Gönderen Konu: Akdeniz'de Enerji Krizi  (Okunma sayısı 263268 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44315
  • 615
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #230 : 15 Şubat 2019, 09:09:58 »
Dünyanın gözü Türkiye'de!

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de petrol kuyusu açmak için aldığı DeepSea Metro 1, Cebelitarık Boğazı’nı geçti.
262 milyon dolara satın alınan DeepSea Metro 1 sondaj gemisi, Oruçreis, Barbaros ve Fatih’ten oluşan Türk filosunun en moderni olacak. Türkiye’ye doğru ilerleyen derin deniz sondaj gemisinin Yunan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nde rahatsızlık yarattığını dile getiren emekli Koramiral Atilla Kezek, “DeepSea Metro 1 ile güçlendik. Ancak politik olarak güçlenmek için MEB (Münhasır Ekonomik Bölge) ilan etmeliyiz” dedi.



Keşfedilen petrol ve doğal gaz kaynaklarıyla küresel firmaların enerji arayışlarına sahne olan Doğu Akdeniz konusunda Türkiye, Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında önemli bir adım daha attı.

Yeni sondaj gemisi DeepSea Metro 1, Malezya’dan 12 Aralık 2018’de çıktığı yolculuğun sonlarına yaklaşıyor. Cebelitarık Boğazı’nı geçerek Cezayir açıklarına ulaşan geminin 20 Şubat’ta Yalova’da olması hedefleniyor.

Emekli Koramiral Atilla Kezek, yeni alınan 6. nesil sondaj gemisinin enerji satrancında çok önemli bir hamle olduğunu söyledi. Koramiral Kezek, “Türk Deniz Kuvvetleri’nin Doğu Akdeniz’de güçlü bir filo ile bulunması ve Yunan arama faaliyetlerini engellemesi büyük bir rahatsızlık oluşturuyor. NAVTEX (denizde faaliyet) ilanı yapan filonun varlığı bile Yunan tarafını tedirgin ediyordu. Artık Deepsea Metro 1, Cebelitarık’tan girdiğinden beri Yunan basını tarafından takip ediliyor” dedi.

Kezek, Yunan basınının yeni platformun bakımın ardından KKTC’nin hakkından doğan alanlarda bulunacağını ve bunun hukuksuz olduğunu iddia ettiklerinin söyledi. Kezek, “KKTC’yi bile ‘sözde’ devlet olarak gören Yunan basını, KKTC’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki NAVTEX ilanlarını Türk tahriklerinde yeni perde görüyor. Doğru yoldayız böyle devam etmeliyiz. Yunanistan’da ki bu çaba elimizin ne kadar güçlendiğini gösteriyor” diye konuştu.

http://www.milliyet.com.tr/fatih-in-kardesi-yunan-i-gundem-2827880/
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı metin62

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2341
  • 183
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #231 : 15 Şubat 2019, 11:08:33 »
Güzel bir haber. İnşallah bir an önce  MEB'i dünyaya ilan ilan etmekle  doğu Akdenizdeki varlığımızı teminat altına alır ve  yeni alınan Deep Sea Metro1 sondaj gemisini de Kıbrıs açıklarında bulunan sahaların kazılması için kullanırız.

« Son Düzenleme: 15 Şubat 2019, 11:46:33 Gönderen: metin62 »

Çevrimdışı metin62

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2341
  • 183
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #232 : 21 Şubat 2019, 23:26:10 »
Türkiye, Kıbrıs'ta iki gemiyle sondaj çalışması yapacak.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önümüzdeki günlerde Kıbrıs’ın etrafında iki gemiyle sondaja başlayacaklarını açıklayarak Akdeniz'de Türkiye’siz hiçbir şey yapılamayacağını ve buna Türkiye olarak müsaade etmeyeceklerini belirtti.

Aydın'da Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve esnaf odaları üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen iş dünyası toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Önümüzdeki günlerde Kıbrıs etrafında iki gemiyle sondaja başlıyoruz. O bölgede bizsiz bir şey yapılamayacağını o bölgeye uzaklardan gelenler de onların şirketleri de görsün. Akdeniz'de Türkiyesiz hiçbir şey yapılamaz, buna müsaade etmeyiz" dedi.

"KIBRIS MİLLİ DAVADIR"

"Kıbrıs bizim için hem stratejik bir hedeftir, hem milli bir davadır" diyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aynı şekilde Ege ve Doğu Akdeniz, Kıbrıs etrafındaki hidrokarbon zenginlikleri bizim için stratejik hedeftir, milli konulardır. Hiçbir zaman Kıbrıs Türk halkının ve Türkiye'nin haklarını çiğnetmedik, bundan sonra da çiğnetmeyiz. Önümüzdeki günlerde Kıbrıs etrafında iki gemiyle sondaja başlıyoruz. Eskiden Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırmalar yapıyordu. Şimdi bir platformumuz var. Alanya bölgesinde Mart ayına kadar sondaj yapıyor. O bittikten sonra Kıbrıs'a gidecek. Yeni platformumuz da bugünlerde geldi geliyor. Karadeniz'e gidecekti, onu da oraya kaydırıyoruz ki o bölgede bizsiz bir şey yapılamayacağını o bölgeye uzaklardan gelenler de onların şirketleri de görsün. Akdeniz'de Türkiyesiz hiçbir şey yapılamaz, buna müsaade etmeyiz."

https://www.denizhaber.com.tr/turkiye-kibrista-iki-gemiyle-sondaj-calismasi-yapacak-haber-86934.htm

Çevrimdışı tumucin

  • DefenceTurk
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 2304
  • 24
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #233 : 25 Şubat 2019, 18:08:24 »
Bakan Dönmez: Akdeniz’deki sondajda hedef noktasına varmak üzereyiz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "İlk sondajımızı Antalya açıklarında başlattık. Hedef noktasına varmak üzereyiz. Bir iki hafta içerisinde 5 bin 500 metreye ulaşmış olacağız" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, İstanbul’da düzenlenen 2. Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi’ne katıldı.

Bakan Dönmez burada moderatörlerin sorularını yanıtladı. Dönmez, Türkiye’nin enerjide son 16 yılda büyük bir ilerleme kaydettiğini belirterek elektrikte iletim, dağıtım ve üretim olmak üzere 100 milyar dolarlık yatırım gerçekleştiğini söyledi.

https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/bakan-donmez-akdenizdeki-sondajda-hedef-noktasina-varmak-uzereyiz-3676621/#&gid=1&pid=2

petrol-Dogal Gaz

varmi -cikacakmi-

yokmu -yok

Çevrimdışı metin62

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2341
  • 183
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #234 : 25 Şubat 2019, 20:43:44 »
Sn Bakanın açıklamaları doğru olmakle birlikte  kanımca eksiklikler de mevcut.Ör Yatırımların artırildiği, donanımların yenilendiği ,sondaj gemi alımları vs bunların hepsi doğru ve olumlu gelişmeler. Ama kanımca hatalar da mevcut ,örneğin TPAO nun deneyimli teknik elememanları elden uçup gittiler nereyemi başka yabancı petrol şirketlerine ,bir kısmı ise zorunlu emeklilik vs çünkü departmanlar kapandı. Satın aldığımız sondaj gemilerinde çalışmakta olan teknik personel harici. Sondaj sahalarından gelen verilerin analizini yapmakta olanlar da harici , birinci elden sahip olmamız gereken bilgilerin analizini başkaları yapıp bize aktarmakta.

Şu ana kadar mevcut tek sondaj gemimiz olduğundan işlerin yavaş gittiği doğru . Akdenizde TPAO adına Mersin ve Adana açıklarında iki sahada arama ve sondaj faliyeti yapıldı ve yapılmakata.  Mersin kuyusu kazı sonucu olumsuz , Adana kuyusu henüz başlanılmadı. Olumsuz derken  kuyu boş demek olmuyor , bulanan petrol/gaz rezervinin ekonomik değeri yeterli olmadığı demek. Bakanın belirmiş olduğu doğru her kuyuda yüksek rezerv bulunacak diye birşey olmadığı bir gerçek.

İnşallah bir sonraki sondaj hedeflerimiz ,her iki sondaj gemimiz ile birlikte MEB alanımız içerisinde KRY ile kesişen parsellerden birinde ve KKTC tarfından TPAO tahsis edilen parsellerden birinde öncelikle aramaya başlanmasıdır.

** Temennim gerçekleşmemiş >:(Mersin kazısından boşa çıkan Rowan Norway platformu Adana kuzupınar 1 'e yönlendirildi)

« Son Düzenleme: 27 Şubat 2019, 16:22:06 Gönderen: metin62 »

Çevrimdışı metin62

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2341
  • 183
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #235 : 27 Şubat 2019, 16:12:13 »
Exxon Mobil, Kıbrıs’taki 10. parselde büyük gaz rezervleri buldu

Kıbrıs’taki 10. parselde gaz arama çalışmaları yapan Exxon Mobil, ilk sonuçları yarın açıklayacak. 3 aydır sürdürülen çalışmalarda şirketin oldukça büyük gaz rezervleri bulduğu öne sürülürken bunun da şirketi ‘motive’ ettiği belirtildi.

Amerikan şirketi Exxon Mobil, Kıbrıs açıklarında 10. parselde sürdürdüğü gaz arama çalışmaları ile ilgili ilk sonuçları Perşembe günü bir basın toplantısı ile açıklayacak.

Güney Kıbrıs yetkililerinin de hazır bulunacağı toplantıda 10 parselde 3 aydır sürdürülen çalışmalarda oldukça ‘büyük’ gaz rezervlerinin varlığının keşfedildiği bunun da şirketi ‘motive’ ettiği öğrenildi.

İngiliz Guardian Gazetesi’nin haberine göre, bölgede bulunan gaz rezervi yüzünden ABD ile Türkiye arasında aylardır süren gerginliğinin kapıda olduğu öngörülürken gazeteye konuşan endüstri uzmanı ve Kıbrıs Doğal Gaz Komitesi Eski Başkanı Charles Ellinas, “Bölgede yapılan çalışmalar Exxon’un heyecanlanmasına yol açtı. Bölgede potansiyel olarak büyük bir gaz rezervi olduğu düşünülüyor” ifadelerini kullandı.

Elinas, “Exxon, Kıbrıs’ta dev bir sıvılaştırma platformu kurulmasını desteklemektedir. Bu bağlamda, çıkacak olan sonuçlar önemlidir” diye konuşurken gazete, ada etrafında bulunan gaz rezervlerinin AB içerisinde ‘yeni Kuveyt’ olarak nitelenmeye başlanmasının da dikkat çekici olduğunu vurguladı.

Ancak gazete, söz konusu gelişmenin Türkiye’nin de geçtiğimiz hafta iki sondaj gemisini aynı bölgeye göndererek araştırma yapacağını açıklamasının ardından Doğu Akdeniz’de olası bir gerginlik tehlikesinin arttığının da altını çizdi.

Gazete, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Bölgeye çok uzaklardan gelenlerin ve şirketlerinin bizim rızamız olmadan neler yapabileceğini bırakın görelim. Doğu Akdeniz’de bizim rızamız olmadan hiçbir şey yapılamaz, buna izin vermeyiz” açıklamasını söz konusu gerginliğe alamet olarak gösterirken 2017 yılının sonunda İtalyan ENI şirketinin nasıl Türkiye tarafından engellendiğini de yazdı.

Gazete konuyla ilgili Ellinas’ın, “Türkiye buna girişirse bu çok büyük bir provokasyon olur” ifadelerini de kullanırken AB ülkelerinin Türkiye’ye “Kıbrıs’ın MEB’ine saygı göster” şeklindeki çağrısını hatırlattı.

Yine gazeteye konuşan Lefkoşa Üniversitesi’nden Tarih ve Siyasi Bilimler Profesörü Hubert Faustmann, “Eğer büyük bir rezerv bulunduysa, bu dev Amerika şirketinin daha büyük desteğini alacaktır. Tabii ki, bu Kıbrıs sorununun çözümü için bir nimet olabilir. Ancak çözüm olmasa bile, bu rezervin çıkarılması için çok büyük bir baskı olacak demektir” diye konuştu.

Bölgedeki tansiyonun düşmek yerine bilakis arttığının gözlemlendiğini söyleyen Faustmann, “Türkiye, Kıbrıs’ın MEB’inde herhangi bir kazıyı engelleme noktasında kararlı görünmektedir. Hatta bunu Kıbrıslı Türkler’in yararına olabilecek bir şeyi engelleme pahasına da yapmaktan çekinmemektedir” dedi.

https://www.denizhaber.net/exxon-mobil-kibristaki-10-parselde-buyuk-gaz-rezervleri-buldu-haber-87024.htm

Çevrimdışı Raptor44

  • İnsanlar yaptıklarıyla yargılanır
  • Özel Üye
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 845
  • -72
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #236 : 27 Şubat 2019, 16:18:45 »
Bu doğruyda kapımızı çalmakta olan doğu Akdeniz den gelen ciddi bir kriz var
IRK, DİN, DİL, MEZHEP ÖNEMLİ DEĞİLDİR ÖNEMLİ OLAN BU ÜLKE İÇİN YAPTIKLARINDIR

Çevrimdışı tumucin

  • DefenceTurk
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 2304
  • 24
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #237 : 27 Şubat 2019, 16:24:10 »
rumlara piyango mu vurdu bu abd den her sey beklenir

Çevrimdışı tumucin

  • DefenceTurk
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 2304
  • 24
  • DefenceTurk.com

Çevrimdışı metin62

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2341
  • 183
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #239 : 27 Şubat 2019, 16:29:08 »
Sn Raptor44 sizinle ayni kanaateyim. MEB konusunda şayet tutarlı olmak istiyorsak bir an önce ilanı yapılmalı, sondaj gemilerimiz Mersin , Adana kıyılarında dolaşacağina ''kezza buralar her zaman kazılabilir'' bir an önce  KKTC den TPAO ya tahsisi yapılan parsellere kaymalı ikinci gemi ise MEB sahamız ile KRY kesişen ve umut vad eden parselle yönlenmeli.

Malesef sadece Tadbikat düzenleyerek veya Navtex ilanları ile sonuç alma imkanımız pek yok .