AB’nin ekonomi üzerine kurulu bir birlik olması belki ömrünü korur ama Rusya tehditi üzerine kurulmuş bir NATO anlamını yitirmeye başladı çünkü Rusyanın aslında çok da güçlü bir tehdit olmadığı görülmeye başlandı.
Üstte de yazdığı gibi hiç biri bize güven vermeyen bir topluluk bu ve açıkçası Rusyaya karşı yıllarca koz olarak kullanılabilir olduğumuz için bize katlandıkları hissini doğuruyor. Her an bize karşı olabilecek bir grup için öncelikle arkamızı (doğu) sağlama almalıydık.
Sovyetlerin dağılmasından sonra Türki Cumhuriyetlerle çok daha ciddi projelerimiz olması En azından doğalgazın Rusyadan çok Türki cumhuriyetlerden sağlanması gerekirdi. Son yıllarda Azerbaycanla biraz daha yakınlaşır olduk. Doğuda yapılması gereken İrana nefreti maksimum olan İsraille birlikte İranı dağıtıp Güney Azerbaycanı Kuzeye katmak olmalıydı. Ama biz aksine bir grup hedefsiz filistinli Arap için İsraili karşımıza aldık. İrandan Pakistana da Türkmenistana da pay çıkardı.
+1 vermek istiyorum. Düşüncelerinizin özüne katılıyorum.
Ancak insancıl açıdan bakıldığında ; başka ülkelerin iç işlerine karışmak, komşu ülkeleri bölmek için çaba harcamak bana biraz yanlış görünse de, bize karşı bu tip davranışta bulunmaktan bir an bile çekinmeyecek bu komşularımıza bizim merhamet göstermemize değmez sonucuna ulaşıyorum. Onun için +1.
Ancak bu konuda bir problem yok mu? Güney Azerbaycan'daki insanlar İran'dan ayrılmak istiyor mu?
Sorunuzun cevabı: Ne yazık ki hayır. İran’daki Azerbaycan Türkü nüfus, İran devleti ve idaresi ile bir ölçüde kaynaşmış durumda görünse de, Farsi baskı, Türk yörelerde kendini ara ara göstermekte. Ancak Farsi yönetimden ayrılma tohumlarını atmak ta bize düşer. ABD yapabilse çoktan yapardı. Nasıl Batı, bizim Doğu’yu kaşıyıp karıştırma yönünde çalışıyorsa, bizim de bize kesin düşman olan İran’daki Türk öğeleri bilinçlendirmemiz gerekir.
960 yıllarında Gazneliler ile başlayıp kesintisiz sayılacak bir şekilde 1925’te Pehlevi hanedanına kadar neredeyse 1000 yıl devamlı Türk hanedanlar tarafından yönetilen bir İran’ın büyük bölümünü Kuzey ile birleştirmek ve tekrar Türkleştirmek için çalışmamak yanlış olur.
İran bundan korktuğu için Kuzey’e karşı hasmane davranıyor.