Nette dolaşırken Leonardo'nun geliştirdiği bir EH sistemiyle karşılaştım. Açıkçası ilk kez gördüm. Adı "BRITE CLOUD EXPENDABLE ACTIVE DECOY" (Britanya Bulutu, Harcanabilir Aktif Yem). Leonardo'nun Luton'daki (İngiltere) tesisleri tarafından geliştirilen bir proje.
Uçakların chaff / flare atıcılarından atılmak üzere geliştirilmiş, dolayısıyla minimum sistem değişikliği gerektiren, füzelerin RF arayıcılarını kandırmaya yönelik bir "hava-hava" veya "kara-hava" füzesi karşı önlem ekipmanı. Atıma uygun dikdörtgen veya silindir formları var. Kısaca modern chaff / flare diyebilirsiniz.
Şöyle çalışıyor: Dahili bir pili var. Uçaktan atıldıktan sonra, öncelikli tehditleri aramaya başlıyor, gelen radar darbelerini topluyor ve bunları önceden programlanmış bir tehdit kitaplığına göre ilişkilendiriyor. Bir eşleşme bulduktan sonra BriteCloud'un içindeki bilgisayar, gelişmiş algoritmalarını kullanarak "yanlış hedefi" simüle ediyor ve tehdit sistemi aldatmacayı algılayamayıp gerçek uçaktan ayırt edemiyor, gerçek uçağı ıskalıyor.
Kısaca füze uçağa yaklaştığında chaff / flare gibi fırlatılıyor ve füzeyi üzerine çekiyor.
Biraz araştırdım; soğuk savaşın son döneminde buna benzer ama uçağın arkasından telle sarkıtılan türleri varmış. Bunlar 2. nesilmiş.
Dedikleri kadar iyiyse bana çok mantıklı geldi. Ama yeni bir füzeyse ve kütüphanesindeki bilgilerle eşleşmiyorsa sonuç ne olur biraz tartışmalı bir durum.
https://electronics.leonardo.com/en/products/britecloud-3


