Gönderen Konu: Sıfırcı Hoca uyandı!  (Okunma sayısı 2317 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kosavalı1989

  • Özel Üye
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 302
  • 0
Sıfırcı Hoca uyandı!
« : 20 Eylül 2011, 17:01:05 »
Türkiye'nin notu 19 yıl sonra ilk kez yatırım yapılabilir seviyede
20 Eylül 2011 Salı, 14:42:47
Sıfırcı Hoca uyandı!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors (S&P), Türkiye'nin yerel para cinsi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkardı. Alınan karara göre Türkiye'nin notu BB(+)'dan BBB(-)'ye yükseltildi. Türkiye'nin not görünümü ise pozitif olarak belirlendi.

İki kademelik not artırımı gerçekleştiren S&P, böylece Türkiye'yi TL bazında yatırım yapılabilir ülkeler kategorisine çıkaran ilk reyting kuruluşu oldu.
S&P Türkiye'ye en son 1992 yılında BBB notu vermiş, sonrasında Türkiye'nin notu bir daha asla yatırım yapılabilir seviyeye çıkmamıştı.

Türkiye'nin döviz cinsi notu ise halen yatırım yapılabilir seviyenin altında. S&P notun daha güçlü mali tablo ve sosyal güvenlik reformlarıyla artacağı mesajını verdi.

Kuruluş, Türkiye'nin yerel para cinsinden kısa vadeli kredi notunu ''B''den ''A-3''e yükseltirken, ülkenin döviz cinsinden uzun vadeli kredi notunu ''BB'', kısa vadeli kredi notunu da ''B''de bıraktı.

Kuruluştan yapılan açıklamada, ülkenin kredi notunun artırılması kararının, Türkiye'nin finansal sistemindeki iyileşmenin devam etmesi, ülkenin mali sektöründeki toparlanma ve derinlik kazanan yerel piyasalara ilişkin görüşlerini yansıttığı ifade edildi.

S&P, Türk bankacılık sisteminin yeterince sermayelendirildiğini ifade ederek, devletin, kamu bankalarındaki paylarını azaltmasını beklediklerini belirtti.

Kuruluş, ülkenin yerel ve yabancı para cinsinden kredi notları arasındaki farkın, Standard and Poor's'un merkezi hükümet kredi kriterlerini Haziran ayında revize etmesinden kaynaklandığı vurguladı. Bu kriterler, merkez bankalarının bağımsız para politikaları uygulamasını, dalgalı döviz kuru rejimini ve yerel borçlanma piyasalarının derinliğini yansıtıyor.

S&P, bu yıl ekonomisi yüzde 6 oranında büyümesi öngörülen Türkiye'nin GSYH'sindeki büyümenin 2012-2014 döneminde yaklaşık yüzde 3'ün biraz üzerinde gerçekleşmesi beklentilerine karşın hükümetin, net genel hükümet borcunun gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranını 2014 yılına kadar yaklaşık yüzde 35 seviyelerine getirmeye yönelik taahhütlerine bağlı kalacağına inandıklarını ifade etti.

S&P, bu yıl merkezi hükümetin faiz dışı fazlasının GSYH'nin yüzde 1'ini hafif aşacağı tahmininde bulunarak, ülkenin cari işlemler açığının ise bu yıl GSYH'nin yüzde 10'u seviyesinde olmasının beklendiğini kaydetti.

Kuruluş ayrıca, ülkenin yerel ve döviz cinsi kredi notlarının görünümünün ''pozitif'' olarak belirlenmesinin, notların önümüzdeki dönemde daha da artacağına işaret ettiğine dikkati çekti.

Ülkenin kredi notlarının gelecekte artırılmasının, ekonominin beklendiği gibi soğumasına, cari işlemler açığının azaltılmasına ve yurtiçi kredi büyümesinin mali hesaplar ya da finansal sektör istikrarını etkileyebilecek kötü bir etki yaratmadan yavaşlayabilmesine bağlı olduğu vurgulandı.

Kuruluş, daha derin bir sosyal güvenlik reformunun daha güçlü bir mali performansa yol açması halinde de Türkiye'nin kredi notunun artırılabileceğine işaret ederek, Türkiye'nin dış finansman ihtiyacını azaltacak ya da hükümetin mali hesaplarını kuruluşun mevcut beklentilerinin ötesinde azalatacak bir düşüş yaşanması durumunda ülkenin kredi notunun mevcut seviyelerde kalabileceğine vurgu yaptı.

BORSA UÇUŞA GEÇTİ!
Kredi derecelendirme kuruluşundan gelen bu iyi haberle birlikte İMKB 100 Endeksi 3 bin 500 puandan fazla artarak 61 bin 721,84 puana kadar yükseldi. Dolar kuru ise hızla 1.80 liranın altına gerileyerek 1.76 lira seviyesine çekildi. Gösterge faiz yüzde 7.86 sevieysine indi. Dolar daha sonra bir miktar daha yükselerek 1.78 seviyelerine çıktı.

Öte yandan, kredi notu BBB- olan 7 ülke daha bulunuyor. Bunlar Kolombiya, Hırvatistan, İzlanda, Fas, Panama, Portekiz ve Tunus.

HÜKÜMETTEN İLK YORUM!
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, S&P'nin Türkiye'nin notunu artırma kararıyla ilgili, ''Aslında çok daha iyi olması lazım, çok daha yüksek bir kredi notuna Türkiye'nin ulaşması lazım... Bunun devam edeceğini düşünüyorum, devam etmesi de gerekiyor'' dedi.

Ergün, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin notunu artırmasına ilişkin, ''Kredi derecelendirme kuruluşları S&P de dahil olmak üzere Türkiye'ye karşı hep cimri davrandılar. Bu not artışı Türkiye'nin göstermiş olduğu yüksek performanstan kaynaklanıyor. Artık bir nevi güneş balçıkla sıvanmıyor'' değerlendirmesini yaptı.

ÇAĞLAYAN: TÜRKİYENİN HAKKIYDI
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un (S&P), Türkiye'nin ''BB '' olan yerel para cinsinden kredi notunu ''BBB-''ye yükseltmesi ve kredi not görünümünü ise ''pozitif'' olarak belirlemesini, Türkiye'nin hakkı olarak değerlendirdi.

Çağlayan, ''Geç verilmiş olan bir haktır. Bunların daha fazla artacağını hep birlikte göreceğiz. Çünkü biz, işimizi biliyoruz, ne yaptığımızı biliyoruz'' dedi.

Bakan Çağlayan, İstanbul Sanayi Odası heyetini kabulünün ardından gazetecilere, S&P'un Türkiye'nin notunu artırmasını değerlendirirken, bundan sonra kredi derecelendirme kuruluşlarının geçmişte Türkiye'ye karşı yapmış oldukları cimriliklerini bir kenara bırakarak, Türkiye'nin hak etmiş olduğu bu açıklamaları, bu dereceleri layıkıyla vereceğini umduğunu söyledi.

Not artırımının, ''Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke olma özelliğinin'' ortaya çıkması anlamına geldiğinin altını çizen Çağlayan, şöyle devam etti:

''Türkiye, artık, ortalama yılda 15-20 milyar dolar yabancı doğrudan yatırım alabilecek bir seviyeye geldi. Yeni Teşvik Sistemi'yle beraber, yatırım destek mekanizmasının oluşturulması, her alanda yapılan reformlar, bu dönem yapılacak mikro reformlar ve ülkenin siyasi istikrarı, dünya ekonomisinde hak etmiş olduğu ve almış olduğu yeri, üst üste koyduğumuzda kısa bir süre sonra ülkemiz, neden yılda 50 milyar dolar doğrudan yabancı sermayenin geldiği bir ülke olmasın? Bunları da göreceğiz. Çünkü, bu konuda Türkiye, dünyada yıldızı sürekli ve süratli parlayan bir ülke haline geldi.''

''İYİDİR EVET, AMA YETMEZ''
Çağlayan, not artırımının borsayı ciddi bir şekilde zıplatacağını, döviz üzerinde etkisi olacağını belirterek, not artırımının, Türkiye'nin doğrudan yatırımların yapılabilir en önemli ülkelerden biri olduğunun göstergesi olduğunu söyledi. ABD, İtalya gibi dünyanın bir çok ülkesinin notunun düşürüldüğünü hatırlatan Çağlayan, şöyle konuştu:

''Bu, yatırım fonlarının Türkiye'ye gelmesini ciddi manada sağlayacaktır. Yatırım fonları Türkiye'ye gelmeye başladığında, Türkiye'ye gerek yerli, gerek yabancı yatırım yapma imkanını, finansman desteğini sağlayacaktır. Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarı ile bugün elde ettiği başarılar ve bugün dünyada parlayan yıldız özelliği, tüm dünya tarafından görülüyor, biliniyor. Ümit ediyorum bunlar, daha fazla artarak devam edecek. Önümüzdeki günler, Türkiye için, bazı olumlu haberlerin gelmeye devam edeceği bir süreç içinde olacaktır. Tahmin ediyorum ki diğer derecelendirme kuruluşları da bu noktada gerekli açıklamaları yapacaktır.

İyidir evet, ama yetmez diyorum. Daha Türkiye'nin bu konuda hakkının verilmesi gereken çok nokta var. Türkiye bunları hak etmiştir. Türkiye fazlasını hak etmiştir. Bunlar Türkiye'nin yatırım kabiliyetinin, yatırım kapasitesinin artışının göstergesi, öncü göstergesi. Yatırım arkasından, istihdam, üretim, ihracat getirecek. Türkiye'nin bir yerde başımızın belası olan ama kader olmayan cari açık meselesinin çözümünde de çok ciddi imkanlar sağlayacak. Bizim Türkiye'ye beklediğimiz daha geniş perspektifteki yatırımların Türkiye'ye biraz daha erken gelmesini sağlayacak, bu bir başlangıç.''

İŞ DÜNYASI KARARI NASIL KARŞILADI?

"GECİKMİŞ BİR KARAR"
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu Başkanı Ali Kibar, ''Esasında verilmiş olan bu karar, gecikmiş bir karardır. İş dünyası olarak Türkiye'nin yatırım yapılabilir bir seviyeye kısa sürede gelmesini bekliyoruz'' dedi.

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar, not artırım kararıyla ilgili AA muhabirine şunları söyledi:

''Esasında verilmiş olan bu karar gecikmiş bir karardır. İş dünyası olarak Türkiye'nin yatırım yapılabilir bir seviyeye kısa sürede gelmesini bekliyoruz. Diğer ülke notlarıyla mukayese ettiğimizde, Türkiye'nin bunu çoktan hak ettiğini söylemek gerekir. Bölge coğrafyasına baktığımızda, bizden çok daha iyi kredi notları alan ülkelerin mevcut durumlarıyla kendi ülkemizin durumunu ve notunu karşılaştırdığımızda bu fark gayet iyi anlaşılıyor.''

Kibar, Türkiye'nin sağlam, sürdürülebilir bir ekonomik yapıya sahip olmasının ülkeye gelecek yabancı yatırımcılar için de ''güvenilir bir liman'' olma özelliği yaratacağını ifade etti.

Uluslararası kredi kuruluşlarının kredi reytinglerinin finansman maliyetlerine de mutlaka yansıdığının altını çizen Kibar, not artırımıyla birlikte uluslararası para bulunurluğu konusunda gerek Hazine'nin gerek iş dünyasının daha uygun maliyetlerle borçlanma yapabileceğini söyledi.

"TÜRKİYE BUNU ÇOKTAN HAK EDİYORDU"
Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Standard and Poors'un (S&P) Türkiye'nin notunu artırım kararına ilişkin değerlendirmesinde, diğer problemli ülkeler gözönüne alındığında Türkiye'nin bunu çoktan hak ettiğini kaydetti.

Özilhan, not artırımına ilişkin yaptığı açıklamada, kararı çok iyi bulmakla birlikte, geç alınmış bir karar olarak yorumladığını belirtti.

Kararın Türkiye'nin önünü açacağını, yeni yabancı sermayenin gelmesini hızlandıracağını dile getiren Özilhan, ''Diğer problemli ülkeleri gözönüne aldığınızda, Türkiye bunu çoktan hak ediyordu. Türkiye, bu kararla yatırım yapılabilir bir ülke sınıfına geçecektir'' diye konuştu.

Dünyada çok likit olduğuna işaret eden Özilhan, ''Bu likit, bu para yatırım yapacak yer arıyor. Getirisi yüksek yer arıyor. Türkiye, yatırım yapılabilir ülke konumuna geldiği zaman, muhakkak yabancıların bu yöndeki ilgisini daha fazla çekecektir'' dedi.

"AVRUPA ZOR DURUMDAYKEN NOTUN YÜKSELMESİ ÇOK DAHA ÖNEMLİ"
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, S&P'nin not artırımı kararının Türkiye ve iş dünyası açısından çok olumlu olduğunu vurgulayarak, ''Avrupa ülkeleri bu kadar zor bir durumdan geçerken, bizim notumuzun yükselmesi Türkiye için çok daha önemli...'' dedi.

Türkiye'nin notunun yükselmesi sayesinde daha ucuz kredi kullanabilecek duruma geleceğini Zorlu, Avrupa ülkelerinin içinde bulunduğu duruma dikkati çekti.

Zorlu, ''Avrupa ülkeleri bu kadar zor bir durumdan geçerken, bizim notumuzun yükselmesi Türkiye için çok daha önemli. Önceden Avrupa'da hafif bir şeyler olduğunda bizde yer yerinden oynuyordu. Şimdi ise Avrupa bu haldeyken, Türkiye'nin notunun yükselmesi gerçekten ülke için çok olumlu'' yorumunu yaptı.

Not artırımıyla yabancı sermaye gelişinin de hızlanacağının altını çizen Zorlu, ''Para nereye gider? istikrarın olduğu yere gider. İstikrarın olduğu bir yerde tabii ki ekonomi iyi, gidişat iyi olacaktır. Yabancı sermayenin gelmesi, yatırımcıların gelmesi bu istikrara olumlu katkı sunacaktır'' şeklinde konuştu.

http://ekonomi.haberturk.com/finans-borsa/haber/671361-sifirci-hoca-uyandi