Gönderen Konu: Yeni bir icad daha  (Okunma sayısı 5695 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı marial

  • YASAKLI
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 137
  • 0
  • Her Türk asker doğar
Yeni bir icad daha
« : 26 Nisan 2013, 09:58:50 »
(Askeri açıdan suikast gibi olaylara müdahaleler için)

Erzurum Lisesi öğrencisi Merve Turan, kıskandıran bir icad imza attı.

Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopter kazasından etkilenen Erzurum Lisesi öğrencisinin geliştirdiği sistem, trafik kazası yapan araçların yerini anında tespit edebiliyor.
 
Öğrenci Merve Turan, danışman öğretmeni İbrahim Balıkçı gözetiminde, TÜBİTAK'ın düzenlediği ''Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması''na katılmak amacıyla ''Kaza Tanıma Sistemi'' adlı projeyi hazırladı.
 
Araç takip ve kaza anı bildirme sistemini geliştiren Turan, yaptığı çalışmayla proje yarışması bölge finalinde ikinci oldu.
 
Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geliştirdiği sistemin, trafik kazalarında yardım ekiplerinin zamanında ve doğru ekipmanlarla müdahale etmelerini sağlayan sensör, kamera, GPS sistemi, navigasyon cihazları, yazılımın bulunduğu bilgi işlem merkezi ve kaza bilgilerinin işlendiği bilgi ağından oluştuğunu söyledi.
 
Bu sistem sayesinde kaza yapan araçların yerinin anında tespit edileceğini vurgulayan Turan, ''Çalışmam, ambulans, itfaiye, sivil savunma, sivil ve trafik polisi araçlarına yerleştirilebilir. Kaza anı, uydu aracılığıyla bilgi işlem merkezine aktarılacak. Buradan da olay yerine gidecek ekibe aracın yeri tarif edilecek'' dedi.
 
Turan, şöyle devam etti:
 
''Araca takılan cihazların yardımıyla kaza meydana geldiği an, aküden enerji alan sensörler devreye giriyor. Darbe sensörleri ve transdüserlerle, çarpmanın şiddetiyle orantılı olarak üretilen elektrik akımı, araç içi ve dışını fotoğraflayacak. Fotoğraf çekimlerinden elde edilen veriler, araca yerleştirilen GPS ve navigasyon aygıtlarına iletilecek. GPS sistemiyle araçtaki yazılım, bu verileri ve kaza yeri bilgilerini, bilgi işlem merkezine iletecek. Bilgi işlem merkezi, bu verileri değerlendirerek, hangi yardım merkezlerince sağlanacağını belirleyecek. GPS sistemi sayesinde kazaya en yakın yardım ekiplerinin bölgeye ulaşması sağlanacak.''
 
-''Projemin Türkiye'de başka örneği yok''-
 
Geliştirilen sistemin 500-700 TL arasında değiştiğini anımsatan Turan, ''Bu proje sayesinde, kaza anında çekilen 'kaç yaralı var, araçta sıkışan var mı?' Aracın bulunduğu yerin fotoğrafları olaya müdahale edecek ekibe gönderilerek, olay yerine varmadan nasıl bir kurtarma çalışması yapılacağına karar verilecek. Kazanın büyüklüğüne göre bölgeye gidecek ekip ve araç sayısı da tespit edilecek'' diye konuştu.
 
Aynı anda kazanın polis, jandarma, 112 Acil Servis ekipleri ve sivil savunmaya aktarılacağını vurgulayan Turan, şunları kaydetti:
 
''BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopter kazası sonucu hayatını kaybetmesinden çok etkilendim. Ben de 'ne yapabilirim' diye düşündüm ve öğretmenimin yardımıyla 'Kaza Tanıma Sistemi' projesini hazırladım. Eğer bizim geliştirdiğimiz bu sistem, Yazıcıoğlu'nun helikopterinde olsaydı kolayca yeri tespit edilebilirdi. Bu sistem kara taşıtlarının yanı sıra uçağa ve helikoptere de takılabilir. Geliştirdiğimizin sistemin Türkiye'de başka örneği yok.''

http://teknoloji.bugun.com.tr/lise-ogrencisinden-muthis-icat-haberi/228409

Çevrimdışı мคяครℓเ

  • Özel Üye
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 1656
  • 24
  • DefenceTurk.com
Ynt: Yeni bir icad daha
« Yanıtla #1 : 26 Aralık 2014, 02:35:47 »
Cok merak ettim bu proje 2. İse 1.  Ne olaki

Çevrimdışı мคяครℓเ

  • Özel Üye
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 1656
  • 24
  • DefenceTurk.com
Ynt: Yeni bir icad daha
« Yanıtla #2 : 13 Ocak 2015, 21:44:12 »
Bursa'da radyasyondan koruyucu kumaş üretildi

Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencileri "Milli Kalkan Sodyum Pentaborat" projesi kapsamında radyasyondan koruyan kumaş geliştirdi.
13.01.2015 - 15:35


Bursa'da, Işıklar Askeri Hava Lisesinde bir grup öğrenci tarafından "Milli Kalkan Sodyum Pentaborat" adlı proje çerçevesinde, radyasyondan korunmaya yönelik kumaş geliştirildi.

İTHAL EDİLDİĞİNİ ÖĞRENDİLER
Okulun son sınıf öğrencilerinden Tahsin Elmas, yaptığı açıklamada, arkadaşları Seyit Alp Herdem ve Yaşar Harun Kıvrıl ile 1,5 yıl önce proje belirleme çalışmaları sırasında Türkiye'de kimyasal, biyolojik ve radyoaktif saldırılara karşı kullanılan koruyucu kıyafetleri incelediklerini ve bunların ithal edildiğini öğrendiklerini söyledi.
YURT DIŞINA MİLYONLARCA DOLAR GİDİYORDU

Bu kıyafetler için her yıl yurt dışına milyonlarca doların aktarıldığını gördüklerini vurgulayan Elmas, "Bunun üzerine, 'Bir milli koruyucu kıyafet üretebilir miyiz' fikriyle yola çıktık ve Hava Öğretmen Binbaşı Mustafa Şevik danışmanlığında proje çalışmalarına başladık" dedi.

"MİLLİ VARLIĞIMIZ HEBA OLMAKTA"

Elmas, radyasyonun 21'inci yüzyılın en büyük sorunlarından biri olduğunu, bu nedenle buna çözüm bulmak için iyi bir çalışma dönemi geçirdiklerini anlattı. Türkiye'nin, dünyadaki bor rezervinin yüzde 72'ine sahip olduğunu dile getiren Elmas, "Boru sentezleyemediğimizden, özel bor türevi haline getiremediğimizden dolayı bu milli varlığımız heba olmakta. Hem kendi varlığımızı koruyup hem de bunu radyasyonda kullanmayı amaçladık" diye konuştu.

RADYASYONU YÜZDE 75 ÖNLÜYOR
Özel bir bor türevi olan sodyum pentaboratı ülkede ilk defa sentezlediklerini anlatan Elmas, şunları kaydetti: "Sodyum pentaborat kullanarak bir koruyucu kıyafet üretimi gerçekleştirdik. Ürettiğimiz kumaşı radyasyon testlerine tabi tuttuk. Test sonucunda, ürettiğimiz kumaşın yüzde 75 gibi oldukça yüksek bir oranda radyasyonu önlediğini fark ettik. Ayrıca gama testi neticesinde sodyum pentaborat miktarının artışına paralel bir şekilde kumaşın arkasına geçen gama radyasyonunun azaldığını fark ettik.

3 FARKLI ENERJİDE DE TEYİT EDİLDİ
3 farklı enerjide de bu teyit edildi. Ayrıca 'x' ışını testinde de sodyum pentaboratla aynı değere sahip kurşun eş değeri belirlendi ve sodyum pentaboratın kurşuna göre 2,5 kat hafif olduğu ortaya konuldu. Bu neden önemli; şu anda günümüzde kurşun koruyucular kullanılmakta. Kurşun koruyucular oldukça ağır olduğundan dolayı hareketleri kısıtlamakta ve iş verimini düşürmekte.

KUMAŞ 5 KİLOGRAM
Yaptığımız sodyum pentaborat kumaş 5 kilogram ağırlığında olduğu için hem hareket kısıtlamasını önlüyor hem de iş verimini artırıyor. Bu kapsamda bu kumaşların ülkemizde her yerde kullanabileceğini düşünüyorum."

ABD'DE TÜRKİYE'Yİ TEMSİL EDECEK

Projenin geçen sene Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından gerçekleştirilen okullar arası yarışmada kimya kategorisinde Türkiye birincisi seçildiğini, ayrıca yarışmanın en prestijli ödülü olan "Yılın Genç Araştırmacıları Ödülü"nü kazandıklarını ifade eden Elmas, Mayıs'ta ABD'de gerçekleştirilecek "Dünya Liselerarası Proje Yarışması"nda ülkeyi temsil edecekleri bilgisini verdi.

KULLANIM ALANI ÇOK GENİŞ
Elmas, elde ettikleri kumaşın özellikle hastane, nükleer santral, üniversitelerde radyasyon deneyi yapılan laboratuvarlarda ve askeri alanlarda nükleer saldırılara karşı korunmaya yönelik olarak kullanılabileceğini bildirdi.

http://www.ensonhaber.com/bursada-radyasyondan-koruyucu-kumas-uretildi-2015-01-13.html

Güzel gelismeler hizla cogaliyor.