Gönderen Konu: Jaguar/Kasırga/Bora Füzeleri  (Okunma sayısı 212965 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Hyperspace

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 532
  • 58
  • DefenceTurk.com
Ynt: Jaguar/Kasırga/Bora Füzeleri
« Yanıtla #260 : 16 Ocak 2019, 22:32:43 »
Edit...
« Son Düzenleme: 16 Ocak 2019, 22:49:13 Gönderen: Hyperspace »

Çevrimdışı Hyperspace

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 532
  • 58
  • DefenceTurk.com
Ynt: Jaguar/Kasırga/Bora Füzeleri
« Yanıtla #261 : 16 Ocak 2019, 22:53:45 »
   Benim bildiğim 300 km den fazla menzile sahip füzelerin kendisinin ve de kritik komponentlerinin bu anlaşmaya taraf olmuş bir ülke tarafından eğer bu teknolojiye sahipse sahip olmayan başka bir ülkeye bunları satması veya teknolojisinin transfer edilmesi yasaktır.Burada füzenin ne amaçla kullanılacağı çok önem taşımıyor bence çünkü bu teknolojiye bu yolla sahip olacak bir ülke şu anda NBC başlığa sahip olmasa da ileride olmayacağının garantisi yoktur.

Füze kontrol rejimin amaci da tehlikeli teknolojinin bugünlerimizde adlandirdigimiz haydut devletlerin eline gecmesini engellemek. Haydutun biri 1991 de Tel Avive, Haifaya ve Dahrana El Hussseyn modifikasyonlu rus menselli Scud D füzelerini yagdirmasi örneklerinden biridir. 300 Km  menzilli füze ateslendikten sonra menzilli 1000 km oldu ne hikmetse. Zannedersem bizde su meshur 300 Km takilmamisizdir.
Aslina bakilirsa MTCR missyonu gayet mantikli ve preventif sayilir. Bakin Yanibasimizda Iran denen basderdi cikti basimiza. Bu tür rejimlerin ne sagi ne solu bellidir.

 
Alıntı
Hele ki söz konusu Türkiye olduğunda bize bu teknolojiyi satanın da alan taraf olan bizim de başımızın derde girmsi mümkündür.İşte bu yüzden belki BORA füzesi belki de 300 km den fazla menzile sahip olduğu için MTCR ye uyması için ve diğer ülkelerin yaygara koparmaması için 280 km olarak belirtiliyor menzili.Bu füzenin Çİnli muadili B-611 füzesinin menzili ise 150-400 km arasında geçiyor dikkatinizi çekerim bazı kaynaklarda.

Sözkonusu Türkiye olunca Israile, Yunanistana ve Polonyaya verilen toleransi bizde isteriz elbette. Taninmiyorsa hakkli yerde teknolojiyi ithal ederek gelistiririz . Ve gelistirdikte.

Evet haydut devletlerin eline geçmemesi için mantıklı bir anlaşma denilebilir MTCR için.Ancak haydut olmayan ve sadece caydırıcılık ve kendini korumak amaçlı bu tür füzeleri edinmek isteyen ülkelere de yasak gelmiş oluyor.Yani şimdi biz de gidip İrana karşı MRBM edinmek veya bu tür füzelerin teknolojisini elde etmek iatiyoruz desek kimse vermez.1000 km lik füzeyi örnek olarak verdim yoksa elimizde bu menzilde füze var gibi bir iddiam yok.
  Evet o toleransı isteriz ama bize ne kadar tanınır cevabı açık.İsraile tanınan tolerans ise dünyanın hiçbir ülkesine tanınmıyor zaten.İthal ettiğimiz teknoloji ise MTCR ye uygun kısa menziili füze teknolojisi.Daha uzun menzillilerini istiyorsak eğer üstüne koyup kendimiz geliştirmek durumundayız
« Son Düzenleme: 16 Ocak 2019, 22:57:04 Gönderen: Hyperspace »

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 4987
  • 230
  • DefenceTurk.com
“BORA” için imzalar atıldı
« Yanıtla #262 : 26 Ocak 2019, 17:54:00 »
Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki BORA füze sistemlerinin etkin olarak görevde ve tüm fonksiyonlarıyla faal durumda kalması ihtiyacını karşılayacak BORA Füze Sistemi Lojistik Destek Projesi SSB ile ROKETSAN arasında imzalandı.



BORA Füze Sistemi Lojistik Destek Projesi Savunma Sanayii Başkanlığı ile ROKETSAN arasında imzalandı. SSB’de düzenlenen imza törenine Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve ROKETSAN temsilcileri katıldı. Proje, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde yer alan BORA füze sistemlerinin etkin olarak görevde ve tüm fonksiyonlarıyla faal durumda kalması ihtiyacını karşılayacak.

BORA hedefini 1 metre sapmayla vurdu

ROKETSAN üretimi 610 milimetre çapa, 280 km menzile ve 2.500 kg ağırlığa sahip BORA füzesi, ordu etki sahası içerisinde yüksek öncelikli hedefler üzerinde yoğun ve etkili ateş gücü sağlıyor. Öte yandan füze, geçtiğimiz yıl sonunda gerçekleştirilen testlerde 280 km uzaklıktaki hedefini 1 metre sapmayla vurmuştu.

Füze zamanında, doğru ve etkili ateş yaratarak manevra birliklerine mükemmel ateş desteği imkanı veriyor.

BORA füzesi, ataletsel güdüm sistemi veya küresel konumlama sistemi (KKS) destekli ataletsel güdüm sistemi sayesinde hedefleri hassas olarak vurabiliyor.

BORA füzesi, yalıtımlı pod içerisine yerleştirilerek pod içi füze konfigürasyonu olarak depolanıyor, taşınıyor ve fırlatılabiliyor.

Sistem, gece ve gündüz, her türlü hava ve arazi şartlarında, yüksek öncelikli hedefler üzerine yoğun ateş açarak manevra birliklerine etkin ateş desteği sağlıyor.

BORA, sahip olduğu uzun menzil ve yoğun ateş açabilme yeteneğiyle caydırıcı güç oluşturuyor. BORA silah sistemi, bu sayede bir manevra kuvvetinin desteklenmesinde standart taktik görevlerin yanı sıra, barışı destekleme harekatından ateşle taarruza kadar oldukça geniş bir kullanım yelpazesinde çok önemli görevler alabiliyor.

http://defenceandtechnology.com/2019/01/26/bora-icin-imzalar-atildi/

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44295
  • 612
BORA füzesinin ateşlenme anı
« Yanıtla #263 : 03 Nisan 2019, 08:50:19 »
BORA füzesinin ateşlenme anı

Geçtiğimiz günlerde, Türkiye'nin milli imkanlarla ürettiği karadan karaya füzesi BORA'nın test görüntüleri yayınlanmıştı. O testte ateşlenme anına ilişkin en yakın görüntüler çıktı.


BORA füzesinin ateşlenme anı

Türkiye savunma alanında, önemli atılımlar yapmaya devam ediyor. Yerli mühimmat ve silahların üretimine ağırlık veren Savunma Sanayii Başkanlığı, himayesindeki üretimlere geçtiğimiz günlerde bir yenisini daha eklemişti.

Error 404 (Not Found)!!1

BORA adı verilen ilk karadan karaya füzenin testi Sinop'ta gerçekleştirilirken, test anının yakın çekim görüntüleri ortaya çıktı.

TÜRKİYE'NİN UZUN MENZİL FÜZESİ: BORA
ROKETSAN tarafından geliştirilen ve üretilen BORA füzesi, ordu etki sahası içerisinde yüksek öncelikli hedefler üzerinde yoğun ve etkili ateş gücü oluşturmakta. Özellikle geliştirilebilir yapısı ve son teknolojiyi barındırıyor olması, vurucu güç açısından Türkiye'nin önemli bir caydırıcı gücü.



Dikey atış ile hedefi tam isabetle vuran Bora, 280 kilometrenin üzerindeki menzili ile de önemli bir savunma kaynağı konumunda.

BORA füzesinin ateşlenme anı-Yukarıdaki haritada BORA füzesinin, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden fırlatıldığı taktirde ulaşabileceği angajman menzilleri gösterildi.

https://www.ensonhaber.com/bora-fuzesinin-ateslenme-ani.html
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı Master

  • YASAKLI
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 75
  • -53
  • DefenceTurk.com
Ynt: Jaguar/Kasırga/Bora Füzeleri
« Yanıtla #264 : 03 Nisan 2019, 09:34:50 »
Terminal hız safhası çok düşük olduğundan fazla etkili bir sistem değil malesef.Orta menzilli HSS tarafından rahatlık ile etkisiz hale getirilebilir.

1000-2000 km lik balistik füze ağırlığında kalkıyor videoyu dikkatli incelediğimde.Halbuki sikleti çok çok hafif 280 km ve ebat bakımından oldukça küçük.

Diğer muadilleri ve daha ağır olanların motor gücü rampa çıkış ve dikey fırlatış kuvveti bakımından Bora füzesinden fersah fersah önde.

İncelemek isteyenler için.

https://www.youtube.com/watch?v=Hl01g8Jj5Rg

https://www.youtube.com/watch?v=meHw_ybwpwM



« Son Düzenleme: 03 Nisan 2019, 09:35:54 Gönderen: Master »

Çevrimdışı OKÇULAR

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 735
  • 84
Ynt: Jaguar/Kasırga/Bora Füzeleri
« Yanıtla #265 : 03 Nisan 2019, 10:53:51 »
Terminal hız safhası çok düşük olduğundan fazla etkili bir sistem değil malesef.Orta menzilli HSS tarafından rahatlık ile etkisiz hale getirilebilir.

1000-2000 km lik balistik füze ağırlığında kalkıyor videoyu dikkatli incelediğimde.Halbuki sikleti çok çok hafif 280 km ve ebat bakımından oldukça küçük.

Diğer muadilleri ve daha ağır olanların motor gücü rampa çıkış ve dikey fırlatış kuvveti bakımından Bora füzesinden fersah fersah önde.

İncelemek isteyenler için.

Hangi veriye göre füze hızının düşük olduğunu söylüyorsunuz? Resmi ağızdan hız ile alakalı bir bilgi görmedim. Eğer yukarı daki videoyu baz alarak yorum yapıyorsanız bu da yanlış. Videonun yavaşlatılmış bir çekim olduğu diğer forumlarda da paylaşıldı.

Rusların İSKENDER füzesi ile kıyaslıyor sanız kabul edebilirim. Adamlar hız olarak 2,000 m/s (Mach 5.9) veriyor ve hiçbir Nato sisteminin bu füzeyi durduramayacağını iddia ediyorlar. Karşı müdaili MGM-140 ATACMS Mach 3 (0.6 mi/s; 1.0 km/s) anca erişiyor.

Biz Bora yı anca Çin sistemi olan DF-12 ile kıyaslayabiliriz. Uluslararası verilerde de Mach 4 gibi bir hız tanımlanmış. Bu veri bile ATAC ve LORA yı geride bırakır.

 Aşağıdaki  TRT paylaşımlı videoda ağızdaki koruyucu kapakların dağılımına dikkat ediniz. Video yavaşlatılmış.
https://youtu.be/q4seCTyExlw
 
DÜNYADA BÜTÜN GERCEKLER 3 MERHALEDEN GECER.
1. iLK BAŞLARDA HAFİFE ALINIR ÖNEMSENMEZ
2. ARKASINDAN ŞİDDETLİ BİR DİRENİŞ VE BASKIYA UĞRAR.
3. EN SON TAM BİR DOĞRU OLARAK KABUL EDİLİR..

Çevrimdışı Master

  • YASAKLI
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 75
  • -53
  • DefenceTurk.com
Ynt: Jaguar/Kasırga/Bora Füzeleri
« Yanıtla #266 : 03 Nisan 2019, 11:21:14 »
Yukarıdaki görselde herhangi bir yavaşlatma görmedim.Hatta acaba yanılıyormuyum diye 10 defa diğer balistik füzelerin fırlatış videoları ile beraber izledim duman dağılımı normal diğer muadilleri gibi.

Kalkış hızı çok düşük 2.500 kiloluk bir füze için büyük ihtimal itici henüz istenilen düzeyde değil.

Füzenin itki gücü 525 hp orjinalinde bizimki ise sanırım 517 hp güç üretiyor.Saniyede 70 km hıza sahip.

Aslında SY-400 temelinde bir füze bu DF-21 değil.

MGM 140 lar bile daha hızlı diyebilirim.

Bu tarz füzelerde eğer başlığınız normal harp başlığı ise başlangış ve terminal safhasındaki hızını yüksek tutmanız önemlidir.Umarım başarabilirler ama dediğim gibi ağırlığı muadillerine göre oldukça hafif olmasına karşı bu kadar zor tırmanma safhasına geçmesi bende kuşkular uyandırdı.

@Tiger kişisel sataşmalar ve çocukca polemiklere girmiyorum boşuna yazı israfi yapmışsın kusura bakma :)

« Son Düzenleme: 03 Nisan 2019, 11:23:58 Gönderen: Master »

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44295
  • 612
Ynt: Jaguar/Kasırga/Bora Füzeleri
« Yanıtla #267 : 04 Nisan 2019, 11:11:51 »
Kusura bakmayın, istediğiniz kadar beğenmeseniz de, konu bütünlüğünü bozan, kişisel tartışmalara yol açan bütün iletilerinizi konulardan çıkarıp arşive kaldıracağım. Hatta bu konuda ısrarcı olursanız, kuralları çiğnemeye devam ederseniz ceza da alabilirsiniz!

Birilerine ve birbirinize laf sokmak için yazacağınıza, konular hakkında tartışın, bilgi alışverişi yapın, fikir üretin, sorunlara çözüm sunun. Kuyuya taş atan deli değil, atılan taşları çıkarmaya çalışan akıllılardan olun!
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı Partikül

  • 2017 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 1555
  • 197
  • DefenceTurk.com
Ynt: Jaguar/Kasırga/Bora Füzeleri
« Yanıtla #268 : 04 Nisan 2019, 12:19:17 »
Videoyu ben de izledim, yavaşlatıldığına kani oldum.

Çevrimdışı Alpagu

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 56
  • -12
  • DefenceTurk.com
Ynt: Jaguar/Kasırga/Bora Füzeleri
« Yanıtla #269 : 04 Nisan 2019, 15:22:10 »
Bu füze piyasa çıktığında Bora tsk envanterinde bulunan uzun menzilli füze, khan ise 280 km menzil ile sınırlı ihraç modeli denmişti. Şimdi hep 280 km menzil ve khan ismiyle anılıyor. üstadlar muadilleriyle kıyasladığımızda bu füzenin erişeceği maksimum menzil ne ola ki?