DefenceTURK.com

TÜRK SAVUNMA SANAYİ => Türk Savunma Sanayinden Genel Haberler => Konuyu başlatan: shielt - 09 Ocak 2011, 17:38:43

Başlık: Dahiler üssüne girdim: TAI
Gönderen: shielt - 09 Ocak 2011, 17:38:43
Dahiler Üssüne Girdim: TAI

Uğur Cebeci 9 Ocak 2011
 
Hiç bu kadar akıllı insanı bir arada görmedim. Yaş ortalamaları 28. Uçaklar, helikopterler, uydular yapıyorlar. Bu dahilerin yaşadığı yerin adı TAI yani Türk Havacılık ve Uzay Sanayii...
 
Müthiş bir sessizlik. Gencecik 900 kişi, bilgisayarda önlerindeki sayfalarda koşuşup duruyorlar. Yaş ortalamaları 28. Kendileri yerde, akılları havada. Uçuk kaçık işler yapıyorlar. Kimi bir askeri uçağı Türk pilotların isteğine göre kontrol ediyor, kimi bir insansız hava aracını yerdeki aklıyla hedeflere yollayıp geri çağırıyor.

Bir başka grup ilk Türk uydusunu kimi zaman güneşin yüzüne, 130 derece sıcaklığa; kimi uzayın karanlığındaki eksi 180 derecelik soğuğa yolluyor. 

Bir başka köşede yine genç bir tasarımcı grubu Türk uçağı HÜRKUŞ’u çoktan beyinlerinde uçurmuşlar bile. Kimi tasarlıyor, kimi yazılımları yapıyor, kimi metalleri kesiyor, kimi kompozit denen gökyüzünün yeni malzemesini en özel şekillerde tasarlayıp pişiriyor.

Hiç bu kadar akıllı insanı bir arada görmedim. Uçaklar, helikopterler, uydular falan yapıyorlar. Ama aslında onlar akıl imal ediyorlar...

Bu dahilerin yaşadığı yerin adı TAI.

YILDIZLAR TAKIMI

Genel Müdür Muharrem Dörtkaşlı, Yapısal ve Uydu Grup Başkanı Bekir Ata Yılmaz, Entegre Uçak Grup Başkanı Özcan Ertem, Entegre Helikopter Sistemleri Grup Başkanı M. Emre Yazıcı, Genel Sekreter Işık Tosun, Pazarlama Müdürü Yılmaz Güldoğan, test pilotu Ercan Çelik ve Kurumsal İletişim Şefi Bican Ateş... Yıldızlar takımının liderleri... Onlarla Ankara’daki dev tesisi gezdim. Üzerinde helikopterle uçup, bütün yapıyı avuçlarımın içinde tutmaya çalıştım. Akıl oyunlarının mükemmel sahasında hayallerden gerçeğe yapılan müthiş bir yolculuğa tanıklık ettim...

NEREDEN NEREYE

TAI yani Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin hikayesi, 1980’lerin başında Türkiye’nin yeniden uçak fabrikası kurma girişimiyle başladı. Hava Kuvvetleri için üretilecek F-16’lar, Ankara’da Akıncı Hava Üssü’nün hemen yanında kurulacak fabrikada yapılacaktı. Bozkırın ortasında bir arazi tahsis edildi. 1930 ve 40’lardaki girişimlerden sonra bu Türkiye’nin uçak yapabilmesi için son şanstı.

Mayıs 1984’te 137 milyon dolar sermayeyi Türk Silahlı Kuvvetleri’ni Güçlendirme Vakfı ile F-16’nin imalatçısı General Dynamics (sonra Lockheed Martin tarafından alındı) ve General Electric koydu. Üç yıl sonra çorak arazi üzerinde bir fabrika yükseliyordu.

Uzun yıllar TAI Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sipariş verdiği F-16, CN235 gibi projelerde montaj ve imalat yaptı. Ancak ortak projeler yavaş yavaş sona eriyordu. Off-set yani uçak alımından doğan parça imalat işleri de bitiyordu. TAI için küçülme günleri başlamıştı.

TASARIMA DOĞRU

Nisan 2005’te önemli bir karar alındı. TAI, ana şirketi TUSAŞ (Türkiye Uçak Sanayii A.Ş.) ile birleşti. Yabancı hisseler satın alındı. Kendi tasarımını, yazılımını yapıp ürünlerini gökyüzüne ve uzaya çıkarabilmek için düğmeye basılmıştı.

Şirket kazandığını tasarım merkezine, mühendisine, işçisine yatırdı. Ortaya 1500’ü mühendis 3 bin 541 kişinin çalıştığı, yıllık satışı 500 milyon dolar olan bir imalatçı çıktı.

Sadece tasarım yapan 900 mühendisiyle TAI Türkiye’nin en büyük AR-GE merkezine sahip. Teknoloji geliştirmeye yılda 50 milyon dolar harcıyor. Mühendislerin 200’ü ODTÜ Teknokent’te. Genel Müdür Muharrem Dörtkaşlı, tersine göç için yollar arıyor. Vergiden muaf olan AR-GE merkezlerinin gelirininin personeliyle paylaşılmasını savunuyor.

Mühendislerin yaş ortalaması 28. Yarısı ODTÜ mezunu. Kalanların büyük çoğunluğunu İTÜ, Boğaziçi gibi üniversiteleri bitirmiş. Mühendislerin yüzde 40’ı makine, yüzde 24’ü de uçak ve elektrik-elektronik bölümünden. Birçoğu master, doktora yapmış.

2012 MİLAT OLACAK

Önümüzdeki yıl yani 2012 TAI için milat olacak. Hepsini kendi tasarladığı ve test uçuşları devam eden insansız hava aracı ANKA teslim edilmeye başlanacak. HÜRKUŞ eğitim uçağı ilk uçuşunu yapacak. İlk yerli uydu Göktürk-2 uzaya gönderilecek. Yani TAI kanatlanıp uçacak. Projeleriyle dünya vitrinine çıkacak.
Küçük parçalar yerine elde ettiği teknolojik birikimle kendi tasarımı ürünleri imal edip markasını yukarı taşıyacak.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 hedefiyse çok daha büyük. TAI mühendisleri kendileri tasarlayıp imal edecekleri bölgesel jetin, FX olarak adlandırılan savaş uçağının hayalini kuruyor.

Boeing’in yeni uçağı 787’nin önemli parçaları, Airbus Grubu’nun yarattığı A400M askeri nakliye uçağının gövdesinin öndeki dev bölümünü, F-35 savaş uçağının kompozit orta gövdesini ya da ATAK helikopterinin ciddi bir kısmını yapan TAI belki yakın gelecekte kompozit gövdeli bisikletten, hayatımıza girecek birçok ürünü de tasarlayıp sadece havada değil, yerde de bize kim olduklarını gösterecek. 

NELER YAPILIYOR

* ANKA TESTLERE BAŞLADI: Motor haricinde tamamen TAI tasarımı olan insansız hava aracı ANKA, 30 Aralık 2010’da ilk uçuşunu yaptı. 14 dakika süren ve Sivrihisar’da gerçekleştirilen test, sistemsel olarak başarıya ulaştı. Ancak inişte motor gücünde yaşanan kayıp nedeniyle limitler içinde çok hafif hasar meydana geldi.

Ağustos’tan itibaren burna yerleştirilecek ASELSAN’ın geliştirdiği kızılötesi kamerayla (FLIR) test uçuşları sürdürülecek. Teslimatlar önümüzdeki yılın ilk ayında başlayacak. Özellikle Ortadoğu ülkelerinden ANKA’ya ciddi talep var.

10 bin metreye çıkıp 24 saat havada kalabilecek şekilde tasarlanan araç, 200 kilometre öteden çektiği görüntüleri kontrol merkezine ulaştıracak. Yüksek irtifada buzlanmanın önüne geçilmesi için manyetik sistem geliştirildi. Oluşturulan rezonansla kanat üzerindeki buzlar kırılıyor.
Dizel, 150 beygirlik Mercedes motoruyla uçan ANKA için TAI’nin Eskişehir’deki kardeş kuruluşu TEI yerli motor geliştiriyor. Uçuş testleri için Cessna 307 tipi uçak satın alındı. Bu uçağın özelliği çift motorunun birinin önde, diğerinin de arkada olması. TEI’nin motoru ANKA’da olduğu gibi uçağın arkasına yerleştirilecek.

* HÜRKUŞ SİLAHLI UÇACAK: Yeni konseptte, Irak ve Afganistan gibi düşman hava tehdidinin olmadığı bölgelerdeki çatışmalarda pahalı jetlerin yerine yavaş uçabilen ve maliyeti düşük silahlı pervaneli uçaklar tercih ediliyor. Farklı bir pazar oluşuyor. TAI, HÜRKUŞ ile bu pazardan pay almayı hedefliyor. 1600 beygir gücündeki motoruyla tek motorlu pazardaki en güçlü uçak olacak HÜRKUŞ’un imalatı başladı. İlk uçuş Ocak 2012’de. Önce Avrupa Havacılık Otoritesi’nin EASA normlarına göre eğitim amaçlı ‘A’ modeli yapılacak. Bunu kanat altında ikişer, gövde altında da tek noktada bomba-roket taşıyabilen silahlı ‘B’ modeli izleyecek. 10 bin metreye çıkabilecek uçak, saatte 460 kilometre hızla uçabilecek. Yüksek akrobasi özelliğiyle +7G/-3.5G çekebilecek.

* GÖKTÜRK-2 İLE UZAYA AÇILACAK: TAI, Göktürk Projesi’nde 2.5 metreye kadar fotoğraf çeken bir uydu geliştiriliyor. Sistemin kamerası Güney Kore’den alındı. Geri kalan tüm imalat Türkiye’de gerçekleştirildi. Uydu, ilk testleri başarıyla geçti. Önümüzdeki aylarda özel test merkezine alınacak. Nurol Technology’s şirketi tarafından yapılan merkezde uzayın tüm etkileri limit üzerinde uygulanacak. Yani uydu güneşi gördüğünde artı 130, karanlık tarafa geçtiğindeyse eksi 180 derece sıcaklıkla, vakumlamayla basınçsız ortam da test edilecek. Ardından 2012’de uzaya fırlatılacak. TAI burada gelecekte yapacağı kendi uydularının performansını da ölçecek.

* MODERNİZASYONLA YENİ HAYAT: Eski nesil sistemlere sahip C-130 nakliye, T-38 jet eğitim uçakları TAI tarafından geliştirilen yazılım ve sistemlerle modernize ediliyor. Tamamen yerli yazılımla çalışan görev bilgisayarları, ‘Glass Cockipt’ olarak adlandırılan ekranlar uçakların daha uzun yıllar uçmasını sağlayacak. Türkiye’den sonra Ürdün ve Pakistan F-16’larını da başarıyla modernize eden TAI, bu pazardan umutlu.

* UZUN MENZİLLİ YENİ F-16’LAR: Peace Onyx 4 Projesi’nde Türkiye 30 F-16 alacak. Block 50+ olarak adlandırılan bu uçaklar, gövde üzerindeki ek yakıt tanklarıyla uzun menzile sahip. İmal edilen iki kişilik F-16D Block 50+ mart ayında uçacak. Teslimat mayısta başlayacak.

* WET LEASE HEDEF UÇAK: Katapulttan atılan pervaneli Turna’dan sonra şimdi de jet motorlu ‘Şimşek’ hedef uçağı geliştiriliyor. TAI bu konuda ‘wet lease’ hizmeti verecek. Yani isteyene uçaklarıyla, sistemleriyle, ekibiyle gidip eğitim satacak.

* YERLİ ATAK HELİKOPTERİ: Yerli sistemler ve güçlendirilmiş motorlarla standartları yükseltilecek İtalyan AgustaWestland T-129 helikopterinden Kara Kuvvetleri için 49 adet imal edilecek. Bu yıl içinde ilk uçuş planlanıyor. Testlerden sonra teslimatlar 2014’te yapılacak. Güney Kore, Pakistan ve Ürdün T-139 ile ilgileniyor.

* A400M’DE HEM TASARIMCI HEM İMALATÇI: Avrupa’nın ortak nakliye uçağı projesi olan A400M’de Türkiye sekiz uçak sipariş verdi. TAI de ortak kurulan şirketin yüzde 5.6’sına sahip. Tasarım aşamasına kanatçık, kuyruk, orta gövde ve iç sistemlerde katılan TAI, 7 metre yüksekliğinde orta gövde parçası imal ediyor. Her ay iki gövde parçası Airbus’ın yük taşıma amaçlı kullanılan Beluga uçağıyla Almanya’ya gidiyor.

* 787 ve A350XWB’YE TAI PARÇASI: Sivil pazardaki ağırlığını artırmak isteyen TAI, yeni nesil yolcu uçaklarından Boeing 787’nin yatay stablizelerini imal ediyor. 7 metrelik kompozit parça için tek tedarikçi. Airbus’ın A350XWB’yi havada döndüren ‘kanatçık’ sistemi TAI mühendisleri tarafından tasarlandı. İmalatı da burada gerçekleştirilecek. TAI sivil pazardan aldığı payı helikopter ve diğer yolcu uçağı parçalarıyla yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyor.

KADIN ORANI YÜZDE 15

TAI’deki 3541 çalışanın 540’ı kadın. Bunlardan 243’ü mühendis. Yoğun olarak tasarım ve AR-GE’de görev yapıyorlar. Diğer kadın personelin 111’i uzman, 96’sı da yönetici. Dünyada yapılan araştırmalar, havacılık sanayiinde kadınların hem tasarım hem de imalatta erkeklere oranla çok daha dikkatli olduğunu ortaya koyuyor.


http://www.hurriyet.com.tr/gundem/16716402.asp?gid=373 (http://www.hurriyet.com.tr/gundem/16716402.asp?gid=373)

Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: shielt - 09 Ocak 2011, 17:40:08
(http://imganaliz.hurriyet.com.tr/LiveImages/YeniFotoAnaliz/347/KOKPİT_09OCAK2011/kokpit%2009-01-2001%20(3).JPG)

(http://imganaliz.hurriyet.com.tr/LiveImages/YeniFotoAnaliz/347/KOKPİT_09OCAK2011/kokpit%2009-01-2001%20(2).JPG)

(http://imganaliz.hurriyet.com.tr/LiveImages/YeniFotoAnaliz/347/KOKPİT_09OCAK2011/kokpit%2009-01-2001%20(6).jpg)
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: shielt - 09 Ocak 2011, 17:41:04
(http://imganaliz.hurriyet.com.tr/LiveImages/YeniFotoAnaliz/347/KOKPİT_09OCAK2011/kokpit%2009-01-2001%20(7).jpg)

(http://imganaliz.hurriyet.com.tr/LiveImages/YeniFotoAnaliz/347/KOKPİT_09OCAK2011/kokpit%2009-01-2001%20(11).jpg)

(http://imganaliz.hurriyet.com.tr/LiveImages/YeniFotoAnaliz/347/KOKPİT_09OCAK2011/kokpit%2009-01-2001%20(10).jpg)
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: shielt - 09 Ocak 2011, 17:42:45
(http://imganaliz.hurriyet.com.tr/LiveImages/YeniFotoAnaliz/347/KOKPİT_09OCAK2011/kokpit%2009-01-2001%20(12).JPG)

(http://imganaliz.hurriyet.com.tr/LiveImages/YeniFotoAnaliz/347/KOKPİT_09OCAK2011/kokpit%2009-01-2001%20(13).JPG)

(http://imganaliz.hurriyet.com.tr/LiveImages/YeniFotoAnaliz/347/KOKPİT_09OCAK2011/kokpit%2009-01-2001%20(14).JPG)
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: shielt - 09 Ocak 2011, 17:43:49
(http://imganaliz.hurriyet.com.tr/LiveImages/YeniFotoAnaliz/347/KOKPİT_09OCAK2011/kokpit%2009-01-2001%20(15).JPG)

(http://imganaliz.hurriyet.com.tr/LiveImages/YeniFotoAnaliz/347/KOKPİT_09OCAK2011/kokpit%2009-01-2001%20(18).jpg)

(http://imganaliz.hurriyet.com.tr/LiveImages/YeniFotoAnaliz/347/KOKPİT_09OCAK2011/kokpit%2009-01-2001%20(22).jpg)
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: shielt - 09 Ocak 2011, 17:45:34
(http://imganaliz.hurriyet.com.tr/LiveImages/YeniFotoAnaliz/347/KOKPİT_09OCAK2011/kokpit%2009-01-2001%20(23).JPG)

(http://imganaliz.hurriyet.com.tr/LiveImages/YeniFotoAnaliz/347/KOKPİT_09OCAK2011/kokpit%2009-01-2001%20(24).jpg)

(http://imganaliz.hurriyet.com.tr/LiveImages/YeniFotoAnaliz/347/KOKPİT_09OCAK2011/kokpit%2009-01-2001%20(25).JPG)
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: SKYWOLF - 09 Ocak 2011, 17:54:27
(http://imganaliz.hurriyet.com.tr/LiveImages/YeniFotoAnaliz/347/KOKP%C4%B0T_09OCAK2011/kokpit%2009-01-2001%20(25).JPG)

Aracın kamuflaj rengini fark ettiniz mi? :o :o
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: shielt - 09 Ocak 2011, 17:55:55
Haki Yeşil gibi gördüm ben?
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: SKYWOLF - 09 Ocak 2011, 18:00:52
Arkaya doğru sarı renk de var. Süper Cobralar gibi boyanmışlar. Acaba göreve hazır  mı?
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: _darkraven_ - 09 Ocak 2011, 18:22:54
Silahlar daha hazır değil Türk yapımı ilk heloda daha uçmuş değil.En az 1-1.5 yılı var atak helosunun teslimine.

Bu da en iyimser tahmindir.

9 adet ilave atak işi var o farklı bir durum onlar 1 yıla birliklerinde uçmaya başlarlar...
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: SKYWOLF - 09 Ocak 2011, 22:29:33
Dahiler üssüne senler önce bende bir gezi ile girmiştim. :)

Fotoğraflara bakarsak bir kamuflaj renkli ATAK, onun arkasında henüz boyanmamış başka bir ATAK daha var. Eğer yukarıda tek olarak görünen boyasız ATAK Kamuflaj renklinin yanındaki değilse şu an TAI'de en az 3 adet ATAK var demektir.
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: Bulancaklı - 09 Ocak 2011, 23:07:08
hürkuş adlı uçağın silahlı olanı hakkında bilgisi olan var mı acaba?
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: QRI - 09 Ocak 2011, 23:19:26
bence hurkusa silah takmak gereksiz bir is.ankalar oldukyan sonra bence ileve masraf.zaten ankalarin silahli versiyonu olacak.
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: SKYWOLF - 10 Ocak 2011, 01:09:32
hürkuş adlı uçağın silahlı olanı hakkında bilgisi olan var mı acaba?

Öyle birşey yok ki!
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: nightshade - 10 Ocak 2011, 01:55:46
ankanın silahlı versiyonu olsa bile silah kapasitesi bir yere kadar.hürkuşun taşıyabileceği silahlar tahmini; genel maksat bombaları,roket podları,anti tank füzesi(muhtemelen umtas),aim-9 sidewinder,20-30 mm makinalı top.Anka en fazla cirit ve umtas taşır.ha ben silahlı ankayı predator b (reaper)ayarında yapacağım diyorlarsa o başka.yinede bir hürkuş olmaz
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: _darkraven_ - 10 Ocak 2011, 02:27:34
hürkuş adlı uçağın silahlı olanı hakkında bilgisi olan var mı acaba?

Öyle birşey yok ki!

Muhtemelen latin amerika ve afrika pazarı için silahlı versiyon üretilecek.(benzer konfugürasyondaki süper tucanonun silahlısı iyi rağbet gördü)

Silahlı versiyonu şöyle açıklıyayım hürkuş zaten silah taşıyabilecek yapıda fiziksel yeterlilik ve motor gücü açısından.Sadece yazılım entegrasyonu ve görev bilgisayarı düzenlemesi gerek.

-----
Anka da durum şu şuanki mevcut prototip sadece cirit taşımaya müsade ediyor daha ağır lgb ve füzeler için(misal umtas) kanatların,gövdenin ve motorun güçlendirilmesi gerek...Bu da daha fazla kaldırma kuvveti yani daha fazla kanat alanı(dolasıyısla daha uzun kanatlar ve daha uzun kanatları taşıyacak daha büyük ve güçlü gövde)ihtiyacını doğuracak.
Predatorun fiziki parametreleri ankadan cok farklı değil(kanat boyu az daha büyük dolayısıyla kanat alanıda daha büyük) ama motor gücünde dağlar kadar fark var.
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: SKYWOLF - 10 Ocak 2011, 02:38:51
hürkuş adlı uçağın silahlı olanı hakkında bilgisi olan var mı acaba?

Öyle birşey yok ki!

Muhtemelen latin amerika ve afrika pazarı için silahlı versiyon üretilecek.(benzer konfugürasyondaki süper tucanonun silahlısı iyi rağbet gördü)

Silahlı versiyonu şöyle açıklıyayım hürkuş zaten silah taşıyabilecek yapıda fiziksel yeterlilik ve motor gücü açısından.Sadece yazılım entegrasyonu ve görev bilgisayarı düzenlemesi gerek.


Bu sadece bir varsayım...
Silahlı Hürkuş diye uçağın  üreticileri ciddi olarak birşeyler yapmayı düşünüyorlar mı? Düşünüyorlarsa paylaşalım.
Yoksa olmayan "süper tucanolarımız ile Yunan Apachelerini avlayacağız" diye bazı savunma sanayi meraklılarını kandıran sivri zihniyet şimdi de silahlı Hürkuş yapıp Latin Amerika ve Afrika pazarına satacağız diye tüm savunma sanayi meraklılarını uyutuyor mu?
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: _darkraven_ - 10 Ocak 2011, 02:44:08
Tai de ki son röportajda böyle bir ifade vardı silahşı hürkuş.Tabiki bunlarla yunan apachesi avlanmayacak.

Kuvvetle muhtemel bunlar ihracata yönelik çalışmalar.Tsk nın silahlı hürkuş uçuracağını hiç sanmıyorum...Hele atak göreve başlayınca yakın hava desteğindeki zaafiyet bitmiş olacak.
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: SKYWOLF - 10 Ocak 2011, 02:52:24
Tai de ki son röportajda böyle bir ifade vardı silahşı hürkuş.Tabiki bunlarla yunan apachesi avlanmayacak.

Kuvvetle muhtemel bunlar ihracata yönelik çalışmalar.Tsk nın silahlı hürkuş uçuracağını hiç sanmıyorum...Hele atak göreve başlayınca yakın hava desteğindeki zaafiyet bitmiş olacak.

Çok teşekkür ederim bilgi için. Bu konuda düşüncelerimiz aynı.
Bu uçağı silahlı hale getirip bu tip talepleri olan ülkelere satabilirsek yerli savaş uçağı için ön adım gibi birşey olur herhalde.
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: _darkraven_ - 10 Ocak 2011, 03:00:32
İhracat noktasında mutabıkız.Buradan gelen karla da arge yatırımları karşılanır belli bir süre sonrada havacılık sektörü devlet desteğine ihtiyaç duymadan kendi başına rekabetçi şartlarda 1. sınıf işleri yapar ve satar.

Benim en büyük beklentim milli muharip insansız savaş uçağı bu teknoloji henüz emekleme aşamasında.Belki milli turboprop(hürkuş bu yapıldı) ve jet(bu yapılacak muhtemelen Kore t 50 baz alınacak) eğitim uçağından sonraki aşama milli savaş uçağını bu konsepte göre(insansız muharip savaş uçağı) üretmekte olabilir.

Buradaki sorun şu insanlı muharip jet uçağı üretmeden insansızını üretebilirmiyiz bence kocaman bir evet...
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: pomaro - 10 Ocak 2011, 10:59:03


Uğur Cebeci 9 Ocak 2011
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 hedefiyse çok daha büyük. TAI mühendisleri kendileri tasarlayıp imal edecekleri bölgesel jetin, FX olarak adlandırılan savaş uçağının hayalini kuruyor.




FX derken? akıllarında bi konsept mi var acaba?
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: _darkraven_ - 10 Ocak 2011, 11:59:06
Fx abd muharip uçak kodlaması misal F 16;F fighter 16 ise uçağın no su.

Milli muharip uçak F(fighter) x de henüz uçağa verilecek numara belli olmadığı için x...
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: pomaro - 10 Ocak 2011, 12:10:22
teşekkürler bilgilendirdiğiniz için bende zannettim bi konsept var onun üzerinden gidecekler f-15 eagle gibi bişey mi olacak acaba stealth yapabilirmiyiz f-35 gibi? ???
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: _darkraven_ - 10 Ocak 2011, 12:27:50
Yıl 2011 yeni tasarlanan her uçak stealth karakterli tasarlanır bu bugünün olmazsa olmazı.Lakin yaptığın uçak ne kadar stealth olur orası tartışılır işte.Malum radar teknolojileride hızla gelişiyor.
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: pomaro - 10 Ocak 2011, 13:21:47
aslına bakarsanız bu teknolojiyle alakalı değil parayla alakalı en önemli konu bu, ne kadar bir bütçe ayıracaklar adam gibi bişey yapmak istiyorlarsa en az bi 30-40 milyar dolar lağzım bide bunun ilk savaş uçağımız olacağını düşündüğümüzde baya bi maliyetli olacak ama tabi daha 13 yıl var bütçeyi yıllara yayarak gidersek fazla etkisi olmaz ekonomiye, ama çok şey değiştireceği'de kesin yani
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: altor - 10 Ocak 2011, 17:36:31
Yazıda inişte motorda yaşanan güç kaybı nedeniyle çok ufak hasardan bahsediliyor. Şimdi bilen arkadaşlara soruyorum inişte motorların güç kaybı ne ile ilgili olabilir? Doğadan mı kaynaklanıyordur mesela fırtına rüzgar gibi veya örneğin yakıtla ilgili midir? Kullanıcı hatası mıdır? bu tip olayların yaşanması havacılıkta normal midir? Arasıra olan birşey midir mesela?
Saygılar
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: _darkraven_ - 10 Ocak 2011, 18:17:34
Teknik arıza ya da kullanıcı hatası nedeniyle iniş sırasında motor devri  düşer(iniş sırasında zaten motor daha yavaş çalışır ama bu olayda motor normalinde altında yavaş çalışmış) bu yüzden motor ihtiyacın altında güç üretir   bu da kanatların tututabildiği hava miktarıda azaltır yani uçak iniş sırasında havada tutunamaz bu sebeplede sorunlu iniş gerçekleştirir.

Durum bu.

Daha detaylı bilgi için Amsterdamda iniş esnasında düşen THY uçağının kaza raporunu inceleyin...Benzer bir durumu o uçakta yaşadı ve düştü...
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: enes38 - 10 Ocak 2011, 18:22:06
Teknik arıza ya da kullanıcı hatası nedeniyle iniş sırasında motor devri  düşer(iniş sırasında zaten motor daha yavaş çalışır ama bu olayda motor normalinde altında yavaş çalışmış) bu yüzden motor ihtiyacın altında güç üretir   bu da kanatların tututabildiği hava miktarıda azaltır yani uçak iniş sırasında havada tutunamaz bu sebeplede sorunlu iniş gerçekleştirir.

Durum bu.

Daha detaylı bilgi için Amsterdamda iniş esnasında düşen THY uçağının kaza raporunu inceleyin...Benzer bir durumu o uçakta yaşadı ve düştü...
anladığım kadarıyla  asıl problem motorda değil daha başka sistemlerden kaynaklanıyor  , sonuçta  yeterli  güce sahip bir motor ama inişteki  gücünü ayarlamakta sıkıntı  çekilmiş  yani  bu hızı ayarlayan  tabiri caizse yakıt ayarı yapan sistemden kaynaklanan bir sorun mu acaba?
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: _darkraven_ - 10 Ocak 2011, 18:28:22
Yakıt pompası ihtiyacın altında yakıt basarsa motora devir düşer bu bir ihtimal.Anka oto iniş kallık sistemine sahip yazılım hatası da olabilir.İniş manuelse kullanıcı hatası ya da başka bir teknik arıza vs...Bunlar kolayca halledilir.

Şu ihtimalide göz önüne alabiliriz  iniş sırasında Ankanın ihtiyaç duyduğu hava akımı  hesaplananın üstünde olabilir bu yüzden motorun iniş için ürettiği güç yetersiz kaldı.Motor iniş sırasında doğru çalıştı(uçuş bilgisayarının emrini yerine tam olarak getirdi)ama tasarım sırasında tahmini iniş gücü yanlış hesaplanmışta olabilir.Bu yüzden motor istenildiği şekilde çalışmış ama iniş gücü yetersiz kalmış olabilir.Bu durumda motorun iniş devri biraz daha yükseltilir olur biter.

Tek çekincem motorun Ankaya göre güçsüz kalması.Bu başımızı ağrıtabilir.

Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: altor - 10 Ocak 2011, 20:55:12
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Kafamda birşeyler oluştu. Sağolun
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: Loneatilla - 11 Ocak 2011, 18:44:23
hür kuşun motoru aslında epey güçlü gibi..o motoru tei üretmeyecekmiydi? ankanın daha büyüğü..hürkuş motoru ile ucabilirmi acaba
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: QRI - 11 Ocak 2011, 19:09:44
o motorun yakir harci bir iha icin fazla bence.
Başlık: Dahiler üssüne girdim
Gönderen: _darkraven_ - 11 Ocak 2011, 19:25:02
hür kuşun motoru aslında epey güçlü gibi..o motoru tei üretmeyecekmiydi? ankanın daha büyüğü..hürkuş motoru ile ucabilirmi acaba


Ankanın büyüğünden kasıtlı silahlı olacak B versiyonu ise henüz bu versiyona ait teknik bilgiler belli değil.Ama uçak motoru kullanacağını sanmıyorum çok fazla yakıt tüketmesi ve istenilenden daha güçlü olduğu motor gücünün bir kısmının atıl durumda kalması gibi handikaplar mevcut.

Ben anka 2 nin Predator(daha doğRusu reaper) kadar silahlı birşey olacağını sanmıyorum. Mq 9 reaper lgb falan da taşıyabiliyor.

Aslında sorun şu silahlı iha yeniden tasarlanıp mı üretilecek yoksa Ankaya cirit entegre edilmesinden mi ibaret olacak.Murad Bayarın şöyle bir açıklaması vardı ''Eğer Anka 24 yerine 12 saat uçarsa 150 kg lik ekstra faydalı yük taşıyabilme şansı doğuyor.''

Her iki kanat altına 2 şer cirit entegre edersek ciritin elektronik aksamıyla beraber 150 kg eder gibi.Aşağıya silahlı predator resmini ekledim.Anka üretilirken hedef predator gibi bir iha yapılmasıydı.Reaper tarzı ağır silahlı iha yapana kadarki boşluğu ankayı hafifce silahlandırarak doldurabiliriz.

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6a/Edw-2006-MQ1-061028-02-8.jpg/220px-Edw-2006-MQ1-061028-02-8.jpg)

Yok daha büyük silahlar taşınacaksa tasarımın yeniden yapılması gerekebilir.
Başlık: Ynt: Dahiler üssüne girdim: TAI
Gönderen: мคяครℓเ - 28 Aralık 2014, 01:38:01
Silahli iha büyük ihtimal yeniden tasarlanacaktir. Adex2014 sergilenen Anka tasiyabilirmi bilmiyorum ama o bile kismen degisime ugramis görünüyor. Dahiler üssü ne giris deyince gecenlerde bir arkadas da Tai de görsel videolarda gösterilen yarasa seklindeki iha yi gördügünü paylasiyordu. Baska bi forumda. Sanirim ilk kez burada yazmis galiba. Bu konu hakkında baska bir gelismeden haberi olan varmi acaba...