DefenceTURK.com

TÜRK SAVUNMA SANAYİ => Yerli Roket, Füze, Mühimmat Sistemleri ile İlgili Gelişmeler => Konuyu başlatan: AVCI - 31 Mart 2009, 16:02:13

Başlık: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: AVCI - 31 Mart 2009, 16:02:13
HGSS'ye ait iki yeni fotoğraf yayınlandı aşağıya ekliyorum.Fotoğraflar atış testleri esnasında çekilmiş.Görüntüden anladığım kadarıyla bir F-4 üzerinden 2005 yılı ekim ayının 7'sinde yapılmış bu atış testi.Yaklaşık 30.000 ft irtifa var gibi görünüyor.Uzun bir zaman geçmiş ve o günden beri epey gelişme olması muhtemeldir.

Fotoğraflar için sevgili orko_8 e teşekkürler.

(http://www.hikotai.net/images/hgss2.JPG) (http://www.hikotai.net/images/hgss1.JPG)

Daha önce yayınlanan fotoğraf

(http://img172.imageshack.us/img172/3247/demetdn81.th.jpg) (http://img172.imageshack.us/my.php?image=demetdn81.jpg)



Başlık: Ynt: HGSS (Hassas Güdümlü Silah sistemi)
Gönderen: AVCI - 01 Nisan 2009, 10:26:56
Sanırım internet ortamında bu sunuma ulaşma imkanı yok,muhtemlen seminer esnasında cd olarak dağıtılmıştır,çünkü o kadar aramama rağmen birşey bulamadım.Ulaşabildiğim tek şey testlerin yapıldığı ''Uçuş test merkezi'' hakkındaki aşağıdaki bilgiler.

Alıntı
Test Uçuşu Ölçümlendirme Kabiliyetinin Kazanılması ve Uçuş Test Merkezinin Kurulması

Projenin Tanımı ve Kapsamı: Türk Silahlı Kuvvetleri'ne her türlü hava aracının uçuş testlerini yapabilme yeteneğini kazandırmak için Türkiye'nin ilk Uçuş Test Merkezinin kurulması. Proje sonucunda Eskişehir 1.HİBM K.lığı'nda kurulmuş olan Uçuş Test Merkezi aşağıdaki yetenekler ile donatılmıştır:


1. Gerçek zamanlı veri işleme ve değerlendirme,
2. Aynı anda 1500+ kanaldan ölçüm alma / iletme,
3. 150+ km mesafeden güvenli iletişim,
4. 2+ Mbps hızında veri aktarımı,
5. Uçak üzerinde 3 video kamera ile kayıt,
6. Her türlü askeri / sivil hava aracı testlerini gerçekleştirme imkanı


Yenilik ve Sonuçlar:

Her türlü hava araçlarının uçus testlerini yapabilecek Türkiye'nin ilk uçuş test merkezi kurulmuştur.
Merkezin kurulmasından sonra Hv.K.K.lığı tarafından tahsis edilen bir F4E savaş uçağı üzerinde örnek uçuş test mühendisliği çalışması gerçekleştirilmiş ve bu uçakla uçuş testleri yapılmıştır. Bu kapsamda uçak üzerine yerleştirilen teçhizat ve sensörler ile 71 adet farklı parametrenin ölçümü gerçekleştirilmiştir.

Destekleyen Kuruluş: MSB ARGE

Başlangıç Tarihi: 12.1998

Bitiş Tarihi: 07.2001
Başlık: Ynt: HGSS (Hassas Güdümlü Silah sistemi)
Gönderen: oflureis - 10 Nisan 2009, 23:09:54
 bu muhimmat   ucuz  serbest atim bombalarin yerine gecebilecek bişey herhalde  etkili bi sisteme benzior hemde güdümlü keşke biraz daha bilgi olsa
Başlık: Ynt: HGSS (Hassas Güdümlü Silah sistemi)
Gönderen: AVCI - 25 Nisan 2009, 21:59:32
TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma Geliştirme Enstitüsü "akıllı bomba" ve "ısıl pil" (termal pil) projelerini hayata geçiriyor.Daha önce fotoğrafları yayınlanan HGK'nin videosuda yayınlandı.CNNTURK sitesindeki video.

http://www.youtube.com/v/S8JGdkMWTmI&hl=en&fs=1

http://www.cnnturk.com/2009/bilim.teknoloji/teknoloji/04/25/turk.yapimi.akilli.bomba.ve.isil.pil/524047.2/index.html

Başlık: Ynt: HGSS (Hassas Güdümlü Silah sistemi)
Gönderen: AVCI - 27 Nisan 2009, 15:37:03
İdef'ten ilk gelen fotoğraflarda SAGE'nin HGSS kiti ve ısıl pil'e ait fotoğraflar var.

(http://img11.imageshack.us/img11/2584/64834896.png) (http://img11.imageshack.us/my.php?image=64834896.png)


Yukarıdaki videoda uçaktan atılan 3D görüntülü bir hava-yer füze var.Bu füzenin Tübitak Sa-ge'nin üzerinde çalıştığı Yıldırım isimli demonstrasyon projesine ait olduğu sanılıyor.

(http://img9.imageshack.us/img9/3030/index1j.jpg)
Başlık: Ynt: HGSS (Hassas Güdümlü Silah sistemi)
Gönderen: emrebenn - 04 Mayıs 2009, 21:24:00
Bu video yu bi çok kez izlememe rağmen bu füze dikkatimi çekmemişti ilginç bir noktayı yaklamışsınız gerçekten.
Bu yeni kazanılan teknolojiler vatana millete hayırlı olsun diyorum.
Başlık: Ynt: HGSS (Hassas Güdümlü Silah sistemi)
Gönderen: Subutay - 06 Mayıs 2009, 18:12:33
Çok çok güzel bir haber..Şayet bu anlayışla devam edersek kayıplarımız açısından belli bir noktaya gelebiliriz.
Başlık: Ynt: HGSS (Hassas Güdümlü Silah sistemi)
Gönderen: sky_warrior - 03 Ekim 2009, 21:03:39
Hava Kuvvetleri için harika bir haber...

Umarım önümüzdeki yıllarda Türk yapımı Hava-Hava füzelerinide yaparız...
Başlık: Ynt: HGSS (Hassas Güdümlü Silah sistemi)
Gönderen: Şahinbey - 05 Ekim 2009, 09:08:45
Türkiye'de hava-yer füze çalışması hakkında bilgim yoktu.Gerçekten çok sevindim bu habere :)
Başlık: HGSS (Hassas Güdümlü Silah sistemi)
Gönderen: SKYWOLF - 05 Kasım 2012, 07:57:48
Bombada akıllandık
Hülya GÜLER
5 Kasım 2012

(http://www.hurriyet.com.tr/_np/8770/18268770.jpg)

Bombada akıllandık
TÜBİTAK, savaş uçaklarında kullanılan bombaların isabet gücünü artıran ‘Hassa Güdüm Kit’leri (HGK) ile bombaları akıllı bombaya dönüştürecek. Böylece Türkiye, ABD, İsrail ve Rusya’nın yanında akıllı bomba üretebilen 4’üncü ülke oldu. HGK’ların kullanıldığı bombalar 5 kilometre yerine 25 kilometreden atılabilecek ve sadece 5-6 metre sapma olacak.

TÜBİTAK, 5 yıldır üzerinde çalıştığı savaş uçaklarında kullanılan bombaların isabet yeteneğini artırarak ‘akkıllı bombaya’ dönüştüren ‘Hassas Güdüm Kiti’(HGK) projesini tamamladı. Böylelikle Türkiye, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) vurucu gücünü artıracak olan HGK’ları üretebilen ABD, İsrail ve Rusya’nın ardından 4’üncü ülke oldu. HGK bulununan uçaklar hedefi 25 kilometre uzaklıktan noktasal olarak vurabiliyor.

6 METRELİK SAPMA

Uçaktan atılan bombalara güdüm yeteneği kazandıran HGK’lar TÜBİTAK Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) mühendislerinin tarafından geliştirildi. Ar-Ge’si tamamlanan HGK’lar güdümsüz bombaların üzerine giydirilecek şekilde tasarlandı. Akıllı hale getirilen bombalar, koordinatları belirlenen hedefi uydu ve özel algılayıcıları yardımıyla 6 metre gibi düşük bir sapma değeri ile yok ediyor. Böylece ortadan kaldırılması istenen hedef dışındaki yerlere zarar verilmeden harekat yapılabiliyor.

GÜVENLİ GERİ DÖNÜŞ

Savaş uçakları normal bombaları 5-6 kilometre uzaklıktan atarken, HGK’larda bu uzaklık 25 kilometreye çıkıyor. Üzerindeki ilave kanatçıkları ve özel yüzeyi ile akıllı bombalar havada süzülerek yol alıyor. Uçak tehlikeli bölgeye girmeden görevini güvenli bir şekilde tamamlyarak geri dönebiliyor. TÜBİTAK SAGE tarafından başarıyla tamamlanan Proje hakkında bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, HGK’ların dünyada bugüne kadar sadece 3 ülke tarafından üretilebildiğini hatırlatarak, Türkiye’nin de artık bunları kendisinin üretmesinin önemli olduğunu vurguladı.

YURTDIŞINDAN TALEP

Ar-Ge çalışmaları tamamlanan ve şu anda sınırlı olarak üretimine başlanan HGK’ların TSK’nın envanterine girdiğini belirten Ergün, böylelikle savunma sanayinde Türkiye’nin elini güçlendiğini söyledi. Ergün, “Diğer ülkelerin ürettiği HGK’lara göre daha üstün özelliklere sahip yerli HGK’lar için daha şimdiden yurtdışından talep gelmeye başladı” diye konuştu.

Fiyatı 5’te bire düştü

NİHAT Ergün projenin maliyeti hakkında bilgi vermezken, yerli HGK’ların ithallere göre yaklaşık 5’de 1 oranında daha ucuz üretildiğini ve üstün özelliklere sahip olduğunu vurguladı. Savunma sanayindeki projelerin nasıl milli bir kazanca dönüştüğünü de anlatan Ergün, şunları söyledi: “TÜBİTAK’ın projeye başlamasıyla birlikte ithal edilen HGK’ların fiyatı düşmeye başladı. Üretilip satışa başlandığında daha da düştü. Yerli teknoloji geliştirmenin böyle bir faydası da oluyor. Tedarikte kolaylık ve fiyatlarda düşme yaşanıyor. Projelerimiz her yönden milli bir kazanca dönüşüyor. Yerli üretimimiz ne kadar artarsa dışa bağımlılığımız da o kadar azalıyor.”

2013’te seri üretime geçiş

TSK’nın akıllı bomba ihtiyacını karşılamak amacıyla HGK’ların seri üretime geçeceğini belirten Ergün, “Seri üretim için alt yapı tamamlanıyor. Savunma sanayi kuruluşları HGK’ları 2013 yılından itibaren seri olarak üretmeye başlayacak ve hava kuvvetleri artık yüzde 100 yerli HGK’lar ile daha da güçlenecek” dedi.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/21851717.asp
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: AVCI - 20 Şubat 2013, 07:52:24
Nihayet doğru yol bulundu.

(http://i49.photobucket.com/albums/f279/ocay/ScreenShot006_zpsd9eadbf7.jpg)
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: AVCI - 14 Mayıs 2013, 07:59:13
Tübitak Sage HGK kitlerinin sayısını ve çeşidini artırmış.Şimdiye kadar HGK-1-2-3-4 olmak üzere 4 modele ulaşıldı.

Alıntı
TÜBITAK-SAGE has recently commenced flight trials of a new bomb guidance package, a company spokesperson told
IHS Jane's at the 2013 IDEF exhibition in Istanbul, Turkey.
The new package - Kanatli Gudum Kiti (KGK) - leverages technology developed for the research organisation's Hassas Gudum Kiti (HGK), which is designed for use with 2,000 lb (907 kg) Mk 84 bombs. In many respects the HGK resembles Boeing's Joint Direct Attack Munition (JDAM), and provides a similar capability. Featuring indigenously developed hardware and software algorithms, the system manoeuvres with four tail fins as opposed to the JDAM's three.
While the HGK was developed for the Mk 84, the new kit is optimised for use with Mk 82 and Mk 83 munitions. The spokesperson said the package provides significant improvements over the HGK, most noticeably through the addition of a mid-mounted wing for improved flight performance. Extensive software enhancements are also said to have been made.

The new unit is designed for use with the Turkish Air Force's F-4 and F-16 aircraft, and captive carriage trials are taking place on board both types.
For guidance, the KGK features an inertial navigation system and GPS, and TÜBITAK-SAGE claims the package has a circular error probable of 10 m.
When launched from an altitude of 30,000 ft, the KGK is able to work to its maximum range of 65 n miles (120.5 km). Impact angles of between 10° and 80° can be selected.
According to the spokesperson, the development schedule will depend on the air force's requirements and, ultimately, production of the kit will be carried out by Aselsan.


(https://lh6.googleusercontent.com/-58JX6rCjc64/UZCkzNZoU1I/AAAAAAAABtY/L1ZHmVaOQQQ/w645-h287-no/P1040855.jpg)

(http://imageshack.us/a/img42/9541/dscn0329s.jpg)

(http://imageshack.us/a/img580/6523/dscn0328yf.jpg)
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: marial - 14 Mayıs 2013, 09:49:18
çeviri yaparsan seviniriz :)
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: AVCI - 14 Eylül 2013, 14:24:44
Yeni video:

TÜBİTAK SAGE HGK (http://www.youtube.com/watch?v=PjaIZO0pn5U#)
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: mavi1991 - 14 Eylül 2013, 18:02:34
Birsey sormak istiyorum

Acaba bir savas jetinin tam donanim silahli olarak kalkmasi icin kac kisi ve kac saat calisma yapiliyor?
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: Destinyy - 14 Eylül 2013, 19:20:50
Jete göre değişir bir F-16'nın harbe hazırlanması 30dk veya altında savaşa hazır oluyor..
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: AVCI - 18 Eylül 2013, 00:40:27
HGK MK-84

(https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/554542_552010634853615_2032167151_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1231627_552010648186947_1948282834_n.jpg)
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: AVCI - 20 Eylül 2013, 16:30:54
(https://pbs.twimg.com/media/BS6IN_YIMAAQ0wc.jpg:large)

(https://pbs.twimg.com/media/BS6F94ZIMAAaHFq.jpg:large)
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: AVCI - 20 Eylül 2013, 16:32:06
HGK 2000lb

(http://193.140.91.24:8080/sage_content_images/4412397736492925723.jpg)
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: AVCI - 03 Ocak 2014, 13:00:30
Aselsan dergisinden.

(https://lh3.googleusercontent.com/-IojV7C9jbMI/UsaXJO5r4LI/AAAAAAAAAEs/GTi6YTUZhUg/w958-h673-no/Aselsan-Sage.jpg)

https://lh3.googleusercontent.com/-b__lgngEK8A/UsaXJNmsWlI/AAAAAAAAAEk/EZS7xHxURIs/w958-h593-no/HGK.jpg
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: Destinyy - 07 Ocak 2014, 23:19:47
ASELSAN'dan 89 milyon liralık anlaşma

ASELSAN ile Milli Savunma Bakanlığı arasında 57 milyon 891 bin lira ve 31 milyon liralık iki ayrı sözleşme imzalandı.

ASELSAN'ın Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan açıklamasında, ASELSAN ile Milli Savunma Bakanlığı arasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı olan Hassas Güdüm Kiti'nin tedariki amacıyla 57 milyon 891 bin 200 lira bedelli sözleşme imzalandığı bildirildi.

Şirket tarafından KAP'a yapılan bir diğer açıklamada ise ASELSAN ile Milli Savunma Bakanlığı arasında, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı olan Lazer Güdüm Kiti'nin tedariki maksadıyla, 31 milyon lira bedelli sözleşmenin imzalanarak yürürlüğe girdiği belirtildi.
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: AVCI - 16 Ekim 2014, 16:31:43
MKEK’in bombası ilgi çekti

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ve Tübitak SAGE tarafından geliştirilerek üretilen yer üstü ve yer altı hedeflere nüfuz eden bombaya ABD’de düzenlenen AUSA fuarında yakın ilgi gösterildi. Milli imkânlarla tasarlayıp geliştirilen yeni nesil nüfuz edici bombanın F4 ve F16 uçaklarına sertifikasyonu tamamlandı. 2000 lb (yaklaşık 1 ton)  sınıfındaki ardışık delici harp başlığı teknolojisine sahip dünyadaki ilk ve tek uçak bombası olarak düşük çarpma hızı ve açılarında bile gösterdiği yüksek delme etkinliğiyle sınıfında benzersiz bu mühimmat taşıdığı duyarsız patlayıcılı ardışık delici harp başlıkları ve lazerle yönlendirilen hassas güdüm kiti ile öne çıkıyor.

http://www.c4defence.com/tr/haber/mkek-in-bombasi-ilgi-cekti (http://www.c4defence.com/tr/haber/mkek-in-bombasi-ilgi-cekti)
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: AVCI - 17 Mart 2015, 22:45:24
HGK modelleri üzerinde çalışmalar devam ediyor.Aselsan HGK'nın laser arayıcı başlıklı olanını geliştirmiş.

(http://i57.tinypic.com/jpg8es.jpg)

http://www.c4defence.com/wp-content/uploads/2015/03/Guidace_Kits-ENG.pdf (http://www.c4defence.com/wp-content/uploads/2015/03/Guidace_Kits-ENG.pdf)

Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: AVCI - 21 Mart 2015, 14:35:50
Alıntı
Güdüm Kitleri Projeleri
Güdüm Kitleri Gelistirilmesi ve Üretimi
çalısmaları kapsamında; havadan karaya
atılan genel maksatlı MK-82 (500 lb) ve
MK-84 (2.000 lb) bombalarına takılacak
milli Lazer Güdüm Kitleri (LGK) özgün
olarak gelistirilmektedir. Bununla
birlikte, MK-84 (2.000 lb) genel maksat
bombalarına takılan ve TÜBİTAK SAGE
tarafından tasarımı gerçeklestirilen Hassas
Güdüm Kitlerinin (HGK) seri üretim
faaliyetlerine baslanmıstır.

Aselsan 2014 faaliyet raporundan...
Başlık: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi...
Gönderen: мคяครℓเ - 16 Mart 2016, 05:40:59
(http://1.1.1.1/bmi/i.hizliresim.com/pz04Pa.png)
Gudum kitleri.
HGK-1 teslimatları tamamlanmış ,HGK-2 seri üretimi ve milli LGK için çalışmalar suruyor.
http://www.aselsan.com.tr/tr-tr/yatirimci-iliskileri/Documents/Yillik%20Faaliyet%20Raporlari/ASELSAN%20FR_2015_TR.pdf (http://www.aselsan.com.tr/tr-tr/yatirimci-iliskileri/Documents/Yillik%20Faaliyet%20Raporlari/ASELSAN%20FR_2015_TR.pdf)
Başlık: Hassas Güdüm Kitli (HGK) mühimmatların stratosfer balonlarına konulması
Gönderen: Mediterrano - 29 Ekim 2016, 16:48:10
Hassas Güdüm Kitli (HGK) mühimmatlar 40000 ft irtifada 25 km menzile ulaşıyorsa
http://www.sage.tubitak.gov.tr/tr/urunler/hassas-gudum-kiti-hgk (http://www.sage.tubitak.gov.tr/tr/urunler/hassas-gudum-kiti-hgk)

o zaman bunlar 120000ft e çıkan stratosfer balonlarına (hatta 173900ft e bile çıkanı varmış) adapde edilemez mi?
https://en.wikipedia.org/wiki/High-altitude_balloon (https://en.wikipedia.org/wiki/High-altitude_balloon)

Böyle bir şey yapılabilirse, düşük masraf ve teknololi ile (ve de uçakları tehlikeye atmadan) 75-100km menzile bomba atılabilir.

Mesela DAEŞ vurulacaksa, bu balonlar bir kaç saat veya bir kaç gün öncesinden Türkiyenin güneyinden havaya bırakılsa, operasyonun yapılacağı zamana kadar gerekli yüksekliğe ulaşır ve de ufak bir motorla durması gereken bölgede durması sağlanabilir. Belki balonun kumaşına solar cells monte edilerek, motorun menzili uzatılabilir.

Bu yükseklikteki bir balonu vuracak füzeleri Ruslar daha yeni yeni yapmaya başlamış
http://rbth.com/defence/2016/08/30/new-russian-cruise-missiles-to-hit-targets-from-the-stratosphere_625441 (http://rbth.com/defence/2016/08/30/new-russian-cruise-missiles-to-hit-targets-from-the-stratosphere_625441)

Ama böyle bir füze, vuracağı balondan ve balona yüklü mühimmatdan kat be kat daha pahalı olacakdır. Ayrıca füze atılsa bile, füze yoldayken balon mühimmatları o anda menzili içinde bulunan hedeflere bırakabilir (bombalar imha olup boşa gideceğine en azından bir işe yarar). Bu durumda da o pahalı füze sadece boş balonu imha etmiş olur.

Ne dersiniz böyle bir şey işe yarayabilir mi?
Başlık: Ynt: Hassas Güdüm Kitli (HGK) mühimmatların stratosfer balonlarına konulması
Gönderen: serkan - 29 Ekim 2016, 16:57:20
Bu kitlerin çalışması için uçağın hızıda önemli oluyor. Uçaktan atılınca 100 km giden kanatlı güdüm kiti balonda atılınca küt diye düşerse çokta ilginç olmaz bence. Birde büyük ağırlık sorunu var.
Başlık: Ynt: Hassas Güdüm Kitli (HGK) mühimmatların stratosfer balonlarına konulması
Gönderen: Nutuk - 29 Ekim 2016, 18:08:31
Hassas Güdüm Kitli (HGK) mühimmatlar 40000 ft irtifada 25 km menzile ulaşıyorsa
[url]http://www.sage.tubitak.gov.tr/tr/urunler/hassas-gudum-kiti-hgk[/url] ([url]http://www.sage.tubitak.gov.tr/tr/urunler/hassas-gudum-kiti-hgk[/url])

o zaman bunlar 120000ft e çıkan stratosfer balonlarına (hatta 173900ft e bile çıkanı varmış) adapde edilemez mi?
[url]https://en.wikipedia.org/wiki/High-altitude_balloon[/url] ([url]https://en.wikipedia.org/wiki/High-altitude_balloon[/url])

Böyle bir şey yapılabilirse, düşük masraf ve teknololi ile (ve de uçakları tehlikeye atmadan) 75-100km menzile bomba atılabilir.

Mesela DAEŞ vurulacaksa, bu balonlar bir kaç saat veya bir kaç gün öncesinden Türkiyenin güneyinden havaya bırakılsa, operasyonun yapılacağı zamana kadar gerekli yüksekliğe ulaşır ve de ufak bir motorla durması gereken bölgede durması sağlanabilir. Belki balonun kumaşına solar cells monte edilerek, motorun menzili uzatılabilir.

Bu yükseklikteki bir balonu vuracak füzeleri Ruslar daha yeni yeni yapmaya başlamış
[url]http://rbth.com/defence/2016/08/30/new-russian-cruise-missiles-to-hit-targets-from-the-stratosphere_625441[/url] ([url]http://rbth.com/defence/2016/08/30/new-russian-cruise-missiles-to-hit-targets-from-the-stratosphere_625441[/url])

Ama böyle bir füze, vuracağı balondan ve balona yüklü mühimmatdan kat be kat daha pahalı olacakdır. Ayrıca füze atılsa bile, füze yoldayken balon mühimmatları o anda menzili içinde bulunan hedeflere bırakabilir (bombalar imha olup boşa gideceğine en azından bir işe yarar). Bu durumda da o pahalı füze sadece boş balonu imha etmiş olur.

Ne dersiniz böyle bir şey işe yarayabilir mi?


Fikir guzel ama o kadar agirlikla o balonlar yerden bile kalkmaz
Başlık: Ynt: Hassas Güdüm Kitli (HGK) mühimmatların stratosfer balonlarına konulması
Gönderen: Mediterrano - 29 Ekim 2016, 21:14:34
Mark 81 – nominal weight 250 pounds (113 kg)
Mark 82 – nominal weight 500 pounds (227 kg)
Mark 83 – nominal weight 1,000 pounds (454 kg)
Mark 84 – nominal weight 2,000 pounds (907 kg)
https://en.wikipedia.org/wiki/General-purpose_bomb#Modern_American_GP_bombs:_the_Mark_80_series (https://en.wikipedia.org/wiki/General-purpose_bomb#Modern_American_GP_bombs:_the_Mark_80_series)

Turistik amaçlı sıcak hava balonları bile ortalama 943kg kaldırabiliyor
http://www.ballonfahrtenonline.de/index.php?view=article&catid=31:allgemein&id=77:technische-daten-eines-heissluftballons&option=com_content&Itemid=101 (http://www.ballonfahrtenonline.de/index.php?view=article&catid=31:allgemein&id=77:technische-daten-eines-heissluftballons&option=com_content&Itemid=101)

Helyum ve hatta hidrojen kullanılırsa bunun kat be kat da fazlasını kaldırır. Kısacası ağırlık sorununun aşılabileceğini düşünüyorum.

Eğer bu HGK kitlerinin çalışması için stratosfer yüksekliği bile tek başına yeterli olmayacaksa o zaman bu kitlere daha uzun ve büyük kanatlar eklenebilir. Kanat büyüklüğünün mühimmatın ağırlığına oranı ne kadar fazlaysa, mühimmat o kadar daha uzağa gider. Belli bir hıza ulaştıkdan ve/veya hedefe belli bir mesafe yaklaştıkdan sonra, düşüş hızını daha da arttırmak için kit o büyük kanatları atabilir.
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: kugos - 30 Ekim 2016, 03:10:55
Teoride mümkün ama pratikte namümkün ;D
1-Balon rüzgar yönüne göre uçar, yönlendiremezsin.
2-Balon gitti gider,tek atımlık mermi yani
3-Balonun maliyeti, uçurmak için gerekli altyapı kurulması uzun ve pahalı iş.
4-Aynı işi İHA lar ucuz ve pratik şekilde yapar.
5- 2. Dünya savaşında Japonya bu işi denedi, "FİYASKO".

Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: Mediterrano - 30 Ekim 2016, 10:10:22
@kugos
1-Turıstik balonlar ve zeppelinler nasıl istenen yere uçuyorsa bu da uçar
2-Balonun niye tek kullanımlık olacağını düşündüğünüzü anlayamadım. Turıstik balonlar ve zeppelinler dolaşıp gene istediği yere inıyor.
3-Her iş gibi bunun da bir maliyeti olacakdır. Ama sonuçta içi gaz dolu balon, motor, akü veya yakıt tankı ve elektronik (FLIR, komuta kontrol sistemleri).
   Değerli opto-elektronik sistemler güdümlü ve paraşütlü bir rescue modulün içine monte edilirse tehlike anında eject edilebilir ve istenen emnıyetli bir yere iniş yapması sağlanabilir.
   Böylece balonun düşman tarafından imhası durumunda maddi kayıp minimize edilebilir.
4-İHAlar fazla yük taşıyamıyor. Zaten bu yüzden Hürkuşun insansız versiyonunu yapmaya karar verdiler.
5-70 sene önce mümkün olmayan şey şimdi mümkün olabilir.

ABD de bu konuyla ilgili araştırmalar varmış:
https://www.google.ch/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjslsHTkYLQAhWBXhQKHVmNCnEQFgg3MAQ&url=http%3A%2F%2Fwww.dtic.mil%2Fcgi-bin%2FGetTRDoc%3FAD%3DADA539680&usg=AFQjCNEDaJHe3Gg63B9RYns3MXHFBbBH6w&sig2=co3vWehrWbLomCtDQ-Rwlg&bvm=bv.136811127,d.d24 (https://www.google.ch/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjslsHTkYLQAhWBXhQKHVmNCnEQFgg3MAQ&url=http%3A%2F%2Fwww.dtic.mil%2Fcgi-bin%2FGetTRDoc%3FAD%3DADA539680&usg=AFQjCNEDaJHe3Gg63B9RYns3MXHFBbBH6w&sig2=co3vWehrWbLomCtDQ-Rwlg&bvm=bv.136811127,d.d24)
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: asderedas - 30 Ekim 2016, 12:56:41
Ya bu zeplinle bomba atma fikri nedir anlamış değilim?Bu devirde zepline bomba koyup savaş alanında +güç oluşturabilecek temel mantık nedir???bazı düşünceler mantıklı olsada mantığın söylediği herşeyin doğru olduğu söylenemez,Tamam mantıken zepline bombayı koy sonra bu zeplini düşman unsurlarını yakınına kadar getirt!!!sonra o koskoca zeplin zaten ben buraya geliyorum diye bangır bangır bağırırken alttaki düşmanlar ne yapıyor????
   Günümüz savaşlarını bir düşünün yani en azından suriye ve ırakta yaşananları bir düşünün!!!Alandaki düşmanlar çok hareketli arkadaşlar kimse sabit değil toyota pickup örneğindeki gibi araçlar sürekli hareket halinde düşman unsurları ya tünelde ya mahalle içinde gruplar 2 şerli 3 erli en fazla 5 erli .ve hareket halinde 10 dk önce gördüğünüz bir hedef 10 dk sonra yer değiştiriyor şimdi şu zeplinden biz bu durumda ne bekleyebiliriz.ne yapsınki bize alanda üstünlük kazandırsın ??üstüne bomba koysak git şurdaki hedefe bomba at desek zavallı zeplin olay yerine 2-3 saat ten önce gidemez o da olay yerine yakın olması şartıyla:))))
  Zeplinin kullanılabilecek en etkili olayı gözetleme olabilir bomba atmak değil arkadaşlar ,sınır güvenliği yada belli bir alanın çeşitli elektrooptik cihazlar yada boyutu küçültülmüş alan radarları ile anca gözetleme erken ihbar görevlerinde bulunulabilir bu sistemi savaştıramazsınız akıl işi olmaz mantıklı olmaz
 BASİT BİR ÖRNEK VEREYİM; ABD neden dünyanın en gelişmiş helikopterini comanchı yı yaptı ama üretmedi???çünkü onun yaptığı hemen hemen her işi daha ucuz olan daha risksiz olan predetor u yaptığı için comanchı yı üretmedi .helikoptere nazaran predator un çok çok üstünlüğü var hemde ucuz sistem düşse bile umrunda değil pilot kaybı yok vs ..Şİmdi biz dünyanın en gelişmiş zeplini yapsak bile bir anka nın yada bayraktarın yaptığının yanında yaptıkları HİÇ kalır .
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: Mediterrano - 30 Ekim 2016, 14:08:19
@asderedas

Stratosferde uçan bir balonu veya zeplini yerden havaya veya havadan havaya bir füze ile vurmak o kadar kolay değil. Her füze o kadar yükseğe çıkamaz. Ayrıca zepline yüklü güdümlü füzelerin veya HGK kitli bombaların ne zaman nereyi vuracağını kestirmekde zor, zira o yükseklikten atılan şeyin menzili hayli uzun olur.
Düşman zeplini görsede o yüksekliğe çıkabilen pahalı füzelerini (şayet elinde öyle bir füzesi olsa bile) zeplin gibi low-cost bir hedefe, hemde saldırıp saldırmayacağı belli olmayan ve de saldırı amacı gütse bile ne zaman nereye saldıracağı belli olmayan bir hedefe atmak ne derece mantıklı?

Hedef tespitinden sonra zeplinin havaya bırakıldığı varsayımında bulunmuşsunuz. Ancak öyle olmak zorunda değil. Hedef tespiti yapıldıgında hedefin hali hazırda havada olan bir zeplinin menzili içinde olduğunu düşünün. Hatta o hedef tespitini zeplinin yaptığını düşünün.
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: Mediterrano - 01 Kasım 2016, 17:27:02
Meğer hali hazırda 5 ülke, tam da tahayyül ettiğim gibi, elektromotorlu, güneş panelli, stratosfer platformları geliştirmekdeymiş.

https://www.youtube.com/watch?v=6alsthqayLo (https://www.youtube.com/watch?v=6alsthqayLo)
https://www.youtube.com/watch?v=_DgCvfxLCoY (https://www.youtube.com/watch?v=_DgCvfxLCoY)
https://en.wikipedia.org/wiki/High-altitude_platform_station#High-altitude_airship (https://en.wikipedia.org/wiki/High-altitude_platform_station#High-altitude_airship)
http://www.aviationtoday.com/av/issue/feature/816.html (http://www.aviationtoday.com/av/issue/feature/816.html)
http://www.aviationtoday.com/av/issue/feature/816.html (http://www.aviationtoday.com/av/issue/feature/816.html)

Böyle bir şeyın HGK li bombaların ve füzelerin menzili katlayacağına dair tahminimde de haklıymışım:
Alıntı
Due to the height, more than 90% of atmospheric matter is below the high-altitude platform. This reduces atmospheric drag for starting rockets. "As a rough estimate, a rocket that reaches an altitude of 20 km when launched from the ground will reach 100 km if launched at an altitude of 20 km from a balloon

Bide buna iki Türk mucidimizin geliştirdiği iki ayrı teknolojiyi (sıfır yakıtlı manyetik motor ve döner statorlu jeneratör/elektromotor) eklersek, askeri, ticari, bilimsel çok çeşit kullanımlı, satelitlere ve uçaklara göre çok ekonomik süper bir şey ortaya çıkar.

Manyetik motor:
https://www.youtube.com/watch?v=230AaGLf68I (https://www.youtube.com/watch?v=230AaGLf68I)
https://www.youtube.com/watch?v=9aT18aDRJRM (https://www.youtube.com/watch?v=9aT18aDRJRM)

Döner statorlu jeneratör/elektromotor:
http://www.milliyet.com.tr/ozel-haber-yerli-otomobile-yerli-motor-izmir-yerelhaber-1053131/ (http://www.milliyet.com.tr/ozel-haber-yerli-otomobile-yerli-motor-izmir-yerelhaber-1053131/)
http://www.modaolanlar.com/sir-mucitten-dev-icat-haber-1476 (http://www.modaolanlar.com/sir-mucitten-dev-icat-haber-1476)
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: Mediterrano - 01 Kasım 2016, 17:45:42
Meğer hali hazırda 5 ülke, tam da tahayyül ettiğim gibi, elektromotorlu, güneş panelli, stratosfer platformları geliştirmekdeymiş.

https://www.youtube.com/watch?v=6alsthqayLo (https://www.youtube.com/watch?v=6alsthqayLo)
https://www.youtube.com/watch?v=_DgCvfxLCoY (https://www.youtube.com/watch?v=_DgCvfxLCoY)
https://en.wikipedia.org/wiki/High-altitude_platform_station#High-altitude_airship (https://en.wikipedia.org/wiki/High-altitude_platform_station#High-altitude_airship)
http://www.aviationtoday.com/av/issue/feature/816.html (http://www.aviationtoday.com/av/issue/feature/816.html)
http://www.aviationtoday.com/av/issue/feature/816.html (http://www.aviationtoday.com/av/issue/feature/816.html)

Böyle bir şeyın HGK li bombaların ve füzelerin menzili katlayacağına dair tahminimde de haklıymışım:
Alıntı
Due to the height, more than 90% of atmospheric matter is below the high-altitude platform. This reduces atmospheric drag for starting rockets. "As a rough estimate, a rocket that reaches an altitude of 20 km when launched from the ground will reach 100 km if launched at an altitude of 20 km from a balloon

Ayrıca 1 ay havada kalabiliyormuş ve de Antonovdan daha fazla yük taşıyabiliyormuş.

Bide buna iki Türk mucidimizin geliştirdiği iki ayrı teknolojiyi (sıfır yakıtlı manyetik motor ve döner statorlu jeneratör/elektromotor) eklersek, askeri, ticari, bilimsel çok çeşit kullanımlı, satelitlere ve uçaklara göre çok ekonomik süper bir şey ortaya çıkar.

Manyetik motor:
https://www.youtube.com/watch?v=230AaGLf68I (https://www.youtube.com/watch?v=230AaGLf68I)
https://www.youtube.com/watch?v=9aT18aDRJRM (https://www.youtube.com/watch?v=9aT18aDRJRM)

Döner statorlu jeneratör/elektromotor:
http://www.milliyet.com.tr/ozel-haber-yerli-otomobile-yerli-motor-izmir-yerelhaber-1053131/ (http://www.milliyet.com.tr/ozel-haber-yerli-otomobile-yerli-motor-izmir-yerelhaber-1053131/)
http://www.modaolanlar.com/sir-mucitten-dev-icat-haber-1476 (http://www.modaolanlar.com/sir-mucitten-dev-icat-haber-1476)
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: kugos - 02 Kasım 2016, 22:23:40
 1-Zeplin ayrı Balon ayrıdır. Aynı değildir.
   Zeplin yönlendirilebilir, motorlu ve kumanda yüzeyleri olan aerostatik usulden uçan hava araçlarıdır.
   Balon, rüzgar nereye isterse oraya giden, kumanda yüzeyleri ve "itme" "çekme" etkisine sahip motorları olmayan aerostatik usulden uçan hava araçlarıdır.
   Her hava şartında uçamazlar, rüzgar hassasiyetleri aşırı fazladır.
 2-Balona bombayı yükleyip, havalandırmak için, rüzgarın hedef istikametinde olması gerekir. Bombanın uzağa gitmesi için de yüksek irtifada olmalıdır. Bu 2       etken, balonun muhtemelen düşman sahasına inmesi demektir ve "geri istemek olmaz zannımca"
 3- Zeplinler 1. dünya savaşında, yani 100 yıl önce Londra'nın bombalanmasında kullanıldı. Uğranılan kayıplar ve maliyet yüzünden, vazgeçildi. Bugünkü şartlarda zaten anlamsız.Helyumla doldursan manyak pahalı, hidrojen olsa zaten kendisi bomba.Zeplini nerede saklayacaksın? Yüzlerce metrelik kapalı hangar lazım.
 4-Amerika neyi araştırmıyor ki bunu araştırmasın?
 5- İHA göreceli olarak, ucuz ,pratik ve ekonomik bir seçenektir.
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: serkan - 02 Kasım 2016, 22:45:53
Aslında burada eğlenceli sohbet Türk mucidin sıfıt yakıtla çalışan manyetik enerji harcamayan çalışan motoru ama şimdi muabbet açmayım durduk yerde
Başlık: MK-84 bombaları için geliştirilen lazer kitinin testleri tamamlandı
Gönderen: SKYWOLF - 13 Mart 2018, 08:44:23
MK-84 bombaları için geliştirilen lazer kitinin testleri tamamlandı

(http://kokpit.aero//image/data/Resimler/aziz%20emre/akilli%202/jdam%203.jpg)

Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki en güçlü bombalar olan 1 tonluk MK-84’ler lazer güdümüne kavuştu.

ASELSAN’ın geliştirdiği teknolojiyle, dev bombalar artık hedefini çok yüksek hassasiyetle vurabilecek ve hareketli hedeflere karşı da kullanılabilecek. MK-84 bombasının düştüğü toprak alanda 11 metre derinliğinde ve 5 metre genişliğinde krater oluşuyor.

Gazete Habertürk'ten Murat Gürgen'in haberine göre ASELSAN, daha önce 500 kilogramlık MK-82 bombaları için lazer güdüm kiti geliştirmiş ve seri üretimine başlamıştı. Bu kez MK-84 bombaları için geliştirilen lazer kitinin yer testleri ve taşıma testleri tamamlandı. Sertifikasyon kapsamında son aşama olan atış testlerine geçildi.

http://www.milliyet.com.tr/mk-84-bombalari-icin-gelistirilen-gundem-2626464/ (http://www.milliyet.com.tr/mk-84-bombalari-icin-gelistirilen-gundem-2626464/)
Başlık: Savunma Bakanlığı Hassas Güdüm Kiti Projesi için anlaştı
Gönderen: SKYWOLF - 29 Mart 2018, 17:46:33
Savunma Bakanlığı Hassas Güdüm Kiti Projesi için anlaştı

(http://icdn.ensonhaber.com/resimler/diger/dw_6138.jpg)

Milli Savunma Bakanlığı ve ASELSAN arasında Hassas Güdüm Kiti Projesi için sözleşme imzalandı. Teslimatlar 2019-2020 yılları arasında gerçekleşecek.

Hassas Güdüm Kiti Projesi, MK-84 ve NEB bombalarını akıllı hale getiriyor. 2020'ye kadar teslim edilmeleri beklenirken, yüksek irtifadan bırakıldığında 15 deniz mili mesafedeki hedefleri vurabilme kabiliyetine sahip oldukları belirtildi.

TESLİMAN TARİHİ 2019-2020 ARASI
ASELSAN ve Milli Savunma Bakanlığı arasında imzalanan sözleşme Kamu Aydınlatma Platformu'na bildirildi.

KAP'a yapılan açıklamada, söz konusu sözleşme kapsamında teslimatların 2019-2020 yıllarında gerçekleştirileceği bildirildi.

MK-84 VE NEB BOMBALARINI AKILLI HALE GETİRİYOR
Orta irtifadan bırakıldığında 12 deniz mili, yüksek irtifadan bırakıldığında 15 deniz mili mesafedeki hedefleri vurabilme kabiliyetine sahip olan HGK-1 mevcut 2,000lb MK-84 ve NEB bombalarını akıllı hale getiriyor.

http://www.ensonhaber.com/savunma-bakanligi-hassas-gudum-kiti-projesi-icin-anlasti.html (http://www.ensonhaber.com/savunma-bakanligi-hassas-gudum-kiti-projesi-icin-anlasti.html)
Başlık: SSM’den ASELSAN’a, Hassas Güdüm Kiti Siparişi
Gönderen: SKYWOLF - 20 Mayıs 2018, 18:40:45
SSM’den ASELSAN’a, Hassas Güdüm Kiti Siparişi

(https://iaahbr.tmgrup.com.tr/32a076/0/0/0/0/0/0?u=https://isbh.tmgrup.com.tr/sb/album/2017/11/07/teroristlerin-korkulu-ruyasi-olacak-silah-envantere-girdi-1510030404404.jpg&mw=752)

ASELSAN, 18 Mayıs’ta, İnternet sitesinden yaptığı açıklamada, Hassas Güdüm Kiti (HGK) Projesi ile ilgili olarak Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile 103.371.572 lira tutarında bir sözleşme imzaladığını duyurdu. Söz konusu sözleşme kapsamındaki teslimatlar 2019-2020 yıllarında gerçekleştirilecek.

HGK, 2.000 libre ağırlığındaki Mk-84 genel maksat bombasını ve Nüfuz Edici Bomba (NEB)’yı, akıllı silaha dönüştüren bir güdüm kiti. HGK, orta irtifadan bırakıldığında 12 deniz mili, yüksek irtifadan bırakıldığında ise 15 deniz mili mesafedeki hedefleri vurabiliyor. HGK, isteğe bağlı olarak, burun kısmına takılabilecek lazer kiti ile hareketli hedeflere ve fırsat hedeflerine karşı da arttırılmış hassasiyetle kullanılabiliyor.

http://www.milscint.com/tr/ssmden-aselsana-hassas-gudum-kiti-siparisi/ (http://www.milscint.com/tr/ssmden-aselsana-hassas-gudum-kiti-siparisi/)
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: SKYWOLF - 01 Kasım 2018, 12:57:27
Alıntı
(https://pbs.twimg.com/media/Dq113CFVAAAznr6.jpg)

Ismail Demir
@IsmailDemirSSB

Sanayii ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Geliştirme Altyapıları Açılış Töreninde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla HGK-82 güdüm kitinin teslimatını gerçekleştirdik.

https://twitter.com/IsmailDemirSSB/status/1057631085868154881
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: SKYWOLF - 01 Kasım 2018, 13:10:39
(https://pbs.twimg.com/media/Dq5TX6CWsAAZXUj.jpg)
Başlık: HGK-82 hedefi hassas vurdu
Gönderen: fırtına06 - 03 Kasım 2018, 00:25:43
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK tarafından geliştirilip Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) teslim edilen mühimmatın test atışının başarılı bir şekilde sonuçlandığını duyurdu.

(http://defenceandtechnology.com/wp-content/uploads/2018/11/HGK-82-750x370.jpg)

Bakan Varank sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “TÜBİTAK SAGE’de geliştirip Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslimatını gerçekleştirdiğimiz, genel maksat bombalarını ANS/KKS güdümlü mühimmata çeviren Hassas Güdüm Kiti 82 (HGK-82), yapılan testlerde 37.500 feet’ten 17 km uzaklıktaki hedefi başarıyla vurdu.” İfadesini kullandı.

Hassas Güdüm Kiti sayesinde 40 bin feet yani yaklaşık 14 bin 300 metreden bırakılan bomba, 25 kilometre menzil ile hassas vuruş gerçekleştirebiliyor. Her tür hava koşulunda, uzak bir mesafeden atıldığında bile, 6.3 m sapma değerinde yüksek hassasiyetli vuruş yeteneği kazanmaktadır. Bu da uçakların tehlikeli bölgeye yaklaşmadan, güvenli bir şekilde görevlerini tamamlamalarını sağlıyor.

http://defenceandtechnology.com/2018/11/02/hgk-82-hedefi-hassas-vurdu/ (http://defenceandtechnology.com/2018/11/02/hgk-82-hedefi-hassas-vurdu/)
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: SKYWOLF - 13 Aralık 2018, 17:14:13
İkinci 100 günlük icraat programı kapsamında;

SSB-27 Çeşitli tiplerde ilave en az 60 adet hassas güdüm kitinin teslim edilmesi
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: SKYWOLF - 22 Aralık 2018, 21:47:40
(https://pbs.twimg.com/media/DvCX7ZIX0AIx3nY.jpg)
100 adet Hassas Güdüm Kiti'nin kabulü gerçekleştirilmiş.
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: SKYWOLF - 29 Aralık 2018, 11:19:34
AKILLI BOMBA TEKNOLOJİLERİ

Bu bir test tesisi. Önemli mühimmatların testleri yapılacak hale geldi. Burada daha önemli olan şu. Bu tür kabiliyetler daha fazla gelişiyor. Şimdi mevcut nüfuz edici bombalarımız var. Akıllı bombalarımız konusundaki bağımlılığımızı hatırlıyorum. Envayi çeşidini üretiyoruz. Bağımlılığımız sona erdi. Akıllı bomba şu. Hedefe gönderdiğinizde noktasal kabiliyette o hedefi vurma kabiliyetini gösteriyor. Hem akıllandırma yöntemlerimiz; bir dizi unsur var. Bombayı nasıl akıllandırırsınız? Bunların da çeşitli konularda çalışmaları devam ediyor.
[url]http://www.hurriyet.com.tr/gundem/canli-yayinda-acikladi-ilk-kez-turkiyede-olacak-41067026[/url] ([url]http://www.hurriyet.com.tr/gundem/canli-yayinda-acikladi-ilk-kez-turkiyede-olacak-41067026[/url])
Başlık: Hava Kuvvetlerine “Hassas Güdüm Kiti” teslimatı
Gönderen: fırtına06 - 04 Mart 2019, 19:28:16
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Hassas Güdüm Kitleri ASELSAN tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.

(http://defenceandtechnology.com/wp-content/uploads/2019/03/hassas-g%C3%BCd%C3%BCm-kiti2-750x370.jpg)

Savunma Sanayii Başkanlığı sosyal medya hesabından, “Cumhurbaşkanlığı İkinci 100 günlük İcraat Programı kapsamında, çeşitli tiplerde 60’dan fazla hassas güdüm kiti güvenlik birimlerimize teslim edildi.” bilgisini paylaştı.

Modern mühimmat tedarik projesi kapsamında TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ve ASELSAN tarafından üretilen Hassas Güdüm Kiti (HGK) 2.000 libre ağırlığındaki Mk-84 ve Nüfuz Edici Bombaları (NEB) akıllı mühimmatlara dönüştürüyor.

HGK, entegre Küresel Konumlama Sistemi (KKS) ve Ataletsel Navigasyon Sistemi (ANS) ve hızlı başlatma yeteneği ile hedefini tüm hava koşullarında yüksek hassasiyetle vurabiliyor. Burun kısmına takılan lazer güdüm sistemi ile de hareketli hedeflere karşı da kullanılabiliyor. Bu da uçakların tehlikeli bölgeye yaklaşmadan, güvenli bir şekilde görevlerini tamamlamalarını sağlıyor.

Orta irtifadan bırakıldığında 12 deniz mili, yüksek irtifadan bırakıldığında ise 15 deniz mili menzile ulaşabilen HGK’nin F-35 uçağına entegre edilecek.

(http://defenceandtechnology.com/wp-content/uploads/2019/03/hassas-g%C3%BCd%C3%BCm-kiti-768x733.jpg)

http://defenceandtechnology.com/2019/03/04/hava-kuvvetlerine-hassas-gudum-kiti-teslimati-2/ (http://defenceandtechnology.com/2019/03/04/hava-kuvvetlerine-hassas-gudum-kiti-teslimati-2/)
Başlık: Hava Kuvvetlerine HGK-84 takviyesi
Gönderen: fırtına06 - 07 Haziran 2019, 13:45:58
ASELSAN tarafından üretimi tamamlanan HGK-84 Hassas Güdüm Kitlerinin teslimatları sürüyor.

(http://m.defenceandtechnology.com/wp-content/uploads/2019/06/hgk-84-750x370.jpg)

Savunma Sanayii Başkanlığı sosyal medya hesabından, “Terörle mücadelede hedeflerin hassas ve ikincil hasarı en aza indirilmiş şekilde imhası için 50+ adet HGK-84 hassas güdüm kiti teslimatı gerçekleştirildi.” bilgisini paylaştı.

Mühimmatları akıllı yapıyor

Modern mühimmat tedarik projesi kapsamında TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ve ASELSAN tarafından üretilen Hassas Güdüm Kiti (HGK) 2.000 libre ağırlığındaki Mk-84 ve Nüfuz Edici Bombaları (NEB) akıllı mühimmatlara dönüştürüyor.

HGK, entegre Küresel Konumlama Sistemi (KKS) ve Ataletsel Navigasyon Sistemi (ANS) sistemi ve hızlı başlatma yeteneği ile hedefini tüm hava koşullarında yüksek hassasiyetle vurabiliyor. Burun kısmına takılan lazer güdüm sistemi ile de hareketli hedeflere karşı da kullanılabiliyor. Bu da uçakların tehlikeli bölgeye yaklaşmadan, güvenli bir şekilde görevlerini tamamlamalarını sağlıyor.

Orta irtifadan bırakıldığında 12 deniz mili, yüksek irtifadan bırakıldığında ise 15 deniz mili menzile ulaşabilen HGK’nin F-35 uçağına entegre edilmesi hedefleniyor.

http://m.defenceandtechnology.com/2019/06/06/hava-kuvvetlerine-hgk-84-takviyesi/ (http://m.defenceandtechnology.com/2019/06/06/hava-kuvvetlerine-hgk-84-takviyesi/)
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: カメせ - 06 Ağustos 2019, 04:24:10
(https://pbs.twimg.com/media/EBJvPp-W4AAyKxD?format=jpg&name=small)
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: カメせ - 07 Ağustos 2019, 03:42:44
Alıntı
SSB
@SavunmaSanayii
(https://pbs.twimg.com/media/EBTXMYtWsAAg3qm?format=jpg&name=900x900)
Silahlı kuvvetlerimize 100+ adet daha HGK-84 teslimatı gerçekleştirdik.
Başlık: Testler tamamlandı... HGK-83 seri üretim için hazır
Gönderen: SKYWOLF - 22 Ocak 2020, 14:19:00
Testler tamamlandı... HGK-83 seri üretim için hazır

(https://i4.hurimg.com/i/hurriyet/75/750x422/5e280f797af50726ac07eb5c.jpg)

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ABD yapımı MK-83 (Mark-83) bombasını havadan karaya akıllı ve hassas vuruş kabiliyetine sahip mühimmata çevirmek için TÜBİTAK Sage'nin geliştirdiği HGK-83 mühimmatının kalifikasyon testlerinin tamamlandığını, seri üretime hazır hale getirildiğini açıkladı.
HGK-83 mühimmatının seri üretime hazır olduğu haberini sosyal medya hesabından duyuran Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir paylaşımında, "Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçlarına göre mühimmat çeşitliliğini artırıyoruz. Mk-83 bombasını havadan karaya akıllı ve hassas vuruş kabiliyetine sahip mühimmata çevirmek için @SageTubitak'ın geliştirdiği HGK-83 mühimmatının kalifikasyon testleri tamamlandı, artık seri üretim için hazır" dedi.

(https://i4.hurimg.com/i/hurriyet/75/770x0/5e280f797af50726ac07eb5e)

Harp başlığı 500 kilogram ağırlığında olan HGK-83 mühimmatının 28 kilometre (15 deniz mili) menzili bulunuyor. 10 metre vuruş hassasiyetine sahip olan HGK-83, Ataletsel Ölçü Birimi ve Küresel Konumlama Sistemi güdümlerine sahip. Ayrıca HGK-83 için yapılan menzil atışı da başarılı bir şekilde tamamlandı.

(https://i4.hurimg.com/i/hurriyet/75/770x0/5e2810b17af50726ac07eb65)

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından farklı uçak bombaları için güdüm kiti geliştirme faaliyetleri sürdürülürken, eş zamanlı olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığına yerli imkânlarla geliştirilen güdüm kitleri de teslim edilmeye devam ediliyor.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/testler-tamamlandi-hgk-83-seri-uretim-icin-hazir-41425430 (http://www.hurriyet.com.tr/gundem/testler-tamamlandi-hgk-83-seri-uretim-icin-hazir-41425430)
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: BATTLESTAR - 22 Ocak 2020, 16:31:05
Testler tamamlandı... HGK-83 seri üretim için hazır

([url]https://i4.hurimg.com/i/hurriyet/75/750x422/5e280f797af50726ac07eb5c.jpg[/url])

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ABD yapımı MK-83 (Mark-83) bombasını havadan karaya akıllı ve hassas vuruş kabiliyetine sahip mühimmata çevirmek için TÜBİTAK Sage'nin geliştirdiği HGK-83 mühimmatının kalifikasyon testlerinin tamamlandığını, seri üretime hazır hale getirildiğini açıkladı.
HGK-83 mühimmatının seri üretime hazır olduğu haberini sosyal medya hesabından duyuran Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir paylaşımında, "Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçlarına göre mühimmat çeşitliliğini artırıyoruz. Mk-83 bombasını havadan karaya akıllı ve hassas vuruş kabiliyetine sahip mühimmata çevirmek için @SageTubitak'ın geliştirdiği HGK-83 mühimmatının kalifikasyon testleri tamamlandı, artık seri üretim için hazır" dedi.

([url]https://i4.hurimg.com/i/hurriyet/75/770x0/5e280f797af50726ac07eb5e[/url])

Harp başlığı 500 kilogram ağırlığında olan HGK-83 mühimmatının 28 kilometre (15 deniz mili) menzili bulunuyor. 10 metre vuruş hassasiyetine sahip olan HGK-83, Ataletsel Ölçü Birimi ve Küresel Konumlama Sistemi güdümlerine sahip. Ayrıca HGK-83 için yapılan menzil atışı da başarılı bir şekilde tamamlandı.

([url]https://i4.hurimg.com/i/hurriyet/75/770x0/5e2810b17af50726ac07eb65[/url])

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından farklı uçak bombaları için güdüm kiti geliştirme faaliyetleri sürdürülürken, eş zamanlı olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığına yerli imkânlarla geliştirilen güdüm kitleri de teslim edilmeye devam ediliyor.

[url]http://www.hurriyet.com.tr/gundem/testler-tamamlandi-hgk-83-seri-uretim-icin-hazir-41425430[/url] ([url]http://www.hurriyet.com.tr/gundem/testler-tamamlandi-hgk-83-seri-uretim-icin-hazir-41425430[/url])


Eğer yanlış hatırlamıyorsam Mk-83 envanterde olan ama Mkek tarafından üretilmeyen bir bombaydı. Kgk içinde sadece ihracat amaçlı seçenek olarak denenmiş bir çalışmaydı. Hava kuvvetleri zaten aksungur ile mk serisi güdümlü kgk kapasitesiyle gelmesiyle mam-l'den 5-10 katı menzil 5-10 katı harp başlığı ve etki yarıçapı kazanarak stratejik saldırı kabiliyeti'ne sahip olacaktı. Bu minvalde aksungur mk-82/81 temelli ve düşük irtifa kabiliyeti ile daha hafif ve kısa menzilli saldırı uçağı iken uzun menzilli ağır bombacıda Akıncı idi. Normalde hava kuvvetleri yüksek etki için Mk-84 az etki için mk-82 kullanıyorken bu Akıncı ile değişti. Çünkü akıncı mk-84 bunu taşıyamıyordu. Ancak yarı kilo ve yarı harp başlığındaki bu mk-83 bu iş için güzel bir alternatifti. Anlaşılan Mk-83'de kgk ile verim alınamadı ki veya aralarındaki maliyet farkından da olabilir bir versiyon yapılmış. Belki mkek'de mk-83 üretimi tekrar başlar.

Şöyle bir düşünüyorumda bir yunan patriot bataryasına 4-5 arası akıncı herbiri 4 adet kgk-82 taşıyorken bunu 40.000 feet 110 km menzilden farklı yönlerden eş zamanlı olarak sallasa acaba batarya ne yapabilir ? Tabi bu yapılırken akıncılardaki entegre emt podlarının'da bataryalara saldıracağını unutmayalım.
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: Yasar - 22 Ocak 2020, 18:55:37
Sn Battlestar,
Tek bir kgk 82’yi dahi patriot radarında görüp vurabilirmi ki? Güç kaynağı olmadığından ısıl izi olmayacaktır. RCS değerleri de çok düşük olacaktır. Bu bir çeşit serbest düşüşte olan planör bombadır.
Buna kilitlenip füze yollayabilirmi patriot? Kgk82 15-20 bin dolarlık bomba. Bunu vuracak varsa,  patriot füzesi milyon dolarlık. İyi ticaret !!
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: BATTLESTAR - 22 Ocak 2020, 19:35:39
Sn Battlestar,
Tek bir kgk 82’yi dahi patriot radarında görüp vurabilirmi ki? Güç kaynağı olmadığından ısıl izi olmayacaktır. RCS değerleri de çok düşük olacaktır. Bu bir çeşit serbest düşüşte olan planör bombadır.
Buna kilitlenip füze yollayabilirmi patriot? Kgk82 15-20 bin dolarlık bomba. Bunu vuracak varsa,  patriot füzesi milyon dolarlık. İyi ticaret !!

Hocam tespit sistemleri sadece ısı'ya duyarlı değil. Zaten mühimmata müdahele görevi Patriot'un değil onu koruyan sistemlerin görevidir.

Benim ilgi çekmek istediğim nokta tek bir 4.5 nesil savaş uçağı fiyatına 5 siha ile koca bir uzun menzilli hss bataryasını onun vuruş menziline girmeden ve öz savunmasını atlatabilecek kapasitede bir vuruş gücüyle tehdit etmek.
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: カメせ - 25 Ocak 2020, 05:12:49
Alıntı
youtu.be/UR1-HhndUCk (http://youtu.be/UR1-HhndUCk)
Başlık: LHGK-84.
Gönderen: カメせ - 16 Mayıs 2020, 11:13:11
Alıntı
C4Defence @C4Defence

TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş,
SAGE'nin geliştirdiği ve ASELSAN bünyesinde üretilen LHGK-84'ün iki gün önce kabul atışının yapıldığının müjdesini verdi.
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: Alpars - 18 Mayıs 2020, 09:34:26
Sayın çinli hocam bu adrestede videosu var.

https://twitter.com/SageTubitak/status/1262078388396851200?s=20 (https://twitter.com/SageTubitak/status/1262078388396851200?s=20)
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: Yasar - 18 Mayıs 2020, 11:58:32
Sayın çinli hocam bu adrestede videosu var.

https://twitter.com/SageTubitak/status/1262078388396851200?s=20 (https://twitter.com/SageTubitak/status/1262078388396851200?s=20)
SnAlpars ,
Mükemmel bir atış. Paylaşım için sağolun ve +1
MK 84 bombası 1000 kg lık bomba.
Atan uçak f4 Phantom!! Bunlar olmazsa ne yapacağız acaba?
Başlık: LHGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi.
Gönderen: カメせ - 18 Mayıs 2020, 14:31:04
Sayın çinli hocam bu adrestede videosu var.

https://twitter.com/SageTubitak/status/1262078388396851200?s=20 (https://twitter.com/SageTubitak/status/1262078388396851200?s=20)
youtu.be/Q6r7NsEWtAw (http://youtu.be/Q6r7NsEWtAw)youtu.be/pklv7vw52O8 (http://youtu.be/pklv7vw52O8)
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: mehmetaliozturk - 18 Mayıs 2020, 17:58:39
Bu harika milli JDAM atışında lazer işaretlemeyi yapanın Aselpod olduğunun farkında mısınız? Bi tek ben mi oha dedim?
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: fatihvskamil - 18 Mayıs 2020, 21:53:59
Videonun sonunda doğru yanıp sönen lazer işaretlemesi görülebiliyor ve bomba aslında tam olarak işaretlendiği yerden vuruyor.
yani lazer güdüm doğru kalibre edilirse bombanın sapması yok denecek kadar az.
Başlık: Pençe-Kartal harekatına katılan uçaklar.
Gönderen: カメせ - 02 Ağustos 2020, 16:12:34
Alıntı
Pençe-Kartal harekatına katılan uçaklarımız. Hgk-84leri  ile.
(https://pbs.twimg.com/media/EeanxoCWkAEIh7D?format=jpg&name=medium)
https://mobile.twitter.com/sntrk_34/status/1289903386184183809
Başlık: HGK-82 teslimatı gerçekleştirildi.
Gönderen: カメせ - 01 Aralık 2020, 20:40:29
Alıntı
İlk HGK-82 teslimatı gerçekleştirildi.
(https://www.savunmasanayist.com/wp-content/uploads/2020/12/HGK-82-780x470.jpg)
Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan proje kapsamında ASELSAN tarafından Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na yönelik ilk Hassas Güdüm Kiti HGK-82 teslimatı gerçekleştirildi.

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen Hassas Güdüm Kitleri, Türk Hava Kuvvetleri tarafından aktif bir şekilde kullanılıyor. F-16 Fighting Falcon ve F-4E Terminator 2020 savaş uçakları tarafından kullanılan Mark serisi genel maksat bombalarını güdümlü hale getiren HGK’nın seri üretimi ise ASELSAN tarafından gerçekleştiriliyor.
(https://www.savunmasanayist.com/wp-content/uploads/2020/01/hgk.jpg)
https://www.savunmasanayist.com/ilk-hgk-82-teslimati-gerceklestirildi/ (https://www.savunmasanayist.com/ilk-hgk-82-teslimati-gerceklestirildi/)
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: カメせ - 10 Mayıs 2021, 16:27:22
Alıntı
Turan Oguz @TyrannosurusRex
(https://pbs.twimg.com/media/E07rHJ3WUAMp7vj?format=jpg&name=medium)
@SageTubitak Enstitü Md @gurcano, @MSB_ASFAT 'ın da HGK ürettiğini açıkladı.

@TSKGnkur, yoğun şekilde HGK kullanıyor.  @aselsan ve @MSB_ASFAT gibi ileri üretim kabiliyetine sahip 2 kuruluşun da HGK üretmesi kritik durumlarda yokluğunun yaşanmaması açısından için çok iyi.
Başlık: HGK Hassas Güdüm Kiti
Gönderen: カメせ - 24 Haziran 2021, 11:38:57
Alıntı
(https://pbs.twimg.com/media/E4oj_oAXwAcImrY?format=jpg&name=medium)
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank:
"Bugün teslimini gerçekleştirdiğimiz HGK-82’ler ASFAT–TÜBİTAK SAGE ortaklığında yürütülen toplamda 1000 adetlik kit projesi kapsamında üretimi tamamlanan ilk parti"
3'üncü HBFM'de üretiliyor.
Bu kitte ilk defa milli @SageTubitak KAŞİF GPS alıcısı kullanıldı.
Son partide de milli karıştırmaya dayanıklı anten (CRPA) kullanılacak.
"İnşallah 2022 Ağustos ayına kadar tamamı teslim edilmiş olacak"
https://mobile.twitter.com/SSDergilik
Başlık: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: カメせ - 08 Şubat 2022, 00:46:34
Alıntı
(https://pbs.twimg.com/media/FKxiu5HXoAAJo0A?format=jpg&name=medium)https://mobile.twitter.com/aniIsahin
Başlık: HGK [Hassas Güdüm Kiti]
Gönderen: カメせ - 16 Ağustos 2022, 14:21:29
Alıntı
ASFAT ana yükleniciliğinde üretilen 1.000 adet HGK-82 mühimmatı teslimatı başarıyla tamamlandı.

(https://pbs.twimg.com/media/FaRahy9XEAMzYye?format=jpg&name=medium)
(https://pbs.twimg.com/media/FaRaibBWYAMDX55?format=jpg&name=medium)
https://mobile.twitter.com/gdhdefence/status/1559470952571969537
Başlık: Yerlilik oranı en yüksek güdüm kiti teslimata hazır.
Gönderen: カメせ - 10 Eylül 2022, 01:53:53
Alıntı
Yerlilik oranı en yüksek güdüm kiti teslimata hazır.

(https://pbs.twimg.com/media/EeanxoCWkAEIh7D?format=jpg&name=medium)
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen milli alt bileşenlerden ATLAS Ataletsel Ölçüm Birimi ve KAŞİF Küresel Konumlama Sistemi Alıcısı entegreli HGK-82 Güdüm Kitleri teslimata hazır.
youtu.be/rR7Tx487oBM (http://youtu.be/rR7Tx487oBM)(https://pbs.twimg.com/media/FcR_F3eWIAAuTo2?format=jpg&name=medium)
@SageTubitak @gurcano
https://mobile.twitter.com/M5Dergi/status/1568232874087702528?cxt=HHwWgICzka_fvcMrAAAA (https://mobile.twitter.com/M5Dergi/status/1568232874087702528?cxt=HHwWgICzka_fvcMrAAAA)
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: tumucin - 25 Mayıs 2023, 12:41:01
Vuruş Kabiliyetinde Yüksek SAGE Hassasiyeti, HGK-84



Error 404 (Not Found)!!1 (http://www.youtube.com/watch?v=IXIuPkliHho#)
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: Denizci16 - 25 Mayıs 2023, 14:31:39
Arkadaşlar merakımdan sorucam
Bu GPS ABD
Glonaas Rus
Beiodou çin
Uydu sistemleri ile uydu navigasyonu mühimmatlara sağlayabiliyor...
Bizde şu an iç küresel konumlandırma uydusu yok..

Peki bizim kullandığımız gps'in anahtarı ABD'de onu keser ise ...

Bu bizim GPS güdümlü mühimmatlarımızın vuruş yüzdesi ne olur ...ıns ile hassaiyet ne kadar test edilmiş mi bilgisi olan ve anlatabilcek yetkin biri var mı?

Ins modda broşür bilgisi 10 m

2000 lb için sorun olmaz
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: Merzifonlu - 25 Mayıs 2023, 15:10:56
Arkadaşlar merakımdan sorucam
Bu GPS ABD
Glonaas Rus
Beiodou çin
Uydu sistemleri ile uydu navigasyonu mühimmatlara sağlayabiliyor...
Bizde şu an iç küresel konumlandırma uydusu yok..

Peki bizim kullandığımız gps'in anahtarı ABD'de onu keser ise ...

Bu bizim GPS güdümlü mühimmatlarımızın vuruş yüzdesi ne olur ...ıns ile hassaiyet ne kadar test edilmiş mi bilgisi olan ve anlatabilcek yetkin biri var mı?

Ins modda broşür bilgisi 10 m

2000 lb için sorun olmaz

Uydu yok, ama karasal konumlandırma sistemi var. Kapsama alanıysa, bizim için şimdilik yeterlidir. Hassasiyeti ise GPS ile yarışır.

https://www.tualcom.com/blog/trnav-turkiyenin-milli-konumlama-ve-zamanlama-sistemi-63 (https://www.tualcom.com/blog/trnav-turkiyenin-milli-konumlama-ve-zamanlama-sistemi-63)

https://www.trthaber.com/haber/gundem/turkiyenin-kritik-gucu-milli-konumlama-sisteminde-sona-gelindi-719197.html (https://www.trthaber.com/haber/gundem/turkiyenin-kritik-gucu-milli-konumlama-sisteminde-sona-gelindi-719197.html)
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: putty - 25 Mayıs 2023, 15:31:05
Bu sistem cephe derinliğinde cephe hattında karasal pozisyonlama yapacak belki keşif belki silah sistemlerine konum bilgisi verecek cephe ile birlikte ilerleyecek 50 belki 100 km ye kadar cephe derinliğinde pozisyon bilgisi sağlayacak. Bu mobil karasal pozisyonlama sistemi ile paralel 5g haberleşme sistemi de taktik alanda haberleşmeyi sağlayacak. Düşman öyle bir hızda etkinlikte cephe hattında bu içiçe geçmiş sistemler bütünü altında bozgun halde kahrolacak ki bir yerde direnip düşmanı görecek fırsat bile yakalayamayacaklar. 
Karabağ da Libya da son kurşunu attık herkes gördü önlem almaya başladı diyoruz ama her savaş kendi sürprizleri ile gelir başına geldikten sonra geç kalmış olursun. Bu hazırlıklar Yunanistan ın bir ucundan girip öbür ucundan çıkar yabancı destekte onları kurtaramaz belki yabancı ordu durdurabilir bizi.

Hiç hamasi konuşmuyorum zamanında insanları çok kızdırdım Yunanistan Fransa dan azıcık destek alır seyir füzesi zaten kullanıyor anlamayız Fransa depolarını bir paylaşır tüm hava gücümüzü yerde imha eder filan diyordum ama şimdi gerçekten inandığım şey şeytanca bir hazırlıkla ordu düzdüğümüz şeklindedir. Bu hazırlığa 20 yy ın klasik bir ordusu bir gün bile direnemez rezil kepaze olur kahrolur karşımızda. Piyademiz 3. viteste mekanize birlik ne hızda ilerleniyor ise o hızda düşmanı işgal eder.

Bunu okuyun inşallah
https://www.siyahgribeyaz.com/2020/09/silahlarn-interneti-jadc2-ve-abms.html (https://www.siyahgribeyaz.com/2020/09/silahlarn-interneti-jadc2-ve-abms.html)
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: Denizci16 - 25 Mayıs 2023, 20:16:06
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim sn.merzifonlu

Umarım temenniz gerçek olur sn.re çünkü ben Ordu'da hala amerikan alman eskileri görüyorum...

Ve birçok hava attığımız savunma sanayi ürününü yetersiz sayıda envantere aldığımızı yada envantere alamadığımızı fuardan fuara dolaştırdığımızı..

Saygılarımla
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: putty - 25 Mayıs 2023, 21:00:25
şimdi değil ilerde
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: Yasar - 25 Mayıs 2023, 21:31:13
Umarım temenniz gerçek olur sn.re çünkü ben Ordu'da hala amerikan alman eskileri görüyorum...

Ve birçok hava attığımız savunma sanayi ürününü yetersiz sayıda envantere aldığımızı yada envantere alamadığımızı fuardan fuara dolaştırdığımızı..

Saygılarımla
Çok önemli bir noktaya parmak bastınız Sn Denizci16.
SOM füzesine bakarsak:
2006 yılında projeye başlanmış.
2011 yılında SOM A fuarda gösterilmiş ve sonrasında envantere girmeye başlamış.
INS, GPS, ve YRNS'ye ilaveten IIR (Kızılötesi Görüntülemeli Arayıcı Başlık) güdümlü ve tekil harp başlıklı SOM-B1 füzesi için ilk atış testi Şubat 2012'de başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş. Bilahere envantere alınmaya başlanmış.
Ardışık patlayıcılı SOM B2 ise 2022’den sonra envantere girecekti. Ama henüz medyaya sızan bir haber yok.
Bu füzelerin hepsi durağan hedefleri vuran mühimmatlardır.
Hareketli hedefleri vuracak olan SOM C1 ve C2 hala geliştirilme safhasında. Envantere girişi kimbilir ne zaman gerçekleşir.
Hareketli hedefleri vurabilen SOM-J füzesi de Kasım 2022 itibariyle atış testlerine tabi tutuluyordu. Hala envantere girebilmiş değil.

Bu sadece SOM füzesi hikayesi. Benzer hikayeleri Umtas ve Omtas için de yazabiliriz. (Omtas daha yeni seri üretme girdi)
Kuzgun, füzeleri ne oldu?
KGK ve HGK mühimmatları daha yeni envantere girdiler.
KTJ3200/3500 motoru hala yüksek adette üretime girmiş değil. Hala füze üzerinde test atışı bekleniyor. Ekim 2022’de test atışına yakında yapılmak üzere hazırlanıyor deniyordu. Halbuki 2019’da seri üretim başlıyor haberi verilmişti.

Geliştirdik. Yaptık diyoruz ama asker ve birliklerin bu silahları kullanıma almaları yıllar sürüyor.
Tabii; bir SOM füzesi 1.5 milyon dolar ise, bir Atmaca füzesi milyon dolar mertebesinde ise başarısız deneme maliyetlerine katlanmakta zordur.
Onun için bu kadar kıymetli ve stratejik mühimmatlar yerine, öncelikli olarak daha ucuz alternatiflerini kullanıma vermek çok daha önemli.

Ekonomik durumumuz biraz düzelirse bu silahların ve geliştirilen yeni mühimmatların envantere giriş süreleri de kısalacaktır.

Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: ocelot - 25 Mayıs 2023, 22:09:58
HGK 2013ten beri KGK 2017den beri envanterde. Yıllık üretim adetleri de basına sızdığı kadarıyla binlerce adette. LGK ha keza öyle. Basına da yansımıştı 2018 yılında toplam 2 485 adet güdüm kiti üretilmiş. Bu sayılar şu anda daha fazladır diye düşünüyorum zira bu kitleri aselsan, roketsan, asfat, kale savunma ve butik olarak da tübitak sage üretmeye devam ediyor.

Bunların yanı sıra daha gelişmiş güdüm kitleri olan Teber (ör: https://www.savunmatr.com/hava-kuvvetlerine-toplamda-700-adet-teber-gudum-kiti-teslim-edildi (https://www.savunmatr.com/hava-kuvvetlerine-toplamda-700-adet-teber-gudum-kiti-teslim-edildi)) 2018 sonundan itibaren, Laçin, Tolun 2020 2021 de envantere girdiler. 

Afrin gibi bir sınır ötesi harekatta bile 3 000 güdüm kiti harcıyoruz. Artık herşeye bunlardan atıyoruz.

2022'ye kadar teslim edilen SOM sayısı geçen sene bizzat Sanayi bakanının açıkladığı 250 + gibi bir sayıya ulaştı. Geçen sene sonunda yerli motorlar teslim edilmeye başlandığı için sayılar birkaç yıl içinde 4 haneye yaklaşacaktır.

Envanter sayıları verilmiyor diye savunma sanayini takip edenler sürekli üretilmiyor diye şikayet ediyor ama öyle bir durum yok. Envanter ve yıllık ayrıntılı üretim sayıları verilmiyorken nereden biliyorlar sayıların yetersiz olduğunu ya da üretim olmadığını o da ilginç. Basın dikkatli takip edilirse yıllık üretimler hakkında tam olmasa da bir fikir edinilebilir ve bu yanlış intiba silinir.



Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: Yasar - 26 Mayıs 2023, 19:15:02
Evet Sn Ocelot, bir çok HGK ve KGK versiyonu envanterde. Ama asıl ses getirecek olanların birçoğu, örneğin KGK84 daha seri üretime bu sene girecek. HGK82 ise 2022 sonu itibariyle envantere girmeye başlamış.

https://www.defenceturk.net/yerlilik-orani-en-yuksek-gudum-kiti-hgk-82-envanterde (https://www.defenceturk.net/yerlilik-orani-en-yuksek-gudum-kiti-hgk-82-envanterde)

https://www.defenceturk.net/kgk-84-gudum-kitinin-seri-uretimi-basliyor (https://www.defenceturk.net/kgk-84-gudum-kitinin-seri-uretimi-basliyor)

LGK84 ve HGK84 ler ise 2019 ve 2020’den sonra envantere girmeye başlamış.
SOM’ların içerisinde B2, C1 ve C2 en can alıcı olanları. B2 daha yeni girecek. Ama C serisinden henüz haber yok. SOM-J deseniz hala atış testlerinden geçiyor. Halbuki Akıncı ve f16’lar bu mühimmatı kullanabilir.

Aciliyet sırasına göre mutlaka envantere alınıyorlar. Ama bir mühimmatın test edilmesinden sonra envantere girişi bazı durumlarda yıllar sürebiliyor.

KTJ-3200’de ise seri üretim şartlarında ilk birkaç motor üretilip geçen yıl teslim edildi. Ama hala ne Atmaca ne de SOM füzelerinde genel kullanıma sürümü başlamadı bu motorların.
KTJ1750 motorunda mükemmel iş çıkarıp hazır etti KALE bu motoru. ÇAKIR’da başarıyla test edildi. İnşallah seri üretiminde sıkıntı yaşamayız. Bu füze hem helikopterlerden hem de korvet ve SİDA’lardan atılacak mükemmel bir silah.

O kadar çok proje üzerinde çalışılıyor ki, hepsinin testleri sonucunda seri üretime alınmaları maliyet açısından çok külfetli. Belli bir mantıkla sırayla envantere giriyorlar.

3000 adet güdüm kiti harcadığımızdan bahsetmişsiniz Afrin harekatında. Tanesi yaklaşık 25000dolar bu kitlerin. 75 milyon dolar eder bu. Göreceli olarak ucuz sayılır.
SOM füzelerinden 500 kadar sipariş var diye biliyorum. Atmaca’ dan da eldeki gemilere ve yedek olarak bir o kadar üretilse 1+ milyar dolarlık mühimmatı bir kenara koyduk demektir sadece bu iki kalemde.
Başlık: Ynt: HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi
Gönderen: Gökbörü - 26 Mayıs 2023, 19:22:51
Öyle görünüyor  ki çağdaş savaşlarda hedefini iyi belirleyip taş çatlasa 6 ayda masadan istediğini alman lazım yoksa işler sarpa sarıyor..

Daha fazlasını masraf olarak anca dolar euro basan ya da doğal kaynak üzerinde yatanlar kalsilayabilir
Başlık: HGK 82 [Hassas Güdüm Kiti]
Gönderen: カメせ - 14 Haziran 2023, 22:24:45
Alıntı
youtube.com/watch?v=wChvUoV7eOM&feature=share7 (http://youtube.com/watch?v=wChvUoV7eOM&feature=share7)