TÜRK SAVUNMA SANAYİ > Yerli Elektronik Sistemler ile İlgili Gelişmeler

ÖZGÜR PROJESİ (Milli beyinli F-16)

(1/34) > >>

levo:
Milli beyinli F-16

F-16’LARIN beyni millileşiyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, F-16’ların en kritik parçası olan elektronik harp sistemlerinin yerli olarak geliştirilmesi ve üretilmesi için TÜBİTAK’ın destek vereceğini belirterek, “Uçak başına yaklaşık maliyeti birkaç milyon dolar olan bir sistemi yerli olarak üreteceğiz” dedi. Savunma alanında önemli projelere imza atan TÜBİTAK, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) vurucu gücünü artırıyor.

5 ÜLKEDE ÜRETİLİYOR

Türkiye’de ilk kez geliştirilen seyir füzesi SOM, beton delici bomba NEB, akıllı bomba olarak bilinen HGK, lazer güdümlü füzelerin dedektörü, füze ve güdüm kitlerinde kullanılan ısıl piller TSK’nın kullanımına sunuldu. TÜBİTAK, F-16 savaş uçaklarında kullanılan ve dünyada sadece 5 ülkenin üretebildiği elektronik harp sistemini milli olarak geliştirecek yüksek bütçeli projeleri de destekleyecek. Bakan Ergün, F-16’ları hava savunma unsurlarına karşı koruyacak sistemin radar algılayıcı ve karıştırıcı özelliklere de sahip olacağını açıkladı. F-16 uçaklarının yurtdışında tasarlanan ve üretimi Türkiye’de yapılan elektronik harp sistemlerinin artık güncelliğini yitirmeye başladığını açıklayan Bakan Ergün, MSB ve TÜBİTAK’ın öncülüğünde konunun uzmanlarının katkısıyla en son teknolojiler kullanılarak milli olarak geliştirilecek ve uzun yıllar kullanılabilecek sistemin çerçevesinin çizildiğini kaydetti. Bu kapsamda TÜBİTAK’ın çağrıya çıktığını anlatan Bakan Ergün, destek miktarının projelerin büyüklüğüne göre belirleneceğini ifade etti.

Milli savaş uçağı için önemli adım

Bİlİm, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün elektronik harp sisteminin dünyada temel olarak sadece 5 ülkede geliştirilebildiğini söyledi.  “Savunma alanında artık ülkemizde de yüksek teknolojiye sahip ürünler geliştiriliyor diyen Ergun şöyle devam etti: “Bu kabiliyetimizi F-16’ların en önemli unsurlarından biri olan elektronik harp sistemlerini geliştirmek için kullanacağız. Bunu başarabilecek güçteyiz. Destek konusunda maddi imkanlarımız geniş. Ar-Ge  ve sistem maliyeti yüksekliği nedeniyle bu sistemi her ülke geliştiremiyor. Ama herkes böyle bir sistemi hava kuvvetlerinde mutlaka görmek istiyor. Bu sistemler, harekat esnasında savaş uçaklarının tehdit radarlar ve hava savunma sistemlerine karşı güvende olmasını sağlıyor. Ayrıca bu sistemlerde, tehdit radar bulunduğunda pilotu ikaz eden ve otomatik olarak kendini izleyen radarları yanıltan özellikler bulunuyor. Bir diğer önemli tarafı ise bu sistemleri ithal eden değil ihraç eden bir ülke konumuna yükseleceğiz. Böylesi önemli bir proje ile milli savaş uçağı geliştirme yolunda önemli bir adım daha atmış olacağız.”

Elektronik Harp Podu nedir?

F-16’lara takılıp sökülebilen bir sistem olan elektronik harp podu, harekat esnasında savaş uçaklarının tehdit radarlar ve hava savunma sistemlerine karşı güvende olmasını sağlıyor. Tehdit radar bulunduğunda pilotu ikaz eden ve otomatik olarak kendini izleyen radarları yanıltan özellikleri bulunuyor.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/23119911.asp

Edit:Konu başlığı değiştirildi

Destinyy:
Sonunda en önemli sistemleri dışardan almak olmaz... Öldürücü bir etkisi var EH'in... Yerli olarak üretilmesi ve diğer unsurlara kapsamlaştırılması çok önemli bence...

enes8101:
öncelikle millete hayırlı olsun  ;D diğer radarları yanıltıcı olması çok önemli bir özellik birde biz bütün f-16 lara ne zamana kadar ortalama uygularız?

BATTLESTAR:
https://www.monch.com/mpg/news/air/4032-turkish-defence-aerospace-industry-news-roundup.html


Görünüşe göre F-16 lar 80 ayın sonunda milli görev bilgisayarı, mfdler ve yerli yazılımla donatmış ve testlere başlamış güzel bir gelişme.


Bu arada benim aklıma bir şey daha geldi. Şimdi bizim mühendislerimiz Tf-x projesinde stealth bir uçak tasarlama tecrübesi içine girecek tıpkı nasıl yazılımcılarımız özgür projesinde  tecrübe kazandılarsa ;

Aerodinamik vb. tasarımla ilgilenen mühendislerimiz F-16 üzerinde bir kaç stealth yapısal denemeler yapabilirler mi ? Tıpkı amerikalıların F-15 le oynayıp F-15 Stealth Eagle'ı yaptıkları israilin lavi'yi yaptığı ve İran'ın F-5 lerle oynadığı gibi .

Sadece daha profesyoneli. Mesela bir örnek ;



Tabi bu kadar abartılı bir şey olmaz ama ;



Kanat başlangıcından alt motor kısmına uzanan stealth bir alt tasarım + stealth boya uygulanır ve stealthliği bozacak bir takım ufak değişikliklerle kanat altı kısım ve hava alıklarının arasına 1x amram + 1x sidewinder veya 1x kgk + 1x sidewinder veya 1x som-j(somdan daha küçük biliyorsunuz) + 1x sidewinder sığabilir gibi.  (ki biz f-35'e benzer bir gövde de ürettik) . Gövde üstüne Cft ve gövde altına da  stealth bir yakıt tankı ve aselpodun stealth bir external versiyonu olabilir gibi.

Onun dışında şunu da değerlendirebiliriz ;



Böyle bir şey tf-x'i ileride arsenal uçağı olarak kullanma konusunda da işimize yarayacaktır.


Tabi bunların hepsi mühendislerimizin tecrübelenmesi için. Hani milli yazılım ve aviyonikle ortaya ciddi bir şeyler çıkarsa f-35 alamayacak f-16 sahibi özellikle fakir avrupa ülkeleri için lowcost bir çözüm olabilir. Geçmişte dış ülkelere f-16 modernizasyonu yaptık. Bunu da yaparız gibi.



SKYWOLF:


Uçağın altına, tam olarak nereye koyabiliriz füzeleri. Onu anlayamadım.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git