Gönderen Konu: HAVADAN ATILAN SEYİR FÜZESİ [SOM]  (Okunma sayısı 318948 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
Ynt: HAVADAN ATILAN SEYİR FÜZESİ [SOM]
« Yanıtla #260 : 27 Ekim 2013, 21:23:13 »



Çevrimdışı enes8101

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 554
  • 1
Ynt: HAVADAN ATILAN SEYİR FÜZESİ [SOM]
« Yanıtla #261 : 27 Ekim 2013, 21:45:28 »
som un f-4 den sonra f-16 yada uygulanması güzel ancak yeni alınan 30 f-16 50+ uçaklarının kodları alındı mı yani block 50+ uçaklarına somu entegre edebilir miyiz ???
ZOR HEMEN İMKANSIZ ZAMAN ALIR
             --------MAROON BERETS--------

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
Ynt: HAVADAN ATILAN SEYİR FÜZESİ [SOM]
« Yanıtla #262 : 27 Ekim 2013, 23:10:41 »
Şimdilik Block 40 larda,zamanla Block 50+ lara da uygulanacaktır.

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
Ynt: HAVADAN ATILAN SEYİR FÜZESİ [SOM]
« Yanıtla #263 : 29 Aralık 2013, 17:08:08 »
Kokpit aero sitesinde böyle bir haber var ama herşey birbirine karışmış gibi.Bir yanda SOM testleri diğer yanda deniz kuvvetlerinin yeni seyir füzesi bir başka tarafta balistik füze tek sıkıntı hepsinin karışmış olması.Buradan sadece şunu aklınızda tutun diyebilirim.

1-SOM menzili artırılmaya çalışılıyor,belki 500-650 km arası üstü değil.
2-Deniz kuvvetleri ihtiyaçları için 1500 km menzilli tomahawk muadili bir seyir füzesi çalışması var.
3-Balistik füze için hedef 2500 km.
4-Şimdilik bilmediğimiz birkaç değişik model taktik ve seyir füzesi daha çalışılıyor.Tahminen en yakın olanı 100 km civarı ve popoye'lerin yerini alacak bir havadan yere füze.

Alıntı
SOM'un menzili uzayacak

TÜBİTAK-Sage tarafından geliştirilen SOM füzesinin menzil uzatma çalışmalarına devam ediliyor. SOM füzesi son testlerde kaç km mezile ulaştı? Projede son durum nedir? Kokpit.aero cevaplıyor...

SOM'un menzili uzayacak
Muhammet METİN/Kokpit.aero

TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen yerli üretim Seyir füzesi SOM, Türk Hava Kuvvetleri'nin harekat ihtiyacını karşılayabilmasi amacıyla çalışmalara devam ediliyor. Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları tarafından Sinop açıklarında atış testleri yapılan SOM füzesi 800 km üzeri menzilden hedefini başarıyla imha etti.

Kokpit.aero'ya bilgi veren Tübitak-Sage yetkilisi, Türk Hava Kuvvetleri'nin isteği üzerine SOM füzesinde geliştirme çalışmalarına devam ediyoruz. SOM füzesi ile 800 km üzeri menzilde başarılı denemeler gerçekleştirdik. Bu bizim için önemli bir dönüm noktası oldu. Hava Kuvvetleri ile yapılan görüşmelerde SOM füzesinin menzilini uzatma çalışmaları kapsamında 2014 yılı ortalarında planlanan programda bir değişiklik yaşanmaz ise 1500 km menzilli SOM füzesini test edeceğiz. SOM füzesinin menzili dışında en büyük özelliği deniz hedefleri ve uçak şelterlerine karşı kullanılacak olması. Hava Kuvvetlerinin isterleri bu konuda çok yüksek, Kara ve Deniz'e konuşlu SOM füzesinin versiyonları içinde çalışmalar devam ediyor.

Şuan için projde teknik olarak bir sorun yok sadece test atış alanı noktasında ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu hususta, TSK ve Milli Savunma Bakanlığı arasında görüşmeler sürüyor. Önümüzdeki yıllar, HvKK'nın vurucu gücünün daha da arttığı yıllar olacak.

YENİ MÜHİMMATLAR GELİYOR

Kamuoyu tarafından bilinen mühimmat çalışmaları dışında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin etkinliğini arttırma doğrultusunda farklı mühimmat geliştirme çalışmalarıda devam ediyor. Özellikle bu hususta ciddi adımlar atıldı. Tübitak olarak, savunma sanayi firmaları ile güzel bir işbirliği içindeyiz. Önümüzdeki, 5 yıllık süre zarfında Türkiye mühimmat alanında dünya'da önemli ülkeler arasına girecek.

http://kokpit.aero/index.php?route=article%2Farticle&article_id=5570

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
Ynt: HAVADAN ATILAN SEYİR FÜZESİ [SOM]
« Yanıtla #264 : 29 Aralık 2013, 17:11:59 »
Bu yeni füzelerle etki yarıçapımız hakkında fikir verecek bir harita yayınlayalım.


Çevrimdışı enes8101

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 554
  • 1
Ynt: HAVADAN ATILAN SEYİR FÜZESİ [SOM]
« Yanıtla #265 : 21 Ocak 2014, 09:45:53 »
MSI dergisinin 102'nci sayısında yayımlanan Dinçer Batırbek ile yaptığı röpartajdan alıntılar veriyorum.

SOM, F-35’e hazırlanıyor
MSI Dergisi: Teklif değerlendirme çalışmaları tamamlanan F-35 Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) Uyumlu Hassas Güdümlü Akıllı Füze (HGAF) projesinin mevcut durumu ve ortaya çıkması beklenen nihai ürünün SOM ile farkları hakkında bilgi verir misiniz?

Dinçer BATIRBEK:Geliştirilecek olan ürün, SOM füzesinin JSF uçağına uyarlanmış versiyonu olacağından, biz projeye ve ürüne SOM-J ismini verdik. Projede teklif değerlendirme çalışmalarını tamamladık ve sözleşme imzalanmasına yönelik olarak SSİK’den yetki aldık. SOM-J Projesi’nde, ROKETSAN ana yüklenici olarak ürünün prototip üretimi, nihai montajı ve tanıtım-pazarlamasından sorumlu. TÜBİTAK SAGE ise tasarım güncelleme faaliyetlerini yürütecek ana alt yüklenici olarak görev alıyor. Sözleşme şu anda imzaya hazır durumda. Kurumsal süreçlerin tamamlanmasının ardından, çok kısa bir süre içerinde imzalayabileceğimizi tahmin ediyorum. Proje, JSF projesindeki takvime paralel olarak iki aşamadan oluşacak: birinci aşamada tasarım ve geliştirme faaliyetleri tamamlanacak: ikinci aşamada ise prototip üretimi ve testler Gerçekleştirilecek.

SOM-J’nin mevcut SOM ile temel farkı, füzenin boyutunun ve kesit alanının daha küçük olması. Bildiğiniz üzere SOM, Hava kuvvetleri Komutanlığının F-4 ve F-16 uçaklarında harici yük olarak taşınmak üzere geliştirildi. SOM-J ise F-35 uçağının düşük görünürlük özelliğini korumak amacıyla, uçağın gövdesinin içinde dahili yük olarak taşınacak. F-35’in gövdesi içinde kısıtlı bir alan olduğundan, füzenin boyutlarında, yaklaşık %20-25 oranında küçültme yapılması gereksinimi ortaya çıkıyor. Bu küçültmeye bağlı olarak, dış geometrinin güncellenmesi ve bazı alt sistemlerin yeni hacimlere sığacak biçimde yeniden tasarlanması gerekiyor.
kaynak:http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=98836&start=5820
ZOR HEMEN İMKANSIZ ZAMAN ALIR
             --------MAROON BERETS--------

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
Ynt: HAVADAN ATILAN SEYİR FÜZESİ [SOM]
« Yanıtla #266 : 12 Şubat 2014, 13:00:03 »
Som menzilinin gayri resmi olarak 800 km uzandığı ve balistik füze (Yıldırım !) menzili de 800 km olarak verildi ancak geçtiğimiz yıl 1500 km testlerinin yapılacağı medyada çokça yer almıştı.Muhtemelen 1500 km versiyon hazır olmalı ki 800 km olanın açıklaması yapılıyor.Bizde böyle açıklamalar hep bir kaç yıl geriden gelir.

Alıntı
F-35 savaş uçağı SOM mühimmatı kullanacak

TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen ve ROKETSAN'ın üretiminden sorumlu olduğu SOM mühimmatı JSF F-35 savaş uçağında kullanılması için SOM-J adı altında proje başlatıldı.

 F-35 savaş uçağı SOM mühimmatı  kullanacak
Foto Galeri için lütfen tıklayın.
Muhammet METİN/Kokpit.aero

Hava Kuvvetleri Komutanlığının milli seyir füzesi ihtiyacını karşılayabilmesi için TÜBİTAK-SAGE tarafından başlatılan projede önemli bir adım daha atılıyor. Hava Kuvvetleri envanterine 2015 yılından itibaren katılması planlanan F-35 savaş uçağında SOM mühimmatının kullanılması amacıyla proje hayata geçiriliyor. SOM-J adı verilen projede mevcut mühimmatın %25 civarında küçültülmesi amaçlanıyor. Bu sayede SOM mühimmatı, F-35 savaş uçağının gövdesi içine entegre edilecek ve uçağın görünürlük özelliğinin korunması sağlanacak.

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNE TÜBİTAK-SAGE DESTEĞİ

TÜBİTAK-SAGE'nin üzerinde çalıştığı projeler hakkında Kokpit.aero'ya bilgi veren yetkili, " TÜBİTAK-SAGE olarak şuan Türk Silahlı Kuvvetlerinin mühimmat ihtiyacının karşılanması amacıyla 60'dan fazla proje üzerinde çalışıyoruz. Özellikle Kara ve Hava kuvvetlerinin isterlerinin karşılanması noktasında önemli mesafeler kat edildi. Kara Kuvvetlerinin uzun menzil balistik füze projesi çalışmalarında test atışları Sinop'da gerçekleştiriliyor. Deneme atışlarında 800km üzerinde menzillere ulaşıldı ve başarılı sonuçlar alındı. Kara Kuvvetlerinin envanterinde yer alan Kasırga ve Yıldırım sistemlerinin geliştirilmesi hususunda da çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalarda ROKETSAN ile ortak hareket ediyoruz".

MENZİLLER UZUYOR

Hava Kuvvetleri ile yürütülen çalışmalarda ise sevindirici sonuçlar aldık. SOM mühimmatında kullanılan Fransa da yerleşik bir firmadan tedarik edilen TRI-40 motoru üzerinde geliştirme çalışmaları yapıldı. Yapılan çalışma sonrasında TRI-40 motorunun menzili arttırıldı ve SOM mühimmatının test atışlarında 800km üzeri menzile ulaşıldı. Benzer bir çalışma Fransa tarafından başarı ile uygulandı. Bu noktada kamuoyunun kafasını karıştıran hususlar ortaya çıktı. Balistik füze ve SOM mühimmatı ayrı olarak ele alınacak projeler ve her iki çalışmada da 800km üzeri menzile başarı ile ulaşıldı.

YENİ MÜHİMMATLAR YOLDA

Bir diğer çalışma ise Turbofan motor ile donatılmış mühimmat projesi, bu proje mevcut SOM mühimmatından ayrı olarak ele alındı. Geliştirilecek olan bu mühimmat SOM'dan daha uzun menzillere ulaşabilecek ve Hava Kuvvetlerinin yanında Kara ve Deniz Kuvvetlerinde de ileriki dönemlerde kullanılması planlanıyor.


http://kokpit.aero/f-35-som-j-fuzesi-kullanacak

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
Ynt: HAVADAN ATILAN SEYİR FÜZESİ [SOM]
« Yanıtla #267 : 12 Şubat 2014, 13:21:07 »
Haberin başka bir versiyonu,buradaki dikkat çeken nokta Fransız firmadan alınan motorun TEı tarafından geliştirildiği ve menzilin bu şekilde 800 km ulaştığı bilgisi.


Alıntı
F-35'imiz yok füzesi bizden!

Türk Hava Kuvveteri'nin 2016'dan itibaren kullanacağı F-35 savaş uçaklarında TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen yerli seyir füzesi SOM kullanılacak.

10 Şubat 2014 11:00

F-35'imiz yok füzesi bizden!
 
Kokpit.aero'nun haberine göre SOM-J olarak adı verilen projede füzenin boyutları yüzde 25 civarında küçülecek. Uçağın gövde içindeki silah taşıma noktasına yerleştirilecek füze ile F-35'in görünürlük özelliğinin korunması sağlanacak.

OTOBÜSÜN CAMINDAN İÇERİ GİRMİŞTİ

Atış testleri Hava Kuvvetleri'nin hem F-4E 2020 hem de F-16 savaş uçaklarından başarıyla yapılan SOM Füzesi en son Konya'da yapılan Anadolu Kartalı Tatbikatı'nda denenmişti. SOM füzesinin B1 modeli, 300 kilometre uzaklıkta Antalya civarından uçaktan ateşlenmiş, Konya'daki atış sahasında hedef olan otobüsün planlandığı gibi üst camından girerek patlamıştı.


MOTORUN MENZİLİ UZADI

SOM'da Fransa'dan satın alınan TRI-40 motoru kullanılıyor. Bu motor Eskişehir'deki TEI şirketi tarafından geliştirildi ve füzenin menzilinin uzaması sağlandı. Testleri süren çalışmalarla SOM 800 kilometreye ulaştı.

TÜBİTAK-SAGE yetkilileri, bu noktada kamuoyunun kafasını karıştıran konuların ortaya çıktığına dikkat çekerek "Balistik füze ve SOM mühimmatı ayrı olarak ele alınacak projeler. Her iki çalışmanın teslerinde de 800km üzeri menzile başarı ile ulaşıldı" dedi.

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNE TÜBİTAK-SAGE DESTEĞİ

TÜBİTAK-SAGE'nin üzerinde çalıştığı projeler hakkında Kokpit.aero'ya bilgi veren yetkili, " TÜBİTAK-SAGE olarak şuan Türk Silahlı Kuvvetlerinin mühimmat ihtiyacının karşılanması amacıyla 60'dan fazla proje üzerinde çalışıyoruz. Özellikle Kara ve Hava Kuvvetleri'nin isterlerinin karşılanması noktasında önemli mesafeler kat edildi. Kara Kuvvetlerinin uzun menzil balistik füze projesi çalışmalarında test atışları Sinop'da gerçekleştiriliyor. Deneme atışlarında 800 kilometre üzerinde menzillere ulaşıldı ve başarılı sonuçlar alındı. Kara Kuvvetlerinin envanterinde yer alan Kasırga ve Yıldırım sistemlerinin geliştirilmesi hususunda da çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalarda ROKETSAN ile ortak hareket ediyoruz" dediler.


http://www.memurlar.net/haber/455493/

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
Ynt: HAVADAN ATILAN SEYİR FÜZESİ [SOM]
« Yanıtla #268 : 12 Şubat 2014, 15:52:43 »
Bilgi amaçlı Mikroturbo motor ailesi.



http://www.microturbo.com/systemes-propulsifs/?lang=en

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
Ynt: HAVADAN ATILAN SEYİR FÜZESİ [SOM]
« Yanıtla #269 : 13 Şubat 2014, 11:32:11 »
S&H dergisinden Hüseyin bey'in SSF'deki konuyla ilgili mesajını önemine istinaden buraya alıyorum.

Burada satır arasında önemli birkaç bilgi var.Bunlardan biri Kale motorunun resmi adının Kale-3500 olduğu bir diğeri milli tomahawk muadili füzemizin adının Gezgin olduğu ve 1000-1500 km menzile ulaşabileceği,son olarak Atmaca füzesinin her ne kadar biz ilk olarak su üstü bir gemide kullanıma gireceğini beklesekte,Cerbe sınıfı yeni U214 sınıfı denizaltılarda kullanıma gireceği bilgileri verilmiş.

Alıntı
Arkadaslar Kale Havacılık tarafından geliştirilen Kale-3500 turbojet motoru zaten TR50 ayarında bir motor, hizmet ömrü onnki kadar uzun olmayabilir ama itki kapasitesi aynı...TEI'nin TR40 üzerinde modifikasyon yapması teknik olarak mümkün olabilir ama bilgi birikimi açısından biraz kuskum var Robust'un da ifade ettiği üzere 8ookm için sadece motor gücünün artırılması yetmez belki boyutu artırıldı, bu ağırlık artısını veya harp baslığının küçültülmesi ihtiyacını da beraberinde getirecektir... Ben sahsen bizimkilerin SOM'un 8ookm menzile ulasması yönünde bir hedefleri olduğu kanısında değilim SOM bence 35okm ile 5ookm ayarında bir menzile oturtulur onunla benzer alt sistemleri kullanacak ancak turbofan motor ile donatılacak milli Tomahawkımız GEZGİN seyir füzesi ile 1.oookm ve hatta 1.5ookm menziller mümkün olabilecek ama bunun için kanımca 2o16/18 yılını belemek gerek... [hazır turbofan motor tedariki ile bu takvim 2o16 olabilir ama yerli motor için 2o18 iyimser bir tahmin denillebilir...] sualtı için SOM düsünülmez çünkü ATMACA var ve ilk kullanımı Cerbe Sınıfı denizaltılarımız olacak..., MilGem-S gemileri için de mümkün olabilir 2o16 ve sonrasında...
« Son Düzenleme: 13 Şubat 2014, 11:33:20 Gönderen: AVCI »