TÜRK SAVUNMA SANAYİ > Türk Savunma Sanayinden Genel Haberler

Milli Savunma Sanayinden Genel Haberler

(1/123) > >>

kosavalı1989:
Milli Savunma Sanayinden Genel Haberler

Türkiye`nin savunma performansı yükseliyor       

Yerli savunma şirketlerinin yurt içi geliştirme projelerinin payı yüzde 58 olarak gerçekleşti.
Türk savunma sanayii şirketlerinin savunma alanındaki tedarik projelerinde sağladığı yurt içi üretim katkısı giderek artıyor.Son yıllarda savunma sanayii alanında önemli bir ivme kazanan Türk savunma şirketlerinin bu başarısı sonrasında gelen süreçte, tedarik amaçlı savunma yatırımlarında yurt içi geliştirme projelerinin payı yüzde 58 olarak gerçekleşti.



Savunma Sanayii Müsteşarlığının,(SSM) 2009 yılı Performans programına göre, gündemdeki savunma sanayii projelerinin önemli bölümü Türk savunma şirketlerince yurt içi geliştirme modeli esas alınarak gerçekleştirilecek.
Programa göre, SSM tarafından yürütülen ve ve sözleşmesi imzalanmış 74 adet tedarik projesinin bedeli toplam 24 milyar 341 milyon 385 bin 775 TL olarak hesaplandı. Toplam sözleşme bedelinin proje modellerine göre, proje bedelinin yüzde 58 oranındaki bölümü yurt içi geliştirme yöntemi ile gerçekleştirilirken, projelerin yüzde 24`lük oranındaki kısmının ortak üretim, yüzde 16`lık kısmının hazır alım ve yüzde 2`lik bölümü de konsorsiyumlar tarafından yapılacak.
Bu arada araştırma-geliştirme (ar-ge)faaliyetlerine büyük önem veren Savunma Sanayii Müsteşarlığının gündeminde toplam 49 proje bulunduğu bildirildi.
Araştırma-Geliştirme faaliyetlerinin yüzde 86 oranındaki bölümü Savunma Sanayii Müsteşarlığın Network bilgi uydu, sensör sistemleri, yüzde 20`si sistem entegrasyonu, yüzde 15`i elektronik harp ile yüzde 2`lik kısmı ise füze güdüm kontrol projelerine ait bulunuyor.
4 ayrı alan altında toplanan SSM`nin araştırma-geliştirme faaliyetler için 282 milyon 928 bin liralık bir harcama yapılması öngörülüyor.

 

kosavalı1989:
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, İngiltere merkezli Jane’s Defence Weekly (JDW) dergisine geçen hafta verdiği bir demeçle, Türk kamuoyunun da merak ettiği bir çok askeri proje ve planın mevcut somut boyutuna açıklık getirmiş oldu.
JDW sayesinde Türk kamuoyunun da bilgilendirilmiş olduğu söz konusu röportajın, aşağıdaki basitleştirilmiş özetinin SSNET okuyucularına ilginç gelebileceği ve kafalardaki bir çok soruya cevap niteliğinde olduğunu düşündük. Bu bağlamda,  bu değerli bilgilerin esas sahibi yabancı basına şükranlarımızı arz ederiz.

Hava araçları ile ilgili sorular:

JDW: Türkiye’nin taarruz helikopteri planları ne durumdadır?

Murad Bayar: İlk A-129 helikopterinin Türkiye’ye teslim edilmesi 2013 yılını bulacaktır.

JDW: Dört ya da beş adet AH-1W (Cobra Whiskey/Super Cobra) alımı düşünülüyor mu, son durum nedir?

Murad Bayar: Taarruz Taktik Keşif Helikopteri (ATAK) Projesi sözleşmesinin imzalanmasını takiben 50 helikopterin Türkiye’de üretimi ve ilk helikopterin 2013 yılında teslim edilmesi öngörülmüştür.Türkiye, bir miktar AH-1W Super Cobra helikopterlerini ara çözüm olarak Kara havacılarının mevcut filosunu tamamlama amaçlı düşünmektedir.

JDW: Türkiye, Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı (HEIK) projesi ile ilgili,  Avustralya’nın benzer Wedgetail projesinde ortaya çıkan performans problemlerinden endişelenmiyor mu?

Murad Bayar: Biz Boeing firması ile, Barış Kartalı projesinin hedeflerine ulaşmak için çok yakın bir işbirliği içerisindeyiz.

JDW: A400M Ulaştırma uçağının gecikmesinden dolayı Türkiye, ara çözüm alternatifleri üzerinde durmakta mıdır?

Murad Bayar: Türkiye A400M projesinin gecikmesiyle bağlantılı olarak, bu konu üzerinde dursa da herhangi bir ara çözüm alternatifi söz konusu değildir.

JDW: Kara havacılarının başlangıç eğitim uçağı projesindeki son durum nedir?

Murad Bayar: Bu konuda üretici Cessna ile ilgili anlaşma, Kasım 2008’de imzalandı ve bu proje kapsamındaki ilk uçak olan Cessna T82, geçtiğimiz Mart ayında teslim alındı.

JDW: Genel maksat helikopteri programıyla ilgili yapılan görüşmelerin son durumu nedir, bu konuyla ilgili karar ne zaman verilecektir?


Murad Bayar: Konuyla ilgili görüşmelerimizi halen Sikorsky ve Agusta Westland firmaları ile yürütmekteyiz ve bu helikopterlerin üretimi için Türkiye’de, TAI tesislerinde üretim hatttının kurulması ile ilgili pazarlıkları halen sürdürmekteyiz.
Konuyla ilgili kesin karar, önümüzdeki Haziran ayı içinde verilecektir.

JDW: Türkiye hala CH-47 ya da benzeri bir ağır nakliye helikopterini almaya niyetlimidir ve öyleyse ne zaman hizmete girmesi beklenmektedir?

Murad Bayar: Ağır nakliye helikopteri tedariki, öncelikli projelerimiz arasında yer almaktadır. Biz bu bağlamda ABD hükümeti ve Boeing firması ile, CH-47F tedariki üzerinde çalışmaktayız. CH-47F helikopterlerinin 2012-2013 yılları arasında hizmete girmesini beklemekteyiz.

JDW: Resmen F-35 anlaşmasının ne zaman yapılacağını beklemektesiniz?

Murad Bayar: Biz Türkiye olarak konuyla ilgili kesin kararı 2010 yılı başında vermek ve üretici Lockheed Martin ile anlaşmayı 2012 yılında yapmak niyetindeyiz.

Kara araç ve sistemleri üzerine sorular:

JDW: Mayın korumalı araçlar konusunda Aralık 2007 itibariyle 478 kalem zırhlı araç ihtiyaci belirlenmişti.
Bu konuda yeni bir gelişme var mıdır?

Murad Bayar: Aralık 2008 itibariyle BMC firması ile MRAP üzerinde karar kılındı ve sonrasındaki pazarlıklar sonucunda, konuyla ilgili bir anlaşma bu ay içerisinde imzalandı.

JDW: 8×8 zırhlı araçları konusunda bir gelişme söz konusu mudur?

Murad Bayar: Bizim 8×8 zırhlı araç projesi ile ilgili bir niyetimiz yoktur, ilgilenmiyoruz da ve kısa vade de ilgilenmeyeceğiz de.
Komuta kontrol zırhlı taktik 6×6 aracı projemiz ise halen yürürülüktedir.

JDW: Gelecekteki Altay projesi somutlaşmadan önce, Türkiye mevcut Leopard 2 ana muharebe tanklarının modernizasyonunu düşünmekte midir?

Murad Bayar: Ana muharebe tanklarımız açısından M-60 ve Leopard 1 tanklarının modernizasyon projeleri Altay yanında önceliklidir.
Tabi bir yandan da Leopard 2 tanklarının kabiliyetlerinin önümüzdeki yıllarda arttılmasından yanayız.

Donanma ile ilgili sorular:

JDW: Kaç tane Milgem korveti üretilecek, 12’ye varacak mı yoksa bu sizce fazla iyimser bir rakam mıdır?

Murad Bayar: Projemiz 8 adet devriye ve denizaltı-harbi maksatlı korveti kapsıyor ve artı dört opsiyon söz konusudur.
İlk prototip denize indirildi ve ikinci prototip için görüşmelerimiz halen sürüyor.

JDW: Peki geleceğin yerli firkateyn projeniz ne durumda, hani geçen sene somut gelişmeler olacaktı konuyla ilgili?

Murad Bayar: Bu konuyla ilgili araştırma ve değerlendirmelerimiz halen sürüyor ve bu hususta Milgem projesinin tecrübelerinden önemli oranda yararlanacağız.

JDW: Eski Perry sınıfı/Gabya firkateynleri, Meko 200/Yavuz ve Barbaros.. sınıfı modernizasyon projelerindeki son durum nedir? Dikey fırlatma lançeri Mk 41 VLS sistemlerini bu firkateynlere ne zaman entegre edeceksiniz?

Murad Bayar: Genesis projesi kapsamında, 8 adet eski Perry sınıfı firkateynin komuta kontrol sistemlerinin modernizasyonunun öngörüldüğü programda, şu ana dek 3 firkateyn modernize edilmiştir.

JDW: Denizaltı projeleriniz ne alemdedir, geçtiğimiz yaz, Alman ThyssenKrupp çözümü 214 tipi sınıfı denizaltısını seçtiğiniz açıklanmıştı ama henüz resmen bir kontrat anlaşması gerçekleşemedi?

Murad Bayar: Konuyla ilgili kontrat çalışmaları geçen yılın Ağustos ayında başlamıştır ve bu bağlamda biz bu yıl içerisinde bir resmi anlaşma imzalayacağız.

JDW: Amfibik çıkarma gemisi LPD projesinizde ki son durum nedir, ne zaman bir karara varacaksınız?

Murad Bayar: Bu çıkarma gemisi ile ilgili konuyla bağlantılı olarak bu yıl, Ekim ayında projenin somutlaşmasını planlamaktayız.

Genel Sorular:

JDW: Ekonomik kriz, Türkiye’nin savunma konularına ne derecede yansıyacaktır?

Murad Bayar: Biz bu mevcut ekonomik krizin savunma projelerini etkileyeceğini düşünmüyoruz.
Her şey uzun vade de detaylıca somut olarak planlanmıştır ve askeri projeler bunlardan etkilenmeyecektir.

JDW: Türk Silahli Kuvvetleri açısından sizin için kısa vade de en önemli proje ve düşünceler nelerdir?

Murad Bayar: Bu yıl içinde iki vazgeçilmez ve önemli savunma projelerimiz söz konusudur. Bunlar füze bazlı hava savunma ve genel maksat helikopteri projelerimizdir.

http://www.savunmasanayi.net/ssm-mustesari-murad-bayarin-janes-defensea-verdigi-roportaj/ssm-mustesari-murad-bayarin-janes-defensea-verdigi-roportaj/

SKYWOLF:

--- Alıntı yapılan: kosavalı1989 - 20 Nisan 2009, 20:33:47 ---JDW: 8×8 zırhlı araçları konusunda bir gelişme söz konusu mudur?

Murad Bayar: Bizim 8×8 zırhlı araç projesi ile ilgili bir niyetimiz yoktur, ilgilenmiyoruz da ve kısa vade de ilgilenmeyeceğiz de.
Komuta kontrol zırhlı taktik 6×6 aracı projemiz ise halen yürürülüktedir.

--- Alıntı sonu ---

Bu soru Sayın Müsteşarı sanki biraz sinirlendirmiş gibi.
Şu projelerin teker teker gerçekleşeceğini görmek hepimizin dileği. Umarız dünyayı saran ekonomik kriz olumsuz etkilemez. Benim görüşüme Sayın Murad BAYAR göreve başladığından beri Türk Savunma Sanayi epey yol katetmiş, yerli üretim ve AR-GE önemli derecede artmıştır. Bu bakımdan kendilerini başarılı bulmaktayım.

orko_8:

--- Alıntı yapılan: kosavalı1989 - 20 Nisan 2009, 20:33:47 ---...aşağıdaki basitleştirilmiş özetinin...
--- Alıntı sonu ---

yasin_erdogan:

Murad Bayar

Bu adam gerçekten bir efsane.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git