Gönderen Konu: METEKSAN SAVUNMA A.Ş.  (Okunma sayısı 16399 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 5028
  • 231
  • DefenceTurk.com
Koreli denizcileri Meteksan eğitecek
« Yanıtla #10 : 26 Ocak 2019, 18:16:25 »
Türk savunma sanayinin önde gelen şirketlerinden Meteksan Savunma Türk ve Umman’ın ardından Kore Cumhuriyet Deniz Kuvvetleri’ne de Yara Savunma Simülatörünü teslim etti.



Dünya genelinde deniz kuvvetlerinin ihtiyacına yönelik geliştirdiği Yara Savunma Simülatörü ile alanında en güncel ve modern çözüme sahip olan Meteksan, bu simülatörün kullanıcıları arasına Kore Cumhuriyet Deniz Kuvvetleri’ni (RoKN) de kattı.

Kore Cumhuriyeti’nde Yara Savunma Simülatörü ihtiyacı için açılmış olan ihaleyi yerel ortağı ile birlikte 2017 yılında kazanan Meteksan, simülatörün yapımını tamamlayarak kabul testlerini proje takvimine uygun olarak başarıyla bitirdi. Yara Savunma Simülatörü üretimi ve alt sistemleri Meteksan Savunma desteği altında yerel imkanlarla Kore Cumhuriyeti’nde gerçekleştirildi. Meteksan Savunma Türk, Kore ve Umman’ın yanı sıra 2018 yılında sözleşme imzaladığı 4. bir ülkenin Yara Savunma Simülatörü’nü 2020’de teslim edecek.



Yara Savunma’nın ana amacı geminin hareket kabiliyetini sağlayarak, en yakın bakım/onarım limanına intikalini sağlamaktır. Bu maksatla oluşan hasar, en kısa sürede kontrol altına alınmalı ve giderilmelidir. Yara Savunma yeteneği, denize hazır olma durumunun bir parçası olarak teknenin bütünlüğünü, dengesini ve manevra kabiliyetini sağlamak için gerekli olan unsurdur. Bu yeteneklere sahip olabilmenin en önemli bileşeni ise gemi personeline istenen standartlara uygun yara savunma eğitimi sunmak için gerçekçi bir ortamı sağlamaktır.

Meteksan Yara Savunma Simülatörü, gemi personeline yara savunmaya hazır olma açısından uluslararası ve denizcilik standartlarına uygun eğitimler geliştirme ve uygulama ortamı sunar. Simülatörün özgün özellikleri, sağlanacak eğitimin etkinliğini, verimini ve sistemin idame imkanını arttıracak şekilde kurgulanmıştır.

Temel tasarımı, kontrol-izleme-eğitim değerlendirme yazılımları ve detay tasarım-eğitim danışmanlığı, Meteksan Savunma tarafından Kore Donanmasının isterleri ve yerel standartlarına göre hazırlanan simülatör 65 personele aynı anda eğitim imkanı senaryoları ile başlangıç düzeyinden ileri düzeye kadar esnek seçenekler sunmaktadır.

http://defenceandtechnology.com/2019/01/24/Koreli-denizcileri-meteksan-egitecek/

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 5028
  • 231
  • DefenceTurk.com
“YAKAMOS” için sıra İ-Sınıfı fırkateynlerde
« Yanıtla #11 : 19 Şubat 2019, 19:34:55 »
Meteksan Savunma İ-Sınıfı fırkateynlerin sonar tedarikçisi olmaya hazırlanıyor.



Türkiye’nin ilk özgün savaş gemisi tasarımı olan ADA (MİLGEM) Sınıfı korvetlerin sonarı olan YAKAMOS’un sanayileştirilmesinde, geliştirilmesinde ve üretilmesinde, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (Dz.K.K.lığı)’nın yönlendirmesi ve desteği ile önemli roller üstlenen Meteksan Savunma, ADA Sınıfı’nın ardından inşa edilen İ-Sınıfı fırkateynlerin de sonar tedarikçisi olmaya hazırlanıyor.

Meteksan Savunma Genel Müdürü Selçuk Alparslan: “Çalışmalarımızın arkasında, 10 yılı aşkın deneyim, yetişmiş mühendis gücü ve büyük bir altyapı var. Malzemeden sisteme kadar, çok derin bir uzmanlık oluştu. Bu alandaki tüm varlığımızı ve birikimimizi, Türkiye’nin kritik ve stratejik bir yatırımı olarak görüyoruz. Bu yatırımın, kendisini geri ödeyeceği projelerden biri de hiç kuşkusuz, MİLGEM’in devamı olan İ-Sınıfı fırkateynler olacak.” dedi.

Tüm MİLGEM gemilerinin YAKAMOS sonar ailesi ile donatılması; eğitim, lojistik ve gelecekte gerçekleştirilecek modernizasyon çalışmalarının tüm filoya uygulanabilmesi gibi bir dizi konuda avantajları da beraberinde getirecek. Hâlihazırda Türk Deniz Kuvvetleri envanterine girmiş olan 3 tane ADA Sınıfı Korvet’in; TCG HEYBELİADA (F-511), TCG BÜYÜKADA (F-512) ve TCG BURGAZADA (F-513)’nın üzerinde, operasyonel olarak görev yapan ve bu gemilerle dünya denizlerinde birçok seyir gerçekleştiren YAKAMOS, gemilerin diğer alt sistemleri gibi güvenilirliğini ve etkinliğini, defalarca kez ispat etti.



SSB tarafından, 2009 yılında Türkiye’nin sualtı akustiği mükemmeliyet merkezi yaklaşımı ile görevlendirilen Meteksan Savunma; deniz platformlarının radar ya da elektro-optik kamera gibi diğer algılayıcılarının aksine, denizaltı savunma harbi (DSH) ve mayın harbi (MKT) maksatlı suüstü gemileri, denizaltılar, sualtı silahları, insanlı/insansız sualtı araçları ve sualtı erken uyarı ağ sistemleri gibi sınırlı uygulama alanı olan sonarlar gibi özel ve derinlemesine uzmanlık gerektiren böyle özel bir alanda, sahip olduğu saha tecrübesi ve işbirlikleri ile Türkiye’nin bu alandaki birikimini temsil ediyor.

Meteksan Savunma Genel Müdürü Selçuk Alparslan, sualtı akustiği alanında gösterdikleri faaliyetin Türkiye açısından önemini, şöyle anlatıyor: “Sualtı akustiği alanında, neredeyse Meteksan Savunma’nın kurulduğu yıllardan itibaren faaliyet gösteriyoruz. Adım adım, SSB ve Dz.K.K.lığı ile birlikte çalışarak ilerledik. ARMERKOM üzerinden yapılan teknoloji transferi ile elektronik sistemleri ve algoritmaları dâhil, sonar sisteminin tümünü kapsayan bilgi birikimine sahip olduk. MİLGEM projesinin 3’üncü ve 4’üncü gemilerinde, bu birikimin üzerine koyduğumuz iyileştirmeler ve geliştirmeler ile devraldığımız sancağı ilerilere taşıdık. Bu iyileştirme ve geliştirmeleri, projenin ilk 2 gemisine de yansıttık. Çalışmalarımızın arkasında, 10 yılı aşkın deneyim, yetişmiş insan gücü, önemli bir altyapı ve kalifiye iş birlikleri var. Malzemeden sisteme kadar, çok derin bir uzmanlık oluştu. Bu alandaki tüm varlığımızı ve birikimimizi, Türkiye’nin kritik ve stratejik bir yatırımı olarak görüyoruz. Bu yatırımın, kendisini geri ödeyeceği projelerden biri de hiç kuşkusuz, MİLGEM’in devamı olan İ-Sınıfı fırkateynler olacak. Yenilediğimiz ve tecrübelerimiz ışığında daha da geliştirdiğimiz YAKAMOS ile İ-Sınıfı fırkateynlerin sonarları için de göreve hazırız. Meteksan Savunma bugün, sualtı akustiği alanında dünya ile rekabet edebilecek bir noktaya geldi. Hedefimiz, önümüzdeki 10 yıllık süreçte, dünya çapında bir sonar firması olmak. Bu hedefe ulaşabilmek için, SSB, Dz.K.K.lığı ve tersanelerimizin büyük desteğini arkamızda görmek istiyoruz ve göreceğimizden eminiz.” dedi.



Yetkinlik için Zaman ve Kaynak Gerekiyor

Sualtı akustiğinin kendine has özelikleri, yetkin bir sonar sisteminin, ancak uzun vadeli bir çalışma ile ortaya çıkarılabilmesine imkân tanıyor. YAKAMOS’un ardında da Dz.K.K.lığının onlarca yıllık tecrübesi ve çalışmaları ile Meteksan Savunma’nın 10 yıllık çalışması bulunuyor. Bu süreçte sonar, ADA Sınıfı korvetlerle dünyanın çok farklı bölgelerinde görev yaptı. Benzer görevleri yapacak, kendini sahada ispat etmemiş bir sonarın, başka bir ekip tarafından yeniden geliştirilmesi de yıllar sürecek bir süreç; operasyonel gemilerle dünya denizlerinde denemeler ve milyonlarca dolarlık ek bir yatırım gerektiriyor. Diğer yandan, Dz.K.K.lığının, performansından çok memnun olduğu ve sürekli güncel tutulan YAKAMOS’un, farklı sürümleri ile farklı sınıf gemilerde görev yapması; eğitim, lojistik ve gelecekte gerçekleştirilecek modernizasyon çalışmalarının tüm filoya uygulanabilmesi gibi bir dizi konuda avantajlar getiriyor; maliyetleri de önemli ölçüde azaltıyor.



Dünyada, her ülkenin sadece bir tane sonar firması var

Dünyada, sualtı akustiği konusunda iddialı ülkelerin, sadece tek sonar firmaları olduğu görülüyor. Sektör ile ilgili raporlara bakıldığında, dünya sonar pazarının, 4 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu rakam; sivil, bilimsel ve askeri satışların tamamını temsil ediyor. Türkiye sonar pazarının ise; dünya pazarının yaklaşık %1 ila 2’si seviyesinde olduğu tahmin ediliyor. Bu açıdan bakıldığında, her ülkenin, neden sadece bir sonar şirketi olduğu da görülüyor.

Dünya ölçeğinde rekabetçi bir sonar şirketi olmak için, yıllık en az 200 milyon dolarlık ciro gerçekleştirmek gerekiyor. Alparslan, SSB’nin kendilerini sualtı akustiği mükemmeliyet merkezi yaklaşımı ile görevlendirmiş olmasının, ekosistem konusunda da sorumluluklar getirdiğinin bilincinde olduklarını vurguluyor: “Bizce, ülkemizde sualtı akustiği alanında değer yaratan; üniversite, araştırma kurumu, özel sektör ve Dz.K.K.lığı dâhil tüm kurum ve kuruluşlar, tek bir çatı altında koordine edilmeli ve var olan pastanın içinde, kendilerine bir yer bulmalı. Bunlar, Türkiye’nin sonar şirketi olan Meteksan Savunma’nın ekosistemini oluşturmalı. Böylece, yurt içinde rekabet etmek yerine birbirimize değer katabilir ve yurt dışındaki 200 milyon dolarlık ihracat hedefine koşabiliriz. Eğer bugün bu ortak akıl ile birleşemezsek ileride, sürdürülebilirlik baskısı, bizleri er ya da geç yine bu noktaya getirecek; ama bugünkünden daha zor bir süreç olacak. Bu yüzden, doğru olanın, yurt dışında rekabet; yurt içinde ise sinerji olduğuna inanıyorum.”

http://defenceandtechnology.com/2019/02/18/yakamos-icin-sira-i-sinifi-firkateynlerde/

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 5028
  • 231
  • DefenceTurk.com
İntersept Pasif Sonar’dan kaçış yok
« Yanıtla #12 : 16 Mayıs 2019, 21:33:08 »
Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda Meteksan Savunma mühendislerince geliştirilen İntersept Pasif Sonar (Intercept Passive Sonar – IPS) sistemi, bir denizaltıya entegre edildi.



Meteksan Savunma tarafından yayınlanan basın bülteninde, denizaltılar için kerteriz ve mesafe tespiti yapabilen iki farklı intersept sonarının milli imkânlarla tasarlanması ve üretilmesi maksadıyla başlatılan “İntersept Kerteriz ve Mesafe Tespit Sonarı Geliştirme Projesi”nin TÜBİTAK BİLGEM ve Meteksan Savunma Sanayii A.Ş. arasında imzalanan TÜBİTAK SAVTAG proje sözleşmesi çerçevesinde yürütüldüğü belirtildi.

Söz konusu sözleşme kapsamında 1-100 kHz bandında görev yapacak akustik alıcı dizinleri, ön elektronik birimleri, gerçek zamanlı sinyal işleme yazılımlarına haiz gemi içi birimleri tasarlanarak üretildi. Üretilen İntersept Pasif Sonar sistemi ilk kez IDEF 2019 fuarında Meteksan Savunma standında sergilendi.



Tespit ve değerleme sonuçlarının sergilenmesi ve kullanıcı girişlerinin sağlanması maksadıyla kendi kullanıcı operatör konsoluna sahip olan İntersept Pasif Sonar (Intercept Passive Sonar – IPS) sistemi, kendi akustik birimine ilave olarak denizaltıda mevcut akustik sensör dizini ile entegre çalışabilmektedir. Sistem her iki sonar dizininden aynı anda gerçek zamanlı olarak veri akışını, analizini ve sergilemesini sürekli olarak yapabilmektedir.

IPS, uluslararası alanda kritik virajlardan geçmekte olan ülkemiz için olmazsa olmaz milli ve yerli tasarım ve üretim hedefleri doğrultusunda başından sonuna tamamen yerli tasarıma ve üretime sahip.



Yenilikçi ve özgün teknolojisi sayesinde muadillerine göre çok daha hassas, arayüz tasarımı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile uyum ve koordinasyon içinde tasarlanmış, operatör dostu bir arayüze sahip ulusal denizaltı intersept pasif sonarı, bir denizaltıya entegre edildi. Proje ile hızlı, etkin ve milli servis desteği sağlanabilen milli tasarıma sahip bir sonar sistemi geliştirilerek önemli miktarda döviz tasarrufu sağlandı.



Projede elde edilen bilgi birikimi ve tecrübe, İntersept Tespit ve Mesafe Kestirim Sonarı (Intercept Detection and Ranging Sonar – IDRS) geliştirilmesi projesi ve gelecekte başlatılması olası benzeri modernizasyon projelerinde kullanılabilecek. Suüstü ve/veya sualtı muharip platformlarımızın milli sistemlerle donatılması, gerek bu platformlarımızın bekası gerekse ömür devri lojistik desteği için kritik öneme sahiptir.

http://defenceandtechnology.com/2019/05/16/intersept-pasif-sonardan-kacis-yok/

Çevrimdışı カメせ

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 6604
  • 185
  • DefenceTurk.com
Meteksan.
« Yanıtla #13 : 28 Temmuz 2019, 15:08:31 »

Çevrimdışı カメせ

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 6604
  • 185
  • DefenceTurk.com
Nazar projesi.
« Yanıtla #14 : 03 Kasım 2019, 17:27:45 »
Alıntı
NAZAR projesinde önemli bir aşama başarıyla tamamlandı.

Meteksan Savunma ile Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında 2016 yılında imzalanan NAZER TM DOPED Fiber Lazer Geliştirilmesi Projesi kapsamında; Faz-1 kritik tasarım aşaması, Temmuz 2019’da başarıyla tamamlandı.

https://www.savunmasanayist.com/haberler/nazar-projesinde-onemli-bir-asama-basariyla-tamamlandi/amp/?__twitter_impression=true

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 5028
  • 231
  • DefenceTurk.com
Ay ve Preveze'nin Kulağı Meteksan'dan
« Yanıtla #15 : 20 Aralık 2019, 23:40:30 »
Meteksan Savunma firması resmi sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda iki ayrı denizaltı modernizasyonunda firmaya ait hidrafonların kullanılacağını açıkladı. Sosyal medyadan yapılan açıklamada, " AY/PREVEZE Sınıfı Denizaltı gemileri sonarlarının sensörü olarak kullanılan MSH-01 Hidrofonları, şirketimiz tarafından tasarlanıp üretilerek Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza teslim edilmiş, bu alandaki ihtiyaç milli olarak karşılanarak yurtdışı bağımlılık ortadan kaldırılmıştır" denildi. Ay sınıfı, Federal Almanya'nın Howaldtswerke Deutsche Werft AG firmasının Tip 209 sınıfı denizaltılarından Türk Deniz Kuvvetleri'nde ilki 1975 yılında hizmete giren denizaltı sınıfıdır. Preveze sınıfı ise yine aynı firmanın geliştirdiği Tip 209 T1. 1400 tipinde üretilmiş, Türk Deniz Kuvvetleri'nde ilki 1994 yılında hizmete giren denizaltı sınıfıdır.





http://www.c4defence.com/Gundem/ay-ve-preveze-nin-kulagi-meteksan-dan/9097/1

Çevrimdışı Alpars

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1211
  • 40
  • DefenceTurk.com
Ynt: METEKSAN SAVUNMA A.Ş.
« Yanıtla #16 : 22 Nisan 2020, 10:50:53 »
Meteksan yeni bi gps alıcısı üretmiş.

Meteksan Savunma GPS, GLONASS, GALILEO, BEIDOU uydu sinyallerini destekleyen ve çoklu frekans bantlarında çalışabilen Anti-Jamming GNSS (Karıştırma/Aldatma Engelleyici KKS Sistemi) ürününü geliştirmeyi tamamladı.

https://bundle.app/9v6PJBlu

Çevrimdışı カメせ

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 6604
  • 185
  • DefenceTurk.com
Helikopter Engel Tespit Sistemi (HETS).
« Yanıtla #17 : 02 Mayıs 2020, 12:55:22 »
Alıntı
Nisan 2019’da yapilan sozlesmeyle baslatilan METEKSAN Aktif Helikopter Engel Tespit Sistemi (HETS) projesi en gec 1 yil icinde tamamlanacak.

Helikopterlerin tel veya diger engellerle carpismasini engelleyecek fiber lazer kullanan sistem 1.500 m etkinlik menziline sahip olacak.


https://mobile.twitter.com/TyrannosurusRex/status/1255756211368202240

Çevrimdışı カメせ

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 6604
  • 185
  • DefenceTurk.com
Meteksan Savunma’dan yerli İHA’lar için yerli alt sistemler.
« Yanıtla #18 : 20 Ağustos 2020, 20:06:28 »
Alıntı
Meteksan Savunma’dan yerli İHA’lar için yerli alt sistemler.

https://mobile.twitter.com/SavunmaSanayiST

Çevrimdışı カメせ

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 6604
  • 185
  • DefenceTurk.com
Ucus Sonlandirma Sistemi.
« Yanıtla #19 : 22 Aralık 2020, 15:26:42 »
Alıntı
MeteksanSavunma bir ilki daha basardi ve ihrac kisitlamalarina tabi “Ucus Sonlandirma Sistemi”ni gelistirip Turk guvenlik guclerinin kullanimina sundu.

Tamamen milli imkanlarla tasarlanan urun yerli olarak uretiliyor ve kisitlamaya tabi hicbir parca icermiyor.


https://mobile.twitter.com/TyrannosurusRex