TÜRK SAVUNMA SANAYİ > Yerli Elektronik Sistemler ile İlgili Gelişmeler

EH Podu Projesi

(1/5) > >>

AVCI:
F-16 Uçağı Elektronik Harp Podu Sistemi Geliştirilmesi Projesi
Müşteri Kurum: Millî Savunma Bakanlığı

Çağrı Başlığı: F-16 Uçağı Elektronik Harp Podu Sistemi Geliştirilmesi Projesi

Çağrı Amacı: Uçakların taarruzi, savunma ve müşterek harekât esnasında hava savunma unsurlarına karşı kendini korumasını sağlayacak, harici pod şekilde tasarlanarak F-16 uçağına entegre edilecek, Algılama (RWR) ve karıştırma (ECM) özelliklerine sahip, Chaff/Flare salma sistemi (CMDS) ile koordineli çalışacak ve F-16 platformunun tüm uçuş profillerinde kendi başına (autonomous) görev yapabilecek bir sistemin geliştirilmesidir.

http://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/content_files/iletisim/edergi/137.html#/22/zoomed
http://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/cagri_dokumani_ehpod.pdf
http://www.tubitak.gov.tr/tr/destekler/kamu/ulusal-destek-programlari/1007/icerik-1007-cagrilari

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
24.04.2013  MİTHAT YURDAKUL / Ankara

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, F-16’ların elektronik harp sistemlerinin yerli üretimini teşvik için TÜBİTAK’ın destek vereceğini açıkladı. Ergün, “Milli savaş uçağı geliştirme yolunda önemli bir adım atmış olacağız” dedi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, F-16’ların en kritik parçası olan elektronik harp sistemlerinin yerli olarak geliştirilmesi ve üretilmesi için TÜBİTAK’ın destek vereceğini belirterek, “Uçak başına yaklaşık maliyeti birkaç milyon dolar olan bir sistemi yerli olarak üreteceğiz” dedi.

Harekat esnasında savaş uçaklarının tehdit radarlar ve hava savunma sistemlerine karşı güvende olmasını sağlayan elektronik harp sistemlerinde, tehdit radar bulunduğunda pilotu ikaz eden ve otomatik olarak kendini izleyen, radarları yanıltan özellikler bulunuyor. Yerli harp sisteminin hayata geçmesiyle, havada “dost-düşman” ayrımını kendi yapan ABD sistemi de ortadan kalkmış olacak.

TÜBİTAK, F-16’ların olmazsa olmazı elektronik harp sistemlerinin milli olarak tasarlanması ve geliştirilmesi için Milli Savunma Bakanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı işbirliğiyle yeni bir proje başlattı. F-16 elektronik harp podu sisteminin yerli olarak geliştirilmesi için TÜBİTAK Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Araştırma Grubu (SAVTAG) tarafından çağrıya çıkıldı.

F-16 uçaklarının yurtdışında tasarlanan ve üretimi Türkiye’de yapılan elektronik harp sistemlerinin artık güncelliğini yitirmeye başladığını açıklayan Ergün, MSB ve TÜBİTAK’ın öncülüğünde, en son teknolojiler kullanılarak milli olarak geliştirilecek ve uzun yıllar kullanılabilecek sistemin çerçevesinin çizildiğini kaydetti. Ergün, destek miktarının projelerin büyüklüğüne göre belirleneceğini ifade etti.

Türkiye 6’ncı ülke

Elektronik harp sisteminin dünyada temel olarak sadece 5 ülkede geliştirilebildiğini vurgulayan Ergün, yerli savaş sistemine destek vermek için harekete geçtiklerini ifade ederek, “Ar-Ge ve sistem maliyeti yüksekliği nedeniyle bu sistemi her ülke geliştiremiyor.

Elektronik Harp Podu geliştirilmesi projesinin başarıyla sonuçlanması durumunda uçak başına yaklaşık maliyeti birkaç milyon dolar olan bir sistemi yerli olarak üreteceğiz.

Bu sistemleri ithal eden değil ihraç eden bir ülke konumuna yükseleceğiz. Milli savaş uçağı geliştirme yolunda önemli bir adım daha atmış olacağız” dedi.

Eskiden sistemler kilitleniyordu

ABD’den alınan F-16’ların sahip olduğu yazılım, NATO kuvvetlerinin yanısıra, İsrail uçaklarını “dost kuvvet” olarak algılıyordu. Uçakların sahip olduğu bu sistem, Türk uçaklarının İsrail uçaklarına kilitlenmesini önlüyordu. Yerli harp sisteminin kullanılmasıyla, olası bir hava muharebesinde “dost ülke-düşman ülke” ayrımı hükümet ve TSK’nın kontrolünde olacak.

Radar yanıltan özellikleri var

F-16’lara takılıp sökülebilen bir sistem olan elektronik harp podu, harekat esnasında savaş uçaklarının tehdit radarlar ve hava savunma sistemlerine karşı güvende olmasını sağlıyor. Tehdit radar bulunduğunda pilotu ikaz eden ve otomatik olarak kendini izleyen radarları yanıltan özellikleri bulunuyor.

http://ekonomi.milliyet.com.tr/f-16-ya-milli-goz/ekonomi/ekonomidetay/24.04.2013/1697582/default.htm

Haberde Milli IFF ile Milli ECM podu karıştırılmış. Belki bir yanlış anlama.

Milli IFF ile ilgili bakınız:

Dost düşman tanıma tanıtma sistemi olarak bilinen ''Milli IFF (Identification Friend and Foe) Mod 5/S'', ASELSAN tarafından tamamen yerli olarak üretildi ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne tesli edildi. Sistem, F-4 uçakları ile hava savunma radarlarına entegre adilerek test edildi ve uzmanlardan tam not aldı. Türk ordusuna ait tüm unsurların birbirini tanımasını sağlayacak sistem 7 yılda geliştirildi.
...
NATO'nun 2020 takvimine yönelik, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki mevcut cihazların Mod 5'e yükseltilmesi ve yeni tedarik edilecek platformların Mod 5 ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla bir seri üretim ve entegrasyon sözleşmesinin mümkün olan en kısa zamanda imzalanmasını hedeflediklerini ifade eden Ergeneman,...
http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2013/02/28/aselsandan-milli-basari

Tuco:
Çok önemli bir gelişme bence....

Destinyy:
Kesinlikle çok çok önemli..   :D

SOJ projemizde artık sonlansa ve envanterimize katılsa iyi olur...

AVCI:
Yerli üretim gerçekleşene kadarki boşluğu doldurmak içinde 19 adet AN/ALQ-211 V9 Elektronik Harp (EH) Öz Savunma podu alınıyor.

AN/ALQ-211 V9

http://www.exelisinc.com/solutions/ALQ-211/Documents/ALQ-211-Family-of-Systems-Brochure-FXWNG-English.pdf




--- Alıntı ---Türk F-16’larına ITT’den AN/ALQ-211 V9 podu,



Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterde yer alan 19 adet F-16D Blok 50 uçağında kullanılmak üzere ITT Exelis firmasından 19 adet AN/ALQ-211 V9 Elektronik Harp (EH) Öz Savunma podu alınıyor.

 Türk F-16’larına ITT’den AN/ALQ-211 V9 podu
Muhammet METİN/Kokpit.aero

Savunma Sanayi Müsteşarlığından edinilen bilgiye göre bu ihtiyaç, F-16 C/D Blok 50+ uçaklarında yer alan ITT Exelis ürünü AN/ALQ-211 V4 AIDEWS dahili EH ÖzSavunma Sistemi’ nin harici bir pod içerisine yerleştirilmiş versiyonu olan AN/ALQ-211 V9 üzerinden karşılanacak. İkinci aşamada ise üzerlerinde herhangi bir dahili aktif ve pasif EH ÖzSavunma sistemi yer almayan F-16D Blok 40 uçaklarına bu kabiliyetin kazandırılması da planlanıyor.

100 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA

SSM ile ITT Exelis firması arasında şubat 2009 yılında 99.8milyon dolar değerinde bir anlaşma yapıldı. Yapılan anlaşma gereğince 30 adet F-16 C/D Blok 50+ savaş uçaklarında kullanılmak üzere, 30 set AN/ALQ-211 V4 AIDEWS dahili EH ÖzSavunma Sistemi tedarik edilip, uçaklara entegre edilmişti.

 AN/ALQ-211 V9 AIDEWS podu, dahili AN/ALQ-211 V4 sistemiyle aynı donanımı kullanabilmekte ve bu sayede hem dahili hem de Pod tabanlı EH sistemi kullanan Hava Kuvvetleri’ne maliyet ve lojistik avantaj sağlamakta. Birim değeri 2,6 milyon dolar olan podlar halen Umman, Şili, Polanya ve Pakistan Hava Kuvvetleri tarafından kullanılıyor.

AN/ALQ-211 V9 Podu, temmuz 2011 yılında yapılan FMS sözleşmesi ile Pakistan Hava Kuvvetleri tarafından modernize edilen F-16 A/B uçakları için tercih edilmişti. Bu sözleşmenin akabinde Nisan 2012 de ilave pod alımı için 54 milyon dolar değerinde ikinci bir sipariş daha verildi.

F-16 MODERNİZASYONU SÜRÜYOR

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından, Pakistan Hava Kuvvetleri envanterinde ki  41 adet Blok 15 F-16 uçağı aviyonik ve yapısal modernizasyona tabi tutuluyor. AN/ALQ-211 V4 ve V9 AIDEWS Sistemleri; Sayısal radar ikaz alıcısı, Geniş Bant Sayısal RF Bellek (DRFM), ALQ-213 Karşı tedbir seti (CMS) ve hem alçak hem de yüksek bantlarda RF karıştırma yapabilme kabiliyeti gibi özelliklere sahip.
http://kokpit.aero/turk-f16-elektronik-pod
--- Alıntı sonu ---
[/size]

Destinyy:
19 adet.. :) Niye 19 adet niye 20 değil sizce.. :) Gerçi gülüyorum ama aslında üzüntü verici bir durumdan kaynaklanmakta..  :-\

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git