Gönderen Konu: ABD Hava Kuvvetlerinin Yeni Gemisavar Mühimmatı: QUICKSINK  (Okunma sayısı 1025 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 4987
  • 230
  • DefenceTurk.com
ABD Hava Kuvvetleri tarafından yayınlanan yeni bir test videosunda JDAM olarak da bilinen modifiye edilmiş 2.000 libre sınıfı GBU-31 bombasıyla hedef gemi tam ortadan ikiye ayrıldı.

“QIUCKSINK” programı kapsamında geliştirilen güdümlü bombanın testleri geçtiğimiz hafta içerisinde Meksika Körfezi açıklarında icra edildi. Programın başında ise ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı (AFRL) yer alıyor. Vurulan hedef ise eski bir yük gemisi olarak belirtiliyor.



Yayınlanan videoda hedef geminin mühimmatla temas etmesinin ardından suyun üstüne doğru yukarıya fırladığı ve omurgasının aniden ikiye ayrıldığı görülüyor. Gemi, ikiye bölünmesinin hemen ardından ise batıyor.

Bombanın son derece etkili olduğu söylenebilir. Hedefte bıraktığı etki ABD tarafından geliştirilen Mk 48 ağır sınıf torpidosuyla hemen hemen aynı. Zaten Quicksink programının amacı da torpido benzeri yeni bir mühimmat ortaya çıkarmak olarak belirtiliyor.



Quicksink programı kapsamında kullanılan mühimmatın modifiye edilmiş GBU-31/B bombası olduğu biliniyor. Buruna monte edilmiş yeni bir arayıcı ile kuyrukta GPS destekli ataletsel navigasyon sistemi (INS) güdüm paketi füzenin bazı özelliklerinden.

RF/Radar arayıcı içeriyor gibi görünen ve çok modlu bir tasarıma sahip olduğu düşünülen bu füze, her hava koşulunda hedef aramaya ve füzenin uçuşunun son aşamasında hedefini aramasına ve ardından hedefine kilitlenmesine olanak sağlıyor.

Quicksink mühimmatına ek bir harp başlığının takılıp takılmadığı ise henüz bilinmiyor.

F-15E Strike Eagle savaş uçağından bırakılan JDAM mühimmatı, bugüne kadar QUICKSINK programı kapsamında ateşlenen ikinci füze olma özelliğini taşıyor.

Torpidolar düşman gemilerini denizaltılar aracılığıyla hızla batırabiliyorlar ancak QUICKSINK programı bunun için yeni metotlar arıyor. Amaç, havadan atılan füzelerle gemisavar kabiliyeti sağlamak.

Ağır sınıf torpidolar son derece etkili olmalarına karşın aynı zamanda son derece pahalılar ve kullanılabilen deniz platformlarının sayısı son derece az. Program sayesinde gemisavar kabiliyetine sahip hava platformlarının sayısı giderek artacak.

JDAM Güdüm Kiti

Müşterek Doğrudan Taarruz Mühimmatı (Joint Direct Attack Munition/JDAM), güdümsüz bombaları tüm havalarda kullanılabilecek güdümlü bir füzeye dönüştüren bir güdüm kiti. JDAM kiti sayesinde füzelerin menzili 28 km’ye kadar ulaşıyor.

JDAM entegre edilebilen mühimmatların ağırlığı 500 libreden 2.000 libreye kadar çıkıyor. JDAM’in güdüm kiti ABD Hava Kuvvetleri ve ABD Deniz Kuvvetleri tarafından ortaklaşa olarak geliştirildiği için “müşterek” sıfatını almış durumda.

JDAM, lazer güdümlü bomba ve IR teknolojisini geliştirilmek üzere tasarlandı. Bu teknolojilerde kötü hava koşullarında füzeler hedeflerine kitlenmekte zorluk çekebiliyor. JDAM tüm bu dertleri ortadan kaldırıyor.

Kitlerin üreticisi olan Boeing, bugüne kadar toplamda 430.000’den fazla JDAM güdüm kiti üretmiş durumda. 2017 yılında açıklanan bir veriye göre her gün 130’dan fazla JDAM üretim hattından çıkıyor.

<a href="http://youtu.be/RmfRi2Vl3JQ" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://youtu.be/RmfRi2Vl3JQ</a>


https://www.savunmasanayist.com/abd-hava-kuvvetlerinin-yeni-gemisavar-muhimmati-quicksink/