DefenceTURK.com

TÜRK SAVUNMA SANAYİ => Yerli Elektronik Sistemler ile İlgili Gelişmeler => Konuyu başlatan: AVCI - 19 Mart 2014, 20:28:39

Başlık: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: AVCI - 19 Mart 2014, 20:28:39
Evet arkadaşlar TFX projesine paralel olarak başlatıldığını düşündüğüm uçak üstü radar projesi Aselsan 2013 faaliyet raporundaki bilgi ile netleşti.Bakalım Aselsan Rehis'in yeni merkezinden nasıl bir radar çıkacak.Şimdiden hayırlı olsun diyelim.

Alıntı
Milli Muharip Uçak Geliştirme Projesi kapsamında Çok Fonksiyonlu Uçak Radarı’nın kavramsal tasarım çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: TAHRIBAT - 19 Mart 2014, 20:50:56
süper haber.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Destinyy - 20 Mart 2014, 22:38:14
Duyumlar vardı dile getiriyoduk olabiliceğini mükemmel haber gerçekten.. Keşke ilk olarak hemde bir ön deneme mahiyetinde F-16 platformuna yönelik tasarım çıksa sınıf atlarlar hemde olası pazara hitap edebilirler.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: AVCI - 21 Mart 2014, 08:00:48
Ben bunun yapıldığını veya üzerinde çalışıldığını düşünüyorum aslında.Özgür projesi var biliyorsunuz,oradaki milli işletim sistemi ve merkezi kontrol bilgisayarının yanında muhtemelen bir radar olacak.Bir ara İtalyan Grifo radarı ile testler yapıldığı söylenmişti ne kadar doğru bilmiyorum;Aselsan elindeki radar teknolojisi ile eninde sonunda buraya girmesi gerekecekti,ve sanırım zamanı gelmiş.

Burada önemli olan yerli radar yapıyorum diyerek çağın gerisinde kalan ve hava kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak bir ürünün ortaya çıkmaması.Gerçi böyle bir durumda bizimkiler kabule yanaşmıyorlar orası da ayrı.Radarın FX'in temel komponentlerinden biri olacağını düşünürsek üzerinde epey kafa yorulması gerekecek.

Bir AESA radar için önemli bir gösterge olan TR modül sayısı ve Korelasyon miktarının uçağın burnundaki o dar mevki içine ne yoğunlukta yerleştirilebileceği.Bunu yanında yeni nesil radarlarda ECM kabiliyetleri ile ağ destekli çalışmaya uyumluluk gibi özellikler mevcut.Buraları iyi okuyup geleceğin ihtiyaçlarına göre bir tasarım geliştirmek gerekecek.Zor iş hakikaten zor iş.Uçağın bütün savaşabilme kabiliyetini yönetecek bu radar,umarım kaliteli bir radar çıkar ortaya.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: TAHRIBAT - 21 Mart 2014, 12:01:54
Yorumlara beğen butonu koysanızda bu güzel paylaşımlarınızı beğensek  :) Gerçekten zor iş benim güvenim tam bununda altından kalkıcaktır aselsan.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: AVCI - 01 Nisan 2016, 13:48:46
Acaba bizimkilerin T/R modülleri ne alemde,bu konudaki gelişmeler hızlı ilerliyor.Resimde görüleceği üzere Rusların 2009 ve 2013 arasındaki geliştirmelerinde bile epey ağırlık farkı var.Çafrad için belki o kadar sıkıntı olmaz ama uçak üstü radarı için ağırlıkta çok önemli.Umarım mümkün olan en hafif ve küçük modülleri üretebiliyoruzdur.

(http://i86.servimg.com/u/f86/19/43/64/46/aesatr10.jpg)

(http://i.hizliresim.com/a3Lj92.jpg)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: SKYWOLF - 13 Aralık 2018, 17:09:25
İkinci 100 günlük icraat programı kapsamında;

SSB-25 F-16 Uçakları için Milli Aktif Elektronik Taramalı Faz Dizili Radar (AESA Burun Radarı) geliştirme çalışmalarına başlanması
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: SKYWOLF - 24 Mart 2019, 14:18:38
Alıntı
F-16 radarlarının yeni nesil radarlarla modernizasyonu ihtiyacının yurt içinden karşılanması amacıyla Başkanlığımız ile ASELSAN arasında F-16 AESA Burun Radarı Geliştirilmesi Projesi Faz-1 Protokolü imzalandı.
https://twitter.com/SavunmaSanayii/status/1109763748628254720

(https://pbs.twimg.com/media/D2asPVgWwAEOUCG.jpg)

(https://pbs.twimg.com/media/D2asPMpWsAAQ_lU.jpg)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: selcukkocak78 - 24 Mart 2019, 15:11:38
bu radar biriminde kaç modül sığdıracak aselsan merak ediyorum cidden.abd f 35 lerdeki aesa da 1000 modül sığdırmıştı  bakalım biz ne kadar sığdıracağız.600 700 lü rakamlar bile muhteşem olacaktır
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 24 Mart 2019, 18:47:06
AESA radar teknolojisinin ÇAFRAD radar teknolojisi ile bağlantısı,ilgisi var mı?
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Destinyy - 25 Mart 2019, 13:32:38
bu radar biriminde kaç modül sığdıracak aselsan merak ediyorum cidden.abd f 35 lerdeki aesa da 1000 modül sığdırmıştı  bakalım biz ne kadar sığdıracağız.600 700 lü rakamlar bile muhteşem olacaktır
Bu durum değişkenlik gösterir. Her uçağın burun yapısı ve hacimi bir değildir. Evrensel bir radar savaş uçakları için yok. Platforma özgü çözümler var. Dolayısı ile F-16 ile F-35'in burun nitelikleri aynı olmadığından birbirlerine oranla farklılık olacaktır. Amerikalıların Viperlara taktığı radarlar karşılaştırmak daha doğru olur.

F-35'in radarı zaten sadece bir radar değil çok farklı görevlerde yapabiliyor. Radar demekde doğru olmaz ona...

AESA radar teknolojisinin ÇAFRAD radar teknolojisi ile bağlantısı,ilgisi var mı?
Bağlantısından kasıt nitelik ise ikiside AESA nitelikli bir radar. Kasıt başka bir şey ise ben birinin diğerinden elde edilen sonuçlarla geliştirildiğini düşünmüyorum bence ortak bir çalışmanın ürünleridir. Bu yetkinlik oldukdan sonra zaten gerisi tasarım meselesi diğer faktörleri teknolojik gelişmişlik belirler. Mesela yukarıda AVCI üstadın TR modül kıyaslamaları gibi..

Misal Amerikalılar GaAS tabanlı T/R modül kullanıyorlar diye biliyorum Viperların radarında biz muhtemelen GaN T/R kullanacağız. İkisi arasındaki ağırlık faktörleri nedir bilmiyorum ancak GaN transmistörlere çok daha fazla güç basabiliyorsunuz buda çok daha güçlü yayın çok daha uzun menzil anlamına geliyor.

Thales'in bizden Smart-S T/R modüllerini istemesi gibi bizim radarlarımızda klasik Smart'lardan farklı muhtemelen çıkış gücü daha yüksek radarlar.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: BATTLESTAR - 25 Mart 2019, 18:13:52
Bu konuya yorum yapmadan başka bir konuyla giriş yapayım.

Arkadaşlar Stealth uçaklar çıktığından beri 4. nesil savaş uçaklarını ve tabi altını kaldırıp da bu uçakları vurmayı denemek İM-KAN-SIZ. Çünkü klasik radarların ki buna bizim en üst seviye uçağımız block 50+'lar 'da dahil bu 5. nesil uçakları tespit edip vurmaları imkansız. Yani adam sizi tespit eder, ister amraam atar ister yaklaşır sidewinder atar.

4.5 ve 5. nesil uçaklar ki bunlarda Aesa taşıyan uçaklar diyelim bunlarda kendi radarları içinde farklılaşıyor o ayrı ama genelinde bu uçaklarda anca 5. nesil stealth uçakları 40-50 km içinde kızılötesi füze menzilinde anca  tespit edebilecek bir radara sahipler ki buda karşıdaki stealth uçağın yine bvr menzilinde sizi rahatça vurması demek.

Ama tabi 5. nesil uçakların bir avantajı sizde stealthsiniz ve rcs'niz düşük siz onu o da sizi göremiyor. Hatta bizim awacslardaki Mesa'lar bile Stealth uçağı amraam menzili üstünde tespit edemiyor.

Yani nedir ? RCS'si düşük uçaklar yüksek uçakları her türlü vurur. Ve pasif sensör teknolojisi ne kadar gelişse de bu uzun bir süre böyle devam edecek. Bu bozulsa da stealth uçaklar bunu bir üstünlük olmasa da avantaj olarak devam ettirecek.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uzun bir girizgahtan sonra konumuza dönelim. Arkadaşlar savaş uçağı radarlarınıda menzilleri ve farklı radar alanlarını tespit kabiliyetleri ve çalışma prensiplerine göre konvansiyonel ve aesa ve kısa, orta, uzun menzilli olarak tanımlamamız mümkün.

Elimizdeki en iyi uçak radarımızı apg-68 v9'ler konvansiyonel radarların kısa-orta hadi orta menzil klasmanında diyebileceğimiz bir radar. Hani şöyle deyim 4. ve 4.5 nesil uçakları elimizdeki Amraam C-7'lerin menzilinden daha alt bir menzilde tespit ihtimali var. Ama tabi işin içine kara radarları, awacs vs. girer o ayrı. Ama savaş ortamında oda nereye kadar.

Hani bizim f-16'larla karşılayıp vururuz ya dediğimiz mısır rafaleleri varya seni kafadan 2katı menzilden tespit edip sen onu tespit edemeden vurma kabiliyetine sahip, Sudi ef-2000'leri ise 4 katı menzilden yakalayıp sen onu tespit edemeden seni vurma kabiliyeti var. 5. nesillere girmiyorum daha.Onlar ayrı bir dünya. Meteor füzesiyle birlikte bu seni tespit ettikleri 2-4 katı menziller var ya direk oradan seni vurma kabiliyetine sahip olacak hatta senin anca onu tespit edebileceğin menzilin 1.5-2 katından sana no escape zone'dan yani tillahı olsan kaçamayacağın menzilden angaje olacak.

Tehlikenin bu kadar farkındaysanız böyle bir geliştirmenin ne kadar önemli olduğunu anlamışsınızdır. ŞİMDİ BURADA SİZİNDE AKLINIZI ÇELEN BİR KAÇ SORU VAR. 1-) F-16'LARA TAKILACAK RADAR KABİLİYETİ NE OLACAK ? 2-) BU RADAR VE MUHTEMELEN ÖZGÜR MODERNİZASYONU UÇAĞI HANGİ SEVİYEYE GETİRECEK ?


1-) F-16'LARA TAKILACAK RADAR KABİLİYETİ NE OLACAK ?

Gayet ucu açık bir soru. Ancak bizi bir raya oturtacak bazı parametreler var. Nedir ? Kullandığınız radarın menzilini belirleyen en önemli etmen kullandığınız T/R modülü sayısıdır. Bu sayıyı da uçağın burun konisinin genişliği etkiler. O yüzden F-16'ların koni genişliğini düşününce APG-77, Caesar, APG-63, APG-81, RBE-2 sınıfı bir radar beklemeyelim. Ama TF-X 'in radarı bu sınıf olacak büyük ihtimal.

Peki ne bekleyebiliriz ? Tahminen APG-80-RBE-2 arası bir radar çıkacak . Aslında GAN tabanlı ve 660 mmlik burun konisini maksimum kullanacak bir radar ile RBE-2 radarından daha iyi bir radar olma ihtimalide var. Ama bu çok fazla güç çekmesi anlamına gelir bu işin yazılım vb. farklı boyutlarıda var. Zaten bu modernizasyon biraz'da apg-68 v9'a sahip olmayan ve form olarak f-16'nın manevrası en yüksek versiyonu f-16 block 30'ları muhtemel bir yunan viper modernizasyonuna karşı modernize ederek özellikle Tf-x'e kadar 30-40 uçaklık filo içi bir stop-gap avcı çözümü diyebiliriz. Bu yüzden APG-80'e eşit veya bir miktar iyi bir radar beklememiz lazım.


2-) BU RADAR VE MUHTEMELEN ÖZGÜR MODERNİZASYONU UÇAĞI HANGİ SEVİYEYE GETİRECEK ?

Şimdi Hava üstünlük özelinde baktığımızda bu radar seviye olarak bu uçağı F-22,F-35, F-15 Strike Eagle, F-18, Eurofighter, Rafale F-4 dışındaki tüm uçaklardan avantajlı kılar.(Batı Bloğu) Ama başka çok önemli bir durum daha var. Oda bvr füze menzili. Bizim elimizde şu an 100 civarı C-7 Füzesi var Maksimum menzil 105-120 km arasında. Ancak bu radar bir anlam bulması için bizim elimizde iyi bir bvr füzeyede ihtiyacımız var. Bu füze 65 km menzilli Bozdoğan değil. Bu füze ya yeni bir füze yada 160 km menzilli Aim-120D Amraam veya 320 Km menzilli Meteor füzesi.Eğer böyle bir füze takmaz isek Aim-120 C-7 ile devam edersek 120D veya Meteor'a sahip F-16 Viper, F-15C, Jas-39, Rafale F-1/2/3'lar bizim F-16 Özgün'den daha avantajlı konuma geçer. Kaldı ki elde de 100 C-7 var. O yüzden iyi bir füze lazım.

Tabi bu işin birde doğu bloğu kısmı var. O iş çok daha karmaşık ve en az bu yazı kadar bir araştırma gerektiriyor. Ama şöyle üstün körü bir araştırma ile C-7 ile Mig-29'dan daha iyi Aim-120D  ve üstü ile Su-27'den daha avantajı bir uçak olması mümkün. Bu arada Akıncının muhtemel burun konisi ve ona yerleştirilecek radar ve onun tahmini kapsamı bu uçaklardan daha kötü olacağı ve bozdoğanla tahmini etkinliğinin malumu hakkında bir fikir edinmeniz mümkün.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: ACE - 25 Mart 2019, 19:36:58
Aktif ve pasif uzaktan algılama teknolojisi adeta bir sidik yarışına döndü ve asıl düğüm elektromanyetik dalga boylarını silah olarak kullanma aşamasında gibi görünüyor. Elektromanyetizme yeterli araştırmayı sağlamamız gerekiyor.

Gün gelecek ve koca eti mikrodalga fırında 2 dk içinde pişirir gibi düşman füzesi veya uçağını da havada füzesiz topsuz imha edebileceksiniz.

Elektromanyetik dalgalara hakim oldukça frekansı bilinen işlemcilere bağlantısız girilebilir, telefonlar sadece konum bilgisiyle dinlenebilir, depolanmış mühimmatlar veya savaş uçakları park halinde patlatılabilir. Hatta bırakın telefonu etrafınızda ses dalgalarınızın çarptığı rijit bir cisimden bile konuşmalarınız çözülebilir. Hem de kilometrelerce uzaktan hatta uydudan. Belki bazları futuristik gelse de zamanında biri uzaydan bakıp da tarlanızdaki ürünü frekans ve albedo farkından dolayı tahmin edebildiğini hatta üründeki hastalığı da teşhis edebildiğini söylese inanmazdınız. Ama şu an modern tüm Tarım Bakanlıkları bunu kullanıyor. 

Radar konusunda da uydu üzerinden çığır açacak bir ürünün geleceğini tahmin ediyorum. Açısal olarak SAR gibi etrafı gezerken dünya yuvarlaklığının getirdiği menzil kısıtlamalarından çok etkilenmeyen ve uçakları dik açıdan daha rahat yakalayabilen. Hatta diğer uydularla Korelasyonlu olarak çalışıp üç boyutta keskinliği arttıran. Bunu da radarı olmayan bir uçakla bile paylaşabilen.

Sabah akşam bu konuda deneyler yapması gereken bir enstitüye ihtiyacımız var. Askeri anlamda hiç işe yaramasa bile MR cihazı gibi buluşlara yol açar.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 25 Mart 2019, 20:11:26
AESA radarımız tahminen ne zaman hazır hale gelir?
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Alpars - 16 Temmuz 2020, 09:17:25
Evet var serkan hocam. Çafrad da bir aesa tipli anten kullanan radar. 
Başlık: Milli AESA uçak üstü radar projesi.
Gönderen: カメせ - 06 Ağustos 2020, 03:53:32
Alıntı
(http://wowturkey.com/tr828/boracetkin_multi_int.png)
https://mobile.twitter.com/Dromercay/status/1289231371366354944 (https://mobile.twitter.com/Dromercay/status/1289231371366354944)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi.
Gönderen: ugurkarakaya25 - 06 Ağustos 2020, 15:25:32
Alıntı
([url]http://wowturkey.com/tr828/boracetkin_multi_int.png[/url])
[url]https://mobile.twitter.com/Dromercay/status/1289231371366354944[/url] ([url]https://mobile.twitter.com/Dromercay/status/1289231371366354944[/url])


Hocam bu proje hava soj projesinden ayrı bir proje mi?
Başlık: AKINCI ve F-16 platformları için AESA.
Gönderen: カメせ - 14 Kasım 2020, 21:04:19
Alıntı
Türk Silahlı Kuvvetleri, AKINCI İnsansız Hava Aracı ve F-16 Fighting Falcon savaş uçağına gerçekleştirilecek uygulamalar ile Milli AESA Radar teknolojisi ile tanışacak.
(https://www.savunmasanayist.com/wp-content/uploads/2020/11/F-16-AESA-Radar.jpg)
“Kısa sürede AESA Radarı, F-16’lara takmış olacağız”

Türk Silahlı Kuvvetleri, AKINCI İnsansız Hava Aracı ve F-16 Fighting Falcon savaş uçağına gerçekleştirilecek uygulamalar ile Milli AESA Radar teknolojisi ile tanışacak.

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki F-16 Fighting Falcon savaş uçaklarında kullanılmak üzere; Çok Fonksiyonlu AESA Burun Radarı’nın geliştirilmesi için SSB, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve ASELSAN arasında, 2018 yılında bir protokol imzalanmış ve radar geliştirme çalışmalarına başlanılmıştı. 2018 yılında imzalanan bu çoklu protokolü, 2019 yılında T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanyii Başkanlığı (SSB) ile ASELSAN arasında imzalanan “F-16 AESA Burun Radarı Geliştirilmesi Projesi Faz-1 Protokolü” takip etmişti.
(https://www.savunmasanayist.com/wp-content/uploads/2020/11/SSB-Soylesi-4.jpg)
Geçtiğimiz günlerde SavunmaSanayiST.com’un sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, ASELSAN tarafından yürütülen AESA Radar geliştirme projelerindeki son duruma değindi.

Prof. Dr. İsmail DEMİR, “AESA radarda da çalışmalar devam ediyor. Çok kısa sürede AESA radarı, F-16’larımıza takmış olacağız ki bu iki çalışma da yine bizim Milli Muharip Uçak konusunda atmamız gerek adımlardı. Böylece ön almış olduk. F-16’ların da bu anlamda modernize edilmesi hatta yapısal ve aviyonik modernizasyonlarının da yapılması, uçakların ömrünü daha da uzatacaktır diye düşünüyoruz.” açıklamalarında bulundu.

SavunmaSanayiST tarafından yöneltilen “Sayın Başkan, F-16’dan önce AKINCI’da AESA radar görebilir miyiz?” şeklindeki soruyu da yanıtlayan Başkan DEMİR, “Görebiliriz. Bu AESA radar, aşama aşama gidecek. Nihai aşaması birkaç yıl sonra son bulacak ama ilk modeller, havacılıkta olduğu gibi geliştirile geliştirile devam edecek.” dedi.
ASELSAN’ın ilk AESA Radar teslimatını, 2021 yılında gerçekleştireceği tahmin ediliyor.
https://www.savunmasanayist.com/aselsan-akinci-f-16-aesa-radar/ (https://www.savunmasanayist.com/aselsan-akinci-f-16-aesa-radar/)
Başlık: Milli AESA radar projesi
Gönderen: カメせ - 18 Ağustos 2021, 08:01:04
Alıntı
Aselsan şirketi tarafından f-16, mius, akıncı ve MMU için geliştirilen galyum nitrür tabanlı aesa radarı projesi ilk kez görüntülendi.

Bu yıl içerisinde akıncıya
2022 içersinde ise f-16 savaş uçağına entegre edilecek

Bu radarın daha gelişmiş bir versiyonu mmu da kullanılacak
(https://pbs.twimg.com/media/E9BgxdNXsAE44nk?format=jpg&name=medium)
(https://pbs.twimg.com/media/E9BgyINXoAAyY_3?format=jpg&name=medium)
(https://pbs.twimg.com/media/E9Bgy79XMAoE7P9?format=jpg&name=medium)
(https://pbs.twimg.com/media/E9BgzomXsAEtXJb?format=jpg&name=medium)
https://mobile.twitter.com/Action1041
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 18 Ağustos 2021, 09:01:01
Yılın en önemli haberi işte bu....

Tamamen oldu mu şimdi bu radar  , bitti mi , seri üretim için hazır mı?

Fuarda sorma imkanı oldu mu?
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mavi1991 - 18 Ağustos 2021, 13:54:20
Esas soru prototip var mı ?
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Yasar - 18 Ağustos 2021, 17:43:35
Esas soru prototip var mı ?
Mantıken, bu sene içerisinde Akıncı’ya , önümüzdeki sene de F16’ya takılarak entegrasyonu yapılacak ise prototipleri yapılmış olması gerekir.
Ama bizimkilerin hiç bir işinde mantık aramamaya da alıştık!
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mavi1991 - 18 Ağustos 2021, 19:40:47
plastik önümüze koyup bu sene radar mı çıkaracaklar ?  ;D
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 18 Ağustos 2021, 20:46:08
Esas soru prototip var mı ?
Mantıken, bu sene içerisinde Akıncı’ya , önümüzdeki sene de F16’ya takılarak entegrasyonu yapılacak ise prototipleri yapılmış olması gerekir.
Ama bizimkilerin hiç bir işinde mantık aramamaya da alıştık!

Radar ve balistik füzeler söz konusu olunca biraz ketum oluyorlar diye biliyorum. Akınca'ya konulursa prototip var mı yok mu anlarız.  :D
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: malaga - 20 Ağustos 2021, 10:42:32
Belkide ucuyordur nerden biliyorsunuz
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 20 Ağustos 2021, 10:46:44
Belkide ucuyordur nerden biliyorsunuz

Bir duyum mu aldınız ?
Başlık: AESA radar projesi
Gönderen: カメせ - 28 Eylül 2021, 18:44:05
Alıntı
(https://pbs.twimg.com/media/FAWjMQxXsAELfof?format=jpg&name=medium)
AESELSAN GaN tabanlı AESA burun radarı sıvı soğutmalı bir radar. Radarın hem AESA anteni, hem de GASİB olarak anılan ve sistemin beynini oluşturan Gönderme Alma ve Sinya İşleme Birimi sıvı soğutmalı olarak tasarlanmıştır.
https://mobile.twitter.com/BRAHMSNNETC1
Başlık: Ynt: AESA radar projesi
Gönderen: Yasar - 29 Eylül 2021, 17:13:00
Alıntı
(https://pbs.twimg.com/media/FAWjMQxXsAELfof?format=jpg&name=medium)
AESELSAN GaN tabanlı AESA burun radarı sıvı soğutmalı bir radar. Radarın hem AESA anteni, hem de GASİB olarak anılan ve sistemin beynini oluşturan Gönderme Alma ve Sinya İşleme Birimi sıvı soğutmalı olarak tasarlanmıştır.
https://mobile.twitter.com/BRAHMSNNETC1
İbrahim Sünnetçi’yi takip ederseniz göreceksiniz, henüz tam hazır değil GaN tabanlı Aesa!
Başlık: AESA Radarının AKINCI TİHA Entegrasyonu Başladı.
Gönderen: カメせ - 08 Ekim 2021, 21:26:54
Alıntı
Milli AESA Radarının AKINCI TİHA Entegrasyonu Başladı.
(https://pbs.twimg.com/card_img/1446513816527908877/nWczmMrO?format=jpg&name=medium)
"F-16 Viper’daki APG- 83 radarından daha iyi olacak"
Yerli ve milli AESA burun radarının 2022 yılı içerisinde Fabrika Kabul Testleri’nin tamamlanması hedefleniyor.
defenceturk.net
Milli AESA Radarının AKINCI TİHA Entegrasyonu Başladı.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 08 Ekim 2021, 21:35:47
MİUS ve Hürjet için de çok uygun bir radar bu. Bir an önce işler hale gelmeli.
Başlık: ASELSAN’ın AESA SAR Podu Uçuş Testlerine Başlıyor.
Gönderen: カメせ - 09 Ekim 2021, 20:32:39
Alıntı
ASELSAN’ın AESA SAR Podu Uçuş Testlerine Başlıyor.
(https://pbs.twimg.com/media/FEJrvv-XMAAfHy9?format=jpg&name=medium)
(https://pbs.twimg.com/media/FEJrxOxWQAMcPr1?format=jpg&name=medium)
🔸AESA SAR Podunun 2022 yılında başlaması planlan test uçuşlarını takiben tedarike yönelik projelendirme olursa 2023 yılı içerisinde ürün kullanıma hazır hale getirilebilecek.
https://defenceturk.net/aselsanin-aesa
Başlık: TB-2'nin faydalı yükleri arasına AESA radarı da kattı.
Gönderen: カメせ - 14 Kasım 2021, 21:56:19
Alıntı
Baykar Savunma, Bayraktar TB-2'nin faydalı yükleri arasına AESA radarı da kattı.
(https://pbs.twimg.com/media/FEJWztrXEAMeNul?format=png&name=medium)
(https://pbs.twimg.com/media/FEJrvv-XMAAfHy9?format=jpg&name=medium)
(https://pbs.twimg.com/media/FEJrxOxWQAMcPr1?format=jpg&name=medium)
https://baykartech.com/tr/uav/bayraktar-tb2/
https://mobile.twitter.com/kimlikci_954
Başlık: Easa Radarı 2023'te uçak üzerine koymayı düşünüyoruz.
Gönderen: カメせ - 09 Aralık 2021, 21:54:03
Alıntı
(https://pbs.twimg.com/media/FF_mLb0WUAEh_c3?format=jpg&name=medium)
SavunmaSanayii Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref Can:

2022 içerisinde, AESA radarı, bir insansız hava aracında görev yapmaya başlayacak.

Akabinde 2023'te de uçak üzerine koymayı düşünüyoruz. Hurjet, F16 ve Akıncı, ASAMA-ll ile aynı AESA radarını kullanacak.
https://mobile.twitter.com/TyrannosurusRex
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 10 Aralık 2021, 20:16:41
Alıntı
(https://pbs.twimg.com/media/FF_mLb0WUAEh_c3?format=jpg&name=medium)
SavunmaSanayii Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref Can:

2022 içerisinde, AESA radarı, bir insansız hava aracında görev yapmaya başlayacak.

Akabinde 2023'te de uçak üzerine koymayı düşünüyoruz. Hurjet, F16 ve Akıncı, ASAMA-ll ile aynı AESA radarını kullanacak.
https://mobile.twitter.com/TyrannosurusRex


"Hürjet, F16 ve Akıncı, ASAMA-ll ile aynı AESA radarını kullanacak."

Bu ne demek ? Bunların burun konilerinin büyüklüğü aynı değil ki aynı AESA radarı nasıl kullanacaklar acaba?
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: korsan - 11 Aralık 2021, 11:50:14
nerede okuduğumu hatırlayamıyorum;  ama radar içindeki transistör sayısı değişiyor,  büyük radarda atıyorum bin tane transistör varsa küçüğünde yüz tane olacak  yanlış anlamadıysam.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 11 Aralık 2021, 12:21:12
nerede okuduğumu hatırlayamıyorum;  ama radar içindeki transistör sayısı değişiyor,  büyük radarda atıyorum bin tane transistör varsa küçüğünde yüz tane olacak  yanlış anlamadıysam.

Transistor değil, t/r modül sayısı değişiyor.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Yasar - 11 Aralık 2021, 13:01:51
nerede okuduğumu hatırlayamıyorum;  ama radar içindeki transistör sayısı değişiyor,  büyük radarda atıyorum bin tane transistör varsa küçüğünde yüz tane olacak  yanlış anlamadıysam.
Sn Merzifonlu’nun dediği gibi T/R modüllerinin sayısı artar ya da yükselir.
T : Transmit
R : Receive
Yani Verici/Alıcı modül sayısından bahsediliyor.
Sn serkan1976’da haklı. T/R sayısı değişince radarın, en başta, ebadı, sonra gücü, çektiği akım miktarı, sinyal üretimi, faz değişimi, ve bunları proses eden bilgisayar larda farklılaşır.
F16’daki Aesa radarının birkaç T/R modülünü eksiltip Hürjet’te takalım olmaz.
Başlık: MURAD F-16/İHA AESA Radarı.
Gönderen: カメせ - 14 Mayıs 2022, 15:42:43
Alıntı
MURAD F-16/İHA AESA Radarı.
F-16-AESA-Radar

Ahmet AKYOL tarafından yapılan açıklamaya göre; MURAD F-16/İHA AESA Radarı’nın prototip üretimi tamamlandı. Halihazırda MURAD’ın entegrasyon, test ve deneme fazına geçilmiş durumda.

(https://www.savunmasanayist.com/wp-content/uploads/2020/11/F-16-AESA-Radar.jpg)https://www.savunmasanayist.com/eralp-ve-murad-radarlarinda-son-durum/ (https://www.savunmasanayist.com/eralp-ve-murad-radarlarinda-son-durum/)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: fırtına06 - 14 Mayıs 2022, 17:39:31
Hayırlısıyla bir bitse de ona buna ağız eğmek zorunda kalmasak..
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 14 Mayıs 2022, 19:15:34
Şu yapımı tamamlanmış AESA radarımızın prototipinin bir resmi yok mu ?
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Yasar - 14 Mayıs 2022, 20:19:04
Hakikaten gelen haberlere göre GaN tabanlı Aesa radarını F16’lar için bitirip entegrasyon testlerine başlıyorsak , çok büyük başarı.
Umarım, ABD den gelebilecek itirazlara bakmadan elimizdeki tüm Block 30 ve 40’ları “Özgür” hale getiririz. Bu radarlar ile bizim F16’lara kafa tutacak uçak kalmaz civarda. (F35’in stealth özelliği hariç)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 14 Mayıs 2022, 21:46:49
Gerçekten gelen haberler doğruysa F-22'nin bir tık altı ; F-35'in bir tık üstü AESA radar yapmak mükemmel bir başarı...
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mavi1991 - 14 Mayıs 2022, 22:46:30
Arkadaşlar nasıl ölçütünüz bu radarın performansını
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Yasar - 15 Mayıs 2022, 00:11:33
Arkadaşlar nasıl ölçütünüz bu radarın performansını
Bu bizim ölçmemiz değil Sn mavi 1999.
SSB başkanı İ Demir ve ASELSAN yetkililerinin verdiği demeçlerde konuşulan şeylerdi. GaN tabanlı Aesa radarının üstünlüğü ortada. RB22 radarı 800 T/R modülü (GaAs tabanlı) kullanırken, bizim radar GaN tabanlı 1000+ modül kullanacak. (Hemen her f16 burnuna giren modül sayısı bu kadar). F16V70 standart uçaklarında kullanılan An/Apg83 radarı 45 knot menzilde hedefleme yapabilirken, Birleşik Arap Emirliği F16V60 uçakları için yapılan 1000 modüllü An/apg80 radarı 65knot menzilden hedefleme yapabiliyor. Bizim GaN tabanlı bunun da ötesinde performansı olacak bir radar.
F22’deki an/apg77 radarı ise 1956 GaAs modülü ile çok kuvvetli bir radar. 87 knot menzilden hedefleme yapabiliyor. F35’e takılan An/apg81 radarı ise 1676 modüllü ve f22 radarından biraz daha kısa menzilli olmasına rağmen (79knot) daha akıllı çalışan bir radar.
Yetkililerin verdiği bilgi, bizim radarın f22 radarına yakın, en az f35 radarı kadar, hatta belki daha iyi olacağı şeklindeydi. (Tabii f35 için yeni bir GaN tabanlı radar geliştiriyorlar. O değil konuşulan)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mehmet05 - 15 Mayıs 2022, 00:24:23
Verdiğiniz menziller 1 metrekare veya altı RCS için mi ? Aksi taktirde özellikle F-22 ve F-35 olmak üzere menzilleri genel kaynaklarda açıklanana göre kısa gibi .
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Yasar - 15 Mayıs 2022, 00:53:54
Verdiğiniz menziller 1 metrekare veya altı RCS için mi ? Aksi taktirde özellikle F-22 ve F-35 olmak üzere menzilleri genel kaaynaklarda açıklanana göre kısa gibi .
Bunlar hedefleme (targeting ranges) menzilleri. Yoksa f22 radarı 400+km’den 1m2 olan hedefini görüyor. F35 radarı 1m2 hedefi 250+ km den görüyor.
Görmek başka, hedefi kilit altına almak başka!
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mehmet05 - 15 Mayıs 2022, 00:57:55
Teşekkürler, radar kilidi atma menzili anlamında yani .
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Yasar - 15 Mayıs 2022, 16:03:08
Teşekkürler, radar kilidi atma menzili anlamında yani .
Aynen.
Bakarsanız aşağıdaki grafiğe an/apg83’ün çok ta geniş bir görüş sahası olmadığını anlayacaksınız. En aşağıdaki bizim şu anda f16’larımızda kullandığımız radar. Aesa olmadığından kendini belli ediyor ve dışarıdan gelecek karıştırmalara açık. Ama onun dışında f16v70 radarından çokta geride değil.
En üstteki apg80 radarı Birleşik Arap Emirlikleri f16V60 uçakları için yapılmış radar.
(https://www.researchgate.net/publication/337985199/figure/fig1/AS:837130926444544@1576598974014/Estimated-detection-ranges-vs-scan-angle-th-against-a-target-of-1-m-RCS-for-the-radars.jpg)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: emre34 - 16 Mayıs 2022, 11:02:05
Teşekkürler, radar kilidi atma menzili anlamında yani .
Aynen.
Bakarsanız aşağıdaki grafiğe an/apg83’ün çok ta geniş bir görüş sahası olmadığını anlayacaksınız. En aşağıdaki bizim şu anda f16’larımızda kullandığımız radar. Aesa olmadığından kendini belli ediyor ve dışarıdan gelecek karıştırmalara açık. Ama onun dışında f16v70 radarından çokta geride değil.
En üstteki apg80 radarı Birleşik Arap Emirlikleri f16V60 uçakları için yapılmış radar.
(https://www.researchgate.net/publication/337985199/figure/fig1/AS:837130926444544@1576598974014/Estimated-detection-ranges-vs-scan-angle-th-against-a-target-of-1-m-RCS-for-the-radars.jpg)
Hocam biz şimdi block 30 ve 40 lara bunları istediğimiz gibi ekleyip mordenize edebilir miyiz bu blockların kaynak kodları verildi diye biliyorum bu yüzden istediğimiz radarı ve füzeyi ekleyebiliriz doğru mudur
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Yasar - 16 Mayıs 2022, 15:23:30
Teşekkürler, radar kilidi atma menzili anlamında yani .
Aynen.
Bakarsanız aşağıdaki grafiğe an/apg83’ün çok ta geniş bir görüş sahası olmadığını anlayacaksınız. En aşağıdaki bizim şu anda f16’larımızda kullandığımız radar. Aesa olmadığından kendini belli ediyor ve dışarıdan gelecek karıştırmalara açık. Ama onun dışında f16v70 radarından çokta geride değil.
En üstteki apg80 radarı Birleşik Arap Emirlikleri f16V60 uçakları için yapılmış radar.
(https://www.researchgate.net/publication/337985199/figure/fig1/AS:837130926444544@1576598974014/Estimated-detection-ranges-vs-scan-angle-th-against-a-target-of-1-m-RCS-for-the-radars.jpg)
Hocam biz şimdi block 30 ve 40 lara bunları istediğimiz gibi ekleyip mordenize edebilir miyiz bu blockların kaynak kodları verildi diye biliyorum bu yüzden istediğimiz radarı ve füzeyi ekleyebiliriz doğru mudur
Benim bildiğim, f16’ların alım kontratında, uçaklara 25 ya da 30 sene boyunca dokunamıyoruz diye bir şerh var. Ondan sonra üzerinde değişiklik yapabiliyoruz. Bu zamanı 30 sene olarak alırsanız 2017 yılından itibaren 2020’ye kadar süre içerisinde tüm Block 30’lar bu şerhin dışında kalmış oluyor. Onun için de bizim yetkililer önce Block 30’ları “Özgür”leştireceğiz diye söylemlerde bulunuyorlar.
Block 40’lar ise kademeli olarak 2020’den 2026’ya kadar bu sürenin dışına taşıyorlar. Onlarda Block 30’lardan sonra özgürleştirilebilirler.
Ekteki linkteki listeyi incelerseniz aldığımız her uçağın kuyruk numarası ve alım tarihi var.

https://www.f-16.net/f-16_users_article21.html (https://www.f-16.net/f-16_users_article21.html)

Bize sınırlı mühimmat takabilme için bazı kodlara erişim izni verildi. Ancak, uçakların asıl uçuş kontrol bilgisayarının kaynak kodları verilmedi. Biz birçok mühimmatımızı her F16 uçağımıza ABD mühimmatıymış gibi tanıtıyoruz. (Örneğin; HGK ve KGK ları JDAM ve JSOW olarak, Gökdoğan ve Bozdoğan’ı Aım9x ve Amraam olarak)
Özgür proğramı onun için geliştirildi. Tüm uçuş kontrol bilgisayarı proğramı da özgün,  Özgür olan uçakların.
Bu durumda uçağa her türlü , her noktasında müdahelede bulunabiliyoruz.


Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 16 Mayıs 2022, 16:35:20
Teşekkürler, radar kilidi atma menzili anlamında yani .
Aynen.
Bakarsanız aşağıdaki grafiğe an/apg83’ün çok ta geniş bir görüş sahası olmadığını anlayacaksınız. En aşağıdaki bizim şu anda f16’larımızda kullandığımız radar. Aesa olmadığından kendini belli ediyor ve dışarıdan gelecek karıştırmalara açık. Ama onun dışında f16v70 radarından çokta geride değil.
En üstteki apg80 radarı Birleşik Arap Emirlikleri f16V60 uçakları için yapılmış radar.
(https://www.researchgate.net/publication/337985199/figure/fig1/AS:837130926444544@1576598974014/Estimated-detection-ranges-vs-scan-angle-th-against-a-target-of-1-m-RCS-for-the-radars.jpg)

Bizim ASELSAN AESA radarını  bu şekilde nereye yerleştirebiliriz , gelen teknik bilgilere göre?
Şöyle bir daire de siz çizebilir misiniz?
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Yasar - 16 Mayıs 2022, 17:07:07
Teşekkürler, radar kilidi atma menzili anlamında yani .
Aynen.
Bakarsanız aşağıdaki grafiğe an/apg83’ün çok ta geniş bir görüş sahası olmadığını anlayacaksınız. En aşağıdaki bizim şu anda f16’larımızda kullandığımız radar. Aesa olmadığından kendini belli ediyor ve dışarıdan gelecek karıştırmalara açık. Ama onun dışında f16v70 radarından çokta geride değil.
En üstteki apg80 radarı Birleşik Arap Emirlikleri f16V60 uçakları için yapılmış radar.
(https://www.researchgate.net/publication/337985199/figure/fig1/AS:837130926444544@1576598974014/Estimated-detection-ranges-vs-scan-angle-th-against-a-target-of-1-m-RCS-for-the-radars.jpg)

Bizim ASELSAN AESA radarını  bu şekilde nereye yerleştirebiliriz , gelen teknik bilgilere göre?
Şöyle bir daire de siz çizebilir misiniz?
Sn Serkan1976,
Onu yapabilsem bilgisayar mühendisliğine girerdim herhalde😂
Zaten bu grafiğe de sığmazdı. Kenarlarda +/- 60 derecenin ötesinde ve altında , yukarıda da 80 knot dairesi civarında bir yere oturması lazım.
Aşağıda GaN modüllü Gripen le Rus uçaklarına atılan Meteor ve APG83’lü V70’den atılan Amraam 120 arasındaki fark ortada. Daha da ötesi, GaN tabanlı Aesa ile yan açılar çok genişliyor.

(https://pbs.twimg.com/media/ElX5rKIX0AASZbg?format=jpg&name=900x900)

Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 16 Mayıs 2022, 17:15:48
Yani APG-80'in (sarı daire) çok ötesinde ve yanlara daha geniş açılı bir tespit kapasitesi mi olacak yerli AESA'nın?
Sayın Yaşar ; hala radarımızın kabiliyet dairesini çizmenizi bekliyorum , gözümde başka türlü canlanmıyor...
Zamanında Yalçın abinin "yaşlandırma" çizimi gibi olmasın ama  :D :D :D

(https://i.ibb.co/LxYLmZw/Yal-n-abi-ya-land-rma.webp) (https://ibb.co/fkqhfxR)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Yasar - 16 Mayıs 2022, 22:14:08
Yani APG-80'in (sarı daire) çok ötesinde ve yanlara daha geniş açılı bir tespit kapasitesi mi olacak yerli AESA'nın?
Düz mantık bunu gösteriyor. GaN tabanlı Gripen radarı (Gripen’in burun yapısı küçük olmasına rağmen - 1000 T/R modül sığıyor) Nasıl daha etkin olabiliyorsa bizimki de dedikleri gibi GaN tabanlı olursa en az böyle bir performans sergileyecektir. (Rafale’de 838 GaAs modül var)

(https://euro-sd.com/wp-content/uploads/2020/07/aesa-radar.jpg)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 16 Mayıs 2022, 22:21:50
MMU için de AESA radar çalışmaları da başladı mı? Yoksa F-16 AESA radarımızın performansını mı görmek isteyecekler...?
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mehmet05 - 16 Mayıs 2022, 22:36:10
Muhtemelen Özgür Radarı yapısı üzerine modül sayısı artışı ve yazılım modernleştirme ile gerçekleşecektir MMU radarı. Ama önemli bir diğer faktör MMU'da kanatların  ve gövde veya dümenin  bazı yüzeylerine de modül yerleştirilebilecek olması. Yani MMU radarı ön taraf kadar uzun menzilli olmasa da muhtemelen yan, arka sektörleri de görebilecek.   
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: TCG Dumlupınar - 17 Mayıs 2022, 13:26:04


Bizim ASELSAN AESA radarını  bu şekilde nereye yerleştirebiliriz , gelen teknik bilgilere göre?
Şöyle bir daire de siz çizebilir misiniz?

(https://imgyukle.com/f/2022/05/17/Rt13k1.jpg)

Şöyle birşey olurdu herhalde, paintte bukadar oluyor. =) He? Ne dersin Yaşar hocam? böyle birşey mi bekliyoruz sistemden?
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 17 Mayıs 2022, 14:13:18


Bizim ASELSAN AESA radarını  bu şekilde nereye yerleştirebiliriz , gelen teknik bilgilere göre?
Şöyle bir daire de siz çizebilir misiniz?

(https://imgyukle.com/f/2022/05/17/Rt13k1.jpg)

Şöyle birşey olurdu herhalde, paintte bukadar oluyor. =) He? Ne dersin Yaşar hocam? böyle birşey mi bekliyoruz sistemden?

Hocam çok güzel yapmışsınız da bu çizime F-35  APG-81 , F-22 APG-77 ve Yunan Rafale  RBE2   AESA radarlarını  da eklerseniz çok süper olacakmış...
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Yasar - 17 Mayıs 2022, 14:27:29


Bizim ASELSAN AESA radarını  bu şekilde nereye yerleştirebiliriz , gelen teknik bilgilere göre?
Şöyle bir daire de siz çizebilir misiniz?

(https://imgyukle.com/f/2022/05/17/Rt13k1.jpg)

Şöyle birşey olurdu herhalde, paintte bukadar oluyor. =) He? Ne dersin Yaşar hocam? böyle birşey mi bekliyoruz sistemden?
F16’lara takılacak olan GaN tabanlı radarın alt genişliğinin bu olması yakışık alır. Hedefleme menzili bu kadar uzun olur mu bilemem biraz zor 1000 TR modülü ile. Ama yaklaşır. MMU için bu çizim normal.
Başlık: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: カメせ - 09 Haziran 2022, 23:54:41
Alıntı
Gürcan Okumus.

(https://pbs.twimg.com/media/FUp0PWPXEAIE4dw?format=jpg&name=medium)
Akıncı için yeni 'hava-hava füze' çalışmaları sürüyor. TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Müdürü Gürcan Okumuş, 'Akıncı hem diğer platformlar, radar ve mühimmat kabiliyetleri arttığı noktada görmeden görüp, uzaktan etkisiz hale getirme kabiliyetine sahip olacak.' diye konuştu.

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Müdürü Gürcan Okumuş, ""Hava-hava füzeleri kapsamında da Akıncı ekibiyle beraber çalışmalar yürütüyoruz. İleriye yönelik başka platformlar da olabilir, bu yönde çalışmalar devam ediyor. Akıncı platformuna Aktif Dizin Taramalı Radar (AESA) entegrasyonu yapıldı, biliniyor, bu açık kaynaklara da yansıdı. AESA radar demek çok uzaktan algılayabilmek demek. Siz buna uygun olarak diğer ek sistemleri, mühimmatlarınızı geliştirdiğiniz noktada bu kabiliyetleri kazanabilirsiniz. Bunun operasyonel olarak kullanımı başlı başına ayrı çalışma. Bu, kuvvetimizin karar vereceği, yönlendireceği çalışmalar ama platform çok uzaktan görebilecek, radarları kullanabilecek, sizin networkunuzdaki diğer sistemlerle haberleşebilecek, veri bağlarıyla, farklı linklerle haberleşebilecek, Akıncı da bunun bir parçası olacak. Dolayısıyla hem Akıncı hem diğer platformlar, radar ve mühimmat kabiliyetleri arttığı noktada görmeden görüp, uzaktan etkisiz hale getirme kabiliyetine sahip olacak."youtu.be/QncTpzJ1UF4 (http://youtu.be/QncTpzJ1UF4)https://m.star.com.tr/savunma/akinciya-entegre-ed ...r-1716200/
Başlık: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: カメせ - 19 Haziran 2022, 14:56:50
Alıntı
Akıncı TİHA için geliştirilen AESA radar Bayraktar Kızılelma MİUS için de kullanılacak.


(https://pbs.twimg.com/media/FVnNvT6XoAM9aqr?format=jpg&name=medium)youtu.be/pxx3wtuTeHg (http://youtu.be/pxx3wtuTeHg)https://mobile.twitter.com/ssysfak
Başlık: AESA radarlı uçak ve füzeler devreye girecek.
Gönderen: カメせ - 08 Kasım 2022, 00:17:40
Alıntı
AESA radarlı uçak ve  füzeler devreye girecek.

SSB İsmail DEMİR:

(https://pbs.twimg.com/media/Fg-kJ43XwAUgcdJ?format=jpg&name=900x900)
"AESA radarı olgunlaştı, belli bir noktaya geldi, bu yıl #ASELSAN'dan aldığımız sözle AKINCI'ya AESA radarını koyacağız. Daha uzun menzili gören AESA radarlı uçak ve başlıklı füzelerimiz devreye girecekler."
 
Aktif Dizin Taramalı Radar" (AESA) :
▪️Şerit SAR
▪️Nokta SAR
▪️ Yer Haritalama
▪️ Hareketli Yer Hedefi Tespiti ve Takibi
▪️Hava-Yer Mesafe Ölçme
▪️Doppler Huzme
▪️Otomatik İrtifa Belirleme

Hedef Seti:
Savaş Uçakları
Helikopterler
İnsansız Hava Araçları / İHA’lar
Seyir Füzeleri

(https://pbs.twimg.com/media/FZp0bhIWIAA288O?format=jpg&name=medium)
https://mobile.twitter.com/ogzhn_uyg
Başlık: F-16 ÖZGÜR'de de Kullanılacak! Milli AESA Radar Tanıtıldı.
Gönderen: カメせ - 10 Kasım 2022, 14:18:40
Alıntı
F-16 ÖZGÜR'de de Kullanılacak. Milli AESA Radar Tanıtıldı.

İsmail Demir' “Üzerine koyduğumuz kokpitteki aksamların tamamen dijitalleştirilmesi ve bir dizi ürünün millileştirilerek artık tamamen Türk sistemlerinin üzerine entegre edilebileceği, milli silahlarımızın kullanılabileceği bir uçaktan bahsediyoruz."


(https://pbs.twimg.com/media/FhMnqr_WAAUhOTz?format=jpg&name=medium)
(https://pbs.twimg.com/media/FhMrMURWIAI1Gyk?format=jpg&name=medium)
(https://pbs.twimg.com/media/FhMrNbKXkAEHVRd?format=jpg&name=medium)
(https://pbs.twimg.com/media/FhMrNoUX0AEXHno?format=jpg&name=medium)
(https://pbs.twimg.com/media/FhMrMGAWQAAC4RY?format=jpg&name=medium)
(https://pbs.twimg.com/media/FhMruU8WIAYkqH0?format=jpg&name=medium)
https://mobile.twitter.com/Keremhok/status/1590662609354706944?cxt=HHwWgMCqweXNlZMsAAAA
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 10 Kasım 2022, 16:04:12
Doğru mu bu haber? Aselsan Aesa radarı tanıtıldı mı?
Niye herkes sessiz peki?
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 10 Kasım 2022, 16:17:43
Doğru mu bu haber? Aselsan Aesa radarı tanıtıldı mı?
Niye herkes sessiz peki?

Tanıtıldı, evet.

Burası sessiz, çünkü olanı biteni zaten biliyoruz!

Radar yapıldı, soğutma sorunu da çözüldü. Ancak güç dağıtım işlemcisini Thales vermediği için asıl radarda gecikme var. Vakit kaybetmemek adına, asıl radarın daha az güçlü bir versiyonu Akıncıya entegre edilerek radar olgunlaştırılacak. Thales'in vermediği güç dağıtım işlemcisinin yerini alması umulan yerli işlemci da bu süre zarfında tasarlanıp üretilecek. Plan bu.

Bu arada test için seçilen Akıncı'ya veri bağı için özel eklentiler konulacak.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: baryshx - 10 Kasım 2022, 16:59:51
Doğru mu bu haber? Aselsan Aesa radarı tanıtıldı mı?
Niye herkes sessiz peki?

Tanıtıldı, evet.

Burası sessiz, çünkü olanı biteni zaten biliyoruz!

Radar yapıldı, soğutma sorunu da çözüldü. Ancak güç dağıtım işlemcisini Thales vermediği için asıl radarda gecikme var. Vakit kaybetmemek adına, asıl radarın daha az güçlü bir versiyonu Akıncıya entegre edilerek radar olgunlaştırılacak. Thales'in vermediği güç dağıtım işlemcisinin yerini alması umulan yerli işlemci da bu süre zarfında tasarlanıp üretilecek. Plan bu.

Bu arada test için seçilen Akıncı'ya veri bağı için özel eklentiler konulacak.
Şaka gibi, biz bu Thales ile ortaklıklar gerçekleştirmiyor muyduk? Ondan ürünler alıyoruz, ürünler de veriyoruz. Thales radarları için, Aselsan üretimi modüller de veriyoruz
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 10 Kasım 2022, 17:19:18
Doğru mu bu haber? Aselsan Aesa radarı tanıtıldı mı?
Niye herkes sessiz peki?

Tanıtıldı, evet.

Burası sessiz, çünkü olanı biteni zaten biliyoruz!

Radar yapıldı, soğutma sorunu da çözüldü. Ancak güç dağıtım işlemcisini Thales vermediği için asıl radarda gecikme var. Vakit kaybetmemek adına, asıl radarın daha az güçlü bir versiyonu Akıncıya entegre edilerek radar olgunlaştırılacak. Thales'in vermediği güç dağıtım işlemcisinin yerini alması umulan yerli işlemci da bu süre zarfında tasarlanıp üretilecek. Plan bu.

Bu arada test için seçilen Akıncı'ya veri bağı için özel eklentiler konulacak.

Offf bu iş de uzayacak desenize... Peki soğutma sorununun giderilmesi kadar uzun bir süre alır mı bu "güç dağıtım işlemcisini" tasarlayıp üretmek? Zor bir parça mı?
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: korsan2 - 10 Kasım 2022, 17:22:46
kaynak ne?
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 10 Kasım 2022, 17:45:32
Şaka gibi, biz bu Thales ile ortaklıklar gerçekleştirmiyor muyduk? Ondan ürünler alıyoruz, ürünler de veriyoruz. Thales radarları için, Aselsan üretimi modüller de veriyoruz

Yok, normal bir durum bu. Niye şaka olsun? Biz Thales'in taşeronuyduk. Şimdi müteahhitliğe soyunduk. Mesele bundan ibaret. Adam "kepçesini" vermek istemez, zorla mı?!

Kaldı ki bir takım siyasi sorunlar da var. Fransızlar bizi Cezayir'de kışkırtıcılık yapmakla suçluyor mesela.  ;D

kaynak ne?

Bir üyemiz. @VLS

Offf bu iş de uzayacak desenize... Peki soğutma sorununun giderilmesi kadar uzun bir süre alır mı bu "güç dağıtım işlemcisini" tasarlayıp üretmek? Zor bir parça mı?

Önceden ne tasarlayıp ne de ürettiğimiz bir parça olduğundan, ne kadar sürer ve en önemlisi istenen vasıfta olur mu, bunu bilemeyiz. Kısa da sürebilir veya CATS gibi ucu saçma sapan bir yere de varabilir. Uzak doğudan gelen sensörler olmasa CATS hala bir sergi parçasıydı mesela.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: putty - 10 Kasım 2022, 17:54:25
...Ancak güç dağıtım işlemcisini Thales vermediği için ...
Ben elektronikçi filan değilim ama güç dağıtım işlemcisi diye bir şey hiç duymadım hayatımda merak ettim Google a sordum oda duymamış.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Türkay - 10 Kasım 2022, 17:56:52
Saab dan isteyelim--ambargo kalkmadı mı..
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: putty - 10 Kasım 2022, 18:03:41
Türkün gücü gümbür gümbür geliyoruz

Error 404 (Not Found)!!1 (http://www.youtube.com/watch?v=l_w9L5Eck6o#)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 10 Kasım 2022, 18:07:33
...Ancak güç dağıtım işlemcisini Thales vermediği için ...

Ben elektronikçi filan değilim ama güç dağıtım işlemcisi diye bir şey hiç duymadım hayatımda merak ettim Google a sordum oda duymamış.


http://noesis-tech.com/specification/smart-grid-plc-baseband-processor-ntg3_bbp/ (http://noesis-tech.com/specification/smart-grid-plc-baseband-processor-ntg3_bbp/)

Anladığım kadarıyla buna benzer bir şey. Cahil halimle ancak bu kadar çözümleyebildim. @VLS daha iyi yanıt verecektir. Eğer foruma uğrarsa!
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: buraktunahan - 10 Kasım 2022, 18:12:06
Öncelikle çok güzel bir haber. Ülkemize hayırlı olsun.  :)

Diğer yandan, gerek bu radarda, gerekse diğer projelerimizde, örneğin TF6000 vb. projelerde, verilmeyen parçalar için kimseye kızmamamız gerek. Çünkü biz artık o ülkelere / firmalara müşteri değil, rakip olmayı amaçlıyoruz. Adam kendine rakip olan birisine destek verir mi? Akıl var mantık var. Bu engellemelere kızmamamız gerek. Bence çok normal bir durum.

Tam tersini düşünün. Örneğin Türkiyenin TEİ şirketi F-404'ü, F-110'u filan geliştiren, üreten, dünyaya satan, IP haklarına sahip firma olsun. Amerikan GE şirketi de TF-6000'i geliştirip bize müşteri olmaktan kurtulmaya çalışan, motor üretip dünyaya bizim pazarımıza satmaya çalışan bir Amerikan şirketi olsun. Sizce biz Amerikanın her istediği parçayı "al buyur, güle güle kullan" deyip GE'ye satar mıydık? Veya Fransa'ya?

Bence şu an bize fazlasıyla iyi bile davranıyorlar. F-404 ve F-110'u vermeseler, Hürjet'in, MMU'nun hayalini bile göremezdik. Bence çok ses çıkartmadan böyle böyle ufak ufak devam edelim. Taa ki tam bağızsız bir teknolojiye erişinceye kadar. ;)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: baryshx - 10 Kasım 2022, 18:12:25
Zavallı Fransa, sömürgeleri tek tek elden çıkarken son çırpınışları. Eninde sonunda Türkiye, Fransa'nın elindeki teknolojilere ulaşacak. Ayrıca, dünyada Fransa'dan daha büyük etki alanına sahibiz ülke olarak.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 10 Kasım 2022, 18:23:33
Taa ki tam bağımsız bir teknolojiye erişinceye kadar. ;)

Yok öyle bir şey. Mesele yetenek kazanmak, "ben istediğimi üretiyorum, artık kafama göre takılacağım" demek değil. O yolun sonu Rusya olmaya çıkıyor. Her şeyden bir şeyler ürettiğini sanan ülke olursunuz ve hiç biri de bir halta yaramayan garabet ürünlerle kalakalırsınız!
Başlık: Milli AESA uçak üstü radar.
Gönderen: カメせ - 14 Aralık 2022, 15:17:41
Alıntı
(https://pbs.twimg.com/media/Fj76UmGXoAA3uyJ?format=jpg&name=medium)
(https://pbs.twimg.com/media/Fj76U5OXEAAm4cT?format=jpg&name=medium)
https://mobile.twitter.com/Aytarsan
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 14 Aralık 2022, 15:45:43
Afiş görmekten bıktık ...
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Yasar - 14 Aralık 2022, 17:02:20
Afiş görmekten bıktık ...
+1
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 14 Aralık 2022, 17:09:22
Sayın Yaşar ; yerli AESA'mız ilk olarak AKINCI'da kullanılacak , açıklaması yapılmıştı...Başarılı olursa bugün uçuşunu yapan Kızılelma'ya da entegre edilmeli mi bu AESA ivedi olarak?

Bunun önünde Kızılelma'nın AKINCI'dan farklı olarak jet motorlu olmasının yaratacağı bir teknik zorluk olabilir mi?
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Yasar - 14 Aralık 2022, 17:30:20
Sayın Yaşar ; yerli AESA'mız ilk olarak AKINCI'da kullanılacak , açıklaması yapılmıştı...Başarılı olursa bugün uçuşunu yapan Kızılelma'ya da entegre edilmeli mi bu AESA ivedi olarak?

Bunun önünde Kızılelma'nın AKINCI'dan farklı olarak jet motorlu olmasının yaratacağı bir teknik zorluk olabilir mi?
Teknik sorun olmaz. Bilakis güç daha yüksek olacağı için daha iyi olur. F16’nın ki ebat olarak KE burnuna uyar mı bilemiyorum ama Akıncı’da düşünülen Murad Aesa KE’ye de olur. Zaten asıl KE’ye lazım Aesa radar.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 14 Aralık 2022, 19:40:14
Sayın Yaşar ; yerli AESA'mız ilk olarak AKINCI'da kullanılacak , açıklaması yapılmıştı...Başarılı olursa bugün uçuşunu yapan Kızılelma'ya da entegre edilmeli mi bu AESA ivedi olarak?

Bunun önünde Kızılelma'nın AKINCI'dan farklı olarak jet motorlu olmasının yaratacağı bir teknik zorluk olabilir mi?
Teknik sorun olmaz. Bilakis güç daha yüksek olacağı için daha iyi olur. F16’nın ki ebat olarak KE burnuna uyar mı bilemiyorum ama Akıncı’da düşünülen Murad Aesa KE’ye de olur. Zaten asıl KE’ye lazım Aesa radar.

Bizim aslında BARIŞ KARTALI (HİK) gibi havada saatlerce kalacak erken uyarı uçağı lazım...AKINCI tipi bir İHA'yı radar ihbar uçağına dönüştürmek mümkün değil mi?

Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: emre34 - 14 Aralık 2022, 21:02:10
Sayın Yaşar ; yerli AESA'mız ilk olarak AKINCI'da kullanılacak , açıklaması yapılmıştı...Başarılı olursa bugün uçuşunu yapan Kızılelma'ya da entegre edilmeli mi bu AESA ivedi olarak?

Bunun önünde Kızılelma'nın AKINCI'dan farklı olarak jet motorlu olmasının yaratacağı bir teknik zorluk olabilir mi?
Teknik sorun olmaz. Bilakis güç daha yüksek olacağı için daha iyi olur. F16’nın ki ebat olarak KE burnuna uyar mı bilemiyorum ama Akıncı’da düşünülen Murad Aesa KE’ye de olur. Zaten asıl KE’ye lazım Aesa radar.

Bizim aslında BARIŞ KARTALI (HİK) gibi havada saatlerce kalacak erken uyarı uçağı lazım...AKINCI tipi bir İHA'yı radar ihbar uçağına dönüştürmek mümkün değil mi?
Mümkün bu tarz bir iha yapılacağını okumuştum
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: DoganTuran - 20 Aralık 2022, 09:46:43
Selamlar,
Böyle bir uygulamada, üstüne koyacağınız radarın harcayacağı yüksek elektrik gücünü beslemeniz ve yüksek çalışmaya dayalı oluşan ısıyı soğutmanız gerekir. HİK motorları, Radar gücüyle orantılı olduğunu düşünür isek, Akıncının motor gücü, sistem alanı ve gövdesiyle orantılı bir çalışmanın sonuçları, Süre ve etkinlik açısından yetersiz kalabilir.
Bu konfigürasyonda dahi veriyi işlemeden iletmesi gerekecektir. Belki üzerindeki Aesa ile S bant faz taraması, kendi merkezli 200-250km için yeterli olacağından, en uygun yönelim bu olabilir veya geliştirmeler, sensor takviyeleriyle iyileştirilebilir.
Bu koşulda dahi, etkili fayda sağlayacaktır.
Başlık: Milli AESA radar projesi
Gönderen: カメせ - 11 Ocak 2023, 01:01:40
Alıntı
AESA Radar projeleri.

AB Mikronano şirketinin geliştirdiği yerli modüllerin de kullanılmasıyla bu alanda yerliliğimiz yüzde 98 seviyelerine çıkacak.

(https://pbs.twimg.com/media/FmHLc8iWQAAQ19I?format=jpg&name=small)
(https://pbs.twimg.com/media/FmHLdF7WAAEaMQ7?format=jpg&name=small)
(https://pbs.twimg.com/media/FmHLdTfXgAASL0V?format=jpg&name=small)
https://mobile.twitter.com/ssysfakb/status/1612793850447396864?cxt=HHwWgIDQ_cjd5eEsAAAA
Başlık: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: カメせ - 27 Mart 2023, 13:01:54
Alıntı
Akıncı üzerinde aesa radar test edildi. Sonra belirli düzeltmeler yapıldı. Testler devam ediyor.

(https://pbs.twimg.com/media/FsLGn-NWYAA-UOV?format=jpg&name=small)
https://mobile.twitter.com/ssysfakb/status/1639982901935710208
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: putty - 27 Mart 2023, 13:13:20
Çizimi yapan uzak motoru büyük yakın motoru küçük çizmiş kafası karıştı ters yaptı galiba
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: putty - 27 Mart 2023, 16:01:50
Uçak yapınca azmetti yaptı diyorlar ama AESA radarını yapınca bu adamlar gelişmiş artık derler. Türkün gücü gümbür gümbür geliyoruz
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: tumucin - 27 Mart 2023, 16:49:30
testi birakin takin su cihazi

daha F 16 var Anka 3 var digerleri var bunlara ne zaman

gelecek bu is uzadi 
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: MeACuLpA - 29 Nisan 2023, 20:30:42
gdh defence
@gdhdefence
ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün: (gdh özel)
AKINCI için AESA radarın ilk versiyonu teslim ettik. Ona bir radom tasarlandı.
Radomla testlere başlandı.
Bir sonraki aşama uçağa takılıp uçması.
Çok kısa zamanda yeni haberleri paylaşıyor olabiliriz.
Başlık: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: カメせ - 30 Nisan 2023, 00:07:52
Alıntı
(https://pbs.twimg.com/media/Fu5HF_cWYAA-22W?format=jpg&name=medium)
(https://pbs.twimg.com/media/Fu5HGMrWIAAs0wq?format=jpg&name=medium)https://twitter.com/Keremhok
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mehmet05 - 30 Nisan 2023, 01:20:48
Akıncıdaki radar muhtemelen Rafale radarından çok daha üstün, tabi yeterli enerji kaynağı ile beslendiğinde. Çip konusu çok anlamam ama 20 DVD 1 saniye söylemleri kulağa çok etkileyici geliyor.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Yasar - 30 Nisan 2023, 07:54:03
Akıncı’ya takılan radar beni hiç heyecanlandırmıyor. Asıl önemli olan F16 Murad Aesa radarı.

1. Bu radar test edilmek için Akıncı’ya takıldıysa çok geç kalınmış demektir.
2. Eğer bu radar Akıncı için geliştirilmişse, bu aşamada gereksiz bir harcamadır. Aciliyeti olan F16’ya takılacak olan radardır.
3. Karşımızda 80 adet Aesa radarlı F16V70 ve 24 adet Aesa radarlı Rafale uçağı gücü oluşuyor. Buna karşı koyacak tek radar F16’ya monteli Murad. Akıncıyla F16 SABR radarına ve Rafale RB2 radarına karşı koyamazsınız. -Tulpar zırhlısıyla Leo2a7’ye kafa tutamazsınız.
4. Murad radarsız F16 Özgür, tam “özgür” değildir benim gözümde.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 30 Nisan 2023, 10:25:14
Murad radarının son durumu sorulmamış mı?
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Yasar - 30 Nisan 2023, 11:27:12
Murad radarının son durumu sorulmamış mı?
Murad radarının, büyük ihtimalle ufak modelini Akıncı’ya takmışlar test için.
Ama asıl önemli olanı F16’ya takılacak olan versiyonu.
Medya’da büyük bir uçağa (Boeing 767 ya da 757 gibi ya da o ebatta) Murad radarını takıp teste tabi tutulacağı konusunda tartışmalar var.
F16’nın Aesa radarı tam bir yılan hikayesine döndü.
Yapılan Özgür modernizasyonu uçağın tüm aviyoniklerini V70 sınıfına yükseltti. Ama Aesa radarsız, dişi kırık aslan bizim F16’lar.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Tigerfish - 30 Nisan 2023, 11:37:00
+1

Size bilinçli beğeni puanı attım.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: putty - 30 Nisan 2023, 11:42:43
AESA uçak radarı süper güç işi.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 30 Nisan 2023, 11:52:26
1151 GaN modüllü Aesa yaptık dedi Aselsan genel müdürü...Artık biz de şampiyonlar ligindeyiz...

Yağ,un,şeker var artık helva yapma zamanı...
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Yasar - 30 Nisan 2023, 12:51:58
1151 GaN modüllü Aesa yaptık dedi Aselsan genel müdürü...Artık biz de şampiyonlar ligindeyiz...

Yağ,un,şeker var artık helva yapma zamanı...
Helvayı da yaptılar Sn Serkan1976. Tadını tam istenen kıvama getiremiyorlar bence.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: tumucin - 30 Nisan 2023, 13:25:13
Aesa radari disi degil bence  gözü 

göz olmadan  ucamaz
Başlık: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: カメせ - 13 Mayıs 2023, 00:43:38
Alıntı
(https://pbs.twimg.com/media/Fv86PpyWcAAU2Ic?format=jpg&name=medium)(https://pbs.twimg.com/media/Fv86O3fX0BAvLsV?format=jpg&name=medium)https://twitter.com/kimlikci_954
Başlık: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: カメせ - 07 Haziran 2023, 17:05:57
Alıntı
Aselsan tarafından geliştirilen AESA radarın ihtiyaç duyduğu radome AKINCI TİHA'ya takıldı.

(https://pbs.twimg.com/media/FyAz0bcXsAMiYia?format=jpg&name=medium)
(https://pbs.twimg.com/media/FxDpKgyXsAEHnTp?format=jpg&name=medium)https://twitter.com/aselsan/status/1662084635717783552
https://twitter.com/avionot
Başlık: Milli AESA uçak üstü radar.
Gönderen: カメせ - 02 Ağustos 2023, 21:49:48
Alıntı
Milli AESA Radarın F-16 ÖZGÜR ile ilk uçuş tarihi belli oldu.
(https://www.savunmasanayist.com/wp-content/uploads/2023/08/MURAD-AESA-Radar.jpg)

Milli AESA Burun Radarı MURAD’ın, F-16 Blok 30 ÖZGÜR uçağıyla ilk uçuş tarihi netleşti. İlk uçuş, entegrasyon faaliyetlerine müteakiben bu sene içerisinde gerçekleşecek.

F-16 Blok 30 ÖZGÜR Projesi kapsamında modernize edilen ilk 2 uçak, geçtiğimiz aylarda Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmişti. Milli yazılımlarla ve görev bilgisayarı teçhiz edilen F-16 Blok 30 ÖZGÜR uçaklarının envantere girişinin, birçok projenin takvimine fayda sağlayacağı değerlendiriliyor.


Bu doğrultuda; SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgilere göre, ASELSAN tarafından geliştirilen Milli AESA Burun Radarı MURAD’ın uçuş test faaliyetlerine çok yakında başlanılacak. Bir F-16 Blok 30 ÖZGÜR savaş uçağının, entegrasyon faaliyetlerine müteakiben Eylül 2023’te MURAD AESA Radarı ile ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyor.

Öte yandan ÖZGÜR Projesi’nde elde edilen tecrübelerle ÖZGÜR-2 Projesi de süratle başlatıldı. ÖZGÜR-2 Projesi kapsamında, Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki F-16 Blok 30, 40 ve 50 savaş uçaklarının modernizasyonları gerçekleştirilecek.

https://www.savunmasanayist.com/milli-aesa-radarin-f-16-ozgur-ile-ilk-ucus-tarihi-belli-oldu/ (https://www.savunmasanayist.com/milli-aesa-radarin-f-16-ozgur-ile-ilk-ucus-tarihi-belli-oldu/)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Denizci16 - 02 Ağustos 2023, 23:53:10
Arkadaşlar bir sorum olacak bilen var mı?

Merakımdan

Bizim radar gan yani galyum nitrude(nitrat)

Peki bu galyum da bor'un elementlerin den biri mi?

Geçen bir video'ya denk geldim...

Galyum ,bor'un bir elementi diye

Adam sıvıya elini sokuyor birşey olmuyor fakat kaşık soktuğu zaman kaşık eriyor..

Bu gan bazlı radarlarda da bu galyum mu kullanılıyor diye soracaktım...

Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Bürküt - 03 Ağustos 2023, 00:03:38
Arkadaşlar bir sorum olacak bilen var mı?

Merakımdan

Bizim radar gan yani galyum nitrude(nitrat)

Peki bu galyum da bor'un elementlerin den biri mi?

Geçen bir video'ya denk geldim...

Galyum ,bor'un bir elementi diye

Adam sıvıya elini sokuyor birşey olmuyor fakat kaşık soktuğu zaman kaşık eriyor..

Bu gan bazlı radarlarda da bu galyum mu kullanılıyor diye soracaktım...



Hocam Galyum da Bor gibi farklı bir elementtir. 3A grubu bir metal elementi.Azot(N) ve Arsenik(As) gibi 5A grubu ametal elementlerle bileşik oluşturabilir.(GaN , GaAs)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 03 Ağustos 2023, 02:54:03
Arkadaşlar bir sorum olacak bilen var mı?

Merakımdan

Bizim radar gan yani galyum nitrude(nitrat)

Peki bu galyum da bor'un elementlerin den biri mi?

Geçen bir video'ya denk geldim...

Galyum ,bor'un bir elementi diye

Adam sıvıya elini sokuyor birşey olmuyor fakat kaşık soktuğu zaman kaşık eriyor..

Bu gan bazlı radarlarda da bu galyum mu kullanılıyor diye soracaktım...

Galyum'un kendisi farklı bir element. Bor ile kıyaslanamayacak kadar az miktarda çıkartılır. Çin, büyük işgücü sayesinde 10 yıllar boyunca bu tarzda nadir toprak elementlerinin tek tedarikçisi oldu. ABD ile Çin çip konusunda tepişince, Çin ABD'ye geçenlerde "Sana galyum malyum yok!" dedi.

Bizimkiler zamanında yeterince nadir toprak elementi alıp stokladılarsa sorun yok. Stoklamadılarsa, Çin inletir bizi de. En son Şırnak'ta galyum bulundu haberleri çıkmıştı malum medyada. Ne hikmetse Şırnak'ta ya petrol çıkıyor ya da galyum!  ;D
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: buraktunahan - 01 Eylül 2023, 15:14:32
Kaynak:
https://www.savunmasanayist.com/aselsan-genel-muduru-akyoldan-kritik-aesa-radar-aciklamasi/ (https://www.savunmasanayist.com/aselsan-genel-muduru-akyoldan-kritik-aesa-radar-aciklamasi/)

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, MURAD AESA Radarı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Akyol, AESA Radar’ın insanlı ve insansız hava araçlarına entegre edilmekte olduğunu vurguladı.

"Bu sistemlere hizmet eden füzeler de bir parça. Bu radarların esasında bütünleyicisi olan hava hava füzeleri var. Biz orada da ASELSAN olarak arayıcı başlıklarını geliştiriyoruz füzelerimizin. TÜBİTAK-SAGE ile partner durumdayız. Geçtiğimiz hafta güzel ve başarılı atışlar da oldu, bunu söyleyebilirim. Hem füzelerimiz hem de radarlarımız, ikisi bir araya geldiklerinde oyun değiştirici bir çarpan etkisi yaratacı olarak ifade edilebilir.” ifadelerine yer verildi."

Not: Haberdeki orijinal ifadeleri değiştirmek istemediğim için devrik cümleler var.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: putty - 01 Eylül 2023, 15:22:11
Entegrasyon dedikleri görev bilgisayarındaki işler belliki
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: DoganTuran - 02 Kasım 2023, 04:12:01
Radar veri işleme ve tüm hava test uçuşlarında kullanılmak üzere, ASELSAN'a bir yolcu jeti tahsis edildi.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 02 Kasım 2023, 07:55:02

Bu kadar gizli çalıştıklarına göre 200 km'den F-22'yi tespit edip kilit atabiliyor galiba.... Atış testi olmasada yerde çekilmiş 1-2 tane fotoğraf atmak çok mu zor...

Bu ne gizlilik ... Ben bunların iletişim mantığını anlayamadım bir türlü...
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Kaptan-I Derya - 02 Kasım 2023, 08:21:35

Bu kadar gizli çalıştıklarına göre 200 km'den F-22'yi tespit edip kilit atabiliyor galiba.... Atış testi olmasada yerde çekilmiş 1-2 tane fotoğraf atmak çok mu zor...

Bu ne gizlilik ... Ben bunların iletişim mantığını anlayamadım bir türlü...
Belli projelerde böyle olması gerektiğini düşünüyorum. Adını biliyoruz projenin az çok ne zaman envantere gireceğinide. Üzerindeki aktif pasif sensörlerin ölçümleri için belkide “yolcu uçağı “ kapsamında Doğu Akdeniz’de donanmaların ve sensörlerin içinde test ediliyordur. Suriye bölgesinde eminim İsrail yoğun bilgi akışı ve elektronik karıştırma ve Harp yapılıyordur. Bunların ölçümü ve sensör dayanıklılığı vs yapılıyordur. İDEF 2025 gibi fuarda veya teslim töreninde gösterdikleri taktirde sorun yok bence.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 02 Kasım 2023, 09:40:32
2025 mi? İyiymiş...

İki de bir foruma girip Aesa radarı ne oldu diye düşünmeyelim  daha 2 yılı varmış , içim rahatladı...

Allah'tan coğrafyamız barış ve huzur içinde , acelemiz yok...🤣🤣🤣
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: aydındurmus - 02 Kasım 2023, 12:48:45
https://www.savunmasanayist.com/akinci-tiha-aesa-radarina-kavusuyo (https://www.savunmasanayist.com/akinci-tiha-aesa-radarina-kavusuyo)

03.01.2023 TRTHABER platformunda aesa radarının akıncı ihaya takılmak üzere hazırlanıyor diyor hatta bir platformda (hangi platform olduğunu şu an hatırlamıyorum)
akıncı sihada test edilmek üzere bayraktara teslim edildiği yazıyordu...
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Yasar - 02 Kasım 2023, 15:56:12
Uçak için AESA radar deyince bizim üzerinde çalıştığımız 2 farklı Aesa radar var :

1. Acilen, dün gibi beklediğimiz Murad radarı ki bu radar 1000+ T/R GaN bazlı modülüyle F16’ların can damarı olacak. Bize asıl lazım olan bu radar şu anda.

2. Bürfis (Bütünleşik Radyo Frekans Sistemi) radarı. Bu radar KAAN’a monte edilecek, ve gelen teyitsiz haberlere göre 4000 adet T/R GaN modülü olacak. Bunu 2026’da denemeye başlayacaklar ki 2028’deki erken duhul KAAN’lara takılabilsin.

Maliyeti 2.5-3 milyon dolardan fazla olan pahalı bir Aesa radarı Akıncı gibi ucuz bir drone’a takmak ne kadar akıllıca diye sormak lazım! Bu kalkıp ford Mustang motorunu VW Beetle’a takmak gibi birşey.  KE’ye takacağız deseler anlarım.

Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Denizci16 - 02 Kasım 2023, 17:29:50
Sn. Yaşar bürfis'in 4000 e yakın GAN tr ye sahip olması onu dünyanın en eşsiz radarı yapar.biz cenk se 4000 tr modülü sığdırdık onun hacmi belli Kaan ın burnunun hacmi belli .Yani teyitsiz bile olsa kaan'a 4000 tr modülü sığdırmak imkansız olsa gerek .
Benim bazı savunma sanayi sitelerinden okuduğum bürfisin 2100~tr modülüne sahip olacağı

Murad'ın da 1152~civarı tr modülü olduğunu okumuştum
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Yasar - 02 Kasım 2023, 20:05:12
Sn. Yaşar bürfis'in 4000 e yakın GAN tr ye sahip olması onu dünyanın en eşsiz radarı yapar.biz cenk se 4000 tr modülü sığdırdık onun hacmi belli Kaan ın burnunun hacmi belli .Yani teyitsiz bile olsa kaan'a 4000 tr modülü sığdırmak imkansız olsa gerek .
Benim bazı savunma sanayi sitelerinden okuduğum bürfisin 2100~tr modülüne sahip olacağı

Murad'ın da 1152~civarı tr modülü olduğunu okumuştum
Bana da uçuk geldi bu rakam. Bir Yunan sitesi yazmış. Aldığı kaynakta Turkishfacts4u . Bu kaynak hiç güvenilir değil. Onun için kale almamak gerekir. 2000+ modül daha inanılır.

https://twitter.com/TurkishFacts4U/status/1610128403314905089?lang=en
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Kaptan-I Derya - 02 Kasım 2023, 20:08:46
Sn. Yaşar bürfis'in 4000 e yakın GAN tr ye sahip olması onu dünyanın en eşsiz radarı yapar.biz cenk se 4000 tr modülü sığdırdık onun hacmi belli Kaan ın burnunun hacmi belli .Yani teyitsiz bile olsa kaan'a 4000 tr modülü sığdırmak imkansız olsa gerek .
Benim bazı savunma sanayi sitelerinden okuduğum bürfisin 2100~tr modülüne sahip olacağı

Murad'ın da 1152~civarı tr modülü olduğunu okumuştum
Şimdi bu konuda çok bir bilgim yok fakat acaba ileride GAn modüllerinin hacmini küçültmeyi felan mı hedefliyor olabilir mi  ASELSAN. Daha 7 yıl önce 16nm telefonlar kullanırken şimdi 4nm 3nm transistörlü telefonlar kullanıyoruz. Acaba Gan modüllerinin transistör mesafesini mi küçültüp sığdırmayı hedefliyorlar. Eğer böyle olursa Kaan nasıl bir enerji basacak çok merak ediyorum.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 02 Kasım 2023, 20:49:45
Sn. Yaşar bürfis'in 4000 e yakın GAN tr ye sahip olması onu dünyanın en eşsiz radarı yapar.biz cenk se 4000 tr modülü sığdırdık onun hacmi belli Kaan ın burnunun hacmi belli .Yani teyitsiz bile olsa kaan'a 4000 tr modülü sığdırmak imkansız olsa gerek .
Benim bazı savunma sanayi sitelerinden okuduğum bürfisin 2100~tr modülüne sahip olacağı

Murad'ın da 1152~civarı tr modülü olduğunu okumuştum
Bana da uçuk geldi bu rakam. Bir Yunan sitesi yazmış. Aldığı kaynakta Turkishfacts4u . Bu kaynak hiç güvenilir değil. Onun için kale almamak gerekir. 2000+ modül daha inanılır.

https://twitter.com/TurkishFacts4U/status/1610128403314905089?lang=en


Hocam 4000 rakamı  Erken İhbar Radar Sistemi (EİRS) modül sayısı , karışıklık bu sebeple galiba...Yazıyı aşağı bırakıyorum...

"4. Askeri Radar ve Sınır Güvenliği zirvesinde konuşan ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Akkul ayrıca taşınabilir EİRS ve sabit EİRS üretim sayılarının 2030 yılına kadar 18 adet civarında olacağını belirtti.
Akkul ERİS'de 4000 adet T/R modülü bulunduğunu ve bu modüllerin %20'si bozulsa bile menzilde sadece %10 diliminde değişim ile radar çalışmaya devam edebileceğini belirtti."
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Denizci16 - 02 Kasım 2023, 21:04:41
Sn Yaşar verdiğiniz kaynakta şöyle bir resim var uçakta radarların yerleşimine yönelik

-Burun
-Burun yanı

Bu noktayı belirttikten sonra

-Kanat ve kuyruk konisi

Şeklinde radarların dağılımına ait görsel var yeşil olarak belirtilmiş.

İşin özü
Burun ve burun yanı ile 4000 olabilir çünkü oldukça geniş kaplama alanı olacak burun radarının.Burun yanındaki radarlarla görsele göre bu yapcağımız dünyada ilk veyahut aynı method su57 de kullanılmış olabilir.

Veyahut diğer husus ise

Burun,burun yanı ,kanat ve kuyruk konisi radarlarının toplam tr modülü 4000 olabilir bu gayet normal rakam.resimdeki radar yerleşimine bakın inceleyin anlarsınız.

İşin sevindiren kısmı resme göre 360°radar kapsamasına sahip bir uçağımız olcak bu mükemmel bir kabiliyet.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mehmet05 - 02 Kasım 2023, 21:50:59
Sn Yaşar verdiğiniz kaynakta şöyle bir resim var uçakta radarların yerleşimine yönelik

-Burun
-Burun yanı

Bu noktayı belirttikten sonra

-Kanat ve kuyruk konisi

Şeklinde radarların dağılımına ait görsel var yeşil olarak belirtilmiş.

İşin özü
Burun ve burun yanı ile 4000 olabilir çünkü oldukça geniş kaplama alanı olacak burun radarının.Burun yanındaki radarlarla görsele göre bu yapcağımız dünyada ilk veyahut aynı method su57 de kullanılmış olabilir.

Veyahut diğer husus ise

Burun,burun yanı ,kanat ve kuyruk konisi radarlarının toplam tr modülü 4000 olabilir bu gayet normal rakam.resimdeki radar yerleşimine bakın inceleyin anlarsınız.

İşin sevindiren kısmı resme göre 360°radar kapsamasına sahip bir uçağımız olcak bu mükemmel bir kabiliyet.

Ben yazacaktım, yazmışsın. Durumsal farkındalık, özellikle orta ve yakın menzilde 360 derece kilit atma kabiliyeti ve geniş açılarda füze atabilmek demek bu. Ama bu antenler stealth özelliği azaltıcı etki  de yapabilir menfi olarak.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Yasar - 02 Kasım 2023, 22:01:52
Sn Yaşar verdiğiniz kaynakta şöyle bir resim var uçakta radarların yerleşimine yönelik

-Burun
-Burun yanı

Bu noktayı belirttikten sonra

-Kanat ve kuyruk konisi

Şeklinde radarların dağılımına ait görsel var yeşil olarak belirtilmiş.

İşin özü
Burun ve burun yanı ile 4000 olabilir çünkü oldukça geniş kaplama alanı olacak burun radarının.Burun yanındaki radarlarla görsele göre bu yapcağımız dünyada ilk veyahut aynı method su57 de kullanılmış olabilir.

Veyahut diğer husus ise

Burun,burun yanı ,kanat ve kuyruk konisi radarlarının toplam tr modülü 4000 olabilir bu gayet normal rakam.resimdeki radar yerleşimine bakın inceleyin anlarsınız.

İşin sevindiren kısmı resme göre 360°radar kapsamasına sahip bir uçağımız olcak bu mükemmel bir kabiliyet.
Çok iyi tesbit. Tüm radarların toplamı T/R modül sayısı 4000 olabilir. Bütünleşik sözcüğü de bunu tasdik ediyor.
Sn mehmet05, pasif olarak sinyal alırsa kendisini belli etmez bu radar.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mehmet05 - 03 Kasım 2023, 01:55:56
Sn Yaşar verdiğiniz kaynakta şöyle bir resim var uçakta radarların yerleşimine yönelik

-Burun
-Burun yanı

Bu noktayı belirttikten sonra

-Kanat ve kuyruk konisi

Şeklinde radarların dağılımına ait görsel var yeşil olarak belirtilmiş.

İşin özü
Burun ve burun yanı ile 4000 olabilir çünkü oldukça geniş kaplama alanı olacak burun radarının.Burun yanındaki radarlarla görsele göre bu yapcağımız dünyada ilk veyahut aynı method su57 de kullanılmış olabilir.

Veyahut diğer husus ise

Burun,burun yanı ,kanat ve kuyruk konisi radarlarının toplam tr modülü 4000 olabilir bu gayet normal rakam.resimdeki radar yerleşimine bakın inceleyin anlarsınız.

İşin sevindiren kısmı resme göre 360°radar kapsamasına sahip bir uçağımız olcak bu mükemmel bir kabiliyet.
Çok iyi tesbit. Tüm radarların toplamı T/R modül sayısı 4000 olabilir. Bütünleşik sözcüğü de bunu tasdik ediyor.
Sn mehmet05, pasif olarak sinyal alırsa kendisini belli etmez bu radar.

Yok ondan demedim, radar anten yüzeyine RAM boya, RAM kompozit uygulanamayacaktır tahminim.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Yasar - 03 Kasım 2023, 02:48:10
Alıntı
Yok ondan demedim, radar anten yüzeyine RAM boya, RAM kompozit uygulanamayacaktır tahminim.
Sn mehmet05,
RAM boya (Radar Absorbent Material) dışarıdan gelen radar sinyallerini emer yansıtmaz. Aşağıdaki yapıdaki boya molekülleri, radar sinyallerinin içeri girmesine izin verir ama yansıtmaz. Aynı şekilde içeriden yapılan yayını da problemsiz olarak dışarı verir.

(https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRnLEoYgYWHRWhrFNTPwcSJNHkyVcmwa0P3wX0A0nisnQ&s)

Antenlerin önüne mutlaka koruyucu paneller gelecek; bu panellerde RAM boya kaplı olacaktır.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: putty - 11 Kasım 2023, 23:42:11
Murat radarıymış.

Her bir sarı nokta bir modül ise bir çeyreklik kısımda 84 adet den toplam 336 adet modül saydım. Bir kaç tane hatalı saymış olabilirim. Bunlar konuştuğumuz rakamların çok altında rakamalar olduğu için tartışmaya açmak istedim. Belki sadece siha için dir


(https://pbs.twimg.com/media/F-plYaEW0AA5Kfh?format=png&name=small) (https://pbs.twimg.com/media/F-plYaEW0AA5Kfh?format=png&name=small)

(https://i.imgur.com/ve3zHq4.png)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mehmet05 - 11 Kasım 2023, 23:52:27
Akıncıya takılacak olan radar olabilir belki, motorları ancak bunu besleyebiliyor olabilir. Radar çapını tahmin edebilen var mı, galiba 60-70 cm gibi.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: putty - 11 Kasım 2023, 23:55:27
Aselsan radarına ait başka görsellerde kat kat fazla modül var . Bu radar F16 için olmadığı kanısındayım. Akıncı da değil bence deneysel bir set bu sadece

 (https://www.savunmasanayist.com/wp-content/uploads/2020/11/F-16-AESA-Radar.jpg)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Heartbang - 12 Kasım 2023, 00:25:31
Murat radarıymış.

Her bir sarı nokta bir modül ise bir çeyreklik kısımda 84 adet den toplam 336 adet modül saydım. Bir kaç tane hatalı saymış olabilirim. Bunlar konuştuğumuz rakamların çok altında rakamalar olduğu için tartışmaya açmak istedim. Belki sadece siha için dir


(https://pbs.twimg.com/media/F-plYaEW0AA5Kfh?format=png&name=small) (https://pbs.twimg.com/media/F-plYaEW0AA5Kfh?format=png&name=small)

(https://i.imgur.com/ve3zHq4.png)
Bu radarın arka yüzü olabilir mi?
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: putty - 12 Kasım 2023, 01:12:08
Heartbang  haklı galiba.
Tane tane saydım ama aslında daha dikkatli bakınca artık neyse bunlar modül mü bağlantı yerimi bilemem iki tane sarı nokta bir birim eleman gibi görünüyor. Yan yana iki değişik motifte sarı nokta yani iki sarı nokta tek bir şey ama ney onu bilmiyorum. Belki 5 modülün bağlantı soketi filandır orası. Yani bence de Heartbang ın dediği gibi bu yüzey ön yüzey değil arka yüzey olabilir bu noktalarda bir demet modülün ortak bağlantı noktası olabilir. Hatta soketlerin bağlantı vida delikleri de gri gri düzenli aralıklarla görülüyor. 336 tane sarı nokta var ama iki sarı nokta bir birim sokete ait yani 170 tane filan soket var bence 5 modüle bir soket paylaştırılmış olabilir
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 12 Kasım 2023, 02:14:24
336 tane sarı nokta var ama iki sarı nokta bir birim sokete ait yani 170 tane filan soket var bence 5 modüle bir soket paylaştırılmış olabilir

Bence 192 soket var. Her 6 modüle 1 soket düşüyor. Böylece, toplam modül adedi de 1152 oluyor.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Denizci16 - 12 Kasım 2023, 03:27:10
Sn re bu radarın önyüzü olmuş olsa gerçekten mödülleri tek tek saycakmıydınız ?

Hatırlatayım 1150 civar GAN tr mödülü var

Ne diyeyim Tanrı yardımcın olsun 😁
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Heartbang - 12 Kasım 2023, 03:30:35
Sn re bu radarın önyüzü olmuş olsa gerçekten mödülleri tek tek saycakmıydınız ?

Hatırlatayım 1150 civar GAN tr mödülü var

Ne diyeyim Tanrı yardımcın olsun 😁
Valla belki buralarda olmayabilir ama yurtdışında var öyle manyaklar. Oturup tek tek sayıyorlar.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: putty - 12 Kasım 2023, 03:43:06
Sn re bu radarın önyüzü olmuş olsa gerçekten mödülleri tek tek saycakmıydınız ?

Hatırlatayım 1150 civar GAN tr mödülü var

Ne diyeyim Tanrı yardımcın olsun 😁

Sayarım bende zaman çok
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 12 Kasım 2023, 10:32:29
1100 modül ise harika... Beklememize değmiş demektir...
Ama değilse dilimden çekeceğiniz var  :D
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: fırtına06 - 19 Kasım 2023, 12:03:56
THS haber ajansı
@temmuzhaber
💢ASELSAN tarafından geliştirilen milli aesa radarı MURAD, BAYRAKTAR AKINCI'ya entegre edildi.

📌ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, konuyla ilgili açıklamasında şunları kaydetti:

"Az sayıda ülkenin geliştirdiği, IHA’larımıza yetenek olarak önemli katma değer sağlayan bir ürünümüz. MURAD ismini verdik.

Bu radarımızı AKINCI TIHA’ya entegre etmiş durumdayız. Yazılım entegrasyonu yapıldı. Önümüzdeki günlerde uçuşunu ve havadaki denemelerini birlikte yaşayacağız.

Bu radar çoklu hedef takibi yapabilen, uzun menzilde hedef ayrıştırabilen, deniz modlarından hareketli hedef takibine, SAR/ISAR modlarından değişik bir takım özelliklere IHA’ların havadaki farkındalığında fark yaratacak bir ürün."

https://twitter.com/temmuzhaber/status/1726117932478927213
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 19 Kasım 2023, 12:33:50
Çok gecikti maalesef... 2022'de F-16'lara entegre edilecekti sözüm ona...

TF-6000 motorlu , Gökhan füzeli , AESA radarlı Kızılelma'nın yapay zekanın etkinliğini  deneyip operasyonel hale getirelim...

Ya bir devrim yaratırız ya da fiyasko yaşarız...

En korktuğum KE'ya ayak uydurabilecek yapay zekayı yapıp yapamayacağımız...... Motor, Aesa radar , füze ; yapay zeka yanında fasa fiso işler....
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: putty - 19 Kasım 2023, 12:50:03
10 bin mühendisin çalışacağı yapay zeka makine öğrenmesi dijital harekat filan geliştirecek enstitü lazım bize. 10 bin mühendis tam zamanlı çalışırsa 10 yılı bulmaz beta sürümler test edilmeye başlanır bu iş öyle büyük zor bir iş. Bunu yaparsak Yunanistan gibi bir orta büyüklükte ülkeyi bir haftada dizlerinin üstüne çökertiriz
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 19 Kasım 2023, 12:59:49
En korktuğum KE'ya ayak uydurabilecek yapay zekayı yapıp yapamayacağımız

Yaparız. Parçaları oluşturuldu bu yapay zekanın. Tek gereken, düzgün işleyecek bir mimari kurgulayarak bunları birleştirmek. Ama iş sadece Baykar'ın üstüne kalmamalı. Zaten kalamaz da.

Benim kurguma göre, Kızılelma Siper HSS'nin önleyicilerinden birisi olacak. En azından süpersonik modeli öyle olacak. Yani KE, Siper HSS tarafından yönlendirilecek.

II. Dünya Savaşında yaşanan Britanya Hava Muharebesindeki İngilizlerin kurgusuna biraz benziyor. Orada İngilizler geniş bir radar ağı kurmuş ve Spitfire avcı uçaklarını onunla yönlendirmişti. Düşmanla bir defa görsel temas kurulunca, kalan işi pilot devralıyordu. Kızılelma'da pilot yok, onun yerine dronun yapay zekası var.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Kaptan-I Derya - 19 Kasım 2023, 16:44:38
En korktuğum KE'ya ayak uydurabilecek yapay zekayı yapıp yapamayacağımız

Yaparız. Zaten parçaları oluşturuldu bu yapay zekanın. Tek gereken, düzgün işleyecek bir mimari kurgulayarak bunları birleştirmek. Ama iş sadece Baykar'ın üstüne kalmamalı. Zaten kalamaz da.

Benim kurguma göre, Kızılelma Siper HSS'nin önleyicilerinden birisi olacak. En azından süpersonik modeli öyle olacak. Yani KE, Siper HSS tarafından yönlendirilecek.

II. Dünya Savaşında yaşanan Britanya Hava Muharebesindeki İngilizlerin kurgusuna biraz benziyor. Orada İngilizler geniş bir radar ağı kurmuş ve Spitfire avcı uçaklarını onunla yönlendirmişti. Düşmanla bir defa göz teması kurulunca, kalan işi pilot devralıyordu. Kızılelma'da pilot yok, onun yerine dronun yapay zekası var.
Ağ merkezli harp ile Akıncı'yı da unutmamak lazım. 2xPD222 motorlu Akıncı onlarca saat havada kalabilir ve yerden ağ haberleşmesiyle Akıncı'nın pilotunun önüne bu taktik hava sahasının görüntüsü getirilebilir ve Akıncı'nın yapay zekasına da kodlanabilir bir havada uçan HSS sistemi gibi. Füzenin fırlatılacağı yeri konumu ve diğer tüm taktik hava sahasını ve bilgileri görüp değerlendirecek ve füzesini fırlatacak. Aynı şeyi Ege ve Doğu Akdeniz'de Çakır içinde yapabiliriz. Havada devriye olarak atacak ve olası bir durumda Hava-Hava füzesini fırlatacak. Mesela şuan güneyimizde bir savaş ver ve Kıbrıs ve çevresi donanma yuvası oldu. Çakır yüklü akıncılar sık sık devriye atması hiçte yanlış olmaz. Hava-Hava görevli PD222 motorlu bir Akıncı 2 Adet sağda ve solda Gökdoğan 2 adet de Bozdoğan mühimmatı taşıyabilir. Üstüne belki Irak ve Suriye sınırında ani beliren hedefler için o bölgede uçanlar için 2 adet Kuzgun modeli de taşınabilir.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 19 Kasım 2023, 17:07:11
En korktuğum KE'ya ayak uydurabilecek yapay zekayı yapıp yapamayacağımız

Yaparız. Zaten parçaları oluşturuldu bu yapay zekanın. Tek gereken, düzgün işleyecek bir mimari kurgulayarak bunları birleştirmek. Ama iş sadece Baykar'ın üstüne kalmamalı. Zaten kalamaz da.

Benim kurguma göre, Kızılelma Siper HSS'nin önleyicilerinden birisi olacak. En azından süpersonik modeli öyle olacak. Yani KE, Siper HSS tarafından yönlendirilecek.

II. Dünya Savaşında yaşanan Britanya Hava Muharebesindeki İngilizlerin kurgusuna biraz benziyor. Orada İngilizler geniş bir radar ağı kurmuş ve Spitfire avcı uçaklarını onunla yönlendirmişti. Düşmanla bir defa göz teması kurulunca, kalan işi pilot devralıyordu. Kızılelma'da pilot yok, onun yerine dronun yapay zekası var.

Yani Siper radarı düşmanı tespit edecek , KE'yı düşmana yönlendirecek ; bu noktadan sonra KE , tehdit kütüphanesinden düşmanın mahiyetini , özelliklerini vs tespit edip en uygun mühimmatla uzaktan imha edecek ... Yani KE adeta silah yüklü bir platform olarak kullanılacak....
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Denizci16 - 19 Kasım 2023, 17:25:35
En korktuğum KE'ya ayak uydurabilecek yapay zekayı yapıp yapamayacağımız

Yaparız. Zaten parçaları oluşturuldu bu yapay zekanın. Tek gereken, düzgün işleyecek bir mimari kurgulayarak bunları birleştirmek. Ama iş sadece Baykar'ın üstüne kalmamalı. Zaten kalamaz da.

Benim kurguma göre, Kızılelma Siper HSS'nin önleyicilerinden birisi olacak. En azından süpersonik modeli öyle olacak. Yani KE, Siper HSS tarafından yönlendirilecek.

II. Dünya Savaşında yaşanan Britanya Hava Muharebesindeki İngilizlerin kurgusuna biraz benziyor. Orada İngilizler geniş bir radar ağı kurmuş ve Spitfire avcı uçaklarını onunla yönlendirmişti. Düşmanla bir defa göz teması kurulunca, kalan işi pilot devralıyordu. Kızılelma'da pilot yok, onun yerine dronun yapay zekası var.

Yani Siper radarı düşmanı tespit edecek , KE'yı düşmana yönlendirecek ; bu noktadan sonra KE , tehdit kütüphanesinden düşmanın mahiyetini , özelliklerini vs tespit edip en uygun mühimmatla uzaktan imha edecek ... Yani KE adeta silah yüklü bir platform olarak kullanılacak....

Bu dediğiniz güzel doktrin fakat eksiklikleri var

Örneğin Kızılelma 24 saat havada kalamaz maks.5-6 saat üstelik havada yakıt ikmali özelliğinden bahsedilmiyor.

Heh şunu derseniz olur siper konuşlu birimlerin yanında scramble yapabilcek bir KE üssü olacak sihalar burdan alarm reaksiyona göre inecek-kalkacak o zaman olur.

Bana sorsalar dah güçlü motora sahip örneğin ts1400 ün turboprop versiyonu yapılsa hem murad radarından daha verim alınır hemde daha hızlı olur.

Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Heartbang - 19 Kasım 2023, 17:30:34
En korktuğum KE'ya ayak uydurabilecek yapay zekayı yapıp yapamayacağımız

Yaparız. Zaten parçaları oluşturuldu bu yapay zekanın. Tek gereken, düzgün işleyecek bir mimari kurgulayarak bunları birleştirmek. Ama iş sadece Baykar'ın üstüne kalmamalı. Zaten kalamaz da.

Benim kurguma göre, Kızılelma Siper HSS'nin önleyicilerinden birisi olacak. En azından süpersonik modeli öyle olacak. Yani KE, Siper HSS tarafından yönlendirilecek.

II. Dünya Savaşında yaşanan Britanya Hava Muharebesindeki İngilizlerin kurgusuna biraz benziyor. Orada İngilizler geniş bir radar ağı kurmuş ve Spitfire avcı uçaklarını onunla yönlendirmişti. Düşmanla bir defa göz teması kurulunca, kalan işi pilot devralıyordu. Kızılelma'da pilot yok, onun yerine dronun yapay zekası var.

Yani Siper radarı düşmanı tespit edecek , KE'yı düşmana yönlendirecek ; bu noktadan sonra KE , tehdit kütüphanesinden düşmanın mahiyetini , özelliklerini vs tespit edip en uygun mühimmatla uzaktan imha edecek ... Yani KE adeta silah yüklü bir platform olarak kullanılacak....
Tam tersi şekilde olması daha mantıklı değil mi? Kızılelma'nın kendi radarı ile Siper füzesi angaje etmesi gibi?
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 19 Kasım 2023, 17:51:15
Yani Siper radarı düşmanı tespit edecek , KE'yı düşmana yönlendirecek ; bu noktadan sonra KE , tehdit kütüphanesinden düşmanın mahiyetini , özelliklerini vs tespit edip en uygun mühimmatla uzaktan imha edecek ... Yani KE adeta silah yüklü bir platform olarak kullanılacak....

+1 Aynen öyle.

Bize acilen gereken şey bir önleme dronu. Über süper bir yapay zekaya ilk etapta hiç gerek yok. 1- Hedefi tanısın, 2- füzeyi fırlatsın, 3- kaçanın anası ağlamaz, bu nedenle kaçınma manevralarını yapsın.

Yaşar Beyi severim, sayarım ama kusura bakmasın ben zırvalamıyorum. Eurofighter başlığında öyle yazdı ya, o bakımdan dedim. "Bu işin kurdu" dediği ülkeler, bizim kullandığımız gibi TB-2 kullanmayı aklına getiremediler. Ne kurdu yahu? Dron çağında herkes, karanlık odadaki fili el yordamıyla tanımaya çalışıyor. Kimse kurt değil, herkes karanlık odadaki işte o kör kişidir. Ve herkes kör topal ilerliyor işte.

Tam tersi şekilde olması daha mantıklı değil mi? Kızılelma'nın kendi radarı ile Siper füzesi angaje etmesi gibi?

Hedefi tanıyacak kadar hedefe yakınsa, Kızılelma'nın kanadını tutan mı var?  :D Uygun bir Siper füzesi varsa havada, onu da güdümleyebilir elbette. Siper radarının görevi Kızılelma'yı hedefe yaklaştırmak. Yaklaştıktan sonraki eylemleri dronun yapay zekası tayin edecek.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Heartbang - 19 Kasım 2023, 18:03:10
Tam tersi şekilde olması daha mantıklı değil mi? Kızılelma'nın kendi radarı ile Siper füzesi angaje etmesi gibi?

Hedefi tanıyacak kadar hedefe yakınsa, Kızılelma'nın kanadını tutan mı var?  :D Uygun bir Siper füzesi füze varsa havada, onu da güdümleyebilir elbette. Siper radarının görevi Kızılelma'yı hedefe yaklaştırmak. Yaklaştıktan sonraki eylemleri dronun yapay zekası tayin edecek.
Tamam şimdi daha iyi oturdu kafama, teşekkürler.

Bu arada ABD'nin de benzer bir projesi vardı, F-35 radarını, NASAMS'ın sentinel radarını, Arleigh Burke'lerdeki SPY-6 radarını ve Patriot radarını birbiriyle konuşturarak ortak bir radar ağı ortaya çıkarmayı planlıyorlardı.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 19 Kasım 2023, 18:11:49
E7'lerin hedefi aydınlatıp F-16'ların Suriye uçak-helikopterlerini imha etmesi gibi... Burada KE ya kendi radarıyla ya da Siper'in daha uzun menzilli radarıyla aydınlatmayı yapacak yine KE taşıdığı füzeyle hedefi imha edecek...

Ama aralarında çok kaliteli , EH'ye uğratılamayacak bir Link bağlantısı lazım ...

Benim korkum da zaten bu... Türkiye Cumhuriyeti ülke hava sahası savunmasını "EH ile kesintiye uğratılması mümkün olan" bir bağlantı sistemi ve İHA'lara teslim etmemek gerekir... ABD bu riski alır çünkü arkasında binlerce insanlı savaş uçağı var , siber saldırıya uğrarsa silahlı savaş uçaklarını devreye sokar ya biz...

Güzel bir sistem ama ben insanlı savaş uçağı tedbirinin de elden bırakılmaması gerektiğini savunuyorum...Her ne kadar arkadaşların belirttiği gibi İHA'lar bir çok cephede etkinliklerini kanıtlamış olsalarda....

 
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mehmet05 - 19 Kasım 2023, 18:46:41
Yani Siper radarı düşmanı tespit edecek , KE'yı düşmana yönlendirecek ; bu noktadan sonra KE , tehdit kütüphanesinden düşmanın mahiyetini , özelliklerini vs tespit edip en uygun mühimmatla uzaktan imha edecek ... Yani KE adeta silah yüklü bir platform olarak kullanılacak....

+1 Aynen öyle.

Bize acilen gereken şey bir önleme dronu. Über süper bir yapay zekaya ilk etapta hiç gerek yok. 1- Hedefi tanısın, 2- füzeyi fırlatsın, 3- kaçanın anası ağlamaz, bu nedenle kaçınma manevralarını yapsın.

Yaşar Beyi severim, sayarım ama kusura bakmasın ben zırvalamıyorum. Eurofighter başlığında öyle yazdı ya, o bakımdan dedim. "Bu işin kurdu" dediği ülkeler, bizim kullandığımız gibi TB-2 kullanmayı aklına getiremediler. Ne kurdu yahu? Dron çağında herkes, karanlık odadaki fili el yordamıyla tanımaya çalışıyor. Kimse kurt değil, herkes karanlık odadaki işte o kör kişidir. Ve herkes kör topal ilerliyor işte.

Tam tersi şekilde olması daha mantıklı değil mi? Kızılelma'nın kendi radarı ile Siper füzesi angaje etmesi gibi?

Hedefi tanıyacak kadar hedefe yakınsa, Kızılelma'nın kanadını tutan mı var?  :D Uygun bir Siper füzesi füze varsa havada, onu da güdümleyebilir elbette. Siper radarının görevi Kızılelma'yı hedefe yaklaştırmak. Yaklaştıktan sonraki eylemleri dronun yapay zekası tayin edecek.

KE, özellikle MIUS-3 stealth olacaksa, kendileri radar çalıştırmadan müttefik radarlarının aydınlattığı veya yarı yol bilgisi verdiği hedeflere füze atmaları çok etkili olabilecektir. Özellikle 4, 4,5 nesil uçaklar böyle bir dontrin karşısında kolay kolay duramazlar. 5 ve üstü nesil için yine sıkıntı. Özellikle bizim HSS ve diğer radarlar bu hedefleri ne kadar mesafeden görüp, KE ve MIUS-3'ün onları önlemesine yardımcı olabileceklerdir. Onlar KE ve MIUS-3'ü önceden görürse sıkıntı olabilir.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 19 Kasım 2023, 19:00:20
Ama aralarında çok kaliteli , EH'ye uğratılamayacak bir Link bağlantısı lazım ...

Güzel bir sistem ama ben insanlı savaş uçağı tedbirinin de elden bırakılmaması gerektiğini savunuyorum...

İkisine de katılıyorum. Maalesef iş Murad radarı ve TF-10k motoruyla bitmiyor. Altyapı eksiklikleri var. Her şeyden önce, Link-22 muadili bir ulusal iletişim protokolü lazım. Bu zaten kendi başına muazzam zor bir iş. Neyse ki KE gibi yüksek otonomiye sahip dronları yönetmek için basit emirler yeterli. Yani bu aletler, TB-2'nin aksine, çok geniş band aralıklarını sürekli işgal etmeyecekler bence. Bu ince noktayı ayırt etmek lazım.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

İnsanlı uçaklara gelirsek, Murad AESA radarı hazır olsa bile, ABD ile ciddi bir çatışmayı göze almadan bizdeki F-16'lara entegre edilebileceğini sanmıyorum. Blok 30'larda bile hiç sorun çıkartmasalar yedek parça sorunu çıkartabilirler.

İnsanlı uçak derdimizin bu aşamadan sonra bence tek kalıcı çözümü Kaan. Geçici çözüm nedir? Valla hazır alım hariç bir çözüm göremiyorum. Satmayı kabul etseler dahi, 2030'dan evvel uçakları teslim alabileceğimizi de düşünemiyorum. Çünkü herkes uçak istiyor, sipariş kuyrukları oluştu.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 19 Kasım 2023, 19:13:13
Murad F-16 radar entegrasyonunun gecikme nedeni de ABD'nin izin vermem diye bir uyarısı olabilir mi? Belki de böyle bir uyarı geldi...
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 19 Kasım 2023, 20:19:21
Murad F-16 radar entegrasyonunun gecikme nedeni de ABD'nin izin vermem diye bir uyarısı olabilir mi? Belki de böyle bir uyarı geldi...

Onu bilemem. Kaç foruma üyeyim, ben hariç kimsenin, "Murad AESA Radarı hazır olsa bile F-16'lara entegre edilemeyebilir." şeklinde yazdığını görmedim.

Herkes, "Aselsan çok geç kaldı yine." diye düşünüyor. Radar hazır olunca F-16'lara sorunsuz entegre ederiz sanıyorlar. Öyle olmayabilir...
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 19 Kasım 2023, 20:25:55
Murad F-16 radar entegrasyonunun gecikme nedeni de ABD'nin izin vermem diye bir uyarısı olabilir mi? Belki de böyle bir uyarı geldi...

Onu bilemem. Kaç foruma üyeyim, ben hariç kimsenin, "Murad AESA Radarı hazır olsa bile F-16'lara entegre edilemeyebilir." şeklinde yazdığını görmedim.

Herkes, "Aselsan çok geç kaldı yine." diye düşünüyor. Radar hazır olunca F-16'lara sorunsuz entegre ederiz sanıyorlar. Öyle olmayabilir...

FMS ile alınan uçaklar ABD malı olmuyor mu? Hukuki engel bakımından sordum
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 19 Kasım 2023, 20:54:19
Murad F-16 radar entegrasyonunun gecikme nedeni de ABD'nin izin vermem diye bir uyarısı olabilir mi? Belki de böyle bir uyarı geldi...

Onu bilemem. Kaç foruma üyeyim, ben hariç kimsenin, "Murad AESA Radarı hazır olsa bile F-16'lara entegre edilemeyebilir." şeklinde yazdığını görmedim.

Herkes, "Aselsan çok geç kaldı yine." diye düşünüyor. Radar hazır olunca F-16'lara sorunsuz entegre ederiz sanıyorlar. Öyle olmayabilir...

FMS ile alınan uçaklar ABD malı olmuyor mu? Hukuki engel bakımından sordum

En güzel açıklamayı Arda Mevlütoğlu (orko_8) yapmış. Buyurunuz.

https://www.siyahgribeyaz.com/2008/07/foreign-military-sales-fms-nedir.html (https://www.siyahgribeyaz.com/2008/07/foreign-military-sales-fms-nedir.html)

Benim yazıdan anladığım, ABD "he" demeden F-16'lara Murad AESA Radarı takılamaz. Hangi blok olursa olsun. Aslında bu kişi bu foruma üye. İsterse bu durumu aydınlatabilir.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 19 Kasım 2023, 21:05:00
TAI'den çıkan tüm F-16'lar ABD Hükümeti'ne aitti. ABD Hükümeti adına Amerikalı pilotlar tarafından uçurulup, resmen teslim alınıp daha sonra Türkiye'ye teslim ediliyorlardı.

6. FMS sistemi ile tedarik edilen sistemler üzerinde tadilat, modernizasyon vb işlem doğal olarak ABD Hükümeti'nin iznine bağlıdır.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: fırtına06 - 19 Kasım 2023, 21:13:02
TAI'den çıkan tüm F-16'lar ABD Hükümeti'ne aitti. ABD Hükümeti adına Amerikalı pilotlar tarafından uçurulup, resmen teslim alınıp daha sonra Türkiye'ye teslim ediliyorlardı.

6. FMS sistemi ile tedarik edilen sistemler üzerinde tadilat, modernizasyon vb işlem doğal olarak ABD Hükümeti'nin iznine bağlıdır.

Ben kullanım ömrü 30 yılı geçen uçaklarda her türlü değişiklik yapılmasına izin veriliyordu diye biliyorum. Blok 30 ve 40'ların bazıları.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mehmet05 - 19 Kasım 2023, 21:15:15
Murad F-16 radar entegrasyonunun gecikme nedeni de ABD'nin izin vermem diye bir uyarısı olabilir mi? Belki de böyle bir uyarı geldi...

Onu bilemem. Kaç foruma üyeyim, ben hariç kimsenin, "Murad AESA Radarı hazır olsa bile F-16'lara entegre edilemeyebilir." şeklinde yazdığını görmedim.

Herkes, "Aselsan çok geç kaldı yine." diye düşünüyor. Radar hazır olunca F-16'lara sorunsuz entegre ederiz sanıyorlar. Öyle olmayabilir...

FMS ile alınan uçaklar ABD malı olmuyor mu? Hukuki engel bakımından sordum


Beyazıt Karataş Paşa dün zannedersem Haber Globalde idi. EF-2000 alımına genel olarak karşı, teklif edilenlerin ikinci el trench 1 ve 2 olduklarını, 3 veya 4 ise bir nebze kabul edilebilir olup, tesliminin 2030 civarında olması sebebiyle aslen Kaan'a konsantre olunması gerektiğini söyledi. Yine NATO dışı kaynakları ciddi bulmadığını ifade ederken F-16 Blok 30 özgür modernizasyonunu yapmamız gerektiğini, diğer 79 adet için de ABD den kit gelmesi halinde problem yaşamaycağımızı, hava gücü dengesi Ege'de bozulsa bile diğer kuvvet güç dengeleri, milli mühimmatlar, karadan karaya füzeler vs yeterli caydırıcı olduğunu ifade etti. Açık açık söylemese de benim anladığım Blok 30 dışında milli modernizasyon yapamıyoruz. Ancak fiili gecikme blok 30 konusunda bile suyu bulandırıyor.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 19 Kasım 2023, 21:26:03
Block 30'a bile dokunduğumuz an hadi sizin dediğiniz olsun resmi olmasa da örtülü yedek parça ambargosu yeriz....

Yani ABD çıkarları maddesi koyan adam 30 yıllık uçağı modernize edip bize karşı kullanır fikrini düşünmeyecek kadar saf mı?
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Yasar - 19 Kasım 2023, 21:45:48
Block 30'a bile dokunduğumuz an hadi sizin dediğiniz olsun resmi olmasa da örtülü yedek parça ambargosu yeriz....

Yani ABD çıkarları maddesi koyan adam 30 yıllık uçağı modernize edip bize karşı kullanır fikrini düşünmeyecek kadar saf mı?
Block 30’ ların belli bir adedi Özgür modernizasyonundan geçti. Modernizasyon devam ediyor. Tabii AeSA radar henüz takılmadı.
Türkiye, bu uçakların üzerinde değişiklik yapamayacağını bilmesine rağmen, hem ilk block 30 uçakları için, hemde daha yeni, block 40 ve 50 ler için özgür modernizasyonu anlaşması imzaladı firmalarla. Türkiye bu kadar aptal mı?

https://gagadget.com/en/weapons/285981-turkey-announced-the-ozgur-2-project-to-modernise-all-of-its-fourth-generation-f-16-block-30-block-40-and-block-5/ (https://gagadget.com/en/weapons/285981-turkey-announced-the-ozgur-2-project-to-modernise-all-of-its-fourth-generation-f-16-block-30-block-40-and-block-5/)
https://www.aa.com.tr/tr/gundem/f-16nin-modernizasyonu-icin-imzalar-atildi/2954731 (https://www.aa.com.tr/tr/gundem/f-16nin-modernizasyonu-icin-imzalar-atildi/2954731)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: selcukkocak78 - 19 Kasım 2023, 21:57:33
Block 30'a bile dokunduğumuz an hadi sizin dediğiniz olsun resmi olmasa da örtülü yedek parça ambargosu yeriz....

Yani ABD çıkarları maddesi koyan adam 30 yıllık uçağı modernize edip bize karşı kullanır fikrini düşünmeyecek kadar saf mı?
f 16 larda ambargolar türkiyeyi hiç etkilemez artıkiş öyle bir noktaya ilerledi ki tüm uçaklar modernize edilecek ve anlaşmaları takmayan bir ülkeyle yapılan anlaşmalar suya yazılmış yazı hükmündedir.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Gökbörü - 19 Kasım 2023, 21:58:45
Belki de verdiler izini...

Bizi tam anlamiyla Doğu blokuna atmak istemeyeceklerdir, en azindan yerimizi doldurabilecek alternatifleri palazlandirmadan....onlara göre önemsiz şeylere olur verip stratejik şeylere olmaz demeye devam etmek istiyor olabilirler

Bati blokundaki olasi rakiplerimizi F35 ile donatmaya başladılar, seviyesin ne olursa olsun F16larin önemi azaldı onlar için...Turkiyenin elinde block 70 olsa ne yazar, olmasa ne yazar Yunanistan İsrail vs hepsinde F35 olacak diye düşünüyor olabilir...Ben olsam öyle düşünür, onay verir F35 vermeyerek kazığı atmışken biraz gönül alırdım:)
...

Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mehmet05 - 19 Kasım 2023, 23:06:09
FMS prosedürlerine şöyle kabaca göz atıyorum.  FMS dosyasının kapatılması tedarikten iki sene sonra oluyor. Ancak lojistik anlaşmalar, poltyik belirsizlikler vs dosyanın kapatılması önünde engel olarak belirtiliyor. FMS'de öyle mülkiyet ABD'de diye bir hüküm, düzenleme vs yok. Zaten bu satışın ruhuna aykırı. Ancak FMS'nin lojistik desteği ile devam etmesi halinde, parçaların değiştirilmesi, parçalara müdahale halinde karşı taraf da lojistik desteği sona erdiriyorum diyebilir. Zira tüketici malları haricindeki mallarda bile yasal olarak servis ve yedek parça mecburiyeti yokken, silah satışında servis, yedek parça desteği ancak anlaşma ile sağlanabilir.  Anlaşmada ise ABD doğal olarak kendi koşullarını yasalarını dayatıyordur. Bu arada mülkiyet bize ait olsa da, FMS satış konusu malların devlet memuru, subayı, askeri vs kişiler dışı 3. kişilere transferi, müzeye kaldırılması veya hurda olarak satılması bile izne tabi olarak belirtiliyor (malın yaşı ve durumu ne olursa olsun).  Yine satılan malların denetlenmesi, izlenmesi de FMS satışlarınının standart hükümleri arasında yer alıyor. Yani 30 yıl sonra FMS koşulları dışı olmak gibi bir durum malesef yok.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 20 Kasım 2023, 00:15:33
Sayın Yaşar ben özgür modernizasyonunun ilk aşamasında  sadece yapısal iyileştirme yapıldığını , gövde ömrünün artırıldığını biliyorum , elektronik olarak niyetimiz olabilir ama resmi bir yenilenme söz konusu resmi olarak belli değil...Yine de tam emin değilim..

Ayrıca biz modernizasyona başlasak bile ABD lojistiği kesebilir hadi onu da bir şekilde aştık , ABD özgür modernizasyonundan rahatsız olursa ilgisi olmayan başka bir alanda ambargo-zorluk yaşatabilir...

Hep ben şeytanın avukatı gibi konuşuyorum ama birisi de bunları sormalı...
Geçmişte de F-35 ortağıyız atılma düşüncesi aptallık diyenler oldu ama sonuç malumunuz...

Ayrıca şu 30 yıl meselesi de "Lozan bitti artık petrol çıkarılabilir" türünden  şehir efsanesine döndü...
Nedir bu 30 yıl meselesi? Nerede yazıyor bir görsek?
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mehmet05 - 20 Kasım 2023, 00:38:01
Sayın Yaşar ben özgür modernizasyonunun ilk aşamasında  sadece yapısal iyileştirme yapıldığını , gövde ömrünün artırıldığını biliyorum , elektronik olarak niyetimiz olabilir ama resmi bir yenilenme söz konusu resmi olarak belli değil...Yine de tam emin değilim..

Ayrıca biz modernizasyona başlasak bile ABD lojistiği kesebilir hadi onu da bir şekilde aştık , ABD özgür modernizasyonundan rahatsız olursa ilgisi olmayan başka bir alanda ambargo-zorluk yaşatabilir...

Hep ben şeytanın avukatı gibi konuşuyorum ama birisi de bunları sormalı...
Geçmişte de F-35 ortağıyız atılma düşüncesi aptallık diyenler oldu ama sonuç malumunuz...

Ayrıca şu 30 yıl meselesi de "Lozan bitti artık petrol çıkarılabilir" türünden  şehir efsanesine döndü...
Nedir bu 30 yıl meselesi? Nerede yazıyor bir görsek?

Sayın Serkan zannedersem bu konuda Tasarımın sınai Mülkiyetinden ve lisans devrinden yola çıkıyorlar. Ama tasarımın koruma süresi zaten 25 yıl. TUSAŞ ise lisans altında F-16ları üretti. Ama konunun açıkça tasarım hakkı ve lisans ile ilgisi yok. Konunun ülkeler arası yapılan anlaşmalarla, satış şartlarıyla ve lojistik destekten faydalanmaya devam edilebilip edilmeyeceği ile ilgisi var.  Yani bir yere sözleşme sonrası güç, dayatma ve kabul ettirme kabiliyeti ile ilgili, zira FMS kullanan, bakım yapan personelin bile amaç dışı bilgi  aktarımını  sınırlıyor.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Denizci16 - 20 Kasım 2023, 01:13:44
F16 ların bakımı ile ilgili anlaşma

Dasbat mı?

Fasbat mı?

Bunuda ortaya koymak lazım.

Depo seviyesi bakıma sahipsek tornavida bile sokamayız.

Fakat fabrika seviyesi bakıma sahipsek gerektiğinde parçaları bile imal edip değiştirebilceğimiz anlamına geliyor.

1. Hibm Eskişehir de işler nasıl yürüyor bilmek lazım.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Yasar - 20 Kasım 2023, 02:46:11
Sayın Yaşar ben özgür modernizasyonunun ilk aşamasında  sadece yapısal iyileştirme yapıldığını , gövde ömrünün artırıldığını biliyorum , elektronik olarak niyetimiz olabilir ama resmi bir yenilenme söz konusu resmi olarak belli değil...Yine de tam emin değilim..

Ayrıca biz modernizasyona başlasak bile ABD lojistiği kesebilir hadi onu da bir şekilde aştık , ABD özgür modernizasyonundan rahatsız olursa ilgisi olmayan başka bir alanda ambargo-zorluk yaşatabilir...

Hep ben şeytanın avukatı gibi konuşuyorum ama birisi de bunları sormalı...
Geçmişte de F-35 ortağıyız atılma düşüncesi aptallık diyenler oldu ama sonuç malumunuz...

Ayrıca şu 30 yıl meselesi de "Lozan bitti artık petrol çıkarılabilir" türünden  şehir efsanesine döndü...
Nedir bu 30 yıl meselesi? Nerede yazıyor bir görsek?
https://www.savunmasanayist.com/f-16-ozgur-icin-ilk-teslimat-gerceklestirildi/ (https://www.savunmasanayist.com/f-16-ozgur-icin-ilk-teslimat-gerceklestirildi/)
Burada mayıs 2023 itibariyle üzerindeki tüm aviyonikler, elektronik aksam ve görev bilgisayarı vs  dahil değiştirilen ilk block 30’un hava kuvvetlerine teslim edildiği yazıyor. Murad içinse, bilahare diyor. Teslimatların da artan tempoyla devam edeceğini yazıyor.

Yapısal iyileştirmenin özgürle bir alakası yok.

Bu 30 yıl lafını epeyi bir zaman önce ilk Sadfor Savtera’da okumuştum. Ondan sonra bir daha göremedim. Ancak bizimkilerin kademeli olarak, önce block 30’ları sonra block 40 ve 50’leri özgürleştirme planı, bu 30 yıl hikayesiyle örtüşüyor.

Tolga Özbek, 3 Ağustos itibariyle, Özgür 16’ların 2 adedinin hali hazırda hava kuvvetlerine teslim edildiğini yazıyor.
Ayrıca Murad takılı ilk Özgür F16’nın da yıl sonuna kadar uçacağını söylemiş.

https://tolgaozbek.com/savunma/turk-savunma-sanayi/ozgur-f-16-aselsan-aesa-radari-ile-yol-sonunda-ucacak/ (https://tolgaozbek.com/savunma/turk-savunma-sanayi/ozgur-f-16-aselsan-aesa-radari-ile-yol-sonunda-ucacak/)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: putty - 20 Kasım 2023, 03:59:19
Ben sorunu hissiyatımca şöyle tahmin ediyorum. Özgür projesi mesela Blok 30 a yapma iznimiz var ve yapıyoruz ama bunu yaparken örneğin görev bilgisayarını yerli tasarladık ve tabiki bu görev bilgisayarı ABD nin bazı elektronikleri ile çalışıyor işte biz o değişmeyen ABD elektroniklerindeki mecbur olunan işbirliğinde sorun yaşıyoruz. F16 Blok 30 da biz her elektroniği yaparız Radar görev bilgisayarı kayıt kuyut cihazları haberleşme filan her şeyi ama bir şeye ellemiyoruz oda uçuş bilgisayarı. İşte bu alet bizi bence duvara toslatıyor. Görev bilgisayarını yapmak demek uçuş bilgisayarı ile tokalaşan bir aviyonik yapmaktır bu iş içinde ABD nin işbirliği gerekiyor olabilir ve artık o işbirliği de dondurulmuş ise biz Blok 30 u bile layığı ile yapamayabiliriz. Uçuş bilgisayarını da yapalım dersek o zaman F16 yı yeniden tasarlamak kadar iş çıkartır bize. Uçuş bilgisayarı öbür aviyonikler gibi elektronik ile bitmiyor tangur tungur yanı var uçağın bütün parametreleri ölçüleri matematiği dengesi tasarımı ile çalışan bir kutu bu. Yine çözüm olarak uçağı kandırma ya çalışabiliriz buda bilmediğimiz bir sürü performans sıkıntısıdır. Ben böyle bir sıkıntı olabileceğini düşünüyorum bazı çapraz işbirlikleri kopunca özgür Blok 30 - 40 izin olsa bile zor olabilir. 
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 20 Kasım 2023, 05:14:01
Kaan uçtuğu an, milli uçuş bilgisayarı meselesinin çözüldüğünü anlarız Sayın putty. Hürjet'te çözülmemişti bu sorun. Temel Kotil de epeyce çemkirmişti, çok haklı olarak. Hürjet, şu anda İtalyan uçuş bilgisayarı ile uçuyor.

NOT: Yahu madem @putty'siniz, yönetimle konuşun da nick değişsin. Nedir yani @re, anlamadım ki.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 20 Kasım 2023, 09:24:23
Sayın Yaşar ben özgür modernizasyonunun ilk aşamasında  sadece yapısal iyileştirme yapıldığını , gövde ömrünün artırıldığını biliyorum , elektronik olarak niyetimiz olabilir ama resmi bir yenilenme söz konusu resmi olarak belli değil...Yine de tam emin değilim..

Ayrıca biz modernizasyona başlasak bile ABD lojistiği kesebilir hadi onu da bir şekilde aştık , ABD özgür modernizasyonundan rahatsız olursa ilgisi olmayan başka bir alanda ambargo-zorluk yaşatabilir...

Hep ben şeytanın avukatı gibi konuşuyorum ama birisi de bunları sormalı...
Geçmişte de F-35 ortağıyız atılma düşüncesi aptallık diyenler oldu ama sonuç malumunuz...

Ayrıca şu 30 yıl meselesi de "Lozan bitti artık petrol çıkarılabilir" türünden  şehir efsanesine döndü...
Nedir bu 30 yıl meselesi? Nerede yazıyor bir görsek?
https://www.savunmasanayist.com/f-16-ozgur-icin-ilk-teslimat-gerceklestirildi/ (https://www.savunmasanayist.com/f-16-ozgur-icin-ilk-teslimat-gerceklestirildi/)
Burada mayıs 2023 itibariyle üzerindeki tüm aviyonikler, elektronik aksam ve görev bilgisayarı vs  dahil değiştirilen ilk block 30’un hava kuvvetlerine teslim edildiği yazıyor. Murad içinse, bilahare diyor. Teslimatların da artan tempoyla devam edeceğini yazıyor.

Yapısal iyileştirmenin özgürle bir alakası yok.

Bu 30 yıl lafını epeyi bir zaman önce ilk Sadfor Savtera’da okumuştum. Ondan sonra bir daha göremedim. Ancak bizimkilerin kademeli olarak, önce block 30’ları sonra block 40 ve 50’leri özgürleştirme planı, bu 30 yıl hikayesiyle örtüşüyor.

Tolga Özbek, 3 Ağustos itibariyle, Özgür 16’ların 2 adedinin hali hazırda hava kuvvetlerine teslim edildiğini yazıyor.
Ayrıca Murad takılı ilk Özgür F16’nın da yıl sonuna kadar uçacağını söylemiş.

https://tolgaozbek.com/savunma/turk-savunma-sanayi/ozgur-f-16-aselsan-aesa-radari-ile-yol-sonunda-ucacak/ (https://tolgaozbek.com/savunma/turk-savunma-sanayi/ozgur-f-16-aselsan-aesa-radari-ile-yol-sonunda-ucacak/)

Yazı Ağustos ayına ait bir yazı...Aralık'a girmek üzereyiz ve daha testler için Murad radarının Akıncı'ya yeni takıldığı açiklandı... Yıl bitmeden F-16'ya takılması çok zor gibi....
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: korsan2 - 20 Kasım 2023, 11:16:39
modernizasyon konusunda kafaların bu denli karışık olmasını anlayamıyorum.
iki modernizasyon var.
1.  yapısal ömür uzatma.
"parçalar ABD'den gelecek,  bu yüzden onların  he demesine bakıyor"
2.  Özgür modernizasyonu
" geçen yıl,  veya önceki yıl  bir canlı yayında,  resmi  yetkili ,  İNSİYATİF  kelimesini telaffuz etmişti.
İNSİYATİF  kelimesi  hangi şartta  kullanılır?
demek  öyle  her  yaptığını uçağa takabilme diye bir durum  olmayabilir mi?
 İNSİYATİF  kullanıp  uçağa bir şey takarsan  ne olabilir?
...
o  nokta  noktayı  listeleyen kimse yok  şu forumda"
---
benim gözümde yapılması gereken ilk şey belli.
şu  yolcu uçağı alım ihalesini tekrar bir ele alıp,  özellikle Embraer  üzerinden  yürümek gerek.
Embraer  hem sivil uçak  alanında,  hem askeri kargo ve  tanker konusunda olgunlaşmış ürünlere sahip.
KC390  hem kargo hem tanker işini görüyor mesela.
yolcu uçakları da yıllardır uçan,  sertifikasyon işlemleri tamamlanmış uçaklar.
madem batı sana ambargo uyguluyor,  sen de batıya  ambargo uygula,  elini tutan yok;
ama şu vaziyette ,  o yolcu uçağı ihalesinin  Avrupa veya ABD  firmalarına gitmesi tümden ziyan bir iş,  elindeki kartı  boş yere kullanmak gibi bir şey.

tablo nasıl görünüyor biliyor musunuz?
onlar bize sürekli ambargo uyguluyor ve biz sıkıntı içinde kalıyoruz;
ama  biz sıkıntı yaşarken,  onların hiçbir işinde aksama  olmuyor,  işleri hep tıkırında.
işlerinin bu kadar tıkırında gitmesi doğru değil,  artık biraz aksaması gerek.
mesela  bizim firmaların  parça  imalatında en hızlı  alt yüklenici seçilmesi durumu  değiştirilebilir.
bu parçaların imalatını  yavaşlatmak  mümkündür.
virüs var de,  grev var de,  savaş var de...
mesela  seni F35 projesinden çıkartınca  o parçaların  imalatını tak diye kesebilirdin.
belki iki yıl F35 üretilemeyecekti;  ama  işleri hep tıkırında gidiyor.
bu gidişatta  onların tavırlarını değiştirecek hiçbir şey yok ki,  onların işleri  hep yolunda yani,  artık biraz nazar deymesinin vakti gelmedi mi?
kurdun postunun o kadar da ucuz olmadığını  görmeleri gerek.
F35  için artık o tren geçti malesef.

buna karşın,  yolcu uçağı ve askeri kargo ve tanker işlerinde  masaya yumruğu vurmanın tam vaktidir.
batılı  uçaklara hiç de mecbur değilsin.
yapılacak yüklü bir sözleşmeyle,  fabrika seviyesi bakım ve onarımla  beraber  birçok parçanın da ofsetle  Türkiye'de  imalatı  gayet iyi bir hamle olur.
zaten,  örneğin C130  filosunun ömrü 2040'da  b tamam,  C160  filoları  o tarihleri zaten göremez.
Casa  için de aynı takvim  midir?  emin  değilim;  ama zaten  askeri kargo uçağı gerekecek.
hem  kriz çıkartmadan  kurdun postunun o kadar ucuz olmadığını  göster;  hem de  tüm bu işleri tek dosyada çöz.

Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mehmet05 - 20 Kasım 2023, 11:43:46
Evet Embraerle işbirliği olabilir yolcu uçağı ve taşıyıcı platformlar konusunda.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: SKYWOLF - 20 Kasım 2023, 16:09:54

NOT: Yahu madem @putty'siniz, yönetimle konuşun da nick değişsin. Nedir yani @re, anlamadım ki.

Kendisi de değiştirebilir. Kurallara aykırı olmadıkça istediği kullanıcı adını tercih edebilir.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: putty - 20 Kasım 2023, 17:13:11
değiştirdim çok şükür
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 20 Kasım 2023, 17:53:36
değiştirdim çok şükür

Nihayet! Geç olsun, güç olmasın!  8) Bonus olarak 1 beğeni puanı ekledim.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 20 Kasım 2023, 17:54:20
değiştirdim çok şükür

Hoş geldiniz sayın Putty , önceden sizi Putty olarak tanımadığım için geçmişte yaşanan tartışmaları bilmiyorum inşallah sizden de diğer üstadlarımızdan olduğu gibi çok şeyler öğreniriz...
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Denizci16 - 20 Kasım 2023, 17:55:11
değiştirdim çok şükür

Vay be meşhur ve ünlü putty ile aynı forumu paylaşmak varmış benden bir beğeni gelir.
Başlık: ASELSAN’dan MURAD AESA Radar müjdesi
Gönderen: fırtına06 - 31 Aralık 2023, 15:06:32
ASELSAN tarafından geliştirilen MURAD AESA Radarı, AKINCI TİHA ile adı açıklanmayan bir jet uçağa entegre edildi. Uçuşlu testlerin, 2024 yılında hız kazanması bekleniyor.

AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) ve F-16 gibi platformlar için bir süredir geliştirme faaliyetleri devam eden MURAD AESA Burun Radarı’nda çalışmalar devam ediyor. Milli imkanlarla geliştirilen radarın, AKINCI TİHA ve adı açıklanmayan bir jet platformuna entegrasyonu gerçekleştirildi.

(https://www.savunmasanayist.com/wp-content/uploads/2023/12/MURAD-AESA-Radar.jpg)

Optimizasyon çalışmalarının ardından 2024 yılı içerisinde, MURAD AESA Radar‘ın uçuş testlerinin hızla kazanması bekleniyor. Bu alanda elde edilecek tecrübenin; KIZILELMA, KAAN, HÜRJET ve ANKA-3 gibi platformlar için de kritik olduğu üzerinde duruluyor.

Halihazırda AESA Burun Radarı geliştirebilen ülkelerin sayısı, bir elin parmaklarını geçmiyor.

(https://www.savunmasanayist.com/wp-content/uploads/2023/08/MURAD-AESA-Radar.jpg)

Açık kaynaklara göre Milli AESA Radarı’nın işlev ve yetenekleri ise şu şekilde:

HAVA-HAVA İŞLEVLERİ:

Uzun Menzilli Arama
Ararken Takip
Çoklu Hedef Takibi
Ara Safha Güdüm
Akın Tespit
Hava Durumu Tespit
Hava Muharebesi Manevrası

HAVA-YER İŞLEVLERİ:

Şerit SAR
Nokta SAR
Yer Haritalama
Hareketli Yer Hedefi Tespiti ve Takibi
Deniz Arama ve ISAR
Hava-Yer Mesafe Ölçümü
Doppler Huzme Keskinleştirme
Otomatik İrtifa Belirleme

YETENEKLER:

Çok Fonksiyonlu Radar
Eş Zamanlı Hava-Hava ve Hava-Yer Görevleri
İşbirlikçi Olmayan Hedef Tanımlama
Otomatik Hedef Tanıma
Karıştırmaya Karşı Dayanıklılık
Elektronik Destek
Elektronik Taarruz

https://www.savunmasanayist.com/aselsandan-murad-aesa-radar-mujdesi/ (https://www.savunmasanayist.com/aselsandan-murad-aesa-radar-mujdesi/)
Başlık: Ynt: ASELSAN’dan MURAD AESA Radar müjdesi
Gönderen: buraktunahan - 31 Aralık 2023, 17:30:06
adı açıklanmayan bir jet uçağa entegre edildi.

Çok güzel bir haber. Demek ki ilk F-16'ya takıldı. Hayırlı olsun.

"Adı açıklanmayan" deseler de, sonuçta elimizde muharip olarak bir F-16 bir de F-4 var. Zaten F-16'lar için geliştirildiğine göre F-4'e takmamışlardır herhalde  ;)
Başlık: Ynt: ASELSAN’dan MURAD AESA Radar müjdesi
Gönderen: Merzifonlu - 31 Aralık 2023, 17:40:17
Demek ki ilk F-16'ya takıldı.

Öyle değil. Bombardier veya benzeri, bu görev için dönüştürülen bir iş jetine takıldı. Bu program takvimin en az 3 yıl gerisinde kaldı maalesef!

Radarı olgunlaştırmakla da iş bitmiyor, seri imalat kabiliyetinin de kazanılması gerekiyor. Yerli ve modern AESA modüllerini tasarlayıp üretebiliyoruz, ki çok büyük başarıdır. Ama şu anda sadece lab ortamında üretebiliyoruz. Motorlarda olduğu gibi burada da seri imalat başka bir hikaye.

Radarda ve turbofan motorunda seri imalat yeteneğini kazanamazsak, donsuz ve gömleksiz ayazda kalan zenci gibi olacağız. Ve ayaz çok yaklaştı. Yani küresel jeopolitik ortam çok tehlikeli bir hal aldı.
Başlık: Ynt: ASELSAN’dan MURAD AESA Radar müjdesi
Gönderen: Kaptan-I Derya - 31 Aralık 2023, 18:36:46
Demek ki ilk F-16'ya takıldı.

Öyle değil. Bombardier veya benzeri, bu görev için dönüştürülen bir iş jetine takıldı. Bu program takvimin en az 3 yıl gerisinde kaldı maalesef!

Radarı olgunlaştırmakla da iş bitmiyor, seri imalat kabiliyetinin de kazanılması gerekiyor. Yerli ve modern AESA modüllerini tasarlayıp üretebiliyoruz, ki çok büyük başarıdır. Ama şu anda sadece lab ortamında üretebiliyoruz. Motorlarda olduğu gibi burada da seri imalat başka bir hikaye.

Radarda ve turbofan motorunda seri imalat yeteneğini kazanamazsak, donsuz ve gömleksiz ayazda kalan zenci gibi olacağız. Ve ayaz çok yaklaştı. Yani küresel jeopolitik ortam çok tehlikeli bir hal aldı.

+1
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: buraktunahan - 01 Ocak 2024, 12:01:12
Bizim aşağıdaki gibi radar için test yatağı bir uçağımız var mı? Ben Akıncı'yı test yatağı olarak kullanacağız diye tahmin ediyordum.

Eğer aşağıdaki gibi bir uçağa (CRJ 700 iş jeti) takıldıysa bu daha da güzel bir haber. Çünkü proje takviminde gecikme de olsa, teknik olarak her şey olması gerektiği gibi harfiyen ilerliyor demektir.

(https://www.thedrive.com/content/2021/09/CRJ700-Northrop-Grumman.jpg?quality=85)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mehmet05 - 01 Ocak 2024, 15:23:42
Galiba Akıncı insanlı uçaklara radar geliştirmek için uygun değil. Zira hem uygun miktarda elektrik üretebilecek hem de canlı olarak test performans değerlendirmelerinin yapılabileceği diğer elektrik, elektronik aksamla etkileşimlerin izlenebileceği, konsollar ile test personelinin ve belki yazılım işine de anında müdahale edilip clutter, hedef hızı, karakteristikleri konularında canlı test geliştirme yapılabilecek bir ortam, kısacası yolcu kabinli bir uçak kullanılıyordur. Hayırlı uğurlu olsun.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: selcukkocak78 - 01 Ocak 2024, 19:41:27
Galiba Akıncı insanlı uçaklara radar geliştirmek için uygun değil. Zira hem uygun miktarda elektrik üretebilecek hem de canlı olarak test performans değerlendirmelerinin yapılabileceği diğer elektrik, elektronik aksamla etkileşimlerin izlenebileceği, konsollar ile test personelinin ve belki yazılım işine de anında müdahale edilip clutter, hedef hızı, karakteristikleri konularında canlı test geliştirme yapılabilecek bir ortam, kısacası yolcu kabinli bir uçak kullanılıyordur. Hayırlı uğurlu olsun.
akıncıdaki motorlar fazlasıyla elektrik üretebiliyorlar. ama kanada motorları ukrayna motorları değil. ama bu araca bu kadar elektronik yük fazla mı derseniz orasını testler belirler. yani aa füzeleri ve heik görevleri için yükleme yapılırsa sıkıntı olmaz ama birde yer görevleri eklenirse belki de aşırı bir görev yükü ve elektronik  bilgi işleme sıkıntısı doğabilir. aesa radarlar akıncıda çok fazla elektrik ihtiyacına sebep olmaz
Başlık: Ynt: ASELSAN’dan MURAD AESA Radar müjdesi
Gönderen: DoganTuran - 01 Ocak 2024, 20:07:57
Demek ki ilk F-16'ya takıldı.

Öyle değil. Bombardier veya benzeri, bu görev için dönüştürülen bir iş jetine takıldı. Bu program takvimin en az 3 yıl gerisinde kaldı maalesef!

Radarı olgunlaştırmakla da iş bitmiyor, seri imalat kabiliyetinin de kazanılması gerekiyor. Yerli ve modern AESA modüllerini tasarlayıp üretebiliyoruz, ki çok büyük başarıdır. Ama şu anda sadece lab ortamında üretebiliyoruz. Motorlarda olduğu gibi burada da seri imalat başka bir hikaye.

Radarda ve turbofan motorunda seri imalat yeteneğini kazanamazsak, donsuz ve gömleksiz ayazda kalan zenci gibi olacağız. Ve ayaz çok yaklaştı. Yani küresel jeopolitik ortam çok tehlikeli bir hal aldı.

+1
SSB'ye ait iş jeti tahsis edildi, takvime göre gecikmiş bir adımdı ancak 2027-28 kadar kalifikasyon olsa dahi, belirttiğiniz gibi seri üretim hazırlık aşaması zaman alabilir.

Ek: Geçerli takvim 2020 yılı içeresinde bu aşamaya geçilmesiydi ancak hem Kovid hem de Radarın istenilen seviyede olmayışına, THY'nin de uçak tahsisi sürüncemesi eklenince süreç bu tarihleri buldu diyebiliriz.
Başlık: Ynt: ASELSAN’dan MURAD AESA Radar müjdesi
Gönderen: Merzifonlu - 01 Ocak 2024, 21:43:46
2027-28 kadar kalifikasyon olsa dahi,

Belki, Akıncı sayesinde kalifikasyon aşaması daha kısa sürebilir. Elinizde dur durak bilmeden uçabilen bir dron varsa, az detaylı ve çok tekrarlı testleri bununla yapabilirsiniz.

Akıncı için enerji de sorun olmayabilir. Gövde altındaki tekli bomba salanına, ek enerji ünitesi monte edilebilir, eğer Kanada motorlarından yeterli akım çekilemezse. Bu sayede, özellikleri kırpılmış Murad AESA Radarı değil de sahici Murad AESA Radarı Akıncı'ya takılmış olur.

Ama seri imalat meselesini nasıl çözeceğiz, onu hala merak ediyorum.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: tujue - 01 Ocak 2024, 22:42:09
Sayın Merzifonlu

Peki dediğiniz gibi ek güç ünitesi Akıncı'ya entegre edilerek Murad AESA radarının tam kapasitesi kullanılması mümkün hale getirilirse bu Akıncının sadece radar olarak görev yapsa bile kullanım esnekliğini ciddi anlamda artırmaz mı?

Basit bir senaryo çizecek olursak bir akıncı aesa radarıyla düşman havasını uzaktan tarar, a-a füzesi diğer akıncılar uzaktan füzeleri ateşleyebilir.

Önemli bir ayrıntıya dikkat çektiğiniz için teşekkür ederim



Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: DoganTuran - 01 Ocak 2024, 23:05:45
AESA Testlerinde, verilerin anlık ve sistemsel takibi bire bir yapılmak zorunda olduğundan, radarla birlikteki tüm sistemlerin aynı hava aracında mevcut bulunması elzemdir ki bu yüzden tam sistem testleri için iş jeti tahsisi yapıldı. Radarı ve veri analiz, yansıtma sistemlerinin farklı yerlerde (hava-yer) olması belki akıncı için mümkün olabilir ancak akıncının bu şartlarda geliştirilmiş radarı, MMU kalifikasyonu için asla geçerlilik içermeyeceğinden, temel yaklaşımda MMU radarı için referans değerleri oluşturabilir.

Zaman açısından: Uçağın tahsisinin yapılmasının haricinde, radarın +sistem test ve gereksinimleri için uçağın "TAI tarafından modifikasyon" sürecinin olduğunu da göz önünde bulundurmakta fayda var.   

 
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 01 Ocak 2024, 23:25:18
Sayın Merzifonlu

Peki dediğiniz gibi ek güç ünitesi Akıncı'ya entegre edilerek Murad AESA radarının tam kapasitesi kullanılması mümkün hale getirilirse bu Akıncının sadece radar olarak görev yapsa bile kullanım esnekliğini ciddi anlamda artırmaz mı?

Basit bir senaryo çizecek olursak bir akıncı aesa radarıyla düşman havasını uzaktan tarar, a-a füzesi diğer akıncılar uzaktan füzeleri ateşleyebilir.

Önemli bir ayrıntıya dikkat çektiğiniz için teşekkür ederim

Artırır elbette. Havelsan, "Sürü İHA-AWACS" projesi ile buna benzer bir konsepti ortaya koydu. Ve aynen dediğiniz gibi, Akıncılar rol dağılımı yaparak, "Havadaki HSS" konseptini oluşturabilirler.  ;)

Tek sakıncası bu konseptin, füze fırlatıcısı rolündeki Akıncı'ların yerlerini düşman önceden tespit edebilir. Bu yüzden bir tık ilerisini düşündüm. Adı da "Havadaki Sniper". Anka-3'ün çift motorlu versiyonu geldiğinde, Anka-3 füze fırlatıcısı rolünü devralır Akıncı'dan. Düşman atışın nereden geldiğini de göremez bu durumda.

"Havadaki Sniper" konsepti budur. "Havadaki Sniper" konseptinin patenti bana aittir, izinsiz kullananı döverim!  :P
----------------------------------------------------------------------------------------------

Bir de "Havadaki Tim" konseptim var;

Tim Komutanı: Hisar HSS ve Siper HSS
Gözcü: Sürü Akıncı İHA-AWACS ve Sürü Aksungur İHA-AWACS
Sniper: Anka-3
Yakın Temas: Kızılelma

@putty'nin hayal ettiği gibi, yapay zeka sayesinde, bu tim insan müdahalesi olmadan, yani pilotsuz olarak işletilebilir. Ete kemiğe bürünmesi için, yapay zeka yazılımı hariç, bize gereken şeyler: TF-6k/10k motoru ve Murad AESA radarıdır. "Havadaki Tim" işler hale gelirse, hava sahamızı savunmak için, Kaan olsa da olur, olmasa da olur.  8) Olursa lüks olur yani.

İşte bu yüzden, TF-6k/10k motorunu ve Murad AESA Radarını, (TF-35k+Bürfis) ikilisinden daha çok önemsiyorum.

"Havadaki Tim" konsepti, donanımsal olarak görece hızlı elde edebileceğimiz bir konsept iken, yazılımsal olarak olgunlaşması uzun zaman alacaktır. Şimdi inşa edersek, gereken o zamanı kazanabiliriz.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: tujue - 01 Ocak 2024, 23:56:08
Teşekkürler Sayın Doğan Turan ve Merzifonlu.

Öyle görünüyor ki akıncı, tb-3, anka-3, Kızelelma vs gelecek blok üretimlerine de dahil edersek hava hakimiyet, hava savunma ve derin darbe konusunda sihaların kabiliyetleri ve kullanım esneklikleri sadece hayal gücüyle sınırlı olacak. Bu kadar mühimmat çeşidi, gelişen ve artan radar kapasitesinin yanı sıra motor işi de çözülünce Kaan biraz ağırdan alsa da olur diye düşünüyorum.

Tabi bu kadar hava aracının topladığı veriyi işleyecek, analiz edecek ve hedef odaklı kullanılabilir veriye dönüştürecek süper bilgisayar yatırımlarına ihtiyacımız olacak sanırım.

Bütün bunlarla birlikte yapay zekanın yoğun halde kullanıldığı insan (komutan) müdahalesinin nispeten az olduğu bir savaş yönetim sistemine doğru gidiyoruz.

Çin'in geçen 10 yılda süper bilgisayarlara deli gibi yatırım yaptığını çıkan haberlerden anımsıyorum. Bizim de bu konuya eğilmemiz lazım diye düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 02 Ocak 2024, 00:12:41
Tabi bu kadar hava aracının topladığı veriyi işleyecek, analiz edecek ve hedef odaklı kullanılabilir veriye dönüştürecek süper bilgisayar yatırımlarına ihtiyacımız olacak sanırım.

+1. Bravo. Süper bilgisayar kapasitesi ile en az Link-22 eşdeğeri bir "nesnelerin interneti" altyapısına ihtiyacımız olacak.

Motor işinde 100 yıl kadar geç kalmasaydık, şu anda bunları konuşuyor olacaktık...
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mehmet05 - 02 Ocak 2024, 00:25:07
Link 16, Link 22 bile hayal gücü gereklerine göre baya zayıf kalıyor. Satcom bağlantısı İsrail F 16larinda mı vardı. Bilemiyorum, SATCOM + en azından ana karamız üzerinde, yakınlarında 5g karasal link ağı ile sağlıklı sonuçlar elde edilebilir belki.

Evet cevap tankından, uçağına, gemisine, piyade/komando takımına, durumsal farkındalık ve çatışma yönetiminden başlayıp, birlik, kuvvet, müşterek harekat yönetimine, süper işlemcilere ve süper bilgisayarlara ihtiyaç başlayacak. Eskiden uçaksavar fuzesinin, phalanxın reaksiyon süresi konusulurduy şimdi akkorun 25-50 metreden atılan rokete reaksinunu, füzenin hit to kill kabiliyetini, kaçış manevrasını,  çatışma alanı resminin en küçük birlikten en büyüğüne aktarımını konuşuyoruz
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: DoganTuran - 02 Ocak 2024, 22:34:13
Teşekkürler Sayın Doğan Turan ve Merzifonlu.

Öyle görünüyor ki akıncı, tb-3, anka-3, Kızelelma vs gelecek blok üretimlerine de dahil edersek hava hakimiyet, hava savunma ve derin darbe konusunda sihaların kabiliyetleri ve kullanım esneklikleri sadece hayal gücüyle sınırlı olacak. Bu kadar mühimmat çeşidi, gelişen ve artan radar kapasitesinin yanı sıra motor işi de çözülünce Kaan biraz ağırdan alsa da olur diye düşünüyorum.

Tabi bu kadar hava aracının topladığı veriyi işleyecek, analiz edecek ve hedef odaklı kullanılabilir veriye dönüştürecek süper bilgisayar yatırımlarına ihtiyacımız olacak sanırım.

Bütün bunlarla birlikte yapay zekanın yoğun halde kullanıldığı insan (komutan) müdahalesinin nispeten az olduğu bir savaş yönetim sistemine doğru gidiyoruz.

Çin'in geçen 10 yılda süper bilgisayarlara deli gibi yatırım yaptığını çıkan haberlerden anımsıyorum. Bizim de bu konuya eğilmemiz lazım diye düşünüyorum.

Çin ile ABD'nin neden Tayvan için savaşa dahi girebilecekleri, sanırım şimdi daha net anlaşılmıştır... Dünyada Gelişmiş çiplerin yüzde 90'ı Tayvan'da üretiliyor ve 3 nanometre ile bu ileri teknolojide uzak ara önde...
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: MeACuLpA - 03 Ocak 2024, 00:29:18
3nm dunun olayi idi, simdi 2nm uzerinde calisiliyor
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: tujue - 03 Ocak 2024, 15:46:14
Bir diğer konu da bu tür bilgisayarların sürekli ve sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için kesintisiz elektrik kaynağının verilebilmesi.

Olası bir savaş durumuna ilişkin;

Batıdan bir ülkeyle yapacağımız bir savaş olursa, LNG santralleri, Balkanlardan gelen doğal gaz boru hattı devre dışı kalabilir.

Doğudan bir ülkeyle savaşacak olursak, bu durumda Rusya ve Azerbaycan'dan gelen boru hatlarının (petrol ve gaz) büyük çoğunluğu devre dışı kalabilir.

Doğal gazın elektrik üretimindeki payının yüksek olmasından dolayı böyle, bir enerji kaybı durumunda enerji ikamesi yerli kömür, yenilenebilir ve ne kadar ithal kömür kalırsa onla yapılır.

Bu tür enerjiyi sekteye uğratacak sorunları çözme noktasında TUSAŞ elindeki teknolojik imkanlarla Rolls Royce'dan motor teknolojisinin yanı sıra SMR (küçük modüler nükleer reaktör) teknolojisi de temin edebilir mi?

Uçak sanayiyi ile nükleer enerji sektörü birbirinden farklı konular ama eldeki teknolojik imkanla böyle bir alana girebilir mi, bu durumda neler yapılabilir, neler çalışılabilir üzerine düşünmek gerek.

SMR'leri kendimiz üretecek kapasite eriştiğimizde hem sanayinin üretim gücü için hem de bu tür süper bilgisayar vs gibi alanların elektrik ihtiyacanı sorunsuz sağlarız diye düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: AlicanAli__ - 04 Ocak 2024, 01:10:16
Süper Bilgisayar konusunun bu konuda abartıldığını düşünüyorum, süperbilgisayarlar zaten siha içerisine sığmaz, ki sığmasına gerek de yok, Kızılelma ve Anka-3 gibi SİHAlar normal bilgisayarlarıyla da deep-learning yapıp, genel dogfight manevralarını öğrenebilirler. Süperbilgisayarlar yüksek sayıda verinin işlenmesi için kullanılır, mesela havadurumu tahmini için çok sayıda parametre gerekir, ve bi bakıma dünya simülasyonu oluşturmak gerekir, aşırı parametre fazlalığından süperbilgisayara ihtiyaç olur. şifrelenmiş verileri kırmak için de kullanılır çok fazla permütasyon gerektiği için. ama normal dogfightlar için gerekli olduğunu düşünmüyorum.

Ha mesela Tüm sihaların verilerini işleyip komple bi savaş davranışı stimüle etmek istersin, sürü şeklinde ihaların kendi davranışlarıyla evrimleşip savaş planı uygulamalarını istersin, bu verileri işlemek için kuantum veya süper bilgisayara ihtiyacın olur, ama bu da sihaların içinde değil askeri üslerde olur
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 04 Ocak 2024, 02:44:35
bu verileri işlemek için kuantum veya süper bilgisayara ihtiyacın olur, ama bu da sihaların içinde değil askeri üslerde olur

Askeri üslerde değil, üniversitelerin lab.'larında lazım ilk başta. İşte tam da onu konuşuyoruz. Mobil işlemci başka bir mevzu. O da var sırada, sadece yokmuş gibi yapıyoruz.

Daha evvel de dedim, "motor ve aktarma" denilen illeti hayırlısıyla bir çözebilsek, sıra daha büyük illet olan çiplere gelecek.

Motor ve aktarmada 100 yıl geç kaldık. Çok tehlikeli bir zamanda bize ayak bağı oluyor. Dışarıda devletler bir birinin canına kastediyorlar. Asker-sivil ayrımı da gözetmiyorlar.

NOT: Rusya'nın BM daimi temsilcisi, bir diplomattan hayatımda duyduğum en utanmazca açıklamayı yaptı geçen gün. Neymiş efendim, Ukrayna sivil alanları korumak için HSS yerleştirdiğinden, bu durum sivillerin hayatını riske ediyormuş!! Bu tip ahlaksızca ve utanmazca açıklamalar en son II. Dünya Harbinde yapılmıştı.  Durum o kadar tehlikeli bir hal aldı yani.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: putty - 04 Ocak 2024, 03:32:44
AESA radarlar sanılanın aksine daha az ceyran tüketirler çünkü anten dizisindeki modüller bağımsız olarak kontrol edilebilirler. Çok ceyran tüketme senaryolarıda vardır tabi ama ceyran az ise az ceyran ilede çalışabilecek senaryoları vardır. KAAN da tüm modülleri cayır cayır kullanarak en şahane şekilde AESA nın imkanları dibine kadar kullanılır ama bir iha dada az ceyranla az modülle az tarama ile ceyranı daha idareli kullanabilir. Az modül derken daha az modüllü anten i kastetmiyorum kaan ın radarıda az modülle çalışabilir yada tarama algoritması daha az modülle olacak şekilde düzenlenebilir. AESA radarın aynı anda tüm modülleri çalışmıyor bazı modüller bir hedefe bazı gurup modüller başka yöne bakabiliyor. Ama dijital olarak yönlendirildikleri için milisaniyeler içinde bu paylaşımlar yönetilebilir aynı anda iki bölgeyide izlemezde bir onu bir öbürünü izler ve bu milisaniyeler hızında olur pratikte yine gerçek zamanlı sayılabilecek şekilde iki hedefide izler. Yani enerji darboğazında ceyran rahatlıkla yönetilebilir. AESA radarlar fiyat filan gibi şeyler hariç hemen hemen hiç bir fonsiyonel konuda önceki radarlardan dezavantajlı değillerdir.   Tabiki GAN transistörler yüksek frekans güç ve ısı meselesi yaratıyor ama sonuçta AESA radarın modülleri sırayla kullanma doğası sorunu şamasına izin verir
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: DelKu - 04 Ocak 2024, 10:47:49
Cereyan

Dayanamadım, gözümü tırmaladı.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: MeACuLpA - 04 Ocak 2024, 11:20:27
Training (egitim diye ceviriliyor sanirim) ve inference (cikarim diye cevriliyor herhalde) arasindaki farki anlatiyorsunuz. Training genelde devasa cloud cluster'larinda yapilir, ama inference yani cikarim icin (ki bu da merkezi degil son nokta bu insansiz hava ucagi olabilir), training'de elde edilen datayi kullanan aslinda ozellestirilmis mimariye sahip islemciler ile kullanilir bu da geleneksel anlamdaki islemciler degil. Neyse konu cok dagildi.

bu verileri işlemek için kuantum veya süper bilgisayara ihtiyacın olur, ama bu da sihaların içinde değil askeri üslerde olur

Askeri üslerde değil, üniversitelerin lab.'larında lazım ilk başta. İşte tam da onu konuşuyoruz. Mobil işlemci başka bir mevzu. O da var sırada, sadece yokmuş gibi yapıyoruz.

Daha evvel de dedim, "motor ve aktarma" denilen illeti hayırlısıyla bir çözebilsek, sıra daha büyük illet olan çiplere gelecek.

Motor ve aktarmada 100 yıl geç kaldık. Çok tehlikeli bir zamanda bize ayak bağı oluyor. Dışarıda devletler bir birinin canına kastediyorlar. Asker-sivil ayrımı da gözetmiyorlar.

NOT: Rusya'nın BM daimi temsilcisi, bir diplomattan hayatımda duyduğum en utanmazca açıklamayı yaptı geçen gün. Neymiş efendim, Ukrayna sivil alanları korumak için HSS yerleştirdiğinden, bu durum sivillerin hayatını riske ediyormuş!! Bu tip ahlaksızca ve utanmazca açıklamalar en son II. Dünya Harbinde yapılmıştı.  Durum o kadar tehlikeli bir hal aldı yani.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mehmet05 - 04 Ocak 2024, 11:23:30
GaN aslında GaS'a göre daha verimli, yani daha az elektrik gücü ile daha fazla çıkış gücü, daha az ısı yaratıyor bildiğim kadarıyla. Yine AESA, modül modül, sektörel çalışabilme veya modülleri ayrı görevlere yönlendirebilme imkanı sağlıyor. Putty'nin dediği gibi, ortam gereklerine göre AESA'da daha az modülle çalışıp, daha az enerji harcayarak çalışma imkanı olduğu gibi, mesela 360 derecede ortalama 450 km menzilli olan bir AESA radar 180 , 90 derece sektörlerde enerji basılınca 700 km gibi menzillere ulaşabiliyor. 
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 04 Ocak 2024, 12:05:57
Training (egitim diye ceviriliyor sanirim) ve inference (cikarim diye cevriliyor herhalde) arasindaki farki anlatiyorsunuz. Training genelde devasa cloud cluster'larinda yapilir, ama inference yani cikarim icin (ki bu da merkezi degil son nokta bu insansiz hava ucagi olabilir), training'de elde edilen datayi kullanan aslinda ozellestirilmis mimariye sahip islemciler ile kullanilir bu da geleneksel anlamdaki islemciler degil. Neyse konu cok dagildi.

+1. Aynen, dağıldı konu. Demek istediğim, çok önceden çözülmüş olması gereken motor&aktarma illeti yüzünden, işlemci ve yapay zeka olayına odaklanamıyoruz. Anladınız siz beni...
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: AlicanAli__ - 04 Ocak 2024, 17:41:23
Eğer bir 10-yıl önce çip işine girmiş olsaydık, özellikle korona dönemindeki çip krizinde devasa para girmiş olurdu ülkeye
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: baryshx - 04 Ocak 2024, 17:50:27
bu verileri işlemek için kuantum veya süper bilgisayara ihtiyacın olur, ama bu da sihaların içinde değil askeri üslerde olur

Askeri üslerde değil, üniversitelerin lab.'larında lazım ilk başta. İşte tam da onu konuşuyoruz. Mobil işlemci başka bir mevzu. O da var sırada, sadece yokmuş gibi yapıyoruz.

Daha evvel de dedim, "motor ve aktarma" denilen illeti hayırlısıyla bir çözebilsek, sıra daha büyük illet olan çiplere gelecek.

Motor ve aktarmada 100 yıl geç kaldık. Çok tehlikeli bir zamanda bize ayak bağı oluyor. Dışarıda devletler bir birinin canına kastediyorlar. Asker-sivil ayrımı da gözetmiyorlar.

NOT: Rusya'nın BM daimi temsilcisi, bir diplomattan hayatımda duyduğum en utanmazca açıklamayı yaptı geçen gün. Neymiş efendim, Ukrayna sivil alanları korumak için HSS yerleştirdiğinden, bu durum sivillerin hayatını riske ediyormuş!! Bu tip ahlaksızca ve utanmazca açıklamalar en son II. Dünya Harbinde yapılmıştı.  Durum o kadar tehlikeli bir hal aldı yani.
Malezya ile işbirliği veya takas olsa olmaz mı?  ;D Al sana Balistik, Denizaltı, Aesa v.b. şu teknolojisi, ver bana çip teknolojisi

Hali hazırda nu konuda Malezya ile İşbirliği var ama bu hangi düzeyde belli değil
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mehmet05 - 04 Ocak 2024, 18:06:40
-Çip konusunda ana problemimiz üretim altyapısı, yani makine tesisat yatırımları galiba. Yoksa tasarım teknolojimiz var. Parayı basarsak tesisimiz de olur ama, o tip bir yatırımın verimli/karlı olabilmesi için çok adetli seri üretim lazım. Bence pazarımız var, bu yatırım yapılabilir. 
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: baryshx - 04 Ocak 2024, 18:53:45
-Çip konusunda ana problemimiz üretim altyapısı, yani makine tesisat yatırımları galiba. Yoksa tasarım teknolojimiz var. Parayı basarsak tesisimiz de olur ama, o tip bir yatırımın verimli/karlı olabilmesi için çok adetli seri üretim lazım. Bence pazarımız var, bu yatırım yapılabilir.
O altyapı Malezya da var. Bize bu seri üretim altyapısını kurmakta yardımcı olmaları lazım. Para en kolayı, bu işin ne kadar önemli ve stratejik bir konu olduğunu sokaktaki çocuk bile biliyor.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: İbrahim - 04 Ocak 2024, 18:59:58
Üretebildikleri entegre devreler 110-180 nm düğümleri aralığındaymış.
(https://www.silterra.com/wp-content/uploads/2023/10/portfolio.png)

O altyapı Malezya da var. Bize bu seri üretim altyapısını kurmakta yardımcı olmaları lazım. Para en kolayı, bu işin ne kadar önemli ve stratejik bir konu olduğunu sokaktaki çocuk bile biliyor.

Malezya litografi cihazı tasarlayıp üretebiliyor mu? Bu alandaki tekel en büyük sorun.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: AlicanAli__ - 04 Ocak 2024, 19:09:00
110nm 2001 yılının teknolojisi, şu an 2nm process üretliyor. Kıyaslama açısından şöyle düşünün bir atomun boyutu ortalama 0.3 nm, adamlar 7-8 atom birleştirip transistör üretiyor
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: aydındurmus - 04 Ocak 2024, 19:16:37
LİTOGRAFİ cihazını HOLLANDA üretebiliyor ve bu makinada bazı parçalar amerikan olduğu için amerikanın istemediği ülkelere ihracat yapamıyor bu sebepten dolayı geçenlerde hollanda çine satış konusunda üretici firmayı engellemiş.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: aydındurmus - 04 Ocak 2024, 19:23:19
Çip üretiminde tahminen bir 20 yıl içinde MOLEKÜLER ELEKTRONİK makina teknolojisi ile tek çip üretimi bitebilir bütün çipler devre tasarımında belirtilir o çip iç devreleri ana devre ile beraber cam parçanın molekküllerinde imalat yapılır.
Böylelikle kart onarımı biter modül değişimi başlar arızalanan o modüller tekrara fabrikaya geri götürülür ve orada ayrı bir makine ile molokül düzeyinde tamir edilir....
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: SATURN - 04 Ocak 2024, 19:28:37
LİTOGRAFİ cihazını HOLLANDA üretebiliyor ve bu makinada bazı parçalar amerikan olduğu için amerikanın istemediği ülkelere ihracat yapamıyor bu sebepten dolayı geçenlerde hollanda çine satış konusunda üretici firmayı engellemiş.

hollanda fabrikasinda calisan turk sayisi 100 e yakin..birisine iyi ogrenin turkiyeye teknoloji transferi yaparsiniz dedim,burun kiviriyor, ulkesinden kacandan ne fayda gelirki..
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: aydındurmus - 04 Ocak 2024, 20:17:02
Benim şahsi fikrim katılırsınız katılmazsınız .
Kendi ülkesine faydası dokunmayanın kimseye faydası dokunmaz.
Bir müslüman yabancı ülkenin askeri biriminde çalışması müslümanlara karşı savaşması direk olarak münafıklığa girer.
Onlar zaten bu milletin evladı olamaz. Kesinlikle soyunda sopunda bir bozukluk vardır....
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: selcukkocak78 - 04 Ocak 2024, 20:39:08
litografi cihazlarını hollanda japonya Kore çin ve abd üretiyor. bizdede aselsan bir litografi cihazı üretmek üzere tahminen 60 nm çip üretebilme amaçlı bir projeydi ve neredeyse tamamlanmak üzere. zamanında katarın aldığı litografi cihazları türkiyeye getirildi. onların kurulumları yapıldı. yani aslında çokta boş değiliz. bir şeyler yapıyoruz..
asıl mesele sadece litografi cihazı yapmak değil. bu çip üretilirken o cihazda kullanılan envai çeşit kimyasal sıvı maddeler var ve en büyük üreticisi abd. taiwan a abd den gidiyor bu ürünler. çin kendisi üretmeye çalışsa bile onlar bile abd den alıyor bu kimyasalları. japonya ve Kore kendi üretimlerini kullanıyor galiba tam emin değilim. bu işe girince bu kimyasallarında üretilmesi gerekecek. aşırı su tüketimi ve çok yüksek kalitede arıtma sistemleri ile fabrika atıklarının da temizlenmesi gerekecek. yani iş uzun meşakkatli ama sonucu güzel.
şu an laptoplar cep telefonları falan 22 nm civarlarında. masaüstü bilgisayarlar 10-12 nm işlemciler kullanıyor. 180 nm işlemciler savunma sanayii için yetiyor. biz 60 nm tasarlıyor ve yaptırabiliyoruz. işlemci mimari tasarımında fena değiliz. ama yazılım içi yine abd den lisans almamız gerekecek
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: MeACuLpA - 04 Ocak 2024, 20:50:04
Birincisi ASML askeri bir sirket degil.
Ikincisi ASML, EUV dedigimiz 5nm alti, genelde 3nm ve 2nm'deki litografi cihazlarinda monopoli olan bir sirket. Hatta bu sirket gecen yil, daha once kendisinde calisan bir cinli muhendisi kendi ticari sirlarini calip cin'e goturdugu icin mahkemeye verdi. Gene de ortaya bir cinli kopyasi cikamadi. Bu adamlarin yaptigi isi yapan biri daha yok.  AMA bu kadar yuksek teknoloji ile uretime gerek var mi? Litografi denilen sey silikon'a konulan sablonlari ureten makine. Silicon uzerine belki onlarca sablon konulup doping yapiyor iste o sablonlarin uretimi teknoloji kuculdukce cok zorlastigi icin EUV ile uretilen sablonlar kullaniliyor. Daha once bunlar yoktu gene de chip uretimi yapiliyordu.
Bence, yapilmasi gereken bir "onceki" teknolojinin satin alinmasi ve Turkiyeye getirilmesi. Bu 28nm olur, 14nm olur neyse artik. TSMC gibi sirketler bir sonraki kar marji yuksek teknoloji node'larina gecerken elindeki eski teknoloji makina parklarini elde cikarir ki fabrikada yer acilsin. Taiwan gibi kucuk bir adada her yeni teknoloji node'u icin yeni bir fabrika actiklarini sanmiyorum. Peyderpey amortisman ediliyordur. En saglam yol mesela, bu peyderpey elden cikarilan makina parkinin satin alinmasi olabilir. Daha once bunu GlobalFoundries de kendi eski makina parkini Rusya'ya satarak yapti sanirim. Gene bir AMA, bunu devlet eliyle degil ozel sektorden bir sanayicinin yapmasi en uygunu. Belki bir sanayicimize devlet finansal destek verir. Ama bu ozel sektor isi. Ne SAGE ne universite. Onlar ARGE'si ile ugrassinlar. Bu iste zaten ticari olarak para var. Riske girecek bir 'babayigit' lazim, Togg'daki gibi/

Benim şahsi fikrim katılırsınız katılmazsınız .
Kendi ülkesine faydası dokunmayanın kimseye faydası dokunmaz.
Bir müslüman yabancı ülkenin askeri biriminde çalışması müslümanlara karşı savaşması direk olarak münafıklığa girer.
Onlar zaten bu milletin evladı olamaz. Kesinlikle soyunda sopunda bir bozukluk vardır....
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: AlicanAli__ - 04 Ocak 2024, 20:52:26
Aslında çip konusunda bir ambargo da yok, ama olması özellikle ülke ekonomisi için çok iyi olur. Sivil ihracatı arttırır
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Alp - 04 Ocak 2024, 20:57:37
Sn MeACuLPa,

İyi fikir,
Bu fikirden bir tane daha Baykar çıkar ve olası amborgalarda, can suyu da olur…
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: İbrahim - 04 Ocak 2024, 21:26:23
Vizyoner bir firma var aslında. YongaTek Teknopark İstanbul'da 100 kişinin sermaye desteği ile kuruldu. Umarım gerektiği gibi destek görürler.

Yongatek Microelectronics Genel Müdürü Ali BARAN:

"BAE'ye tasarladığımız çipi Mart 2024'te hazır hale getireceğiz"
"Çip yatırımı yapmaları için Güney Kore ile Birleşik Arap Emirlikleri firmalarını Türkiye'ye davet ediyoruz"
"Yongatek olarak hedefimiz yüzde 50'nin üzerinde ihracat yapmak"

"Güney Kore’den Samsung ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden Global Founder firmalarını Türkiye’ye yatırım yapmaya davet ediyoruz. Çünkü Türkiye’nin çip konusunda çok büyük bir potansiyeli var. Ciddi sayıda ürün üreten firmaları var. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalar ve görüşmeler yoğun bir şekilde devam ediyor. Yakın zamanda bunlarla ilgili sonuçlar ortaya çıkmaya başlar diye düşünüyorum."

kaynak https://www.defensehere.com/tr/ali-baran-cip-yatirimi-yapmalari-icin-guney-Kore-ile-bae-firmalarini-turkiyeye-davet-ediyoruz (https://www.defensehere.com/tr/ali-baran-cip-yatirimi-yapmalari-icin-guney-Kore-ile-bae-firmalarini-turkiyeye-davet-ediyoruz)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Kaptan-I Derya - 04 Ocak 2024, 22:56:16
-Çip konusunda ana problemimiz üretim altyapısı, yani makine tesisat yatırımları galiba. Yoksa tasarım teknolojimiz var. Parayı basarsak tesisimiz de olur ama, o tip bir yatırımın verimli/karlı olabilmesi için çok adetli seri üretim lazım. Bence pazarımız var, bu yatırım yapılabilir.
Kesinlikle, yüksek teknoloji Ai gibi yada yüksek frekansta çalışan düşük nanometreli çipleri tasarlamakta hiçbir deneyimimiz yok fakat tüketici elektroniğinde kullanılan düşük nanometre üretimi bulunan çipleri rahatlıkla yapabiliriz. Burda asıl problem bu ürünleri nasıl satacağımız. Çünkü dünyanın bu anlamda tekeli Çin ve Kore. Bizim yapmamız gereken Koç ve Zorlu grubunu bu projeye dahil edip satabilmek. Eğer bu şirketleri dahil edebilirsek Arçelik ve Vestel zaten tek başına Avrupa’nın en büyük beyaz eşya üreticilerinden, hepside basit seviye diyeceğimiz çipsetler taşıyor, burda bileşik donanımlı FPGA’lar da az da olsa var burayada yoğunlaşabiliriz. Üstüne birde Türkiye’deki otomobil şirketlerinin infotatement çipi olmasa da diğer çiplerini tasarlayıp üretsek 1 milyonluk bir otomobil pazarı var. Kendi içimizdeki şirketler ile başlasak yavaş yavaş diğer birkaç yurtdışı piyasası ile kendi çapında yetecek bir şirket ortaya koyabiliriz. Bu sayede savunma sanayisi için yüksek kapasiteli ve düşük nm lü çipler ve karmaşık FPGA devreleri tasarlayabiliriz. Ya da Ram ve Rom gibi farklı teknolojilere yönelebiliriz.

Burda önemli olan devlet olarak Çip ve Çipset için üniversitelerimizde yüksek lisans, doktora ve lisans programları açıp iyi üniversitelerimizdedeki Laboratuvar hoca desteğini artırmak çok önemli. Çünkü elimizdeki çip tasarımcısı bu seviye için çok çok yetersiz. Daha sonra 10 milyar doları aşacak bir fabrika yatırımı gerekli.(Evet bu çip üretimi için öyle düşük maliyet ile birşeyler yapayım olmaz. Basılacak o para ve üretilecek. Başka yol yok.) Bir diğer hedefte Çin’li telefon üreticilerini Türkiye’de büyük vergi destekleri ile Türkiye’ye getirmek çok önemli. Avrupa’ya vergi avantajlı telefon satmaları onlar içinde önemli. Bu sayede tüketici elektroniğinin temel montaj ve üretiminde basit çip rollerinde yer alabiliriz. Örneğin Akıllı telefonların ses çipi, görüntü çipi vs vs.

Bu seviye bile savunma sanayide ki ihtiyacın birçok noktasında yeterli bile. Sivil sektör ortaya koyulmadan bu iş olmaz. Dünyanın en kritik , en önemli sektörlerinden birinde öyle lab seviyesinde teknolojiler ile bu iş olmaz. Komple bir sanayi atılımı lazım.

Malezya çip tasarımda gayet yetkin bir ülke ama asıl yetkinliği Tayvan merkezli 4 adet Foxconn fabrikalarına sahip olmaları. Bu şirketi Türkiye’ye bir şekilde getirtmek lazım. Bize katacağı o kadar şey var ki. Çip üretiminin yanında komple bir elektronik kabiliyet katacaktır. Ama bu asgari ücret ile getirilemez. Foxconn davalarını görmüşsünüzdür. Adamlar intihara götürecek kadar çalıştırıyor vs vs. Birde böyle şirketler için en önemli maliyet avantajı her şeyin ortak bir üretim ağında üretilmesi ve bizde o hiç yok.  Kısaca çip işi olacak ise devlet üniversite sivil ve askeri sanayi komple bir atılım ile mümkün olacak bir şey. Ama faydaları ve siyasi getirileri de sayfalarca anlatılacak kadar fazla.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Kaptan-I Derya - 04 Ocak 2024, 23:04:10
Üretebildikleri entegre devreler 110-180 nm düğümleri aralığındaymış.
(https://www.silterra.com/wp-content/uploads/2023/10/portfolio.png)

O altyapı Malezya da var. Bize bu seri üretim altyapısını kurmakta yardımcı olmaları lazım. Para en kolayı, bu işin ne kadar önemli ve stratejik bir konu olduğunu sokaktaki çocuk bile biliyor.

Malezya litografi cihazı tasarlayıp üretebiliyor mu? Bu alandaki tekel en büyük sorun.

Bu tip litografi makinalarını Japon’lar ve Koreliler de üretiyor diye biliyorum. Dediğiniz tekel 14nm altı ASML makinaları. Bu seviye çok başka seviye o seviyeye gelmek pek mümkün değil.
Bu tip 100nm çiplerin makinalarında  Japon’lar çok güçlü. Ve olay sadece Litografi makinası ile de bitmiyor. Birçok alt makina var.   Ama onlar bize verir mi bilmiyorum. Ne de olsa Gringonun sözü geçiyor Japon topraklarında. Efendisi ne derse o olur.

Amerika’nın ne diyeceği çok önemli. Japonlar teknolojik olarak bu konuda söz sahibi olsada bu teknoloji hakkında kararlarda pek söz sahibi değiller.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Kaptan-I Derya - 04 Ocak 2024, 23:07:49
LİTOGRAFİ cihazını HOLLANDA üretebiliyor ve bu makinada bazı parçalar amerikan olduğu için amerikanın istemediği ülkelere ihracat yapamıyor bu sebepten dolayı geçenlerde hollanda çine satış konusunda üretici firmayı engellemiş.

hollanda fabrikasinda calisan turk sayisi 100 e yakin..birisine iyi ogrenin turkiyeye teknoloji transferi yaparsiniz dedim,burun kiviriyor, ulkesinden kacandan ne fayda gelirki..
Ne yüzü keşke yüz olsa. Eindhoven Hollanda’nın elektronik merkezi. Yolda gördüğünüz 8,9 kişiden biri Türk neredeyse. ( İşin abartılı şakası tabi de, çok fazla Türk gitmeye başladı.) En son sadece ASML’de 800-900 lü sayılarda idi. Philips vs katar isek 2000-2500 kişi vardır. Tüm Hollanda da son 7-8 yıllık süreçte giden. Linkedin’den bakabilirsiniz. Bu sayı giderek artıyor. Her sene Aselsan’dan 200-300 kişi veriyoruz. Giderekte artmakta.

https://www.youtube.com/watch?v=nqMHmhqoDdo&t=304s (https://www.youtube.com/watch?v=nqMHmhqoDdo&t=304s)
1,5 sene önce 800+idi. Son zamanlarda çok daha fazla arttı.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: putty - 05 Ocak 2024, 00:23:15
Üniversitelerimizde şu anda 7 milyon öğrenci var her sene 1 milyon kişi mezun oluyor bize bir şey olmaz
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: SATURN - 05 Ocak 2024, 01:03:03

Giden gitsin,sonucta kazanan illaki turkiye olacaktir.ama biz Jos Benschop u transfer edelim  bak nasil hepsi geri geliyor. bu isin babasi bu kisi..
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Kaptan-I Derya - 05 Ocak 2024, 03:08:53
Üniversitelerimizde şu anda 7 milyon öğrenci var her sene 1 milyon kişi mezun oluyor bize bir şey olmaz

Ben hiç ama hiç böyle düşünmüyorum, 8 milyonluk İsrail’in nüfusuna oranla başardığı savunma sanayisine bakalım(tamam Amerikan desteği var vs ama buna rağmen çok başarılı) birde Hindistan’a bakalım. Hindistan’ın bu mantık ile neler neler başarması lazım idi. Şuan biz Hindistana göre  birçok noktada hem daha iyiyiz hemde projelerimiz onlarca kat daha iyi gidiyor. Ben lider karakterli bir yöneticinin veya çok önemli bir bilim adamının yerini 7-8 kişilik bir alt seviye aynı donanım türünde  insanın doldurulacağına inanmıyorum. İsveç gibi 10 milyonluk toplumun ki refah ve müreffeh bir toplum savunma sanayinin denizcilik alanında bizden fersah fersah ileride olması da bir örnek. Bizi geçtim İspanyollardan hatta belli konularda İtalyanlardan bile ileridedirler.
Ki İsveç gibi refah ve zenginlik içindeki toplum için savunma sanayi çalışanı bulmak veya orada çalışan biri tam anlamıyla yetiştirmek daha zor. İsrail’de doğan bir yahudi gibi savunma sanayi ve askeri teknoloji çok önemli olmuyor onun için.

Bu kaybettiğimiz gençleri 10 sene sonra yüzde 40’ı bile gelse o kadar güzel olur ki. Hepimiz şaşırırız. Mahmut Faruk Akşit hoca olmasaydı motor konularında bu seviyede olacak mıydık mesela. Vs vs. Ben bu söyleme katılmıyorum genel olarak.

Haaa bu seviyenin buraya gelmesi ve hala savunma sanayi şirketlerinin önlemler alamaması da ayrı bir saçmalık. ASELSAN’sın, Hollanda’da bir Ar-Ge merkezi açmak bu kadar zor olmamalı. Askeri ürün tasarımına Hollanda izin vermiyor. Tamam sende sivil alan için medikal ürün olur, Litografi makinası olur, başka makina olur tasarlarsın. Nedir bu vizyonsuzluk. Basit arazi araçları üreten Otokar ve BMC bile seni katlamış satışda. Rakamlar ortada. ASELSAN gibi bir şirketsin hala sivil tüm satışların 300 milyon dolar seviyelerinde. Önümüzdeki on yıl için bir büyüme hamlende yok doğru düzgün.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: putty - 05 Ocak 2024, 03:35:44
Bu ülkede yılda yarım milyon kişi ölüyor hiç bir şeyde olmuyor. Gidenlerin zararlı olduğu da tartışmalı ama tut ki hepten çok zararlı diyelim nedir ki yani bir kaç bin kişi. Aselsan da ODTÜ li gidiyor tamam çok değerli ama Aselsan'mı onu değerli yaptı omu Aselsan ı değerli yaptı acaba. O gidecek başkası işe alınacak Aselsan bu seferde onu değerli yapacak. Hiç bir şey olmaz merak etmeyin çalışma hayatımızdan biliyoruz insanlar gitti diye işler durmaz biri gider biri gelir hiç bir şey değişmez. Hikayeye dökünce zararlı gibi gelir ama yaşamda öyle olmuyor. bu ülke Ermenistan filan değil rakamlarımız çok astronomik bizim bu yüzden insanları saymaya kalkmayın. Yarın 20 milyon lise ve altı nüfusumuz sabah kalkıp okula gidecek. Bizde iyi adam bitmez
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mehmet05 - 05 Ocak 2024, 09:41:16
Ihracat rakamları beni şaşırttı açıkçası. Ben Baykar, TUSAŞ, TEI, MKE,PWTHY dışındaki şirketlerden de daha fazla hareket bekliyordum. ASELSAN'ın diğer şirketlerin genelinin ihracatında girdi olarak en az %5ten başlayıp bazen %50ye kadar çıkabilecek payı vardır zaten. Otokar ise ihracatını muhtemelen RAM Dış Ticaret AŞ üzerinden yapıyor.  Tersaneler paranın büyük kısmını teslim sonrası olmak üzere taksitlerle alıyor. Ancak yine de tersanelerin, zırhlı araç üreten şirketlerin, TUSAŞ, TEInin potansiyeli çok daha fazla. Bence mevcut durumda en hızlı atağı tersaneler yapabilir. Onları zırhlı araç üreten şirketler takip eder. Bu şirketlerin satışları yüksek hacimli ve kazançlı olabilir. Düşünün bir Fırkateyn donanımına göre 300 milyon dolar ile 1milyar dolar arası. Bir hücumbot 100-150 milyon dolar. Gemi Sattığında Roketsan, ASELSAN, MKE vs hepsi birden işin içine dahil oluyor. Keza Kaan, Hürjet, Kızılelma, Anka-3,TB-3 doğrudan ASELSAN ve Roketsan'a da satış demek.     Ama TUSAŞın, Baykarın yatırımları Jet SiHA konusunda daha fazla zaman alacak gibi. Hürjet biraz daha hızlı gitse de Kaan daha zaman alacak. Keza Altay daha zamanı var ama, tam teçhiz edilmiş zırhlı araçlar da son derece pahalı ve diğer şirketlerin katma değerleri yüksek makineler. Önemli olan kalite, ürününü eğitim, servis ile yedek parça ile desteklemek. Ayrıca bunlar da ürünün ömrü boyunca para. ABD'nin başarısı bundan.  FMS ile nasıl bağlayıcı olduklarını da açıkça görüyoruz. Rusya, Çin başta çoğu ülkenin başarısız olduğu alanlar da bunlar. Uzun soluklu yatırımlarla düşünmek lazım. Ürünün satış sonrasını da gerekirse FMS gibi resmi bir sistem, hukuki yapı kurarak takip etmeli.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 12 Ocak 2024, 18:57:23
Murad AESA radarı uçmaya hazırlanıyor-muş. Aselsan Genel Müdürü Murat Akyol öyle dedi. Uçmaktan kasıt nedir, onu anlayamadım yalnız. Test-bed uçağına dönüştürülmüş iş jetinde uçmak ayrı, özgürleşmiş F-16 blok 30'da uçmak ayrı...

Bir şu radar ve bir de TF-10000 motoru beni stres küpü yaptı, yeminle!
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 12 Ocak 2024, 20:47:37
Murad AESA radarı uçmaya hazırlanıyor-muş. Aselsan Genel Müdürü Murat Akyol öyle dedi. Uçmaktan kasıt nedir, onu anlayamadım yalnız. Test-bed uçağına dönüştürülmüş iş jetinde uçmak ayrı, özgürleşmiş F-16 blok 30'da uçmak ayrı...

Bir şu radar ve bir de TF-10000 motoru beni stres küpü yaptı, yeminle!

(https://resmim.net/cdn/2024/01/12/ZsAgOi.png) (https://resmim.net/)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: putty - 12 Ocak 2024, 20:53:45
İçim şişti yemin ediyorum bu radarın haberlerinden artık. Takınca deneyince söylesinler artık bize bu AESA dan deneyene kadar bahsetmesinler lütfen
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: fırtına06 - 12 Ocak 2024, 21:23:47
Sayın serkan1976 seni Aselsan'ın, sayın putty'i de TEİ'nin başına getirsek hemen hallederler TF10000'le Murad AESA işini herhalde nasılsa bu işler kolay hallolacak işler....
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: AlicanAli__ - 12 Ocak 2024, 21:40:24
Sayın serkan1976 seni Aselsan'ın, sayın putty'i de TEİ'nin başına getirsek hemen hallederler TF10000'le Murad AESA işini herhalde nasılsa bu işler kolay hallolacak işler....

Fırtına bey haksızlık ediyorsunuz TEİ'nin başına geçecek isim belli; aydındurmus
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: fırtına06 - 12 Ocak 2024, 21:52:49
Sayın serkan1976 seni Aselsan'ın, sayın putty'i de TEİ'nin başına getirsek hemen hallederler TF10000'le Murad AESA işini herhalde nasılsa bu işler kolay hallolacak işler....

Fırtına bey haksızlık ediyorsunuz TEİ'nin başına geçecek isim belli; aydındurmus

Doğru aydın beyin çılgın fikirleriyle biz Mars'a varır galaksiyi keşfederiz :) :)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: aydındurmus - 23 Ocak 2024, 12:11:38
Sayın serkan1976 seni Aselsan'ın, sayın putty'i de TEİ'nin başına getirsek hemen hallederler TF10000'le Murad AESA işini herhalde nasılsa bu işler kolay hallolacak işler....

Fırtına bey haksızlık ediyorsunuz TEİ'nin başına geçecek isim belli; aydındurmus

Ben bilim sanayi ve teknoloji bakanlığını isterim banane banane... ;D ;D ;D
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 23 Ocak 2024, 12:23:25
Ben Cumhurbaşkanı olsam yapacağım ilk iş ;  yüzlercesine sahip olduğunu iddia ettiğimiz tabela üniversitelerinden 5-6 üniversiteyi sadece ;

Hava sistemleri - Kara sistemleri - Deniz sistemleri - Uzay sistemleri - Güç sistemleri - Savunma Sanayi Elektronik Sistemleri teknik üniversiteleri olarak konumlarım. Bu üniversite rektör ve dekan atamalarını da kendi hocalarının seçimine bırakırım...

Gerekli bütçeyi sağladıktan sonra bu üniversitelerden mezun olan gençler zaten gereğini yapar.






Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 06 Şubat 2024, 18:59:48
(https://resmim.net/cdn/2024/02/06/ZAnMAo.png) (https://resmim.net/)

F-16 üzerinde mi , Akıncı üzerinde mi ya da başka bir hava platformu üzerinde mi?

Bir kere de tam açıklama yapın kardeşim...
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 06 Şubat 2024, 20:30:07
Bence, %99 ihtimalle Akıncı.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: fırtına06 - 07 Şubat 2024, 19:20:24
ASELSAN MURAD AESA Radarı World Defence Show 2024

(https://pbs.twimg.com/media/GFfvy_DWIAA9-0u?format=jpg&name=large)

Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 07 Şubat 2024, 21:47:58
Bence, %99 ihtimalle Akıncı.

Evet Akıncıymış...1 sene Akıncı üzerinde denerler ; 2 sene de F-16 üzerinde denerler , 1 sene de  seri üretim başlama için geçer...
Yani basit bir kerat cetveli hesabıyla 2028 civarı Özgür üzerinde görürüz... 

KAAN'ın BÜRFİS'ini sormaya cesaret bile edemiyorum...
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 08 Şubat 2024, 00:18:21
Evet Akıncıymış...1 sene Akıncı üzerinde denerler ; 2 sene de F-16 üzerinde denerler , 1 sene de  seri üretim başlama için geçer...
Yani basit bir kerat cetveli hesabıyla 2028 civarı Özgür üzerinde görürüz... 

KAAN'ın BÜRFİS'ini sormaya cesaret bile edemiyorum...

Bu uçmaya başlasın hele, BÜRFİS de hızlanır. Ben 2028'e fitim, geç kalmış olsa da.

AMA, bu radarı 2028 gibi seri üretime alamazsak, asıl o zaman, "çira gibi yanayruz uşağum!"
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: selcukkocak78 - 08 Şubat 2024, 00:26:21
öncelikle elimizde aesa radar deneyimi var gemilerde ve kara radarlarımızda aesa kullanılıyor. burdan deneyim kazanmıyacağız. ama asıl bizimkilerin öğrenmeye çalıştığı şey daracık alanda o kadar aesa radar birimini düzenli olarak soğutmak ve verimini korumak. ısındıkça radar bileşenlerinin yaydığı dalgalar ve frakanslarda sorunlar çıkmaktadır. belli bir sıcaklıktan sonra devre dışı kalıyorlar .bizimkiler yer testlerinde bu şartları sağlasa bile yüksek hızlarda ve titreşimlerde bu soğutma sorunu olacakmı yüksek verimde kaç km den hangi boyutta hedefleri tespit edecek gibi tonla soru bu uçuşlarda cevaplanacak. bence 2028 i bulmaz bu iş. daha erken hizmete girer
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: selcukkocak78 - 08 Şubat 2024, 20:41:47
bilkentte gan tipi çip ve transistörü yerli olarak üretmeye başladı hayırlı uğurlu olsun

https://www.youtube.com/watch?v=p1vg0-o2xBk (https://www.youtube.com/watch?v=p1vg0-o2xBk)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 08 Şubat 2024, 20:52:29
1152 sayısını ağzından kaçırdı... MURAD radarında 1152 GaN modül varmış...


Bu arada İbrahim Sünnetçi de "AKINCI SİHA MURAD AESA Radarı ile İlk Uçuşunu Şubat Ayı İçinde Yapacak!" yazmış...
Yazıyı mutlaka okuyun ayrıntılar çok...PT6 motorunun MURAD için gerekli enerjiyi verdiğine kadar ayrıntılar var...


https://www.linkedin.com/pulse/akinci-siha-murad-aesa-radar%2525C4%2525B1-ile-ilk-u%2525C3%2525A7u%2525C5%25259Funu-%2525C5%25259Fubat-ay%2525C4%2525B1-s%2525C3%2525BCnnetci-hp7zf%3FtrackingId=H9E9JA%252F%252FTYm3vQckBvSl9g%253D%253D/?trackingId=H9E9JA%2F%2FTYm3vQckBvSl9g%3D%3D (https://www.linkedin.com/pulse/akinci-siha-murad-aesa-radar%2525C4%2525B1-ile-ilk-u%2525C3%2525A7u%2525C5%25259Funu-%2525C5%25259Fubat-ay%2525C4%2525B1-s%2525C3%2525BCnnetci-hp7zf%3FtrackingId=H9E9JA%252F%252FTYm3vQckBvSl9g%253D%253D/?trackingId=H9E9JA%2F%2FTYm3vQckBvSl9g%3D%3D)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mehmet05 - 08 Şubat 2024, 21:15:39
1152 sayısını ağzından kaçırdı... MURAD radarında 1152 GaN modül varmış...


Bu arada İbrahim Sünnetçi de "AKINCI SİHA MURAD AESA Radarı ile İlk Uçuşunu Şubat Ayı İçinde Yapacak!" yazmış...
Yazıyı mutlaka okuyun ayrıntılar çok...PT6 motorunun MURAD için gerekli enerjiyi verdiğine kadar ayrıntılar var...


https://www.linkedin.com/pulse/akinci-siha-murad-aesa-radar%2525C4%2525B1-ile-ilk-u%2525C3%2525A7u%2525C5%25259Funu-%2525C5%25259Fubat-ay%2525C4%2525B1-s%2525C3%2525BCnnetci-hp7zf%3FtrackingId=H9E9JA%252F%252FTYm3vQckBvSl9g%253D%253D/?trackingId=H9E9JA%2F%2FTYm3vQckBvSl9g%3D%3D (https://www.linkedin.com/pulse/akinci-siha-murad-aesa-radar%2525C4%2525B1-ile-ilk-u%2525C3%2525A7u%2525C5%25259Funu-%2525C5%25259Fubat-ay%2525C4%2525B1-s%2525C3%2525BCnnetci-hp7zf%3FtrackingId=H9E9JA%252F%252FTYm3vQckBvSl9g%253D%253D/?trackingId=H9E9JA%2F%2FTYm3vQckBvSl9g%3D%3D)

Hangi türevinde, hangi platform için planlananda, Kaan mı, Akıncı mı, F-16 mı, Hürjet mi ?
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Ankarali - 08 Şubat 2024, 21:37:08
Murad radarının dalga boyu hakkında bilgi varmı mesela eirs s bant patriotun radarı x bant.
Ayni şekilde apg-81 apg-83 radarlarıda x bant bu konuda hava savunma sistemlerinde olduğu gibi bir gerilik varmı?
Amacım kötülemek değil herkes bardağın dolu tarafından bakıyor boş tarafını görmüyor.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Heartbang - 08 Şubat 2024, 21:41:37
Murad radarının dalga boyu hakkında bilgi varmı mesela eirs s bant patriotun radarı x bant.
Ayni şekilde apg-81 apg-83 radarlarıda x bant bu konuda hava savunma sistemlerinde olduğu gibi bir gerilik varmı?
Amacım kötülemek değil herkes bardağın dolu tarafından bakıyor boş tarafını görmüyor.
Uçak burnuna takılan radarlar genel olarak X-bant olur. MURAD da farklı değil.

Patriot'un radarı C-bant bu arada.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 08 Şubat 2024, 21:50:07
Murad radarının dalga boyu hakkında bilgi varmı mesela eirs s bant patriotun radarı x bant.
Ayni şekilde apg-81 apg-83 radarlarıda x bant bu konuda hava savunma sistemlerinde olduğu gibi bir gerilik varmı?
Amacım kötülemek değil herkes bardağın dolu tarafından bakıyor boş tarafını görmüyor.

X-Bant MURAD AESA Radarı üzerinde yer alan GaN tabanlı Gönderme/Alma (T/R) modüller F-16’dan alınacak yaklaşık 6.5kW güçle çalışacak. Her biri 20W kapasiteli T/R modüllerinin tepe gücü (peak power) ise 30W olacak. Bu bilgiden hareketle MURAD AESA Radarı için normal güç değeri 23kW, tepe gücü değeri ise 34.5kW seviyesinde gerçekleşecektir.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: putty - 08 Şubat 2024, 22:10:50
Bu uçağa zorlama bir şekilde radar takıldığı kanısı oluşuyor ama aksine yapabileceklerini düşündükçe ben kaan kadar çok heyecanlanıyorum bu radarlı Akıncı ya.
Radarın hiç bir performansını bilmiyoruz öngörüler havada kalır kabul ediyorum dünyada bile benzeri hava radarları değerleri hep muğlak ama madem GAN filan bir farklar olması gerekiyor dünyadaki dedikodular ile belki de ortaya çıkan Akıncı platformu radarı ile fakirin HEIK i sar modu ile de fakirin JSTARS ı olacak en azında global hawk olacağı kesin

Mesela radarın SAR modu şöyle bir taktik resim üretecek. Bu SAR resimdeki renkli noktalar hareketli motorize araçları gösteriyor. Düşünsenize çıkartma yapılacak bir adada 100 km de SAR radar taraması nöbetleşe günlerce sürmüş oradaki tüm hareketli unsurlar tespit edilmiş çıkartma anında kıyı başına da bu takip devam edecek ve hedeflere görüş ötesinden SDB mühimmatlar yollanacak adrese teslim yüzlerce hedef vurulabilecek. Trakya'da ilerlerken önündeki cephe derinliğindeki her mekanize hareketi görüyorsun 50 km den bir tankı bulup vuruyorsun hatta hiç bir tank bir şeyin altına saklanmadıysa kaçamıyor yakalanıyor vuruluyor. Buna yakın şeyler körfez savaşında bile oldu fütüristtik bir şeyden bahsetmiyorum bu forumun yarısı doğmamıştı bile şu aşağıdaki SAR resim üretildiğinde


  (https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSoSd-VpjBdGC3dU-Yb3G2CTCfPEFoCFtwhaA-qKkIqRstOJ1Ox-uD-nBrt5L6VrNFl76A&usqp=CAU)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mehmet05 - 08 Şubat 2024, 22:34:41
Murad radarının dalga boyu hakkında bilgi varmı mesela eirs s bant patriotun radarı x bant.
Ayni şekilde apg-81 apg-83 radarlarıda x bant bu konuda hava savunma sistemlerinde olduğu gibi bir gerilik varmı?
Amacım kötülemek değil herkes bardağın dolu tarafından bakıyor boş tarafını görmüyor.

X-Bant MURAD AESA Radarı üzerinde yer alan GaN tabanlı Gönderme/Alma (T/R) modüller F-16’dan alınacak yaklaşık 6.5kW güçle çalışacak. Her biri 20W kapasiteli T/R modüllerinin tepe gücü (peak power) ise 30W olacak. Bu bilgiden hareketle MURAD AESA Radarı için normal güç değeri 23kW, tepe gücü değeri ise 34.5kW seviyesinde gerçekleşecektir.

Yani F-16 motorunun kuru gücünü yaklaşık 12.000 kW kabul edersek bunun azami 34,5 kWsı radara gidiyor. Demek ki jet uçakları için radarda mesele radara motordan ayrılacak güç değil, bu aktarımın hacim, ağırlık ve soğutma vs olarak maliyeti. Yoksa, jeneratör hacim ve ağırlığı ile soğutma sistemi isterleri ihmal edildiğinde,   TF-6000 ile  de Akıncı'nın PT serisi motoru ile de radarı uzun süre maksimum güçte çalıştırmak mümkün gözüküyor. Ben Kaan yada Akıncı gibi koca bir uçakta veya Kızılelma gibi bir insansız jette bu sistemler için yeterli hacim, kaldırma gücü vs ayrılmasında problem olmayacağını düşünüyorum. Yine GaS APG serisi F-16'da kullanılabiliyorsa, GaN radar  çok daha verimli olarak uygulanabilir olmalı.

Bu bakımlardan yok 35.000 lb ve büyük güç farkları olmazsa yeterli güçlü radar konulamaz, vs gibi abartılar, birbirimizin gözünü korkutmak, özellikle yeni mühendislerin ve girişimci yada karar vericilerin cesaretini kırıcı olmaktan başka işe yaramaz. Zaten 10 yıllardır, imkansız, yapılamaz işler vardı, devamlı abartılara karşın, sağolsun cesur ve çalışkan mühendis, teknisyenlerimiz çoğunun üstesinden geldi. Onun ötesinde araştırmacı, bir şekilde know how'a ulaşan, Arge yapabilen bir kültür oluştu. Ötesinde zaman geldi kritik işlerden anlayan yabancı şirketler satın alındı.

Ekonomik olarak gerekli yatırımlar yapılabilir, insan kaynağı yetiştirilip, iyi yönlendirilebilir, küstürülmez ise, savunma sanayimiz başta olmak üzere, yüksek teknolojiye ulaşmak bakımından geleceğimiz açılabilecektir. 
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: putty - 08 Şubat 2024, 23:24:31
Bizim oyalanmadan brimstone füzesi gibi MMW radar güdüm başlıklı modern mühimmatları üretmemiz lazım. SDB UMTAS gibi küçük mühimmatlarda bu kabiliyeti kazanırsak SAR modu olan radarlar ile muazzam taktik kullanım kabiliyetleri kazanacağız. Zaten Atmaca ile gökdoğan ile bu teknolojik eşik aşıldı  bunu küçük havadan yere mühimmatlara da eklemek gerekiyor. Öyle bir kabiliyet ki uçağın SAR datası milimetre hassasiyetinde vektörel resim oluşturuyor mühimmatınızda da bunun benzeri milimetrik bir radar var ise iki veri bir iri ile örtüşecek yarasanın karanlıkta sineği yakalaması gibi hedefler bulunup vurulacak. Biz IIR başlıklar ile erken evre çözümler ürettik görüntü işleme filan yaparak hedef vurmayı denedik ama güzel olan aslında milimetrik radar ile hedefi vurmaktır. Bunun için tabi bu yolda ilerleyen evrelerde olmak gerekiyor mesela SAR uydu gerekebilir yada sar radarlar SAR haritalar. Olgunluk aşamasında bizim milimetrik radar başlıklı mühimmatlara çalışmamız iyi olur. Seyir füzelerini de milimetrik radarlı yapmak gerek. Tabi programda olan SAR uyduyu da bir an önce yapmak lazım karasal alternatifler olsa da uydu gibi kolay olamaz SAR data ele etmek.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 09 Şubat 2024, 17:26:25
Tabi programda olan SAR uyduyu da bir an önce yapmak lazım karasal alternatifler olsa da uydu gibi kolay olamaz SAR data ele etmek.

+1. Gerçek zamanlı SAR haritalaması ve MWR güdümlü mühimmatlar gerekli. IIR güdüme her hava şartında güvenemeyiz.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mehmet05 - 09 Şubat 2024, 20:06:31
Radarı yapan Meteksan MW yarı aktif radar güdümünü çözer bence. Ama sırası ile devlet ve roketsan tarafından talep iletilmesi lazım. Longbowdan iki kat kabiliyetli, daha uzun menzilde arayıp kilit atabilen bir radar atıl durumda 10 yılı aşkın süredir. Atak-2yi bekliyordu en Hatta ilk radarın daha gelişmişi de yapılmıştı diye hatırlıyorum.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 09 Şubat 2024, 20:15:12
Radarı yapan Meteksan MW yarı aktif radar güdümünü çözer bence. Ama sırası ile devlet ve roketsan tarafından talep iletilmesi lazım. Longbowdan iki kat kabiliyetli, daha uzun menzilde arayıp kilit atabilen bir radar atıl durumda 10 yılı aşkın süredir. Atak-2yi bekliyordu en Hatta ilk radarın daha gelişmişi de yapılmıştı diye hatırlıyorum.

Sayın mehmet05;

O tipten bir radar değil, Sayın putty'nin dediği. Füzeler için olan ve gerçek zamanlı SAR haritasındaki veriyle eşleşme arayacak, minik bir radardan bahsediyor. Gerçi bize Longbow tipi radar da lazım. Dursun köşede, lazım gelirse takılır.

Artı, talep üzerine imalat devri kapandı. Gelinen aşamada, firmanın kendisinin sahadaki ihtiyacı görüp inisiyatif alarak, ürünü ortaya çıkarması lazım.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mehmet05 - 09 Şubat 2024, 21:15:03
Radarı yapan Meteksan MW yarı aktif radar güdümünü çözer bence. Ama sırası ile devlet ve roketsan tarafından talep iletilmesi lazım. Longbowdan iki kat kabiliyetli, daha uzun menzilde arayıp kilit atabilen bir radar atıl durumda 10 yılı aşkın süredir. Atak-2yi bekliyordu en Hatta ilk radarın daha gelişmişi de yapılmıştı diye hatırlıyorum.

Sayın mehmet05;

O tipten bir radar değil, Sayın putty'nin dediği. Füzeler için olan ve gerçek zamanlı SAR haritasındaki veriyle eşleşme arayacak, minik bir radardan bahsediyor. Gerçi bize Longbow tipi radar da lazım. Dursun köşede, lazım gelirse takılır.

Artı, talep üzerine imalat devri kapandı. Gelinen aşamada, firmanın kendisinin sahadaki ihtiyacı görüp inisiyatif alarak, ürünü ortaya çıkarması lazım.

Sayın Merzifonlu uzun menzilli seyir füzeleri için bu tip radar güdümüne gerek var mı bilemiyorum. Şu anda alçak irtifa deep strike için hemen tüm dünyanın arazi özellikleri kütüphanesini internetten elde etmek mümkündür diye düşünüyorum. Mesele bunu füzeye yükleyip, gerektiğinde GPS, Glonas vs olmadan işleyip kendisine güdüm yolu belirleyebilecek sistemi ortaya koymak. Bunun dışında hareketli hedef veya SAR görüntüsü üzerinden hedef imha noktası belirleyecek sistemler maliyet etkin olabilecek midir ? SAR görüntüsünü data link üzerinden IIR görüntüsü gibi aktarmak, kullanıcının hedef noktası tespitini içeren bir sistem  ise kasıt, 8-10 km menzilde IIR görüntüsünün data link üzerinden iletilmesine muhalif olan arkadaşımızın uzun menzilli sistemlerde data link ile IIR görüntüden daha karışık SAR bilgisinin aktarılması talebi çelişik olabilecektir.

Kısa menzilde ise helikopter veya SİHA üzerine yerleştirilebilecek MW radarlar üzerinden yarı aktif güdüm maliyet etkin olabilecektir.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 28 Şubat 2024, 23:01:10
Aselsan tarafından geliştirilen MURAD AESA radarın fabrika testlerine ait görüntüsü. MURAD AESA radarının F16 savaş uçaklarımıza entegrasyonu için çalışmalar devam ediyor.

@aselsan

(https://resmim.net/cdn/2024/02/28/ZzYVKM.png) (https://resmim.net/)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 29 Şubat 2024, 19:34:33
SSB, 2023 Faaliyet Raporunu yayınladı

💢 AKINCI TİHA’ya ve F-16’lara entegrasyon testleri için ilk iki AESA Burun Radarı firmalara teslim edildi.


Bir tane Akıncı , Bir tane F-16 için ve farklı özellik ve modül sayısında olabilir...
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: DoganTuran - 06 Mart 2024, 19:45:32
İlk Radar, F-16 entegrasyon ve belki test için İlgili kuruma teslim edilmesi kısmen iyi haber. Entegrasyon parametreleri için mi yoksa test de dahil mi bunu yakında öğrenmiş oluruz. Testlerin süresini ve verimliliğini artırmak için Tahsis edilen Özel Jet'i kullanmamız elzemliğini koruyor kanaatindeyim. Geliştirme testleri belki Akıncıda tatmin edebilir ancak F-16 üzerinde testleri yapmak çok verimli olmayabilir.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: comanchee - 26 Mart 2024, 12:38:42
https://twitter.com/aselsan/status/1772544167131955204?t=EgnAdJidJShdRyy5OCRcHQ&s=19

Aesa radar özgür modlu F16'ya takılıp, 15 Şubat 2024 tarihinde ilk uçuş gerçekleştirilmiş. Bir eşik dağa aşıldı artık.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Denizci16 - 26 Mart 2024, 12:56:04
Aynen bir bayram havası daha gelsin.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Tigerfish - 26 Mart 2024, 12:56:49
Maşallah. Pentagon bile projelerini bu kadar gizli yürütürmez.
Başlık: Milli AESA Radar.
Gönderen: カメせ - 26 Mart 2024, 13:15:43
Alıntı
youtu.be/Ro_nS-ELgAQ?si=Vkxke2WwhVJWmWjD (http://youtu.be/Ro_nS-ELgAQ?si=Vkxke2WwhVJWmWjD)

Aselsan tarafindan gelistirilen yerli easa radari kullanacak hava platformlari. KAAN, F 16, Hürjet, Akinci, Kizilelma ve ANKA III.

(https://cdn.veryansintv.com/2023/02/27/resim21.jpg)
https://www.instagram.com/p/C4-Ql3EIfEV/?igsh=ZG0yaXBpNDZ5c2Yy (https://www.instagram.com/p/C4-Ql3EIfEV/?igsh=ZG0yaXBpNDZ5c2Yy)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Denizci16 - 26 Mart 2024, 13:23:18
1.Murad namı diyar Murad'ı hüdevandigar radarı dermiş gibi oldu..

Bu arada GAN/tr sayısı 1154 diye aklımda kaldı ama
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 26 Mart 2024, 14:19:52
GaN modüllü ve sıvı soğutmali olması çok modern bir AESA radar tasarlandığını gösteriyor...

Akıncı üstünde iyi performans göstermeseydi F-16'ya takılması gecikirdi demek ki geri dönütler de güzel...

Önem sırası olarak KAAN'ın uçuşundan sonra 2.sırayı bu gelişmeye veriyorum...Bravo emeği geçenlere...
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 26 Mart 2024, 16:05:24
Önem sırası olarak KAAN'ın uçuşundan sonra 2.sırayı bu gelişmeye veriyorum...Bravo emeği geçenlere...

Bence 1. sırayı TF-6000'in ateşlenmesi ile paylaşır. O derece yaşamsal olduğunu düşünüyorum.

Altay ve Kaan olmasa bile bir şekilde idare ederiz. Ama, motorlar + optikler/radarlar + zırh teknolojileri olmadan, idare edemeyiz.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 26 Mart 2024, 16:11:19
Önem sırası olarak KAAN'ın uçuşundan sonra 2.sırayı bu gelişmeye veriyorum...Bravo emeği geçenlere...

Bence 1. sırayı TF-6000'in ateşlenmesi ile paylaşır. O derece yaşamsal olduğunu düşünüyorum.

Altay ve Kaan olmasa bile bir şekilde idare ederiz. Ama, motorlar + optikler/radarlar + zırh teknolojileri olmadan, idare edemeyiz.

Evet TF-6000'i unutmuşum. Haklısınız...
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: buraktunahan - 26 Mart 2024, 16:23:02
ALLAH'a hamd olsun ne güzel müjdeler ardı ardına geldi bu ara... :)

Kaan'ın uçuşu, TF-6000'in ilk ateşlemesi, AESA radarın F-16'ya entegrasyonu...  :)

Videoda dikkatimi çeken ifade "Aselsan tarafından çip dahil her parçasıyla %100 yerli olan bu radar için seri üretim altyapısının tamamlandığının" belirtilmesiydi. Demek ki hava kuvvetleri tarafından uzun süredir testlerdeydi ki seri üretim için kabul gördü. Bravo Aselsan.  :)

Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.
Başlık: Milli AESA RADAR.
Gönderen: カメせ - 26 Mart 2024, 18:23:02
Alıntı
(https://yenicagricom.teimg.com/crop/1280x720/yenicagri-com/uploads/2024/03/thumbs-b-c-f60afb69f814c06f1e1eac4914da1efd.webp)
youtu.be/EoWnTsdRJTw?si=g_cXEm8XZh-7CozI (http://youtu.be/EoWnTsdRJTw?si=g_cXEm8XZh-7CozI)https://www.instagram.com/p/C4-10pIIldu/?igsh=amkwYW96MWpoMTI0 (https://www.instagram.com/p/C4-10pIIldu/?igsh=amkwYW96MWpoMTI0)]
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Efes - 26 Mart 2024, 19:43:48
O f16 kaanla bir uçan iniş takımları açık uçan f16 olabilir mi?
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: serkan1976 - 26 Mart 2024, 19:55:17
O f16 kaanla bir uçan iniş takımları açık uçan f16 olabilir mi?

KAAN'ın ilk uçuşunda KAAN'a eşlik eden F-16'nın Aesa radarlı Özgür olduğu da söylendi...
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Merzifonlu - 26 Mart 2024, 20:50:23
İlginç olan, Akıncı'dan evvel o F-16D üzerine takılmış olması.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Efes - 26 Mart 2024, 21:03:28
Tam ters köşe olduk. Meğer bir jet uçağına takıldı dedikleri f16 imiş. Bizde akıncının motoru bunu yok beslerdi beslemezdi tartıştık baya. Yarın akıncıya takılınca ne konuşcaz ::)
Akıncı konusu erken bitti forum tatile çıksın ;D
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Gökbörü - 26 Mart 2024, 21:37:07
Akinci demişken envanterde 10 tane falan var deniyor, niye bu kadar az?

F16 yerine kullanacağız, hava hava füzeleri ile hava hava muharebesi yapacağız falan deniyordu...

200 küsür F16 olduğunu düşünüyorsak 10 tane akinci yanında çok az bir rakam kalıyor...

F16 görevlerine talip ise bu aygıt en az F16 sayısı kadar olması gerekmez mi?

Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Efes - 26 Mart 2024, 22:09:07
Akinci demişken envanterde 10 tane falan var deniyor, niye bu kadar az?

F16 yerine kullanacağız, hava hava füzeleri ile hava hava muharebesi yapacağız falan deniyordu...

200 küsür F16 olduğunu düşünüyorsak 10 tane akinci yanında çok az bir rakam kalıyor...

F16 görevlerine talip ise bu aygıt en az F16 sayısı kadar olması gerekmez mi?
Gerekmez çünkü ikiside farklı amaçlar için üretildi. Olsa olsa f16nın yükünü hafifletir bağzı operasyonlar için. Birde Aksungur da var Akıncyla benzer platformlar bunuda  saymak lazım. Anka-s de var bunlar hep male sınıfı. Bizim İha-siha arsenali en büyüklere kafa tutar
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: putty - 27 Mart 2024, 03:59:17
Akıncıda AESA radarı hava muharebesi için düşünmek ihtimallerin en küçüğünü öne çıkartmak olur. Benim hissiyatımca AESA radarı olan Akıncı en çok nerde işe yarar. Birincisi keşif görevleri için işe yarar. SAR modu ile deniz özellikle denizaltılar izlenebilir. SAR radar çok ilginç bir kabiliyettir suyun altındaki denizaltının su yüzeyinde yarattığı akıntı su anomalisi bile yakalanabiliyor periskop filan zaten yakalanıyor. Düşünün 24 saat havada kalan bir iha nöbeti devredene kadar denizaltıyı bırakmaz. Limanına karasuyuna gitse uluslararası hava sahasında yine onu izler. Adalardaki tüm trafiği hareketliliği 24 saat izleyebilir haritalandırır. Sinyal istihbaratı yapar denizdeki gemileri havadaki uçakları erişebildiği kadarı ile karadaki emisyon yayan her şeyi izler adalardaki cep telefonlarını bile dinler. Muharip görev olarak sar radarı ile karadaki hedeflere SDB gibi mühimmatlar için konum bilgisi verir hatta hareketli bir motorize aracı bile teorikte bir SDB ile vurabilir Kıyı başı için mükemmel derecede kıyı yumuşatmasını yönetir makineli tüfek mevzi bile kalmaz kıyı başında. Denizaltı harbi yapar su üstü saldırı için hedef bilgisi verir su üstü mayınlarını arar. Hava hava görevini de yapabilir mi dersek en azından kendinin kolay hedef olmasına mani olur ama bir uçağın peşine düşmez bu performansı ile. Bu tür hava hava muharip görevler için kızılelmayı düşünmek gerek. Kartlarımız çok evelallah.

Başka bir görevi de havadan erken ihbar görevini desteklemek olacaktır. Ufuk ötesi alanın ve adaların örttüğü karanlık bölgeleri izleyebilirler. Mukayesede görüyoruz iki katı ceyran basıyor nasıl bir şey yaptılar belki 400 km deki uçağı görüyordur o zaman HEIK uçağı gibidir nerdeyse. Bunu da ilmi olanlarla tartışmak lazım bu kadar GAN teknolojisi ile bir F16 yıl kaç km den görebilir bu radar. Bence 200 km den rahatlıkla görür sınıflandırır ama bellimi olur 400 km den de görür en azından fark eder. Çok sallıyorum ilmim hiç yok bu mukayeseler konusunda ama en azından tahmin ediyorum 300 km rahatlıkla tespiti vardır. 200 km bile sınıflamasın sadece tespit etsin muazzam faydadır 24 saat havada kalan bir uçak için ve 4 tane HEIK in basit bir alternatifi olur bu uçaklar. Uçak radarı deyip geçmeyin İran F14 uçaklarını güçlü radarları yüzünden Irak ile savaşta Awacs  uçağı gibi kullandı hepitopu bir iki saat havada kalan uçaklar iken
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Denizci16 - 27 Mart 2024, 05:50:47
Bence 20-40 adet Akıncı 850 bg İHA ile awacs rolünü üstlense yeter.

Üstleneceği görevler

-Sar modu ile arazinin haritalanması
-Isar modu ile motorlu araçları tespiti/takibi
-Denizüssü platformların tespiti/takibi
-Su yüzeyine yakın denizaltıların tespiti
-Seyir füzelerinin tespiti,teşhisi,takibi
-Hava araçlarının teşhis,yakın ve haritasının oluşturulması

Bence Murad aesa radarı 1 M2 lik hedefleri 90-120 km arası tespit edecektir,Yani bir rafale'i rafale onu tespit etmeden önce görecektir bunu bizim f16 lar için söylüyorum

Akıncı platformu için ise enerji ihtiyacını karşılamak için kanataltı apu gibi uygulamalar yapsak iyi olacak gerçekten o zaman yeterli bir isr ve aawacs platformumuz olur,durumsal farkındalık artar.


Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: putty - 27 Mart 2024, 06:26:39
Su yüzeyine yakın denizaltılar konusunda yanılgı yaratmayım. SAR radarın bu kabiliyeti yani denizaltının su yüzeyinde yarattığı dalga anomalisi SAR radar ile yakalanabilir deniyor ama ben muharip uçakların bu yeteneği olduğunu hiç duymadım. Tahminimce buda AESA teknolojisine sahip ülkelerin kendilerine sakladıkları kabiliyetlerden biridir. Bizimkiler bunları biliyor deneyecek çalışacaklardır belki duyacağız belki duymayacağız. Bir lüks e eriştik bundan sonra sömüreceğiz bu kabiliyeti bizde dibine kadar düşman düşünsün artık inşallah. Her ithal SAR radarı olan bizimle aynı imkanlara sahip olamaz elbetteki biz artık üst kattakilerdeniz
Başlık: Milli AESA Radar.
Gönderen: カメせ - 28 Mart 2024, 12:26:19
Alıntı
Aselsan Aesa radar Endonezya da gündemde.

Endonezyali yetkiler tarafindan da yakindan takip edilen Aselsan Aesa radar programi hakkinda Endonezyali savunma sanayii takipcileri de ellerinde ki ucaklarin biran önce Aselsan radariyla donatilmasi tartismalari gündeme oturdu.



(https://yenicagricom.teimg.com/crop/1280x720/yenicagri-com/uploads/2024/03/thumbs-b-c-f60afb69f814c06f1e1eac4914da1efd.webp)
youtu.be/EoWnTsdRJTw?si=Zh7Xad6hfqFVMa4Q (http://youtu.be/EoWnTsdRJTw?si=Zh7Xad6hfqFVMa4Q)https://www.instagram.com/p/C5CL2YYSBfI/?igsh=Y2hiOHF3Ym5temEx (https://www.instagram.com/p/C5CL2YYSBfI/?igsh=Y2hiOHF3Ym5temEx)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: selcukkocak78 - 28 Mart 2024, 14:52:41
ürünlerimizin bitişini bizden daha çok sabırsızlıkla bekleyen ülkeler var maaşallah.
Başlık: ASELSAN’ın AESA burun radarı farklı uçaklara entegre edilecek
Gönderen: fırtına06 - 01 Nisan 2024, 21:59:26
ASELSAN tarafından tamamen milli imkanlarla geliştirilen AESA Burun Radarı, 2024 yılı içinde başka jet uçaklarına ve milli İHA’lara entegrasyonların yapılmasının ardından uçuşlar gerçekleştirecek.

ASELSAN tarafından geliştirilen Milli AESA Uçak Burun Radarı, ilk uçuşunu F-16 ÖZGÜR platformuyla gerçekleştirmişti. Bu bağlamda ASELSAN AESA Burun Radarı ile F-16 ÖZGÜR Platformu 4,5 nesil uçaklar seviyesine taşınırken; KAAN ve muharip İHA’lar düşük görünürlük özellikleriyle 5’inci Nesil ve ötesinde platformlar haline gelecek.

(https://www.defenceturk.net/wp-content/uploads/2024/02/ASELSAN-Murad-AESA-Radar-min-1024x683.jpg)

AESA Uçak Burun Radarının, ASELSAN’ın Ankara’daki teknoloji üssünde seri üretimine yönelik hazırlıklar tamamlandı. İlgili gelişme ASELSAN tarafından yayımlanan abülten’in 70. sayısında paylaşıldı. Çip seviyesinden, son sistem entegrasyonuna kadar, sıfır hata ile yüzde 100 milli imkanlarla üretilen AESA Uçak Burun Radarı, hava platformlarının Gök Vatan’daki gözü ve kulağı olacak.

(https://www.defenceturk.net/wp-content/uploads/2024/04/WhatsApp-Image-2024-03-26-at-12.30.57-PM.jpeg)

ASELSAN, kazandığı GaN (Galyum Nitrat) çip geliştirme ve üretim teknolojisi ile birlikte dünyanın önde gelen radar firmaları ile teknoloji bakımından yarışabilir düzeye ulaştı. AESA teknolojileri, zamanla ASELSAN’da radar, elektronik harp ve haberleşme alanlarında geliştirilen tüm sistemlerde kullanılmaya başlandı.

Yakın zamanda uçuşlarına başlıyor

Muharip uçaklar ve İHA’lar için geliştirilen ASELSAN Milli AESA Uçak Burun Radarının ilk uçuşu 15 Şubat 2024’te görev bilgisayarı da millileştirilen F-16 ÖZGÜR Platformu ile gerçekleştirildi. Milli AESA Uçak Burun Radarı, çok yakın zamanda AKINCI ile de uçuşlarına başlayacak. 2024 yılı içinde başka jet uçakları ile diğer milli İHA’lara entegrasyonların yapılmasının ardından uçuşlar gerçekleştirilecek.

Gök Vatan’daki çelik kanatların olmazsa olmaz parçası niteliğindeki AESA Uçak Burun Radarının otomatik tanıma, çoklu hedef takibi, yer haritalama, mesafe ölçümü, otomatik irtifa belirleme, SAR ile bulut altı gözetleme, yapay zeka destekli algoritmalar ile otomatik hedef sınırlama, geniş bantta radar spektrumu izleme (ESM), yönlü elektronik karıştırma (ECM) ve mühimmata daha etkin güdüm kazandırma kabiliyetleri bulunuyor.

(https://www.defenceturk.net/wp-content/uploads/2024/04/aselsan-radar.jpg)

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, F-16 ÖZGÜR, HÜRJET, Milli Muharip Uçak (KAAN), AKINCI, KIZILELMA ve ANKA-3 İHA’larda AESA teknolojisine sahip burun radarlarının çalışacağını açıkladı. ASELSAN’ın sahip olduğu AESA teknolojisini “kara – hava – deniz” fark etmeden tüm faaliyet alanlarında geliştirdiği radar sistemlerinde kullandığına dikkat çeken Akyol, şunları kaydetti:

“ASELSAN, söz konusu teknolojileri tüm alanlara uygulamasıyla dünyadaki ender kurumlardan birisi haline geldi. AESA Burun Radarının milli olarak geliştirilmesi sayesinde tüm bilgi birikimi ve teknolojiyi ASELSAN kendisi üretebilir ve müdahale edebilir hale geliyor. İlave olarak, benzer bir radar yurt dışından tedarik edildiğinde gizlilik ve çeşitli kısıtlar sebebiyle sağlanamayacak birçok yetenek de Türk Silahlı Kuvvetlerine sağlanıyor.”

Savaş uçağı AESA Burun Radarı özelinde global pazar büyüklüğünün yıllık beş milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Devam eden ihracat görüşmelerinin gerçekleşmesi ve özellikle uçan platformların yurt dışı satışları ile birlikte ASELSAN radarlarının hava platformları global pazarında belirleyici rol oynaması bekleniyor. Bunların yanı sıra, hava savunma, deniz platformları ve gözetleme radarları alanında da geliştirilen yüksek teknolojili ASELSAN AESA radarları ile pazar payının artması öngörülüyor.

https://www.defenceturk.net/aselsanin-aesa-burun-radari-farkli-ucaklara-entegre-edilecek (https://www.defenceturk.net/aselsanin-aesa-burun-radari-farkli-ucaklara-entegre-edilecek)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: putty - 01 Nisan 2024, 22:25:59
Bu kadar zor ve sükseli bir işi başardıkları için Aselsan mühendislerine teşekkür ederiz. Ne kadar güzide bir iş yaptığınızın farkındayız, sizinle gurur duyuyoruz.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Denizci16 - 01 Nisan 2024, 22:33:51
Sahi Radarın fiziksel özellikleri çok iyi

Her birim 20 mw güç ile çalışabiliyor

Radarın toplam gücü 20 kW

Fakat tek kıstas var oda F16 ların görev bilgisayarını kapasitesi eğer bilgisayar zayıf ise işleyemiyeceği için radarın elde ettiği verilerin hiçbir önemi yok

F16 özgür projesinde galiba görev bilgisayarı yurt dışı Amerika'dan geliyor bu zayıf ise Radar donanımızın önemi yok.

Başka örnek vereyim

F4 bilgisayarı galiba 476 MB idi
İsrail radarı   elta M 2032 entegre edilirken hem hava-hava hem hav yer özelliği olmasına rağmen yani hem aim120 hem popeye atabilcekken mevcut F4 lerimizin görev bilgisayarı desteklemediği için hava-hava modundan vazgeçilmiş sadece hava yer modu seçilip kullanılmıştır.

Umarım F16 nın görev bilgisayarı Muradı tam kapasitede kullanmaya izin verir.

Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: fırtına06 - 01 Nisan 2024, 22:59:51
Sahi Radarın fiziksel özellikleri çok iyi

Her birim 20 mw güç ile çalışabiliyor

Radarın toplam gücü 20 kW

Fakat tek kıstas var oda F16 ların görev bilgisayarını kapasitesi eğer bilgisayar zayıf ise işleyemiyeceği için radarın elde ettiği verilerin hiçbir önemi yok

F16 özgür projesinde galiba görev bilgisayarı yurt dışı Amerika'dan geliyor bu zayıf ise Radar donanımızın önemi yok.

Başka örnek vereyim

F4 bilgisayarı galiba 476 MB idi
İsrail radarı   elta M 2032 entegre edilirken hem hava-hava hem hav yer özelliği olmasına rağmen yani hem aim120 hem popeye atabilcekken mevcut F4 lerimizin görev bilgisayarı desteklemediği için hava-hava modundan vazgeçilmiş sadece hava yer modu seçilip kullanılmıştır.

Umarım F16 nın görev bilgisayarı Muradı tam kapasitede kullanmaya izin verir.

Özgür projesinin F-16 görev bilgisayarını ASELSAN geliştiriyor.

(https://www.savunmasanayist.com/wp-content/uploads/2020/11/F-16-OZGUR.jpg)
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Denizci16 - 01 Nisan 2024, 23:06:02
Aaa ben yanlıs biliyorum o zaman hani Kaan'ın  görev bilgisayarı Tübitak bilgem'de Özgür'ün Amerikan diye biliyordum..

Umarım gelişmiş bilgisayardır o zaman gerek rafale gerek F16 blok70 viper'a fark atarız..
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: putty - 01 Nisan 2024, 23:15:06
Görev bilgisayarının ihtiyaca yetmemesi diye bir şey söz onusu bile olamaz.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Denizci16 - 01 Nisan 2024, 23:34:35
Valla radar dan deli gibi veri gelince oluyor işte

Peki F4 hava yer mühimmatı atarken neden hava hava mühimmatı atamıyor fikrinizi alayım sn .putty?
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: mehmet05 - 01 Nisan 2024, 23:55:44
Sahi Radarın fiziksel özellikleri çok iyi

Her birim 20 mw güç ile çalışabiliyor

Radarın toplam gücü 20 kW

Fakat tek kıstas var oda F16 ların görev bilgisayarını kapasitesi eğer bilgisayar zayıf ise işleyemiyeceği için radarın elde ettiği verilerin hiçbir önemi yok

F16 özgür projesinde galiba görev bilgisayarı yurt dışı Amerika'dan geliyor bu zayıf ise Radar donanımızın önemi yok.

Başka örnek vereyim

F4 bilgisayarı galiba 476 MB idi
İsrail radarı   elta M 2032 entegre edilirken hem hava-hava hem hav yer özelliği olmasına rağmen yani hem aim120 hem popeye atabilcekken mevcut F4 lerimizin görev bilgisayarı desteklemediği için hava-hava modundan vazgeçilmiş sadece hava yer modu seçilip kullanılmıştır.

Umarım F16 nın görev bilgisayarı Muradı tam kapasitede kullanmaya izin verir.

Modenizasyonu yapan bilgisayarı takan İsrail değil mi, yok muymuş elinde 286 yerine 486 işlemci vs, yoksa işlemci başına üç beş milyon dolarlar mı istemiş ?
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Denizci16 - 02 Nisan 2024, 00:06:28
Orasını bilemem bizimkiler hava hava özelliğinden vazgeçmiş
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: putty - 02 Nisan 2024, 00:40:40
Valla radar dan deli gibi veri gelince oluyor işte

Peki F4 hava yer mühimmatı atarken neden hava hava mühimmatı atamıyor fikrinizi alayım sn .putty?
İsrail in Türkiye ile ilişkisinde kafası çok karışıktı. Türkiye den vaz geçememek ile tedirgin olmak arasında bir gel gidi vardı. Heron lara lazer işaretleyici koymamak gözlem uydusu israil üstünden geçerken çekim yapmasın demek AROW ları paylaşmamak ama S300  tehdidinde kullanmak için alel acele Popeye vermek filan böyle gelgitli bir ilişki vardı. Öyle bir şeylerdir yoksa işlemci yetmedi ne yahu niye yetmesin

Bunları derken ben F4 Terminatör leri bilmiyorum belki hava hava sı vardır da sonra madar etmesin biri çıkıp. İsrail bir şey sakınıyorsa bu enteresan değildir onu biliyorum sadece. Türkiye İsrail in asla vazgeçemeyeceği bir ülke ama içinde de bir güvensizlik hep olur
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Denizci16 - 02 Nisan 2024, 01:12:53
İsrail birşey sakınmadı biz talep etmedik yoksa görev bigisayarı yada ofc değiştirilip pekala hava-hava muharebesine girebilirdi
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: SH - 02 Nisan 2024, 01:21:53
Bu Rus uçaklarına da hava-yer görevleri için entegrasyon yaptık. Anladığım kadarıyla orada daha çok pilot insiyatifi ile ilerliyor. Birden fazla yazılım hatta ekran da olabilir. Bir ekranda görüp diğerinde ateş ediyor diye hayal etmiştim. Belki işaretleme dışardan bile yapılıp sadece düğmeye basma işi bile olabilir. Pilotun insiyatifi değil de yazılım ile entegre işler için ciddi yazılım entegresi gerekiyor. Tekrar yazayım Blok30’un yazılımı da satın alındı. O yüzden 40 ve 50 de alındı mı diye sordum ama anladığım bunların yazılımı çok benziyor zaten.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: Efes - 02 Nisan 2024, 02:11:43
Block 50ler vıper olacağına göre kaynak kodları satın alınmıyacaktır. Block 40ların kaynak kodu için satın almaya uğraşılıyor sanırım. Özgür2 modernizasyonunu başlatmak için
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: AlicanAli__ - 02 Nisan 2024, 03:57:58
F-4 hava-hava atsa ne olur atmasa ne olur, yormaya gerek yok babayı abartmayalım, gitsin bomba tankeri gibi bomba taşısın
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: SH - 02 Nisan 2024, 11:24:51
Block 50ler vıper olacağına göre kaynak kodları satın alınmıyacaktır. Block 40ların kaynak kodu için satın almaya uğraşılıyor sanırım. Özgür2 modernizasyonunu başlatmak için

https://www.savunmasanayist.com/ismail-demir-abd-f-16-blok-70-kitini-vermezse-ne-olur/ (https://www.savunmasanayist.com/ismail-demir-abd-f-16-blok-70-kitini-vermezse-ne-olur/)

Aslinda blok 50'leri de upgrade edecegiz demislerdi. 40 ve 50 icin belirli bir sure gecmesi gerekiyor falan diye okumustum. Bilen arkadaslar yazarsa cok iyi olur.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: SH - 02 Nisan 2024, 11:28:55
Error 404 (Not Found)!!1 (http://www.youtube.com/watch?v=PQUOOns9w-k#)

AESA ve yazilim ile ilgili guzel bir derleme.
Başlık: Ynt: Milli AESA uçak üstü radar projesi
Gönderen: aydındurmus - 02 Nisan 2024, 12:50:08
Sahi Radarın fiziksel özellikleri çok iyi

Her birim 20 mw güç ile çalışabiliyor

Radarın toplam gücü 20 kW

Fakat tek kıstas var oda F16 ların görev bilgisayarını kapasitesi eğer bilgisayar zayıf ise işleyemiyeceği için radarın elde ettiği verilerin hiçbir önemi yok

F16 özgür projesinde galiba görev bilgisayarı yurt dışı Amerika'dan geliyor bu zayıf ise Radar donanımızın önemi yok.

Başka örnek vereyim

F4 bilgisayarı galiba 476 MB idi
İsrail radarı   elta M 2032 entegre edilirken hem hava-hava hem hav yer özelliği olmasına rağmen yani hem aim120 hem popeye atabilcekken mevcut F4 lerimizin görev bilgisayarı desteklemediği için hava-hava modundan vazgeçilmiş sadece hava yer modu seçilip kullanılmıştır.

Umarım F16 nın görev bilgisayarı Muradı tam kapasitede kullanmaya izin verir.

""F16 özgür projesinde galiba görev bilgisayarı yurt dışı Amerika'dan geliyor""
TAMAMEN YERLİ

""F4 bilgisayarı galiba 476 MB idi ""
2010 YILI İTİBARİ İLE ALMIŞ OLDUĞUM BİLGİYE GÖRE F4 LER TAMAMEN MEKANİK OLDUĞU İÇİN KUVVETİN TUTTUĞU BİLGİSİNİ ALMIŞTIM.

Alt satıra göre sistem değiştirildiyse bilgim yok.