Gönderen Konu: NATO  (Okunma sayısı 55248 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 5016
  • 231
  • DefenceTurk.com
Rus Su-27 savaş jeti iki ülkenin keşif uçağına müdahale etti!
« Yanıtla #20 : 11 Haziran 2019, 20:21:06 »
Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait bir adet Su-27 savaş uçağı 10 Haziran tarihinde Amerikan Hava Kuvvetleri'ne ait RC-135 ve İsveç Hava Kuvvetleri'ne ait Gulfstream keşif uçağına engelleme yaptı.



Rusya Savunma Bakanlığı, Rus Su-27 savaş uçağının, NATO'nun Baltık Denizi’ndeki Baltops-2019 tatbikatı kapsamında Rusya sınırlarına yaklaşan ABD ve İsveç hava kuvvetlerine ait iki keşif uçağını engellemek için havalandırıldığını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Baltık Denizi’ndeki tarafsız sular üzerinde Rusya sınırlarına yaklaşan iki hava hedefi tespit edildi. Rus Su-27 uçağı güvenli bir mesafeden uçaklara yaklaştı ve uçakların ABD’nin RC-135, İsveç’in Gulfstream keşif uçakları olduğunu tespit etti.

Su-27 uçağı, gerekli tüm güvenlik tedbirlerine uyarak yabancı keşif uçaklarına eşlik etti ve Rusya sınırlarına yönelik bir ihlali engelledi. Su-27 uçağı engelleme sırasında hava sahasında tüm uluslararası kurallara riayet etti.

http://video.haber7.com/video-galeri/140873-rus-su-27-savas-jeti-iki-ulkenin-kesif-ucagina-mudahale-etti

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 5016
  • 231
  • DefenceTurk.com
Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü NATO'da gündem AWACS sistemi. Kuruluşun "gökyüzündeki gözü" olarak da bilinen hava gözlem sisteminin eskimesi tartışma yarattı. AWACS sisteminin güncellenmesi ya da yenilenmesi tartışması arasında, "Türkiye gibi Boeing'in geliştirdiği daha yeni bir radar sistemi olan E-7'yi alabiliriz" dedi.



Son dönemde müttefikleri arasında ciddi bir krizin patlak verdiği NATO'nun bir diğer gündem maddesi ise kuruluşun "gökyüzündeki gözleri" olarak tanımlanan AWACS sistemlerinin eskimesi. Şu an 14 Boeing E-3A Hava Kontrol ve Uyarı Sistemi’ne sahip olan NATO'nun AWACS'lardan sorumlu yetkilisi Michael Gschossmann, açıklamalarda bulundu.

Gschossmann bu yılın Aralık ayında Boeing ile bir anlaşma yapılacağını açıklarken, "Bir an önce filoyu yenilememiz ve yenilerini almamız gerek, araştırmalar bir an önce tamamlanmalı" ifadesini kullandı. Reuters'a konuşan Gschossmann NATO'nun bir an önce karar vermesi gerektiğini vurgulayarak, "NATO, Boeing'in yeni radar uçağı E-7'yi satın alan üye ülkeler İngiltere ve Türkiye'yi takip edebilir. Bu hava araçları yeni eklemeler yapabilecek kadar geniş ve gelecek yıllarda izleme mesafesini geliştirebilecek" dedi.

NATO'nun üst düzey yetkilisi olan Gschossmann, eğer yakın zamanda karar verilmezse hem maddi hem de operasyonel olarak NATO'nun zarar göreceğini belirtti. Gschossmann, gelecekte de kullanılabilecek bir sistem kullanılması gerektiğini aktardı.

http://www.haber7.com/dunya/haber/2869850-natodan-cok-kritik-aciklama-gerekirse-turkiyenin-yaptigini-yapariz

Çevrimdışı カメせ

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 6588
  • 185
  • DefenceTurk.com
Nato.
« Yanıtla #22 : 21 Haziran 2019, 17:52:39 »
Alıntı
euronews Türkçe
@euronews_tr
 
"Dünyadaki savaş artık uzayda kazanılır"

NATO, uzayı savaş alanı olarak tanımaya hazırlanıyor

İlgili kararın 3-4 Aralık tarihlerinde Londra’da düzenlenecek NATO zirvesinde alınması bekleniyor

(link: https://tr.euronews.com/2019/06/21/nato-uzayi-savas-alan-olarak-tanimaya-hazirlaniyor) tr.euronews.com/2019/06/21/nat…

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 5016
  • 231
  • DefenceTurk.com
Ynt: NATO
« Yanıtla #23 : 19 Temmuz 2019, 20:24:47 »
Üst düzey ABDli yetkililer: Türkiye'nin S-400 satın almasıyla NATO büyük bir krizle karşı karşıya

Times gazetesine konuşan üst düzey Amerikalı yetkililer, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın almasıyla NATO'nun on yıllar boyunca yaşamadığı büyüklükte bir krizle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Times gazetesine konuşan üst düzey Amerikalı yetkililer, S-400 krizi nedeniyle ABD'nin Türkiye'yi F-35 programından çıkarmanın doğru bir karar olduğunu ancak yaşanan krizin NATO için ciddi bir sorun olduğunu söyledi.



ABD Eski Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Jack Keane, 'NATO'nun on yıllar boyunca böyle bir kriz yaşamadığını' söylerken ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman da "ABD ile Türkiye arasındaki kriz derin ve uzun sürebilir" diyor.

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin S-400 satışı nedeniyle giderek kötüleştiğine dikkat çeken gazetenin haberinde şu ifadeler var:

"ABD Savunma Bakanlığı Pentagon yetkilileri, Türkiye'nin milyarlarca dolarlık F-35 Lightning II ortak savaş uçağı programından çıkarılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Yetkililer, Türkiye'nin S-400 silah sistemi operasyonlarına beş yıl boyunca danışmanlık yapacak Rus teknisyenlerinin F-35lerin süper-gizli teknolojilerine ait bilgileri toplayabileceğini ifade etti.

Ankara ve Washington'un aldığı kararlar, S-400ler operasyonel olduğunda, Türkiye'nin artık, Rusya'nın Batılı müttefiklerine karşı askerli hamlelerinin caydırıcı olmasında kilit öneme sahip NATO'nun hava savunma ağlarının tam parçası olamayacağı anlamına geliyor."

"NATO ÜLKELERİ ARASINDA BÖYLE BİR GERİLİM YAŞAMAMIŞTIK"
Trump'ın bağımsız danışmanlığını yapan eski Genelkurmay Başkanı Yardımcısı General Jack Keane, ABD'nin kararıyla ilgili Times'a şu açıklamayı yaptı:

"ABD, Türkiye'ye F-35 satışını iptal etmekte halkı ama bu NATO için ciddi bir sorun oluşturuyor.

S-400 sistemini satın almak, NATO'nun Rusya askeri sistemlerine karşı izlediği politikayı gerçekten tehlikeye atıyor ve bu kabul edilir bir durum değil. On yıllar boyunca NATO ülkeleri arasında böyle bir gerilim yaşamamıştık."

Keane, 'NATO üyesi tek Müslüman devlet' olan Türkiye'nin, "Orta Doğu ve Asya'ya erişim açısından ve birlik içinde stratejik olarak en büyük öneme sahip olmasından dolayı" değerli bir NATO üyesi olduğunu da vurguladı.

"ABD İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ KRİZ DERİN VE UZUN"
Gazeteye konuşan eski üstü düzey Pentagon yetkilisi ve ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman da şunları söyledi:

"ABD-Türkiye ilişkileri ciddi bir krize sürükleniyor, derin ve uzun sürecek bir kriz olacağından şüpheleniyorum. Türkiye bir süredir güvenilir bir NATO üyesi değildi ama yine de kötü müttefikleri dışlayacak bir mekanizma yok. Türkiye önemli bir ülke. Tam demokratik bir Türkiye, ABD ve NATO'nun güçlü bir müttefiki olabilir ve olmalıdır da."

Times'a konuşan bir diğer üst düzey diplomatik kaynak da Erdoğan'ın Devlet Başkanı Putin ile anlaşmasının 'Rus liderin NATO'yu baltalama planlarının faydasına olduğunu söyledi.

Haberin devamı şöyle:

"Türkiye'nin S-400 sistemini satın alması ve Amerikan Patriot hava savunma sistemini reddetmesi, Türklerle askeri işbirliğinin devamı konusunda soru işaretleri doğurdu.

Pentagon yetkilileri, Türkiye'nin resmi olarak F-35 programından çıkarılması kararının hayati önemdeki stratejik ilişkileri değiştirmeyeceğini söylüyor. Ama şimdiden, gelecekte yapılabilecek ve Türkiye hava sahasının kullanılmasının önemli bir rol üstlendiği askeri tatbikatlara dair soru işaretleri oluştu.

"KARARIN EKONOMİK SONUÇLARI DA OLACAK"
NATO'nun İncirlik hava üssünü kullanımına dair de soru işaretleri var.

Pentagon aylardır, S-400 sistemini satın almanın Türkiye'nin F-35 programını riske atacağı uyarılarında bulunuyordu. Ama Beyaz Saray'dan gelen çelişkili işaretler Erdoğan'a ülkesinin hala bu sistemi alabileceği güvenini verdi.

Türkiye'nin satın aldığı dört F-35 uçağı hala ABD'de ve orada kalacak. 100 uçaktan geri kalanlar için yapılan sipariş iptal edildi. Arizona'daki Luke hava kuvvetleri üssünde eğitimde olan Türk pilotlarının hepsine ülkeyi terk etmeleri için 31 Temmuz'a kadar süre tanındı.

Kararın ekonomik sonuçları da olacak. Çok amaçlı savaş uçaklarının 900'den fazla parçası Türk üreticilerin elinden çıkıyor. Şimdi ABD, bu parçaların üretimi için F-35 programındaki diğer ortak devletlere yönelecek. Bu yönelimin maliyeti de yaklaşık 600 milyon dolar olacak."

https://www.haberler.com/400-ve-f-35-krizi-ust-duzey-abdli-yetkililer-12258826-haberi/

Çevrimdışı カメせ

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 6588
  • 185
  • DefenceTurk.com
Ynt: NATO
« Yanıtla #24 : 22 Temmuz 2019, 22:53:18 »
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Bloomberg için bir yazı kaleme aldı.


Kalın: “İttifak, tekel olma anlamına gelmiyor: bazı üyelerin diğerlerine kendi ajandalarını empoze etmesi anlamına gelmiyor. NATO, tüm üyelerin güvenlik endişeleri karşılanmadan doğru dürüst fonksiyon gösteremez. Türkiye de bundan beri değildir.”

“Türkiye Batı blokuna bir asır önce Avrupalı güçlerle kanlı bir bağımsızlık savaşına girmesine rağmen katıldı."

"Büyük ölçüde çok partili demokrasiye, hukukun egemenliğine, serbest piyasa ve dünyaya açıklıkta prensiplere sadık kaldı. 1952 yılında NATO’ya katıldıktan sonra Batı’nın güvenlik mimarisinin entegre bir parçası oldu.”

“Çok kutuplu dünyada ABD, Fransa, Almanya, BK ve diğerlerinin yaptığı gibi, Türkiye de son on yıldır dış politikadaki bakış açısını genişletti."

"Bu politika, dış politikanın sıfır toplamlı bir oyun ve ileriye gitmenin indirgemeci ve dışlayıcı bir yaklaşımla değil, karşılıklı perspektife salahiyet tanımaya dayanıyor.”

“Türkiye; Akdeniz, Afrika ve diğer her yerde çıkarlarını korumaya tıpkı Fransa ve ABD gibi muktedirdir.”

“Türkiye Batı’dan veya dünyanın herhangi bir yerinden uzaklaşmıyor. Aksine, dış politikadaki opsiyonlarını genişletiyor ve çeşitlendiriyor. Fakat bu, NATO’nun güvenliği ve bütünlüğü pahasına bir kenara itiliyor."

"Batı’daki arkadaşlarımız ve müttefiklerimiz Türkiye’yi kısa vadeli çıkarları için araçsallaştırmaktansa, Türkiye’ye eşit bir partner gibi davranmak zorundadır ve onun güvenlik endişelerini ciddi bir biçimde ele almalıdır.”

https://mobile.twitter.com/kamerknc/status/1153383894445637632

Çevrimdışı カメせ

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 6588
  • 185
  • DefenceTurk.com
Ynt: NATO
« Yanıtla #25 : 01 Ağustos 2019, 11:40:06 »
Alıntı
ABD, Brezilya’yı NATO dışı büyük bir müttefik olarak ilan etti. (NON-NATO Ally)

Şu anda bu statüye sahip 17 ülke var.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro: “Trump’a her geçen zaman daha da fazla aşık oluyorum.”

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44308
  • 614
‘Türkiye olmadan çok daha zor olurdu’
« Yanıtla #26 : 12 Eylül 2019, 09:07:33 »
‘Türkiye olmadan çok daha zor olurdu’



NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, terörle mücadele kapsamında Türkiye’nin geçmişte de şimdi de çok önemli bir müttefik olduğunu belirtti.
NATO karargâhında 11 Eylül terör saldırılarının yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma töreninde soruları yanıtlayan Stoltenberg, “Türkiye’nin katkıları ve sağladığı altyapı olmadan, DEAŞ’a karşı söz konusu başarıları elde etmek çok daha zor olurdu” dedi. Stoltenberg, Türkiye’nin Irak ve Suriye’de DEAŞ’la mücadele konusunda temel rol üstlendiğini ifade etti. Stoltenberg, ABD ve Türkiye gibi iki müttefikin Suriye’de faaliyetlerini koordine etmesinden memnuniyet duyduğunun altını çizdi. Türkiye’nin özellikle Afganistan’da terörle mücadelede öncü ülkelerden olduğunu belirten Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla telefonda görüştüklerini ve Afganistan’a yönelik kararlılığı teyit ettiklerini söyledi.

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/turkiye-olmadan-cok-daha-zor-olurdu-41328550
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44308
  • 614
Ynt: NATO
« Yanıtla #27 : 12 Eylül 2019, 09:12:00 »
Ben Dışişleri Bakanının yerinde olsam Afganistan'daki desteğimizi çekme konusunda ciddi düşüncelerimiz var derdim. Bir NATO üyesi olarak istediğimiz askeri desteği sağlayamadığımızı, bu nedenle farklı arayışlara girdiğimizi, bunun sonucunda ortağı olduğumuz projeden bile haksız şekilde çıkartıldığımızı, müttefikimiz olan ABD'nin Suriye'de bize karşı bir terör devleti çabası olduğunu vs anlatır, bunları zaten herkesin bildiğini ama bilmezden geldiğini vurgular, bundan sonra kendi başınızın çaresine bakabilirsiniz diyebilirdim!
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı metin62

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2340
  • 182
  • DefenceTurk.com
Ynt: NATO
« Yanıtla #28 : 12 Eylül 2019, 10:17:33 »
Ben Dışişleri Bakanının yerinde olsam Afganistan'daki desteğimizi çekme konusunda ciddi düşüncelerimiz var derdim. Bir NATO üyesi olarak istediğimiz askeri desteği sağlayamadığımızı, bu nedenle farklı arayışlara girdiğimizi, bunun sonucunda ortağı olduğumuz projeden bile haksız şekilde çıkartıldığımızı, müttefikimiz olan ABD'nin Suriye'de bize karşı bir terör devleti çabası olduğunu vs anlatır, bunları zaten herkesin bildiğini ama bilmezden geldiğini vurgular, bundan sonra kendi başınızın çaresine bakabilirsiniz diyebilirdim!

Kisisel fikrim askeri gucumuzu cekmek, boslugu ise Afganistanin gercek ihtiyaci olan altyapi konularinda etkin destek saglamak icin oncelikle STK ve ilgili devlet kurumlarimizin seferber etmek dogru olur. (or Hastane ,okul,haberlesme... Afganistan ile tarihten gelen baglarimiz mevcut)

Çevrimdışı tumucin

  • DefenceTurk
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 2301
  • 24
  • DefenceTurk.com
Ynt: NATO
« Yanıtla #29 : 12 Eylül 2019, 15:21:03 »
afganistanda isimiz ne terör örgütünü kuran abd mi