Gönderen Konu: Akdeniz'de Enerji Krizi  (Okunma sayısı 262216 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı metin62

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2340
  • 182
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #1480 : 01 Nisan 2021, 15:40:28 »
Rus enerji şirketleri, Doğu Akdeniz'de olası ABD yaptırımlarına karşı isimlerini gizliyor.

Rusya'nın, Suriye rejimi tarafından Doğu Akdeniz'de hidrokarbon aramaları için yetkilendirilen yeni şirketlerle, bölgede daha önce faaliyet gösteren büyük enerji şirketlerinin isimlerini olası ABD yaptırımlarına karşı gizlediği belirtiliyor.

Capital Limited ve East Med Amrit adlı iki Rus şirkete Suriye münhasır ekonomik bölgesinde (MEB) petrol ve doğal gaz arama hakkı veren anlaşma, 16 Mart'ta Suriye resmi gazetesinde yayımlanmıştı.

Buna göre, Rus petrol arama firması Capital Limited'in blok 1'deki Tartus kıyılarında petrol arayacağı ilan edilmişti. Suriye'nin ilan ettiği MEB'e göre Lübnan deniz sınırına komşu olan blok 1, 2 bin 250 kilometrekarelik alandan oluşuyor.

Anlaşma, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren başlayan 48 aylık bir keşif dönemini ve 25 artı 5 yıllık geliştirme dönemini içeriyor. Gerek duyulması halinde keşif süresi 36 ay daha uzatılabilecek ve şirket, bu süreçteki tüm faaliyetleri için en az 13 milyon dolar harcayacak. Petrol veya doğal gaz bulunması durumunda ise paylaşım, petrol fiyatları ve üretilen miktarına göre belirlenecek.

Ayrıca rejimin resmi yayın organlarından Al-Savra gazetesi de 16 Mart'ta yayımladığı haberinde, East Med Amrit'in Tartus'un kuzeyi ile Güney Banyas arasında kalan 2 bin 190 kilometrekarelik blok 2'de üç boyutlu sismik araştırma çalışmalarına başlandığını bildirmişti.

Beşşar Esed rejimi, şu an East Med Amrit'i yetkilendirdiği bölgenin ruhsatını 2013'te 100 milyon dolar karşılığında Panama menşeli petrol ve gaz arama şirketi Soyuzneftegaz'a vermişti.

Kremlin ile yakın bağları olduğu bilinen şirketin sahibi Yuri Şafranik, 2015'te Suriye'deki riskler sebebiyle çalışmalarını durdurmak zorunda kaldıklarını ancak başka bir Rus şirketinin bölgede çalışmaya devam edeceğini bildirmişti.

Kontrat kapsamında rejim de 2017'de yayımladığı bir kararla, aynı bölgede East Med Amrit adlı yeni bir şirketle anlaşmaya vardığını duyurdu.

Öte yandan, Suriye rejimi Ekim 2019'da blok 1, 2 ve 3 için hidrokarbon arama ruhsatını, Rus güvenlik şirketi Wagner'in başındaki iş adamı Yevgeniy Prigozhin ile bağlantısı olduğu iddia edilen Mercury ve Velada enerji şirketlerine vermişti.

Rejim, duyurduğu son anlaşmayla blok 1'in ruhsatını Capital Limited şirketine devretti.

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlık Kontrol Ofisi, 9 Kasım 2020'de Esed rejiminin petrol üretim ağına destek sağlayan kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulanacağını açıklamıştı.

ABD'de 17 Haziran 2020'de yürürlüğe giren "Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası"na göre, rejimin petrol üretimini geliştirmesine yardımcı olan, rejimle ticari ilişkide bulunan kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulanıyor.

"RUSYA, ENERJİDE AĞIRLIĞI KORUMAK İÇİN SURİYE ÜZERİNDEN DOĞU AKDENİZ'E YÖNELİYOR"

Washington merkezli Orta Doğu Enstitüsü Enerji Uzmanı Rauf Mammadov, AA muhabirine, Rusya'nın enerji ticaretinde ağırlığı korumak için Suriye üzerinden Doğu Akdeniz'de yöneldiğini söyledi.

Mammadov, Rusya'nın sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) devi Novatek'in, Lübnan MEB'inin 4. ve 9. bloklarında Fransız Total ve İtalyan ENI ile çalıştığını, ayrıca Rus petrol şirketi Rosneft'in de Mısır'ın Zohr gaz sahasında yüzde 30 hisseye sahip olduğunu anımsatarak, ticari nakliyede Türkiye ve Karadeniz'e olan bağımlılığını kırmak isteyen Rusya için Doğu Akdeniz'in kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

Rusya'nın bölgede faaliyetlerini artırmasının ekonomik sebepleri olduğuna dikkati çeken Mammadov, "Öncelikle Avrupa pazarına yakınlığı açısından kritik olan Doğu Akdeniz havzası Rusya'nın büyüyen kaynaklarını pazarlama açısından önemli. Jeopolitik çerçeveden bakarsak, petrol ve doğal gaz arama yarışında olan kıyı devletleri arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle Moskova, kilit rolünü korumak istiyor." diye konuştu.

Mammadov, Rusya'nın Doğu Akdeniz'de güçlenen varlığının zaten "karmaşık" olan Rusya-Türkiye ilişkilerini daha da zora sokabileceğine işaret ederek, "Ankara ve Moskova fikir ayrılıklarının ilişkilerini etkilemesine şimdiye kadar izin vermeseler de Rusya'nın bölgeye müdahalesi iki ülke arasındaki ayrılıkları artıracak." değerlendirmesinde bulundu.

Beşşar Esed rejiminin Doğu Akdeniz'de petrol ve gaz aramaları için yetkilendirdiği iki Rus enerji şirketi hakkında çok kısıtlı bilgiye ulaşılabildiğini belirten Mammadov, "Daha önceki şirketlerin ruhsatlandırıldığı bölgenin yeri ve büyüklüğü East Med Amrit ve Capital Limited şirketlerinin görevlendirildiği yerle birebir örtüşüyor. Rusya çalıştığı bölgede, olası ABD yaptırımlardan kaçınmak için büyük şirketlerin isimlerini gizleme yöntemi kullanıyor." dedi.

LÜBNAN'IN MEB'İ, SURİYE'NİN BLOK 1 PARSELİ İLE KESİŞİYOR

Doğal Kaynak Yönetimi Enstitüsü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Laury Haytayan da Lübnan'ın Birleşmiş Milletler'e (BM) bildirdiği MEB sınırlarının, Capital Limited'in çalışma yapacağı blok 1 parseli ile kesiştiğini belirtti.

Rusya'nın söz konusu ihtilaflı bölgede faaliyet göstermesinin Beyrut'u yakından ilgilendireceğini ifade eden Haytayan, "Rus şirketlerin Lübnan offshore sınırlarına yakın yerde arama çalışmaları yapması Lübnan için bir fırsat olarak görülebilir. Lübnan, Suriye ile arasındaki sınır anlaşmazlıklarının çözülmesi ve ülkeler arasında ortak arama çalışmalarının başlaması için Rusya'yı araç olarak değerlendirmek ister." diye konuştu.

Haytayan, Rusya'nın faaliyet gösterdiği bölgede büyük bir rezerv bulması durumunda, ittifakların yeniden şekilleneceğini ifade ederek, "Atılan bu imzalar, Rusya güdümlü bir düzenin yakın zamanda Suriye'de kurulacağının habercisi olabilir. Çünkü savaş sonrası dönemde ülkenin inşası için petrol ve gaz gelirlerine ihtiyaç olacak. Ayrıca Suriye'nin Doğu Akdeniz'deki pozisyonu, katılacağı bölgesel ittifaklara ve ülkenin geleceğine bağlı olarak şekillenecek." ifadelerini kullandı.

https://www.kibrisgazetesi.com/dunya/rus-enerji-sirketleri-dogu-akdeniz-de-olasi-abd-yaptirimlarina-h109711.html?

Çevrimdışı metin62

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2340
  • 182
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #1481 : 01 Nisan 2021, 16:27:46 »
Doğu Akdeniz'de yeni gelişme: Yunanistan Başbakanı Miçotakis Libya'ya gidecek.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis 6 Nisan'da Libya'yı ziyaret edecek. Miçotakis'in Trablus ziyaretine Dışişleri Bakanı Dendias eşlik edecek.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in, 6 Nisan'da Libya'yı ziyaret edeceği bildirildi.

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Aristotelia Peloni, düzenlediği haftalık olağan basın toplantısında Doğu Akdeniz konusunda açıklamalarda bulundu.

Miçotakis ve Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın, "Libya ile ilişkileri yeniden tesis etmek ve Atina'nın jeostratejik çıkarlarını korumak" amacıyla 6 Nisan'da Trablus'ta temaslarda bulunacağını söyleyen Peloni, Yunan Başbakan'ın burada Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Yunus el-Menfi ve Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile bir araya geleceğini aktardı.

Peloni, Yunanistan'ın Trablus Büyükelçiliğinin yeniden açılması için de çalışmalara başlayacaklarını sözlerine ekledi.

Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım 2019'da Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına dair mutabakat muhtırası imzalanmıştı.

Atina yönetimi, bunun üzerine Libya'nın Atina Büyükelçisini "istenmeyen kişi" ilan ederek, ülkeden sınır dışı etmişti.

https://www.hurriyet.com.tr/dunya/floyd-davasinda-sok-goruntuler-katil-polisin-yaka-kamerasi-kaydetmis-4177766

**"Yunanistanin Libya ziyaret oncesi ve sonrasi.Disisleri bakanligimiz Libyayi mevcut iliskilerimizi etkileyebilecek olasi riskli adimlardan kacinilmasi icin cok iyi marke etmelidir.

Misirin gaz cikarimi ile ilgili paylasmis oldugu Dogu Akdeniz haritasina karsin ve Misir-Turkiye yakinlasmasini dizginleyebilmek icin Yunanistan CB ,Basbakani ve Disisleri bakani Misira  muhtelif ziyaretler gerceklestirmisti.




Çevrimdışı Alpars

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1211
  • 40
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #1482 : 01 Nisan 2021, 21:43:17 »
Bence yunanistanı kimse iplemez de, eğer abd yada ab den mesaj giderse bel ki hoş karşılanabilirler. Ama her hal u karda haçlı enerjiyi istiyor. Ha ihtiyacı mı var hayır. Sadece enerjiyi kontrol eden coğrafyayı kontrol ediyor bu yüzden istiyorlar.

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44308
  • 614
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #1483 : 07 Nisan 2021, 08:51:14 »
Eski sefir Libya başkanı olunca Miçotakis, kovduğu elçinin ayağına gitti

Yorgo KIRBAKİ
ykirbaki@hurriyet.com.tr



Libya atağı başlatan Yunanistan Başbakanı Trablus’ta, Türkiye anlaşması nedeniyle sınır dışı edilen Libya’nın eski Atina Büyükelçisi, şimdiki Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi ile görüştü.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, ülkesinin Libya ile bozulan ilişkilerini düzeltmek amacıyla, dün Trablus’a giderek geçici yönetimin başkanı Muhammed Menfi ve Başbakan Abdülhamid Dibeybe ile görüştü. Miçotakis’in bu temasları, Yunanistan’ın 2019’da Türkiye-Libya anlaşmasının imzalanması üzerine, o dönemde Atina’da büyükelçi olan Muhammed Menfi’yi sınır dışı etmiş olması ve meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne karşı silahlı mücadele yürüten darbeci Halife Hafter’e destek vermesi nedeniyle önemli bir politika değişikliğine işaret ediyor.

YENİ SAYFA ARZUSU

Miçotakis, Libya ile ilişkilerin normalleşmesi yolunda attığı bu ilk adım çerçevesinde, 7 yıldır kapalı olan Yunanistan’ın Trablus Büyükelçiliği’ni de yeniden açtı.

Dibeybe ile görüşmesi sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Miçotakis, “İlişkilerimizde yeni bir sayfayı yazarken, eski sayfadaki yanlışları da silme fırsatı bulacağız. Olumsuz şeyleri geride bırakalım” dedi. Türkiye-Libya anlaşmasına dair de, “Güya devletler arası anlaşma gibi gösterilen, oysa hukuki hiçbir geçerliliği bulunmayan yasa dışı belgelerin iptal edilmesi bizim için önemlidir” ifadesini kullandı, ayrıca Yunanistan ile Libya arasında deniz yetki sınırlarının belirlenmesine ilişkin müzakerelerin tekrar başlatılması niyetini dile getirdi.



Dibeybe ise Miçotakis’e cevaben, “Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Biz başka ülkelerin değil, Libya’nın çıkarları doğrultusunda hareket ediyoruz” dedi.

TRABLUS’A ÜST DÜZEY ZİYARETLER SÜRÜYOR

Libya’da geçici yönetimin işe başlamasının ardından uluslarası ziyaretler devam ediyor. AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in pazar günkü ziyaretinin ardından dün de İtalya Başbakanı Mario Draghi Trablus’a gitti. İtalya, özellikle mülteci göçünün önlenmesi konusunda Trablus ile işbirliğine önem veriyor. Draghi ilk yurt dışı gezisini yaptığı Libya’da, Miçotakis ile de görüştü.

https://www.hurriyet.com.tr/dunya/eski-sefir-libya-baskani-olunca-micotakis-kovdugu-elcinin-ayagina-gitti-41781687
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44308
  • 614
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #1484 : 07 Nisan 2021, 09:05:21 »
Yunan halkı için üzülüyorum. Bu kadar yüzsüz bir Yunanlı lider görmemiştim. Sürekli barıştan söz edip, sürekli Türk düşmanlığı yapıyorlar. Oysa düşmanlığı aradan çekip Türkiye ile anlaşmaları o kadar kolay ki! Ancak fesatlık ve aç gözlülükleri için ekonomileri dahil her alanda kötü durumdalar.


Fotoğrafa bakın. Kovdukları adam makamına gitmişler, sırtlan sürüsü gibiler. Sırıtıyorlar. Kovdukları adam da Ay-Yıldızın alyında gayet rahat ve mutlu bir poz vererek kendilerine en güzel mesajı vermiş.
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı Tigerfish

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 2221
  • 196
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #1485 : 07 Nisan 2021, 10:26:10 »
Keyife bak keyife   

Bana gülme krizi geldi   ;D

Çevrimdışı Merzifonlu

  • 2021 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2754
  • 262
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #1486 : 07 Nisan 2021, 10:32:11 »
Bu kadar yüzsüz bir Yunanlı lider görmemiştim.

Ben gördüm. Diğer kalan hepsi! Özellikle de Papandreu en yüzsüzleri ve aynı zamanda da en salaklarıydı. 48 Yaşındayım, bu nedenle iyi hatırlıyorum. Özal'ın uzattığı barış elini hart diye ısırmıştı.

Çevrimdışı Alpars

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1211
  • 40
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #1487 : 07 Nisan 2021, 10:32:40 »
Hocam, iplerini ellerinde tutanlar emredince mecburen kuyruğu kıstırıp koşa koşa gittiler. Ama sanırım dillerini kullanıp geri döndüler. Avuçlarını yaladılar.

İşin garibi, yunan jurnali başbakanları işi bağlayıp dönmüş gibi bilgi veriyor halka.

Hep aynı numara, 1 hafta sonrada libya çark etmiş gibi haber yapıp hükümeti aradan sıyırırlar.

Çevrimdışı Alpars

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1211
  • 40
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #1488 : 07 Nisan 2021, 10:36:49 »
Keyife bak keyife   

Bana gülme krizi geldi   ;D

Libya başbakanı birde apış arası kaşısa tam yılın fotosu olurdu. :)

Çevrimdışı metin62

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2340
  • 182
  • DefenceTurk.com
Ynt: Akdeniz'de Enerji Krizi
« Yanıtla #1489 : 07 Nisan 2021, 10:40:17 »
Yunan halkı için üzülüyorum. Bu kadar yüzsüz bir Yunanlı lider görmemiştim. Sürekli barıştan söz edip, sürekli Türk düşmanlığı yapıyorlar. Oysa düşmanlığı aradan çekip Türkiye ile anlaşmaları o kadar kolay ki! Ancak fesatlık ve aç gözlülükleri için ekonomileri dahil her alanda kötü durumdalar.


Fotoğrafa bakın. Kovdukları adam makamına gitmişler, sırtlan sürüsü gibiler. Sırıtıyorlar. Kovdukları adam da Ay-Yıldızın alyında gayet rahat ve mutlu bir poz vererek kendilerine en güzel mesajı vermiş.


Sn SKYWOLF ,Yunanistanin ac gozlulugu ve bir yandan da baristan soz ederken dusmanlik tohumlari ekmesi konusunda haklisisiniz.

 Ancak bu Yunanistan ve GKRY geleneksel politikasini iceriyor. Bu politikanin tamami magduriyet yaninda Turkiye karsin kin nefret uzerine kurulmus olan bir politikadir. Bu politika cizgisinden ayrilmak Yunanistan icin soz konusu olamaz . Yunan dis politikasi hali ile ekonomisine de yon vermektedir.

Yunanistanda ozellikle ikinci dunya savasi sonrasinda is basina gelmis olan iktidarlar bu cizgiden cikabilecek guce ne de destege sahipler ,butun bunlarin gerisinde birde bagnaz kati kilseyi unutmayalim.
Boyle bir durumda Yunanistan maksimalist talepler yaninda gercek gucunun uzerinde her turlu askeri siyasi ekonomik olusumun icerisinde aglaya sizlaya tupure yalaya gunu kurtarmaya calisan bir yapiya sahip.

Paylasilmis olan foto uzerinde oynama yapilmis oldugu kesin  " ebatlar ve duruslara dikkatli bakmak yeterli yani mizansen yapilmis" Ancak  ulkenizden kovmus oldugunuz kisinin huzuruna gitmek pek kolay yutulur bir durum olmamasi gerek tabii  giden kiside bir miktar ar mevcut ise!

Yunanistanin mevcut durumu ve politikasinin bunca yil surdurulebilir olmasinin iki ana nedeni var.

Birincisi Yunan tarihi ve gecmisi.Halen dunyada bir cok ulkede ragbet gormekte .

Ikincisi ve esas temel neden ,Yunanistani bir masa olarak kullanarak Turkiye Cumhuriyetini ,ABD,AB gibi ulkelerin bolge uzerindeki cikar ve emellerine ulasilabilmesi icin kullanmaktan ibaret.

" Bu nedenlerden dolayi Yunanistana kerhen de olsa her zaman destek saglamaktalar"
« Son Düzenleme: 07 Nisan 2021, 10:46:38 Gönderen: metin62 »