtiyaca göre buralara dagitilmiş ve tek çatı altında. Ayrıca amfibi görev grubu var. Çıkarma gemileri de onun emrinde..

Bu teşkilatlanmaya göre aslında alınacak platformun sayısal bir sınırı yok. Benim kuzey görev grubunda 8 firkateyne ihtiyacim da olabilir hiç gerek de olmayabilir.. tamamen sektörel tehdit ve harekat planı ile ilgili bir durum.  Toplamda 10 fırkateyn de yetebilir, 20 tane de olsa yerleştirecek kadro var yani.. filotilla hesabı yok artık.

Velhasıl diğer konularda mutabikiz.Mesela Meko-1'ler özellikle kuzey grup komutanlığı çatısında daha uzun seneler görev yapabilirler. (Tuzluluk oranı azlığı ve nispeten az olan harekat ihtiyacı , az olan hızı isebebiyle).




Çevrimdışı sahin1

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 226
  • 12
  • DefenceTurk.com
Ynt: İ SINIFI FIRKATEYN
« Yanıtla #657 : 22 Aralık 2022, 18:12:50 »
Bu yeni yapıyı biliyorum. Bunlar sanki filoların (denizaltı filosu hariç) yerini almış ve karma bir yeni yapıyı gösteriyor. Bu yeni yapıda harp filosu önce kaldırıldı sonra yeniden kuruldu. Yani benim kanaatim mesela Kuzey Görev Grubu 3 muhrip filotillası-2 hücumbot filotillası gibi olduğu yönünde. Yalnız bu sonuçta bilgim dahilinde bir kanaat. Net bilgi sahibi olan varsa bilgilerimizi günceller ve daha doğru kanaate varırız.

Çevrimdışı BATTLESTAR

  • 2018 ve 2019 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2673
  • 315
  • DefenceTurk.com
Ynt: İ SINIFI FIRKATEYN
« Yanıtla #658 : 22 Aralık 2022, 21:57:26 »
Gabyalar yani OHP sınıfı gemiler alan savunması yapamazlar, bizdeki gemilerin üzerindeki SM-1 ler tamamen demode ve bayatlamış halde , fırlatma sistemi bir o kadar daha demode, SM-2 edinmiş olsaydık bile  u gemiler gene bu açığı kapatamayacaklardı.
Yakın hava savunma sistemi olan phalanxların ise  kendi gemilerini bile koruyabilecekleri şüpheli.
O sebeple eğer TCG - Anadolu’ya  ivedi olarak ciddi bir hava savunma kalkanı istiyorsak geminin kendisini donatmak durumundayız . Bu da ançak gemide bir alan yaratıp dikey fırlatma sistemi yerleştirerek siper RF / Hisar O + kombinasyonu kullanmak ile gerçekleşir, o da yeterli gelmez ekstra olarak 2 phalanx’ı Sea-ram gibi sistem ile değiştirerek yakın menzilde de koruma şemsiyesi kurmak lazım gelir
Eğer bu konuda da ambargo ile karşılaşırsak 2 ada sınıfının füze sistemini feda edilebilinir.
 Boşa çıkan Phalanx sistemleri de Ram sistemi çalınan (!) Ada ‘lara monte edilir en kötüsünden

Hocam yanlış anlamayın size karşı yazmıyorum OHP'ler nazarında genele yazıyorum.

Bildiğiniz üzere sadece okuyorum uzun süredir. Ama basına servis edilen bilgiler dahilinde kendi fikriyatımı söylmek istedim.

Neden ?

Biliyorsunuz Türk Donanması'nın Hava Savunma Kabiliyeti hakkında uzun süre yazdım. Akademik ölçekte dahi.

Enseyi hemen karartmış gözüküyorsunuz.

Şu noktada Siper Blok 1'i tekli atımla dahi envanterdeki vls'lerden atabildiğimiz, barbaroslar ve İstanbul envantere girdiğinde Türk donanmasının hava savunma kabiliyeti (anti-balistik dışında) o ayılıp bayıldığımız İtalya Donanmasına denk, Fransız Donanmasına yakın bir güç çarpanına sahip olabilir.

Şu an aklınızda nasıl yani ? eski gemilerimiz !, Freemleri çok iyi abi !, Hayvan gibi Horizonları var! gibi imgelenmelerin olduğuna eminim.

-Arkadaşlar envanterimizde kabuğu eski olsa da içi modern gemileri aratmayacak kadar iyi 8 gemi (4+ Barbaros Yöm ve 4+ Smart-s Mk-2/8'li Vls/Genesis SYS) ve 5 adet yeni gemi olacak (4 Ada + 1 İstif).

Bu gemilerin radarı hiç hafife alınmayacak bir radar olan smart-s mk2. Ölüp bitilen fransız fremmlerinin kullandığı herakles bunun içinde atış kontrol radarı özelliği olan versiyonu. Adamlar onla Aster-15/30 atıyorlar 32 vls'li gemiye takmışlar. ( Son 2 AAW modlu Fremmdeki Herakles hariç. Denilene göre modül sayısı artmış daha uzun menzilli bir radar. )

Yine bu gemilerde devamlı güncellenen bir genesis altyapısı var. Konsoldan tutun sistem altyapısına kadar modern gemilerden geri kalmaz. Hatta Müren açısından baktığımız da piyasaya düşen type 209 müren-sys konsolları görüntülerini Portekizlilerin Type-214'leri ile karşılaştırınca hangisi daha yeni gemi tartışma yaratır.

İşin dikey atım lançeri ve güdümlü mermi kapasitesine gelirsek daha yeni katılan AAW'li Freemleri katmazsak Fransız donanmasının Muharip gemilerdeki toplam vls gözü sayısı : 288 , İtalyanların : 224  Tcg İstanbul ile birlikte Türkiye'nin : 98 + 40 ( Diğer iki donanmanın vls'den attığı/atması gereken ve lançer sayısından yiyen ama İstanbul ve Barbaros Yöm'de yatay lançerden atılan seyir füzeleri)

Fransız ve İtalya donanmasının 8x anti-gemi güdümlü mermisi dışında vls tabanlı aster-30/15/Seyir Füzesi kapasitesi Fransa  : 288 , İtalyanların : 224

136 Hisar Rf/Essm Quadpack + 64 Siper Blok-1 + 40 Atmaca Blok 2 = 240 adet

Kısaca Aster-15'in Quadpack olmayışı ve 8+8 Atmacaların +8 kara saldırı modlu atmaca blok 2 yi 5 gemide yatay lançerden atabilmemiz, geminin muharip güç çarpanını üst düzeye çıkartıyor.

Şunu da unutmayın bizim gemilerin ciws ve benzeri kabiliyeti italya ve özellikle fransa'dan çok daha iyi . İtalyada akıllı top mühimmatı revaçta olsa da Fransa özellikle bu konuda zayıf ve Asterlere bağlı gözükmekte.

---

Anadolu'nun korunmasını da kafaya takmamak lazım. Siperleri Blok-1'leri Mk-41'lerden attığımız vakit iş biter.

Görev Grubu 1 : Tcg İstanbul + 2 adet 8'li Vls'ye sahip Gabya + Denizaltı + Destek Gemileri

Görev Grubu 2 : 1 Adet Barbaros Yöm (16'ı vls'li )+ 2 adet 8'li Vls'ye sahip Gabya + Denizaltı + Destek Gemileri

Görev Grubu 3 : 1 Adet Barbaros Yöm (16'ı vls'li )+ 2 adet 8'li Vls'ye sahip Barbaros Yöm + Denizaltı + Destek Gemileri

16'lı Vls ye sahip olan gemilere 8x Siper Blok-1 + 32x Essm/Hisar-Rf + Ciws + 8 Atmaca Blok-2 (Yöm+İstanbul)
8'li Vls'ye sahip olan gemilere 4x Siper Blok-1 + 16x Essm/Hisar-Rf + Ciws

Totalde her görev grubu 16x Siper Blok-1 + 64 Essm/Hisar Rf  tarafından korunması demek ve Siperlerin menzilin 100+ km olduğu düşünüldüğünden Siperlerin tek gemide değilde paylaştırılmış olması daha mantıklı.

Benzer filoyu Fremm'lerle kurun daha az hava savunmanız olur. Sırayla Anadolu ile birlikte Açık Deniz Görev Grubu görevlerini yürütürler. Bu derece bir koruma da bence ilk aşamada yararlı.

Keza

Gemilerde ne kadar gelişmiş aaw olursa olsun bir gemi yeterli sayıda uçakla satüre edilirse gayri faal olma şansı yüksektir. Bura da maksat iç sularınızda karadan savaş uçağı desteği gelene kadar veya açık denizde uçak gemilerinden uçakları kaldırana kadar dayanmaktır.

E saldırı yeme ihtimalimiz varken bir süre Açık Deniz Filosuda çıkmaz. İç sulardaykende çok geniş bir tanker menzilimiz var Hava kuvvetlerimizi destekleyecek.


Yeni Cenk-s 'lerle Quadpack veya Doublepack kapasiteli İstif ve Siperler devreye girerse zaten işin rengi çok değişir.

Tf-2000 şu anlık bizim Kızılelmamız.

Analiz niteliğinde bir yazı yazacağımız zaman gerçekçi olmamız lazım. Şu an gerçekçi olmak için i sınıfı gemilerin üzerinde sadece 16 adet hisar yada siper bulunduracağı gerçeğini kabullenmek lazım. 4'lü paket işlerine en az 20 sene var. Bu süre zarfında mühimmatlar gelişecek ve atıcı sistemleri de gelişecek. Ben İstif sınıfının 1. gemi itibariyle savaş ortamı için etkisiz bir gemi olduğunu düşünüyorum. Bu geminin şu an için kendi ayakları üzerinde durabilmesi için elinde ki sınırlı 16 adet mühimmatı zorlayıp 150km mertebelerine çıkarıp alan savunması için saklamak. Üzerine gelen mühimmatı karşılamak için ön ve arka kısma birer RAM tarzı Çoklu Sungur atıcıları yerleştirmek ve Sungur'un menzilini 12 kmlere çıkarmak gerek. Gemide ki kısıtlı alanın ve az sayıda taşınabilecek mühimmatın verimli ve etkin kullanılabilmesi için hedef ve mühimmat seçiminin doğru yapılması lazım.

20 sene mi ?

Açıkcası ben quadpack veya doublepack için o kadar süre geçmesi gerektiğine inanmıyorum. 20 sene de biz koskoca savunma sanayisini ihya ettik.

---



Quadpack vls atıcıdan çok sizin füze ve kartuş teknolojinizle alakalıdır. Olay bütünleşik bir kartuşta 4 füzeyi paketleyebilmekte. yoksa zaten ateşleme tahliyesi yüzlerce atıma rahat dayanacak şekilde tasarlanıyor.

Şimdi bu kadar kolaysa neden avrupalılar aster-15'i quadpack yapılmadı diyebilirsiniz ?

O tamamiyle aster-15 ile alakalı. Aster 15'in core füzesi boostersız temel menzil ve irtifa isterlerini karşılamaktan uzak. O yüzden büyük bir booster lazım. Ancak isterleri karşılayacağı menzil ve irtifaya füzeyi atacak booster'ın boyu ne yazıkki Aster-15'i  4 lü atımla paketleyebilecek çapa sahip değil. Tabi daha ince ve uzun bir booster tasarlanabilirdi. Fakat bu da füzeyi Slyver A43 gibi kısa atıcılardan atılamamasından dolayı korvet ve fırkateynler için sorun çıkaracaktı.

Mesela Mica'ları 4'lü olarak atabiliyorlar çünkü çapları buna müsade ediyor. Diğer yandan menzilleri de aynı oranda kısa. İngilizler ve italyanlar bu sarmalı Camm füzesi ile aşmayı planlıyor. Fransa'da henüz bu konuda bir hareket yok.

----

Anlıyacağınız bizim şu an elimizdek hisar füzelerinin kanatlarını katlayıp 4'lü bir kartuşa oturtmamız lazım. Zaten hisar füzelerinin kanatlarıda buna oldukça müsait.

Öyle 20 seneler alacağına ihtimal vermiyorum.
Savaş Var Denildiğinde Biz;


Çevrimdışı serkan1976

  • 2022 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 7784
  • 458
  • DefenceTurk.com
Ynt: İ SINIFI FIRKATEYN
« Yanıtla #659 : 22 Aralık 2022, 22:26:12 »




SAGE 'nin katlanır kanatlı G-40 füzesi QUADPACK için tasarlanmıştı ama kuvvet G-40'a hiç yüz vermedi , Hisar füzesi üzerinden ilerleme kararı aldı...Quadpack sorununu çözmek için tekrar G-40 (G-80 vb) çözümüne geri dönülemez mi?

Yani bu iş Hisar'ın kanatlarını katlayarak çözülseydi şimdiye kadar yaparlardı demek ki Hisar'ın kanatlarını katlamak vb problemler var bu işte...

Battlestar hocam bu işi İngiliz,Fransızlar  da yapamadı dediğine göre bu iş VLS yapmak kadar kolay değil galiba...

Acaba Hisar'ın ilk tasarım döngüsüne geri mi dönülmesi gerekiyor bu quadpack meselesi için...?
« Son Düzenleme: 22 Aralık 2022, 22:27:20 Gönderen: serkan1976 »