Gönderen Konu: Akdeniz'de Enerji Krizi  (Okunma sayısı 262333 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mermi

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1069
  • 28
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #310 : 11 Mayıs 2019, 17:03:55 »
50 milyar gelir 5 tane alel acele tünel inşaatı ihale ederler yine sana bana bir şey kalmaz merak etme. Sen ben de yurdun imarı ile gururlanırız saf saf anca birde bize hava atarlar gururla

Ilgaz tünelini yaptırana halen hayır duası okuyorum. Kastamonuya giderken  eskiden Ilgaz dağlarının 2400’lük rakımı geçmek için bunu  İbuprofen 600 ‘ün 💊yardımıyla yapabiliyordum.

Tünelleri rahat bırak  ☝
Hiç sorma Kastamonuya giderken ne çekiyorduk :) Ben küçüktüm pek anlamıyordum ama babam dedem çok sıkıntı ediyorlardı. Birkeresinde dedemin minübüs hararet yapmıştı. Haha ne günlerdi :)

Çevrimdışı Tigerfish

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 2224
  • 196
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #311 : 11 Mayıs 2019, 17:45:56 »
50 milyar gelir 5 tane alel acele tünel inşaatı ihale ederler yine sana bana bir şey kalmaz merak etme. Sen ben de yurdun imarı ile gururlanırız saf saf anca birde bize hava atarlar gururla

Ilgaz tünelini yaptırana halen hayır duası okuyorum. Kastamonuya giderken  eskiden Ilgaz dağlarının 2400’lük rakımı geçmek için bunu  İbuprofen 600 ‘ün 💊yardımıyla yapabiliyordum.

Tünelleri rahat bırak  ☝
Hiç sorma Kastamonuya giderken ne çekiyorduk :) Ben küçüktüm pek anlamıyordum ama babam dedem çok sıkıntı ediyorlardı. Birkeresinde dedemin minübüs hararet yapmıştı. Haha ne günlerdi :)

Düşünebiliyormusun Ankaradan Şenpazara tam yarim günümüzü alıyordu. Şimdi ise dört saatı bile bulmuyor 👍
« Son Düzenleme: 11 Mayıs 2019, 21:12:46 Gönderen: Tigerfish »

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44311
  • 614
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #312 : 11 Mayıs 2019, 21:20:46 »
Ohooo Akdeniz'deki enerji krizi tünele girmiş.  ;D ;D

Durun ben de dağıtayım biraz; O tüneller, yollar vs yap-işlet-devret modeli ile devletin kasasından bir kuruş bile çıkmadan yapılmıyor muydu?
Akdeniz'de doğalgazı bulursak daha fazla Suriyeliye bakabiliriz.  ;D ;D
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı Tigerfish

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 2224
  • 196
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #313 : 11 Mayıs 2019, 21:52:31 »
Kastamonlular bir araya geldi sadece yahu.

Gaz yataklari bulunursa gelirin büyük bölümünü Ar+Ge yönlendirilir insallah.

Ar+Ge tartismasiz gelecegin temelidir.

Çevrimdışı metin62

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2340
  • 182
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #314 : 13 Mayıs 2019, 09:08:49 »
Türkiye’yi bekleyen tehlikeler;

Doğu Akdeniz’deki mevcut durum Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki rekabet gücünü azaltabilir. Yunanistan’ın Mısır’la ortak münhasır ekonomik bölge ilanı, Türkiye’nin sahil şeridine sıkıştırılması demek. Proje nedeniyle İsrail- Güney Kıbrıs yakınlaşması Türkiye’nin güney sahillerinde savunmaya dönük daha fazla harcama yapması anlamına geliyor.

Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru hattı Projesi’nin (EastMed) destekçileri bölgedeki doğal gazın Avrupa’ya taşınmasının Rusya’nın Avrupa doğalgaz pazarını zayıflatacağını savunuyorlar. Karşıtları ise projenin gerçekçi olmadığı iddiasında.

    Haber görseliDoğu Akdeniz'de Türkiye'yi ne bekliyor?

Hangi iddianın haklı olacağını zamanla anlayacağız ama şu soru hâlâ önemini koruyor: Proje başarılı olabilir mi? Bugünkü koşullarda bu pek mümkün görünmüyor. Çünkü proje için gerekli olan altyapı halen yetersiz, bölgeye ilişkin politik kısıtlamalar da geciktirici bir faktör. Hat boyunca birden fazla noktada gaz bulunması, ortak ülkelerin uyumunu zorunlu kılıyor. Politik değişkenlikler bu konuda uzun erimli bir beraberlik sağlayamayabilir. Daha önce de belirtildiği gibi devasa maliyet artışı, bu artışın ortak ülkeler arasında nasıl pay edileceği konusunda soru işaretleri taşıyor.

Begin-Sadat Stratejik Araştırmalar Merkezi’nce yayımlanan bir belgede konunun uzmanlarından Dr. George Tzogopoulos, EastMed boru hattının pahalı ve zor olacağını savunuyor. Böyle düşünmeyenler de var tabii. Örneğin Yunanistan Doğalgaz Tedarikçisi DEPA’ya göre “proje teknik olarak mümkün”. DEPA, Cezayir ve İspanya arasındaki Medgaz boru hattının başarısını anımsatarak aynısının EastMed’de başarılabileceğini belirtiyor. İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz de yapımda karşılaşılacak sorunlara rağmen EastMed’in 2025 yılına kadar tamamlanabileceğini öne sürüyor.
Eğer tamamlanabilirse dünyanın en uzun ve en derin boru hattı olacak olan EastMed için en büyük zorluk teknik açıdan uygulanabilir olup olmadığı. Örneğin hat Girit’e yaklaşırken derinlik daha da artıyor. Diğer bir zorluk, 4 milyar dolardan 7 milyar dolara kadar çıkacağı öngörülen maliyet. Bu sorunları giderebilmek için alternatif senaryolar var tabii. Kıbrıs’ta ya da İsrail’deki Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG) tesisleri de kullanılabilir ki bu yeni inşaatların yapılmasını gerektirmeyeceği için maliyeti azaltabilir.

Zorluklar Türkiye ile aşılabilir

Ancak pratik olarak iki gerçek seçenek bulunuyor. Birincisi, İsrail sularındaki Leviathan rezervuarından başlayarak, Güney Kıbrıs sularından geçen ve Türkiye’nin güneyine ulaşan 550 km’lik bir denizaltı boru hattı inşa etmek. İsrail gazı daha sonra güney Türkiye’den mevcut ya da yeni inşa edilecek boru hattı ağları aracılığıyla Avrupa’ya aktarılabilir. Bu proje, EastMed’in maliyetinin yarısına veya muhtemelen yarısından daha azına mal olabilir. Ancak Kıbrıs Sorunu’ndaki tutumu nedeniyle Türkiye’nin alternatif bir seçenek olarak düşünülmesi zor. İkinci seçenek, Mısır’da zaten mevcut olan LNG tesislerini kullanmak.

Bir başka sorun da şu; İsrail’in Mısır’la ilgili çekinceleri var. Çünkü, Mısır’ın enerji sektöründeki Rusya’nın rolünden İsrail’in memnun olmadığı biliniyor. İsrail, Doğu Akdeniz’de enerji gelişimi için itici güç durumunda, bu konudaki seçimleri hem stratejik hesaplamalar hem de uzun vadeli ekonomik planlama açısından etkili olacak. İsrail, bu nedenle kendince “güvenilir, demokratik” ülkelerle işbirliği yaparak istikrarsızlık riskini azaltabilecek, kıtadaki müşterileri güvenceye alabilecek, nihayet AB ile ilişkilerini güçlendirecek.

Ankara’nın kaybı ne olur?

ABD’nin açıkça projenin yanında yer alması, Kıbrıs Sorunu’nda Güney Kıbrıs’ın avantajlı duruma geçmesi, Mısır’ın projenin en önemli oyun kurucu olması, yine Mısır’daki tesislerin devreye girerek projeyi Türkiye’ye muhtaç olmaktan çıkarması, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki rekabet gücünü azaltabilir.

Güney Kıbrıs’ın ilan ettiği münhasır ekonomik bölge politikası dengeleri değiştirecek bir önem taşıyor. Güney Kıbrıs’tan sonra Yunanistan da Mısır ile birlikte münhasır ekonomik bölge ilanına hazırlanıyor. Bu gerçekleştiği takdirde Türkiye’ye ait alanın 71.000 km2’si Yunanistan’ın münhasır ekonomik bölgesi olacak. Bu Türkiye’nin sahil şeridine sıkıştırılması demek. Bu münhasır ekonomik bölgeler yüzünden Türkiye balıkçılıkta da ciddi sorunlarla karşılaşabilir.

Hat, eğer yapılırsa, İsrail gazı Türkiye’ye ihtiyaç duyulmadan Avrupa pazarlarına aktarılabilir, böylelikle Türkiye’nin enerji dağıtım üssü olması projesi hayata geçemez.
Askeri alanda İsrail- Güney Kıbrıs yakınlaşması da Türkiye’nin işine gelmeyecektir. Bu Türkiye’nin güney sahillerinde savunmaya dönük daha fazla harcama yapması anlamına geliyor.

Rusya’nın dış politikasında enerji politikaları çok büyük yer tutuyor. Bütçe gelirlerinin neredeyse yarısı enerji kaynaklarından gelme. AB’nin doğalgaz ihtiyacını, yüzde 41 gibi bir oranda Rusya sağlıyor. Bu gelirlerin sürekliliği Rusya için yaşamsal önemde. Doğu Akdeniz gaz hattı, tabii ki Rus gazına bir alternatif. Rusya bu nedenle projede yer alan ülkelerle ilişkilerini geliştirmenin yolunu arayacak. Yine bu nedenle, yakın bir tarihte Rusya’nın Lukoil firması Mısır’a ait ZOHR sahasının yüzde 30’unu satın aldı. Suriye’nin kıyı kesiminde 25 yıllık sondaj hakkı Rus enerji firmalarında. Rusya, İsrail ile işbirliğini geliştirerek Tamar ve Leviathan sahalarındaki gazın bir kısmını sıvılaştırmış olarak Doğu Asya pazarına satmayı planlıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin bölgedeki haklarını kabul etse de, doğrudan Türkiye’nin yanında tutum alması beklenemez. Bu Türkiye’yi iyice yalnızlaştıran bir durum. Türkiye’nin bölgede diyalog kuracağı tek ülke yok.

Rusya, Türkiye’ye destek olmak için projede yer alan ülkelerle kurduğu ikili ilişkilerden vazgeçmeyecek. Türkiye’nin bölgede sondaj yapmasına Rusya Dışişleri Bakanlığı karşı çıktı örneğin. Türkiye Doğu Akdeniz’de eğer Rusya desteğini almak istiyorsa, birçok taviz vermek durumunda kalacak. Örneğin S-400’ler konusunda ikircikli tutumunu bırakması gerekecek, Fırat’ın Doğusu’na yapılacak bir askeri harekatta Rusya’nın desteği gerektiğinde, Rusya bu desteği, Mısır, Güney Kıbrıs, Lübnan’la kurduğu ilişkileri tehlikeye atacak şekilde verecek mi bunun garantisi yok. Mısır’la El Kaide destekli Muhammed Mursi’nin devrilmesi gerekçesiyle ilişkilerini bozması Türkiye’nin karşısında Doğu Akdeniz’de çıktı denebilir.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya/1389700/Turkiye_yi_bekleyen_tehlikeler.html

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44311
  • 614
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #315 : 13 Mayıs 2019, 09:51:37 »
Haberde katılmadığım  tek nokta; "Türkiye Doğu Akdeniz’de eğer Rusya desteğini almak istiyorsa, birçok taviz vermek durumunda kalacak. Örneğin S-400’ler konusunda ikircikli tutumunu bırakması gerekecek." cümlesi. Türkiye bu konuda yaptığı açıklamalarda geri adım atmayacağını defalarca vurguladı!

Öte yandan; gazın taşınması konusunda en mantıklı çözümün Türkiye üzerinden gerçekleştirilmesi gibi net bir gerçek ortadayken, bu konuda yardım alabileceğimiz hiç bir komşumuzun olması da bizim dış siyasetimizdeki başarısızlığımız!
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı metin62

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2340
  • 182
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #316 : 13 Mayıs 2019, 11:13:26 »
Haberde katılmadığım  tek nokta; "Türkiye Doğu Akdeniz’de eğer Rusya desteğini almak istiyorsa, birçok taviz vermek durumunda kalacak. Örneğin S-400’ler konusunda ikircikli tutumunu bırakması gerekecek." cümlesi. Türkiye bu konuda yaptığı açıklamalarda geri adım atmayacağını defalarca vurguladı!

Öte yandan; gazın taşınması konusunda en mantıklı çözümün Türkiye üzerinden gerçekleştirilmesi gibi net bir gerçek ortadayken, bu konuda yardım alabileceğimiz hiç bir komşumuzun olması da bizim dış siyasetimizdeki başarısızlığımız!

Her iki çekince de haklısın ayni görüşteyim.  (Neticede yazı başakası tarafından yazıldı, bu nedenle edit etmek doğru olmaz . Ama altına kişisel görüsümü düşebilirdim bu da benim eksikligim . :)

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44311
  • 614
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #317 : 13 Mayıs 2019, 11:31:14 »
Haberde katılmadığım  tek nokta; "Türkiye Doğu Akdeniz’de eğer Rusya desteğini almak istiyorsa, birçok taviz vermek durumunda kalacak. Örneğin S-400’ler konusunda ikircikli tutumunu bırakması gerekecek." cümlesi. Türkiye bu konuda yaptığı açıklamalarda geri adım atmayacağını defalarca vurguladı!

Öte yandan; gazın taşınması konusunda en mantıklı çözümün Türkiye üzerinden gerçekleştirilmesi gibi net bir gerçek ortadayken, bu konuda yardım alabileceğimiz hiç bir komşumuzun olması da bizim dış siyasetimizdeki başarısızlığımız!

Her iki çekince de haklısın ayni görüşteyim.  (Neticede yazı başakası tarafından yazıldı, bu nedenle edit etmek doğru olmaz . Ama altına kişisel görüsümü düşebilirdim bu da benim eksikligim . :)

Yok canım, ne eksikliği! Haberi siz yazmamışsınız ki, sadece paylaşmışsınız. Yorum yapmak zorunda değilsiniz. :)

Sorunları çözmek yerine her zaman ertelediğimiz için, o sorun ilerde daha da büyüyerek karşımıza çıkıyor. Ada sorununu lehimize çözmüş olsaydık, ya da Kıbrıs Harekatı öncesinde bütün savunma gereksinimlerimizi müttefik ABD'ye bağlamayıp kendimiz üretiyor olsaydık, Kıbrıs'ı tamamen kendimize bağlayabilirdik. Halen kıta sahanlığını tartışıyoruz. Bu kadar uzun süreli anlaşmazlıklar dünyada genelde çatışmaya dönüşüyor. Biz ne kadar da soğuk kanlıymışız ya da tam tersi vurdumduymaz! Bu sorun şu an bakınca müzakere ile kesinlikle çözülmeyeceğe benziyor. Eğer sıcak çatışmaya dönüşürse, bütün adaları almazsak yine aynı sorun devam eder!
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı Afşar1

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 450
  • 30
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #318 : 13 Mayıs 2019, 13:07:20 »
Metin abi benim de söylediğim bütün kıprıslıları kapsamaz aman hata olmasın kırdıysam affola :)
Artık Gemi kaptanlarının tacizler de ateş açma yetkisi var, ayrıca hava kuvvetleri de boş durmuyorum o şekilde söylemek isterim şimdilik.

Kısıtlı bilgimle şunu söylemek isterim;
İran konusu ısınmışken İsr-abd burada köpeklerini üzerimize salmaz diye düşünüyorum.
Öte yandan ABD ab yi de enerji konusunda kuzey de sıkıştırmaktadır.AB vergi vs boyunduruğu ile de zaten sıkıntıda.

WW2 ile başlayan esaretleri ne son vermek için kıvılcımlar yaratır mı ?
Kaldı ki akdenizden gelecek gaz ab için de çok önemli bir noktaya geliyor.(miktar az da olsa)


Şimdi bu bölge de sizce kısıtlı sıcak çatışma çıkar mı ?

« Son Düzenleme: 13 Mayıs 2019, 13:14:48 Gönderen: Afşar1 »

Çevrimdışı Tigerfish

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 2224
  • 196
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #319 : 13 Mayıs 2019, 13:46:09 »
Haberde katılmadığım  tek nokta; "Türkiye Doğu Akdeniz’de eğer Rusya desteğini almak istiyorsa, birçok taviz vermek durumunda kalacak. Örneğin S-400’ler konusunda ikircikli tutumunu bırakması gerekecek." cümlesi. Türkiye bu konuda yaptığı açıklamalarda geri adım atmayacağını defalarca vurguladı!

Öte yandan; gazın taşınması konusunda en mantıklı çözümün Türkiye üzerinden gerçekleştirilmesi gibi net bir gerçek ortadayken, bu konuda yardım alabileceğimiz hiç bir komşumuzun olması da bizim dış siyasetimizdeki başarısızlığımız!

Birde katılmadığım taraf Med hattı Rusya’ya rakip gibi anlatılışı sanki Doğu Akdeniz’de ciddi miktarda rezerv bulunmuş. Avrupa’nın gaz talebinde Rusya halen rakipsiz. Ukrayna savaşında bile Avrupa Rusya’dan gaz tedariğinde devam etti. Yüzde 30 daha pahalı olan LNG uzun vadede doğal gaza tutunamaz alternatif olarak düşünülerse.