Gönderen Konu: Aselsan 2013 faaliyet raporu  (Okunma sayısı 10977 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
Ynt: Aselsan 2013 faaliyet raporu
« Yanıtla #1 : 19 Mart 2014, 18:54:44 »
Termal Silah Dürbünü projesi kapsamında üretilen Piton ve Boa Termal Silah Dürbünlerinin yurt içi ve yurt dışı satışları devam etmekle birlikte 2013 yılı içerisinde yüksek performanslı mini termal silah dürbünü tasarımı tamamlanmış olup 2014 yılı içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslimatları yapılacaktır.

M4 üzerindeki

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
Ynt: Aselsan 2013 faaliyet raporu
« Yanıtla #2 : 19 Mart 2014, 19:12:05 »
*Füze Arayıcı Başlık Sistemleri Uzun ve Orta Menzilli Tanksavar Füzelerinde düşük maliyetli ve yüksek performanslı Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı Başlık geliştirme faaliyetlerine devam edilmiştir. Bu kapsamda üretilen prototip arayıcı başlıklar, güdümlü test füzeleri atış testlerinde kullanılmış ve istenen menzillerin üzerinde, üstün bir performans göstermiştir. Söz konusu Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı Başlıkların pilot üretimleri ve teslimatları devam etmektedir.HİSAR A/O füzelerinde kullanılmak üzere, Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı Başlık tasarım ve geliştirme çalışmalarına devam edilmiş, ilk işlevsel arayıcı başlık prototip teslimatı gerçekleştirilmiştir. HİSAR-A Projesi kapsamında Kızıl Ötesi Arayıcı Başlık (KÖAB) Tasarım ve Geliştirme Projesi (Dönem-1) I. Aşaması (Sistem Tasarım Aşaması) tamamlanmıştır.

*Tank ve Zırhlı Araç Sistemleri ALTAY Projesi kapsamında Tank Atış Kontrol Sistemi, Elektrikli Top ve Kule Takat Birimleri, Tank Komuta Kontrol Muhabere ve Bilgi Sistemi, Tank Sürücü Görüş Sistemi, Tank Lazer Uyarı Sistemi ve Uzaktan Kumandalı Silah Sistemi’nin ilk prototipleri teslim edilmiştir. Söz konusu sistemler atışlı testlerin
gerçekleştirileceği tank prototipi üzerine entegre edilmiş olup, sistem seviyesi doğrulama testleri devam etmektedir. 2013 yılı Temmuz ayından itibaren ALTAY Tankı Atış Ön Prototipi ile atışlı testlere başlanmış olup halen Şereflikoçhisar Tank Atış Alanı’nda atışlı testlere devam edilmektedir.

*Navigasyon Sistemleri Yüksek konum belirleme hassasiyetine sahip, hedefleme ve namlu yönlendirme amaçlı kullanılabilen, Kara Navigasyon Sistemlerinin çeşitli platformlara entegrasyon ve teslimat faaliyetlerine devam edilmiştir. ATAK ve ADOP projeleri ile TSK envanterine giren özgün navigasyon seviyesi Ataletsel Navigasyon Sistemi ANS-510K’nın Seyyar Hedef Tespit Radarı ve Roketatar platformlarına entegrasyonuna başlanmıştır. Özgün taktik seviye Ataletsel Navigasyon Sistemi ANS-310’un tasarımı tamamlanarak iş geliştirme faaliyetlerine devam edilmektedir.

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
Ynt: Aselsan 2013 faaliyet raporu
« Yanıtla #3 : 19 Mart 2014, 19:13:09 »
Teslimat yapılan projeler:
*Avrupa Birliği Kaynaklı Kara ve Deniz Sınırları için Sabit ve Mobil Termal Kamera Sistemleri tedariki sözleşmesi kapsamında Şahingözü OD Elektro-optik sensör sistemi ve Göz mobil termal kamera sistemi teslimatlarına başlanmıştır.

*Lazer Hedef İşaretleme Sistemi’nin,teslimatlarına devam edilmiştir. Göz Seespot Termal Kamera Tedariki ve Lazer Hedef İşaretleme Sistemi Tedariki kapsamında sözleşmeler imzalanmıştır. Uzaktan kumanda edilebilen gözetleme sistemi ihtiyacına yönelik IP tabanlı GÖZ Termal Kamera Keşif ve Gözetleme Sistemi sözleşmesi imzalanmıştır.

*Kazakistan’da bulunan NPP ASKB ALATAU firmasına, ENGEREK Lazer Hedef İşaretleme Cihazı, ASIR Termal Kamera ve GÜNGÖR Gündüz Görüş Kamerası teslimatları gerçekleştirilmiştir.

*Kazakistan’da yerleşik Kazakhstan ASELSAN Engineering (KAE) firması ile ENGEREK Lazer Hedef İşaretleme Cihazı, GÖZ Termal Kamera, KESKİNGÖZ Elektro-optik Sensör Sistemi, ASIR Elektro-optik Sensör Sistemi ve KORSAN Harici Görüntüleme Ünitesi satış sözleşmesi imzalanmıştır.

*Gece görüş nişangahları, gece görüş gözlükleri ve gece görüş dürbünleri başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere yurt içinde Afet ve Acil Durum Müdürlükleri, İç İşleri Bakanlığı,yurt dışında M.S.B.lığının Dış Askeri yardımı kapsamındaki ülkeler ile Kazakistan, Ürdün ve Hindistan’a teslimatlar gerçekleştirilmektedir.

*Gözcü El Dürbünü’nün Türk Silahlı Kuvvetleri ile beraber çeşitli yurt dışı pazarlara satışı gerçekleştirilmiştir

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
Ynt: Aselsan 2013 faaliyet raporu
« Yanıtla #4 : 19 Mart 2014, 19:18:59 »
*ATAK Projesi kapsamında ASELSAN Aviyonik Merkezi Kontrol Bilgisayarı (AMKB), Ataletsel Navigasyon ve Yer  Belirleme Sistemi (ANS-510), Dahili Haberleşme Sistemi (DHS-101), Aviyonik Çok İşlevli Ekran (VMFD-68), Aviyonik Klavye Ünitesi (KDU-44), Veri Yükleme Birimi (VYB-4CF), Hedef Tespit ve Nişangah Sistemi (ASELFLIR-300T), Kaska Entegre Kumanda Sistemi (AVCI), Sayısal Harita Donanımı, Roket/Füze Arayüz Birimi, Top Arayüz Birimi, Pilot/Silahçı El Kumanda Birimleri, Silah Kontrol Paneli, Aviyonik Çalıştırma ve Gösterge Kontrol Paneli, Ana Uyarı/Dikkat Paneli seri üretimleri ve helikopter kit teslimatları devam etmekte olup yer ve uçuş testleri kapsamında teknik destek faaliyetleri sürdürülmektedir.

*AVCI Kaska Entegre Kumanda Sistemi, bir helikopter platformuna entegre edilen dünyadaki ilk hibrit (optik-ataletsel) kafa takip sistemine sahip olup, yüksek takip hassasiyeti sayesinde hedef tespit ve silah sistemlerinin, pilot bakış hattına otomatik yönlendirilmesini sağlamaktadır.

*Helikopter Elektronik Harp Suiti (HEWS) Projesi kapsamında Uzak Kızılötesi bandında algılama kabiliyeti, yüksek hassasiyetli tehdit açı ölçümü, yüksek duyarlılık seviyesi ve düşük hatalı tehdit bildirim sıklığı parametreleri ile öne çıkan Lazer İkaz Alıcı Sistemi’nin seri üretimine devam edilmiştir.

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
Ynt: Aselsan 2013 faaliyet raporu
« Yanıtla #5 : 19 Mart 2014, 19:22:27 »
*ASELPOD Projesi özgün bir hedefleme podun geliştirilmesi ve prototiplerinin üretilerek F-16 ve F-4E/2020 uçaklarına entegrasyon ve sertifikasyonunu kapsamaktadır. F-4E/2020 savaş uçakları üzerinde Harici Yük Sertifikasyon testlerinin
başarı ile tamamlanmış olup F-16 uçakları için Harici Yük Sertifikasyon testlerine başlanılmıştır.

*EO/IR ve SAR GMTI Keşif Sistemleri Tedarik ve Entegrasyon Projesi kapsamında 4 adet EO/IR (Elektrooptik/Kızılötesi) Keşif Podu, 3 adet Yer Veri Linki Terminali ve 3 adet Yer Görüntü Kıymetlendirme İstasyonu teslimatı ve PODların F-16
Block-30 uçaklarına entegrasyonu çalışmalarına devam edilmiştir.Özgün Türk İnsansız Hava Aracı (TİHA) Geliştirme Programı kapsamında milli imkanlarla geliştirilecek olan İnsansız Hava Aracı (İHA) için görev bilgisayarları ve ASELFLIR-300T sistemi teslim edilmiştir.

*C-130 Uçakları Aviyonik Modernizasyonu (ERCİYES) Projesi kapsamında Ataletsel Seyrüsefer Sistemleri ile Çok Fonksiyonlu Renkli Gösterge (MFD) ekipmanlarının teslimatları devam etmektedir.

*JSF Programı kapsamında, ana yüklenici Lockheed Martin Firması’yla Optik Üretim Kabiliyetinin Geliştirilmesi ve Northrop Grumman Firması’yla, Prototip CAIC (Komünikasyon, Navigasyon ve Tespit (CNI) Aviyonik Arayüz Kontrol) Modülü Geliştirmesi Projeleri yürütülmektedir. Ana yüklenici firma tarafından F-35 uçağı alt sistemlerinin testine yönelik LM Star Test Ekipmanı 2014 yılı Ocak ayı içerisinde ASELSAN MGEO Grubu’nda kurulması planlanmaktadır.

*Güdüm Kitleri Geliştirilmesi çalışmaları kapsamında; havadan karaya atılan genel maksatlı MK-82 ve MK-84 bombalarına takılacak milli Lazer Güdüm Kitleri (LGK) özgün olarak geliştirilmektedir. Bununla birlikte, TÜBİTAK SAGE
tarafından tasarımı gerçekleştirilen Hassas Güdüm Kitlerinin (HGK) sanayileştirilmesi faaliyetleri tamamlanmıştır. Bu kapsamda 2013 Aralık ayı içerisinde, Milli Savunma Bakanlığı ile Hassas Güdüm Kitleri ve Lazer Güdüm Kitlerinin tedariğine yönelik sözleşmeler imzalanmıştır.

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
Ynt: Aselsan 2013 faaliyet raporu
« Yanıtla #6 : 19 Mart 2014, 19:28:18 »
*Yeni Nesil TSK X-Band Uydu Muhabere Sistemi (TUMSİS) Projesi sözleşmesi imzalanmıştır. Bu proje ile ASELSAN ilk kez bir X-Bant uydu aktarıcısı görev yükü ve muhtelif tipte X-bant terminali geliştirecektir. ASELSAN tarafından özgün olarak
geliştirilmekte olan Yeni Tip X-Bant SIRT Terminalinin tasarım çalışmaları ve alt yüklenici TÜBİTAK-UZAY tarafından tasarlanan birimlerin kabul testleri tamamlanmıştır.

*Yeni Tip Denizaltı X-Bant Uydu Haberleşme Terminalinin tasarım çalışmalarına devam edilmiştir. TCG-HEYBELİADA’da hizmete sunulan ilk MİLGEM X-Bant Uydu Haberleşme Terminali’nin ardından,TCG-BÜYÜKADA’ya ait X-Bant Uydu Haberleşme Terminali de 2013 yılı içerisinde Dz.K.K.lığı’na teslim edilmiştir.

*TSK’nın yüksek frekanslarda ve güvenli uydu haberleşmesi ihtiyacının karşılanmasını hedeflediği ve TÜBİTAK destekli Ar-Ge projelerinden olan İşlemsel EHF Uydu Aktarıcısı ve Test Ortamı Geliştirilmesi Projesi kapsamında ekipman kabul testleri başarı ile tamamlanmış ve sistem kabul testlerine başlanmıştır.

*GÖKTÜRK-1 Keşif ve Gözetleme Uydusu Projesi kapsamında ASELSAN; Sabit ve Mobil Yer İstasyonlarına ait S/X Bant Anten Sistemi, Görüntü İşleme ve Kıymetlendirme ile Kullanıcı Arayüz Yazılımları ve Meteoroloji Sisteminin sağlanmasından sorumludur. Uydu platformuna yönelik Uydu Haberleşme Alt Sistemi ve Elektro-Optik Görev Yükleri’ne yönelik uydu üreticisi Thales Alenia Space firmasında doğrudan katılım faaliyetlerine devam edilmiştir. Ayrıca Proje kapsamında ön tasarım ve kritik tasarım faaliyetleri sürdürülmüştür.

*GÖKTÜRK-3 SAR Uydu Sistemi Projesi kapsamında, ana yüklenici TUSAŞ firması ile iş paylaşımı konusunda anlaşmaya varılmış, ASELSAN ve TUSAŞ arasında sözleşme imzalanmıştır.

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
Ynt: Aselsan 2013 faaliyet raporu
« Yanıtla #7 : 19 Mart 2014, 19:34:30 »
*LST Projesi Entegre Muhabere Sistemi kapsamında ön tasarım çalışmalarına başlanılmıştır. Yeni Tip Karakol Botu, MOSHIP/KURYED, Türkmenistan SERHED Botu ve Yeni Tip Denizaltı Entegre Haberleşme Sistemleri’ne yönelik detaylı tasarım, malzeme tedarik, üretim ve test faaliyetlerine devam edilmiştir. Ayrıca 1 adet MİLGEM-2 Korveti, 4 adet Yeni Tip Karakol Botu ve 4 adet SERHED Botu Entegre Haberleşme Sistemi’ne ait kabuller ile Yeni Tip Denizaltı projesi ön tasarım gözden geçirme faaliyeti başarıyla tamamlanmıştır. Bunun yanı sıra MİLGEM 3-4, LPD, Türk Tipi Hücumbot, AMDEG, LDG ve YSAT Entegre Haberleşme Sistemlerine ve birçok ihracat projesine yönelik olarak da teklif çalışmaları sürdürülmüştür.

*ATAK Projesi kapsamında yer alan Hava Platform Telsizleri, Kripto Cihazları, AN/APX-123 IFF Cevaplayıcı Cihazı ile ELT cihazlarının teslimatlarına devam edilmiştir. Ayrıca MXF-484 Hava Platform Telsizlerinin, C-130 Modernizasyonu  (ERCİYES), Yarasa, Jandarma Helikopter Modernizasyonu ve Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi projeleri kapsamında teslimatları gerçekleştirilmiştir. Bir yurtdışı firmaya geçmiş yıllarda gerçekleştirilen telsiz satışlarına yönelik teslimatlara da devam edilmiştir.

*RF Veri Bağı SistemiUzun Menzilli Tanksavar Füze (UMTAS) RF Veri Bağı Birimi Geliştirilmesi Projesi kapsamındaki üretim hattı kalifikasyon çalışmaları tamamlanmış, ROKETSAN ile seri üretim sözleşmesi imzalanmasına yönelik sözleşme görüşmelerine başlanılmıştır. Orta Menzilli Tanksavar Silah Sistemi (OMTAS) RF Veri Bağı Birimi Geliştirme Projesi kapsamında da tasarım doğrulama testleri başarıyla tamamlanmıştır. Ayrıca, Alçak ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi RF Veri Bağı Birimi Geliştirme Sözleşmeleri imzalanmıştır. Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi için sistem tasarım aşaması başarıyla tamamlanmış olup, Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi için halihazırda devam etmektedir.

*Tanıma Tanıtma SistemleriMilli IFF Mod 5 Projesi kapsamında 2013 yılında uçuşlu kabul testleri başarıyla tamamlanmış olup, Milli IFF Cevaplayıcı ve Kısa/Orta Menzilli Sorgulayıcı cihazlarının seri üretimine yönelik sözleşme görüşmelerine ve ön çalışmalara devam edilmiştir. Ayrıca Mod 5 Uzun Menzilli IFF Sorgulayıcı Cihazı’na yönelik olarak da teknik gereksinimlerin belirlenmesi çalışmaları sürdürülmüştür. Muharebe Sahası Tanıma Tanıtma Sistemi (MUHTAR) Projesi kapsamında, Şubat 2013 tarihinde kritik tasarım aşaması başarıyla tamamlanmış olup, masaüstü prototiplerin geliştirme çalışmaları devam etmektedir.

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
Ynt: Aselsan 2013 faaliyet raporu
« Yanıtla #8 : 19 Mart 2014, 19:45:09 »
*Denizaltı Savunma Harbi (DSH) SistemiDenizaltı Savunma Harbi (DSH) Sistemi, kritik üs ve liman yaklaşma sularında DSH baskısının tesisinde, üs ve liman savunmasında, harekat alanında düşmanın denizaltılarına karşı caydırıcılık sağlamak üzere kullanılan roket atıcı sistemidir. Proje kapsamında 4 adet DSH Roketi Atıcı Sistemi üretilmiş ve sistemler DEARSAN tersanelerinde üretilmekte olan Yeni Tip Karakol Botlarına (YTKB) entegre edilmiştir. Türkmenistan Silahlı Kuvvetleri’ne 10 adet DSH Sistemi ve 300 adet DSH  Roketi ihraç edilmiş ve DSH Servet Gemisi Sınıf Botlarına (SGSB) Entegre edilmektedir.

*HİSAR Alçak ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemleri (AİHSFS – OİHSFS)2011 yılında Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-A) ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-O) Projeleri Tasarım ve Geliştirme Dönemi Sözleşmeleri imzalanmıştır. Alçak ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemleri, nokta ve bölge hava savunması kapsamında tehdidin alçak ve orta irtifada tesirsiz hale getirilmesi görevini yerine getireceklerdir.HİSAR-A Projesi kapsamında;
• Kundağı Motorlu (K/M) Otonom
AİHSFS
• Çekili AİHSFS
• Bu iki konfigürasyondan atılabilen Alçak İrtifa Hava Savunma Füzesigeliştirilecek, ürün ve üretim hattı kalifikasyonu yapılacaktır. Geliştirilmekte olan Kundağı Motorlu (K/M) Otonom AİHSFS üzerinde barındırdığı 3 boyutlu arama radarı,
komuta kontrol ve atış kontrol aracılığıyla tam otonom olarak görevini icra edebilmektedir. Çekili AİHSFS ise komuta kontrol ve atış kontrol fonksiyonlarının Ateş İdare Cihazı tarafından gerçekleştirileceği bir füze fırlatma sistemidir. HİSAR-A Projesinde sistem tasarım çalışması tamamlanmıştır. Alçak İrtifa Hava Savunma Füzesinin Balistik Test Füzesi için Tuzgölü Güney Bölgesi Atış Alanı’nda atışlar gerçekleştirilmiştir. HİSAR-A Projesi alt sistem geliştirme ve test faaliyetlerine başlanmış olup, HİSAR-O Projesinde sistem tasarım faaliyetlerine devam edilmektedir.

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
Ynt: Aselsan 2013 faaliyet raporu
« Yanıtla #9 : 19 Mart 2014, 20:03:16 »
*ARI-1 Döner Kanatlı Mini İnsansız Hava Aracı ARI-1 Döner Kanatlı Mini İnsansız Hava Aracı Projesi kapsamında iki adet Platform, bir adet Yer Kontrol İstasyonu, bir adet Yer Veri Terminali ve bir adet Tarayıcı Anten Pedestalinden oluşan sistemin teslimatı gerçekleştirilmiştir.