HOBİLERİNİZ, TASARIM VE DİĞER KONULAR > Genel Konular

Venezuela'dan Türkiye'ye sürpriz petrol teklifi

(1/4) > >>

lleo:

Yaklaşık 2 milyon adet konut ihtiyacı bulunan Venezuela, Türkiye'ye, 'konut karşılığı petrol' teklifinde bulundu.

Venezuela'dan Türkiye'ye sürpriz petrol teklifi
AA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Venezuela temaslarının ikinci gününde, ülkenin bağımsızlığını ilan eden Venezuela milli kahramanı Simon Bolivar'ın anıt mezarını ziyaret ederek çelenk koydu. Yıldız, anıt özel defterini de imzaladı.

Bakan Yıldız, daha sonra Venezuela Enerji ve Petrol Bakanı Rafael Ramirez ile görüştü. Basına kapalı geçen ve yaklaşık iki süren görüşmenin ardından açıklama yapan Bakan Ramirez, Türk heyetini ülkesinde görmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Bakan Yıldız ile enerji konularını görüştüklerini anlatan Ramirez, ülkesinin çok sayıda konuta ihtiyacı bulunduğunu, inşaat sektöründe iyi durumda olan Türkiye'den de konut yapması karşılığı, petrol veya petrol ürünleri verilebileceği konusunda Bakan Yıldız'a bir teklif götürdüklerini kaydetti.

Enerji Bakanı Taner Yıldız da, Bakan Ramirez ile çok verimli ve güzel bir toplantı yaptıklarını, Venezuela ile Türkiye arasında geliştirilebilecek iş imkanları üzerinde konuştuklarını ifade etti.

Türkiye'nin müteahhitlik hizmetlerinde, Çin'den sonra dünyada ikinci sırada yer aldığına işaret eden Yıldız, Venezuela'nın konut ihtiyacının bir kısmının hem TOKİ, hem de Türk özel sektörü tarafından yapılabileceğini dile getirdi.

PETROL ÇEŞİTLİLİĞİ AÇISINDAN VENEZUELA ÖNEMLİ

Temaslarının ardından AA muhabirine açıklamalarda bulunan Bakan Yıldız, şu anda rezerv sıralamasından ikinci sırada bulunsa da bazı uluslararası akredite kurumları tarafından yapılan son tespitlere göre ülkenin şu anda dünyada en fazla petrol rezervine sahip ülke konumunda olduğunu söyledi.

Dünyada petrol fiyatlarının giderek arttığına dikkat çeken Yıldız, 'Türkiye'nin ihtiyacının uygun fiyatlarla karşılanabilmesi için şu andaki pazar dışında bazı ülkelerle görüşmelerimiz var. Bu ülkeler arasında en önemlilerden bir tanesi Venezuela. Doğru bir vizyonla kurumsal bir işbirliği kurulabilir diye düşünüyoruz' dedi.

Ülkede ispatlanmış rezervler üzerinde TPAO veya TPIC'in petrol üretme faaliyetlerinde bulunabileceğini ve bu konuda halen iki blok üzerinde anlaşma çalışmalarının sürdüğünü anlatan Yıldız, 'Bu blokları bu ülkenin kamu şirketi ile beraber de yapabiliriz, üçüncü bir ülkeyi ortak da alabiliriz. Güney Afrika ile bu hususta çalışmalarımız olabilir' diye konuştu.

Ramirez ile yaptığı görüşme sırasında bakana Türkiye'de kurulabilecek bir rafineride ortak olup olamayacaklarını sorduğunu belirten Enerji Bakanı Yıldız, Ramirez'in buna ilgi duyacaklarını ve Akdeniz pazarına açılmak için böyle bir konuyu önemsediklerini söylediğini kaydetti.

Bakan Yıldız, 'Sayın Ramirez petrol ihraç ettikleri Karadeniz pazarları için depolama tesislerine ihtiyaçları olduğunu ve Türkiye'yi bir lojistik üs olarak görebileceklerini de söyledi' dedi.

YAP KONUTU AL PETROLÜ

Bakan Ramirez'in, petrokok ve kömür konusunda cazip fiyat teklif edebileceklerini söylediğini de ifade eden Yıldız, bu konuların da iki ülke teknik heyetlerinin inceleyeceğini bildirdi.

Bir diğer konunun da Venezuela tarafının konut karşılığı petrol teklifi olduğunu söyleyen Yıldız, şunları söyledi:

'Sayın Ramirez, özellikle Caracas'ın bir kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu, Türkiye'yi ziyareti sırasında bu konunun dikkatlerini çektiğini söyledi. Yaklaşık 2 milyon adet konut ihtiyaçları olduğunu ve yıllık minimum 150 bin konut yapmak istediklerini belirttiler. Sayın Chavez de bu konuyla alakalı sayın bakanı görevlendirmiş. Bu konut ihtiyacının bir kısmının petrol karşılığı olarak Türkiye'nin yapabileceğini söyledi. Eğer biz bunu yapabilirsek döviz ve para kısmını da ortadan kaldırmış olacağız. Yani bir barter sistemiyle petrol karşılığı konut.

Petrol karşılığı konut teklifini onlar getirdi. Yani (herhangi bir para konuşmaksızın, maliyetlerimizi ortaya koyarız, fiyatlandırmaları çıkarır ve bu karşılıkla yaparız) dediler. Ben de buna sıcak bakabileceğimizi söyledim. Böyle bir barter önemli olabilir ve Venezuela ile biraz sıradışı bir ilişki kurulabilir'

Venezuela'nın teklifini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ileteceğini ve Bakanlar Kuruluna bilgi vereceğini kaydeden Bakan Yıldız, 'Ben bazı zorluklar olmasına rağmen çok iyi sonuçlar çıkabileceği kanaatine sahip oldum. Enerji girdimizi düşük fiyatlarla elde etmek istiyoruz, bu bizim için önemli' diye konuştu.

Venezuela'nın kentsel dönüşüm çerçevesinde çok fazla elden geçirilmesi gereken konutu bulunduğunu ifade eden Taner Yıldız, Venezuela tarafının Türkiye'deki kentsel dönüşüm modelini çok beğendiğini söylediklerini vurguladı.

TOKİ GÖRÜŞMELERE BAŞLADI

Bu arada Venezuela'nın teklifi üzerinde Türk heyetinde bulunan TOKİ Şube Müdürü İbrahim Yeşilyurt, Venezuela Konut Bakanlığı ile görüşmelere başladı.

Metrekare karşılığı petrol olarak konunun ele alındığını belirten Yeşilyurt, 'İlk olarak 10-15 bin konutluk bir yer gösterecekler. Çimentonun tamamını, demir-çelik ürünlerinin de yüzde 80'ini piyasadan, iç piyasadan temin edebileceklerini söylediler. İnşaat maliyetlerine bakacağız ve bir maliyet ortaya koyacağız' dedi.

'PETROL İYİ AMA KÖTÜ TARAFI DA VAR'

Bakan Yıldız, temaslarının ardından Venezuela Dışişleri Bakan Yardımcısı Temir Porraz Poucellou'nun daveti üzerine Caracas'ta Avila Dağında bulunan Warairarepano bölgesine teleferikle çıktı.

Venezuela doğasını çok beğendiğini belirten Yıldız, 'Çok şanslısınız muazzam doğal güzellikleriniz var, gökyüzünü hiç bu kadar mavi görmemiştim' dedi.

Poucellou, petrolün iyi olduğu kadar kötü yönleri bulunduğunu belirterek, 'Petrolü bulduk turizmi, tarımı bıraktık. Turizm konusunda tecrübelerimiz çok az, bu konuda Türkiye'nin bize büyük yardımı dokunabilir' dedi.

PETROLÜN SUDAN UCUZ OLDUĞU ÜLKE

Venezuela'da 70 litrelik bir otomobilin deposu yaklaşık 1 dolara doluyor, ülkede 500 mililitrelik su da 1 dolardan satılıyor. Fakat ülkede ithalat yasağı olduğu için sıfır otomobil sahibi olmak neredeyse imkansız. Bir otomobil için aylarca sıra beklediklerini belirten Venezuelalılar, ikinci el otomobillerin sıfırından daha pahalı olduğunu söylüyor.

Caracas, Güney Amerika'nın en büyük gecekondu şehri olarak tanınıyor. Yaklaşık 5 milyon kişinin yaşadığı şehrin 3'te 2'sinin gecekondu olduğu belirtiliyor. Ülke yönetiminin gündeminin ilk sırasında kentsel dönüşüm bulunuyor. Ülkenin Türkiye'nin dışında Brezilya, Çin gibi ülkelerin müteahhitleriyle de konut yapımı konusunda görüşmeler yaptığı ifade ediliyor.

enes38:
Kaçırılmaması  gereken  bir  fırsat, inşaat işi kolayda   bizim  türk  otomobil  üreticileri  oraya el atsa on numara olur.

rstr617:
Eğer anlaşma sağlanırsa, her iki taraf için de çok yararlı olacaktır. Lakin, birilerinin para musluğu kesileceği için engelleme amaçlı türlü çirkeflikler de görebiliriz.

lleo:
insllh anlasilir da akaryakitimiz ucuzlar.....saygilar

TR(B):
Tanzanya TOKİ'den inşaatta işbirliği istedi

20 Ocak 2011 Perşembe
Doğu Afrika'nın Hint Okyanusu kıyısındaki ülkelerinden Tanzanya, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile işbirliğine gitmek istiyor. Gezdikleri TOKİ projelerinden çok etkilendiklerini aktaran Tanzanya Ulusal Konut Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Msita, "Siz bu işi başardığınız için ülkemizde konut yapmanızı istiyoruz" diye konuştu.


ANKARA - İHA - Doğu Afrika'nın Hint Okyanusu kıyısındaki ülkelerinden Tanzanya, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile işbirliğine gitmek istiyor.
Tanzanya Ulusal Konut Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Kesogukewele Msita ve beraberindeki heyet, Türkiye'de yürütülen toplu konut çalışmalarını yerinde görmek için TOKİ'yi ziyaret etti. Tanzanya'da 12 milyar dolarlık konut pazarı olduğunu açıklayan Msita, özellikle TOKİ'nin ülkelerinde konut yapmasını istediklerini söyledi. Gezdikleri TOKİ projelerinden çok etkilendiklerini aktaran Msita, "Siz bu işi başardığınız için ülkemizde konut yapmanızı istiyoruz. Biz de kendi ülkemizde TOKİ benzeri bir kuruluş oluşturduk. TOKİ'nin potansiyelini bildiğimiz, TOKİ bizden çok ilerde olduğu için projelerinizi görmeye geldik. Amacımız TOKİ'nin yaptığını ülkemizde uygulamak, tecrübelerinizden yararlanmak. Tanzanya'daki yatırımlarınızın başarılı olması için her türlü desteğe hazırız" dedi.
TOKİ yatırımları hakkında bilgi veren TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ise, TOKİ'nin devlet disiplini ve özel sektör pratikliği içerisinde çalıştığını belirterek, insanların bu yüzden kendilerine güven duyduğunu söyledi. Yapılan yatırımlarda merkezi bütçeden pay almadıklarını aktaran Bayraktar, "TOKİ kendi finansmanını kendisi üretiyor" dedi.
TOKİ'nin öncelikli görevinin Türkiye'deki konut açığını gidermek olduğunu ifade eden Bayraktar, Tanzanya'ya uzmanlardan oluşan bir heyet göndererek hangi alanlarda işbirliğine gidilebileceğini araştıracaklarını söyledi.
Tanzanya Ulusal Konut Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Kesogukewele Msita ve beraberindeki heyet, yarın İstanbul'a geçerek, TOKİ projelerini inceleyecek.

kaynak

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git