Gönderen Konu: Dünya Bu Servetin Peşinde ( TÜRKİYE ÜZERİNDE OTURUYOR )  (Okunma sayısı 8200 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ~~İsmaiL~~

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 219
  • 0
Tartışmalar yeniden başladı. Türkiye'nin üzerindeki oynanan oyunların hepsinin nedeni o! İşte Türkiye'nin serveti

Isparta'da düşen uçakla başlayan komplo teorileri devam ediyor. Habertürk'de yayınlanan 'Haber Aniliz" adlı programda TSK'nın Türkiye'nin Toryum rezervleri için yıpratılmaya çalışıldığı iddiaları tartışıldı. Mahir Kaynak ve Mustafa Altıoklar'ın katıldığı programda, Isparta'da uçağının da Toryum nedeniyle düşürüldüğü iddia edildi.

Canlı yayında dünyanın yeni enerji politikalarına dikkat çeken Mahir Kaynak, Türkiye'nin bu anlamda çok büyük değerlere sahip olduğunu söyledi. Toryum'un Türkiye için çok önemli bir değer sahibi olduğunu söyleyen Mustafa Altıoklar ise Isparta uçağındaki hayatını kaybeden bilim adamlarının da Toryum üzerinde araştırma yaptığını bu nedenle kazanın iyi incelenmesi gerektiğini söyledi. Altıoklar, tesadüf eseri hayatını kaybeden ekipten bir kişinin o uçağa binmeyerek kurtulduğunu; ancak onunda Uludağ'da saldırıya uğradığını söyledi. Peki bu kadar tartışılan Toryum nedir? İşte ayrıntılar;

TORYUM

Türkiye, Bor zenginliğinin ardından şimdi de ondan binlenrce kat daha değerli yeni bir maden ile gündemde. Adı Toryum, dünyanın en temiz ve güvenilir enerji kaynağı, Türk toprakları dünya Toryum yataklarının yüzde 65'ine sahip.

Ekonomik krizin ağır faturasını ödemeye çalışan Türkiye dünyanın en değerli maden yataklarının üzerinde oturuyor. En güvenli ve temiz enerji kaynağı olarak bilinen Toryum rezervleri açısından Türkiye'nin tek başına lider ülke olduğu ortaya çıktı.

REZERVİN ÇOĞU TÜRKİYE'DE

TÜBİTAK ve MTA tarafından son beş yıl içerisinde yapılan araştırmalarda, dünya Toryum rezervlerinin yüzde 65'nin Türkiye'de olduğu belirlendi. Toryum, saflaştırıldığında alüminyum, çelik görünümünde bir element. Toprakta toryum oksit halinde bulunuyor.

Dünya rezervlerinin yarıdan fazlası Türkiye'de, Batı Anadolu'da bulunuyor. Eskişehir, Sivrihisar, Beypazarı ve Kızılcaören yörelerindeki Toryum yataklarının rezerv çalışmaları ise henüz tamamlanmadı. Uzmarlar, bu konuda daha önce yapılan araştırmaların önümüzdeki yıllarda devam edebilmesi için hükümetin bütçeden kaynak ayırması gerektiğini belirtiyor.

TÜRKİYE'DE 800 BİN TON

Dünya rezervleri ne kadar Bu stratejik maden Avustralya'da 300 bin ton, Hindistan'da 290 bin ton, Norveç'te 170 bin ton, ABD'de 160 bin ton, Kanada'da 100 bin ton, Güney Afrika'da 35 bin ton, Brezilya'da 16 bin ton. Neredeyse bütün dünyada toplam 1071 bin ton, Türkiye'de 800 bin ton.

DEĞERİ 120 MİLYON DOLAR

Uzmanlar Türkiye'deki toryum rezervlerinin değerinin 120 trilyon doları bulduğunu belirterek önümüzdeki 15 yıl içerisinde Toryum yakıtlı nükleer tesisler kurulabileceğini, teknik imkanlar geliştikçe bu yeni yakıtın hayatın her alanında kullanılabileceğini belirtiyorlar. Sonsuza dek enerji Türkiye'nin toryum yataklarından elde edilecek enerjinin bütün dünyanın elektrik ihtiyacını 450 yıl, Türkiye'nin ise ebediyyen karşılayabileceğini belirten uzmanlar halen bu maddenin nükleer füze yakıtları ile uydu fırlatmada kullanılan füzelerin yakıtlarında kullanıldığını ifade ettiler.

TÜRKİYE SERVETİN ÜZERİNDE OTURUYOR

Uzmanlara göre Türkiye büyük bir servetin üzerinde oturuyor, küçük bir bilimsel yatırımla toryumla enerji üretme alanının dünya devleri arasına girebilir. Toryum'un kesinlikle patlama tehlikesi bulunmuyor. Çernobil benzeri bir felaketin tekrarlanması mümkün değil. Maden envanteri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, 2,2 trilyon dolarlık maden zenginliğinin dörte üçü bor, kireç taşı, mermer, linyit, yapı taşları, dolomit ve zeolitten oluşan 7 madene ait durumda. Söz konusu servet, Türkiye'nin en eriler itibariyle 119 milyar dolar olan dış borcunun 17,4, 2001 yılı için 72,6 milyar dolar olan bütçesinin ise 30 katına ulaşıyor.

Kaynak: http://haber.mynet.com/detay/guncel/bu-servet-turkiyeyi-havaya-ucurur/493617

Çevrimdışı Felix

  • Özel Üye
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 633
  • 1
  • Beyniyle düşünmeyen bizden değildir.
Ynt: Dünya Bu Servetin Peşinde ( TÜRKİYE ÜZERİNDE OTURUYOR )
« Yanıtla #1 : 04 Şubat 2010, 23:15:47 »
Yazıda rakam tutarsızlığı var.=)

Çevrimdışı Felix

  • Özel Üye
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 633
  • 1
  • Beyniyle düşünmeyen bizden değildir.
Ynt: Dünya Bu Servetin Peşinde ( TÜRKİYE ÜZERİNDE OTURUYOR )
« Yanıtla #2 : 04 Şubat 2010, 23:47:07 »
Dünya toryum kaynakları

ÜLKE REZERV (ton ThO2) %

ABD =452 000 %18
Avustralya =400 000 %16
Türkiye =380 000 %15
Hindistan =319 000 %13
Venezuelya =300 000 %12
Brezilya =221 000 %9
Norveç =132 000 %5
Mısır =100 000 %4
Rusya =75 000 %3
Diğer Ülkeler =149 000 %5
TOPLAM =2 528 %0.
Türkiye'nin toryum rezervi ve yapılan çalışmalar

1959 yılı sonlarına doğru MTA tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, Eskişehir’e bağlı Sivrihisar ilçesinin kuzey batısında, Kızılcaören, Karkın ve Okçu Köyleri arasında yer alan 15 km2‘lik bir sahada, toryumun yanı sıra nadir toprak elementleri, barit ve fluorit de içeren karmaşık yapılı yataklara rastlanmıştır. 1977 yılında MTA tarafından hazırlanan rapora göre bölgedeki cevherin ortalama tenörü % 0,21 ThO2 olup, toplam rezerv yaklaşık 380 000 ton ThO2 civarındadır. Toryum, monazit ve torobastnazit minerallerinin kafes yapısında yer almaktadır. Toryum tenörü, seçme numunelerde % 3′e kadar çıksa da yatağın ortalaması % 0,2′dir. Toryum ihtiva eden Sivrihisar cevher yatağındaki, Yaylabaşı ve Kocayayla bölgelerinde yeterli sayıda sondaj yapılamadığından bu bölgelere ait kesin rezerv tespiti mevcut değildir. Bu bölgelerle birlikte, Malatya-Hekimhan-Kuluncak, Kayseri-Felâhiye ile Sivas ve Diyarbakır il sınırları içinde rastlanan toryum yataklarında gerekli çalışmaların yapılması sonucunda, ülkemiz toryum rezervinin artacağı tahmin edilmektedir. Bulunan ve araştırılmakta olan toryum yatakları ile, Türkiye’nin, dünyanın en büyük toryum rezervine sahip ülkelerden biri konumunda olduğu söylenebilir. Anadolu’da, toryumun çıktığı yerde ot bitmediği, söylenir. Teknolojik sorunların çözülebilmesi şartıyla, Türkiye, nükleer enerji hammaddesi olan toryum açısından önemli bir potansiyele sahiptir ve zenginlik sınıflandırmasında toryum madenimiz çok zengin maden sınıfında bulunmaktadır. Dünya maden potansiyeli içerisinde ülkemizin payına bakıldığında ise, toryum (basnazit) madeninde önemli miktarda rezerve sahip olduğumuz görülmekte ve rekabet gücümüzün yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Ancak ortalama tenörün düşüklüğü (% 0,2) ve rezervin yapısının karmaşık olması, toryumun tek başına ekonomik olarak çıkarılabilirliğini güçleştirmektedir.

Eskişehir Sivrihisar yöresi cevherinde bulunan mineraller ile nadir toprak elementleri ve toryumun ayrılma/saflaştırma teknolojisinin geliştirilmesi konusundaki çalışmalar 2003 yılından beri TAEK, MTA ve ETİ-Holding tarafından ortaklaşa yürütülmektedir. Bu çalışmalar sonucunda elde edilmesi planlanan toryum oksidin ayrılma/saflaştırma teknolojisinin geliştirilmesi ile enerji sektöründe kullanılabilirliği araştırmaları, TAEK’de “Nükleer Yakıt Teknolojisi Geliştirilmesi” projesi kapsamında yürütülmektedir. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne ait bu maden sahasında, 9. Kalkınma Planı döneminde (2007 – 2013), gerekli yatırımlar yapılarak üretime geçilebileceği ümit edilmektedir.

Aralık-2007′de yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ‘Bakanlık olarak toryumun nükleer enerji üretiminde kullanılması konusunda 90′lı yıllardan beri önemli çalışmalar yaptıklarını, toryumu nadir toprak elementlerinden ayrıştırmayı başardıklarını’ açıklamıştır.

Nükleer yakıt olarak kullanılan uranyumla ilgili yakıt teknolojisi pek çok ülkede mevcuttur. Üretilen yakıt uranyum fiyatları ise düşük oranlarda (Ekim-2005’de 81,25 $ / kgU) seyretmektedir. Dünyadaki uranyum stoklarının ve rezervin fazlalığı nedeniyle görünür gelecekte yakıt maliyetinde fazla bir değişim beklenmemektedir. Ayrıca nükleer enerjide yakıt maliyetinin toplam üretim maliyeti içindeki yeri de oldukça azdır (yaklaşık % 10–12). Bu arada, nükleer santrallerin bir özelliği de taze yakıtın kolayca depolanabilmesidir. Böylelikle uzun süre yakıt üreticilerine bağlı kalmadan enerji üretimi mümkün olmaktadır. Bu gerçekler ışığında, dünyada uranyuma olan talebin devam edeceğinin kaçınılmaz olduğu söylenebilir. Ülkemizde şimdilik bulunduğu tespit edilen toplam 9 129 ton U3O8’e denk uranyum rezervlerinden elde edilecek uranyumun, günümüz şartlarında yakıt olarak kullanılması, dünya piyasalarıyla karşılaştırıldığında, ekonomik gözükmemektedir.

Uranyumun yanı sıra ülkemizde şimdilik bulunduğu belirlenen toplam 380 000 ton ThO2 ’e eşdeğer toryum rezervinin ise ortalama tenörü (yaklaşık % 0,2) oldukça düşüktür. Unutulmaması gereken bir diğer husus da toryumun tek başına fisil madde, yani nükleer yakıt, olmamasıdır Günümüzde dünyada toryum tabanlı yakıt çevrimi ticari olarak kullanılmamaktadır. Bu nedenle ülkemizde bulunan toryum kaynağının ekonomikliğinin değerlendirilmesi kolay değildir. Ekonomikliği bugün için sorgulansa bile, uranyum ve toryum yerli kaynaklarımızın varlığı, gelecekte nükleer enerji kullanımında ülkemiz için bir güvence oluşturmaktadır.

kaynak: vikipedi

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44294
  • 612
Ynt: Dünya Bu Servetin Peşinde ( TÜRKİYE ÜZERİNDE OTURUYOR )
« Yanıtla #3 : 05 Şubat 2010, 00:05:14 »
Seneler önce katıldığım bir konferansda, konferansı düzenleyen uzmanın söylediğine göre Türkiye toryum kaynağı bakımından dünyada birinci sırada. Uzmana vikipediadan daha fazla güvenirim.
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı aliarslan

  • YASAKLI
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 300
  • 0
  • unutulanlar unatanları,asla unutmaz.
Ynt: Dünya Bu Servetin Peşinde ( TÜRKİYE ÜZERİNDE OTURUYOR )
« Yanıtla #4 : 05 Şubat 2010, 00:13:36 »
Önceden gençtik az mı wikipeidaya çektirdik,wikipediayı değiştirmek çocuk oyuncağı diyeceğim ama o bile basit kalır bebek oyuncağı.
Kaynak olarak wikipediayı asla tavsiye etmem.

Çevrimdışı Felix

  • Özel Üye
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 633
  • 1
  • Beyniyle düşünmeyen bizden değildir.
Ynt: Dünya Bu Servetin Peşinde ( TÜRKİYE ÜZERİNDE OTURUYOR )
« Yanıtla #5 : 05 Şubat 2010, 00:46:19 »
Bence de vasat bir kaynak viki, sadece yanlış olabilir demek için yazdım.=)

Çevrimdışı WOLF

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 256
  • 0
Ynt: Dünya Bu Servetin Peşinde ( TÜRKİYE ÜZERİNDE OTURUYOR )
« Yanıtla #6 : 05 Şubat 2010, 09:32:59 »
Güzel Anadolumda her bir madenden var galiba;petrol,bor,toryum...


Bir de adamakıllı çıkarıp kullanabilsek...  :(


Ben Orta Asya'dan türeyen Anadolu'da büyüyen Avrupa içlerine yürüyen Türküm...

Çevrimdışı カメせ

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 6555
  • 185
  • DefenceTurk.com
Ergimiş Tuz Reaktörü.
« Yanıtla #7 : 27 Aralık 2021, 03:07:25 »
Alıntı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı altındaki TENMAK'ın 2022 bütçesinde Milli Ergimiş Tuz Reaktörü geliştirilmesi amacıyla da ödenek yer alıyor.

☢️Böylece MİLLİ ETR (Toryum Yakıtlı Ergimiş Tuz Reaktörü) PROJESİ'nin yürürlüğe konmuş olduğunu söyleyebiliriz.
https://mobile.twitter.com/eraybdr52/status/1475195893846618121

Çevrimdışı ACE

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 746
  • 132
Ynt: Dünya Bu Servetin Peşinde ( TÜRKİYE ÜZERİNDE OTURUYOR )
« Yanıtla #8 : 27 Aralık 2021, 10:01:48 »
O değil de bu ara Çin ve İngiltere bile birleşti füzyon reaktörü için çalışıyor. Fransa da nükleer füzyon üzerine çalışıyor. Yatırım yüksek ama başarılı olursa getirisi çok daha yüksek. Adeta fosil yakıt şeyhlerine büyük bir darbe vuracak (Arapların ota boka yatırım yapıp geleceği garantiye alma isteği de buradan geliyor)

Bir şekilde bu yapılan işlere ortak olmalıyız. Motor ve araba işinde ağır davranınca sonuçlarını gördük. Hala dışa bağımlıyız.

Füzyon nedir?
https://evrimagaci.org/fuzyon-nedir-bir-fuzyon-reaktoru-yaratmak-neden-bu-kadar-zor-9793
(Ayrıca bu siteyi biraz inceleyin güncel, doyuracak bilgiler var)

Çevrimdışı カメせ

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 6555
  • 185
  • DefenceTurk.com
Alıntı
Yeni nesil nükleer reaktörler milli proje olacak.

Devletin yanı sıra TENMAK, TÜBİTAK gibi önemli kurumların ve Ankara Sanayi Odası bünyesinde kurulmuş olan Nükleer Sanayi Kümelenmesi’ nin (NÜKSAK) desteklediği 4. nesil nükleer reaktörler sınıfına giren, toryumu yakıt olarak kullanan Ergimiş Tuz Reaktörü (ETR) projesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onay vermesiyle bütçesi ve zamanlaması belli bir millî proje hâline gelmeye hazırlanıyor. Onaylanma işlemi gerçekleştiği takdirde 4. nesil ETR’nin Türkiye’de tasarlanması, Ar-Ge çalışmaları ve imâl edilmesi için yol haritası da kesinleşmiş olacak, ayrıca Türkiye’nin 4. Nesil Nükleer Reaktörler Teknolojisi Uluslararası Forumu’na (GİF) üyelik süreci de başlayarak uluslararası teknolojik iş birliği kolaylaşacak. 40 Mwth gücünde bir ETR hem gemilerde itki gücü olarak kullanılabilecek, hem de küçük yerleşim birimlerinin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek. Bunun yanı sıra ETR projesi temiz enerji kaynağı olarak da görülüyor. Özellikle taşımacılık sektöründe fosil yakıtlara alternatif yakıt olarak ortaya çıkan yeşil hidrojen ve amonyak üretiminde, petrokimya sanayinde ‘kraking’ işleminde temiz enerji kaynağı olarak kullanılabiliyor.

ETR’li gemiler 5-8 yıla kadar denizde olacak
Türkiye’nin sanayinin birçok alanında önemli ilerlemeler kaydetmesine rağmen nükleer teknolojilerde uluslararası arenada sözü edilmeyen bir ülke konumunda olduğunu belirten FİGES Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tarık Öğüt, “Nükleer teknolojiye sahip olmayan bir dünya gücü yoktur. Türk mühendisleri ve Türk bilim insanları bunu değiştirebilecek güçtedir, ancak bunu gerçekleştirebilmek için devlet iradesi şart” dedi. Desteklerin artması halinde ETR ile donanmış gemilerin Türkiye sularında 5 ila 8 yılda yüzebileceğini öngören Tarık Öğüt, “Yurtiçi ve dışında bu konuda yapılan çalışmalar ile entegre olarak Ar-Ge, tasarım ve üretim olarak belirlenen hedeflerimiz var.

Gemilerin yakıt sorunu bitecek
ETR’nin hemen her boyutta (güçte) tasarlandığını kaydeden FİGES Nükleer Teknoloji Direktörü Dr. Reşat Uzmen ise, “40 Mwth gücünde bir ETR’nin hem gemilerde itki gücü olarak kullanılabilecek, hem de küçük yerleşim birimlerinin elektrik ihtiyacını karşılayabilecektir. 3000 Mwth gücünde (1400 Mwe) ETR’ler de tasarlanıyor. Bunlar daha çok ülke çapında elektrik ihtiyacını karşılamak ve konut ile sera ısıtmakta kullanabilir” yorumunda bulundu. ETR’nin deniz taşımacılığı için önemine vurgu yapan Uzmen, deniz taşımacılığının küresel karbon salımının yüzde 3’ünü temsil eden bir değere sahip olduğuna dikkat çekti. Uzmen, şöyle devam etti: “Burada temiz kaynaklardan (yenilenebilir ve nükleer) elde edilmiş hidrojen ve amonyağın kullanılmasının yanı sıra doğrudan küçük bir nükleer reaktör vasıtasıyla nükleer enerjinin kullanılması da gündemde. Ama bu nükleer reaktörün ‘Ergimiş Tuz Reaktörü’ olması tercih ediliyor zira gösterdiği avantajlar konvansiyonel reaktörden çok daha fazla. Yakıt bir defa yükleniyor ve en az 20 yıl yakıt yenileme, değiştirme gereği olmuyor.’’
https://figes.com.tr/haberler/dunya-gazetesi-haberi