Gönderen Konu: KEMENT PROJESI  (Okunma sayısı 8122 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
KEMENT PROJESI
« : 21 Ocak 2014, 13:13:50 »
SSF'de Orko_8 paylaşmış,burada da bulunsun.SOM ve Atmaca füzelerinin daha etkin kullanımını amaçlayan bir proje,en az 250 km den veri aktarım isteği mevcut.Altı çizili yerlere dikkat...

Alıntı
Tarih   : 21 Ocak 2014

Konu   :Hava-Hava Ve Hava-Yer Sistemleri Arasında İhtiyaç Duyulan Veriyi/Görüntüyü Aktarabilecek Veri Bağı Sistemi Geliştirilme (Kement) Projesi Basın Bildirisi

Türkiye’de savunma alanında teknolojinin gelişmesine öncülük eden Savunma Sanayii Müsteşarlığı, milli akıllı mühimmatlarda ve seyir füzelerinde kullanılmak üzere veri link terminali geliştirilmesine yönelik önemli bir teknoloji kazanım projesini başlatmıştır. KEMENT Projesi kapsamında, geliştirilecek terminaller ile ağ tabanlı bir yaklaşım ile mühimmatın birden fazla platform tarafından komuta ve kontrolü sağlanabilecek ve anlık değişen ihtiyaçları karşılayabilmek için havada hedef güncellemesi yapılarak operasyonel etkinlik artırımı sağlanacaktır.

KEMENT Projesi ile taarruz gücünü bekasını ve elastikiyetini arttıracak, düşman imkan ve kabiliyetlerini tahrip edecek, tesirsiz hale getirecek, kısıtlayacak, keşif yapacak, gözetleyecek ve tehdit takip etmek için hava-hava ve hava-yer sistemleri arasında noktadan çok noktaya veriyi/görüntüyü aktarabilecek yetkinlikte bir veri link terminali üretim prototipinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Geliştirilecek olan veri ağı sistemi; elektronik harbe dayanıklı, kullanacağı platformun isterlerine göre tasarlanmış, güvenilir, komuta kontrol ve iletişim amaçlı kullanılabilecek şekilde veri link terminallerinden oluşacaktır.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve METEKSAN SAVUNMA SANAYİİ A.Ş. arasında, 1’inci HİBM Komutanlığı, TÜBİTAK SAGE, TÜBİTAK UEKAE, ROKETSAN A.Ş. ve MİLSOFT A.Ş. alt yükleniciliğinde ”Hava-Hava Ve Hava-Yer Sistemleri Arasında İhtiyaç Duyulan Veriyi/Görüntüyü Aktarabilecek Veri Bağı Sistemi Geliştirilme Projesi (KEMENT)” kapsamında veri linki terminali geliştirilmesi konusunda uzman insan kaynağı yetiştirilmiş ve hâlihazırda yetişmiş olan insan kaynağına katkıda bulunulmuş olacaktır.


Alıntı
HAVA-HAVA ve HAVA-YER SİSTEMLERİ ARASINDA İHTİYAÇ DUYULAN VERİYİ/GÖRÜNTÜYÜ AKTARABİLECEK VERİ BAĞI SİSTEMİ GELİŞTİRİLME PROJESİ (KEMENT) BİLGİ NOTU

1.   Genel Konsept

Uzun menzilli, yüksek tahrip gücü olan, nitelikli gelişmiş harp silahlarına isabetli vuruş kabiliyeti kazandırmak amacıyla komuta kontrol verilerinin ve hedefe ilişkin bilgilerin harekat unsurları arasında paylaşılması yeteneğinin kazanılması gerekmektedir. Bu amaca yönelik geliştirilen Ağ Destekli Mühimmat Veri Ağı (NEW-Network EnabledWeapon)konsepti, dünya genelinde son dönemde çalışılmaya başlanmış bir konu olup, sadece üç firma tarafından ürün geliştirme çalışmaları yapılmaktadır.

Kement Projesi kapsamında;

•   Operasyonel etkinliği arttırmak amacıyla elektronik harbe karşı dayanıklı, kriptolu,
•   Yerleştirileceği platformun sağlayacağı güç gereksinimlerine uyacak,
•   Askeri standartlara ve NATO STANAG’larıyla uyumlu,
•   Hava – hava ve hava – yer unsurları arasında ağ yapısında, en az 250 km mesafeden mühimmatın seyri süresince komuta kontrol verilerinin ve hedefe ilişkin bilgilerin güncellenmesini sağlayabilecek,
•   Mühimmatın terminal safhasında vuruş öncesi yeterli çözünürlükte bir resmi iletebilecek ve 512 kbps veri aktarım hızını destekleyecek bir Mühimmat Veri Ağı Sistemi (MVAS) geliştirilecektir. Bu doğrultuda Kement Projesinde milli imkan ve kabiliyetler ile geliştirilen mühimmatlar olan SOM ve ATMACA ile mühimmatların komuta/kontrolü amacıyla kullanılacak platformlarda (F-16, helikopter ve gemi) çalışabilecek terminallerin geliştirilmesi ve kullanım konseptlerine özgü ağ mimarisi tasarlanması yer almaktadır.

Mühimmatların çok hızlı platformlar olması sebebiyle bu hızlarda çalışabilecek dalga şekli (waveform) tasarımı büyük önem taşımakta olup, fiziksel yapıları sebebiyle, düşük ağırlık, küçük boyut, düşük güç tüketimi ve aerodinamik yapıyı bozmayacak platforma özgü anten gibi gereksinimler bulunmaktadır. Bunların yanı sıra, sistemin aşırı ısınmasının önlenmesi maksadıyla aktif bir soğutma yapılamadığı için, RF sistemlerin soğutulmasının da, konvansiyonel yollarla yapılması gerekmektedir.Bu unsurlar, proje kapsamında tamamı milli imkânlarla geliştirilecek ürünlerin tasarımında çözülmesi gereken başlıca sorunlar olup, ileri düzeyde tasarım yeteneği gerektirmektedir.

Yukarıda genel yapısı verilen terminaller; mesaj setlerinin tanımlandığı DLP (Data Link Processor), fiziksel katmanın gerçeklendiği MIDS ve Anten bileşenlerinden oluşmaktadır. MIDS’in alt bileşenleri incelendiğinde ise ComSec algoritmalarının yer aldığı Kripto Modülü, modülasyon, kodlama (FEC) ve elektronik harp tedbirlerinin gerçeklendiği Modem, frekans bandı, çıkış gücü gibi parametrelerin gerçeklendiği RF kısımdan oluşmaktadır.

Ağ mimarisi operasyonel senaryo bazlı olarak değişebilmektedir. Bu çerçevede, düzenlenecek operasyonun konsepti, öncelikli birimler, harekat yönetimi, platformların görev icra süreleri, operasyondaki platform çeşitleri ve sayıları gibi bir çok etmene göre ağ mimarisi operasyon öncesinde tanımlanarak, mimari oluşturulmaktadır.
DLP; terminallerin kullanılacağı platformlara özgü olarak değişim göstermektedir. Ağ Destekli Yetenek kapsamında hem her platform çeşidi için hem de platformlar arası iletişimde paylaşılacak mesaj türlerinin tanımlanması gerekmektedir.

Anten ve RF Kısımı; platform ihtiyaçlarına göre farklı yapılarda kullanılabilmektedir. Örneğin kazanç değerine göre farklı antenler, platformun kullanım senaryosuna göre farklı güç çıkışı sağlayan RF tasarımlar ve bu tasarımlara yönelik farklık mekanik modeller kullanılabilmektedir.

2.   Proje Modeli

METEKSAN SAVUNMA A.Ş. yükleniciliğinde gerçekleştirilecek olan KEMENT Projesi iki faz halinde yürütülecektir; Faz 1 kapsamında;

a.   Kement-S; Satıha Atılan Orta Menzilli Mühimmat (SOM)’a entegre edilebilecek 2 (iki) adet MVAS SOM Terminali (MST) ve F-16 platformuna entegre edilebilecek 2 (iki) adet MVAS Havaaracı Terminali (MHT) ,

b.   Kement-A; Satıhtan Satıha Güdümlü Mermi (Atmaca)’ya ve kullanım senaryosunda yer alan ilgili platform(lar)a entegre edilebilecek ve ilgili çevre koşulu şartlarında çalışabilecek Atmaca Veri Terminali (AVT), Gemi Veri Terminali (GVT) ve Röle Veri Terminali (RVT) birimleri,
geliştirilecektir.


Faz-1’in tamamlanmasını müteakiben, SSM tarafından uygun görülmesi durumunda Faz-2 faaliyetlerine başlanacaktır. Faz 2 kapsamında Faz-II aşamasında ise, MST’ninSOM’aentegrasyonu tamamlanacak, MST’li SOM-B1 ve SOM-B2 mühimmatlarının F-16 Platformuna Atışsız Harici Yük Sertifikasyonu ve Harici Yük Sertifikasyonu Atış Test faaliyetleri yürütülecektir.
Sözleşme halihazırda Faz-1 bedeli üzerinden imzalanmaktadır. Faz-1 kapsamında MILSOFT tarafından DLP, TÜBİTAK UEKAE tarafından kripto modülü geliştirilecektir. 1. HBİM Komutanlığı tarafından MHT’nin F-16 platformuna entegrasyonu gerçekleştirilecektir.

Ana Alt Yüklenici   : TÜBİTAK-SAGE, ROKETSAN A.Ş.
Alt Yüklenici    :1.HBİM Komutanlığı, TÜBİTAK-UEKAE, MİLSOFT A.Ş.
Sözleşme takvimi   : 38 ay (Faz-1)
Sözleşme maliyeti   : 26.549.000.- ABD Doları (Faz-1)

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
Ynt: KEMENT PROJESI
« Yanıtla #2 : 12 Nisan 2014, 12:17:44 »
S&H 160.sayıdan.

Alıntı
KEMENT Projesi altında
geliştirilerek F-16 uçağına entegre edilecek MHT,
Popeye Füzesi için tedarik edilerek HvKK envanterine
giren AN/ASW-55 ya da SLAM-ER Füzesi için sipariş
edilen AN/AWW-13 Harici Data Link Podları gibi
harici taşınabilir bir pod konfigürasyonunda değil
MIDS terminalleri gibi dahili bir terminal
konfigürasyonunda olacak. Link-16 Sistemi ile
uyumlu çalışmayacağı belirtilen MVAS, RF tabanlı ve
kriptolu olup milli ağ yapısını kullanacaktır. SOM
MVAS Terminalleri ilk olarak SOM-B1 ve B2
Mühimmatına entegre edilecektir.

Çevrimdışı Destinyy

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 802
  • 4
Ynt: KEMENT PROJESI
« Yanıtla #3 : 14 Nisan 2014, 10:30:53 »
Kendi Ağ yapımızıda tesis eder olmuşuzz..  ;D

Çevrimdışı мคяครℓเ

  • Özel Üye
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 1656
  • 24
  • DefenceTurk.com
Ynt: KEMENT PROJESI
« Yanıtla #4 : 26 Mayıs 2016, 01:41:41 »



Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44295
  • 612
Milli füzeleri birbirine bağlayacak teknoloji: KEMENT ilk aşamayı geçti



Türk mühendisleri tarafından geliştirilen teknolojilerin her safhada millileştirilmesi adına çalışmaların temelde belki de en önemlilerinden biri olan KEMENT nedir? Ne işe yarayacak?

Ülkemizin önemli savunma sanayii şirketleri tarafından üretilen, geliştirilen veya millileştirilen yeni nesil teknolojiler, birçok alanda hem dışa bağlılığı azaltıyor hem de askeri alandaki siber güvenlik kaygılarını da bir nebze olsun ortadan kaldırıyor. Bu odaktaki çalışmalardan olan ve bir süre önce üzerinde yoğunlaşılan kritik bir proje var: KEMENT.

Kement, Meteksan Savunma tarafından yürütülen bir proje ve milli teknolojilerin birbiri ile haberleşmesi esnasında verinin iletilmesi için “Milli Taktik Veri Bağı” alt yapısının oluşturulmasını hedefliyor. Örneğin Aselsan’ın geliştirdiği radarlar ile donatılmış olan ATAK helikopterinden gelen veriler, bir kontrol merkezine veya başka bir askeri araca iletilmesi ya da daha doğru bir ifade ile veri alış verişinin harp koşullarında dışarından gelebilecek tehditlere karşı da korunaklı bir şekilde sağlanması işini Kement üstlenecek.

Milli bir kripto alt yapısı ile geliştirilen sistem, ATAK Helikopteri gibi hava, Altay Tankı gibi kara, MİLGEM gibi deniz araçlarından akıllı mühimmatlara, SOM gibi seyir füzelerine kadar çok geniş bir yelpazede kullanılabilecek ve komuta kontrol koordinasyonunun çok etkin bir birimi haline gelecek.

2013 yılının öncesine dayanan bir geliştirilme sürecinden geçen Kement’in fabrika kabul aşaması testleri başarı ile tamamlandı. Metekasan’ın ana yükleniciliği altında TÜBİTAK-SAGE, Roketsan, Tübitak Bilgem, Milsoft gibi alt şirketlerin de yüklenici olduğu proje, millileştirilmesi konusunda en geri kaldığımız alanlardan olması adına da önemli bir adım olarak görülebilir. Umarız ilerleyen günlerde ürünlerin sahaya indirgenmiş testlerini de görebiliriz.

https://www.donanimhaber.com/Milli-fuzeleri-birbirine-baglayacak-teknoloji-KEMENT-ilk-asamayi-gecti--104036
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44295
  • 612
Ynt: KEMENT PROJESI
« Yanıtla #6 : 08 Ocak 2019, 23:10:00 »


SSB
İkinci 100 günlük icraat programı kapsamında, Milli mühimmatların atış sonrası kontrolünü sağlayacak veri bağı oluşturulması (KEMENT) projesinde sistem entegrasyon testlerinin laboratuvar seviyesinde tamamlanmasını hedefliyoruz.

https://twitter.com/SavunmaSanayii/status/1082729160622120961
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 4987
  • 230
  • DefenceTurk.com
Türkiye’nin ağ merkezli harp projesinde işlem tamam
« Yanıtla #7 : 26 Haziran 2019, 19:04:31 »
Meteksan Savunma Sanayii A.Ş. ile Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında 2013 yılında başlatılan ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) milli olarak geliştirilmiş, milli kripto kullanabilen, ağ tabanlı modern Taktik Veri Bağı kabiliyeti kazandırılması amaçlanan KEMENT projesi, başarıyla tamamlandı. SavunmaSanayiST.com’un edindiği bilgilere göre, Nisan ayı içerisinde proje kapsamında hava-yer ve hava-hava testleri başarıyla gerçekleştirilerek, proje kapanışı yapıldı.



Saha Kabul faaliyetleri kapsamında, KEMENT projesi ile geliştirilen veri bağı terminalleriyle gerçekleştirilen Hava-Yer ve Hava-Hava Testlerinde en yüksek mesafeden en büyük boyutlu görüntü aktarımı ve platformlar arası haberleşme başarı ile sağlandı. Buna müteakiben 16 Nisan 2019 tarihinde Proje Kapanış Toplantısı gerçekleştirildi.



Harekât kabiliyetine önemli katkı sağlaması ve aynı zamanda Milli Taktik Veri Bağı altyapısının oluşturulması hedefi ile başlanan KEMENT Projesi ile ağ destekli harekâtı destekleyen, muharebe sahasındaki hava aracı, mühimmat ve görev sistemleri gibi unsurlar arasında karmaşık bilgi setlerinin gerçek zamanlı olarak değişimini, kritik verilerin paylaşılmasını sağlayan ve ağ yapısında çalışan milli bir haberleşme sistemi geliştirilmiştir. Proje kapsamında muharip hava platformları, röle platformları (İHA, Helikopter, vs.) ve su üstü platformları ile mühimmatlar için 5 tip terminal geliştirilmiş, laboratuar,  yer-yer, hava-yer ve hava-hava testlerinden oluşan kabul testleri başarı ile tamamlanmıştır.

Meteksan Savunma tarafından yürütülen ve 1’inci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı, TÜBİTAK SAGE, ROKETSAN, TÜBİTAK BİLGEM ve MilSOFT’un alt yüklenici olarak görev aldığı KEMENT projesi ile akıllı mühimmatlar ve seyir füzeleri, ağ merkezli harekât ve ağ temelli durumsal farkındalık yetenekleri kazanarak Komuta-Kontrol koordinasyonunun etkin bir parçası olacaktır. Bu sayede mühimmat durum bilgilerini ağ üzerinde paylaşarak mühimmatın fırlatılmasında sonra bile farklı platformlar tarafından hedef bilgisi güncelleme, yeni hedef atama, görev iptali, beklemeye alma gibi komutların kullanılması mümkün olacaktır. Örneğin; F-16’dan atılan bir SOM Füzesinin kontrolünü AEW&C uçağı veya TCG İstanbul Fırkateyninden atılacak olan bir ATMACA Füzesini kontrolünü başka bir platform, üzerine alabilecektir. Ayrıca, mühimmat hedefi vurmadan önce yeterli çözünürlükte bir hedef resmi, hasar tespiti açısından harekat merkezine iletilecektir.



KEMENT projesi kapsamında üretilen veri bağı terminallerinin, ilk aşamada SOM Seyir Füzesi ve ATMACA Gemisavar Füzesi ile birlikte Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmesi bekleniyor. Bu kapsamda TÜBİTAK-SAGE tarafından, veri bağı kabiliyeti bulunacak SOM-C1 ve SOM-C2 konfigürasyonlarının geliştirme çalışmalarına başlanmıştı.

https://savunmasanayist.com/2019/06/26/turkiyenin-ag-merkezli-harp-projesinde-islem-tamam/