TÜRK SAVUNMA SANAYİ > Yerli Kara Sistemleri ile İlgili Gelişmeler

ALTAY Yeni Nesil Tank Projesi

<< < (834/865) > >>

Mehmet75:
O babalar 205'lik değil 203'lük.

Namlu ömürleri gereği zaten (firtina-2 ve ARPAN'lar girdikçe) envanterden 5-10 sene içinde çıkacaklar.  155 mm 52 kalibre namlu ile 60 km civarına hassas mühimmat atmak mümkün. Menzil ve hassasiyet gelişimi size kalmış. Dron ile atılan yarım kiloluk havan mühimmatı ile 60 kiloluk 155 mühimmatını kıyaslamak veya birbirinin yerine alternatif göstermek yersiz olur. Ancak elbette dronlar bu savaştan alınacak derslerle ve bir konsept dahilinde tmk'da ve planlardaki yerini alacaktır.

Envantere giren zirhli araç ve silahlar en az 40 sene kullanılacak ana fikrinden hareketle;  altay tankı ile beraber firtina-2 ve arpanlar en az 2065-70 aralığından önce envanterden çıkmayacaklar.

Modernizasyon gören zirhli araç ve silah en az 20 yıl kullanılır ana fikrinden hareketle; leo-2tm, m-60tm ve firtina-1'lerimiz 2045-50 araligindan önce envanterlerimizden çıkmayacaklar.

Dolayısıyla daha 40 yıl FİİLEN bu tank/top kullanımi devam edecek. Arada eklenen ika ve iha lar ile konsept elbette güncellenir.

Ama coğrafyanın, ekonominin, eldeki imkan  kabiliyetlerin ve zamanın gereği olarak el yordamıyla ve doğaçlama olarak gelişen marjinal bir konsept için şu haliyle kara kuvvetlerinin esas doktrini olacak diyemeyiz.

Kabaca taktik ve teknik bazı cümleleri yukarıdaki mesajda da zaten  yazdım.

Gerçek duruma ilişkin gerçekçi konsept fikirlerine açık olmakla birlikte; 3 boyutlu harp sahasını canlandırmak hakikaten zordur.

Bunun yanı sıra tabi ki her fikir , güzel ve okuması keyifli bir beyin jimnastiğidir ve değerlidir. 40 sen sonra ne olacağını ise ben öngöremem. Belki bir savaş çıkar ww2 gibi ve askeri konsept,teknoloji ve gereçler doğal hızlarının ötesinde komple değişir ve gelişir.  Bilemeyiz tabi.

Merzifonlu:

--- Alıntı yapılan: Mehmet75 - 28 Mart 2024, 17:32:05 ---Ama coğrafyanın, ekonominin, eldeki imkan  kabiliyetlerin ve zamanın gereği olarak el yordamıyla ve doğaçlama olarak gelişen marjinal bir konsept için şu haliyle kara kuvvetlerinin esas doktrini olacak diyemeyiz.

--- Alıntı sonu ---

Diyebiliriz. Uçaklar da ilk başta doğaçlama gelişen marjinal konsept sayılıyordu. Dediğim gibi, 205'lik pardon 203'lük büyükbabalara, 10 sene içinde gösterişli bir cenaze merasimi düzenleyeceğiz.

Denizci16:
Peki sn. Merzifonlu görerek ateş etmek eskisi gibi mantıklı değilse

Ki burda bahsettiğimiz unsur tank ve bu görerek atış için 3-5 km lik rakam sözkonusu..

Artık yeterli değil yem oluyorlar diyorsanız

O zaman en fazla 200-400 metre görüş ve ateş kabiliyetine sahip piyadenin savaş alanında hiç yeri olmaması lazım

Piyade de omzunda javelin,karaok,drone lançeri,3 km menzilli sniper gibi silahlar taşıması lazım yoksa harp sahasında hiç değeri yok

Özellikle sizin mantığınıza göre söylüyorum...

Tankın görerek atış yaptığı yerde çuvallıyorsa piyadeyi ne yapacaz

Halbuki harp sahasında her boşluğu her menzili kapatacak silahlara ihtiyaç var.

Örnek:
8 km ve sonrası Umtas ise 8 km öncesi tanok ve bunu ateşleyen tankdır.

Merzifonlu:

--- Alıntı yapılan: Denizci16 - 28 Mart 2024, 18:02:22 ---Tankın görerek atış yaptığı yerde çuvallıyorsa piyadeyi ne yapacaz

--- Alıntı sonu ---

Harika bir soru! Teşekkür ediyorum bu soru için. Evet, her menzili kapatmak zorundayız, buna hiç şüphe yok.

Görsel menzil denilen, 0.5 km-10 km arasını harcanabilir otonom araçlarla dolduracağız. Nedir onlar? ATGM veya havan taşıyıcı otonom kara araçları, otonom sensör-mayınlar, kamikaze İKA'lar, çok iyi kamufle olabilen gözlem İKA'ları vs vs. Hepsi harcanabilecek kadar ucuz olmalılar ve bunu sağlayabilmek için de tek işlevli olacaklar. Bu araçların yoğun EH ortamındayken takım halinde çalışmasını sağlamak, buradaki temel sıkıntımız olacak.

Piyade ise 0 km ile 0,5 km arasındaki angajmanlar için gerekiyor. Sniper için bile gerekmiyor, o işi de İKA halledebilir pekala. (Yine de Karaok ATGM taşısınlar, itirazm olmaz.) Piyade konusundaki esas sıkıntımız, onları mayınların ve uçuşan dronların arasında görece güvenle nakletmek ve sıcak temas sırasında tutunabilecekleri "seyyar siperler" sağlamak olacak.

Bu "seyyar siperler", her yönden piyadeyi koruyabilmelidir. Çünkü süzülen Dron-Tolun benzeri 21. YY mühimmatları, herhangi bir açıdan saldırabilirler! 203'Lük veya 155'lik büyükbabalar gibi, "şu yönden geliyorlar" tahmini bunlar için yapılamaz. Piyadeyi korumak çok katmanlı ve çok zor bir iş olacak. Maalesef!

"203'Lük ve 155'lik büyükbabalara 10 sene içinde cenaze merasimi yapacağız" derken kastım, onları envanterden çıkartacağız değildir. Envanterde yine bulunacaklar, ama M48'ler gibi ihtiyat olarak bulunacaklar. Ana ateş gücünü onlar sunmayacak.

Mehmet75:
Tekrar ve de tekrar hatırlatayım da;

Tank denilen platformun (tarihte bu taktik kullanım ağır süvari, fil olarak başlamıştır) ASLİ GÖREVİ  ; TAARUZ'dur. TANK taktik olarak bir manevra unsurudur, mühimmat veya ateş destek vasıtası değildir.

ilerde platformun şekli ne olur bilinmez ama bu taktik görev şekil değistirse de her zaman var olacaktır. Mühimmat veya ateş destek vasıtası olan;  drone, top, siha vb. unsurlar tankın yerini alamazlar, onu desteklerler.

Aynı şekilde eskinin hafif süvarisi (bindirilmiş piyade) de bugünkü ZPT ve ZMA kullanan mekanize piyadedir. Bu taktik görev de evrilerek devam edecektir.

Tekrar yazayım çift dikiş olsun; manevra unsurları ve ateş destek unsurları birbirinin yerini almazlar, birbirlerini desteklerler. Her birinin taktik görevi ayrıdır.



Not; doğrusu; kesin ve ahkâm kesen ifadelerle yazış şeklimden dolayı ukalalık taslıyor gibi negatif  algılanma ve dolayısıyla hem de uzunca yazınca bu sebeple okunmama kaygım var. Ancak ne yapayım tam da ahkâm keseceğim bir konuda yazışıyoruz.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git