Gönderen Konu: Çok maksatlı hava savunma: MANTIS  (Okunma sayısı 4311 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı lleo

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 524
  • 1
  • Bilgi sahibi olmadan Fikir sahibi Olunmaz..
Çok maksatlı hava savunma: MANTIS
« : 16 Ocak 2011, 18:08:14 »
Çok maksatlı hava savunma: MANTIS

16 Oca, 2011 | Kategori: Teknoloji Haberleri | info@savunmasanayi.net

Alman ordusu, satıh-hava savunma sistemi MANTIS’i bu yılın ortasına kadar Afganistan‘da operasyonel maksatlı devreye sokmaya hazırlanıyor. İngilizce açılımı ‘Ağ Merkez Destekli Modüler Otonom Hedefleme ve Önleme Sistemi’ olarak tarif edilebilecek MANTIS (Modular Automatic and Network capable Targeting and Interception System) 2008 yılından bu yana Rheinmetall firması tarafından nokta savunma amaçlı geliştirildi ve seri üretimi gerçekleştirilen ilk sistem yakında operasyonel hizmete girerek Afganistan‘da kullanılacak.

Eski adıyla Almanca ‘Nächstbereichschutzsystem’ (Yakın Saha [Alan] Savunma Sistemi) + İngilizce ekiyle C-RAM (Counter-Rocket/Artillery/Mortar = Karşı Tedbir-Roket, Top, Havan) olan ve halen Rheinmetall tarafından uluslararası arenada MANTIS NBS (NBS = Nächstbereichschutzsystem) olarak pazalarlanmaya başlanan son derece yeni bu sistem, sınıfında bir ilki de teşkil ediyor.

Alman ordusunun 2004 yılında denediği Skyshield hava savunma sisteminin test sonuçları ışığında Mart 2007 itibariyle ArGe kararı resmen alınan ve özünde Alman askerlerinin Afganistan‘daki Mezar-ı Şerif kentinde bulunan askeri üssüne yapılan Taliban‘ın havan topu ve roket saldırılarına karşı 2008 yılından itibaren Rheinmetall firmasına ait Oerlikon Contraves yapımı 35 mm’lik GDF 020 tipi çok namlulu döner makinalı uçak topu baz alınarak geliştirilen MANTIS, insansız, tam otomatik, dolayısıyla otonom ve etkili bir hava savunma sistemi.

35 mm çapındaki makinalı en az iki topla çalışan radar tabanlı MANTIS, havan ve top mermisi yanında, her türlü roket, güdümlü/seyir füzesi, insansız hava aracı, helikopter ve hatta uçaklara karşı 5 km ‘kapalı’ alanda yakın koruma ve özsavunma sağlayabiliyor.

Almanya bugüne dek seri üretimi gerçekleşen iki toplu sisteme, ArGe dahil son üç senede 184 milyon avro (güncel kurla 246 milyon ABD dolar) harcadı ve bunun haricinde 2013 yılı için iki top siparişi daha veriliyor.

MANTIS temelde modüler özelliğe sahip ve bu bağlamda savunmakla yükümlü olduğu obje, tesis veya mevzinin büyüklük ve kapladığı alana göre özsavunma gereksinimi programlanarak optimize edilebiliyor.

Sistemin atış kontrol merkezi tehdit hedefine çok daha uzak bir pozisyonda, karadan ve havadan nakliyesi pratik bir konteynerden ibaret ve burada dörder askeri personel vardiyalı çalışarak haftanın 7 günü, günde 24 saat (24/7) herhangi bir kara-kara, hava-kara tehlike unsuruna karşı her an satıhtan havaya karşı reaksiyon gösterebilecek bir biçimde “stand by” modunda görev icra edebiliyor.

Her bir atış kontrol konteyneri, bir veya birden fazla kara radarı ile 8 x 35 mm’lik GDF 020 topunu tam otomatik kontol ederken, radarların tespit, teşhis ve takip kabiliyeti 100 cm²’lik (0.01 m²) çok küçük alanlı mermi ve şarapnelleri dahi kapsıyor ve sistem özellikle havan, top ve roket mermilerine karşı aktif tedbirde bulunarak gelen balistik tehlikeyi bertaraf edebiliyor.        

MANTIS’in muharip ve ana unsurunu teşkil eden GDF 020 topu, 360 derece yatay ve -15 / +85 derece dikey yönde esnek özellikli, net 5.35 ton, 35 mm’lik top mühimmatlarıyla brüt 11.15 ton ağırlığına sahip. Dakikada teorik olarak 1000 adet 35 mm çaplı mermi ateşleyebilen makinalı top, geliştirilmiş modern AHEAD cinsi, Rheinmetall‘in geliştirdiği zaman infilaklı kinetik enerji mühimmatını da ateşleyebiliyor.

MANTIS, bir koruma ağı oluşturabilen minimum daima iki adet GDF 020 topu ile çalışabiliyor ve 35 mm’lik top mermisi, tehditin cinsine göre sistem tarafından optimum zamanlama ve mesafede infilak edecek şekilde otonom olarak programlanarak tam otomatik ateşleniyor.

Alman Hava Kuvvetleri bu yılın başından itibaren, 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle Alman Kara Hava Savunma Kuvvetleri’nden MANTIS’in sorumluluğunu devraldı ve ilk sistemin 2011 ortasına kadar Afganistan‘da hazır hale getirilerek reel çatışma ortamında da denenmesi bekleniyor.

« Son Düzenleme: 16 Ocak 2011, 18:51:04 Gönderen: SKYWOLF »
Özgürlük için Pardus...

Çevrimdışı lleo

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 524
  • 1
  • Bilgi sahibi olmadan Fikir sahibi Olunmaz..
Çok maksatlı hava savunma: MANTIS
« Yanıtla #1 : 16 Ocak 2011, 18:09:59 »
Özgürlük için Pardus...