DefenceTURK.com

TÜRK SAVUNMA SANAYİ => Yerli Roket, Füze, Mühimmat Sistemleri ile İlgili Gelişmeler => Konuyu başlatan: AVCI - 30 Nisan 2010, 17:06:47

Başlık: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: AVCI - 30 Nisan 2010, 17:06:47
Milli torpido geliştirilmesi konusunda gelişmeler var.

Savunma havacılık dergisinin137. sayısındaki habere göre  Milli torpidonun adı "Akya" olacakmış.ARMERKOM tarafından başlatılan ArGe çalışması, Roketsan, TÜBİTAK ve ARMERKOM arasında imzalanan 24 Milyonluk bir sözleşme ile somutlaşmış. Akya'nın önce modernize edilecek Ay sınıfına, ardından da Tip 214TN ve Preveze / Gür'lere entegre edilmesi planlanıyormuş. Yabancı teknik destek sağlaycısı ise Güney Koreli LIG Nex1 şirketi. Güney Kore'nin Red/Blue/White Shark ASROC ve torpido sistemlerini üreten bu firma ile bu sene Şubat ayında bir mutabakat muhtırası imzalanmış. Akya'nın, muadili White Shark'tan farklı olarak hem tel hem akustik güdüm sistemine sahip olması planlanıyormuş.

Ayrıca SSF'den sevgili ocay'ın ulaştığı bilgiye göre ilk torpido arayıcı başlığı başarıyla denenmiş. Envanterdeki hafif torpidolarından birinin başlığı sökülmüş, yerine yerli üretim başlık takılmış ve başarılı olmuş.



Başlık: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: es[ape - 30 Nisan 2010, 17:57:50
30 Nisan 2010 Cuma
İlk Türk Milli Ağır (533mm) Torpidosu ''AKYA''
Savunma & Havacılık Dergisi Sayı 137 Sayfa 105

TÜRK Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın 533mm ağır torpido ihtiyacının milli imkanlar ile karşılanması için geçtiğimiz yıllarda Araştırma Merkezi Komutanlığı [ArMerKom] bünyesinde başlatılan çalışmalar ‘o9 yılında Genelkurmay Başkanlığı’ndan alınan onay üzerine somut bir aşmaya geçmiş ve Milli Ağır Torpido Geliştirme Projesi [AKYA] sözleşmesi Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile ArMerkom-TüBiTAK ve Roketsan arasında imzalanmıştır. Euro24 Milyon değerindeki sözleşme altında tasarım ve prototip imalatı gerçekleştirilecek 533mm çapındaki AKYA ağır torpidosunun ilk aşamada önümüzdeki yıllarda modernize edilecek Ay Sınıfı denizaltılarda müteakiben de Tip 214TN ve Preveze/Gür Sınıfı denizaltılarında kullanılması bekleniyor.

Projede ihtiyaç duyulan konularda teknik destek ise Güney Kore’den sağlanıyor. Geçtiğimiz yıl DzKK bu konuda Güney Kore ile işbirliğini doğrulamış ve Kore Savaşı yıllarından bugüne gelişen iki ülke arasındaki dostluğun ve iyi ilişkilerin bir göstergesi olarak Güney Kore’nin halen hizmette olan White Shark [Beyaz Köpekbalığı] ağır torpidosu ile ilgili bilgi birikimlerini Türkiye ile paylaşmayı önerdiğini açıklamıştı.

Tasarım çalışmaları ArMerKom sorumluluğunda olan AKYA torpidosunun sonarının TüBiTAK, harp başlığı ve güdüm sisteminin ise Roketsan tarafından geliştirilmesi bekleniyor. Roketsan bu çerçevede Şubat ayı başında Güney Kore’nin önde gelen savunma şirketi LIG Nex1 ile bir Mutabakat Muhtırası [MoU] imzaladı. Anlaşmanın güdüm sistemi teknolojilerinde işbirliğini kapsadığı belirtiliyor. Güney Kore’nin tek füze/torpido geliştirici şirketi olan LIG Nex1 halen aralarında hassas güdümlü [kara-hava/hava-yer/satıh-satıh] füzeler, balistik ve seyir füzeleri, sualtı sistemleri, atış kontrol sistemleri, EH sistemleri, aviyonikler ve muharip robotların da bulunduğu geniş bir ürün gamına sahip. Şirket halen Güney Kore Deniz Kuvvetleri’ne Red Shark [VL ASROC], Blue Shark [hafif] ve White Shark [ağır] torpidolarının teslimatını yapmaktadır.

Elektrik motorlu, at ve unut tipi akustik homing [aktif ve pasif] güdüm teknolojisine sahip olan K731 White Shark ağır torpidosunun geliştirilmesine ‘9o yılında başlanmış ve ABD$37.5 Milyon tutarındaki harcama ile ‘98 ortasında torpidonun geliştirme çalışmaları tamamlanmıştır. Vuruş olasılığının %9o’ın üzerinde olduğu ifade edilen White Shark torpidosu toplamda 1.1ookg ağırlığa sahip olup azami 35 knot hıza ulaşabilmektedir. 6m uzunluğundaki torpido 37okg ağırlığında TNT harp başlığına sahip olup azami 3okm menzile ulaşabilmektedir. AKYA ağır torpidosunun bazı açılardan White Shark ile benzer teknik özelliklere sahip olacağı değerlendirilmektedir.

Ancak, White Shark’dan farklı olarak etkinliğini artırmak üzere hem akustik homing, hem de tel [fiber optik] güdüm teknolojisine sahip olması bekleniyor. Sadece akustik homing’e sahip olması durumunda AKYA denizaltılarda halen hizmette olan akustik homing/tel güdümlü TigerFish Mk24 Mod II ve fiber optik güdümlü DM2A4 ağır torpidolarıyla yakında hizmete girecek Mk48 Mod 6AT ağır torpidoları ile karma bir biçimde kullanılması bekleniyor.

AKYA’nın birim maliyetinin, DM2A4 [Euro2.3 Milyon] veya hizmete girecek Mk48 Mod 6AT ağır torpidoların maliyetlerine kıyasla daha düşük olacağı ümit ediliyor.

http://rewreward.blogspot.com/2010/04/ilk-turk-milli-agr-533mm-torpidosu-akya.html
Başlık: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: orko_8 - 30 Nisan 2010, 18:28:21


Savunma havacılık dergisinin137. sayısındaki habere göre  Milli torpidonun adı "Akya" olacakmış.ARMERKOM tarafından başlatılan ArGe çalışması, Roketsan, TÜBİTAK ve ARMERKOM arasında imzalanan 24 Milyonluk bir sözleşme ile somutlaşmış. Akya'nın önce modernize edilecek Ay sınıfına, ardından da Tip 214TN ve Preveze / Gür'lere entegre edilmesi planlanıyormuş. Yabancı teknik destek sağlaycısı ise Güney Koreli LIG Nex1 şirketi. Güney Kore'nin Red/Blue/White Shark ASROC ve torpido sistemlerini üreten bu firma ile bu sene Şubat ayında bir mutabakat muhtırası imzalanmış. Akya'nın, muadili White Shark'tan farklı olarak hem tel hem akustik güdüm sistemine sahip olması planlanıyormuş.

Pişti olmuşuz desene: Aynı anda aynı şeyi okuyup aynı şeyleri düşünüp aynı şeyleri yazmışız...
Başlık: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: AVCI - 30 Nisan 2010, 18:55:32
Alınganlık yapmıyorsun umarım sevgili Arda.Yani bugün olmasa yarın başka bir kaynaktan buraya eklenecek bu haber.Seni kendimizden kabul ettiğimiz için sorun olacağını düşünmeden ekledim haberi.Ama ikidir takılıyorsun bana anlaşılan sorun oluyor bu konu.Eğer sen bunu sorun yapıyorsan söyle,bundan sonra böyle yapmayalım. ;)Sadece haberin heyecanı bu başka bişey aramana gerek yok bunda.
Başlık: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: ~~İsmaiL~~ - 30 Nisan 2010, 19:40:09
Sevindirici bir haber paylaşımınız için teşekkürler.
Başlık: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: FoXhounD - 30 Nisan 2010, 23:30:26
35 Knot az mi?
Başlık: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: ~~İsmaiL~~ - 01 Mayıs 2010, 01:23:07
Yakın geçmiş yıllarda kısmen basınımızda da yer alan Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın torpido ihtiyaçlarının milli olanaklarla karşılanması için çalışmalar yürüten Türkiye’nin: “Milli torpido üretmek için Güney Kore ile yaplan görüşmelerden Türkiye olumlu sonuç aldı. Dünyanın sayılı torpido üreticilerinden Güney Kore, projenin ArGe birimini ücretsiz olarak Türkiye’ye vermeyi kabul etti.‘‘ bilgileri de yer almıştı.

Türk Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi Komutanlığı (ARMERKOM) sorumluğunda Güney Kore desteğinde devam eden çalışmalar neticesinde, AKYA adı verilen 553 mm standart çaplı yeni tip ağır torpido seri üretim aşamasına gelmiş bulunmaktadır.

Projede torpidonun harp başlığı hususunda ROKETSAN, TÜBİTAK ise sonar bölümlerinde sorumluluk almışlardır. AKYA her ne kadar Güney Kore teknik desteği ile üretilmiş olsa dahi, kendine has bir takım özgün yeni özellikler içereceği de muhakkaktır.

Bir diğer önemli ArGe çalışması ise gemi savar füze projesi ATMACA’dır. IDEF-2009 fuarı sırasında ASELSAN standında yer alan RF arayıcı başlık model çalışması Türk savunma sanayini yakından takip edenlerin aklına, acaba Türkiye kendi imkanları ile yeni bir füzemi geliştiriyor sorusunu akıllara getirmişti.

En son Savunma ve Havacılık dergisi (No: 137) bilgileri ışığında ATMACA adında bir güdümlü gemisavar füzesi üzerinde çalışmaların devam ettiği ve sergilenen modelin de bu füzenin RF arayıcı başlığı olduğu kesinleşmiştir.

Güney Kore ile mevcut iyi ilişkiler ve Türk Deniz Kuvvetleri’mizin yaygın olarak kullandığı gemisavar füzelerine bakıldığı zaman ATMACA’nın görünüm olarak ABD menşeli Harpoon ve Güyey Kore üretimi SSM-700K Sea Star füzeleri ile ortak kısım ve/veya benzerlikler taşıması beklenebilir.

Aselsan ve Roketsan ile daha bir çok savunma sanayi kuruluşumuza ek iş imkanı yaratacak bu çok önemli proje ülkemizi dünya üzerinde kendi gelişmiş güdümlü gemisavar füzesini üreten çok az sayıda ki ülkeler arasına taşıyacaktır.

Kendi savaş gemilerimizi üretmek için yapılan çalışmalarımızın ivme kazandığı bu dönemde AKYA ve ATMACA yerli üretim oranımızın artırılması ve bu konuda da kronikleişmiş dışarıya bağımlılığın azaltılması adına çok önemli katkılar sağlayacaktır.

AKYA ve ATMACA projelerimiz başarı ile hayata geçirilebilirse, bundan sonraki adımda etap hedefinin bu iki projede elde edilen tecrübeleri birleştirmek ve yeni bir ürün daha elde etmek olmalıdır. Bu yeni üründe AKYA torpido gövdesi vasıtasıyla denizaltından atılabilen gemisavar füzesi ve kara hedefleri için saldırı füzesi olmalıdır.

Tüm bu yerli savunma sanayi ürünlerinin hayata geçmesi için büyük çaba sarf eden bütün çalışanları Türk milleti unutmayacaktır. 

Kaynak: Savunmasanayi.net

Başlık: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: AVCI - 01 Mayıs 2010, 14:27:08
(http://i44.tinypic.com/293dhra.jpg)
Başlık: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: es[ape - 01 Mayıs 2010, 14:44:39
([url]http://i44.tinypic.com/293dhra.jpg[/url])


1100kg :o  ağır torpido sınıfınamı giriyor  AKYA ?
Başlık: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: AVCI - 01 Mayıs 2010, 14:56:35
Evet kesinlikle ağır hemde epeyce ağır. :)
Başlık: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: es[ape - 01 Mayıs 2010, 15:18:16
baba birşey olacağı kesin :)
Başlık: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: Yatağan - 04 Mayıs 2010, 01:21:10
 :) cok güzel Türk askerler´ine hersey lazim, özellik´le TÜRKMALI olmasi lazim.
Başlık: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: Kasabalı - 24 Temmuz 2011, 01:32:52
Yahu bunu korvete atsan israf olur 1100 kilo :O :O :O
Başlık: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: seyyah - 24 Temmuz 2011, 03:04:17
hocam bu yeni bir projemi cunku mavi kopekbaligi adinda bi torpido calismasi vardi bu o mu yoksa bu baskami ?
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: AVCI - 27 Ekim 2013, 21:36:46
Anlaşılan Akya sonar yerleşimi Alman DM 2A4 torpidosundaki gibi olacak.

(http://i159.photobucket.com/albums/t145/a400m/havelsan-torpido-2_zps838b50dd.jpg) (http://s159.photobucket.com/user/a400m/media/havelsan-torpido-2_zps838b50dd.jpg.html)

(http://i159.photobucket.com/albums/t145/a400m/havelsan-torpido-3_zpsd34c6a1b.jpg) (http://s159.photobucket.com/user/a400m/media/havelsan-torpido-3_zpsd34c6a1b.jpg.html)

(http://savunmavestrateji.europefreeforum.com/resources/image/2149) (http://i159.photobucket.com/albums/t145/a400m/akya_zps944750bb.jpg)

Havelsan | 2013 - Tanıtım Filmi (http://www.youtube.com/watch?v=yZyScWN2IbQ#)
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: enes8101 - 21 Ocak 2014, 10:04:15
Milli Ağır Torpido [AKYA]
DzKK’nın 533mm ağır torpido ihtiyacının milli imkanlar ile karşılanması için ArMerKom bünyesinde başlatılan çalışmalar 2oo9’da Genelkurmay Başkanlığı’nın onayı ile somut bir aşmaya geçmiş ve Milli Ağır Torpido Geliştirme Projesi [AKYA] sözleşmesi SSM ile ArMerKom-TüBiTAK ve Roketsan arasında imzalanmıştır. Euro24 Milyon değerindeki sözleşme altında AKYA ağır torpidosunun tasarım ve prototip imalatı gerçekleştirilmiş ve prototip torpido ile ilk test atışı 2o13 yazında icra edilmiştir. İlk atış testi için DzKK’nca yüzer bir platform üzerine 533mm torpido kovanı yerleştirilmiştir. Tasarım çalışmaları ArMerKom sorumluluğunda olan AKYA’nın sonar sistemi TüBiTAK, harp başlığı ve güdüm sistemi ise Roketsan tarafından geliştirilmektedir. AKYA’nın nihai montajı da yine Roketsan tesislerinde gerçekleştirilmektedir.
kaynak:http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=98836&start=5820
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: Destinyy - 21 Ocak 2014, 10:48:40
Geçenlerde falklandla ilgili bir yazı okudum bu tür sistemlerin yerliliği çok önemli gerçekten.. TN-214'de AKYA filan olacaktı sanırsam yanlışmı hatırlıyorum.?
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: enes8101 - 21 Ocak 2014, 14:38:45
Doğru hatırlıyorsunuz.
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: AVCI - 01 Nisan 2014, 08:02:51
Çok ilginç bilgiler veren profesyonel bir makale şiddetle tamamını okumanızı tavsiye ederim.

Akya; Türkiye'nin Yerli Torpido Faaliyeti

Seyir Defteri- Savunma Sanayii

Perşembe, 27 Mart 2014

AkyaTürkiye'de torpido konusundaki bilinen ilk ve son ciddi faaliyet yaklaşık olarak 120 sene önce Osmanlı Donanma Subayı İdris Bey tarafından gerçekleştirilmiştir. Temel olarak, Ruslarla yapılan bir savaşta ele geçirilen patlamamış İngiliz yapımı torpilinin tersine mühendisliği ile başlayan bu çalışma çeşitli sebeplerle ilerleyememişti.

Cumhuriyet dönemi boyunca da (bilindiği kadarıyla) bu alanda herhangi bir teşebbüs görülemedi. Nihayet, çok uzun bir bekleyişten sonra 2009 senesinde devlet böylesine önemli bir konuda çalışılmasına ilk kez destek verdi ve bazı faaliyetlerin başladığı duyuruldu.

Konu ile ilgili olarak yayınlanan haberlere göre Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Tübitak, Roketsan, Armerkom arasında 2009 veya 2010 senesinde ilk yerli ağır torpidonun geliştirilmesi için 24 milyon avro değerinde bir sözleşme imzalanmış durumdadır.

Beyan edilenlere bakılırsa Akya olarak adlandırılan ve 533mm olduğu söylenen bu torpidonun; tasarımından Armerkom, sonarının geliştirilmesinden Tübitak, harp başlığından ve güdüm sisteminden ise Roketsan sorumludur.

Bu doğrultuda Roketsan'ın Güney Kore şirketi LIG Nex11 ile güdüm ve kumanda sisteminin geliştirilmesi için bir anlaşma imzaladığı da belirtiliyor. LIG Nex1 Güney Kore'nin K745 (Blue Shark) ve K731 (White Shark) torpidolarının üreticisidir.

Akya için temel alındığı söylenen K731 torpili 483mm çapında olup aktif/pasif akustik güdümlüdür ve tel güdüm yeteneği yoktur. Akya'nın ise 533mm çapında tel güdümlü bir ağır torpil olacağı yönünde iddialar mevcuttur fakat bu bilgi tam olarak geçerli olmayabilir. Zaten teknolojiyi sağladığı düşünülen Güney Kore de henüz kendi ihtiyaçları için 533mm ve tel güdümlü bir silah üretebilmiş değildir. Diğer taraftan Güney Kore'nin uzun zamandır DM2A4 temelli bir tel güdümlü 533mm torpido üzerinde çalıştığı yönünde söylentiler de vardır ama böyle bir silah ile ilgili yayınlanmış herhangi bir resmi bilgi mevcut değildir.

K731 torpili 483mm olmasına rağmen mevcut 533mm torpil kovanlardan fırlatılabilecek şekilde kovan kılavuzlarına sahiptir. Bu yöntem mesela Türk Deniz Kuvvetleri tarafından halen kullanılmakta olan Mk-37.mod3 ve Mk-37.mod2 gibi bu çaptaki başka torpidolarda da eskiden beri kullanılmaktadır.

Güney Kore K731'leri öncelikle elindeki Tip209'lar için üretmiştir ve silah bu sınıf denizaltılara tamamen uyarlanmış durumdadır. Acil ihtiyaca binaen Türk Deniz Kuvvetleri'nin de Akya'yı ilk olarak eski Tip209'larda kullanmaya başlayacağı düşünülürse Akya'nın 533mm değil ama 533mm torpido kovanından fırlatılabilen 483mm K731 türevi olacağı tahmin edilebilir çünkü mevcut silah bu amaçla kullanılmaya tamamen hazırdır. Fakat K731'in tel güdüm yeteneğine sahip olmaması bizim ihtiyaçlarımız açısından bir eksikliktir ve donanmanın ihtiyaçları düşünüldüğünde Akya'nın tel güdüm yeteneğine de sahip olması önemlidir. Bu sebeple tel güdüm eklenmiş bir K731 türevi üzerinde çalışılıyor olması da söz konusu olabilir.

(http://uskudar.biz/images/seyirdefteri/akya-05.jpg)
Resim.1) Üstte 483mm Güney Kore K731 White Shark, ortada 533mm Alman DM2AX Seahake. Eğer hem Güney Kore hem de Almanya ile bu konuda işbirliği yapılıyorsa torpilin kıçı K731 başı DM2A4 mü olacak? Akya (483mm) bu iki torpilin melezi olabilir mi? Bu ihtimalin sebebi yazının son bölümünde değerlendirilmiştir.

Elimizdeki bilgiler şimdilik sadece bunlardan ibaret. Velhasıl Akya torpili ile alakalı olarak sunulan veriler oldukça tutarsız ve bulanık. Aslında askeri bir proje söz konusu olduğu için böyle olması gayet iyi bir durum. Öyleyse suyu biraz daha bulandırmaktan da zarar gelmez ;)

Eldeki sınırlı veriler temel alındığında Akya projesinin hem iyi hem de şüpheli yanlarından bahsedebilmek mümkündür.

 

Meselenin önce iyi tarafları ele alınırsa;

İsim çok güzel ve bu çalışmaya tam anlamıyla uydu, tebrikler. İsim her zaman önemlidir.

Türk Deniz Kuvvetlerinin her alanda kesinlikle milli çözümlere ihtiyacı vardır ve en öldürücü ve caydırıcı deniz silahı olan torpido konusunda çok geç de olsa, nihayet böyle bir çalışmaya başlanmış olması başlı başına çok değerli ve büyük bir adımdır.

 

Aşağıda bahsi geçen şüpheli hususlar, söz konusu şüphelerin doğru veya yanlış olmasına göre iyi veya kötü yönde değerlendirilebilir ve gerçek bilgilerin ortaya çıkmasıyla zaman içinde değişebilir.
 

Şimdi şüpheli hususlar kısaca ele alınırsa;

Yayınlanan açıklamalarda belirtildiği gibi bu alandaki çalışmalar için Güney Kore'nin torpil üreticisi LIG Nex1'den destek alınmaktadır. Özellikle güdüm gibi çok hassas alanlarda destek alındığı söylenmektedir ki bu durum silahın gerçek savaş ortamındaki güvenilirliğini tehlikeye düşürebilir.

Güney Kore'den destek alındığına göre bu silaha milli torpido denilebilir mi? Hayır. Ancak yerli torpido demek mümkün olabilir.

Torpido bir bütün olarak çok farklı mühendislik alanlarını bünyesinde barındıran son derece karmaşık bir teknoloji ürünüdür. Güney Kore ise bu alanda tam bir yetkinliğe sahip olmayıp henüz emekleme evresindedir ve kendi torpil projeleri için ihtiyaç duyduğu teknolojinin önemli bölümünü başka ülkelerden sağlamış olması kuvvetle muhtemeldir. Aslına bakılırsa Güney Kore torpil teknolojisi sevk ve tahrik açısından Almanya, güdüm ve kumanda açısından ise ABD kökenli gibi görünmektedir. Türkiye'nin Güney Kore gibi bir ülke ile böyle bir işbirliğine ihtiyacı yoktur. Aslında buna işbirliği demek de iyimserdir; Güney Kore'ye bol para verilir, karşılığında bir şeyler alınır... Bu şekilde projenin tamamlanma süresi milli ar-ge seçeneğine göre çok daha kısa olabilir ama gerçekte bu yöntemin bize bir faydası olabilir mi?

Böyle küçük düşünmek Türkiye'ye gerçekten çok şey kaybettiriyor. Güney Kore'ye ve başka ülkelere bu iş için verilen paralar yurt içi imkânlara harcansaydı Türk mühendisleri tarafından da Akya torpili tasarlanıp üretilebilir ve bu sayede hem gerçek anlamda bir milli çözüm elde edilebilir hem de bu alanda ihtiyaç duyulan pek çok yan teknolojinin ve yan sanayinin geliştirilebilmesinin önü açılabilirdi ki bu yan teknolojilere diğer pek çok askeri ve sivil sahada da acilen ihtiyaç vardır. Velhasıl bu teknolojileri parayı bastırıp alalım demek, faydasız olması bir yana aslında son derece zararlı bir yaklaşımdır çünkü gerçek yapabilme bilgisi parayla satın alınamaz sadece çalışarak elde edilebilir.

 

Bugün Türk mühendislerinin ve sanayisinin tasarlayıp üretemeyeceği hemen hemen hiçbir teknoloji mevcut değildir. Diğer taraftan sadece deniz projeleri ele alındığında, mesela Mühendishane-i Bahr-i Hümayûn'un sivil ve askeri bürokrasi tarafından nasıl ve neden dışlandığını ve görmezden gelindiğini incelemek gerekir ki şimdilik konuyu dağıtmamak için bunu başka bir yazıya bırakmak daha uygun olur...
 

Ayrıca yeri gelmişken belirtmek gerekir ki medya tarafından uzun senelerdir, belli bir amaçla, Türkiye'nin dostuymuş gibi pazarlanan Güney Kore kesinlikle Türk Milletinin dostu değildir!

Doğrusunu söylemek gerekirse, 2009'da ilgili kurumlar arasında anlaşma imzalandığı ve 2010'da çalışmaların ve 2013 itibarı ile de atış tecrübelerinin başladığı, 2015 civarında hizmete girmeye(!) hazır olacağı duyurulan bir projenin temelden başlamış bir milli torpido çalışması olması mümkün değildir! Dünya üzerindeki hiçbir ülke bu kadar kısa sürede yeni bir torpido tasarlayıp üretebilecek ve hizmete alabilecek imkânlara kesinlikle sahip değildir. Bu durumda da şöyle bir şüphe ortaya çıkar;

Akya muhtelif parçaları Türkiye'de birleştirilen halihazırda kullanılmakta olan bir torpidonun ismi değiştirilmiş bir halinden ibaret midir?

Bu noktada yapılan açıklamalara dikkât çekmek gerekirse, yerli katılımcılar ve görev dağılımı şu şekildedir;

Armerkom: Tasarım
Tübitak: Aktif/Pasif Sonar
Roketsan: Harp Başlığı ve Güdüm
hepsi bu. Ama bir bütün olarak düşünüldüğünde muallâkta kalan, ayrıntıları geçtik, temel ve hassas meseleler ne olacak, mesela;

Tahrik sistemi: %100 elektrikli olacak da peki motorun tasarımını kim yapacak, kim üretecek, akülerin cinsi ne olacak ve kim imâl edecek? Bu cihazlar ithâl edilecekse her şeyden önce çok hassas bir bilgi olan torpidonun sürât-menzil bilgileri nasıl gizli tutulabilir?
Sevk sistemi: Tek eksen çift pervane mi yoksa jet mi? Her hâlûkârda pervanelerin, nozulun tasarımını kim yapacak, pervaneleri kim, nerede, nasıl imâl edecek? Ya da doğrudan ithâl mi edilecek?
Gövde: Metal mi, kompozit mi olacak? Tasarımı kim yapacak, kim imâl edecek? Eğer tam anlamıyla milli olamazsa, hayati bir veri olan azami dalış derinliği yeterli ve daha da önemlisi gizli olabilecek mi?
...
Bu maddeleri çoğaltmak mümkün ama sadece pervane mil salmastrasının tasarımı gibi bütünün içinde küçücük görünen bir konunun bile başlı başına büyük mühendislik çalışmasına ihtiyaç duyacağı düşünüldüğünde belki sonar ve harp başlığı hariç bütün sistemlerin hazır olarak ithâl edileceği şüphesi de uyanmaktadır.

(http://uskudar.biz/images/seyirdefteri/akya-03.jpg)
Resim.2) Havelsan tarafından yayınlanan 2013 tanıtım vidyosunda muhtemel Akya'nın Katya ortamında modellendiği görülüyor.

(http://uskudar.biz/images/seyirdefteri/akya-02.jpg)
Resim.3) Havelsan 2013 tanıtım vidyosunda muhtemelen Akya torpidosunun sonar dizinlerini barındıracak olan baş bodoslamasına ait bir kare. Doğrusu bu görüntüler proje ile ilgili şüphelerin derinleşmesine sebep olmadı değil!

Hemen yukarıda görebileceğiniz ve geçen sene yayınlanan bir tanıtım vidyosu içinden alınmış bazı görüntüler Akya projesi hakkında ilave şüphelerin ortaya çıkmasına da sebep oldu. Söz konusu görüntülerin Akya torpiline ait olduğunu varsayarsak ilk anda düşünülebilen bazı ihtimâllerden bahsetmek gerekir.

Projenin başından beri Akya için Güney Kore ile işbirliği yapıldığı ve K731 torpilini temel alan bir tasarım ortaya çıkacağı söyleniyordu. Diğer taraftan Güney Kore şimdiye kadar ürettiği iki torpil için de sert baş bodoslama ve müstevî dizin sonar yerleşimi kullanmıştır. Fakat yukarıdaki resimlerde görülen torpil tasarımı parabolik baş bodoslamaya ve uyumlu dizin sonar yerleşimine sahiptir. Bu farklılık basit bir durum değildir ve torpil sistemlerinin tasarımı üzerinde köklü etkileri vardır.

Bugün torpiller üzerinde parabolik baş bodoslama kullanan sadece iki ülke mevcuttur; Almanya ve Rusya. Uyumlu dizin sonar kullanan ise sadece bir ülke vardır Almanya! (Rusya da kullanıyor olabilir ama kesin bir bilgi yok) Bu alanda Türkiye'nin Rusya ile işbirliği yapması hemen hemen imkânsız olduğuna göre Akya torpidosunun Almanya ile bir ilişkisi olup olmadığı ve eğer varsa nasıl bir ilişkisi olduğu soruları akla geliyor.

(http://uskudar.biz/images/seyirdefteri/akya-04.jpg)
Resim.4) Sol tarafta parabolik baş bodoslama üzerinde uyumlu dizin sonar kullanan 533mm DM2A4 Seahake, sağ tarafta ise sert baş bodoslama üzerinde müstevî dizin sonar kullanan 483mm K731 White Shark.
K731 gövdesi üzerindeki boyuna yerleştirilmiş siyah parçalar kovan kılavuzlarıdır ve 483mm çapındaki torpilin 533mm bir kovandan atılabilmesine olanak sağlar.


Akya üzerinde uyumlu dizin sonar kullanılması üç farklı şekilde mümkün olabilir;

Teknolojinin Almanya'dan alınması ki böyle bir durum varsa gerçekten çok yazık!
Teknolojinin elimizde mevcut olan DM2A4 torpilleri üzerinden tersine mühendislikle elde edilmesi. Eğer böyle bir durum varsa tebrikler!
Teknolojinin donanım ve yazılım olarak bir bütün halinde Tübitak tarafından geliştirilmesi. Eğer böyle bir durum varsa helâl olsun!
Akya için uyumlu dizin tercih edilmesi ayrıca taktik açıdan bir seçim yapıldığını da ifade etmektedir. Uyumlu dizin sonar uzun menzilden suüstü hedeflerine saldırmak için daha etkilidir diğer taraftan müstevî dizin sonar ise denizaltılara karşı daha etkilidir. Bu sebeple Akya için suüstü hedeflerinin öncelikli olarak belirlendiğini söylemek mümkündür. Zaten Türk Deniz Kuvvetleri'nin inşa edilmekte olan Cerbe (Tip214) sınıfı denizaltıları için Mk-48.mod6 torpidosu satın alacak olması da bir bakıma bu durumu doğrular niteliktedir zira Akya'ya gerçekten çift amaçlı (suüstü/sualtı) bir silah olarak güvenilseydi böyle bir alıma da ihtiyaç kalmayacaktı ve keşke kalmasaydı...

 

Torpido tasarım ve üretim sürecinin karmaşıklığı ve zorluğu konusunda birkaç sayı belirtmek belki okuyuculara biraz daha iyi fikir vermesi açısında faydalı olabilir;
Mesela ABD'de Mk48 torpido projesi için yakında Türkiye'nin de tedarik edeceği mod6'ya ulaşmak yaklaşık 50(!) sene sürmüştür ve bunun için 8.700(!) civarında gerçek seyir/atış tecrübesi yapıldığı beyan edilmiştir.
Mesela İsveç sadece FT-2000 ağır torpidosunun tahrik sistemini geliştirebilmek için 110.000(!) kadar motor denemesi (gerçek + benzetim) gerçekleştirdiğini açıklamıştır...
 

Türk Deniz Kuvvetlerinin harekât ihtiyaçları Güney Kore'den de Almanya'dan da farklıdır. Bu ülkeler doğal olarak kendi ihtiyaçlarına uygun tasarım yaptıkları için bu çözümleri alıp Türkiye'ye uyarlamaya çalışmak çeşitli yetersizliklere de sebep olabilecektir. Örneğin;

K731 gümüş-çinko temelli akü teknolojisi kullanmaktadır. İtiş ve hizmet için toplam 100kW gücündedir ve azami sürâti ancak saatte 35 denizmili civarındadır. Seyir süresinin ise tercih edilen sürâte bağlı olarak 10dakika (azami sürât ile) ile 30dakika (iktisadi sürat ile) arasında olduğu bilinmektedir ki günümüz savaş ortamı ve Türk Donanmasının ihtiyaçları düşünüldüğünde bu sürât ve menzil değerleri kesinlikle yetersiz kâbul edilebilir.

Tabii Almanya ve Güney Kore ile böyle bir işbirliği aslında yoksa ve tasarım tamamen milli olarak yapılıyorsa mesele yok, her şey yolunda demektir.

Son olarak ilgi çekici ve basit bir karşılaştırma yapılabilir. Gerçek savaş ortamında uzun menzilden askeri bir hedefi yok edebilecek yetenekte aktif/pasif/tel güdümlü ağır torpido tasarlayıp üretebilmek, 300km mesafedeki en azından 4-1/2.nesil bir savaş uçağını vurabilecek yetenekte aktif güdümlü uzun menzilli hava savunma füzesi üretmekten daha zordur. Diğer taraftan Türkiye (burada örnek gösterilenden daha düşük yetenekte) bir uzun menzilli hava savunma sistemini ithâl ederken böyle bir torpidoyu kendi imkânlarıyla üretebildiğini beyan etmektedir ki benim gibi sıradan Türk vatandaşları için burada bir çelişki olduğu düşünmek kaçınılmaz olmaktadır.

Evet yazı oldukça dağınık oldu ama bu proje ile ilgili eldeki veriler de şimdilik gayet bulanık...

http://uskudar.biz/savunma-sanayii/akya-t%C3%BCrkiyenin-yerli-torpido-faaliyeti (http://uskudar.biz/savunma-sanayii/akya-t%C3%BCrkiyenin-yerli-torpido-faaliyeti)
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: OKÇULAR - 01 Nisan 2014, 15:38:30
Yazar AKYA ile alakalı tereddütlerini dile getirmiş. Biraz umutsuz bir tablo sergilese de bu projenin başlamış olması en önemli değerdir.

Gölcük de torpido atölyesinden emekli bir abimiz vardı. Eski yeni bütün ABD ve Alman torpidolara hakimiz diyordu. Her ne kadar G. Kore ile işbirliği dillendirilse de  DM2A4 VE MK48 den tersine mühendislik yüksek bir olasılık. Projenin bu kadar hızlı ilerlemesinin sebeplerinden biri de bu. 1877 de Osmanlı donanmasına karşı Batum da Ruslar ilk torpidoyu  kullandılar. Atılan 3 torpidodan biri patlamayıp sahile vurdu. Usulca taşkızak tersanesine getirilerek bu gizemli silah incelemeye alınmış. Yani 137 yıl önce torpille tanışmışız. Eee bir altyapıda olsun artık.
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: Destinyy - 01 Nisan 2014, 22:01:29
İşin özü olarak doğru yazmış fakat Yüksek İrtifa Hava Savunması yazısına filanda göz attım çokda sağlıklı yazılar gibi gelmedi bana açıkcası burdaki herhangi biride yazabilir bunları. Biraz daha araştırıp soruştursaymış daha iyi şeyler çıkarmış özellikle UMHSS konusunda.

Neyse bunun yanı sıra işin özü olarak dikkatleri bazı yönlere çekebilen bir yazı olmuş. G.Kore ne güvenilir, ne öyle dost/sağlıklı müttefik(iş paraya geldinmi masada adamın anasını belliyorlar), nede teknik yetkinlik sahibi açıkcası. Koskoca Altay projesinde sözde bize teknik seviyede yardımcı olacaklardı heriflerin tankının problemlerini biz çözmüş olduk tam tersine. Ürün seviyesi olarak elimizde kanıtlar bir şeyin olmasada alt yapı olarak bence oldukça sağlamız. Allahtan 60-70'lerden beri bir şeyleri merak edip araştırmışız ufaklı prototipler çıkarmışız. Bu yüzden belkide bugün kısa sürede halledebiliyoruz. Birazda Türk insanının pratik zekaya vermeli. :)
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: AVCI - 28 Haziran 2014, 10:23:43
2016-2021 arası anti torpido ve 2018-2023 arasında süper kavitasyon torpidosu geliştirme planlamaları varmış.Yerli torpidoların platform entegrasyonları ise Ay sınıfı denizaltılar ile bu yıl başlayıp seahawk helikopterleri ile 2023 yılında tamamlanacakmış.

(http://i59.tinypic.com/2mn4v0l.jpg)
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: Tuco - 28 Haziran 2014, 11:10:08
Süper kavitasyon.Heyecan verici...
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: AVCI - 28 Haziran 2014, 11:30:13
Daha epey zaman var ama evet planlamalar o yönde gibi görünüyor.Benim için daha heyecan verici olan yerli torpidoların 2015 ortalarından itibaren Milgem ve ATR lere entegre edilmeye başlanacak olması.
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: Tuco - 28 Haziran 2014, 11:40:44
Uluslararası torpido geliştirme ve işbirliği projeleri ve pazarlama faaliyetleri kısmı 2015 ortalarında başlıyor gibi gözüküyo.Bu durumda idefte bişeyler görme şansımız yüksek gibi
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: AVCI - 28 Haziran 2014, 12:30:29
Gelebilecek misin bu sefer :)
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: SKYWOLF - 28 Haziran 2014, 12:39:01
Savtek sayfasındaki bilgilere göre 2018 sonlarında süperkavite torpidoları geliştirmeye başlıyoruz. Kavitasyon torpidoları bildiğiniz üzere su altında yüksek hızla ilerliyorlar. Bu haber hoşuma gitti açıkçası.
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: Tuco - 28 Haziran 2014, 13:06:44
Gelebilecek misin bu sefer :)
İnşallah abicim,bu sefer kaçırmamam lazım  :)
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: Nutuk - 28 Haziran 2014, 13:54:38
O torpido gelistirme charti nereden Avci?

Ben agir torpido sonlara yaklastigimizi sanirken daha baslardamiyiz yani?
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: AVCI - 28 Haziran 2014, 15:18:05
Savtek bildiri kitabından dostum,yanlış anlamışsın bence oradaki tarihler platform entegrasyon tarihleri.Torpido bitime çok yakın olmalı,dikkat edersen Ay sınıfı denizaltılar için entegrasyon bu yılın ikinci yarısında başlıyor.
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: AVCI - 07 Ocak 2015, 12:56:37
Türk deniz kuvvetleri envanterinde yer alan torpidoları anlatan güzel bir derleme yazısı.

Türk Donanmasının Torpilleri

http://uskudar.biz/savunma-sanayii/t%C3%BCrk-donanmas%C4%B1n%C4%B1n-torpilleri (http://uskudar.biz/savunma-sanayii/t%C3%BCrk-donanmas%C4%B1n%C4%B1n-torpilleri)
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: AVCI - 17 Ekim 2015, 17:54:25
Waff forumda cabatli53 Akya prototipi diye paylaşmış.

(http://i.hizliresim.com/G55MEr.jpg)
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: Tuco - 17 Ekim 2015, 19:08:02
Pakistan forumunda da belirtmişler dm2a4 olabilir diyo combat master üstad

(http://i.hizliresim.com/7PPrZm.jpg)
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: SKYWOLF - 17 Ekim 2015, 20:04:13
DM2A4
http://seefahrer.blog.de/2015/03/26/seahake-20206730/ (http://seefahrer.blog.de/2015/03/26/seahake-20206730/)
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: AVCI - 22 Ekim 2015, 07:38:42
Gerçekten Akya,Alman DM2A4'e benzemesi normal.Hatırlayın parabolik baş kısmını daha önce paylaşmıştım,eski mesajlarda olacak bakın oraya.

(http://i.hizliresim.com/YJrrrk.jpg)
Başlık: Akya Milli Agir Torpido Projesi...
Gönderen: мคяครℓเ - 23 Temmuz 2016, 15:21:38
(http://i.hizliresim.com/GzjV0Z.jpg)
http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?p=5135819#5135819 (http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?p=5135819#5135819)
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: enes8101 - 23 Temmuz 2016, 22:58:15
15 km menzil biraz az değil mi?
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: SKYWOLF - 21 Kasım 2018, 11:13:41
http://www.taek.gov.tr/attachments/article/1722/B%C3%B6ke%20Makina%20Firma%20Sunumu.pdf (http://www.taek.gov.tr/attachments/article/1722/B%C3%B6ke%20Makina%20Firma%20Sunumu.pdf)
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: Afşar1 - 21 Kasım 2018, 11:43:59
Helal olsun adamlara, en önemli projelerde güzel parçalar çıkarmışlar.
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: The Qonqueror - 15 Temmuz 2019, 11:45:09
https://twitter.com/tayfunerdil/status/1150684235583426560?s=21
Başlık: AKYA 'nın atış testleri başarıyla tamamlandı.
Gönderen: カメせ - 16 Ocak 2020, 22:41:32
Alıntı
(https://www.savunmasanayist.com/wp-content/uploads/2020/01/AKYA-A%C4%9F%C4%B1r-S%C4%B1n%C4%B1f-Torpido.jpg)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, Beştepe’de gerçekleştirilen 2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı esnasında, AKYA Ağır Sınıf Torpido Projesi ile ilgili olarak bir açıklamada bulundu.

Cumhurbaşkanı ERDOĞAN tarafından yapılan açıklamada, “Milli torpidomuz AKYA’nın atış testlerini, başarıyla tamamladık.” ifadelerine yer verildi.
https://www.savunmasanayist.com/akyanin-atis-testleri-basariyla-tamamlandi/ (https://www.savunmasanayist.com/akyanin-atis-testleri-basariyla-tamamlandi/)
Başlık: Akya.
Gönderen: カメせ - 30 Ağustos 2020, 19:55:26
Alıntı
(https://pbs.twimg.com/media/EgrhFgWWoAA6YLF?format=jpg&name=medium)
https://mobile.twitter.com/oztrk_aydnTR/status/1300092363004665856
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: Commander - 30 Ağustos 2020, 19:56:33
Daha üretime geçemedi mi yahu
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: BATTLESTAR - 30 Ağustos 2020, 20:19:13
Daha üretime geçemedi mi yahu

Şu an bunu görebildiğimize şükredelim. Bu iş o kadar kolay bir iş değil.
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: serkan1976 - 30 Ağustos 2020, 21:30:57
Bu Akya'lardan kaç tanesi 1 Fremm batırabilir?
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: ugurkarakaya25 - 30 Ağustos 2020, 21:46:38
testleri tamamlandı  mı bu torpidonun? seri üretime ne zaman giricek acaba?
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: BATTLESTAR - 30 Ağustos 2020, 22:12:06
Bu Akya'lardan kaç tanesi 1 Fremm batırabilir?

0.5 tanesi  ;D 1 tanesi böyle ortadan havaya kaldırır geri indirir.
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: serkan1976 - 30 Ağustos 2020, 22:26:58
Bayağı etkili demek ki... Ağır sınıf torpido diye geçiyor zaten...
Ortadan havaya kaldırıp indirmesine gerek yok, Macron'u zıplatsın yeter😂😂😂
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: KRAL14 - 30 Ağustos 2020, 23:42:55
Buraya sorayim bari.
Bu hafif sınıf torpidolar ne için kullanılıyor yine su üstü hedefler için mı?
Gemilerden atılanlar hafif sınıf galiba,onlar ne kadar etkilidir?
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: BATTLESTAR - 31 Ağustos 2020, 11:17:06
Buraya sorayim bari.
Bu hafif sınıf torpidolar ne için kullanılıyor yine su üstü hedefler için mı?
Gemilerden atılanlar hafif sınıf galiba,onlar ne kadar etkilidir?

Genelde denizaltılara karşı ve bayağı etkili. Gemilere karşıda kullanılabilir. Eğer o menzillere yaklaşılabilirse.
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: Tigerfish - 20 Ocak 2021, 18:36:17
Tweet silinmis beyler.

Lütfen bazi kaynaklarda ve iddialarda duyarli olun.
Başlık: Akya Milli Torpido.
Gönderen: カメせ - 26 Ocak 2021, 15:50:19
Alıntı
Akya ağır sınıf torpido Gür sınıfı denizaltıya yüklenirken.
(https://pbs.twimg.com/media/EsqIydrXIAA9uCQ?format=jpg&name=medium)
https://mobile.twitter.com/kimlikci_954/status/1354045203406082048 (https://mobile.twitter.com/kimlikci_954/status/1354045203406082048)


Türk Deniz Kuvvetlerine ait Gür sınıfı TCG Gür denizaltısı Marmara Denizi'nde Akya Talim Torpidosu atışı icra etti.youtu.be/sK7K2OpyPiQ (http://youtu.be/sK7K2OpyPiQ)https://mobile.twitter.com/mavivatannet/status/1353645355364192256 (https://mobile.twitter.com/mavivatannet/status/1353645355364192256)
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: Tuco - 28 Ocak 2021, 10:36:09
Akya torpidomuzun detay görüntüleri.Hayırlı uğurlu olsun

https://twitter.com/IsmailDemirSSB/status/1354702759388450819?s=20
Başlık: AKYA Müren - Preveze sınıfı denizaltılara entegre ediliyor.
Gönderen: カメせ - 12 Mart 2021, 14:59:21
Alıntı
(https://pbs.twimg.com/media/FEYlae5WUAAIUn8?format=jpg&name=medium)(https://pbs.twimg.com/media/EsqIydrXIAA9uCQ?format=jpg&name=medium)
Yerli ve milli imkanlarla hayata geçirilen AKYA Ağır Torpido, MÜREN-PREVEZE SYS Projesi'ne entegre ediliyor.
https://mobile.twitter.com/SavunmaTR/status/1370309062232055808
Başlık: Akya ağır sınıf torpidonun menzili 30+ km olarak açıklandı.
Gönderen: カメせ - 07 Mayıs 2021, 19:29:55
Alıntı
Akya ağır sınıf torpidonun menzili 30+ km olarak açıklandı.
(https://pbs.twimg.com/media/E0yzFFWWEAY8mYK?format=jpg&name=medium)
https://mobile.twitter.com/kimlikci_954/status/1390683376705757184
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: OKÇULAR - 07 Mayıs 2021, 20:49:59
Zaten olması gereken menzili bu. İlk 15 km ilan edilince ben anlam veremedim. Fakat yeni lanse edilen sistemlerin verilerinde ketum davranılması normaldir. Eğer stratejik bir ürün var ise hiç bilmeyelim daha iyi.
Başlık: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: カメせ - 16 Ağustos 2021, 17:07:46
Alıntı
(https://pbs.twimg.com/media/E86rYnmXIAQl15C?format=jpg&name=medium)
(https://pbs.twimg.com/media/E86rYSTX0AQeOJi?format=png&name=medium)

(https://pbs.twimg.com/media/E86rY51WYAA_s3f?format=jpg&name=medium)
(https://pbs.twimg.com/media/E86rZNyXsAEHpmD?format=png&name=small)
https://mobile.twitter.com/Action1041/status/1427266573404975107
Başlık: 2 Tüplü hafif torpido kovanı.
Gönderen: カメせ - 17 Ağustos 2021, 19:21:31
Alıntı
İBRAHİM SÜNNETCİ @BRAHMSNNETC1
ASELSAN standında dikkatimi çeken bir diğer ürün iki tüplü hafif torpido kovanı oldu, ABD kaynaklı mevcut kovanların yerini alacak.
(https://pbs.twimg.com/media/E9AW3cjXMAclShD?format=jpg&name=medium)
(https://pbs.twimg.com/media/E9AW4b2WUAQJL8K?format=jpg&name=medium)
Başlık: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: カメせ - 05 Ekim 2021, 20:33:45
Alıntı
Defence Turkey Magazine@DefenceTurkey
(https://pbs.twimg.com/media/FEYlae5WUAAIUn8?format=jpg&name=medium)
AKYA Milli Ağır Torpido’nun Düşük Yoğunluklu Başlangıç Üretimi (LRIP) başladı
Başlık: Milli Torpido kabulleri Kasım ayı sonunda başlıyor.
Gönderen: カメせ - 17 Kasım 2021, 17:09:54
(https://pbs.twimg.com/media/FEYlae5WUAAIUn8?format=jpg&name=medium)
AKYA Milli Ağır Torpido’nun Düşük Yoğunluklu Başlangıç Üretimi (LRIP) başladı
Alıntı
AKYA Ağır Torpidonun kabulleri Kasım ayı sonunda başlıyor.
(https://pbs.twimg.com/card_img/1459022311638642735/qTjFgE9f?format=jpg&name=medium)
🔸Düşük Ölçekli İlk Üretim kapsamında yapılacak. teslimatlar Aralık ayında tamamlanacak.
🔸Seri üretim teslimatları 2022'de gerçekleştirilecek.youtu.be/sK7K2OpyPiQ (http://youtu.be/sK7K2OpyPiQ)https://mobile.twitter.com/Defence_Turk
Başlık: AKYA ilk defa gerçek bir hedefi vurdu.
Gönderen: カメせ - 22 Mart 2022, 18:41:03
Alıntı
ROKETSAN tarafından geliştirilen Millî torpido AKYA, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın katılımıyla TCG PREVEZE denizaltımızdan atıldı.

AKYA ilk defa gerçek bir hedefi vurdu.
youtu.be/kcws85J-6A0 (http://youtu.be/kcws85J-6A0)https://mobile.twitter.com/aniIsahin/status/1506188603004706819?cxt=HHwWhoCz7byjh-cpAAAA
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: serkan1976 - 22 Mart 2022, 19:51:01
"Geçti" diyor herkes alkışlıyor...

Geçen ne? 😂😂😂

"Vurdu" yada "hedef imha edildi" denilmesi gerekmiyor muydu?
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: DoganTuran - 25 Mart 2022, 10:39:56
Aynı anda "İsabet sağlandı" da deniyor, bunun sebebi Menzil hedef atışı olması. Yani hedeflenen menzili geçti, Menzil isabeti sağlandı.
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: serkan1976 - 25 Mart 2022, 18:36:33
Aynı anda "İsabet sağlandı" da deniyor, bunun sebebi Menzil hedef atışı olması. Yani hedeflenen menzili geçti, Menzil isabeti sağlandı.

Vurulan hedef belli mi?
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: DoganTuran - 25 Mart 2022, 18:52:08
Belirli bir hedefe isabet atışından ziyade, menzil test atışı yapılmış. Örneğin; hedeflen menzil 40km. ise, Torpidonun bu menzile ulaşıp, geçtiğini anlıyoruz bu videodan.

Akya'nın, Atış testini görmüştük, Menzil atış testini de bu videoyla gördük, bundan sonra kuru atış testi ve en son Hedef atış testini göreceğiz.
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: Yasar - 25 Mart 2022, 18:57:20
Belirli bir hedefe isabet atışından ziyade, menzil test atışı yapılmış. Örneğin; hedeflen menzil 40km. ise, Torpidonun bu menzile ulaşıp, geçtiğini anlıyoruz bu videodan.

Akya'nın, Atış testini gördük, Menzil atış testini de bu videoyla gördük, bundan sonra kuru atış testi ve en son Hedef atış testini göreceğiz.
+1
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: serkan1976 - 25 Mart 2022, 19:23:24
Belirli bir hedefe isabet atışından ziyade, menzil test atışı yapılmış. Örneğin; hedeflen menzil 40km. ise, Torpidonun bu menzile ulaşıp, geçtiğini anlıyoruz bu videodan.

Akya'nın, Atış testini görmüştük, Menzil atış testini de bu videoyla gördük, bundan sonra kuru atış testi ve en son Hedef atış testini göreceğiz.

Anladım...Teşekkürler...
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: DoganTuran - 28 Mart 2022, 14:42:37
Ek bilgiler geldi; Menzil 50+km. Sürat 45+ nm/nɒt, fiberoptik veri ağı, pasif-aktif sonar, akustik tespit, dümen suyu kilitlenme, akustik karşı tedbir, çarpma veya yaklaşma sensörlü infilak seçenekli ve sualtı şok tesirli 350kg. harp başlığı mevcut.
250kg. olan harp başlığı seçeneği de opsiyonel, tabi başlık 250kg. olursa menzil ve hız daha ileri olacaktır.
Başlık: AKYA Ağır Sınıf Torpido Deniz Kuvvetlerine teslim edildi.
Gönderen: カメせ - 27 Eylül 2022, 12:46:16
Alıntı
@Roketsan Tarafından geliştirilen ve Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilen AKYA Ağır Sınıf Torpido.

(https://pbs.twimg.com/media/FdpokGKWIAAlab2?format=jpg&name=medium)
https://mobile.twitter.com/aniIsahin
Başlık: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: カメせ - 12 Mart 2023, 18:02:21
Alıntı
İBRAHİM SÜNNETCİ @BRAHMSNNETC1


TCG Dolunay Denizaltisina AKYA Talim Torpidosu yuklenirken.

(https://pbs.twimg.com/media/FrBUIb-WYAEaaXH?format=jpg&name=medium)
(https://pbs.twimg.com/media/FrBUIp_WcAAKzuq?format=jpg&name=medium)
Başlık: Milli Torpido Akya...
Gönderen: カメせ - 14 Haziran 2023, 15:47:44
Alıntı
(https://pbs.twimg.com/media/FykmrzmWYAEYsUX?format=jpg&name=medium)
(https://pbs.twimg.com/media/Fykms4GWAAAynSY?format=jpg&name=medium)
(https://pbs.twimg.com/media/Fykmt8PWYAAPXCK?format=jpg&name=medium)
(https://pbs.twimg.com/media/FykmvGyXwAEZ5sd?format=jpg&name=medium)
https://twitter.com/Catfishtheblues
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: Denizci16 - 21 Temmuz 2023, 18:14:01
Arkadaşlar bu torpidolar için

Denizin ortasında

Daha başka deyişle....

Kıyıdan 15-50 km uzaklığa...

Veyahut

200 metre derinliği aşmayan yerlere

Torpidonun menzili 50 km+dersek

Herbiri birbirine 80 km uzaklığa denk gelicek şekilde

Kaya şeklinde içinde sonar,pasif sonar ,iff,ve 4 adet torpido olan dışı şekil ve yapı malzemesi olarak kaya biçiminde olan bir yapı yada üsler oluştursak bu üsleride fiberoptik kablo ile kıyıya bağlasak....

Gelen denizaltı ve gemilere göre ateşlesek..

Mesela Fransa mistrale İtalya cavour ile geldi kıyılarımıza çıkarma yapıcak bizde bu gizlediğimiz yapı ve torpidolar ile bu gemileri batırdığımızı düşünse...

Güzel olmaz mı?

Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: ocelot - 21 Temmuz 2023, 21:07:52

https://mavivatan.net/tubitak-sage-soylesi-tubitak-sage-enstitu-muduru-gurcan-okumus/

Dip mayını için yerli hafif torpido mu bekleniyor, yabancı ürünle mi çalışılıyor?
MALAMAN Projesi halihazırda bir dip mayını geliştirme projesidir. Dipte bekleyip torpido gibi hareket eden MAY-TOR (Mayın Torpido) geliştirme çalışması da yakın gelecekte çalışılması muhtemel projelerdendir. TÜBİTAK SAGE sahip olduğu misyon ve vizyonuna uygun olarak projelerinde %100 yerlilik hedefleyen bir kurumdur. MAY-TOR projesi gündeme geldiğinde de yabancı bir torpido ile çalışılması düşünülemez.
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: Denizci16 - 21 Temmuz 2023, 21:10:13

https://mavivatan.net/tubitak-sage-soylesi-tubitak-sage-enstitu-muduru-gurcan-okumus/

Dip mayını için yerli hafif torpido mu bekleniyor, yabancı ürünle mi çalışılıyor?
MALAMAN Projesi halihazırda bir dip mayını geliştirme projesidir. Dipte bekleyip torpido gibi hareket eden MAY-TOR (Mayın Torpido) geliştirme çalışması da yakın gelecekte çalışılması muhtemel projelerdendir. TÜBİTAK SAGE sahip olduğu misyon ve vizyonuna uygun olarak projelerinde %100 yerlilik hedefleyen bir kurumdur. MAY-TOR projesi gündeme geldiğinde de yabancı bir torpido ile çalışılması düşünülemez.

Aynen bu tarz projeye ihtiyacımız var kesinlikle yerinde karar...

Benim bahsettiğim bunun daha sinsisi
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: Heartbang - 21 Temmuz 2023, 23:21:07
Ibrahim sünnetçi twittter hesabından yaptığı açıklamada SOM seyir füzesinden MALAMAN gibi deniz mayını elde etmek üzere çalışıldığını yazmıştı. Hepten aklım karıştı, nasıl olacak o iş?
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: ocelot - 23 Temmuz 2023, 08:51:31
Kgk ile yapılanın som versiyonu. Uçaktan 300 km öteye mesela egenin karşı tarafında yunan anakarasındaki deniz üslerinin 10 20 30 40 vb km ötesine rota üzerinde mayın döşeyeceksin. Ve mayınlar gemileri hissedince aktive olacak. Atılan torpido mayınsa (maytor) gemileri hissedince içinden torpido çıkarak gemiye saldıracak. Böyle şeyler. Yani kgk ve som kullanarak torpido mayın ve akıllı mayın döşeyeceksin
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: Denizci16 - 23 Temmuz 2023, 09:21:24
Kgk tamamda som'a nasıl bir torpido tipi mayın sığdırmayı düşünüyorlar onu anlamış değilim...

300 km gittikten sonra gemiyi patlat daha iyi...
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: ocelot - 23 Temmuz 2023, 09:29:41
Torpido tipi için minyatür torpido olabilir. O konuda bir çalışma vardı

Malaman ise zaten mümkün ki böyle bir çalışma var. Belki wcmd gibi bir şey düşünlüyordur yunan donanması güzergahı üzerine (üs çıkış yollarına) çok sayıda küçük akıllı mayının döşenmesi.

Maliyet etkin olmasa projelendirilmezdi bile. Siz düşman deniz üssünü resmen kendi hava sahanızdan attığınız taşıyıcının döşediği mayınla ablukaya alıyorsunuz. Korkunç bir yetenek

Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: Denizci16 - 23 Temmuz 2023, 09:43:25
İşte o yeteneğe kavuşulması muazzam bir kabiliyet...

Düşman o mayınları temizleme yada açık denizde etrafından dolaşsa bile kaybettirilen zaman paha biçilemez ......
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: ocelot - 23 Temmuz 2023, 10:30:23
Savaş çıkar çıkmaz yapacağınız bir döşeme alan hakimiyetinden tutun seyre çıkmış gemilerin üslerine dönmesini zorlaştırmaya, henüz limandaki unsurların savaş dışı kalmasına ve daha kolay imhasına kadar bir çok avantaj getirir. Ayrıca düşmanın askeri sivil her türlü lojistiğini ciddi biçimde aksatır
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: putty - 23 Temmuz 2023, 10:44:59
6 ve 7. mayın tipi ne dikkat edin akıllı tahrikli ama torpido denilemeyecek uyuyan bekleyen hedefin akustik izini tanıyıp ona yönelen mayınlar var dünyada bayağı zamandır. Bunun dışında birde sonoboy lar ile filan tespit edilen hedefi vurmak içinde silahlar düşünülüyor olabilir bunlar torpido olabilir ama daha basit kısmen tahrikli su altı bombaları olabilir. İsveç'in filan tanksavar başlığına benzer harp başlığı ile tespit edilen denizaltıya atılıp denizde batarken denizaltıya yönelen ona tutunan çukur imla ile denizaltıda delik açan küçücük tahrikli su altı bombaları filan var. Yani demek istediğim torpido dan başka akla gelecek bilindik bir çok şey daha var. Doğrusu bu seçenek içinde daha klasik aptal mayınları da ihtimal dahilinde görmek gerek buda bir ihtiyaç çünkü klasik mayınları da bölgeye bu yolla ulaştırmak ihtimal dahilinde. Ama şöyle bir kabiliyet durumuna bakınca bizim hemen hemen tüm seçenekleri en aptalından akıllısına yapma ihtimalimiz var.

(https://cimsec.org/wp-content/uploads/2017/08/600px-Types_of_Naval_mine_001.svg_.png)
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: Heartbang - 23 Temmuz 2023, 15:59:32
Kgk ile yapılanın som versiyonu. Uçaktan 300 km öteye mesela egenin karşı tarafında yunan anakarasındaki deniz üslerinin 10 20 30 40 vb km ötesine rota üzerinde mayın döşeyeceksin. Ve mayınlar gemileri hissedince aktive olacak. Atılan torpido mayınsa (maytor) gemileri hissedince içinden torpido çıkarak gemiye saldıracak. Böyle şeyler. Yani kgk ve som kullanarak torpido mayın ve akıllı mayın döşeyeceksin
Pahalı olmaz mı? SOM'un içinde bir sürü akıllı sistem var KGK gibi değil.
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: ocelot - 24 Temmuz 2023, 00:31:30
Tahminiimce kafalarında çoklu akıllı mayın atma kabiliyeti var. Somun mayın döşeme versiyonunda ıır arayıcı başlık, tercom vb pahalı teknolojilere gerek olmaz çünkü geniş bir alan üzerinde belli bir hızla giderken birkaç akıllı mayın atacak ne bileyim 10 tane mesela. Bu soma sadece ıns gps ve radar altimetre yeter diye düşünüyorum. Motoru aynı olur
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: Heartbang - 24 Temmuz 2023, 11:29:51
Tahminiimce kafalarında çoklu akıllı mayın atma kabiliyeti var. Somun mayın döşeme versiyonunda ıır arayıcı başlık, tercom vb pahalı teknolojilere gerek olmaz çünkü geniş bir alan üzerinde belli bir hızla giderken birkaç akıllı mayın atacak ne bileyim 10 tane mesela. Bu soma sadece ıns gps ve radar altimetre yeter diye düşünüyorum. Motoru aynı olur
+1 güzel olur.
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: Tigerfish - 24 Temmuz 2023, 11:51:09
Tahminiimce kafalarında çoklu akıllı mayın atma kabiliyeti var. Somun mayın döşeme versiyonunda ıır arayıcı başlık, tercom vb pahalı teknolojilere gerek olmaz çünkü geniş bir alan üzerinde belli bir hızla giderken birkaç akıllı mayın atacak ne bileyim 10 tane mesela. Bu soma sadece ıns gps ve radar altimetre yeter diye düşünüyorum. Motoru aynı olur

+1

Hani derler ya akıl akıldan üstündür hangi kesimden olursa olsun. Bu forum bilgi birikimi ile alternatifi öneri  ile epey kalite kazanıyor.
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: putty - 22 Aralık 2023, 14:44:47
Error 404 (Not Found)!!1 (http://www.youtube.com/watch?v=f6uW5iaoTEE#)

https://www.youtube.com/watch?v=f6uW5iaoTEE (https://www.youtube.com/watch?v=f6uW5iaoTEE)
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: The Qonqueror - 27 Aralık 2023, 22:15:12
Akya denemesi başarıyla yapılmış.

https://twitter.com/SavunmaSanayiST/status/1740040710152159497?t=kBQxL5DtdC561O0-5lANbQ&s=19
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: The Qonqueror - 28 Aralık 2023, 01:18:10
Vuruş anı.

https://twitter.com/avionot/status/1740132537278791926?t=2RSlY6afZ62wWylfstkgqg&s=19
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: Alp - 28 Aralık 2023, 09:34:52
Akya yı gördük hayırlı olsun.

Darası,
Anka-3, TF-6000, Kaan'ın  başına...
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: serkan1976 - 28 Aralık 2023, 10:27:21
Mükemmel bir haber...
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: putty - 28 Aralık 2023, 10:31:33
İçimden bir ses o video yu görünce kendi kendime bizim AKYA ya ait değil diye hissettim ama biraz pesimistik düşünce farkındayım.
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: Merzifonlu - 28 Aralık 2023, 11:09:25
Akya yı gördük hayırlı olsun.

Darası,
Anka-3, TF-6000, Kaan'ın  başına...

Anka-3 de tamam. Sıra TF-6000 de. O alet, benim gözümde, Kaan'dan bile önemlidir. Murad AESA radarı ile TF-6k/10k motoru hazır olursa, Kaan istediği kadar tembellik edebilir.
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: serkan1976 - 28 Aralık 2023, 12:34:18
TCG GAZAL hedef gemi olarak vurulmuş testte...

USS Sioux (AT-75), İkinci Dünya Savaşı sırasında, Kore ve Vietnam Savaşlarında hizmet görmüş, Birleşik Devletler Donanması'nın Navajo sınıfı bir filo römorkörüydü

62 metre...
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: baryshx - 28 Aralık 2023, 18:47:39
Çok iyi, denizlerdeki güç çarpanlarımızdan olacak. Mühendislerimize çok büyük teşekkürler

https://www.youtube.com/shorts/bXRV6A04CmQ (https://www.youtube.com/shorts/bXRV6A04CmQ)
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: putty - 28 Aralık 2023, 19:10:11
AKYA bence on tane gezgin projesi eder zorlukta
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: tumucin - 28 Aralık 2023, 19:17:51
Gezgin füzesi degeri var Akya kadar
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: BATTLESTAR - 28 Aralık 2023, 21:35:01
Error 404 (Not Found)!!1 (http://www.youtube.com/watch?v=529FWu1tSrM#)
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: BATTLESTAR - 29 Aralık 2023, 23:12:07
http://youtu.be/L_6IRfDwXkE (http://youtu.be/L_6IRfDwXkE)

Güzel atış.
Başlık: Ynt: Milli Torpido Projeleri
Gönderen: DoganTuran - 01 Ocak 2024, 20:18:20
Menzilinde bonkör düşünebilirsiniz...