TÜRK SAVUNMA SANAYİ > Yerli Roket, Füze, Mühimmat Sistemleri ile İlgili Gelişmeler

Milli Gemisavar Füze Projesi (ATMACA)

(1/96) > >>

AVCI:

--- Alıntı ---Yakın geçmiş yıllarda kısmen basınımızda da yer alan Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın torpido ihtiyaçlarının milli olanaklarla karşılanması için çalışmalar yürüten Türkiye’nin: “Milli torpido üretmek için Güney Kore ile yaplan görüşmelerden Türkiye olumlu sonuç aldı. Dünyanın sayılı torpido üreticilerinden Güney Kore, projenin ArGe birimini ücretsiz olarak Türkiye’ye vermeyi kabul etti.‘‘ bilgileri de yer almıştı.

Türk Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi Komutanlığı (ARMERKOM) sorumluğunda Güney Kore desteğinde devam eden çalışmalar neticesinde, AKYA adı verilen 553 mm standart çaplı yeni tip ağır torpido seri üretim aşamasına gelmiş bulunmaktadır.

Projede torpidonun harp başlığı hususunda ROKETSAN, TÜBİTAK ise sonar bölümlerinde sorumluluk almışlardır. AKYA her ne kadar Güney Kore teknik desteği ile üretilmiş olsa dahi, kendine has bir takım özgün yeni özellikler içereceği de muhakkaktır.
Bir diğer önemli ArGe çalışması ise gemi savar füze projesi ATMACA’dır. IDEF-2009 fuarı sırasında ASELSAN standında yer alan RF arayıcı başlık model çalışması Türk savunma sanayini yakından takip edenlerin aklına, acaba Türkiye kendi imkanları ile yeni bir füzemi geliştiriyor sorusunu akıllara getirmişti.

En son Savunma ve Havacılık dergisi (No: 137) bilgileri ışığında ATMACA adında bir güdümlü gemisavar füzesi üzerinde çalışmaların devam ettiği ve sergilenen modelin de bu füzenin RF arayıcı başlığı olduğu kesinleşmiştir.
Güney Kore ile mevcut iyi ilişkiler ve Türk Deniz Kuvvetleri’mizin yaygın olarak kullandığı gemisavar füzelerine bakıldığı zaman ATMACA’nın görünüm olarak ABD menşeli Harpoon ve Güyey Kore üretimi SSM-700K Sea Star füzeleri ile ortak kısım ve/veya benzerlikler taşıması beklenebilir.

Aselsan ve Roketsan ile daha bir çok savunma sanayi kuruluşumuza ek iş imkanı yaratacak bu çok önemli proje ülkemizi dünya üzerinde kendi gelişmiş güdümlü gemisavar füzesini üreten çok az sayıda ki ülkeler arasına taşıyacaktır.

Kendi savaş gemilerimizi üretmek için yapılan çalışmalarımızın ivme kazandığı bu dönemde AKYA ve ATMACA yerli üretim oranımızın artırılması ve bu konuda da kronikleişmiş dışarıya bağımlılığın azaltılması adına çok önemli katkılar sağlayacaktır.

AKYA ve ATMACA projelerimiz başarı ile hayata geçirilebilirse, bundan sonraki adımda etap hedefinin bu iki projede elde edilen tecrübeleri birleştirmek ve yeni bir ürün daha elde etmek olmalıdır. Bu yeni üründe AKYA torpido gövdesi vasıtasıyla denizaltından atılabilen gemisavar füzesi ve kara hedefleri için saldırı füzesi olmalıdır.

Tüm bu yerli savunma sanayi ürünlerinin hayata geçmesi için büyük çaba sarf eden bütün çalışanları Türk milleti unutmayacaktır.
--- Alıntı sonu ---


http://www.savunmasanayi.net/turk-deniz-kuvvetleri-icin-yeni-arge-projeleri/turk-deniz-kuvvetleri-icin-yeni-arge-projeleri/


es[ape:
sonunda  füze konusundada birşeyler ortaya çıkmaya başlıyor. hayırlısı diyelim.
menzili  hakkında herhangi bir bilgi yok değilmi?

AVCI:
Aşağıdaki genel özellikleri taşıyacağı söyleniyor.

Ar-Ge bütçesi olarak 80 milyon Euro ayrılmış.

Ana Yüklenici : Roketsan (Harp başlığı)
Alt Yüklenici : Aselsan    (Güdüm Algoritmaları)
Jet Motor : TEI
Menzil : Enaz  70km
Geliştirme süresi : 7 Yıl.

es[ape:
bunlardan sonra sıra seyir füzelerine gelecek inşallah  onuda görecez. doğru yoldayız

AVCI:
Onun da çalışmaları başlamış o kunuda da yakında bazı şeyler duyabiliriz.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git