DefenceTURK.com

ULUSLARARASI SAVUNMA SANAYİ VE STRATEJİK DEĞERLENDİRMELER => Genel Askeri Konular Ve Stratejik Değerlendirmeler => Konuyu başlatan: Şahinbey - 06 Ağustos 2009, 11:45:08

Başlık: trilyon dolarlik bor
Gönderen: Şahinbey - 06 Ağustos 2009, 11:45:08
Fizik dalında Nobel ödülüne aday gösterilen ve Nobel jürisinde yer alan bilim adamlarının da katılacağı 2. Uluslararası Süper İletkenlik ve Manyetizma Konferansı öncesinde düzenlenen basın toplantısında bor madeninin stratejik önemine ilişkin bir ayrıntı ortaya çıktı.

Türkiye'de süper iletkenlik ve manyetizma üzerine çalışma yapan 20 bilim adamından 5'inin katıldığı toplantıda, konferansın başkanlığını yapan Prof. Dr. Ali Gencer'in söyledikleri ön plana çıktı.

Gencer, bor mineraliyle ilgili yapmayı planladıkları bir yatırıma nasıl gizli servis gölgesi düştüğünü anlattı.

Ali Gencer, Türkiye'den özel bir firmanın genel müdürüyle İtalya'nın Cenova kentine gittiğini söyledi.

Burada, Avrupa'da bor madeni işleyen ender firmalardan Columbus Super Conductors'un sahibiyle görüştüklerini kaydeden Gencer, "Geçen yıl mayıs ayında bor saflaştırma konusunda hem TÜBİTAK hem de Bor Enstitüsü projesi olan bir firmanın genel müdürü ile İtalya'ya gittik. Burada 2,5-3 milyar Euro'luk bütçesi olan bu firmanın sahibi ile 3,5 saat görüştük. Bu firmanın aynı zamanda Amerikan ortaklığı da var. 2 gün kaldık ve Türk misafirperverliğiyle ağırlandık. Biz Türkiye'ye geldikten sonra Amerikan gizli servisi CIA ve İtalyan gizli servisi burayı basmış. Bizim Türkiye'de üretim tesisleri kurmak amacıyla anlaşmaya geldiğimiz noktada tedirgin ettiler." dedi.

Türkiye'ye döndükten sonra hedefledikleri gelişmelerde gecikme olunca yaptıkları araştırma üzerine durumdan haberdar olduklarını ifade eden Gencer, "Bor konusu önemli. Uluslararası nakilde de gümrük engellerine sık takılan stratejik bir madde. Görüşmelerimiz bor eksenli olunca meraklı çok. Başka gruplarda olacaktır. Sadece gizli servis diye düşünmemek lazım. Bir yıllık bir gecikmemiz var." diye konuştu.

Gencer, yapılacak çalışmanın içeriğini şu sözlerle ifade etti: "MR sistemlerinin mıknatıs ya da magnet dediğimiz kısmının Türkiye'de yerli imkanların da iştirakiyle üretilmesiydi. Karşılıklı bilimsel ve teknik işbirliği çerçevesinde üretim yapılacak. Süper iletken kablo yapımı çerçevesinde, alt yapısı olmayan, özellikle sıvı helyum ihtiyacı temininde güçlük çeken ülkelerde borlu süper iletkenlerin MR sistemlerinde kullanılması, yaygın hale getirilmesi çok muhtemel. Ortadoğu büyük bir pazar. Münferit bir görüşme oldu ve ayrıntıları devam ediyor. Teorik olarak işsiz, aşsız ev kalmasın diyoruz."

Kaynak:http://www.haberler.com/bor-madeni-uzerine-calisan-turk-bilim-adamlari-cia-haberi/
Başlık: trilyon dolarlik bor
Gönderen: seyyah - 14 Haziran 2011, 20:38:18
Trilyon dolarlık servetimiz yatıyor mu?
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, geçen yıl 629 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini, bu yıl 820-850 milyon dolar arasında ihracat hedeflediklerini bildirdi.

Yılmaz, Savunma Sanayii Müsteşarlığında düzenlenen ''Savunma Sanayinde Borun Kullanımı Çalıştayı''nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bor madeninin üretimi, ticareti ve teknolojisinde ne durumda olduğuna ilişkin bilgiler verdi.

Türkiye'nin dünya bor rezervinin yüzde 72'sine sahip olduğunu anlatan Yılmaz, boru ham madde olarak değil, kimyasal olarak üretip sattıklarını söyledi. Bor kimyasallarının cam, seramik ve deterjan sektörlerinde ağırlıklı olarak kullanıldığını ifade eden Yılmaz, kullanım alanının her geçen yıl daha da genişlediğini belirtti.

Borun tüm sektörlerde katkı maddesi olarak kullanıldığını ifade eden Yılmaz, ''Bire bir bordan yapılan dünyada hiç bir şey yok, bor her şeyde figüran, hiç bir şeyde baş rolde değil. Örneğin cam sanayinde yüzde 18, ilaç sanayinde milyonda 1 gibi oranlarda kullanılıyor '' dedi.

İnternette ve bazı çevrelerce bor madeniyle ilgili çeşitli spekülasyonlar yapıldığını anlatan Yılmaz, ''(trilyon dolarlık servetimiz var ama hiç bir şey yapılmıyor) gibi söylentiler çıkarılıyor. Bunlar hem kurumumuza hem ülkemize büyük zararlar veriyor'' diye konuştu.

Tüm dünyada bin yıl yetecek bor rezervinin bulunduğunu, bunun 700 yıllık kısmını tek başına Türkiye'nin karşılayabileceğini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

''Biz yoksak bile dünyada 300 yıl yetecek kadar rezerv var. Dolayısıyla (bor satmayalım dünyayı kendimize mahkum edelim) gibi söylemlerin de bir anlamı olmadığını bilmemiz lazım. Böyle bir durumda bor üreten diğer ülkeler size teşekkür ederler.''

Eti Maden İşletmelerinin geçen yılki karının 300 milyon dolar olduğunu anlatan Yılmaz, bu yıl sonunda karlarını 400 milyon dolar olarak belirlediklerini kaydetti.

Bor kimyasallarında mümkün olan en büyük miktarı ve en kaliteliyi üretmek gibi bir hedeflerinin bulunduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

''Son 4-5 yılda dünyada pazar payımız ciddi artış gösterdi ve yüzde 40 seviyesine çıktı. 2000'li yılların başında toplam 435 bin ton bor kimyasalları üretirken şimdi 2 milyon tonun üzerinde üretim yapmaya başladık. Şu anda stoksuz çalışıyoruz. 2023 yılına kadar da bor üretimini 2 milyon tondan 5,5 milyon tona çıkarmayı hedefliyoruz. Bunlarla ilgili ihale süreçlerini ve çalışmaları başlattık.

Geçen yıl 629 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu yıl 820-850 milyon dolar arasında ihracat hedefliyoruz. bu satıştan da 400 milyon dolar kar bekliyoruz. Hazineye ödeyeceğimiz temettü miktarı ise 2011 yılı itibariyle 234 milyon dolar.''

Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) Endüstriyel İlişkiler Koordinatörü Münib Karakılıç da BOREN'in, bor ürünlerinin geniş bir şekilde üretilmesini, kullanılmasını ve geliştirilmesini sağlamak, bu konuda bilimsel araştırmalar yapmak amacıyla 2003 yılında kurulduğunu anlattı.

Karakılıç, BOREN olarak 2004 yılından bu yana 140 projeye destek sağladıklarını söyledi.

Borun kullanım alanlarına ilişkin bilgiler veren Karakılıç, bu çalıştayın Türkiye'de bor farkındalığının oluşturulmasına ve savunma sanayi alanında yeni bir kapı açılmasına katkı sağlayacağı için önemsediğini ifade etti.
kaynak http://www.haber7.com/haber/20110614/Trilyon-dolarlik-servetimiz-yatiyor-mu.php
Başlık: trilyon dolarlik bor
Gönderen: enes38 - 15 Haziran 2011, 09:03:05
bu  yalan haberleri çıkaran halkı kandıranarı hepimiz  biliyoruz , bunların tek amacı  siyaset yapmak , sorun olmasa bile  sorun üretmekte üzerlerine yok.
Başlık: trilyon dolarlik bor
Gönderen: seyyah - 15 Haziran 2011, 14:49:22
bazi seyler yalan olabilir ama turkiye bor madeni icin cok zengin bir ulke petrolden sonra en degerli kaynak budur umarim degerlendirebiliriz
Başlık: trilyon dolarlik bor
Gönderen: Falcon - 15 Haziran 2011, 15:15:23
bor madeni mi?
hep aynısı dünyada borun kullanım alanları kısıtlı ve dönüşümü zordur.Kısıtlı olan bu  alanda yarı
işlenmiş olan boru satıyoruz.Oda deterjan falan filan.Dünyada yüzde 10'u Amerikada olmasına ragmen
o bizden daha çok satıyor bizde rezerv olması önemli degil.Bor hep siyaset meselesi oldu bor
müthiş para yapar varya satsak dünyanın en zengin ülkesiyiz.Sansasyonel ve asparagas'a
artık karnı tok milletin.Gerçek olan da budur.Çünkü borun kısıtlı alanı.Yani yapabileginiz birşey
yok eger maden çıkartmak isterseniz o madenden kar etmeniz gerekir ki madeni çıkarabilesiniz
şimdi Türkiye'nin bir çok yerinde demir madeni var ama rezevr açısından düşük ve maliyet fazla
bunlar hesaplandıgında zarar ortaya çıkıyor.Boru tam işlenmiş hale getirmek zordur.
Kullandıgınız enerji ve masraf çıkartıgınız boru karşılamayacak onun için bor biraz hikaye
gelecekte onun yerini yakıt olarak kullanırsa biodizel alıcaktır.Şimdiden de almaya başladı
gelecekte eger bu maden işlenirse ozaman deger bulucaktır.Şimdi hiç bir degeri yoktur
Açıkcası söylemek gerekse tuz gibi olan bu madende ama tuz daha pahalı yani.
Başlık: BOR
Gönderen: kara4915 - 08 Kasım 2011, 17:46:00
Borla çalışan araç ürettiğimiz hakkında haber var haber7.com da bilgisi olan arkadaşlar varmı acaba
Başlık: BOR
Gönderen: SKYWOLF - 08 Kasım 2011, 23:02:20
Borla çalışan araç ürettiğimiz hakkında haber var haber7.com da bilgisi olan arkadaşlar varmı acaba

Konuyla bunun ne alakası var acaba?
Başlık: BOR
Gönderen: M.B.T - 08 Kasım 2011, 23:15:34
Borla çalışan araç ürettiğimiz hakkında haber var haber7.com da bilgisi olan arkadaşlar varmı acaba

Konuyla bunun ne alakası var acaba?

bende anlamadım.
Başlık: trilyon dolarlik bor
Gönderen: SKYWOLF - 09 Kasım 2011, 11:24:32

Yıldız: Önümüzdeki 3 senenin bütün ürünü satıldı

AA
9 Kasım 2011
Satacak bor kalmadı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Eti Maden İşletmelerine ait fabrikalarda önümüzdeki 3 yıl boyunca üretilecek bor ürünlerinin tamamının satıldığını belirtirken, “Önümüzdeki 3 senenin bütün ürünü satıldı” dedi.

 

Bakan Yıldız, bor meselesine dışarıdan bakıldığı zaman Türkiye'nin durumunu çok enteresan bir noktada gördüğünü belirterek, “Bir taraf Türkiye'nin tüm borçlarını ödeyecek bor madenimizin olduğunu söyleyerek meseleyi abartıyor, bir taraf da önemsizleştirme noktasında duruyor. Biz ise terazinin tam orta noktasında, yani mutedil olma çizgisinde duruyoruz. Bor bir potansiyeldir, fakat asla hemen yarın kullanacağınız bir nakit para da değildir” diye konuştu.
Bazı çevrelerin söylemlerinin tersine bor madeninin bir kilogramının bile hammadde olarak satılmadığını da vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu:

Petrol ve bakır gibi değil

“Bunlar yanlış bilinen konulardır. Ham maddeden kasıt şudur; bor hiçbir ticarette, hiçbir üretimde başrolde değildir. Yani hammaddesi bor kimyasalı olan, bor cevheri olan dünyada hiçbir malzeme yoktur. Bor her zaman bir katkı maddesidir. Bor kimyasalı hiçbir zaman tek başına bir şey ifade etmez. Bu bir petrol değildir, bir bakır değildir, bir kömür değildir, bir altın değildir. Yani olmazsa olmaz bir şey değildir. Bir üründe ya yüzde, ya binde, ya milyonda
mertebesinde katkısı olur. Bor kimyasalı genelde 4 sektöre satılır. Bunlar arasında deterjan sektöründe hemen hemen satış kalmadı. Burada bor kullanımının artırılması bizim ticari, teknik ve Ar-Ge marifetlerimize bağlıdır. Pazarın büyütülmesi için yeni kullanım alanları bulmak esastır.”

Satacak ürün kalmadı

Bakan Yıldız, bakanlığına bağlı Eti Maden İşletmeleri'nin ürettiği ürünün yüzde 97'inin ihraç edildiğini ve şirketin hiç ithalatı bulunmadığını belirterek, “Yerli hammadde bor kimyasalına dönüştürülüyor ve satılıyor. Meşhur cari açığın aleyhine çalışan bir kurum” diye konuştu.

Bakan Yıldız, Eti Maden'in Türkiye'nin en fazla kar eden kuruluşlar listesinde bulunduğunu ve bu yılın ilk 9 ayında yaptığı 576 milyon lira kar ile, geçen senenin 440 milyon lira kar oranını şimdiden geçtiğini söyledi. Ak Parti iktidarından önce, 2002 yılında 230 milyon lira olan karın bu yıl sonunda 800 milyon lira olacağını beklediklerini ifade etti.

Şirketin dünyanın 84 ülkesinde 2 bine yakın müşterisi bulunduğunu anlatan Yıldız, “Dünya bor pazarında 2005 yılından bu yana lideriz. Dünyanın her tarafına ürün satıyoruz. Son 7-8 yıldır kapasitemizi neredeyse 5 kat artırdık, buna rağmen yok satıyoruz” dedi. Yıldız, bor işletmelerinde önümüzdeki 3 yılın tüm malının satıldığını belirterek, “En az 3 sene satacak ürün yok” dedi.

2000'lerin başında yüzde 60 seviyelerinde olan Eti Maden İşletmelerine ait tesislerin kapasite kullanımının bugün yüzde 100 seviyelerine çıkarıldığını anlatan Enerji Bakanı, bor kimyasalları ve eşdeğer ürün üretiminin 2002 yılında 436 bin ton iken, bu yıl bunun 4 kattan fazla artışla 1,9 milyon tona çıkmasını beklediklerini söyledi.

2023 hedefi 5.5 milyon ton

Bakan Yıldız, 2015 yılında bor kimyasalları ve eşdeğeri ürün kapasitesinin 3,4 milyon tona, 2023 yılında ise 5,5 milyon tona çıkmayı hedeflediklerini bildirdi.
Yıldız, şu anda dünyada 2 milyar dolar bor pazarı bulunduğunu ve pazarın yüzde 47'sinin Türkiye'ye ait olduğunu söyledi. İhracatta en önemli pazarın Çin olduğunu da belirten Yıldız, Türkiye'nin Çin'e yaptığı toplam ihracatın yüzde 40'ının tek başına bor olduğunu söyledi.

Bu sene 500 bin tonluk penta fabrikası için ilk ihalenin yapıldığını, ikinci ihalenin ise bu ayın içerisinde yapılacağını ifade eden Bakan Yıldız, “Gelecek sene de 500 bin tonluk daha borik asit fabrikası ihalesi yapılacak. Dolayısıyla 2014'te kapasitemiz 1 milyon ton artmış olacak, yani 2 milyon ton olan kapasitemiz 3 milyon tona çıkacak” diye konuştu.

Türkiye'nin bor rezervi

Dünyada bor rezervi ile tüketimi arasında çok büyük bir orantısızlık olduğunu kaydeden Enerji Bakanı, dünyada 4 milyar ton bor rezervi bulunduğunu, fakat yıllık tüketimin 4 milyon ton düzeyinde bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin 1 milyar 679 milyon 408 bin 624 tonu Emet'te, 741 milyon 408 bin 624 tonu Kırka'da, 618 milyon 903 bin 710 tonu Bigadiç'te, 5 milyon 850 bin 228 tonu Kestelek'te olmak üzere toplam 3 milyar 43 milyon 751 bin 86 ton bor rezervi bulunuyor.

2010 itibariyle dünyada bor tüketimine bakıldığı zaman, borun yüzde 45'i cam elyaf sektöründe, yüzde 10'u seramik sektöründe, yüzde 9'u borosilikat cam sektöründe, yüzde 5'i tarım, yüzde 4'ü deterjan, yüzde 2'si ferro bor sektöründe kullanıldı. Cam elyaf sektöründe bor tüketimi Çin ve ABD'de yoğunlaşmış durumda.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/19196749.asp
Başlık: trilyon dolarlik bor
Gönderen: kub1lay - 09 Kasım 2011, 11:56:31
bu kadar kar ediyorlarsa 3 olan fabrika sayısını arttırıp istihdam sağlasalar çok iyi olur
Başlık: trilyon dolarlik bor
Gönderen: enes38 - 09 Kasım 2011, 16:02:33
bu kadar kar ediyorlarsa 3 olan fabrika sayısını arttırıp istihdam sağlasalar çok iyi olur
bencede.
Başlık: trilyon dolarlik bor
Gönderen: kara4915 - 29 Kasım 2011, 21:38:33
iyi akşamlar bor konusu sayfaya otomatik düştü borla çalışan otomobilin üretildiği konusunda haber geçince merak ettim ayrıca internette amerikanın büyük otomobil şirketlerininde birkaç yıldır araştırma yaptıkları ve test sürüşlerinde başarılı oldukları verimliliğininde bizde yapılan otomobile göre oldukca iyi olduğu örnegin bizde yapılan araç 80 km hız yapabilirken digerinin 125 km yapabildigi acaba bor yakıt olarak kullanılabiliyorsa bu konuda yoğunlaşmak daha iyi değilmi
Başlık: trilyon dolarlik bor
Gönderen: taha - 30 Kasım 2011, 13:12:02
bor bize verilmiş bir nimet ama degerlendiremiyoruzki degerlendirsek cok daha iyi olur ama nerdeee :'(
Başlık: Bor madeninin artıları ve eksileri
Gönderen: AYDIN - 12 Ocak 2012, 20:35:00
Değerli arkadaşlar evet BOR madenin 4/3 bizde ama gelin görünkü bu gün arapların başına ne geldi ise petrol rezervlerinden geldi borda TÜRKİYE için petrol gibi hatta ondan bile değerli ve bu bir gün bizi hedef tahtası yapıcağı kesin peki biz ne yapıyoruz dışarı satıyoruz evet satıcaz fakat bu maddeyi ASKERİ alanda nasıl kullanabiliriz onun araştırmasınıda yapmalıyız size 2 örnek vereyim´,

1-Tank zırhında kullandığımız takdirde SADECE LAZER silahı imha edebiliyor bilinen hiç bir tanksavar silahı yok edemiyor
2-Gemi projelerimiz var bunların saçları bor alaşımlı yaptığımız takdirde tahminimce hiç bir torpido ve füze yok edemeyeceği kanaatindeyim.

İşte size BORUN faydası ve zararı varın kararı siz verin.
Başlık: trilyon dolarlik bor
Gönderen: Mizan - 12 Ocak 2012, 20:43:00
Aydın, bu iddialarına dayanak gösterebileceğin bir kanıtın var mı?
Başlık: trilyon dolarlik bor
Gönderen: kara4915 - 12 Ocak 2012, 22:07:15
borun en fazla bulunduğu ülkelerden biride abd o kadar etkili olsa abd kullanırdı diye düşünüyorum
Başlık: trilyon dolarlik bor
Gönderen: SKYWOLF - 12 Ocak 2012, 22:07:37
Değerli arkadaşlar evet BOR madenin 4/3 bizde ama gelin görünkü bu gün arapların başına ne geldi ise petrol rezervlerinden geldi borda TÜRKİYE için petrol gibi hatta ondan bile değerli ve bu bir gün bizi hedef tahtası yapıcağı kesin peki biz ne yapıyoruz dışarı satıyoruz evet satıcaz fakat bu maddeyi ASKERİ alanda nasıl kullanabiliriz onun araştırmasınıda yapmalıyız size 2 örnek vereyim´,

1-Tank zırhında kullandığımız takdirde SADECE LAZER silahı imha edebiliyor bilinen hiç bir tanksavar silahı yok edemiyor
2-Gemi projelerimiz var bunların saçları bor alaşımlı yaptığımız takdirde tahminimce hiç bir torpido ve füze yok edemeyeceği kanaatindeyim.

İşte size BORUN faydası ve zararı varın kararı siz verin.

Bor hakkında pek de doğru bilgiye sahip olmadığınız açık.
Başlık: trilyon dolarlik bor
Gönderen: çiğil42 - 13 Ocak 2012, 11:36:22
iyi akşamlar bor konusu sayfaya otomatik düştü borla çalışan otomobilin üretildiği konusunda haber geçince merak ettim ayrıca internette amerikanın büyük otomobil şirketlerininde birkaç yıldır araştırma yaptıkları ve test sürüşlerinde başarılı oldukları verimliliğininde bizde yapılan otomobile göre oldukca iyi olduğu örnegin bizde yapılan araç 80 km hız yapabilirken digerinin 125 km yapabildigi acaba bor yakıt olarak kullanılabiliyorsa bu konuda yoğunlaşmak daha iyi değilmi

bor yakıt olarak kullanılmaz çünki enerji veren bir madde değil.mermer,kireç taşı gibi bir maddedir borun en önemli özelliği ise iyi bir hidrojen tutucu olmasıdır hidrojenin enerji alanında kullanılması ve yakıt olarak kullanılmasına paralel bor madenininde değeri artacaktır.bence şuan bizim açımızdan borun kullanımmın en avantajlı olduğu alan akü dür elektirikli araçların gelecekte yaygın olacağını düşünürsek akü yapımında arge çalışmalarıyla bor daha iyi kullanılabilir akülerin daha fazla enerji daha küçük ebatta olması için bor kullanılarbilir H tutucu olduğu için bununla ilgili çalışmalarda var hatta tsk ya borla geliştirilmiş küçük taşınabilir aküler üretilmişti.daha fazla arge çalışmalarıyla borun kulllanım alanlarını artırabilir borun değerli olması bizim elimizde birazda
Başlık: trilyon dolarlik bor
Gönderen: SKYWOLF - 13 Ocak 2012, 13:43:23
(http://img91.imageshack.us/img91/6157/defenceturkcomapachezrh.jpg)

Şekilden de görüleceği üzere genellikle hava araçlarında kullanılan kompozit malzemenin bir bileşenir. Şekildeki Apache helikopterinin zırhında esas korumayı kevlar sağlar. Kevlar ısıya dayananıklı ve oldukça sağlam, aynı zamanda esnek bir malzemedir. Genelikle hava araçları, kurşun geçirmez yelekler ve bizim MRTP serisi hücümbotlarda olduğu gibi benzer alanlarda kullanılır. Burada kullanılan boronkarpit ise yüksek sertlik derecesi ve ısı dayanımı (Borun erime sıcaklığı 2076 °C) ile kompozitin önemli bir bileşenir. Erime sıcaklığının yüksekliği nedeniyle HEAT mermilere karşı direnç gösterebilir. Görebileceğiniz gibi boronkarpit çok sert olduğu kadar aynı zamanda bir o kadar da kırılgandır. Çarpan merminin enerjisinin bir bölümü boronkarpitin kırılması sırasında oluşan çatlaklar arasında sönümlenir. Geri kalan enerji de gördüğünüz üzere kevların esnemesiyle sönümlenir. Ancak bu zırh sistemi genelde küçük silahlara karşı etkilidir. (23 mm roketlere ve 12.7 mm yüksek infilaklı ve zırh delici mermilere karşı koruma sağlar.) Bunun dışında olan zırh delici mermilere karşı direnç göstermesi mümkün değildir. Tank zırhında kullandığımız takdirde SADECE LAZER silahı imha edebiliyor bilinen hiç bir tanksavar silahı yok edemeyeceği veya
gemilerde kullanılan  sacları bor alaşımlı yaptığımız takdirde hiç bir torpido ve füze yok edemeyeceği düşüncesinin gerçekle uzaktan yakından alakası yoktur.
Başlık: 400 Dolarlık Bor, 4 Milyon Dolarlık Yakıt Katkısına Çevrildi
Gönderen: SKYWOLF - 15 Kasım 2016, 08:43:49
400 Dolarlık Bor, 4 Milyon Dolarlık Yakıt Katkısına Çevrildi

Yürütülen proje kapsamında 400 dolarlık bordan, minimum ton değeri 4 milyon doları bulan, yüzde 96 saflıkta, uzun menzilli füzeler ve roketlerde yakıt katkısı olarak kullanılabilecek bor ürünü elde edildi.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile bir savunma sanayi firması, yürüttükleri proje kapsamında 400 dolarlık bordan minimum ton değeri 4 milyon doları bulan yüzde 96 saflıkta elementer bor ürünü elde etti.

FÜZELERDE VE UZAY ROKETLERİNDE YAKIT KATKISI OLARAK KULLANILABİLECEK

Türkiye'de ilk kez sanayisel ebatlarda üretilen ürün, özellikle uzun menzilli füzelerde ve uzay roketlerinde yakıt katkısı olarak kullanılabilecek.

Proje ekibinin başkanlığını yapan, üniversitenin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mükerrem Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bor konusunda özellikle son yıllarda önemli Ar-Ge çalışmalarının yürütüldüğünü söyledi.

"ELEMENTER BOR"

Bordan üretilen ürünlerden en değerlilerinden birinin "elementer bor" olduğuna dikkati çeken Şahin, "Roket Yakıtlarında Kullanılmak Üzere Yüksek Saflıkta Elementer Bor Üretim Sistemi" adlı projelerinin ilk etapta TÜBİTAK tarafından reddedilmesine rağmen projeden vazgeçmediklerini anlattı.

"PROJEYİ DESTEKLEYECEKLER"

Şahin, "Uzay ve havacılık savunma sanayinde uzun menzilli yakıtlarda bu tür ürünlerin kullanıldığı dünya tarafından bilinmekte, ' Türkiye de bu kategoriye girsin' mücadelesi içinde olduğumuz için daha sonra Ankara Kalkınma Ajansı ile görüştük, projeyi desteklemeye layık gördüler. Biz de bir savunma sanayi firmasıyla birlikte fikrimiz olan konuyu hayata geçirdik." diye konuştu.

Yapılan çalışmalar sonucu bor ürününün laboratuvar ve endüstriyel koşullarının tamamlandığını ve üretim aşamasına gelindiğini belirten Şahin, bunun için de gerekli akreditasyon ve izin işlemlerinin sürdürüldüğünü bildirdi.

"ÖN ONAYDAN GEÇTİ"

Bu kapsamda ilk olarak laboratuvar boyutunda yaptıkları ön çalışma neticesinde patent başvurusunda bulunduklarını dile getiren Şahin, patent başvurusunun ön onaydan geçtiğini söyledi.

Şahin, "Proje sonunda elementer boru yeni bir teknolojiyle üretecek bir tesis kuruldu. Bu ilk defa endüstriyel ölçekte yapılan bir tesis, burada sanayi ölçeğinde bir teknolojiyi Türkiye'nin de yapabileceğini öğrendik." ifadelerini kullandı.

"YÜZDE 99,5 SAFLIK İÇİN DE PROJEMİZ DEVAM EDİYOR"

Üniversite-sanayi iş birliği ile üniversitenin yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin de yer aldığı bir ekiple çalıştıklarının altını çizen Şahin, "Netice itibarıyla ürünümüzü geliştirecek sistemi kurup, yüzde 96 saflıkta ürün geliştirdik. Ürünümüzün analizini yaptırdık, gördük ki bu ürün uzun menzilli füzeler ve uzay roketlerinin yakıtlarında kullanılacak saflığa ulaşmış şekilde elde edildi. Bu tabii bize çok mutluluk verdi çünkü bu saflıkta küresel ölçekte üretim yapan dünyada 3-5 ülke var. Türkiye de bu ülkeler arasında yerini almış oldu." değerlendirmesini yaptı.

Şahin, dünyada bu şekilde üretim yaparak satış yapan ülkelerin başında ABD, Rusya ve İsrail'in geldiğine dikkati çekti.

Ürünün yüksek kapasiteli üretim sistemi fizibilitelerine de başlandığını bildiren Şahin, şunları kaydetti:

"TON DEĞERLERİ 4-5 MİLYON DOLARDAN BAŞLAR"

"Normalde tonuna 300-400 dolar verdiğimiz borun buradaki ton değerleri 4-5 milyon dolardan başlar. Yani biz bu sayede ham olarak 300-400 dolara satabildiğimiz bor ürününü 4-5 milyon dolara satabilecek hale getirdik. Katma değer katarak Türkiye'nin satış ve ihracat potansiyelini artıracak bir ürün haline getirdik. Şimdi bunun daha büyük sanayi tesisini kurma amacındayız, yolumuza devam edeceğiz.

Şimdi teknolojik yeterlilik açısından önemli bir aşamada olduğunu düşünüyoruz. Yüzde 96 saflıkta elde ettiğimiz ürün elimizde ama yüzde 99,5 saflığa çıkmak için de projemiz devam ediyor. O zaman daha yüksek katma değerler de ürünlere gidilecek."

"KARARLILIK, HEDEF VE İNANÇ"

Yaklaşık 10 yıldır bor üzerinde çalışmalar yaptığını vurgulayan Şahin, bundan sonra daha ileri safhada saf ürünler ve bunların yakıt karışımlarını yapmak, en sonda karışımın kendisini yapıp, kendine özgü yakıt tasarımlarına gitmek için çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.

Doç. Dr. Şahin, "Kısaca araştırmanın sonu yok, bu şekilde çalışacağız. Kararlılık, hedef ve inanç, bu üçünden ayrılmayınca sonuca gidiliyor. Burada amacımız milyon dolarlar kazanmak değil bu sistemin alt yapısını kurabilmektir. Ülke de bunun için mücadele ediyor. Araştırma fonları artarak devam ediyor. Biz üzerimize düşeni yaptık, bundan sonrası sanayide." açıklamasını yaptı.

"SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ KRİTİK TEKNOLOJİLERDİR"

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan da yeni kurulan ve altyapısını henüz tamamlayan üniversitelerden biri olmalarına rağmen Türkiye'nin geleceğini ilgilendiren önemli alanlarda çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Savunma sanayi ve nükleer teknolojilerde kullanılacak ekip, ekipman ve maddelerin üretilmesi için sanayi ile iç içe faaliyetler ürettiklerini anlatan Doğan, şunları kaydetti:

"Savunma teknolojileri kritik teknolojilerdir. Üniversitemiz bu teknolojilere destek verecek sanayici ile birlikte projeler yürütülmesine sıcak bakmakta ve öğretim üyelerini desteklemektedir. Bu bağlamda yüksek saflıkta elementer bor üretimi önemli projelerden birisidir. Sanayi ölçeğinde bor uç ürünleri üretebilme kapasitesini geliştirmek ülke geleceği açısından oldukça umut vericidir. Bu çalışmalara destek olan başta Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanlığı olmak üzere tüm personelimizi tebrik ederim."

http://www.sondakika.com/haber/haber-400-dolarlik-bor-4-milyon-dolarlik-yakit-8960664/ (http://www.sondakika.com/haber/haber-400-dolarlik-bor-4-milyon-dolarlik-yakit-8960664/)
Başlık: Ynt: trilyon dolarlik bor
Gönderen: serkan - 15 Kasım 2016, 13:06:38
Bor için iktidarsızlık yaptığı tartışmaları var ona göre arkadaşlar uzaktan sevin bu maddeyi
Başlık: Ynt: trilyon dolarlik bor
Gönderen: AltayBaba - 15 Kasım 2016, 18:07:05
İktidarsızlık yapan bir madde için, büyük ticari firmalar yatırım yaparak piyasaya ürün çıkaracağını zannetmiyorum.
Bkz: http://fakir.com.tr/i/265/ls-estove-2400 (http://fakir.com.tr/i/265/ls-estove-2400)

Yine bizim üzerimize oynanan psikolojik bir oyun olması muhtemel benim nizdimde. Gereksiz görelim ki sıkıntı çıkarmayalım ;)
Başlık: Ynt: trilyon dolarlik bor
Gönderen: カメせ - 23 Aralık 2019, 00:26:26
Alıntı
Topraktan çıkarıldığı haliyle bor. Ton fiyatı 150-200$
(https://pbs.twimg.com/media/EMVHPQhWsAcscTw?format=jpg&name=small)
Rafine hale getirilmiş bor(borik asit). Ton fiyatı 500-600$
(https://pbs.twimg.com/media/EMVHPP9WwAIxYkh?format=jpg&name=360x360)
Bor karbür (ingot halde). Ton fiyatı 25.000-30.000$
(https://pbs.twimg.com/media/EMVHPP9XsAELKaB?format=jpg&name=small)
Dünya bor rezervinin %73'ü Türkiye'de
https://mobile.twitter.com/lagaribey/status/1208450407053299713
Başlık: Çelikten hafif ama çok daha fazla koruyucu.
Gönderen: カメせ - 06 Nisan 2022, 13:17:10
Alıntı
Bor karbür seramiklerinde dünyada sayılı ülkelerden biri Türkiye

(https://pbs.twimg.com/media/FPpMUlyWUAQjTj5?format=jpg&name=medium)
Bu ileri Metalurji  teknolojisini Nurol teknoloji firması yerli ve milli olarak geliştirdi. Bu seramikler çelikten hafif olmalarına rağmen çelikten çok daha fazla koruyuculuk sağlayabilen malzemeler.

ELMAS KADAR SERT

(https://pbs.twimg.com/media/FPpMUDMX0AMWzGV?format=jpg&name=medium)
Nükleer uygulamalarda da nötron tutucu olarak bor karbür kullanılır. Bor karbür, taktik araçlar, helikopterler, uçaklar, hafif zırhlı araçlar ve personel koruyucu yelekler, zırh levhalar gibi birçok savunma sanayi ürününün yerli üretiminde katkı sunacak.
https://mobile.twitter.com/ogzhn_uyg/status/1511604543842406401?cxt=HHwWgsC-ydyUpvopAAAA
Başlık: Ynt: trilyon dolarlik bor
Gönderen: serkan1976 - 06 Nisan 2022, 17:05:17
Yandık, yine çıktı BOR efsanesi.... Liseden beri aynı efsane , nerdeyse emekli olacağız hala BOR'u  dinliyoruz...

Sadece deterjanını görebildik ne hikmetse Bor'un... Uçak mı yapacaksınız  tank mı yapacaksınız yapın da bitsin bu işkence...

Ne BOR'muş arkadaş....🤣🤣🤣