Gönderen Konu: TPAO kesin konuştu: Türkiye’de petrol var, çıkartacağız  (Okunma sayısı 34242 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı NeQ

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 37
  • 1
Kazdagi´nda petrol bulundu
« Yanıtla #30 : 30 Ocak 2012, 12:21:42 »
Karadenize açılmak derken neyi kastediyoruz nekadar açığa ekonomik münhasır alanımız dışına veya ihtilaflı bir noktaya doğrumu önemli olan bu olsa gerek.Çünkü karadenizde ekonomik münhasır alanlar ve çizgileri akdenizin aksine daha net ve imzalarla taraflarca belirlenmiş durumda diye biliyorum ama yanılıyormuyum acaba?Tam bilmediğimden soruyorum.
Tamda bunu kast ediyorum, ekonomik münhasır alanların ve ihtilaflı bölgelerin aksiyona yön verenlerce yeniden dizayn edilebilme çabaları.

Çevrimdışı Mizan

  • YASAKLI
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 112
  • 2
Kazdagi´nda petrol bulundu
« Yanıtla #31 : 30 Ocak 2012, 18:59:59 »
lozan vs antlaşmaların süresi ne kada?


İnternette baktım. İsmet İnönü Lozandan sonra "100 yıl kazandık" demiş.

Çevrimdışı VVOLKANN

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 64
  • 0
Kazdagi´nda petrol bulundu
« Yanıtla #32 : 31 Ocak 2012, 19:41:46 »
Lehtemi yoksa aleyhte mi?Yani sözlerinizden türkiye ve sazarkadaşları petrol devleri ve onların ülkeleri rus bölgelerine dalmak istiyor çağrışımı var.Yoksa bize karşı mı olabilir demekistediniz.

Çevrimdışı NeQ

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 37
  • 1
Kazdagi´nda petrol bulundu
« Yanıtla #33 : 01 Şubat 2012, 18:35:06 »
Lehtemi yoksa aleyhte mi?Yani sözlerinizden türkiye ve sazarkadaşları petrol devleri ve onların ülkeleri Rus bölgelerine dalmak istiyor çağrışımı var.Yoksa bize karşı mı olabilir demekistediniz.
aslanlar ülkesinde tavşan avlayacaksan, dikkat etmen gereken tavşanlar değil aslanlardır. Türkiye saz arkadaşları, rusya ile ortak paydayı bulmaya çalışıyorlar, bu gün ihtilaflı olmayan bölgeler gelecekte ihtilaflı olabilir. Tabi bunların hepsi öngörü zamanla anlayacağız, lehtemi alehtemi, ancak şu için lehte çalışmalar gibi duruyor.

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44311
  • 614
Ynt: TPAO kesin konuştu: Türkiye’de petrol var, çıkartacağız
« Yanıtla #34 : 12 Şubat 2013, 12:05:10 »
"Abdülhamit'in haritası gerçek olabilir"

Enerji Bakanı Yıldız'dan flaş açıklama!



12 Şubat 2013 Salı, 10:37:03
"Abdülhamit'in haritası gerçek olabilir" Sonra Oku

TRT Haber’de yayınlanan "Neler Oluyor" programına konuk olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'deki petrol üretimiyle ilgili de önemli açıklamalar yaptı. Yıldız, "Bizim kuyu sayısımız Suudi Arabistan kadar, ancak o 10 milyon varil çıkartıyor. Biz 50 bin varil çıkarabiliyoruz verim az" dedi.

Abdülhamit'in 100 yıl önce yaptırdığı petrol haritası çalışmasına dikkat çeken Yıldız, "Bu harita gerçek olabilir. Bu harita ile bugünkü bilimsel çalışmalar örtüşüyor. İlginç olan bu" diye konuştu.

Bakan Yıldız, TRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ali Ahmet Böken’in sorularını cevapladı.

Yıldız'a ilk olarak gündemin sıcak konusu Cilvegöz Sınır Kapısı'ndaki patlama soruldu.

Yıldız: Tabi bir ülkenin istikrarının önündeki en büyük engel terör. Suriye’den zaman zaman riskler gelebileceğini söylemiştik. Öncelikle orada ölenlere rahmet diliyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyoruz. Şu ana kadar somut bir durum yok. İçişleri Bakanımız tarafından inceleniyor. Eksik bilgilerle aydınlatmaya çalışırken, muğlak alanlar oluşabiliyor. İçişleri Bakanımızın açıklamalarını bekliyoruz.

Enerji oyunları mı oynanıyor?
Yıldız: Enerji gerginliğin kaynağı olarak algılanıyor. Odun ve kömürle başlayan, petrol ve doğalğazla süren bu enerji devinimi hidrojenle devam edeceğe benziyor. Konumumuz olarak çok stratejik bir bölgedeyiz. Ortadoğu’daki gelişmelerin enerji üzerinden yapıldığı bir gerçek. Afrika ülkelerinde, Güney Amerika ülkelerinde yaşanalar enerjiden bağımsız değildir.

Türkiye OECD ülkelerinde enerji kullanımında birinci sırada sevinmeli miyiz?
Yıldız: Türkiye büyüme kararını verdi. Bazı ülkeler büyümeyi tercih etmeye de biliyor. Büyüyen Türkiye’de küçülen enerji olmazdı. Kişinin refah seviyesi arttıkça, teknoloji kullanımı artıkça enerjiye olan talep artıyor. Tasarruflu kullanarak bunu yapmamız gerkiyor. Hala istediğimiz seviyede tasarruf yapamıyoruz. Tasarruf bir kültür, bu kültüre ulaşmamız lazım. Toplam tasarruf miktarı hesaplandı. 15 milyara kadar tasarruf yapabiliriz.

Türkiye’nin geleceğini hangi enerji türünde görüyorsunuz?
Yıldız: Petrol doğalgaz yok diye torup ağlayacak halimiz yok. Her ülkenin kendine ait avantajları var. Katar kadar doğalgazmız yok, ancak su kaynaklarımız, kömürümüz, rüzgar alabilen yüksek alanlarımız var. Doğalgaz elektrik üretimindeki payı düştü. Yüzde 54’ten, yüzde 45’lere düştü.


Geçmişte Batılı ülkelerin geldiği, petrol aradığı ve betonlayıp gittikleri söylenir. Bunlar gerçek mi?
Yıldız: Ham petrol 22 dolardı şimdi neredeyse 122 dolar. 30 dolar masraf yapıyorsunuz, satışınız 22 dolarsa satmamayı tercih ediyoruz. Böyle kuyular var. Türkiye’de 1100 kuyu var 80’e yakın bu durumda kuyu var. Günde 5 varil üreten kuyu var. 5 varil bir ülke için çok büyük rakamlar değil. Bizim kuyu sayısımız Suudi Arabistan kadar, ancak o 10 milyon varil çıkartıyor. Biz 50 bin varil çıkarabiliyoruz verim az.

RUSYA'DAN BAĞIŞ ALMIYORUZ

Doğalgaz anlaşmaları ne kadar yapılıyor?

Yıldız: 20 yıllık, 25 yıllık ülkeye bağlı. Cezayir’le yeni yaptık 10 yıl süreli. Doğalgazımızın yüzde 10’unu karşılayacak. Şu anda doğalgazımızın yarısından fazlasını Rusya’da alıyoruz.

Rusya'ya bu kadar bağlı olmak endişelendirmeli mi?

Yıldız: Biz alternatifleri artırmaya çalışıyoruz. Kimseye koşulsuz bağlı değiliz. Rusya’dan bağış almıyoruz. Parasını veriyoruz alıyoruz. Bugün aldığımız fiyatın bir buçuk katına da doğalgaz var. Ancak vatandaşımızı da düşünmemiz gerekiyor.


Sınır komşularımızda petrol var, biz de niye yok?

Yıldız: Her şeyin bir sınırı var. Bir yerden sonra olmaması normal. Ancak biz araştırmalarımızı genişleterek devam ediyoruz. Biz sınırdaki mayınlı arazılar dahil olmak üzere her yerde bu aramaları sürdürüyoruz. Abdülhamit Han’ın 100 yıl önce yaptırdığı bir çalışması var. Bu bir petrol haritası. Bu harita gerçek olabilir. Bu harita ile bugünkü bilimsel çalışmalar örtüşüyor. İlginç olan bu. Hatta bir zamanlar sınırların yer altı kaynaklarına göre çizildiği iddiası bile var. Biz siyasi sınırlarımızdan sıkıntımız yok. Kimsenin toprağında gözümüz de yok. Ancak ekonomik sınırlarımızı genişletebiliriz. Üçüncü ülkelerde de bizim enerji operasyonlarımız var. İşbirliklerimiz var. Irak’ta biz 25 milyar dolar iş aldık. TPAO’nun hissesine 5,5 milyar düşüyordu. Çıkarılan varil başına pay alıyoruz. Irak şu anda 100 miyar dolar petrol geliri var. Ancak bunu 4 katına çıkarabilecek kapasitesi var. Bu rakamlar Irak’ı yeniden inşa etmeye haliyle yeter.

"O SONDAJA SESSİZ ALAMAYIZ"
Kıbrıs’ın sondaj çalışmaları hangi aşamada?

Yıldız: Bir kere net bir teşhis koyabiliriz. 200 mili geçmemek kaydıyla her ülkenin tasarruf hakkı var. Tartışmalı bir alanda çalışma yapılıyor. İki şık var: uluslar arası hukuka aykırı iş yapıyorsunuz. Ancak yapılan çalışma Kıbrıs’ın tamamıyla paylaşılacaksa sıkıntı yok. Biz eşit oranla paylaşılmasından yanayız. Aksi takdirde hukuk ihlali yapılmış demektir. Buna sessiz kalamayız. Ekonomik süreç iyi değerlendirilirse siyasi politikaları da yumuşatabilir.

Türkiye’den Kıbrıs’a su projesi ne durumda, ne amaçlanıyor?

Yıldız: Kıbrıs’ın kendi ayakları üzerinde durabilmesini istiyoruz. Kömürü var, rüzgarı var. Özel sektöre diyoruz ki yatırım yapmak isteyen varsa. Özel sektörden bu konuda görüşenler oldu. Kıbrıs’ın tamamına bir master çalışması yaptık. Rumlara da 'ihtiyacınız varsa yararlanabilirsiniz' dedik. Ancak her hangi bir cevap gelmedi.

http://ekonomi.haberturk.com/enerji/haber/819312-abdulhamitin-haritasi-gercek-olabilir
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı Cakas

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 93
  • 0
Ynt: TPAO kesin konuştu: Türkiye’de petrol var, çıkartacağız
« Yanıtla #35 : 12 Şubat 2013, 13:41:33 »
Petrol illaki vardır da ne kadar ekonomik olur. Varili 130 dolar olan petrolü çıkartmak için 125-130 dolar masraf yapmak akılcı değil. Ayrıca çıkarılabilirlik mevzusu da var, sonuçta bulduğunuz rezervin tamamını çıkartamıyorsunuz. Bu dünya ortalamasında %33 müş Türkiye'de ise çeşitli sebeplerden ötürü bu oran %15 ler düzeyinde imiş.

Kaynak: http://web.itu.edu.tr/~pdgmb/documents/turkiyedepetrol.html

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44311
  • 614
Ynt: TPAO kesin konuştu: Türkiye’de petrol var, çıkartacağız
« Yanıtla #36 : 14 Şubat 2013, 11:59:56 »

Shell ve TPAO'dan Karadeniz işbirliği
14 Şubat 2013

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Shell arasında “Batı Karadeniz Derin Deniz Arama ve Üretim Anlaşması” imzalandı.Bu anlaşmayla dünya çapında büyük bir enerji şirketi daha Karadeniz de hem petrol hem de doğalgaz çalışması yürütebilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız şahitliğindeki anlaşmaya TPAO adına Genel Müdür Mehmet Uysal, TPAO Arama Daire Başkanı Ömer Şahintürk, Shell adına da Shell Uluslararası Aramadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Ceri Powell ve Shell Uluslararası Arama ve Üretim Direktörü Andy Brown imza koydu.

İmza töreninde konuşah Shell Uluslararası Arama ve Üretim Direktörü Andy Brown, TPAO ile ortaklık yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Bu ekip çalışması uzun süre devam edecek” dedi.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/22595460.asp
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı カメせ

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 6590
  • 185
  • DefenceTurk.com
Fatih ve Yavuz Sondaj Gemilerimiz.
« Yanıtla #37 : 20 Ağustos 2020, 22:18:27 »
Alıntı
Fatih ve Yavuz Sondaj Gemilerimiz. Fatih sondaj gemisi içine canlı yayın aracı yüklendi.

https://mobile.twitter.com/Tacticalprm/status/1296500875356254211

KANUNİ sondaj gemimiz ise gerekli işlemler için Mersin'de bulunuyor.

Reuters’a konuşan Türk Yetkili:

"Tuna 1 kuyusunda doğal gaz bulundu. Tahmini rezerv miktarı 800 milyar metreküp. Türkiye’nin yaklaşık 20 yıllık enerji ihtiyacı kadar"

https://mobile.twitter.com/kamerknc/status/1296483027300876291
« Son Düzenleme: 20 Ağustos 2020, 22:39:36 Gönderen: カメせ »

Çevrimdışı mavi1991

  • Özel Üye
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 1657
  • 36
Ynt: TPAO kesin konuştu: Türkiye’de petrol var, çıkartacağız
« Yanıtla #38 : 21 Ağustos 2020, 11:11:52 »
Nerede bu kaynak akdeniz mi yoksa karadeniz demi ?

Çevrimdışı カメせ

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 6590
  • 185
  • DefenceTurk.com
Alıntı
Dördüncü sondaj gemisi: Anadolu-01. Sondaj çalışmaları için Marmara'da "Anadolu 01" Gemisi için yeni NAVTEX.


"Anadolu 01" Gemisi BOTAŞ için çalışacak.

Kanuni, Fatih ve Yavuz sondaj gemilerinin bulduğu gazı depolamak için liman bölgesinde denizde depolar açacak.

Türk denizcilik sektöründe bir ilk olacak. "Anadolu 01" sondaj gemisi Martaş Limanı’ndaki görevi için Ekvator Ginesi’nden geldi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Uzmar firmasının römorkörleriyle çekilen sondaj gemisi görev yeri olan Martaş Limanı’na ulaştı.
https://mobile.twitter.com/amelikturkes/status/1323634070165880832
« Son Düzenleme: 03 Kasım 2020, 19:22:20 Gönderen: カメせ »