Gönderen Konu: Türkiye - ABD İlişkileri  (Okunma sayısı 220321 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı UYVAR

  • YASAKLI
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 2045
  • -111
Ynt: Türkiye - ABD İlişkileri
« Yanıtla #1050 : 06 Şubat 2021, 19:13:41 »
Eveeeet. Batinin ambargosu devam edecegine gore, hala icinden fetocu cikmaya devam eden tsk'ya el atma vakti geldi. Elimizi korkak alistirmayalim.
''Başarının sırrı amaca sadakattir.''

Çevrimdışı Galanth

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 103
  • 9
  • DefenceTurk.com
Ynt: Türkiye - ABD İlişkileri
« Yanıtla #1051 : 06 Şubat 2021, 20:12:26 »
Metternich sistemi; Viyana Kongresi(1815)  .

 Sisteme adını veren Avusturya Başbakanı Metternich, statükonun silah gücüyle korunmasını savunuyordu.

Ona göre ulusçuluk hareketlerinin acımasızca bastırılması ve ulus-devletlerin dağıtılması gerekiyordu.

Kissenger bunu ABD adına uygulamaya başladı .Bugün ABD gizli veya açık Metternich sistemi uygulamaktadır.

BOP bunu öngörür.


https://tr.wikipedia.org/wiki/Metternich_sistemi
https://www.youtube.com/watch?v=EGiFgIGOIa4

Çevrimdışı Archangel99

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1335
  • 186
  • DefenceTurk.com
Ynt: Türkiye - ABD İlişkileri
« Yanıtla #1052 : 06 Şubat 2021, 22:15:24 »
Demek ki abd cephesinde de değişen bir şey yok. Türkiye cephesinde de değişen bir şey yok. O zaman aynı tas aynı hamam devam edecek. Trunp döneminden tek fark, bel ki bu bidon bölgemizde bir iki aksiyon denemesi yapmaya çalışır onun sonuna göre devam eder yada durur.

Tabi rusya nın duruşu da önemli. Eğer rusya abd ile anlaşıp hareket etmezse, abd nin pek hareket sahası kalmaz. Özellikle de hindistanın s 400 alım işlemlerine abd ye rağmen devam etmesi rusya ile abd nin arasının iyi olmayacağının da işareti gibi. Bu olay arapların da, rus silahlarına yönelmesine neden olabilirse abd nin eli iyice bağlanır.

Türkiye olarak biz, kazan kazan dan başka bir yöntemi kabul etmemeliyiz. Kesinlikle tek kaynak batıya bağlı kalmamalı, denge politikası gütmeliyiz. Zaten anlaşılmıştır ki, batı bize ambargo uyguladıkça biz güçleniyoruz. Bunu ilk almanlar anlayıp dillendirdi. Ekonomik yaptırımlar ise anca kendi pazarlarını kaybettirmekten başka bir işe yaramıyor. Bu yüzden yakın zamanda bu sıkıştırma politikalardan vaz geçeceklerini bekliyorum.

Blinken geçen hafta Türkiye'yi daha fazla sıkıştırıp Rusya ve Çin eksenine itecek hareketlerden uzak durmamız lazım demişti. Yani onlarda aslında Türkiye'ye yaptıklarının Türkiye'deki ABD'ye bakış açısını değiştirdiğini ve Çin ve Rusya ile ilişkileri geliştirmeye ittiğini çok iyi biliyorlar ama Pentagon ve içerideki bir takım Türk düşmanı lobiler Türkiye'ye baskının devam etmesi için bastırıp duruyorlar.

ABD Kıbrıs harekatında ambargo uygulayınca savunma sanayiinin önemini o zaman farkettik. Şu an bazı ülkelerin satmadığı pek çok kritik sistemi yerlileştirip üretiyoruz. Hala önemli eksikliklerimiz söz konusu ama inşallah onları da halledip kendi göbeğimizi kendimiz kesecek pozisyona tam olarak geleceğiz.

Türkiye şu an Batıya ve NATO'ya güvenmiyor. Haklıyız da. Aynı ittifaktayız dediğimiz ülkeler ne kadar düşmanımız ve rakibimiz varsa hep yan yana kol kola girdiler. Atalarımızın dediği gibi ölmüş eşek kurttan korkmaz. Gün gelecek yaptıkları her şeyin Türkiye'yi daha da güçlendirdiğini, kendi kendine yeten bir ülke konumuna getirdiğini farkedecekler ama iş işten geçmiş olacak.

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 5016
  • 231
  • DefenceTurk.com
Ynt: Türkiye - ABD İlişkileri
« Yanıtla #1053 : 09 Şubat 2021, 22:19:18 »
Bloomberg'den S-400 iddiası: Türkiye ABD'ye, tavrını koşullu olarak değiştirebileceği sinyalini verdi

ABD'li yayın kuruluşu Bloomberg haber ajansı, Türkiye'nin, ABD'nin Suriye'deki terör örgütü YPG ile ilişkisini kesmesi halinde, Rusya'dan alınan S-400 füze savunma sistemi konusunda tavrını değiştirme sinyali verdiğini öne sürdü.

Bloomberg'e konuşan ve adları açıklanmayan iki Türk yetkili, Türkiye hükümetinin ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki terör örgütlerine destek vermeyi bırakması durumunda Ankara'nın S-400 başlığında taviz verebileceğini söyledi.



SINIRLI KULLANIM 2 NEDENE BAĞLANDI

İddiaya göre yetkililer, Türkiye'nin S-400 füzelerinin 'sınırlı kullanımını' iki nedenle kabul edebileceğini belirtti: Gelecekte ABD yapımı silahların tedarikinin garanti altına alınması ve Türk ekonomisinin zarar görmesinin önüne geçilmesi.
Bloomberg'e konuşan Türk yetkililer, Ankara'nın, Washington'un Suriye'de terör örgütü YPG'yi daha da güçlendirmesinin önüne geçmek istediğini de kaydetti.Ajanstaki haberde, Türkiye'de bankacılık hisselerinin, ABD'yle ilişkilerin düzeleceği beklentisiyle yüzde 3,4 değer kazandığı, Halkbank hisseleri için de bu oranın yüzde 2,1 olduğu vurgulandı.

AKAR, 'MÜZAKEREYE AÇIĞIZ' DEMİŞTİ

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin'e konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Varşova Paktı üyesi olup sonradan NATO'ya katılan birçok Avrupa ülkesinde hala Sovyet döneminden kalma silah sistemleri var. Bu silahlar da pekala NATO içinde sistemde tutuluyor" demiş ve eklemişti:"Biz de bunu söyledik, Girit'teki S-300'lerde nasıl bir model kullanılıyorsa, bunu müzakereye açığız dedik."Akar ayrıca "ABD ile ilişkilerde en çok hassas olduğumuz konu bu ülkenin PKK'nın Suriye'deki kolu YPG'ye verdiği destektir. Biz ABD ile yürüttüğümüz görüşmelerde S-400'ler konusunda bir çözüm bulabiliriz. Ama YPG konusunda, gerçekleri görmelerini bekliyoruz. Bir çözüm bulamazsak ABD ile ilişkilerde hiçbir yere gidemeyiz" diye konuşmuştu.


ABD YAPTIRIMLAR İÇİN S-400 ŞARTI KOŞMUŞTU

ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield ise geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada, S-400 konusunda ABD'nin tutumunda bir değişiklik olmadığını söylemişti.Satterfield, "Ocak ayı sonunda yürürlüğe giren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası, CAATSA yaptırımlarının kaldırılması için Türkiye'nin S-400'e sahip olmamasını şart koşuyor. Bu yeni ve daha katı bir yasal zorunluluk, fakat bu bir ABD yasası" demişti.Türkiye, Ekim ayında S-400 füzelerini denedi ama aktive etmedi.

ARALIK AYINDA BAZI CAATSA YAPTIRIMLARI AÇIKLANMIŞTI

ABD, Aralık ayında Türkiye'ye Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi satın alması nedeniyle CAATSA kapsamında uygulanacak yaptırımları açıkladı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve kurumun yetkilileri yaptırım listesine alındı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen ay yaptığı açıklamada, "Şu anda S-400'de birinci paketi halletmiştik, şimdi de ikinci paket daha önce yaptığımız görüşmeye dayalı olarak devam ediyor. Ay sonu Rusya ile görüşmemiz olacak, bununla beraber birçok konuyu görüşeceğiz" demişti.Bloomberg'e göre Erdoğan'ın bahsettiği görüşmenin ertelenip ertelenmediği henüz bilinmiyor.

https://www.haberler.com/bloomberg-turkiye-abd-ye-s-400-tavrini-kosullu-13917431-haberi/


Çevrimdışı metin62

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2340
  • 182
  • DefenceTurk.com
Ynt: Türkiye - ABD İlişkileri
« Yanıtla #1054 : 10 Şubat 2021, 01:37:24 »
Sn firtina06 nin paylasmis oldugu Bloomberg S400 haberi dilerim dogru degildir. "Sayet dogru ise taklifin kendisi dahi akillara zarar"

+Oncelikle ABD baski yapti diye kendi paramiz ile acil ihtiyacimiz oldugu soylenen ve ulkemizin savunmasi icin elimizde alternatifi olmayan bir sistemden vazgecmemiz veya kullanilmamasinin mantikli bir aciklamasi olamaz.

+ ABD nin YPG geye karsin destegi kesmesi durumunda S400 konusunda taviz. Bu da basli basina cok sacma bir oneri . Yani S400 kaldirip atinca veya depoya koyunca ABD Suriyede YPG ye yapmakta oldugu destegi kesecegine mi inaniyor koca Turkiye Cumhuriyeti. Bir baska deyisle YPG ye karsin ancak S400 de taviz vererek olusan tehdidi bertaraf edebiliriz demek olmuyormu.

+ABD menseli silah alimini garantiye almak ne demek oluyor? ABD ilelebet her silah sisteminin satisini bize onaylayacaklarini mi dusunuyoruz. "guldurmeyin yahu"

Sadece ABD veya onun onay vermis oldugu ulkelerden silah sistemi alabilmek zorunda kalmak  demek,  bizim kapitülasyonu hortlatmamiz demek olur.

kapitülasyon;
Bir ülkede yurttaşların zararına olarak yabancılara verilen ayrıcalık haklar.


Çevrimdışı Alpars

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1211
  • 40
  • DefenceTurk.com
Ynt: Türkiye - ABD İlişkileri
« Yanıtla #1055 : 10 Şubat 2021, 10:39:09 »
Abd de senaro yine başkana orta yapmış.

Euronews.

"ABD'li 54 Senatörden Beyaz Saray'a Türkiye mektubu

Amerika Birleşik Devletleri'nde bazı Senatörler Başkan Joe Biden'e gönderdikleri mektupta insan hakları konusunda Türkiye'ye baskı yapılması çağrısında bulundu.
Senatör Ron Wyden, Marco Rubio, John Thune, Charles Schumer, Richard Durbin ve Roger Wicker'ın imzaladığı mektupta Türkiye'de hükümetin muhaliflere ve gazetecilere yönelik baskıcı politikalar uyguladığına dikkat çekilirken, Erdoğan hükümetinin tüm uyarılara rağmen Rusya'dan S-400 savunma sistemi satın aldığı hatırlatılıyor.

Ron Wyden ve Marco Rubio tarafından hazırlanan mektup Cumhuriyetçi ve Demokratlardan toplamda 54 Senatörün imzasını taşıyor.

Mektupta şu ifadeler yer alıyor:

Mektupta ayrıca "ABD hükümetinin, müttefiklerle insan hakları ve demokrasi konusunda daha açık konuşmalı" denildi. Senatörler, Türkiye'nin dünyanın birçok farklı noktasında ABD ile müttefik halinde olduğunu da hatırlattı.

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ankara ile Batı arasında uzun süredir tartışma konusu olan ve yaptırımlara neden olan S-400 hava savunma sistemleri için Girit modelini önermiş ve " Sürekli kullanacağız diye bir şey yok" dedi.

Amerikan yönetiminin Ankara’nın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması üzerine Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programından çıkarmasından sonra, üretici firma Lockheed Martin de Türkiye’nin parça üretiminden çıkarıldığını açıklamıştı."

Bunlar hala Türkiyeyi eski Türkiye, muz cumhuriyeti abd yide eski abd  zannediyor.

Çevrimdışı Gökbörü

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1478
  • 135
  • DefenceTurk.com
Ynt: Türkiye - ABD İlişkileri
« Yanıtla #1056 : 10 Şubat 2021, 10:59:33 »
"Surekli kullanacak degiliz" ne demek ?

Depo mu demek yani?

Kendi ulkemizde, kendi silahimizi ne zaman kullanacagimizi onlara mi sormaya ragziyiz yani?
What is steel compared to the hand that wields it?

Çevrimdışı metin62

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2340
  • 182
  • DefenceTurk.com
Ynt: Türkiye - ABD İlişkileri
« Yanıtla #1057 : 10 Şubat 2021, 11:02:04 »

"ABD'li 54 Senatörden Beyaz Saray'a Türkiye mektubu

Amerika Birleşik Devletleri'nde bazı Senatörler Başkan Joe Biden'e gönderdikleri mektupta insan hakları konusunda Türkiye'ye baskı yapılması çağrısında bulundu.

Bunlar hala Türkiyeyi eski Türkiye, muz cumhuriyeti abd yide eski abd  zannediyor.

Sahsi dusuncem her ne kadar da ABD nin insan haklari sicili temiz olmasa da bizim kendi ulkemizin scilinde iyilestirme yapabilecegmizi dusunuyorum. Insan haklari sicilinin iyilestirilmesi, diyebilirsiniz ki etkisi ne kadar olabilir ki mevcut konularin cozumunde. Ona da yanitim soyle oncelikle ABD veya bir baskasi icin degil kendi halkimiza karsi yukumlulugumuzden kaynaklanan ve olmazsa olmaz olan ancak yillardir goz ardi ettigimiz bir sorun. insan haklari sicilimizi iyilestirmemiz elbette ABD veya bir baskasi ile olan sorunlarimizi cozmeyecek ancak bize sirf insan haklari gibi alerjik konulara dayanarak yillardir karsimizda olan bir takim parlementerlerin gorusunu etkileyecektir.

Gelelim Muz cumhuriyetine benzetilmemiz konusuna .
Bu konudaki gorusum ABD nin bizi genel olarak bir muz cumhuriyeti olarak gordugunu hic sanmiyorum. Bu jargon daha fazla kendi icimizde iktidarin kullandigi " Biz muz cumhuriyeti degiliz diyerek icteki taraftarlarini yandinda tutmak amacli olarak sik sik dillendirildiginden ibaret oldugunu dusunuyorum"  Yani birde tersden dusunecek olursak bazen ben de yapilanlari gorup okuduktan sonra Muz Cum miyiz yoksa degilmiyiz diye dusunmedim diyemem"

Çevrimdışı Galanth

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 103
  • 9
  • DefenceTurk.com
Ynt: Türkiye - ABD İlişkileri
« Yanıtla #1058 : 10 Şubat 2021, 17:50:44 »

YPG karşılığı ,S400 lerin Girit modelini önermek ilginç;
1- Konu YPG olunca bu olası anlaşma mutabakatı hemen sonuçlanmaz , sonuçlanmamasına dikkat edilir.
2- S-400 karşılığı , CAATSA yaptırımlarının kalkması veya F35 programından geri dönülmekten bahsedilmiyor. YPG isteniyor.
3-Büyük ihtimal ile bu konuda anlaşamayacağız. Ama Mart sonuna kadar ( AB-ABD ortak yaptırımlarında) durum yumuşatılmış olacak
4- Anlaşma toplantıları uzadıkça -YPG Suriye de başka partnerler arayacak. Rusya'ya büyük ihtimal ile ya da Suudi-BAE ye devredilecek .Tabii bu durum YPG içinde bölünmelere, teslimiyetlere ABD ye olan güvenin her zamanki gibi sarsılmasına yol açacak.
5-Bu yolun tehlikeli ve vazgeçilmez durumu S-400-YPG anlaşması olmaz ise ABD YPG devletini kurmak için yeterli gerekçeyi bulmuş olacak.
7-Bu arada kuvvetli lobisi olan ABD silah sanayiine selam yollamışız. ABD Parlementosu bunu onaylamaz.
8- Gayri resmi doğrulanmayan kaynaklarda S-400'ü zaten çoktan kopyalamışız. Rusya birlikte uzay çalışmaları yapılacağını haberinden sonra buna inamamak mümkün değil.
Kendi görüşlerimi haddim olmayarak bilginize sunarım.

Çevrimdışı Gökbörü

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1478
  • 135
  • DefenceTurk.com
Ynt: Türkiye - ABD İlişkileri
« Yanıtla #1059 : 10 Şubat 2021, 18:33:22 »
Parasiyla aldigim silahi kullanmak icin, satan taraf bile olmayan biriyle pazarliga, prensip olarak karsiyim, bagimsizliga aykiri bir kavramdir ama hadi diyelim ki zorunda kaldik...

Adamlarin devlet politikasi Kurt Devleti kurdurmak ve bu devleti Akdeniz 'e cikarmak, S-400 u sen kullanma diye bundan vazgececek? Bizde inanacagiz?...

Pazarlik olacaksa, elimimzi yuksekten acalim;

1. F-35 lerin 1 ayda teslimi
2. CAATSAnin aninda kalkmasi
3. Turkiye'den her sene 25,000 Suriyelinin Amerikaya gonderilmesi
4. Teknoloji tranferi ile X adet Patriotun Turkiyeye hibe edilmesi
5. Ilave silah alimlari icin onay ve faizsiz kredi garantisi
6. Ege, Dogu Akdeniz konularinda Turk tezlerine somut destek
7. Suriye'de golge etme, 50km derinlige kadar girerim, karisma..
8. Soyle az kullanilmis tarafindan F15-EX, F-22 ortaya karisik hibe etsinler..
9. Depoda duran az kullanilmis 3-5 destroyer, frikateyn varsa onlari da atin bakalim posete..

S-400ler Nahcivan'a ortak tatbikata gider...anlasmanin sartlarina uymazlarsa geri gelir...

Hepsi tabiki de olmaz , onceliklere gore yarisi olsa, el sikisirsin..

Ha anlasmazlarsa

1- NATO'ya butun askeri katkiyi donduralim
2- Suriyeli multecilerin hepsine AB biletini kurumsal olarak keselim (fiili olarak gemilere koyup Akdenize..)
3- NATO'dan hicbir karari cikarmayalim
4- Hemen Rusya/Cinden soyle 100-150 tane jet siparisi verelim
5- Rus/Cin donanmasi ile soyle bir tatbikat yapalim
6- Karadenize Amerikan/NATO savas gemisi bogazlardan gecerek giremez..
7- Hicbir Amerikan Sirketi ihale alamasin
8- Ekmek arasi 5 porsyon daha S-400 lutfen
9- Hava sahamiz Amerikan Askeri ucaklarina kapatilmistir, baska kapiya.

Biraz da onlar taviz versin..





« Son Düzenleme: 10 Şubat 2021, 18:57:43 Gönderen: Gökbörü »
What is steel compared to the hand that wields it?