Gönderen Konu: RASAT: Türkiye'nin İlk Yerli Uydusu  (Okunma sayısı 12489 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Şahinbey

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 514
  • 0
RASAT: Türkiye'nin İlk Yerli Uydusu
« : 09 Eylül 2009, 09:45:45 »
RASAT: Türkiye'nin İlk Yerli Uydusu

TÜBİTAK yetkililerinden aldığı bilgiye göre, tasarım, üretim ve test aşamalarının tamamının Türk mühendisler tarafından gerçekleştirildiği ilk uydu olan RASAT’ın uzaya fırlatılmasında sona gelindi.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nün (TÜBİTAK UZAY), Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından sağlanan kaynakla Türkiye’de yerli mühendislerce tasarlayıp ürettiği ilk gözetleme uydusu RASAT, gelecek yıl Rusya’nın güneydoğusundaki Orenburg Bölgesi’nde bulunan "Yasny Fırlatma Üssü"nden uzaya fırlatılacak. RASAT uydusu, çoklu uydu fırlatmasına katılan uydulardan biri olacak.

AA muhabirinin TÜBİTAK yetkililerinden aldığı bilgiye göre, tasarım, üretim ve test aşamalarının tamamının Türk mühendisler tarafından gerçekleştirildiği ilk uydu olan RASAT’ın uzaya fırlatılmasında sona gelindi.

TÜBİTAK yetkilileri ile International Space Company Kosmotras (ISCK-Uluslararası Uzay Şirketi Kosmotras) adlı şirket yetkilileri arasında RASAT’ın uzaya fırlatılması için gerekli sözleşme geçen ay imzalandı.

RASAT ile TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp geliştirilen uydu sistemlerinin uzayda denenmesi ve diğer milli uydu görevlerinde kullanılması hedefleniyor. RASAT’tan elde edilecek uydu görüntüleri ayrıca, şehir bölge planlama, ormancılık, tarım, afet izleme ve benzeri başka amaçlarla da kullanılabilecek.

Türkiye’nin uydu yapma yeteneğini göstermek ve uydu görüntüleri sağlamak amacıyla üretilen RASAT’ın, International Space Company Kosmotras (ISCK-Uluslararası Uzay Şirketi Kosmotras) adlı şirketin işlettiği, Ukrayna yapımı Dnepr fırlatma aracı ile fırlatılacak. RASAT uydusu, çoklu uydu fırlatmasına katılan uydulardan biri olacak.

Fırlatma, dünyanın en güçlü kıtalararası balistik füzesi olan SS-18’den geliştirilen Dnepr fırlatma aracı ile gerçekleştirilecek. Dnepr, günümüzde alçak yörüngeye yapılan mini uydu fırlatmaları için kullanılan en hassas ve etkin fırlatma araçlarından biri olarak biliniyor.

Prototip geliştirme ve operasyonel fırlatma aracı üretme sürecinde 160’ın üzerinde SS-18 roket fırlatması yapıldı ve bunlardan 13 tanesi Dnepr programı kapsamında gerçekleştirildi. RASAT’ın katılacağı fırlatmanın, Dnepr fırlatma aracının uydu taşımak için yapacağı 17. fırlatma olması planlanıyor.

DPT tarafından sağlanan kaynakla üretilen RASAT uydusu, Türkiye’nin ileri teknoloji üretebilme potansiyelinin artmasına önemli katkıda bulunacak.

-UYDUYU GELİŞTİREN TÜBİTAK UZAY- TÜBİTAK UZAY, uzay teknolojileri, elektronik, bilgi teknolojileri ve ilgili alanlarda Ar-Ge projeleri yürütmek üzere 1985’de kuruldu.

Enstitüde, araştırma alanında ulusal çapta öncü bir rol almak ve uzmanlık alanlarında ülke sanayiinin sistem tasarımı, seçimi, kullanımı ve ürün geliştirilmesi konularındaki teknik problemlerinin çözümüne yardımcı olacak faaliyetler yürütülüyor.

TÜBİTAK UZAY, küçük uyduların tasarımı, üretimi ve test edilmesi alanındaki yeteneklerin geliştirilmesine ve uzay teknolojilerinde uluslararası işbirliğinin oluşturulmasına öncelik veriyor. TÜBİTAK UZAY, Türkiye’nin uzay çalışmalarına destek olacak şekilde teknoloji geliştirme faaliyetlerini yürütmeye devam ediyor.

Rusya’nın başkenti Moskova’da yerleşik ve 1997’de kurulmuş olan International Space Company (ISC) Kosmotras firması, Rusya Federasyonu’nun uyguladığı plana göre servisten kaldırılması planlanan SS-18 Kıtalararası Balistik Füzelerini, Dnepr fırlatma araçlarına dönüştürerek, uydular için ticari fırlatma hizmeti veriyor.

kaynak:http://haber.mynet.com/detay//turkiye-ilk-yerli-uydusunu-uzaya-gonderiyor/469284
« Son Düzenleme: 15 Şubat 2013, 16:19:30 Gönderen: SKYWOLF »

Çevrimdışı seyyah

  • seyyah
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 569
  • 0
Turkiye nin uzay tarihcesi basliyor
« Yanıtla #1 : 15 Haziran 2011, 15:49:28 »
DPT tarafından sağlanan kaynakla, TÜBİTAK UZAY tarafından Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu RASAT, fırlatılmak üzere Rusya’ya gönderildi.
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından sağlanan kaynakla, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu RASAT, fırlatılmak üzere Rusya’ya gönderildi.

TÜBİTAK yetkililerinden alınan bilgiye göre, RASAT projesiyle Türkiye’nin uydu teknolojilerindeki tasarım, üretim ve test yetenekleri gelişti. Türk mühendislerin ve TÜBİTAK UZAY Enstitüsü’nün kazandığı deneyim ve yetenekler, Türkiye’nin Uzay Teknolojileri alanındaki hedeflerine ulaşmayı sağlayacak yeni projelere de rehber ve öncü oldu. Bu bağlamda RASAT’ın temel hedeflerine başarıyla ulaşıldı.

Tasarım, üretim ve test aşamalarının tamamı Türk mühendis ve teknisyenleri tarafından TÜBİTAK UZAY tesislerinde gerçekleştirilen ilk yer gözlem uydusu olan RASAT, dün sabah Rusya Federasyonu’nda bulunan Yasny Fırlatma Üssü’ne doğru yola çıktı ve gümrük işlemleri için Rusya’nın Ulyanovsk şehrine ulaştı.

Temmuz ayında gerçekleştirilmesi planlanan fırlatma kapsamında, RASAT’ın yanı sıra İngiltere, ABD, İtalya, Ukrayna, Nijerya’nın uyduları da uzaya taşınarak yörüngeye yerleştirilecek. Fırlatma, dünyanın en güçlü kıtalararası balistik füzelerinden biri olan SS-18’den uyarlanarak geliştirilen Dnepr fırlatma aracı ile gerçekleştirilecek. RASAT’ın dahil olacağı fırlatma, Dnepr fırlatma aracının uydu taşımak için yapacağı 17. ticari fırlatma olacak.

TÜRKİYE’NİN DE UZAY TARİHÇESİ BAŞLIYOR

RASAT, ülke olarak uydu tasarlama, üretme, test etme ve işletme yeteneklerini göstermek, Türk mühendis ve teknisyenleri tarafından tasarlanarak üretilen yerli uzay ekipmanlarını uzayda test etmek ve optik uydu görüntüleri elde etmek amacıyla geliştirildi.

RASAT’ın hem işlevsel hem de yapısal olarak fırlatmaya hazır olduğu, TÜBİTAK UZAY ve fırlatma aracı üreticisi firmanın tesislerinde yapılan testlerde geçen yıl teyit edildi.

Böylelikle, Türkiye’nin uydu teknolojilerindeki tasarım, üretim ve test yeteneklerinin geliştirilmesi ve bu süreçte Türk mühendisler ve özellikle TÜBİTAK UZAY Enstitüsü’nün deneyim ve yetenek kazanması hedefine başarıyla ulaşıldı.

RASAT’ın yörüngeye yerleştirilmesi ve TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp geliştirilen uydu sistemlerinin uzayda başarıyla çalışması ile, sistemlerin uçuş tarihçesi kazanmaları ve bundan sonraki yerli uydu görevlerinde kullanılmaları hedefleniyor. Aynı zamanda, RASAT’tan elde edilecek uydu görüntülerinin, şehir bölge planlama, ormancılık, tarım, afet yönetimi ve benzeri amaçlarla da kullanılması planlanıyor.

"TÜBİTAK UZAY’DA NELER YAPILIYOR?"

TÜBİTAK UZAY, 1985’de uzay teknolojileri, elektronik, bilgi teknolojileri ve ilgili alanlarda ar-ge projeleri yürütmek amacıyla kuruldu. 2006 yılında Enstitünün misyonu ve vizyonu yenilenerek, ismi "TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, (TÜBİTAY UZAY)" olarak değiştirildi.

TÜBİTAK UZAY’da, uzay teknolojileri alanında uydu sistemleri, uydu alt-sistemleri, uydu yer istasyonu alt sistemleri, uydu test ve entegrasyon sistemleri üzerine çalışmalar yürütülüyor.

Ayrıca, elektronik alanında tümdevre tasarımı, iletişim sistemleri, elektronik sistem tasarımı, elektro-optik görev yükleri, veri işleme alanında işaret işleme, uzaktan algılama, örüntü tanıma, veri madenciliği, makine öğrenmesi; güç elektroniği alanında güç kalitesi, kompanzasyon sistemleri, elektrikli motor sürücüleri, anahtarlamalı güç kaynakları, yenilenebilir enerji; güç sistemleri alanında da elektrik üretim ve iletim sistemlerinin analizi, dağıtım otomasyonu konusunda strateji araştırma ve geliştirme, dağıtım sistemlerinde gözetimli denetim ve veri toplama (SCADA) sistemleri, dağıtım sistemlerinin planlanması, tasarımı ve işletilmesi için kriter belirleme araştırmaları ve projeleri yürütülüyor.

TÜBİTAK UZAY, küçük uyduların tasarımı, üretimi ve test edilmesi alanındaki yeteneklerin geliştirilmesine ve uzay teknolojilerinde uluslararası işbirliğinin oluşturulmasına öncelik veriyor.
kaynak http://www.haber7.com/haber/20110615/Turkiyenin-uzay-tarihcesi-bu-adimla-basliyor.php
Adaletin hakim olduğu yerde silahın yeri yoktur.

Çevrimdışı Tuco

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 1482
  • 21
Turkiye nin uzay tarihcesi basliyor
« Yanıtla #2 : 15 Haziran 2011, 16:36:17 »



Çevrimdışı Tuco

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 1482
  • 21
Turkiye nin uzay tarihcesi basliyor
« Yanıtla #3 : 15 Haziran 2011, 16:37:48 »
Elektrik İtki Uygulama Araştırmaları ve Hall Etkili İtki Motoru Geliştirme Altyapı Projesi (HALE)

Türkiye, Elektrik İtki Uygulama Araştırmaları ve Hall Etkili İtki Motoru Geliştirme Altyapı Projesi (HALE) ile elektrik itki motoru teknolojileri alanında araştırma yapan ve bu sistemlerin geliştirildiği ilk tesisine sahip olacaktır. Proje, Hall etkili itki sistemlerinin tasarımı, üretimi ve test edilebilmesi için gerekli bilgi birikimini sağlayacak ve altyapıyı kuracaktır.  DPT’nin desteği ile TÜBİTAK UZAY’da kurulacak elektrik itki laboratuvarında üretilecek ve test edilecek itki sistemleri, ay ve gezegenler arası olanlar gibi daha karmaşık uzay görevlerinin gerçekleştirilebilmesine olanak sağlayacak ve yeni projeler için bir geliştirme altyapısı kazanılmış olacaktır.

Elektrik itki motoru geliştirme çalışmaları, ülkemizde olduğu kadar dünyada da yeni bir araştırma alanıdır, bu çerçeveden bakıldığında HALE projesi ulusal rekabetçi gücünü destekleyen bir projedir. Ülkemizin uzay alanında, özellikle itki sistemleri konusundaki bilgi birikiminin önemli bir yere taşınmasını sağlayacak olan projede kurulacak altyapı bundan sonra alanda çalışmak isteyen tüm araştırmacıların da faydalanabileceği bir laboratuvar olacaktır.

 

HALE, Dünya ölçeğinde, geliştirilmesi stratejik, teknolojik ve ticari açıdan önem taşıyan bir altyapı yatırımına imza atacaktır. Bu sayede milli imkanlarla geliştirilen sistemlerin sayısı artırılacak, elde edilen yetenek ve imkanlar ile bu alandaki dışa bağımlılık en aza indirilerek, ulusal bilimsel ve teknolojik araştırma imkanları arasına elektrik itki sistemleri teknolojisi de katılacaktır. Proje, ulusal ay misyonu için de önemli bir basamak olacaktır.

Haziran 2010 yılında başlayan HALE Projesinin 2013 yılında tamamlanması planlanmaktadır.

 


RASAT, Türkiye'nin İlk Yerli Yapım Uydusu



RASAT Araştırma Uydusu, Türkiye’nin ve TÜBİTAK UZAY’ın BiLSAT uydusundan sonra sahip olacağı ikinci uzaktan algılama uydusudur. Yüksek çözünürlüklü optik görüntüleme sistemine ve Türk mühendislerce tasarlanıp geliştirilen yeni modüllere sahip olacak olan RASAT, Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu olacaktır.

AMAÇ

BiLSAT Projesi ile bir uydunun tasarımından yörüngede devreye alınmasına kadar geçen her evrede kazanılan bilgi ve beceriyi pekiştirmek,
Güncel teknolojileri kullanarak uzay ortamına uygun sistemler geliştirmek ve uzayda başarıyla çalıştırarak bu sistemlere uçuş tarihçesi kazandırmak,
Türkiye’nin uzaktan algılama alanında ihtiyaçlarına azami ölçüde cevap vermek,
Türkiye’nin uzay teknolojileri için halihazırda kullanılabilecek yeteneklerini belirleyip azami ölçüde kullanmak,
Uydu teknolojileri konusunda yetişmiş insan gücünü arttırmak,
Geliştirdiği kritik modüllerle Türk uzay sanayisinin ihtiyaçlarını karşılamak,
TÜBİTAK UZAY’ın uzay amaçlı yeteneklerini Türkiye’ye ve Dünyaya kanıtlamaktır.
KULLANIM ALANLARI
   Haritacılık      Afet İzleme
1/25.000 ölçekli haritaların oluşturulması ve güncellenmesi
Sayısal yükseklik modeli ve ortofoto oluşturma
Arazi kullanımını haritalama
Kırsal kadastro
Orman yangını izleme ve tahribinin haritalanması
Su baskını haritalama ve tahmini
Heyelan alanlarını haritalama
Deprem sonrası yıkılmış binaların ve hasarın tespiti
Afet yönetimi için güncel tematik verilerin oluşturulması
   Çevre      Şehircilik ve Planlama
Orman tahribatının ve  ormanlaşmanın izlenmesi
Kıyı lardaki değişimin izlenmesi
Denizde petrol sızıntılarının belirlenmesi ve kirliliğin haritalanması
Kentsel gelişimin izlenmesi
Kaçak yapılaşmanın tespiti
3 boyutlu simulasyon oluşturma
TEKNİK ÖZELLİKLER
Türk Yer Gözlem Uyduları   RASAT
Ağırlık   93 kg
Yörünge   700 km’de dairesel, güneşe eşzamanlı
Yönelim kontrolü   3 eksen kontrollü
Yörünge süresi   98.8 dakika
Ekvator geçişi yerel zamanı   10:30
Uzamsal çözünürlük   Pankromatik: 7.5 m
Çok bantlı: 15 m
Tahmini ömür   5 yıl
Tayfsal çözünürlük (μm)   0.42 – 0.73 (Pankromatik)
1. Bant: 0.42 – 0.55 (Mavi)
2. Bant: 0.55 – 0.58 (Yeşil)
3. Bant: 0.58 – 0.73 (Kırmızı)
Radyometrik çözünürlük   8 bit
Zamansal çözünürlük   4 gün
Şerit genişliği   30 km
Faydalı yükler   
Optik faydalı yük: Stereoskopik görme özelliğine sahip Pushbroom görüntüleyiciden oluşmaktadır.
BiLGE: Spacewire veriyolu kullanabilen uçuş bilgisayarı.
GEZGiN-2: JPEG2000 algoritmaları ile yüksek hızda çok bantlı görüntü sıkıştırma ve şifreleme yapabilen yeni nesil görüntü işleme kartı.
X-Bant Verici Modülü: 100 Mb/s iletim hattına ve 7W çıkışa sahip iletişim sistemi.

Çevrimdışı enes38

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1421
  • 1
Turkiye nin uzay tarihcesi basliyor
« Yanıtla #4 : 15 Haziran 2011, 16:54:02 »
Yörünge   700 km’de dairesel, güneşe eşzamanlı
uzak mesafeden seyrettiği için  füzelerle  vurulma  olasılığı  yok sanırım  , en  güzel yanıda bu özelliği herhalde.

Çevrimdışı mclaner

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 6
  • 0
Turkiye nin uzay tarihcesi basliyor
« Yanıtla #5 : 15 Haziran 2011, 18:15:05 »
Yörünge   700 km’de dairesel, güneşe eşzamanlı
uzak mesafeden seyrettiği için  füzelerle  vurulma  olasılığı  yok sanırım  , en  güzel yanıda bu özelliği herhalde.

Yanlış.
Çin 2007 de yaptığı testde 865 km ötedeki uyduyu vurmayı başardı.
ASM-135 ASAT 555 km ötedeki uyduyu vurmuştu.

Yani vurulabilir.

Aklınızda soru kalmaması için ilk icbm atlasın apogee si 800 km şimdiki modern icbm lerden minutemanın 1200 km.

Çevrimdışı kara4915

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 73
  • 0
Turkiye nin uzay tarihcesi basliyor
« Yanıtla #6 : 15 Haziran 2011, 20:51:32 »
ömrü çok kısa degilmi 5 yıl deniyor

Çevrimdışı akrep

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 303
  • 1
Turkiye nin uzay tarihcesi basliyor
« Yanıtla #7 : 15 Haziran 2011, 20:53:22 »
ömrü çok kısa degilmi 5 yıl deniyor

denemek icin ilk uydu icin iyi bir ömür...

Çevrimdışı KingWarrior

  • KingWarrior
  • Özel Üye
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 162
  • 0
Ve ilk yerli uydu uzayda
« Yanıtla #8 : 17 Ağustos 2011, 19:53:41 »
Ve ilk yerli uydu uzayda



RASAT, Rusya'dan uzaya başarıyla fırlatıldı...
17 Ağustos 2011 Çarşamba, 15:48:01
ilk yerli uydu

Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk yer gözlem uydusu RASAT'ın Rusya'dan uzaya başarıyla fırlatıldığı haberi TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'nde (TÜBİTAK UZAY) gelişmeleri izleyen TÜBİTAK personeli tarafından büyük coşkuyla karşılandı.

Fırlatma sırasında nefesler tutulurken, uydu ile yer bağlantısının kurulduğunu gösteren ''ilk uydu sinyalinin alındığı haberi'' alkışlarla kutlandı.

Fırlatma gelişmelerini izlemek üzere, TÜBİTAK UZAY'ın ODTÜ yerleşkesindeki tesislerinde bir toplantı düzenlendi.

TÜBİTAK UZAY Müdürü Dr. Uğur Murat Leloğlu, RASAT'ın fırlatma aşamalarını, Rusya'nın Yasny Fırlatma Üssü'ndeki gerçek süreç ile eş zamanlı olarak veren simülasyonlarla saniye saniye katılımcılarla paylaştı.

Toplantı sırasında RASAT'ın uzaya fırlatılması ve yörüngeye yerleşmesi sırasında Yasny Fırlatma Üssü'ndeki ve Norveç'in kuzeyinde bulunan Andoya Yer İstasyonu'ndaki Türk ekiple görüntülü ve sesli kurulan bağlantılarla son durum bilgileri alındı.

Türkiye saati ile 10.12'de başlayan fırlatmadan 969 saniye sonra RASAT'ın dünyadan 687 km yükseklikteki hedef yörüngesine başarıyla yerleştirildiği haberi Ankara'ya ulaştı. Ardından nefesler tutularak, RASAT'tan gelecek ilk sinyaller beklendi.

''UYDU YER'LE HABERLEŞEBİLİYOR''
AA muhabirine bilgi veren TÜBİTAK UZAY Müdürü Dr. Leloğlu, RASAT'tan ilk sinyallerin, TÜBİTAK UZAY'ın Ankara'daki tesislerinde bulunan yer istasyonundan 11.50'de başarıyla alındığını bildirdi.

Leloğlu, uydudan ilk sinyalin alınmasının önemine işaret ederken, sinyalin alınmasının uyduyla yer istasyonunun haberleşebildiği anlamına geldiğini söyledi.

TÜBİTAK UZAY tarafından, DPT tarafından sağlanan kaynakla Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu olan RASAT, Rusya Federasyonu'nun Kazakistan sınırındaki Orenburg bölgesinde bulunan Yasny fırlatma üssünden Dnepr fırlatma aracıyla uzaya gönderildi.

Dnepr fırlatma aracında RASAT ile birlikte Nijerya, Ukrayna, İtalya ve ABD'ye ait toplam 7 uydu bulunuyordu. Bugünkü fırlatma, bu fırlatma aracının 17. ticari fırlatması oldu.

RASAT'tan ilk sinyallerin alınmasının ardından 15 gün sürecek devreye alma aşamasında RASAT'a gerekli yazılımların yüklenmesi, modüllerin ve uydunun test edilmesi ve uydunun çekeceği ilk görüntülerin Yer'e indirilmesi planlanıyor. Bu amaçla TÜBİTAK UZAY'ın Ankara'daki tesislerinde bulunan yer istasyonu ile Norveç'te bulunan Andoya Yer İstasyonu kullanılacak.

http://ekonomi.haberturk.com/teknoloji/haber/660118-ve-ilk-yerli-uydu-uzayda

Çevrimdışı amonyak

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 224
  • 0
Ve ilk yerli uydu uzayda
« Yanıtla #9 : 18 Ağustos 2011, 03:03:55 »
hadi hayirlisi Maasaallah gerisi gelir artik
Ya sevecek ya gideceksiniz baska yolu yok.