Gönderen Konu: Amfibi İHA  (Okunma sayısı 3825 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
Amfibi İHA
« : 23 Aralık 2013, 12:07:12 »
A-İHA


Türkiye'nin kıyıları "A-İHA" ile izlenecek




22 Aralık 2013 10:59 (Son güncelleme 22 Aralık 2013 11:48)
Türkiye kıyılarının incelenmesi için geliştirilen, denizde ve karada iniş-kalkış yapabilen Amfibik İnsansız Hava Aracı (A-İHA) ilk deneme uçuşunu Mersin'de başarılı şekilde gerçekleştirdi
 
MERSİN

ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ortaklığında Türkiye kıyılarının incelenmesi için geliştirilen, denizde ve karada iniş-kalkış yapabilen Amfibik İnsansız Hava Aracı (A-İHA) ilk deneme uçuşunu Mersin'de başarılı şekilde yaptı.

TÜBİTAK Bireysel Girişimcilik Aşamalı Destek Programı kapsamında geliştirilen A-İHA, deneme uçuşu için ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Erdemli Yerleşkesi'ne getirildi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bedri Kurtuluş’un yürütücülüğünde gerçekleştirilen projede ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği’nden Doç. Dr. Funda Kurtuluş, Araştırma Görevlisi Talha Mutlu, yüksek lisans öğrencisi Levent Cevher, pilot Saffet Gökuç, Yrd. Doç. Dr. Evren Tunca ve Prof. Dr. Ozan Tekinalp, sistem ekibi olarak çalışmada yer aldı.

İlk deneme uçuşu için denizden havalanan A-İHA, "ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü yerleşkesi kıyılarının deniz kaplumbağaları açısından ekolojik özelliklerinin belirlenmesi" projesi için uçuş rotası boyunca RV LAMAS adlı araştırma gemisiyle beraber eş zamanlı denizden veri topladı.

ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda Kurtuluş, gazetecilere yaptığı açıklamada, böyle bir çalışmanın Türkiye’de ilk kez gerçekleştirildiği belirterek, yaklaşık 20 kişilik ekiple 1 yıldır sürdürdükleri proje kapsamında 93 bin liralık ödenekten şu ana kadar 30 bin liralık harcama yapıldığını belirtti.

Yapılan insansız hava aracını, kıyılarda çevre kirliliğinin gözlemlenmesi, kıyıdaki klorofil ölçümleri, denizdeki diğer parametrelerin ölçülmesi, deniz kaplumbağalarının ve yunusların takibi gibi birçok amaçla kullanacaklarını ifade eden Kurtuluş, denizde ve karada iniş-kalkış yapabilen insansız hava aracıyla Türkiye de bir ilki gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Kurtuluş, üzerindeki kamerayla görüntü alınan A-İHA'nın 3,5 kilogram ağırlığında ve 1,6 metre uzunluğunda olduğunu, ilk uçuşun başarılı olmasından mutluluk duyduklarını ve projeyi geliştireceklerini anlattı.

http://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/265635--turkiyenin-kiyilari-quot-a-iha-quot-ile-izlenecek
http://www.savunmasanayihaberleri.net/turkiyenin-kiyilari-a-iha-ile-izlenecek/
« Son Düzenleme: 23 Aralık 2013, 14:40:13 Gönderen: SKYWOLF »

Çevrimdışı 1nsane

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 6
  • 0
  • DefenceTurk.com
Ynt: Amfibi İHA
« Yanıtla #1 : 24 Aralık 2013, 18:49:35 »
Herkesin emeğine sağlık.

Yapıcı bir eleştiri olarak deniz üstünde bir insansız hava aracının belli bir çapraz rüzgar altında uçabilmesi gerekir. Gördüğüm tasarımın çapraz rüzgarlarda çok kötü performans göstereceğinden eminim. Yanal yüzey alanı çok fazla. Rahatlıkla aşılabilecek bir sıkıntı.