Gönderen Konu: Akdeniz'de Enerji Krizi  (Okunma sayısı 261866 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı metin62

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2340
  • 182
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #1540 : 05 Kasım 2021, 16:14:55 »
ama insanın aklına bizim tarafta gaz olup olmadığı sorusu da gelmiyor değil.
yıllardır gemiler geziniyor Akdeniz'de;  ama Karadeniz'deki keşifler daha bir öne çıktı gibi.

hikmeti ne ola ki?

Dogu Akdeniz ve karadeniz de calisma yapilan alan esit degil. Dogu Akdenizde arastirma yapilan ve yapilmasi planlanan alan Karadenizdeki calisma alanina gore daha buyuk. Karadenizde kiyidas ulkeler arasindaki MEB anlasmasi daha eskilere dayandigi gibi Dogu Akdenizdeki siyasi belirsizlik de soz konusu degil.

Karadeniz kiyilarmis gerek vakti zamaninda TC adina calisan yabanci petrol konsorsiyumlari gerekse TPAO tarafindan 2D ve 3D taramasi tamamlandi belirli noktalarda olasi denek sondajlari tamalanmisti. Yani karadeniz deki gerekli on incelemeler daha once yapildigi sonuca ulasilabilmek icin ise yeterince elde done mevcut it .Geriye  dogru yerlerde son kez denek sondajlarinin yapilip olasi potansiyel rezervlerin ekonomik fizibilitesi icin " Yani rezerv miktari takribi olarak kalitesi calismalar yapildi"  Bolgede siyasi ortam da uygun oldugu icin bulunan rezervin cikarilmasi icin ana sondajlara baslandi veya baslanmak uzere.

Halbuki Dogu Akdenizde durum boyle degil taranacak alan genis oldugu kadar bolgede siyasi sorunlar da mevcut yani calisma ortami daha kisitli.Dogu Akdenizin ozellikle kendi ana kara kiyilarinda " Antalya korfezi ve Iskenderun korfezi" civarinda daha onceleri yabanci petrol konsorsiyumlari ve sonrasinda da TPAO calismalar yapti ve yapmakta. Bolgenin 2D ve 3D taramisi yapildi belirli noktalara denek sondaj clismasi yapilmasi planlaniyor. Bu KKTC kuzey sahil kesimi ve Magusa korfezi kesimi icin de gecerli. Geriye kalan Dogu Akdeniz bolgemizde ki calismalara ara verildi  " siyasi nedenlerden dolayi" Bolgenin 2D ve 3G taramisi tam olarak tamamlanmadigi gibi denek denek sondajlarini yapmasi gereken gemiler ise Karadeniz veya limanda beklemekte.

Yani uzun lafin kisasi bolgede nihai sekilde ekonomik cikarilmaya uygun dogal gaz veya petrol vardir diyebilmek icin halen erken . Eldeki var olan donelerden kesin olanlarini aciklamak icin siyasi durumdan dolayi otelenmekte.

Ancak Dogu Akdenizde Misir ,Israil ve nisbeten GKRY gore daha az bir potansiyele sahip oldugumuz dusunulmekte. Bu ulkelerin cografi konumlarindan dolayi avantajlari mevcut "Nil havzasi,Suveys ...."

Ancak iddia ettigimiz Mavi vatan icerisinde Dogu Akdenizde komsu kiyidas ulkelere gore daha az dogal gaz ve petrol kapasitesi olsa dahi MEB sinirlarimizi belirleyip ilan etmemiz gerekliligi mevcut. Belki gaz ve petrol bakimindan komsularimiza gore daha fakir olabiliriz ancak baska kaynaklarda mevcut bunlarin disinda Balikcili, komsularimizin gecirmek istedikleri boru ve enerji hatlarina ortak veya kazanc saglayabilmek gibi.

Çevrimdışı Gökbörü

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1476
  • 135
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #1541 : 05 Kasım 2021, 16:46:18 »
Karadeniz icin Sovyetler zamaninda anlasma yapildi, neresi kimin belli..

Belirsizlik olmadigi icin uluslararasi sirketleri dahil etmek de daha kolay, rahatca aramak ve cikarmak da..

Karadenizde is "teknik" yani...

Ege ve D. Akdeniz icin boyle birsey soz konusu degil..."teknik" calismalarin bir anlami bir bakima yok...

Yapilmasi gereken calisma siyasi ve askeri...

Hasimlarimiz icin bizim kazanmamamiz kazanc oldugu icin bizden zorla alamasalar bile bizi engellemek ve sikistirmak basari..

Yunanistan askeri veya ekonomik olarak bizden daha mi guclu? Olmamasina ragmen elimizi kolumuzu bir sekilde baglamis durumda...elindekileri sinirli imkanlari bize kiyasla cok daha iyi kullaniyor..bu bir gercek..

Yunanistanla konusarak (her istediklerini vermediginiz surece) kazanilacak birsey yok, anca statuko devam eder..

Sorunun cozumu once Yunanistani mumkun oldugunca yalniz biraktirmak, daha sonra da hizli ve acimasiz bir askeri harekatla Ege'de kesin yenilgiye ugratarak masada Ege'den daha buyuk pay almak..yildirim harekati ile donanma ve hava kuvvetleri is yapamaz hale getirmek, Girit disinda bizim ana karaya yakin olan butun adalari almak..

Yoksa nasil 100 senedir konusuyorsak bir 100 sene daha konusuruz..

Fransa falan bunlari gecin, hikaye...Egeye gireni vururuz diye ilan edip ibretlik bir tane Fransiz ucagi dusururseniz Fransa aninda yan cizer.. Fransanin falan bizle ugrasacak hali yok...ilk basta Almanya "basimizi belaya sokma" diye Fransayi dizginleyecektir..

Hepsini birakin, gibin Macron'a 100 ucak 10 gemi siparisi verin is biter..

Onuda gecin, Boris'e gidin deyinki sen Fransayi tut, bizim tezlere destek ver, cikan petrol dogalgazin anlasmalari BPye..
« Son Düzenleme: 05 Kasım 2021, 16:56:47 Gönderen: Gökbörü »
What is steel compared to the hand that wields it?

Çevrimdışı serkan1976

  • 2022 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 7717
  • 455
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #1542 : 05 Kasım 2021, 16:54:14 »
Aklıma Tosunpaşa filmi geldi...

Yeşil vadiyi kaybedeceklerini anlayan Tellioğulları, Daver Bey'in fikrini değiştirmek için Daver Bey'in çekindiği  Kahire sarayındaki Tosun Paşa'yı akrabalarıymış gibi tanıtıp Daver Bey'i yanlarına çekmeye çalışıyordu.


Görünen manzarada Yunanlılar , Fransizları arkalarına alıp silah ve petrol paralarına ortak etmeye kara vermiş.
Bu durumda biz de Fransa ve Yunanistan'ın çekineceği, bölgedeki petrolden pay almak isteyecek bir ülkenin desteğini sağlamalıyız...

İngiltere, İtalya , İspanya olabilir

Çevrimdışı metin62

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2340
  • 182
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #1543 : 05 Kasım 2021, 20:06:13 »

Ege ve D. Akdeniz icin boyle birsey soz konusu degil..."teknik" calismalarin bir anlami bir bakima yok...

Yapilmasi gereken calisma siyasi ve askeri...

Yunanistanla konusarak (her istediklerini vermediginiz surece) kazanilacak birsey yok, anca statuko devam eder..


Bu goruslerden farkli dusunmekteyim Sn Gökbörü.

Oncelikle Ege ve Dogu Akdeniz ayni kefeye girmez .Sayet belirtmis oldugunuz gibi biz her iki denizi ayni kefeye koyarsak Yunan tezini kabul etmis oluruz ki o Toptancilik olur. Niye Ege ve Dogu Akdeniz  MEB konusunda ayni kefeye konmuyor onu aciklayim . MEB ana karadan hesaplanir ,bu kriter harici ancak ada cok buyuk ve nufus yogunlugu yuksekse nadiren kabul gorur ki o da ana kara mesafesindeki gibi hesaplanmaz . Yunanistanin iddiasi MEIS uzerinedir ki bu tez yanlistir bu adanin ancak kendisi ve Turkiye uygun sekilde kara suyu olabilir .Bu nedenle Yunanistan ile Dogu Akdeniz MEB konusunu gorusmek ancak kendimizi ayagimizdan vurmaya benzer.

Gelelim EGE denizine. Ege denizi bir adalar denizidir ve bu deniz icerisinde aiyati belirlenmemis adalar ve kayaliklar mevcut. Bunlarin yaninda Ege denizi normal bir deniz klasmanina girip ona gore MEB ilani soz konusu olamaz .Bunun yaninda Ege denizinde MEB bir yana birakin karasulari ve hava sahasi problemleri mevcut iki ulke arasinda mevcut deniz kara suyu 6deniz milidir Egede bunun Yunaistan tarafindan 12 deniz miline cikarilmasi dillendiriliyor ki bu da TC tarafindan kabul gorulmeyen savas nedeni sayilan bir konudur.

Geri Dogu Akdenizdeki MEB arastirmalari konusuna donecek olursak burada TC oncelikle KKTC-TC  arasinda olan MEB alani , Libya yapilmis olan MEB anlasmasi ve sonrasinda ise TPOA ya ruhsat verilen alanlarda  pek rahat arastirma ve sondaj yapabilir. Misir ile pek rahat MEB konusunda anlasilabilinir bu bir miktar siyasi calisma gerektirir,Misirin Meis adasini referans olarak kabul etmemesinin nedi de bu adanin MEB sartlarini karsilamamasidir.

Kisisel dusuncem Dogu Akdenizde oncelikle  Misir ve sair komsu kiyidas oldugumuz ulkeler ile siyasal atilimlarimizi hizlandirip MEB konusunda uzlasip anlasmaliyiz ki dogrusu da budur. "Tabii Yunanistan Dogu Akdenizde   MEB kriterine uygun olmadigi ve GKRY ile de Kibris sorunundan dolayi haric tutarak"

Olur da bunu beceremiyorsak o zaman tek tarafli MEB sinirlarimizi ilan etmeliyiz.MEB ilani icin sadece BM bir bildirim gerekli o kadar.

Dogu Akdenizde Tekniki arastirma yapabilmemiz icin herhangi bir kisitlama soz konusu degildir yeterki biz isteyelim . Yapilacak teknik calisma neticelerine gore gerekirse gerekli kazimi da yapabiliriz .

Çevrimdışı metin62

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2340
  • 182
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #1544 : 10 Kasım 2021, 11:22:56 »
Fransa, Doğu Akdeniz’de savaş gemisi konuşlandırdı.

Fransa, Auvergne adlı fırkateynini Ocak ayına kadar kalmak üzere Doğu Akdeniz’de konuşlandırdı. Görevlendirmenin bir amacının, Fransız enerji şirketi Total ve İtalyan ortağı Eni'nin Kıbrıs'ın güney kıyılarındaki sularda gelecek yıl gerçekleştirmeyi planladığı sondaja müdahale etmemesi doğrultusunda Türkiye'ye mesaj vermek olduğu kaydediliyor.

https://www.denizhaber.net/fransa-dogu-akdenizde-savas-gemisi-konuslandirdi-haber-105126.htm

*Yeni yil itibari ile Dogu Akdenizde sularinin tekrardan hareketlenmesi beklenilmekte. Yabanci konsorsiyumlar  GKRY belirlemis oldugu parseller dahilinde uzunca bir sureden beri otelemekte  olduklari sondaj  calismalarina baslamayi planliyorlar.  Bizler icin onemli olan GKRY ve TC Dagu Akdenizde sinirlarimizin cakistigi alanlarda hedeflenen arama ve sondaj calismalarina takinacagimiz tutum.

Çevrimdışı korsan

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 360
  • 15
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #1545 : 10 Kasım 2021, 12:18:40 »
trans hazar işini yoklamak faydalı olabilir.

Çevrimdışı Yasar

  • 2021 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3654
  • 360
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #1546 : 10 Kasım 2021, 12:31:03 »
Doğu Akdeniz önemli. Ancak son zamanlarda Karadeniz’de Sakarya petrol sahasında 1trilyon m3 ‘e ulaşan ve Karadeniz’in bize ait kısmının genelinde 3-4 trilyon m3’ lük rezervlerin olduğu haberi geliyor.
Gelen yerlere bakıldığında haberin doğruluğu yönünde kuvvetli işaretler var. Bu, ülkeyi kesin gaz ihracatçısı yapar. Oluşması 2028+ ları bulur belki ama! (Azerbaycan’ın bilinen gaz rezervlerinin iki katı konuşulan rakamlar.)
« Son Düzenleme: 10 Kasım 2021, 12:34:18 Gönderen: Yasar »

Çevrimdışı Gökbörü

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1476
  • 135
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #1547 : 10 Kasım 2021, 13:55:32 »
Doğu Akdeniz önemli. Ancak son zamanlarda Karadeniz’de Sakarya petrol sahasında 1trilyon m3 ‘e ulaşan ve Karadeniz’in bize ait kısmının genelinde 3-4 trilyon m3’ lük rezervlerin olduğu haberi geliyor.
Gelen yerlere bakıldığında haberin doğruluğu yönünde kuvvetli işaretler var. Bu, ülkeyi kesin gaz ihracatçısı yapar. Oluşması 2028+ ları bulur belki ama! (Azerbaycan’ın bilinen gaz rezervlerinin iki katı konuşulan rakamlar.)

Olay D.Akdeniz 'deki olasi gaz-petrol varligini asmis durumda..

Olay, tezlerimizin arkasinda durup duramayacagimiz, kirmizi cizgilerimizin arkasinda durup duramayacagimiz..

Herhangi bir konu ya da alanda inandiriciligimiz gitti mi, arkasi corap sokugu gibi gelir, kimse soylediklerimize inanmadigi icin devamli geri basmak ya da devamli guc kullanmak zorunda kaliriz..

Ilan ettigimiz Mavi Vatanin icine izinsiz bir turist teknesi bile girse, hesabini sormaliyiz..
What is steel compared to the hand that wields it?

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44303
  • 614
Türkiye'den Yunanistan'ın Meis NAVTEX'ine yanıt
« Yanıtla #1548 : 11 Kasım 2021, 12:36:29 »
Türkiye'den Yunanistan'ın Meis NAVTEX'ine yanıt

Yunanistan'ın Türk kıta sahanlığı içerisindeki Meis Adası'na yakın bölgede tatbikat için yayınladığı NAVTEX'e Türkiye'den yanıt geldi.

Yunanistan Türk kıta sahanlığı içindeki Meis Adası civarındaki tatbikat için NAVTEX ilan etmişti. Yunanistan'ın bu NAVTEX ilanına Ankara'dan yanıt geldi. Ayrıntıları CNN Türk muhabiri Ahmet Türkeş aktardı.

 Türkeş'in açıklamaları şöyle:

Yunanistan Türk kıta sahanlığı içerisindeki Meis Adası'na yakın bölgede tatbikat için NAVTEX yayınladı. Türkiye de bölgede tatbikat yapamayacağı mesajı vererek aynı şekilde karşı NAVTEX yayınladı. Deniz Kuvvetleri tarafından yayınlanan NAVTEX mesajında, "Yunanistan, Meis Adası'nın 1947 tarihli Paris Anlaşması'yla belirlenen gayri askeri statüsünü ihlal edilmiştir." vurgusu yapıldı. Ege'de bu adım atılırken Doğu Akdeniz'de de bir gelişme vardı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi 'Kıbrıs Cumhuriyeti' ifadesi geçen bir NAVTEX yayınladı. Türkiye de aynı şekilde bir NAVTEX ile yanıt verdi. Mesajda "GKRY'nin NAVTEX duyuruyla kanunsuz iddiaları meşrulaştırma çabaları geçersiz. Türkiye tarafından kabul edilmemiştir, edilmeyecektir." denildi.

https://www.milliyet.com.tr/gundem/turkiyeden-yunanistanin-meis-navtexine-yanit-6639765
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı metin62

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2340
  • 182
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #1549 : 19 Kasım 2021, 15:19:49 »
Pilidu: Sondajlar devam edecek Kıbrıs Cumhuriyeti Enerji Ticaret ve Sanayi Bakanı Pilidu, Exxon Mobil-Qatar Petroleum şirketlerinin Kıbrıs Cumhuriyeti Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) yer alan “Glafkos” yatağındaki deneme sondajının sonuçlarının Mart ayında alınacağını açıkladı.

https://www.yeniduzen.com/pilidu-sondajlar-devam-edecek-146633h.htm