SİVİL UYGULAMALAR BÖLÜMÜ > Sivil Havacılık ve Uzay

Mars

(1/3) > >>

SKYWOLF:
Mars'a giden NASA aracına Rizeli eli de değdi



Uzay aracının güdüm sistemini tasarlayan Rizeli bilim adamı Açıkmeşe, 2014'te uzaya çıkacak olan araç için çalışıyor
18.09.2012 - 09:43

NASA'da görev yapan Rizeli Dr. Behçet Açıkmeşe, Türkiye'nin gururu oldu. NASA tarafından 'Mars Scince Laboratory Projesi' kapsamında Mars'a indirilen 'Curiosity' isimli insansız aracın güdüm ve kontrol sisteminde görev alan Dr. Açıkmeşe, 2014 yılında uzaya gönderilecek olan aracın reaksiyon kontrol sistemini tasarladı.

Takvim'in haberine göre, NASA'da çok sayıda projede görev alan Açıkmeşe'nin, NASA'da ve ABD'de bilim dünyasında adından övgü ile söz ediliyor.
"ÇOK ZOR BİR PROJE"

Dikkat! Bu yöntemle ingilizceyi ana diliniz gibi konuşabileceğiniz aklınıza gelir mi?
Konut kredisi almak hiç bu kadar kolay olmamıştı!

Geliştirdiği sistemi anlatan Türk bilim adamı, "Araç saatte 21 bin km hızla Mars atmosferine girdi. Daha sonra süpersonik paraşütünü açarak yavaşladı. Bir vinç yardımı ile 'Curiosity'i zemine indi. Benim görevim ise bu aşamadan sonra başladı. Curiosity'i yere indiren uzay aracının, iniş bölgesinden en az 150 metre uzağa uçurulması gerekiyordu. Geliştirmiş olduğum GN&C sistemi uzay aracını, Curisity'e zarar vermeden, uzak, güvenli bir mesafeye uçurduk" dedi.

Bu projenin gerçekten çok güç bir proje olduğunu ifade eden Açıkmeşe, "900 kilogramlık bir yüzey aracını Mars'a götürmek ve onu bir vinçle Mars yüzeyine indirmek, uzay havacılık tarihinde bir ilkti. Birçok teknik zorluklar ve bilinmeyenler olmasına rağmen, bu proje umduğumuzdan çok daha başarılı ve pürüzsüz bir şekilde gerçekleşti" diye konuştu.

BEHÇET AÇIKMEŞE KİMDİR?


ODTÜ'yü bitiren Behçet Açıkmeşe 1994'te ABD'ye gitti. Master ve doktorasını Purdue Üniversitesi'nde tamamladı. 2003 yılında NASA'nın Jet Propulsion Laboratory bölümünde görev aldı.

http://www.ensonhaber.com/marsa-giden-nasa-aracina-rizeli-eli-de-degdi-2012-09-18.html

AYDIN:
Bu ülkenin böyle değerli insanlarla gurur duymaya hakkı yok zira adamlar burda bir şeyler yapmak isteyince adamın önüne her türlü engel koyulup adamı bıktırıyorlar sonra o bıktırdıkları adamlar yabancı ülkede başarılı oldumu başarıulı oldu diye gurur duyarlar hayır kardeşim gurur duymaya hakkımız yok önce sahip çık ondan sonra gurur duy nice böyle çok değerli bilim adamlarımızı kendini vatan sever zanneden vatan hainleri tarafından ülkemizden kaçırtmışlardır.

мคяครℓเ:
NASA: Mars robotu hafızasını kaybetti

NASA yetkilileri, 2004'te Mars'a gönderilen "Opportunity" (Fırsat) adlı robotun "hafıza kaybı" yaşadığını açıkladı. NASA uzmanları, topladığı bilgileri kendi kendine silen robotu tamir etmeye çalışıyor.



 NASA: Mars robotu hafızasını kaybetti
10 yılı aşkın süredir Mars yüzeyinden NASA merkezine bilgiler yollayan robotun belleğinde donanıma bağlı sorunlar çıkmaya başladığı belirtildi.

NASA'nın projesini yöneten John Callas Discovery News'a yaptığı açıklamada, sorunu gidermek için yazılımda bazı değişiklikler yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Callas, Opportunity robotunun iki farklı belleği bulunduğunu ifade ederken, bu bellekleri şöyle özetledi:

- İlk bellek aynen bilgisayarlardaki gibi. Kaydedilen verileri depolayabiliyor ve robot kapanıp açıldığında verileri hatırlayabiliyor. Yani uzun vadeli bir depolama alanı.

- İkinci bellek ise kişisel bilgisayarlardaki rastgele erişilebilir bellek (RAM) gibi çalışıyor. Yani robot kapandığında bilgileri depolamıyor.

Opportunity'nin sorunu ise ilk bellekte. Robot topladığı verileri depolamaya çalıştığında hata veriyor ve bunun üzerine veriler otomatik olarak ikinci geçici belleğe kaydediliyor. Robot açılıp kapandığında da tüm veriler kayboluyor. Callas, "Bu bellek sorunu yüzünden 'hafıza kaybı' olarak adlandırdığımız sıkıntıları yaşıyoruz" diyor.

NASA sorunun giderek daha da ciddileştiğini ve geçici belleğe fazla yüklenme nedeniyle robotun sıklıkla kendisini yeniden başlattığını, hatta zaman zaman merkezle tüm iletişimi kestiğini belirtiyor.

ROBOTUMUZ YAŞLANIYOR
Proje ekibinin şimdiki hedefi ise, robotun yazılımını değiştirip veri kaydetmeye çalışırken bozuk belleği tamamen görmezden gelmesini sağlamak ve diğer donanım parçalarını bellek gibi çalıştırmak.

Sürecin birkaç hafta alabileceğini belirten Callas, yine de Opportunity robotunun ömrünün sonuna yaklaşmış olabileceğini vurguluyor.

Callas, "Yaşlanan bir anne ya da babanızın olması gibi bir durum. Bazen onlar da sağlıklı gözükürler. Gündelik hayatlarını yaşarlar. Çıkıp biraz yürüyüş yaparlar. Ama hiç bir zaman emin olamazsınız. Gece uyurken bir anda kalp krizi de geçirebilirler. Durumumuz buna benziyor" diyor.

Robot bugün çalışmaz hale gelse dahi kendisinden beklenenleri fazlasıyla karşılamış durumda. 11 yıl önce Mars'a ayak basan Opportunity'den beklenen Mars'ın yüzeyinde 3 ay boyunca aktif olarak veri toplamasıydı.

Robot geçen yıllar zarfında Mars üzerinde 41,8 kilometre yol kat etti ve kızıl gezegen hakkında birçok önemli bilgiyi Dünya'ya ulaştırdı. NASA, 2011 yılında da Mars'a "Curiosity" (Merak) adlı yeni bir robot göndermişti.

Kaynak: www.kokpit.aero
http://kokpit.aero/mars-robotu-hafiza-kaybetti

мคяครℓเ:
SpaceX'den tarihi roket denemesi!

SpaceX firması ‘Falcon 9’ isimli roketi uzaya gönderdikten sonra fırlatıldığı yerde okyanus üzerine kurulan platforma geri indirmeyi deneyecek.

 SpaceX'den tarihi roket denemesi!
Florida’nın kuzeyindeki NASA üssünden TSİ 13.20’de fırlatılması beklenen roket Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki 6 astronota malzeme taşıyacak. Bu görevin ardından ise dünyaya geri dönerek güvenli iniş gerçekleştirmeyi deneyecek.

Bugüne kadar uzaya fırlatılan roketlerin tamamı, taşıdıkları uzay aracından ayrıldıktan sonra dünyaya düşmek üzere dizayn ediliyordu. Roketler atmosfere girdiğinde yanarak ya da okyanusa çarparak yolculuklarını tamamlıyordu. Böylece roketlerin yapımında harcanan milyonlarca dolar da yanarak kül oluyordu.

Falcon 9 görevi başarıyla tamamlayıp hasarsız bir iniş gerçekleştirebilirse ’yeniden kullanılabilir roketler’ üretilerek uzay yolcuğunda boş yere harcanan milyonlarca doların önüne geçilecek.

California merkezli SpaceX firması bu projeyle roket endüstrisinde öncülüğe soyundu ancak görevin başarıyla tamamlanacağı konusunda büyük şüpheler var. Şirketin sahibi milyarder internet girişimcisi Elon Musk önceki açıklamalarında roketin yüze elli şansı olduğunu belirtse de önceki gün bu açıklamasının oldukça iyimser bir tahmin olduğunu itiraf etti.

Musk, Reddit’te yapılan bir oturumda Falcon 9’un göreviyle ilgili kendisine sorulan bir soruya,  “Tamamen salladım, aslında hiçbir fikrim yok” diyerek kafa karışıklığına neden oldu.

Şirket daha önce yaptığı iki testle Falcon 9 roketinin suya yumuşak bir iniş yapmasını denedi. Bu testlerde roketin iniş sırasında hızını azaltabildiği ve iniş takımlarının açıldığı görüldü. Testlerin sonunda roketin yan yattığı ve okyanusa çarparak durduğu bu sebeple rokette hasar oluştuğu açıklanmıştı.

Ayrıca platforma iniş yapmanın suya inmekten çok daha zorlayıcı olduğu biliniyor. Falcon 9 şirketin logosunu taşıyan platforma indirilmeye çalışılacak. 

Kaynak: www.hurriyet.com.tr
http://kokpit.aero/spacex-den-tarihi-roket-denemesi

мคяครℓเ:
Adamlar mars tan sonra Venüs e göz dikti...

NASA’dan Venüs bulutlarında uçan şehir planı
NASA’dan Venüs bulutlarında uçan şehir planı

Venüs, yüzeyinde yaşanan gerçek cehenneme rağmen araştırmalar ve kolonileşme açısından bilim adamları için çok cazibeli geliyor.

Bu bağlamda NASA, “Sabah Yıldızı”nın bulutlarında insan kolonisinin inşa edilmesine yardımcı olacak güneş bataryalı uzay aracı filosu HAVOC projesini başlattı.
Basınç 92 bar, sürekli şimşeklerin eşlik ettiği sülfürik asit yağmuru ve 500 dereceye varan sıcaklık, Venüs’e gidecek insanların karşılaşacağı zorlukların sadece bir kısmı. Ancak bu zorluklar, bilim adamlarının gözünü korkutmuyor. HAVOC projesi kapsamında, bu gezegene gönderilecek uçan kaleler tasarlandı.
NASA mühendisi Chris Jones, “İnsanlar, Venüs’e seyahat fikrini duyunca hemen bu gezegenin yüzeyinde kurşunun eridiğini ve su altında 1,5 kilometre derinliğinde olana eşit bir basıncın olduğunu düşünüyor” diye anlattı. Sonuçta bilim adamları, gemilerin Venüs atmosferinin alt tabakalarıyla teması engelleyecek yöntemler arayışına girmek zorunda kaldı.
Bilim adamları, kolonileşmeyi birkaç aşamada gerçekleştirmeyi planlıyor. Birincisi, gezegene araştırma robotu gönderilecek. Ardından insanlı uzay aracı gönderilecek ve bu araç, Venüs yörüngesinde bir ay geçirecek. Bundan sonra yine aynı süre için gezegenin atmosferine girilecek. Ardından iki astronottan oluşan bir ekip, “Sabah Yıldızı”nın atmosferinde bir yıl süreyle kalacak ve bir gün orada yerleşim birimi oluşabilir.
http://tr.sputniknews.com/turkish.ruvr.ru/news/2014_12_21/NASAdanVe/

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git