Gönderen Konu: T625 GÖKBEY ÖZGÜN GENEL MAKSAT HELİKOPTER PROJESİ  (Okunma sayısı 219759 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı mavi1991

  • Özel Üye
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 1657
  • 36
Ynt: ÖZGÜN GENEL MAKSAT HELİKOPTER PROJESİ
« Yanıtla #160 : 18 Şubat 2014, 11:18:50 »
Güç aktarma organları: makine konst. en gıcık dersi.
Burada galiba bilgisayarsa modellenen dişlilerin doğruluğu ve gerçek sonuçları ölçülecek. Ardından gerekli optimizasyonlar yapılacak.

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
Ynt: ÖZGÜN GENEL MAKSAT HELİKOPTER PROJESİ
« Yanıtla #161 : 07 Mart 2014, 12:04:53 »
TAI DTKM ye bilgi almak amaçlı bir mail attım,gelen cevaplar önce baştan savma kokusu içersede sonrasında yeni kurulduklarını ve henüz bu tür PR çalışması yapmadıklarını belirterek TAI sitesi üzerinden güncel bilgileri aktaracaklarını belirttiler.Bu arada konuyla ilgili bir seminer yapılacak bilgileri aşağıdaki linkte.

Alıntı
Merhabalar,

Çalışmalarınızla ilgili bilgi sahibi olmak istiyorum,
gizliliği olmayan ve paylaşmanız sizin açınızdan sıkıntı yaratmayacak
çalışmalarınız hakkında bilgi belge broşür sağlayabilirseniz mutlu olurum.

Barış COŞKUN


Alıntı
Sayın Barış Çoşkun,
www.tai.com.tr adresinden Duyurular kısmından proje ile ilgili detayları takip edebilirsiniz.
Saygılar


Alıntı
Bu mudur yani koskoca TAI’nin PR anlayışı.Siteyi  zaten her gün takip edebiliyoruz sayın yetkili.

Keşke site dışındakiler haricinde bilgi vermemiz falan falan sebeplerden dolayı uygun değildir,anlayışınız bekleriz deseydiniz;daha samimi olurdu.

TAI’ye bakış açımızın değişmemesi ve bu güzide kuruluşumuza olan sevgimizin devamı adına bu tavrınızı gözden geçirmenizi tavsiye ediyorum.

Sağlıcakla kalın başarılar diliyorum.

 
Alıntı
Sayın Barış ÇOŞKUN,
Döner Kanat Teknoloji Merkezi yeni kurulmuş olup, henüz herhangi bir broşür hazırlanmamıştır.
14 Mart tarihinde yapılacak olan çalıştayda sorulacak sorular ve cevapları, çalıştay sonrasında www.tai.com.tr web adresinde DKTM için oluşturulacak “Sıkça Sorulan Sorular” sayfasından paylaşılacaktır.
 
İlginize teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz.


Alıntı
Kısa ve net cevaplar ile hem inandırıcılık hem güven sağlamak varken ilk maildeki baştan savma benzeri sözler TAI camiasına da şahsınıza da yakışmamıştı.
Bu ilginizin halkımıza karşı devamını diliyorum,inanın sizin tanımadığınız birçok insan sizin yaptıklarınızla gururlanabilmek için yıllarca ve sabırla çalışmalarınızın olumlu sonuçlarını bekliyorlar.
Kendinizi daha iyi anlatarak elinizi daha kuvvetli hale getirebilir,inancınızı ve azminizi tazeleyebilirsiniz.

Nacizane fikirlerimdir,değerlendirmek veya es geçip işinize devam etmek sizin uhdenizdedir.
Lakin şunu hatırlatmak isterim bu hem size hem ülkemize ve geleceğimize olan güveni ve desteği artıracaktır.

Saygılar sunuyorum.


https://www.tai.com.tr/tr/duyurular/doner-kanat-teknoloji-merkezi-calistayi-14-mart-2014

Çevrimdışı Nutuk

  • Özel Üye
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 941
  • 4
Ynt: ÖZGÜN GENEL MAKSAT HELİKOPTER PROJESİ
« Yanıtla #162 : 07 Mart 2014, 15:25:01 »
Özgün Helikopter Programı TUSAŞ Döner Kanat Teknoloji Merkezi (DKTM)
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) arasında 26.06.2013 tarihinde imzalanan Özgün Helikopter Programı Sözleşmesi kapsamında, döner kanat teknolojisi alanında helikopter sanayiinin gelecekte ihtiyaç duyacağı teknolojileri Ar-Ge yolu ile kazanmak, sanayinin ihtiyaç duyduğu teknolojik ve bilimsel derinliği olan insan kaynağının yetiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla TUSAŞ bünyesinde bir “Döner Kanat Teknoloji Merkezi” (DKTM) kurulmuştur. Bu kapsamda, TUSAŞ döner kanat teknoloji yol haritası ile uyumlu nitelikte olan ve ilk etapta çalışılması planlanan proje konuları SSM ve TUSAŞ tarafından belirlenmiştir.

Projeler ile ilgili yapılacak ön başvurular, SSM ve TUSAŞ tarafından değerlendirilecek olup, üniversite içi veya üniversiteler arası “Tümleşik Çalışma Grupları” teşkil edilerek yapılan başvurulara, değerlendirmelerde önem atfedilecektir.

DKTM çalışma esasları ve projeler ile ilgili 14 Mart 2014 tarihinde bir çalıştay düzenlenmesi planlanmaktadır. Çalıştay ile ilgili saat / yer bilgilerini ve DKTM ile ilgili tüm güncellemeleri www.tai.com.tr adresinden takip edebilirsiniz.

http://www.ssm.gov.tr/anasayfa/hizli/duyurular/kurumsalDuyurular/Documents/20140213_DKTM/DKTMCalismaPrensipleri.docx

http://www.ssm.gov.tr/anasayfa/hizli/duyurular/kurumsalDuyurular/Documents/20140213_DKTM/ProjeKonuları.docx

http://www.ssm.gov.tr/anasayfa/hizli/duyurular/kurumsalDuyurular/Sayfalar/DKTM.aspx
 

DKTM Çalışma Esasları çerçevesinde, projeler ile ilgili başvuruların, Ön Başvuru Formu ile 1 Nisan 2014 tarihine kadar dktm@tai.com.tr mail adresine iletilmesini gerekmektedir.
 

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
Ynt: ÖZGÜN GENEL MAKSAT HELİKOPTER PROJESİ
« Yanıtla #163 : 07 Mart 2014, 16:37:00 »
Özgün helikopter ilk uçuşu ne zaman yapacak?

Özgün Helikopter projesi kapsamında üretilecek ilk helikopterin uçuş tarihi belli oldu.

 Özgün helikopter ilk uçuşu ne zaman yapacak?
Muhammet METİN/Kokpit.aero

Eskişehir Osmangazi Üniversitesine bağlı olarak kurulan Hezarfen Havacılık ve Uzay Kulübü'nün düzenlediği Hezarfen Savunma Sanayii Günleri Eskişehir'de başladı.  Açılış konuşmasını Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen tarafından yapılan toplantıda, savunma sanayii teknolojilerinin ayrıca sivil amaçlarla kullanılabilmeleri de tartışılıyor.

Sunum yapan Savunma Sanayii Müsteşarlığı Uzmanı Fatih Mehmet Bayar Özgün Helikopter projesi hakkında açıklamada bulundu. Bayar, Özgün Helikopter projesinde ilk uçuşun 6 Eylül 2018 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanıyor" diye konuştu.

Geçen yıl Ocak ayında yapılan SSİK toplantısından 4-5 ton ağırlığında, hem askeri hem de sivil olarak kullanılabilecek bir helikopter tasarımı konusunda TAI ile görüşmelere başlanması kararı alınmıştı. Çift motorlu olacak helikopterin büyüklük olarak Eurocopter EC145'ten büyük, AgustaWestland AW139'dan da biraz daha küçük olması planlanıyor.

TAI'nin bugün tasarım çalışmalarına başlaması halinde en az 5 yıl içinde helikopterin ilk uçuşunu yapması bekleniyor. Mühendislik olarak tamamen TAI kontrolünde yürüyecek projede motor, transmisyon gibi helikopterin en önemli ana teknolojileri yurtdışından hazır alım veya ortak üretim gibi alternatifler de gündeme gelecek. Testlerin ardından helikopterin envantere girmesi 2020'li yılları bulacak.

Kabinde en az 6 kişi taşıyabilecek helikopterin ilk etapta askeri modelinin üretilmesi gündemde. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde hizmet ömürlerinin sonlarına gelmeye başlayan UH-1'lerin yerini alması planlanan bu helikopterler aynı zamanda sivil pazarda da alıcı bulması hedefleniyor.
 Savunma Sanayii Müsteşarlığı uzmanı Fatih Mehmet Bayar," Dünya'da helikopter kullanan en büyük 6ncı ülkeyiz. Şuan Türkiye'de askeri ve sivil olmak üzere toplam 600 adete yakın helikopter kullanılıyor. Helikopter tedariği için 40 yılda 20 milyar dolar para harcandı.Bugün itibariyle  Savunma Sanayii Müsteşarlığının çalışmalarını yürüttüğü 26 proje var. Bunların toplam değeri 11 milyar dolar civarındadır".
Özgün Helikopter Projesine de değinen Bayar," 6 Eylül 2013 tarihinde imzalanan sözleşme kapsamında çalışmalara devam ediliyor. ilk helikopterin 6 Eylül 2018 yılında uçmasını planlıyoruz. Askeri modelinin ise proje takvimine bağlı olarak 90ncı ayda gökyüzüyle buluşması öngörülüyor. Helikopterin sivil kullanım alanı da olacak. Özellikle proje kamu kuruşları tarafından takip ediliyor. Helikopterin tam manası ile hazır duruma gelmesinin ardından, ambulans, polis, sınır güvenliği, arama-kurtarma, vip ve pilot eğitimlerinde kullanılacağını düşünüyoruz.

Özgün helikopter, 3+9 olmak üzere toplam 12 kişilik olacak. Dört eksenli oto pilot,elektronik harp, su üstü ve kar üstü yardım ekipmanları gibi sistemlerle donatılacak. Helikopterin aviyonik sistemlerinin üretiminde herhangi bir sorun yok. Uçuş kontrol bilgisayarını üretebiliyoruz. Çalışmalarımızda taşıma kapasitesine öncelik veriyoruz. Motor konusunda ise sıfırdan bir motor üretmek masraflı ve uzun bir süreç istiyor. Bundan dolayı şuan için dünya'daki mevcut motorlar üzerinde yoğunlaşmış bulunuyoruz. Planlanan hedefler doğrultusunda Türkiye'nin önümüzdeki dönemde helikopter sanayi alanında 10.000 çalışan, 4 milyar dolar ciro, 10 değişik platform ve 3 kıtaya yayılmış tesislere sahip olması için çalışmalar yürütüldüğünü belirti".

http://kokpit.aero/ozgun-helikopter-projesi-nezaman-ucacak

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
Ynt: ÖZGÜN GENEL MAKSAT HELİKOPTER PROJESİ
« Yanıtla #164 : 01 Nisan 2014, 07:52:09 »
Özgün Helikopter'in ön tasarımı tamamlandı


Savunma Sanayii Müsteşarlığının talebi doğrultusunda TUSAŞ tarafından yapımına başlanan yerli helikopter projesi "Özgün Helikopter"in ön tasarımının tamamlandığı öğrenildi

ESKİŞEHİR - Savunma Sanayii Müsteşarlığının talebi doğrultusunda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından yapımına başlanan yerli helikopter projesi "Özgün Helikopter"in ön tasarımının tamamlandığı, helikopterin şeklinin belirlendiği öğrenildi.

TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Özgün Helikopter'in müşterisinin Savunma Sanayii Müsteşarlığı olduğunu ancak ortaya çıkacak ürünün hem sivil hem de askeri sertifikasyona sahip olacağını söyledi.

Özgün Helikopter'in 5 ton sınıfında genel maksat helikopteri olduğunu ifade eden Dörtkaşlı, şöyle konuştu:

"Çalışmalarımız takvimine uygun olarak devam ediyor. Avrupa Havacılık Otoritesinin sertifikasyonu altında tamamlanacak. Sonunda ortaya çıkacak ürün hem sivil sertifikasyona hem de askeri sertifikasyona sahip olacak. 5 ton sınıfındaki bu ürün, şu an uçan UH-1H ya da ambulans görevinin yapan helikopterlerin vazifesini görecektir. Projeyi arada önemli kilometre taşları olmakla birlikte 6. yılda sivil sertifikasyonunu, 7.5 yıl sonra da askeri sertifikasyonunu tamamlamayı düşünüyoruz."

"6 yıl sonra havada göreceğiz"

Helikopterle ilgili çalışmaların ODTÜ Teknokent'te yerleşik TUSAŞ ekibi tarafından yapıldığını belirten Dörtkaşlı, "Bu helikopter için başlatılan özgün, türbin motor geliştirme projemiz de var. Onu da yine bizim Eskişehir'deki iştirakimiz TUSAŞ tarafından yapılacak. Türkiye'de ilk defa bu ölçekte, bu boyutta bir türbin motor geliştirme projesi olacak" dedi.

Dörtkaşlı, tasarımın tamamen kendilerine ait olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

"Helikopterin 5. yıldan itibaren teker kesmeye başlayacağını düşünüyoruz. Belki daha erken de olabilir ama bunun sertifikasyonu tamamlanmış hali için hedefimiz 6 yıl. Altı yıl sonra bu ürünümüzü havada göreceğiz. 2020 çok iyi bir tarih. İnşallah cumhuriyetimizin 100. yılında hizmet verecek noktaya gelir. Ürün yerli olunca satış hakkı da bizim olacak. Bu sınıftaki helikopterlere ciddi talep olacağına inanıyorum. Zaten bizim sektörümüzün şöyle bir özelliği var. İçerideki müşterimiz çok kuvvetli, referansı da çok kuvvetlidir. Dolayısıyla onlar için geliştirdiğimiz sistemin yurt dışında önemli oranda rağbet göreceğini tahmin ediyorum. Ön tasarım aşamasını tamamlıyoruz. Helikopterin şekli şemaili, iç yerleşim planı, isteklerin gözden geçirilip müşteri tarafından doğrulandığı dönemi geçiyoruz. Bundan sonra iyice detaya inmeye başlıyoruz. 'Şekli şemaili ortaya çıktı' diyebiliriz."

Kaynak: Haber Kaynağı: AA

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
Ynt: ÖZGÜN GENEL MAKSAT HELİKOPTER PROJESİ
« Yanıtla #165 : 04 Nisan 2014, 10:44:05 »
Tai'nin ön tasarımını yaptığı helikopter buymuş.MSI dergisi Nisan sayısından alıntıdır.



« Son Düzenleme: 04 Nisan 2014, 10:55:22 Gönderen: AVCI »

Çevrimdışı AVCI

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3211
  • 36
Ynt: ÖZGÜN GENEL MAKSAT HELİKOPTER PROJESİ
« Yanıtla #166 : 04 Nisan 2014, 10:56:46 »
Birde bu haber vardı arada kaynadı.2020 de ilk uçuş demiş Muharrem bey,umarım başarırlar.


Çevrimdışı Nutuk

  • Özel Üye
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 941
  • 4
Ynt: ÖZGÜN GENEL MAKSAT HELİKOPTER PROJESİ
« Yanıtla #167 : 04 Nisan 2014, 16:02:14 »
Tai'nin ön tasarımını yaptığı helikopter buymuş.MSI dergisi Nisan sayısından alıntıdır.





Dizayni klasik dizayn genis govde her iki taraftan acilan cekme kapili. AB205, Huey sinifinda ve selefi olacak (en az TSK icin). Fiyat ve guvenilirligi tutturabilirse belki ihracat ta yapabilir. Insallah dedikleri gibi 2020'de hazir olur.
Hafif saldiri versiyonu da olabilir bence ileride
« Son Düzenleme: 04 Nisan 2014, 16:06:56 Gönderen: Nutuk »

Çevrimdışı Merzifonlu

  • 2021 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2753
  • 262
  • DefenceTurk.com
Ynt: ÖZGÜN GENEL MAKSAT HELİKOPTER PROJESİ
« Yanıtla #168 : 04 Nisan 2014, 17:41:22 »
Ben 5 pal saydım. Bu boyuttaki bir helikopter için ilginç ama zekice bir seçim.

Eğer yakıt ekonomisi, dayanıklılık ve fiyatta rekabetçi olunabilinirse dış satışı da olur.

Ama ben olsaydım, helikopter ile hiç uğraşmaz ve doğrudan hafif tiltrotor sınıfında araç tasarlardım. "Deneyimimiz yok." diye itiraz etmeyin, helikopterde de yok deneyimimiz.

Helikopterin miadı doldu bence. Devir tiltrotor devri.

Çevrimdışı Destinyy

  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 802
  • 4
Ynt: ÖZGÜN GENEL MAKSAT HELİKOPTER PROJESİ
« Yanıtla #169 : 04 Nisan 2014, 23:18:52 »
Bu sınıf için tiltrotor biraz gereksiz gibi. Bu tür helikopterler her zaman çıkacaktır yüksek ihtimal selefi olabilecek bir tahrik çözümüne gidilmedikçe. Fakat genel maksatta ufakdan tiltrotora hatta genel kelimesini ciddi anlamda bir ''genel'' kullanarak saldırı ve nakliye konseptlerinide birleştirmeye çalışıyorlar gibi bu tilt rotor kavramında.