DefenceTURK.com

TÜRK SAVUNMA SANAYİ => Yerli Hava Sistemleri ile İlgili Gelişmeler => Konuyu başlatan: SKYWOLF - 03 Mart 2010, 00:09:01

Başlık: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: SKYWOLF - 03 Mart 2010, 00:09:01
Yerli uçak üretimi başlıyor

İki aşamalı ürütim planı hazırlandı. Bir firmaya görev verilecek 50-70 koltuklu uçak üretilecek
02 Mart 2010 Salı, 09:56
Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye’nin uçak üretim hedefi kapsamında iki aşamalı stratejisini netleştirdi. Buna göre ilk yerli uçak üretimi yabancı lisans alınıp üç yıl içerisinde 50-70 koltuklu bölgesel uçaklarla başlayacak.

Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye’nin uçak üretim stratejisini belirledi. Birinci aşamada, 3 yıl içinde yabancı bir üreticinin lisansıyla küçük gövdeli 50–70 koltuklu uçaklar yapılacak. İkinci aşamada 1 milyar dolar Araştırma-Geliştirme (AR-GE) harcamasıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında tasarımı ve motoruyla özgün Türk uçağı gökyüzünde süzülecek. Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye’nin uçak üretme hedefi  doğrultusunda yapılan çalışmaları hızlandırdı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, asker-sivil tüm tarafların katılımıyla geniş kapsamlı bir toplantı yapılacağını vurgulayarak, bu alanda Türkiye’nin sahip olduğu insan kaynağı, deneyim, birikim ve diğer teknik altyapının bir araya getirileceğini söyledi.

TÜRK TİPİ UÇAK 100. YILA

Yıldırım, “Bu askeridir, bu özeldir bu sivildir, bu kamudur ayrımı yapmaksızın, yapılan her şey bizim değerimiz, bizim kaynağımızdır. Onları kullanıp bu işi yapmak istiyoruz” dedi. İkinci aşamada özgün tasarım ve motoruyla ‘Türk malı’ uçak gündeme gelecek. Bu amaçla 9 yıla yayılan AR-GE çalışmaları yapılacak. AR-GE için 1 milyar dolar harcanacak. Geliştirilen özgün proje, uluslararası kurumlara sunulacak. Akreditasyon işlemleri ve tip onayları tamamlanacak. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında, tasarımı ve motoruyla özgün ‘Türk
malı’ uçak gökyüzünde süzülecek.

İKİ AŞAMALI PLAN

ÖNCE LİSANSLA ÜRETİM:

Kısa vadede, yabancı bir üreticiden lisans alınacak. Bu lisansla bölgesel, küçük gövdeli 50–70 koltuklu uçaklar yapılacak. Bunun için öngörülen süre 2 ya da en fazla 3 yıl.

TÜRK TİPİ UÇAK:

İkinci aşamada, Türkiye’nin özgün uçak modeli için kollar sıvanacak. 9 yıllık bir dönemde 1 milyar dolar Ar- Ge harcaması yapılacak. Hedef, T.C’nin 100’üncü yılına yetiştirmek.

SÜREKLİ PARA VERMEKLE OLMAZ

Yıldırım’ın verdiği bilgiye göre Türkiye’nin uçak üretim stratejisi iki aşamadan oluşuyor. Birinci aşamada, yabancı bir üreticiden lisans alınacak. Bu lisansla bölgesel, küçük gövdeli 50–70 koltuklu uçaklar yapılacak. Bunun için öngörülen süre 2-3 yıl. Ulaştırma Bakanlığı, lisans için değişik şirketlerle temasa geçti.

Bakan Yıldırım, lisansla ilgili çalışmalar konusunda, “Bu çalışmalar sürdüğü için bir şey söylemiyorum” diyerek ayrıntılı bilgi vermedi. Lisans alıp, uçak üretmekle işin bitmediğine dikkat çeken Binali Yıldırım, “Ondan önce yerli imkânları, bu işe
katılacakları, bu işin imalatından sonra kullanım yerlerini, pazarlama imkânlarını bulmanız ve araştırmanız gerekiyor. Bunları ayarlayacaksınız ki hadi çıktık tıkandık, yapamadık ya da alıcı bulamadık. Bunlar sürekli para vermekle de olmaz” dedi.

OLCAY AYDİLEK-GAZETE HABERTÜRK
Başlık: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: WOLF - 05 Mart 2010, 19:11:06
Hnagi uçağı üretecekler acaba?
Başlık: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: amonyak - 23 Nisan 2010, 00:07:13
HD 80 diye bir proje vardi acaba onu mu canlandiracaklar (hava dolmusu)
Başlık: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: SKYWOLF - 31 Ekim 2010, 14:08:52
'Made in Turkey uçak üretelim'

Başbakan Erdoğan: "Nasıl kendi helikopterimizi yapıyorsak 'made in Turkey' uçak, otomobil yapalım."
31 Ekim 2010 Pazar, 10:11:45
İlgili Haberler
İstanbul'a üçüncü havaalanı mı geliyor?

Tüm ilgili haberler

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, uluslararası bir markaya dönüşen Türk Hava Yolları’nın (THY) ülkenin gururu haline geldiğini belirterek, “Bu istikrarlı büyüme sayesinde, bugün uçağa binemeyen, bugün bu imkâna hâlâ sahip olamayan kesimler de inanıyorum ki uçakla, uçak yolculuğuyla tanışacak” dedi. Başbakan Erdoğan, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda düzenlenen THY’nin filosuna katılan 4 yolcu, 1 kargo uçağını hizmete alma, havacılık, bakım, onarım ve modifikasyon merkezi HABOM’un temel atma ve Türk Motor Merkezi’nin açılış törenlerine katıldı.

'SEYREDERDİM’

Erdoğan, 8 yıl önce Türkiye’de uçağa binmenin bir hayal olduğunu kaydederek, şöyle konuştu: “Burada bulunanların birçoğu, ben de dahil, çocukluğumuzda, gençliğimizde uçağı sadece havada, köylerimizin, yoksul mahallelerimizin üzerinden gürültüyle geçerken seyrederdik. Toprağa sırtüstü uzanıp gökyüzünü seyrederken, arkasında beyaz bir iz bırakarak uçak geçtiğinde, içindekilerin ne kadar şanslı olduğunu, ne kadar zengin olduğunu düşünürdük. Kendimizi onların yerine koyardık ve onlar gibi uzaklara gitmeyi, seyahat etmeyi hayal ederdik.”

‘MADE IN TURKEY UÇAK YAPALIM’

Türkiye’nin kendi uçaklarını üretmesi gerektiğine de dikkat çeken Erdoğan, “En kısa zamanda nasıl kendi helikopterimizi yapacaksak, uçağımızı da yapalım. En kısa zamanda yüzde 100, made in Turkey diyeceğimiz otomobilleri yapalım. Türkiye bunlarda çok ciddi bir altyapıya sahip” dedi.

‘7 YILDA YÜZDE 372 ARTTI’

“Uçağa binmek, bir imtiyaz olmaktan çıkacak” idealiyle hareket ettiklerini belirten Başbakan, 2002 sonunda 8.7 milyon olan iç hat yolcusunun, 2009 sonunda yüzde 372 artışla 41 milyon kişiye ulaştığını kaydetti. Türkiye’de birçok ile havalimanı kazandırdıklarını söyleyen Erdoğan şöyle konuştu: “Herhalde bunlar 5- 10 yıl önce söylenmiş olsaydı ‘Olur be’ der miydiniz veya der miydik? Ama şimdi var, şimdi Ağrı’ya, Kars’a uçakla ulaşıyorsunuz.”

Havacılığı tekelci mantık olmasın diye özel sektöre de açtıklarını ifade eden Erdoğan, “İnşallah yakında İstanbul’da üçüncü havalimanını görürseniz şaşmayın. İki havalimanı ihtiyaca cevap vermiyor. Sabiha Gökçen bile sıkışmaya başladı. Artık slotta sıkıntılar var. Öbür tarafta sıkıntılar var ve şikâyetler gelmeye başladı, rötarlar bundan kaynaklanıyor. İstiyoruz ki rötar olmasın. Vatandaşım ‘Şu saatte kalkıyorum’, dediği zaman o uçak kalkmış olsun istiyoruz” diye konuştu.

Serkan Akkoç- AHT

http://ekonomi.haberturk.com/airport/haber/566699-made-in-turkey-ucak-uretelim
Başlık: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: boxer - 31 Ekim 2010, 15:21:50
Evet artık havayolunun sade vatandaşlarımızın da kullanabileceği düzeye getirilmesi çok iyi ama havaalanlarının sayısı artırılmalı ve hızlı demiryolu projeleride hızlı bir şekilde tamamlanmalı , yollar, metrolar... tüm bunlar 10 sene önce yapılıp bitirilmeliydi malesef bir çivi bile çakılmamış bugüne kadar sadece bu hükümet böyle yatırımlara ağırlık verdi kutluyorum kendilerini.
Başlık: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: SKYWOLF - 31 Ekim 2010, 15:46:44
Eee o kadar devlet kurumu satıldı. Gelen parayla tabiki yollar, metrolar vs yapacaklar. Yalnız ben 8 sene önce de uçaklara bakıyordum, şimdi de bakıyorum. Kısacası benim için birşey değişmedi. Milyonlarca insan gibi. ::)
Başlık: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: Falcon - 31 Ekim 2010, 20:50:07
Eee o kadar devlet kurumu satıldı. Gelen parayla tabiki yollar, metrolar vs yapacaklar. Yalnız ben 8 sene önce de uçaklara bakıyordum, şimdi de bakıyorum. Kısacası benim için birşey değişmedi. Milyonlarca insan gibi. ::)

Öyle geliyor işin içinde degiliz de ondan uçaklarda degişimler oldu THY çok büyüdü normal diger şirketlere bakmıcaksınız bazı firmalar eski uçakları var
ama THY 14 tane 17 saatlik uçuş yapabilen uçaklar alabildi direk LosAngeles'a gidebiliyorsun.Çok büyük kapasiteli uçaklar aldı uçakların modernizasyonları ve bütün hizmetlerin artırdı.Eskiden dedigim şurda 2 3 sene önce hızlı tren diye bir kelime bilinmiyordu Türkiye'de eger haydarpaşa -gebze hattındaki banliyö trenlerinin hali içler acısı yeni 10 tane tren geldi raylar ve marmarayda tamamlanınca 140 km hıza ulaşıcak normal hızlı trenler Ankara -Eskişehirdeki hızlı tren 300 km hızla gidiyor yani biz her nekadar degişme yok diye desekte aslında gelip geçtigimiz yerler çok degişiyor.Kısacası Türkiye büyüyor.Emberiar Brezilya firmasıyla anlaşma yapıldı hatta sivil yolcu uçagının yapımı üzerine ortaklık ve destek yapılcaktı.Yani biz birazda kendimizi kaptırdıgımız zaman içerisinde fark etmeden gelip gidiyoruz.Sadece devlet kurumlarının satılması degil borsa sonuçta çok büyük büyümeler yaptı artı Türkiyenin Milli hasılasıda büyük bir büyüme yaptı.Enson 2 ay içerisinde kasamıza 14 milyar dolar para girişi olmuştu .Ayrıca THY 2014 yılında 200 tane uçagı olacaktır .Ayrıca Air Tanzanyanın bütün haklarını satın aldılar bu nedenle artık Afrikaya gidecek olan AB ülkelerine gidip orda beklemiyecekler .
Türk Hava Yolları'nın (THY) ortak olduğu THY Teknik'in İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki 400 milyon dolara mal olan Havacılık Bakım ve Onarım Merkezi (HABOM) temeli atılırken, THY Teknik A.Ş ve Amerikan menşeli motor üreticisi Pratt&Whitney'in ortaklığıyla kurulan Türk Motor Merkezi dün açıldı. Ayrıca THY filosuna kattığı 4 yolcu ve 1 kargo uçağı teslim alındı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Yakında İstanbul'umuzda üçüncü bir havaalanını da görürseniz buna da şaşmayın" diyerek, 3'ncü havaalanının zamanı hakkında ipucu verirken, THY'nin de Türkiye'nin gururu olduğunu ifade etti.

Uçak sayısı 149'a ulaştı

Hürriyet gazetesinden Mustafa Küçük'ün haberine göre Erdoğan, THY filosuna kazandırılan 4 yolcu ve 1 kargo uçağının emniyet, huzur ve konfor içinde özellikle sevenleri birbiriyle buluşturmasını, ayrılıkları vuslata çevirmesini, uzakları yakın etmesini temenni etti. Teslim alınan 5 uçakla THY filosundaki uçak sayısının 149'a yükseldiğini bildiren Erdoğan, şunları söyledi: "Göreve geldiğimiz bu sayı 59'du. 2 adet A330, 2 adet B777 ve bir adet A330 kargo uçağı ile THY'nin sektördeki iddiası daha da büyüdü. Şu anda Avrupa'nın en genç filosuna sahibiz. 2011'de teslim alacağımız 29, 2012'de teslim alacağımız 18, 2013'te teslim alacağımız 4 ve 2014'te teslim alacağımız 3 uçakla filomuz 200 uçağı aşmış olacak."

İki havaalanı ihtiyaca cevap vermiyor

Erdoğan, THY ile birlikte rekabet eden 6 firmanın sektöre zenginlik kazandırdığını vurgulayarak, şöyle konuştu: "Tekelci bir mantık olmasın dedik. Bununla da kalmadık, dedik ki, havaalanlarımızda da yap-işlet-devret anlayışını getirelim ve bunda da modern bir rekabet anlayışını oluşturalım. Şu anda Sabiha Gökçen'de bunu görüyoruz, aynı şekilde Atatürk Havalimanı'nda, Antalya'da, Bodrum'da bunu görüyoruz, görmeye de devam edeceğiz. İnşallah yakında İstanbul'umuzda üçüncü bir havaalanını da görürseniz buna da şaşmayın. Çünkü şu anda iki tane havalimanı, ihtiyaca cevap vermiyor. Şu anda Sabiha Gökçen'de bile sıkışmaya başladık. Rötarlar bundan kaynaklanıyor. İstiyoruz ki rötarlar olmasın. Vatandaşım 'ben şu saatte kalkıyorum' dediği zaman, uçak o saatte kalkmış olsun."

THY uluslararası bir marka

Türkiye'nin yolcu taşıma sayısında dünyada 22, Avrupa'da 4'ncü sırada yer aldığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti: "Uçulan destinasyon sıralamasında dünyada 8, hizmet kalitesinde Güney Avrupa'da birinci, kateringte dünyada birinci sıradayız. Kaliteden, güvenlikten asla taviz vermeden, dünyanın en karlı 6. şirketi olma başarısını da göstermiş durumdayız. Açıkçası, uluslararası bir markaya dönüşen THY, bu ülkenin gururu haline geldi. Bu istikrarlı büyüme sayesinde, bugün uçağa binemeyen, bugün bu imkana hâlâ sahip olamayan kesimler de inanıyorum ki uçakla tanışacak ve 'uçağa binmeyen kalmasın' idealimiz tam anlamıyla yakalanmış olacaktır."

Bakımda 1 milyar dolara koşuyor

Yeni tesislerle birlikte THY'nin bakım cirosunun 1 milyar dolara ulaşacağını söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, "Şimdilik motorların bakımını yapıyoruz. İleride de bu motorları biz yapmak zorundayız. O zaman Türk, Türklüğü ile övünecek" dedi.

"Bavuldaki uçak etiketi imkansız bir imtiyazdı"

Türkiye'de uçağa binmenin 8 yıl öncesine kadar bir hayalin ötesine geçemediğini ifade eden Başbakan Tayyip Erdoğan, şunları anlattı: "Gençliğimizde uçağı sadece havada, köylerimizin, yoksul mahallelerimizin üzerinden gürültüyle geçerken seyrederdik. Hele hele 1960'lı yıllarda Almanya'dan ya da Avrupa'nın değişik ülkelerinden gelen yakınlarımızın bavullarındaki uçak etiketlerini gördüğümüz zaman, ulaşılması imkansız bir imtiyaz vesikası telakki ederdik."

Yolcu sayısı yüzde 153 arttı

İç hat ve dış hat yolcu sayıları ve bu alandaki gelişim hakkında bilgi veren Başbakan Tayyip Erdoğan, "2002 sonunda, iç hat yolcu sayısı 8.7 milyon kişiydi. 2009 sonunda iç hat yolcu sayısı, yüzde 372 artışla 41 milyon kişiye ulaştı. Dış hat yolcu 8 yıl önce 25 milyondu, şu anda geldiğimiz rakam 44 milyona çıktı ve orada da artış oranı yüzde 77. Toplamda iç ve dış hat yolcu sayısındaki artış yüzde 153 oldu ve 85 milyon rakamına ulaştı" diye konuştu.

"Dört bir yana uçakla ulaşabilelim"

Birçok ile havaalanı kazandırdıklarını anlatan Başbakan Tayyip Erdoğan, "Ülkemizin istiyoruz ki, dört bir yanına uçaklarla ulaşabilelim. Iğdır, Hakkari, Şırnak havaalanına kavuşacak. Şimdi bakıyorsunuz Ağrı'ya, Kars'a uçakla ulaşıyorsunuz ve her geçen gün askeri havaalanlarını da sivil havaalanına dönüştürmek suretiyle orada da değişim, dönüşümü gerçekleştiriyoruz" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, hizmete alınan "Beylerbeyi" ve "Konak" adlı uçaklarda, incelemelerde bulundu. Bilgi alan Başbakan Erdoğan, uçağın ekonomi sınıf bölümündeki yolcu koltuğu aralıklarının dar olduğunu dile getirdi.


 Bu örnekleri verirken aklıma birşey geldi onu yazayım dedim biraz gülelim.Bir uçak firması uçakta ayakta dikiliyorlardı ve hatta otobüsteki tutacaklar gibi yer yapılmış üstten tutuyorlardı.Hatta bir adam o direklerin üstüne çıkmıştı
Başlık: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: boxer - 31 Ekim 2010, 23:55:47
Eee o kadar devlet kurumu satıldı. Gelen parayla tabiki yollar, metrolar vs yapacaklar. Yalnız ben 8 sene önce de uçaklara bakıyordum, şimdi de bakıyorum. Kısacası benim için birşey değişmedi. Milyonlarca insan gibi. ::)
Uçak konusunda aynı şeyleri yaşıyoruz yalnız değilsin :)  ancak özelleştirme geliri bu işler için kısmi etken kalır asıl olan büyüyen ekonomiye paralel olarak artan bütçe gelirleridir.Size en basit örneği vereyim 2002 yılında bu ülkenin vergi geliri 60 milyar TL di şu anda 200 milyar TL civarında ve kamu maliyesi net borç stoğu olarak sınıf atlamış durumda kamu net dış borç stoğunun GSYH ye oranı %30 gibi bir orandaydı şu anda %2-3 civarında ve %60-70 lerle borçlanılmıyor %10 altına düşmüş durumda faizler ana etken bu temel göstergelerdir.
Başlık: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: SKYWOLF - 01 Kasım 2010, 00:17:11
Eee o kadar devlet kurumu satıldı. Gelen parayla tabiki yollar, metrolar vs yapacaklar. Yalnız ben 8 sene önce de uçaklara bakıyordum, şimdi de bakıyorum. Kısacası benim için birşey değişmedi. Milyonlarca insan gibi. ::)

Uçak konusunda aynı şeyleri yaşıyoruz yalnız değilsin :)  ancak özelleştirme geliri bu işler için kısmi etken kalır asıl olan büyüyen ekonomiye paralel olarak artan bütçe gelirleridir.Size en basit örneği vereyim 2002 yılında bu ülkenin vergi geliri 60 milyar TL di şu anda 200 milyar TL civarında ve kamu maliyesi net borç stoğu olarak sınıf atlamış durumda kamu net dış borç stoğunun GSYH ye oranı %30 gibi bir orandaydı şu anda %2-3 civarında ve %60-70 lerle borçlanılmıyor %10 altına düşmüş durumda faizler ana etken bu temel göstergelerdir.


Ekonomiden pek anlamam ama siyasetçilerin veya ekonomistlerin söylediği hiçbirşeye zerre kadar inanmıyorum. Genel olarak gözlemlediğim seneler ilerledikçe işsizlik daha da artıyor, çalışanlar daha da köleleştiriliyor vs vs. Gerçek olan bu malesef. Öyle abartıldığı gibi güllük gülistanlık bir durum yok ülkede. Elinde sihirli bir değnekle biri çıkıp gelmedikçe olacağını da sanmıyorum.

Başbakan da tüm yerli siyasetçiler gibi göz boyamaya bayılıyor. Sanki 8 sene önce bu millet taş devrinde yaşıyordu da birden birkaç çağ atladık. Oysa özellikle Özal döneminden beri epey yatırım yapılıyor bu ülkede. Örneğin yapılması planlanan 3. köprüden önce zaten iki boğaz köprüsü vardı. Sabiha Gökçen havalimanı da yeni sayılır. Sadece 99 depremi ve ekonomik krizler nedeniyle yatırımlarda ve harcamalarda indirime gidilmek zorunda kalınmıştı. Yoksa bu millet birilerinin sandığı gibi 8 yıl önce dinozor kovalamıyordu. :D

Yerli uçak konusunda bir zamanlar Hava Dolmuşu-19 adında bir çalışma vardı. Her ile havaalanı çalışması kapsamında kısa mesafelerde kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştı ama hayata geçirilemedi nedense! Türk Hava Yolları zaten dünyanın en büyük hava ulaşım şirketleri arasındaydı. Sürekli olarak uçak alması ve daha da büyümesi kadar normal bir durum yok. Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkenin gelişmekte olan havacılık sektörü, yine gelişmekte olan havacılık sanayi tarafında artık daha da fazla desteklenebilir. Bir ara Embraer firması ile görüşülüyordu diye hatırlıyorum. Yerli uçak üretimi konusunda ki çalışmalarla ilgili daha önce birkaç başlık da açılmıştı...

http://www.defenceturk.com/index.php?topic=1711.0
http://www.defenceturk.com/index.php?topic=2023.0

İnşallah bu sefer daha önce yarım kalan çalışmaların akibetine benzer bir durum olmaz.
Başlık: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: boxer - 01 Kasım 2010, 00:55:23
Eee o kadar devlet kurumu satıldı. Gelen parayla tabiki yollar, metrolar vs yapacaklar. Yalnız ben 8 sene önce de uçaklara bakıyordum, şimdi de bakıyorum. Kısacası benim için birşey değişmedi. Milyonlarca insan gibi. ::)

Uçak konusunda aynı şeyleri yaşıyoruz yalnız değilsin :)  ancak özelleştirme geliri bu işler için kısmi etken kalır asıl olan büyüyen ekonomiye paralel olarak artan bütçe gelirleridir.Size en basit örneği vereyim 2002 yılında bu ülkenin vergi geliri 60 milyar TL di şu anda 200 milyar TL civarında ve kamu maliyesi net borç stoğu olarak sınıf atlamış durumda kamu net dış borç stoğunun GSYH ye oranı %30 gibi bir orandaydı şu anda %2-3 civarında ve %60-70 lerle borçlanılmıyor %10 altına düşmüş durumda faizler ana etken bu temel göstergelerdir.


Ekonomiden pek anlamam ama siyasetçilerin veya ekonomistlerin söylediği hiçbirşeye zerre kadar inanmıyorum. Genel olarak gözlemlediğim seneler ilerledikçe işsizlik daha da artıyor, çalışanlar daha da köleleştiriliyor vs vs. Gerçek olan bu malesef. Öyle abartıldığı gibi güllük gülistanlık bir durum yok ülkede. Elinde sihirli bir değnekle biri çıkıp gelmedikçe olacağını da sanmıyorum.

Başbakan da tüm yerli siyasetçiler gibi göz boyamaya bayılıyor. Sanki 8 sene önce bu millet taş devrinde yaşıyordu da birden birkaç çağ atladık. Oysa özellikle Özal döneminden beri epey yatırım yapılıyor bu ülkede. Örneğin yapılması planlanan 3. köprüden önce zaten iki boğaz köprüsü vardı. Sabiha Gökçen havalimanı da yeni sayılır. Sadece 99 depremi ve ekonomik krizler nedeniyle yatırımlarda ve harcamalarda indirime gidilmek zorunda kalınmıştı. Yoksa bu millet birilerinin sandığı gibi 8 yıl önce dinozor kovalamıyordu. :D

Yerli uçak konusunda bir zamanlar Hava Dolmuşu-19 adında bir çalışma vardı. Her ile havaalanı çalışması kapsamında kısa mesafelerde kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştı ama hayata geçirilemedi nedense! Türk Hava Yolları zaten dünyanın en büyük hava ulaşım şirketleri arasındaydı. Sürekli olarak uçak alması ve daha da büyümesi kadar normal bir durum yok. Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkenin gelişmekte olan havacılık sektörü, yine gelişmekte olan havacılık sanayi tarafında artık daha da fazla desteklenebilir. Bir ara Embraer firması ile görüşülüyordu diye hatırlıyorum. Yerli uçak üretimi konusunda ki çalışmalarla ilgili daha önce birkaç başlık da açılmıştı...

[url]http://www.defenceturk.com/index.php?topic=1711.0[/url]
[url]http://www.defenceturk.com/index.php?topic=2023.0[/url]

İnşallah bu sefer daha önce yarım kalan çalışmaların akibetine benzer bir durum olmaz.

Siyesetçiler kendilerine göre yontar tabiki ama bu ekonomik göstergeler kdv mekanizmasına benzer otokontrol sistemine yakın sistemlerde hazırlanır bu rakamlar ABD de de hesaplanır AB de de hesaplanır Türkiye kendisi de hesaplar çok ufak yüzdelerle farklılıklar olur aynı gövde ortaya çıkar.Senin yakındığın konuda ben de aynı görüşleri paylaşıyorum malesef büyüme üçgenin kafasında paylaşılıyor tabana inene kadar eriyip gidiyor ama bu uzun vadede kesinlikle tabana yayılacaktır.Ben milliyetçi bir vatandaşım , tabandayım  Kamu maliyesi benden daha önemli ve normale dönmüş durumda çok mutluyum :)
Başlık: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: Hawkerx - 01 Kasım 2010, 16:00:29
made in Turkey gemicik yapalım- Anlayan anladı.
Başlık: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: swors - 01 Kasım 2010, 19:27:38
nümüzde bu kadar gerçek  örnekler dururken(uçak,otombil,uzay mekiği,nükler deniz altı.....vb.)
bizim yapamamaız bizim insanımızın  bütün bunlarırı bizden 90 yıl önce yapanlardan en az bu sürelerin
iki katı kadar dar görüşlü oldugumuzu gösterir.
şimdi bile bütün bunlardan bahsetmek bir çokları için hayal,bizklendimize  güvenirsek vede bir birimizin başarısını
kıskanmayıp destek olursak bizimiçin en imkansızı bile en fazla 2yıl sonra yaparız
o zaman tam bagımsız oluruz.
Eger yapamıyorsak bunun nedeni kendi içimizdeki hainlerde aramalıyız bunlar kim mi? nerede mi aramalıyız?
 en basitinden gururumuz dediğimiz ordumuzdan birileri batmakkta olan israil firmasına sıfırı daha ucuz vede
daha iyi olmasına ramen 600 tankımızı modernize etsin diye ihale açıp,şiketi batmaktan kurtarıyor
halbuki ASELSAN milli gururumuz bu konuda oldukça iyi. uzun lafın kısası bunun  gibi örnekler çok
kimse bizim mühendislerimize karışması  tam destekversin biz amerikalılar,israilliler kadar hatta dahada zeki bir miletiz
     
Başlık: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: Falcon - 01 Kasım 2010, 23:26:38
Elbette kendi mühendislerimize ve bu işi profesyonelce yapabilecek  insanlara destek veririsek zaten elimizden kaçan birşey olmaz.
Ekonomiye gelince ben ekonomi konusunda ilk önce olarak siyasetçi yorumu olarak yazmadım az çok ekonomistleri takip ediyorum ve Türkiye gerçekten büyümeye başladı uluslarası şirketler ve bunların açıkladıkları rakamlar var yani büyüme kesin sonuçta 478 milyar dolardan alıyorsunuz
1.102 trilyon dolara çıkarıyoruz.Elbete boxer'ında yazdıgı gibi bu ülkede 60 milyar dolar vergi verirken 200 milyar dolara çıkmıştır bu büyümedir.İşsizlik ve diger konulara gelince Türkiye işsizlik aslında yok iş begenmeme var biraz keskin bir örnek vermek gerekirse şimdi 2 kişi var birisi ODTÜ mezunu digeride okadar pek önem görmeyen bir üniversiteyi bitiriyor.Bu herhangi bir meslek için düşünebiliriz.Şimdi siz bir işletme ve ya holding artık neyse
bir kuruluşun sahibisiniz kimi alırsınız?
Herkes sabah 8 akşam 5 mesai ister herkes çayının kahvesinin odasına masasına getirilmesi herkes birçok insana hitab ve hükümetmek ister.Ama olmuyor birileri bu sınavda eleniyor.Bir nevi global dünyanın ezdigi modern kölelik oluşuyor.Ülkede elbette güllük gülistanlık durum oldugunu ben ifade etmedim ama iyiye dogru bir gidiş var.Ayrıca inşallah dediginiz gibi diger projeler gibi sonu olmaz.En çokta yanarımda Devrim arabalırına yanarım.Bakın Almanyaya adamlar otomotiv sanayiyle dünyada önemli bir noktadalar ve bu sayede gelir saglıyorlar.Bizde o devrimi atlatabilseydik gerçekten çok güzel olabilirdi bizim ülkemizde.İnşallah iyi günlere gitmek ümidiyle....(Ah o medya varya medya ..........Bide içerimizdeki siz almayın canım biz size daha ucuza veririz diye kandırılmış insanlar güvensiz ve savaştan ayrıca darbeden çıkan bir halk.)
Başlık: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: boxer - 01 Kasım 2010, 23:45:59
Devrim arabası ve kapatılan uçak fabrikası yani bir Volkswagen ve Lockheed Martin gibi iki markamız olacaktı bu iki firmanın cirolarına bakın çok farklı olurduk çok...
Başlık: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: SKYWOLF - 02 Kasım 2010, 11:45:19

Eger yapamıyorsak bunun nedeni kendi içimizdeki hainlerde aramalıyız bunlar kim mi? nerede mi aramalıyız?
 en basitinden gururumuz dediğimiz ordumuzdan birileri batmakkta olan israil firmasına sıfırı daha ucuz vede
daha iyi olmasına ramen 600 tankımızı modernize etsin diye ihale açıp,şiketi batmaktan kurtarıyor
halbuki ASELSAN milli gururumuz bu konuda oldukça iyi. uzun lafın kısası bunun  gibi örnekler çok
kimse bizim mühendislerimize karışması  tam destekversin biz amerikalılar,israilliler kadar hatta dahada zeki bir miletiz  

Ne alaka? Aselsan neyin kısaltması? Askeri Elektronik Sanayi... Aselsanın görevi tank modernizasyonu mudur? Tabi ki değildir. Olsa zaten ALTAY tankını otokar değil, Aselsan tasarlardı. Tank modernizasyonu yapılmasına karar verildiği dönemlerde bunu istenilen seviyede yapabilecek bilgi ve teknolojiye sahip yerli bir firmamız var mıydı? Gazete haberlerindeki yönlendirme yazılarını yutarak değil, gerçekten bu işlerden anlayanlardan cevap bekliyorum. Bence yoktu. O dönemdeki ekonomik, stratejik, teknolojik vs şartlara bakacak olursak verilen karar hiç de birilerinin şişirdiği gibi abrüst bir karar değil.

Türkiye işsizlik aslında yok iş begenmeme var biraz keskin bir örnek vermek gerekirse şimdi 2 kişi var birisi ODTÜ mezunu digeride okadar pek önem görmeyen bir üniversiteyi bitiriyor.Bu herhangi bir meslek için düşünebiliriz.Şimdi siz bir işletme ve ya holding artık neyse
bir kuruluşun sahibisiniz kimi alırsınız?

Bence iş beğenmeme değil, işsizlik var. Özellikle kriz sonrası için artan işsizlik işverenlerin de belirli çizgileri aşmalarına neden oldu. Sakarya'daki durumu örnek verecek olursak; kriz döneminde pek çok fabrika pek çok işçinin işine son verdi. Ancak kriz bittikten sonra artan iş hacmine bağlı olarak çıkardığı işçilerin yerine yeni eleman almadı. aksine elinde bulunan az sayıdaki elemanı kapasitesinin üzerinde kullanmaya başladılar. Bugün pek çok fabrika işçilerini aynı ücrete veya az bir farkla haftanın 7 günü, günde 12 saat çalıştırıyor. Bu çalışanlar insan, makina değil.  Bu tempoya dayanamayanlar iş bırakmak zorunda kalıyorlar. Ama iş yokluğu nedeniyle çoğunluk bu tepmoda çalışmaya gayret ediyor. Başka çareleri yok. Geçindirmek zorunda oldukları aileleri var. İşverenler de çalıştırdıkları az sayıdaki işçi nedeniyle giderlerini önemli ölçüde azalttıkları için kara geçtiler. Bu da ekonominin düzeldiği gibi bir izlenim veriyor. Oysa ezilen yine millet.

Acı gerçek şu; devletin görevi  milllete hizmet etmek. Rakamlar, tablolar, veriler vs herşeyi güllük gülistanlık gösteriyor olsa da milletin bundan pek bir fayda gördüğü söylenemez. Sadece bu tablolara bakarak birileri ve yandaşları seviniyor, göz boyuyor.  

Yine bazı yerel yönetimlere bakalım. Sürekli çevre düzenlemesi aparak göz boyamaya bayılıyorlar. Oysa bu ülkenin temel sorunu park, bahçe vs düzeni değil, evine ekmek götüremeyen milyonlardır. Yine Sakarya'dan bir örnek; en büyük caddelerden birinde galvaniz sokak lambası direkleri söküldü. Yerlerine krom kaplı farklı şekilli direkler dikildi. Mesleki bilgime dayanarak iki direk arasındaki maliyet farkının çok fazla olduğunu tahmin edebilirim. Peki gerek var mıydı böyle bir değişime? Tabiki hayır. Ama göz boyama için birşeyler yapılması gerekiyor değil mi? Oysa bunun yerine altyapıya yatırım yapılabilir ki her yağmur yağdığında heryer göl oluyor. Geçen üzerine bastığım kaldırım taşının altından sıçrayan çamur paltolonumun dize kadar olan kısmını batırdı. Sağolsun yeni sokak lambalalrımız sorunlarımızı çözdü.

Bizler bu zihniyetten kurtulabilmiş olsaydık zaten çoktan made in Türkiye uçak yapmış olurduk.
Başlık: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: kanas - 02 Kasım 2010, 12:51:41
Devrim arabası ve kapatılan uçak fabrikası yani bir Volkswagen ve Lockheed Martin gibi iki markamız olacaktı bu iki firmanın cirolarına bakın çok farklı olurduk çok...

+100000000000000

İçimden geçeni özetlemişsin
Başlık: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: EfsaneAsker - 02 Kasım 2010, 19:03:11
Özelleştirmeler sinir ama MKE yi falan da görüyoruz memurun eline verince işi kar kaygısı olmayan adamlar sınırsız kaynağı sömürüyor. Asıl sinir eden ve parayı kaldıran vergiler. Mercedeslerin 2011 satış listesine baktınız mı bilmem ama Mercedes
E 350 Coupe Liste fiyatı vergiler hariç 45,790€ ama vergiler ne kadar !%84! anahtar teslim fiyatı 101,207€ bunun sadece 5000 ini TRT vergisinde veriyorsun sonra ne oluyor TRT 1 milyon TL ye TArkanı bir geceliğine yılbaşı programına çağarıyor 1 Milyon Lira bir memurun 60 yıllık maaşı.
Başlık: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: BLACKHAWK - 02 Kasım 2010, 19:40:34
Özelleştirmeler sinir ama MKE yi falan da görüyoruz memurun eline verince işi kar kaygısı olmayan adamlar sınırsız kaynağı sömürüyor. Asıl sinir eden ve parayı kaldıran vergiler. Mercedeslerin 2011 satış listesine baktınız mı bilmem ama Mercedes
E 350 Coupe Liste fiyatı vergiler hariç 45,790€ ama vergiler ne kadar !%84! anahtar teslim fiyatı 101,207€ bunun sadece 5000 ini TRT vergisinde veriyorsun sonra ne oluyor TRT 1 milyon TL ye TArkanı bir geceliğine yılbaşı programına çağarıyor 1 Milyon Lira bir memurun 60 yıllık maaşı.
Toplayıp biriktirmesini biliyoruz fakat harcamısını kat kat yapıyoruz yazık yazık.
Başlık: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: Falcon - 04 Kasım 2010, 07:35:48
Türkiye işsizlik aslında yok iş begenmeme var biraz keskin bir örnek vermek gerekirse şimdi 2 kişi var birisi ODTÜ mezunu digeride okadar pek önem görmeyen bir üniversiteyi bitiriyor.Bu herhangi bir meslek için düşünebiliriz.Şimdi siz bir işletme ve ya holding artık neyse
bir kuruluşun sahibisiniz kimi alırsınız?
Alıntı
Bence iş beğenmeme değil, işsizlik var. Özellikle kriz sonrası için artan işsizlik işverenlerin de belirli çizgileri aşmalarına neden oldu. Sakarya'daki durumu örnek verecek olursak; kriz döneminde pek çok fabrika pek çok işçinin işine son verdi. Ancak kriz bittikten sonra artan iş hacmine bağlı olarak çıkardığı işçilerin yerine yeni eleman almadı. aksine elinde bulunan az sayıdaki elemanı kapasitesinin üzerinde kullanmaya başladılar. Bugün pek çok fabrika işçilerini aynı ücrete veya az bir farkla haftanın 7 günü, günde 12 saat çalıştırıyor. Bu çalışanlar insan, makina değil.  Bu tempoya dayanamayanlar iş bırakmak zorunda kalıyorlar. Ama iş yokluğu nedeniyle çoğunluk bu tepmoda çalışmaya gayret ediyor. Başka çareleri yok. Geçindirmek zorunda oldukları aileleri var. İşverenler de çalıştırdıkları az sayıdaki işçi nedeniyle giderlerini önemli ölçüde azalttıkları için kara geçtiler. Bu da ekonominin düzeldiği gibi bir izlenim veriyor. Oysa ezilen yine millet.

Acı gerçek şu; devletin görevi  milllete hizmet etmek. Rakamlar, tablolar, veriler vs herşeyi güllük gülistanlık gösteriyor olsa da milletin bundan pek bir fayda gördüğü söylenemez. Sadece bu tablolara bakarak birileri ve yandaşları seviniyor, göz boyuyor. 

Yine bazı yerel yönetimlere bakalım. Sürekli çevre düzenlemesi aparak göz boyamaya bayılıyorlar. Oysa bu ülkenin temel sorunu park, bahçe vs düzeni değil, evine ekmek götüremeyen milyonlardır. Yine Sakarya'dan bir örnek; en büyük caddelerden birinde galvaniz sokak lambası direkleri söküldü. Yerlerine krom kaplı farklı şekilli direkler dikildi. Mesleki bilgime dayanarak iki direk arasındaki maliyet farkının çok fazla olduğunu tahmin edebilirim. Peki gerek var mıydı böyle bir değişime? Tabiki hayır. Ama göz boyama için birşeyler yapılması gerekiyor değil mi? Oysa bunun yerine altyapıya yatırım yapılabilir ki her yağmur yağdığında heryer göl oluyor. Geçen üzerine bastığım kaldırım taşının altından sıçrayan çamur paltolonumun dize kadar olan kısmını batırdı. Sağolsun yeni sokak lambalalrımız sorunlarımızı çözdü.
Bizler bu zihniyetten kurtulabilmiş olsaydık zaten çoktan made in Türkiye uçak yapmış olurduk.

Elbette ben bu ülkede herşey güllük gülistanlık demiyorum.Bende bir örnek verirsem Kayseri'de de ve Konya'da da fabrikalar işçi arıyor hemde 30 bin kişi kadar maaşıda dolgun 1.500 tl sadece işçi kısmı ama kimse tenezzül edip başvuru bile yapmıyor ? Sebep? Adamlar köylerden zorla adam arıyor.Herkes dedigim gibi rahatı istiyor sen olsan istemezmisin.Hergün 3 bin lira maaş sigorta çocuklarım yada aileme özel konfor herkesin hakkı elbette. Ama şöyle bir durum var biz B.A:E gibi bir ülke degiliz ki petrol zenginliginden dolayı her evlenene 100 bin dolar verelim.Ev iş verelim.Yavaş yavaş kalkınmaya çalışan bir ülkeyiz.Alt yapı sorununa gelince aynı fikirde oldugumuzu söyleyeyim.Adam gibi alt yapı yapmıyorlar ABD'deki gibi yer altından geçen büyük insan girebilen bir su  yolu yok boru koyuyoruz 20 yıl dayanıyor.İşte onları yapanlar orada bir iş çeviriyor hop cebe atıyorlar.Yine bu milletin laleye yada park bahçelere ihtiyacı yok daha iyi bir yaşama ihtiyacı var.Ama diger yıllara görede ilerleme var illerdeki durum bunu göstermesede çünkü illeri yönetenler ya fabrika sahibi ya iş adamı yada zengin oluyorlar bir gariban yada orda belediye yetişip her şeyle pişmiş herkesin yerini nasıl çalıştıgını kimin neye ihtiyacı var kim kimin nerede ne yaptıgını bilen adam gelse elbette işler yürür.İnşallah gelecek güzel şeylere gebe olur.
Başlık: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: Şahinbey - 04 Kasım 2010, 13:55:33
Devrim arabası ve kapatılan uçak fabrikası yani bir Volkswagen ve Lockheed Martin gibi iki markamız olacaktı bu iki firmanın cirolarına bakın çok farklı olurduk çok...

+100000000000000

İçimden geçeni özetlemişsin

Biraz yavaş olalım da ayagımız yere bassın, bassıın ki hayallere dalıp gerçeklerle bağımızı koparmayalım..

Evet belki o fabrikalar kapanmamış olsaydı şimdi ulaştığımız teknolojik seviye Saab yada belki bir miktar daha üst bir seviye olabilirdi. Ama yıkılmış imparatorluğun enkazından bir milleti yeniden diriltmeye çalışıyorsun, diriltmeye çalıştığın milletin çoğu daha okumaya yazma bilmiyor, açlık, yoksulluk,cehalet kol geziyor.Milleti her anlamda belli bir seviyeye çekmeden nasıl olacakta 3.dünya ülkesi durumunda iken teknolojik olarak 1. dünya ülkesi konumunda olacaksın, bu olmaz..

Teknolojik gelişmeyi ekonomik hatta kültürel alandaki gelişmelerden nasıl ayrı düşünebiliriz.  Şimdi nasıl olacakta yüzyılların biriktirmiş olduğu artık kökleşmiş olan zorluklar/yokluklar yumagını 1 asırını bile doldurmayan, tarihi misyonu ile jeostratejik konumu gereği uluslararası pek çok tehlikeli sorunlarla boğuşmak zorunda kalan cumhuriyetten tamamen çözmesini ve uzay çağı teknolojisi yakalamasını beklersiniz.

Son derece zengin topraklara, büyük nüfus gücüne, kurulduğu andan itibaren Batı'nın bir parçası olması sebebiyle belli bir kültürel ve teknolojik seviyede bulunmasına ve dünya savaşlarına girmesinden önce çok büyük badireler atlatmamış olmasına rağmen Abd'nin dünya gücü olması yaklaşık 170 yıl sürdü..

Hayallerimizden vazgeçmeyelim elbette ama hayalperestte olmayalım..
Başlık: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: boxer - 04 Kasım 2010, 14:59:35
Devrim arabası ve kapatılan uçak fabrikası yani bir Volkswagen ve Lockheed Martin gibi iki markamız olacaktı bu iki firmanın cirolarına bakın çok farklı olurduk çok...

+100000000000000

İçimden geçeni özetlemişsin

Biraz yavaş olalım da ayagımız yere bassın, bassıın ki hayallere dalıp gerçeklerle bağımızı koparmayalım..

Evet belki o fabrikalar kapanmamış olsaydı şimdi ulaştığımız teknolojik seviye Saab yada belki bir miktar daha üst bir seviye olabilirdi. Ama yıkılmış imparatorluğun enkazından bir milleti yeniden diriltmeye çalışıyorsun, diriltmeye çalıştığın milletin çoğu daha okumaya yazma bilmiyor, açlık, yoksulluk,cehalet kol geziyor.Milleti her anlamda belli bir seviyeye çekmeden nasıl olacakta 3.dünya ülkesi durumunda iken teknolojik olarak 1. dünya ülkesi konumunda olacaksın, bu olmaz..

Teknolojik gelişmeyi ekonomik hatta kültürel alandaki gelişmelerden nasıl ayrı düşünebiliriz.  Şimdi nasıl olacakta yüzyılların biriktirmiş olduğu artık kökleşmiş olan zorluklar/yokluklar yumagını 1 asırını bile doldurmayan, tarihi misyonu ile jeostratejik konumu gereği uluslararası pek çok tehlikeli sorunlarla boğuşmak zorunda kalan cumhuriyetten tamamen çözmesini ve uzay çağı teknolojisi yakalamasını beklersiniz.

Son derece zengin topraklara, büyük nüfus gücüne, kurulduğu andan itibaren Batı'nın bir parçası olması sebebiyle belli bir kültürel ve teknolojik seviyede bulunmasına ve dünya savaşlarına girmesinden önce çok büyük badireler atlatmamış olmasına rağmen Abd'nin dünya gücü olması yaklaşık 170 yıl sürdü..

Hayallerimizden vazgeçmeyelim elbette ama hayalperestte olmayalım..
Profilinde Enver Paşa nın resmi var bana gerçekçilikten bahsediyorsun... eğer askeri darbeler yaşanmasaydı, fabrikalarımıza sahip çıkılsaydı kapatılmasaydı, o kadar gencimiz birbirine düşürülmeseydi yani sağlam bir demokrasimiz olsaydı 70 senede herşeyi üretebilecek seviyede olurduk Almanya, Fransa  20-30 senelik dönemlerde bunu başarmıştır.
Başlık: Ynt: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: RekarnO - 04 Kasım 2010, 15:25:39
Sakinleşelim.. Birbirimizi kırmayalım.. Konuya hakim olalım...

İş gittikçe siyasete dönüyor, bırakalım siyaseti siyasetçiler yapsın. biz burda başka bir ülkü için paramak yoruyoruz... ;)
Başlık: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: Şahinbey - 04 Kasım 2010, 16:13:33
BOXER hattini bil, terbiyeni takın..Ben bir konuda fikrimi söyledim senin gibi saldırganlaşmadım.Enver Paşa konusunda ise söylediklerin senin kapasite ve kaynak olarak sınırlı tarih bilginini ele veriyor.

O olmasaydı bu olmasaydı biz şöyle olurduk böyle olurduk demiş durmuşsun ammaaa "bunlar niye oldu acep" diye düşünme gereği duymamışsın...

 İşte sorunda burada, neyin neden olduğunu yada olmadığını kavrayabilmekte.. ama anlaşılıyor ki sen bilgi birikimin ile ne tarihini nede tarihe bakarak bu günü mukayeseli olarak değerlendirebiliyorsun..sen bu kapasite ile anca kumda oynarsın..
Başlık: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: boxer - 04 Kasım 2010, 17:52:26
Benim yazdıklarımda ne gibi bir terbiye sorunu var Şahinbey veya da ne gibi bir saldırganlık gösterir misin?
Başlık: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: AVCI - 31 Ekim 2012, 18:50:14
Türk malı uçakta uçacağız!
31 Ekim 2012

Türk malı uçak üretimi için düğmeye basıldı. Dünyanın 3. büyük uçak üreticisi Brezilyalı Embraer şirketi ile anlaşan Türkiye, yerli uçak üretimi için kolları sıvadı. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Brezilya – Türkiye Ticaret Heyeti organizasyonu düzenledi. Brezilya Ticaret ve Yatırım Ajansı Apex Brasil Başkanı Mauricia Borges ve Brezilya Dış Ticaret Müsteşarı Tatiana Lacerda Prazeres’in öncülüğünde 17 Brezilyalı iş insanının katılımı ile gerçekleştirilen organizasyonda ikili iş görüşmeleri de yapıldı.

Edinilen bilgiye göre Türkiye, Brezilyalı dünyanın üçüncü büyük uçak üreticisi olan Embraer şirketinin desteği ile kendi uçağını üretmek için düğmeye basmış durumda. Türkiye ile ticari ilişkileri değerlendiren Brezilya Dış Ticaret Müsteşarı Tatiana Lacerda Prazeres, “İki ülke arasında sivil havacılık ve uçak ticareti konularında güzel ilişkiler yürütüyoruz. Türkiye bu anlamda söz sahibi bir ülke konumunda” dedi.

İLK UÇAK TESLİM EDİLDİ

2011 yılında Brezilya ve Türk hükümetleri arasında uçak ticareti konusunda önemli anlaşmalar sağladıklarını belirten Prazeres, “Anlaşma doğrultusunda 8 milyon dolar değerindeki ilk uçağımızı Türkiye’ye teslim ettik. Hedef bu sayının 40’a çıkarılması. Görüşmeler sürüyor” dedi. Organizasyon çerçevesinde aralarında gıdadan, makineye, tıbbi aletlerden deri ürünlerine kadar 17 Brezilyalı firmanın Türk firmaları ile buluştuğunu söyleyen Prazeres, “İki ülke arasındaki var olan potansiyeli yukarılara çıkarmamız lazım. Karşılıklı öğreneceğimiz çok şey var. İki ülke bu ilişkileri birleştirebilir. Türk şirketleri bizimle konsorsiyum oluşturabilir. Biz bunlara açığız” dedi.

http://ekonomi.haberturk.com/airport/haber/789970-turk-mali-ucakta-ucacagiz
Başlık: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: AVCI - 06 Kasım 2012, 13:11:31
Alıntı
Yerli uçak için 7 Aralık’ta çalıştay yapılacak.
 
  Türk yapımı yerli uçakların sivil havacılığa kazandırılması yönündeki en önemli aşamalardan biri olan sertifikasyon süreciyle ilgili önemli bir adım kabul edilen çalıştayda Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü, THY Teknik, TAI, TEI, STM, HAVELSAN, ASELSAN, TCI, TSI gibi kuruluşların yer alması bekleniyor.


http://www.zaman.com.tr/ekonomi/yerli-ucak-icin-calistay/2011709.html
Başlık: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: SKYWOLF - 07 Kasım 2012, 12:23:51

İlk yerli uçak ne zaman havalanacak?
07 Kasım 2012 Çarşamba, 09:55:29Güncelleme: 11:54:42   

Olcay AYDİLEK/ANKARA

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, geçen hafta yerli uçak yapımı konusunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının katıldığı geniş kapsamlı bir toplantı yaptı.

Buna göre ilk yerli uçak, 2023 yılında havalanacak. İlk yerli uçak, bölgesel nitelikte olacak. Küçük gövdeli planlanan uçak, 120 yolcu kapasiteli olacak. Devlet etkin rol oynarken üretim aşamasında devreye özel sektör girecek.

YERLİ UÇAKTA TAI ve TEI ÖNCÜ KURULUŞ
Türkiye'nin ilk yerli savaş uçağının tasarım ve imalatı aşamalarında, Tusaş-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI) ve Tusaş Motor Sanayii A.Ş (TEI) öncü kuruluşlar olacak.
2015 yılından itibaren uçak motorları tasarlamayı ve üretmeyi hedefleyen TEI, dünya standartlarında tasarım imkanına sahip TAI ile milli uçak tasarımına yoğunlaşacak.
TAI ve TEI'nin, yerli savaş uçağı projesi tasarım sürecinde, tasarım mühendisi istihdamını enaz iki kat artırmak zorunda kalacağı belirtiliyor.

http://ekonomi.haberturk.com/airport/haber/791872-ilk-yerli-ucak-ne-zaman-havalanacak
Başlık: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: SKYWOLF - 19 Ocak 2013, 19:50:35
Türk malı uçakta uçacağız!
31 Ekim 2012

Türk malı uçak üretimi için düğmeye basıldı. Dünyanın 3. büyük uçak üreticisi Brezilyalı Embraer şirketi ile anlaşan Türkiye, yerli uçak üretimi için kolları sıvadı. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Brezilya – Türkiye Ticaret Heyeti organizasyonu düzenledi. Brezilya Ticaret ve Yatırım Ajansı Apex Brasil Başkanı Mauricia Borges ve Brezilya Dış Ticaret Müsteşarı Tatiana Lacerda Prazeres’in öncülüğünde 17 Brezilyalı iş insanının katılımı ile gerçekleştirilen organizasyonda ikili iş görüşmeleri de yapıldı.

Edinilen bilgiye göre Türkiye, Brezilyalı dünyanın üçüncü büyük uçak üreticisi olan Embraer şirketinin desteği ile kendi uçağını üretmek için düğmeye basmış durumda. Türkiye ile ticari ilişkileri değerlendiren Brezilya Dış Ticaret Müsteşarı Tatiana Lacerda Prazeres, “İki ülke arasında sivil havacılık ve uçak ticareti konularında güzel ilişkiler yürütüyoruz. Türkiye bu anlamda söz sahibi bir ülke konumunda” dedi.

İLK UÇAK TESLİM EDİLDİ

2011 yılında Brezilya ve Türk hükümetleri arasında uçak ticareti konusunda önemli anlaşmalar sağladıklarını belirten Prazeres, “Anlaşma doğrultusunda 8 milyon dolar değerindeki ilk uçağımızı Türkiye’ye teslim ettik. Hedef bu sayının 40’a çıkarılması. Görüşmeler sürüyor” dedi. Organizasyon çerçevesinde aralarında gıdadan, makineye, tıbbi aletlerden deri ürünlerine kadar 17 Brezilyalı firmanın Türk firmaları ile buluştuğunu söyleyen Prazeres, “İki ülke arasındaki var olan potansiyeli yukarılara çıkarmamız lazım. Karşılıklı öğreneceğimiz çok şey var. İki ülke bu ilişkileri birleştirebilir. Türk şirketleri bizimle konsorsiyum oluşturabilir. Biz bunlara açığız” dedi.

[url]http://ekonomi.haberturk.com/airport/haber/789970-turk-mali-ucakta-ucacagiz[/url]


Bu konuyla ilgili epeydir bir haber gelmiyor. Embraer ile son durum nedir? Yerli yolcu uçağı çalışmaları ne aşamada bilgisi olan var mı?
Başlık: Ynt: 'Made in Turkey uçak üretelim'
Gönderen: AVCI - 04 Ağustos 2014, 11:42:54
Yerli yolcu uçağı için kim ne öneriyor?

Yerli yolcu uçağı için ibre ortak imalat veya mevcut bir projenin satın alınıp geliştirme noktasına geldi. Hangi şirketler Türkiye’ye neyi teklif ediyor?

 Yerli yolcu uçağı için kim ne öneriyor?
Türkiye’nin 2023 havacılık hedeflerinden biri yerli yolcu uçağı. Ancak böyle bir tasarımın sıfırdan, Türkiye’nin tek başına yapması, ilk maddesi ‘kârlılık’ olan sivil sektörde pek de mümkün değil. Ayrıca bu pazarda değişim çok hızlı. Uzayan bir proje, koltuk kapasitesinden kullandığı teknolojiye kadar kısa sürede demode olabiliyor.

NE YAPILACAK

İlk etapta tasarımı süren bir projeye risk ortağı olarak girmek veya yeni nesli geliştirilecek bir projeyi satın almak öncelikli olarak düşünülüyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü hazırladığı seçenekleri nisan ayında Bakanlar Kurulu’na sundu. Kararın önümüzdeki dönemde alınarak Türkiye’de imal edilecek bir yolcu uçağının yol haritası belirlenecek.

ÜÇ SAAT UÇACAK

Koltuk kapasitesi 60 ila 120 arasında olması planlanan uçak için jet veya turboprop motor alternatifleri de masada. Havada 3 saat kalabilecek uçak için Türkiye’nin yanı sıra bölge ve Afrika ülkelerinden uygun finansman kaynakları sağlanarak satışı hedefleniyor.

Çin’de COMAC, Rusya’da Sukhoi, Japonya’da Mitsubishi gibi şirketler pazara girmek için hazır beklerken, Brezilyalı Embraer ile Kanadalı Bombardier uzun yıllardır bölgesel jet motorlu uçak pazarını elinde tutuyor. Mevcut modellerin yanı sıra bu iki imalatçı tasarım aşamasındaki Embraer E2 ve uçuş testleri yapılan Bombardier CSeries ile de önemli miktarda sipariş aldılar. Bir dönem hem Embraer hem de Bombardier Türkiye’ye ortaklık önermiş ancak görüşmelerde ilerleme sağlanamamıştı.

RUSYA PAZARI KAPALI

Geçen yıl Ukrayna Devlet Başkanı Antonov 158 uçağını Ankara’da Başbakan Erdoğan’a tanıtmıştı. Rusya’dan ise Sukhoi ile Airbus ve Boeing’e rakip olacak Irkut MC21 için ortaklık teklifleri geldi. Ancak Rusya ve Ukrayna havacılığındaki sertifikasyon, batılı pazar zorluğunun yanı sıra son dönemdeki siyasi krizler nedeniyle bu projelere sıcak bakılmıyor.

KİM NE ÖNERİYOR?

90 KOLTUKLU TURBOPROP

(http://kokpit.aero//image/data/Resimler/Resimler/yerli%20yolcu%20ucagi/NTP%20(1).jpg)

Airbus grubu içine giren ATR şirketi, tamamen yeni bir gövde ve kanatlara sahip olacak, 90 koltukla başlayıp 120 yolcu kapasitesine kadar çıkacak bir turboprop uçak projesi geliştiriyor. NTP (New Turbo Prop) olarak adlandırılan projede Airbus yabancı ülke ortakları arıyor.

Analizler son yıllarda artan yakıt fiyatları ile birlikte pervaneli yani turboprop uçak ihtiyacının yükseldiğine dikkat çekiyor. 20 yıllık sürede 10 bin 500 adetlik bir pazar öngörülüyor.

Maksimum kalkış ağırlığı 31 ton olacak uçağın gövdesi uzatılabilecek. Sivil ve aynı zamanda askeri amaçlı da kullanılabilecek. Gövdesi hafif metal, kuyruk ve kanatta ise metal ile kompozitin birleştirilmesi ile oluşturulan CFRP’den oluşacak.

Halen tasarım çalışmaları devam eden uçağın imalatına 2018’de başlanması, ilk uçuşun ise 2019 sonunda yapılması planlanıyor. Teslimatlar ise 2021’de sertifikasyonun ardından başlayacak.

DORNIER CANLANDIRILACAK

Uzun yıllardır uçak imal eden Dornier şirketi, pervaneli 328 modeli ile 30 koltuklu uçak pazarına farklı bir bakış getirmişti. Şirket 1997’de uçağa jet motoru taktı. Sonrasında alttan kanatlı, daha uzun gövdeli 728/928 modelini tasarladı. Koltuk kapasitesi 110’a kadar çıkartılması planlanan yeni aile için aralarında Lufthansa’nın da olduğu havayollarından 150’nin üzerinde sipariş alındı.

Ancak Amerikan ortağı Fairchild’ın yaşadığı sıkıntıların ardından proje 2002’de durdu. Bugün Dornier şirketi elindeki uçakların bakımları, kabinlerin özel jet için modifikasyonlarını yapıyor. Amerikan Özel Kuvvetleri, pervaneli 328 modellerini topluyor.

Uçağın halen sorunsuz devam eden parça akışı, 728/928 ailesinin farklı tasarımı uygun bir finansman ile hayata geçirilebileceği tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz yıllarda proje ile Çin yakından ilgilenmiş ancak satış gerçekleştirilmemişti.

MOTOR İÇİN PRATT&WHITNEY’LE GÖRÜŞÜLÜYOR

Pazardaki en yeni nesil motor, Pratt&Whitney’in geliştirdiği ‘Pure Power’ olarak adlandırılan PW1000 serisi. Motor, özel dişli kutusu sayesinde yüzde 20 yakıt tasarrufuna sahip. Bu özellikleri nedeniyle Airbus A320neo serisinin yanı sıra Bombardier’in C Series, Embraer’in E2, Irkut MS-21 ve Mitsubishi’nin bölgesel uçaklarında da kullanılacak.

Şirketin Ticari Motorlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Dave Brantner, Pratt&Whitney olarak iş birliğine açık olduklarına dikkat çekiyor: “Pure Power olarak adlandırdığımız yeni nesil motor şu an 5 uçak tarafından seçildi. Motorlar 70 koltuktan 236 koltuğa kadar olan geniş bir aileye hitap ediyor. Şu anda Türkiye’den önemli bir talep var. Ekibimiz ile görüşmeler yapılıyor. Eğer iki taraf için de bir kazanım olursa, bu projeye birlikte yatırım yapmak isteriz”

http://kokpit.aero/yerli-ucakta-son-tango (http://kokpit.aero/yerli-ucakta-son-tango)
Başlık: Bölgesel Yolcu Uçağında Son Aşama
Gönderen: SKYWOLF - 25 Eylül 2014, 15:38:23
Bölgesel Yolcu Uçağında Son Aşama

(http://www.haberler.com/haber-resimleri/424/sirkeci-de-bir-otomobilin-denize-dusmesi-5791507_1616_8032_o.jpg)

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan: "Ülkemizde bölgesel yolcu uçağı üretilmesine yönelik proje çalışmalarımız son aşamaya gelmiş durumda.
İstanbul Airshow 2014
   
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'de bölgesel yolcu uçağı üretilmesine yönelik proje çalışmalarının son aşamaya geldiğini belirtti.

Bakan Elvan, 10. Uluslararası Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı ve Havacılık Endüstrisi Tedarik Zinciri Platformu'nun (İstanbul Airshow 2014) açılışında yaptığı konuşmada, 1996 yılından bu yana dünya havacılık sektörünü İstanbul'da buluşturan Airshow Fuarı'nın Türkiye'de sivil havacılığın gelişmesinde büyük katkıları olduğunu ifade etti. Bu fuarın uçak sanayisi ve havalimanları endüstrisiyle ilgili yenilikleri görebilme, dünya havacılık pazarının gelişimlerini takip edebilme ve ticari ilişkileri geliştirme olanağı sunduğunu aktaran Elvan, Airshow gibi uluslararası organizasyonların Türkiye'de gerçekleştirilmesini önemsediğini dile getirdi.

Elvan, bu fuarlar sayesinde yabancı sektör temsilcileriyle Türkiye havacılık sektörünün bir araya gelme imkanı bulduğunu, İstanbul Airshow'a katılımın ve ilginin giderek arttığını söyledi. Bu aktivitenin sürekliliği ve benzerlerinin düzenlenmesi için gerekli desteği vermeye devam edeceklerini belirten Elvan, "2016 sonu itibariyle İstanbul'daki 3. havalimanın ilk etabını tamamlayacağız. Üçüncü havalimanımızın belirli bir bölümünün faaliyete geçmesiyle buradaki alan Airshow için daha uygun bir ortam haline gelecektir. Atatürk Havalimanı'mız 2018 yılında dünyanın en büyük airshowlarından birine sahne olacak" diye konuştu.

"Yılsonunda 170 milyon yolcu sayısına ulaşmayı bekliyoruz"

Elvan, Ak Parti hükümetlerinin ve Bakanlığın doğru ve yerinde politikaları sayesinde 12 yılda havacılık sektörünün büyük gelişmeler gösterdiğini vurgulayarak, İstanbul Airshow fuarı ve sektördeki paydaşların katkılarının önemine de dikkati çekti. Özellikle 2003 yılında uygulamaya koydukları serbestleşmenin sektörün manivelası olduğunu belirten Elvan, "O yıllarda tek havayolu şirketiyle yurt içinde sadece 2 noktadan 26 noktaya uçuş yapılıyordu. Bugün ise 7 havayolu şirketi, 7 merkezden toplam 53 noktaya uçuş gerçekleştiriyor. Şu anda yapımı devam eden yeni havalimanları ve ilave terminal binaları var. Hakkari Havalimanı'nı inşallah bu yılın sonunda hizmete açacağız. Ordu-Giresun Havalimanı'mızı ise mart 2015 sonu itibariyle hizmete açmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Elvan, dış hat uçuş noktalarında ise yaptıkları ikili havacılık anlaşmalarıyla 2003 yılında 78 olan dış hat uçuş noktası sayısını 246'ya çıkardıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti: 

"Ülkemiz, sivil hava trafiğine açık toplam 53 havalimanında gerçekleşen yolcu trafiğiyle dünyada 11'inci, Avrupa'da ise 5'inci sırada yer alıyor. Ayrıca Avrupa havalimanları arasında 'hub' bağlantısı ile erişilebilirlik artışında İstanbul Atatürk Havalimanı yüzde 29'luk yıllık ortalamayla birinciliği elde etti. Antalya, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes havalimanları da bu başarı listesinde yerlerini aldı. 2003 yılından itibaren yıllık ortalama artış, toplam uçak trafiğinde yüzde 11, yolcu trafiğinde yüzde 15, yük trafiğinde ise yüzde 10,4 oldu.

Avrupa Havacılık Birliği verilerine göre, Avrupa'da bu yıl itibarıyla yolcu sayısında yüzde 4,6'lık artış var. Bu büyümenin yüzde 2'lik büyümesi sadece Türk Hava Yolları (thy) tarafından gerçekleştirildi. Yani thy'yi dışarı çıkardığımızda sektörün büyüme hızı yüzde 2,6'ya düşüyor. Son 12 yıllık dönemde yolcu sayısı ise yaklaşık 5 katına çıktı. 2003'te toplam yolcu sayısı 34 milyonken, bu rakam bugün 150 milyonu aştı."

Elvan, 2014 yılının 8 ayında uçak trafiğinin 1 milyon 100 bini, yolcu sayısının ise 110 milyonu geçtiğini anımsatarak, yılsonu itibarıyla 170 milyon yolcu sayısına ulaşmayı beklediklerini söyledi. Ağustos ayı istatistiklerine bakıldığında toplam uçak trafiğinde bir önceki yıla göre yüzde 10 civarında bir büyüme görüldüğünü aktaran Elvan, "Havacılık sektörü, bugün 24 milyar dolarlık bir ciroya ulaştı ve doğrudan 180 bin 500 kişiye iş imkanı sağlar duruma geldi. Havayolu şirketlerinin uçak sayısı yüzde 160, koltuk kapasitesi yüzde 172, kargo kapasitesi ise yüzde 373 arttı" bilgilerini verdi.

Türkiye'de bölgesel yolcu uçağı üretilmesi projesi

Elvan, Ak Parti hükümetleri döneminde artan talebi göz önüne alarak altyapı ve üstyapı yatırımlarını hızlandırdıklarına da değinerek, şöyle devam etti: 

"Bu dönemde terminal kapasiteleri 4 katın üzerinde artırıldı. Terminal kapasitesi 2003'te toplamda 49 milyon kişiyken, şu anda 200 milyonun üzerine çıkmış durumda. Hedefimiz bu kapasiteyi 2023 yılında 400 milyona ulaştırmak. Terminal binalarının bölgesel özellikler dikkate alınarak çevreci bir yaklaşımla inşa edilmelerine özen gösteriyoruz. Bu kapsamda gerek öz kaynak gerekse Kamu Özel İşbirliği Modeli ile terminal binaları yenilenmiş, standartları ve kapasitelerinin artırılması sağlanmıştır. Bu terminallerden 28'ini öz kaynaklarımızla, 19  projeyi de Kamu Özel İşbirliği kapsamında gerçekleştirdik. Bu 19 projeden 18'i tamamlandı, sadece Nevşehir Havalimanı'na yönelik projemiz ihale aşamasında.

Kamu-özel kesim işbirliği kapsamında İstanbul'a 3. havalimanını yapıyoruz. Yeni havalimanı, yüksek düzeydeki uçak ve yolcu trafiğini kaldıracak niteliğe sahip. Havalimanımız, uzun yıllar Türkiye'nin ve dünyanın havacılık hizmetlerine yeterince cevap verebilecek şekilde projelendirildi. 3. havalimanı Türkiye'nin iç ve dış hatlarda havacılıktaki büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayacak ayrıca Batı Avrupa ile Uzak Doğu arasında da önemli bir transfer merkezi haline gelecek. Ülkemiz, bulunduğu coğrafi konum itibarıyla da havacılıkta önemli bir yere sahip. Öyle ki, 3 saatlik uçuşla 52 ülkeye ulaşılabilen bir konumdayız. Bütün bu avantajlarımızı kullanarak sektörün büyümesini sürdürmeliyiz."

Elvan, Türkiye'nin havacılık teknolojilerini ve kendi özgün havacılık ürünlerini adım adım geliştiren bir ülke konumuna geldiğini de belirterek, "Bu alanda ülkemizde bölgesel yolcu uçağı üretilmesine yönelik proje çalışmalarımız son aşamaya gelmiş durumda. Hatta dün tüm ilgili taraflarla 4-5 saat süren kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdik. İnşallah önümüzdeki günlerde somut sonuçları paylaşacağız" değerlendirmesini yaptı.

Bakan Elvan, çalışmaların bir sinerji oluşturarak sürdürülmesi halinde sektörün büyümesinin çok daha ileri boyutlara ulaşacağını, gerçekleştirdikleri ve gerçekleştirecekleri projelerle Türkiye'nin havacılık sektöründe hak ettiği yere ulaşacağını da sözlerine ekledi. - İstanbul

http://www.haberler.com/istanbul-airshow-2014-6522424-haberi/ (http://www.haberler.com/istanbul-airshow-2014-6522424-haberi/)
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: мคяครℓเ - 23 Aralık 2014, 00:53:44
Acaba buda atak gibi yapılamazmı hani lisanslı ucagın tüm haklarını alıp kendi şartlarımıza göre yeniden dizayn etsek ve yapımına başlansa bir an önce ama sanki 3 saatlik süre az bence 5/6 saat havada kalabilmeli ki satış şansımızda olsun
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: мคяครℓเ - 13 Ocak 2015, 20:55:41
Turkey to produce regional passenger aircraft with Ukraine

ALI ÜNAL
ANKARA
Published
18 hours ago
(http://i.tmgrup.com.tr/dailysabah/2015/01/13/HaberDetay/1421105810722.jpg)
After negotiating with 11 different companies from the aviation industry, Turkish Aerospace Industries agreed to sign a deal with Ukraine’s state-owned aircraft company, Antonov, to produce regional passenger aircraft

Producing its own regional passenger jet is listed among Turkey's goals for 2023 to be achieved by the centennial of the establishment of the Turkish Republic. According to respectable sources from the aviation industry, Turkey and Ukraine have decided to form a joint venture and the final agreement is expected to be signed during the upcoming visit of a Turkish delegation to Ukraine in March.

Turkey has been devoting continuing efforts to build its own medium-range civilian aircraft for a few years and so far Turkish authorities have conducted talks with 11 different companies from the aviation industry. During the recent months the Transportation Ministry announced that the number of foreign companies on Turkey's shortlist has been reduced to four. In the past years Turkey held talks with Brazil's Embraer and Canada's Bombardier, however these talks failed to bear fruit. On the other hand, industry sources indicated that ongoing talks between Turkish Aerospace Industries (TAI) and Ukraine's state-owned aircraft company Antonov have reached maturity and the companies agreed on the details of a joint venture agreement to develop medium-range aircraft. The industry sources also added that a Ukrainian company agreed to a technology transfer, which is considered a vital issue by Turkish officials.

In September 2013, then prime minister, President Recep Tayyip Erdoğan, took part in the presentation of the new generation Antonov aircraft AN-158 and examined the plane. The 99-passenger capacity AN-158 is designed to travel up to 3,000 kilometers. It was developed based on the AN-148 regional new generation jet. In addition, Transportation Minister Lütfi Elvan announced in September 2014 that Turkey's project to produce regional passenger planes is coming to its final stages and that the planes will be designed as narrow-body aircraft able to carry up to 120 passengers. The final agreement between TAİ and Antonov is expected to be signed during the upcoming visit by a Turkish delegation to Ukraine in March, sources also added.

The Turkish aviation sector is enjoying a boom in passenger numbers with 166 million passengers by the end of 2014 and the country is ranked 11th worldwide in terms of passenger traffic. This contrasts sharply with the years before as in 2003 the number of passengers was only 34 million.

During the last year, passenger numbers increased 4.6 percent throughout Europe, according to a European Aviation Union report. Two percent of this growth has been contributed by Turkish Airlines. Turkey is aiming to increase this figure to 350 million by 2023 as one of the goals of the 100th anniversary of the Turkish Republic.

Hayırlımı olsun desek...
http://www.dailysabah.com/money/2015/01/13/turkey-to-produce-regional-passenger-aircraft-with-ukraine (http://www.dailysabah.com/money/2015/01/13/turkey-to-produce-regional-passenger-aircraft-with-ukraine)
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: AVCI - 13 Ocak 2015, 21:48:29
Ben AN-158 seçileceğini pek sanmıyorum,safkan bir commercial uçağın seçilmesini bekliyorum.100 kişi  kapasiteli ve askeri kargo amacıyla tasarlanmış bir uçaktan yerli yolcu uçağı çözümü bana tercih edilecek bir çözüm gibi gelmedi.Bence en mantıklı çözüm Embraer ile ortaklık kurup yeni nesil kısa menzilli yolcu uçağı üzerinde birlikte geliştirmek üzere anlaşmak.Operasyonel maliyetleri en optimum olan ve piyasada kabul görmüş bir uçak en azından.AN-158 için aynı şeyleri söyleyemeyiz.Özellikle motor konusu yeterince karışık.İlla Ukrayna ile bir çalışma yapmak isteniyorsa bunu füzeler ve SLV üzerinden yapsınlar.

AN-158 seçilmesine tek onay verebileceğim nokta askeri kargo amaçlı olarakta üretilebilecek olması.Belki üzerinden gelecek nesi yerli kargo uçağı bile çıkarırız ileride C-130 lar yerine.Pehh amma salladım :)
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: мคяครℓเ - 13 Ocak 2015, 21:57:51
Niye olmasınki Avcı kardesim. Su anda Ukraynadan istedigimiz herseyi alabliriz. Onlar sahip olmadıgımız bölümleri versinler. En uygun fiyata biz istedigimizi cıkartırız. Atak,Altay gibi hatta tek projeden sizin de dediginiz gibi iki tane nur topu gibi ucak niye cıkmasın. Mesela ;)
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: Nutuk - 14 Ocak 2015, 03:18:55
Antonov iyi bir cozum olabilir.

Kesin bilemem ama sanirim Antonov'un finansal durumu pek parlak degil, Ukraina derin bir krizde hatta bolunmekte. En buyuk ticari partner Rusya ile ticaret durmus durumda, kisacasi Antonov yakin ve orta vade gelecekte pek devlet yardimi alabilecek durumde
degil.

Lafi dolandirmadan sirket sallantida olabilir. Bu bir firsat da olabilir, mesela TAI Antonov'a %50 ortak olabilir. Hem Antonov kurtulur hem TAI elde edemeyecegi kadar knowhow'a kavusabilir. Bakalim boyle firsatlar olacak mi, ve degerlendirebilecek miyiz?
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: Nutuk - 14 Ocak 2015, 03:23:18
Bu arada IDEF 2015'e bu sene katilabilecegim galiba, isyerimden izinlerimi ona gore ayarladim. Buyuk aksilik olmazsa su an %80 kesin gibi. Umarim eski tufekler orada olur :)
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: AVCI - 14 Ocak 2015, 12:54:10
4 Ağustos tarihli mesajımdaki Rus-Ukrayna uçaklarının sertifikasyon problemleri nedeniyle kabul görmediği-görmeyeceği notunu hatırlatmak isterim.Yinede bu işler belli olmaz hükümet kanadından ok çıkarsa pekala ve mecburen-istemeyerekte olsa olabilirde.Ama rantabl olur mu orası soru işareti olarak kalır kafalarda.Motor konusunda PW ile süregelen Pure Power PW1000 motorları pazarlığından ne sonuç alındı onuda bir araştırmak gerek,eğer yakında seçim yapılacaksa o konudada gelişmeler olması beklenmeli.

Murat sen gel kardeşim gel,buralardayız merak etme ;)
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: inovasyon - 17 Nisan 2015, 18:10:33
Başbakan davutoğlu az önceki konuşmasında 2023'e kadar kendi yolcu uçağımızı üreteceğiz dedi
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: inovasyon - 17 Nisan 2015, 18:23:09
Lütfi Elvan Türkiye'nin yolcu uçağı üreteceğini söyledi
Lütfi Elvan, yerli yolcu uçağı konusunda önemli bir aşamaya geldiklerinin müjdesini verdi.

TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’ın programına konuk olan eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yerli yolcu uçağı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Askeri uçakla ilgili çalışmanın Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın bünyesinde yürütüldüğünü ifade eden Elvan, bölgesel yolcu uçağı ile ilgili önemli bir aşamaya geldiklerinin müjdesini verdi.

"ÖNEMLİ GELİŞMELER SAĞLANDI"
Yerli yolcu uçağı ile ilgili proje konusunda birkaç gün içerisinde kamuoyu ile daha detaylı bilgileri paylaşacaklarını açıklayan Elvan, "Birkaç gün demeyeyim ama birkaç hafta alabilir. Bununla ilgili detay bilgileri paylaşacağız. Bakanlığımız muhtemelen paylaşacak. Bizim tabii buradaki arzumuz mutlaka kendimizin bir uçağı olması. Lisansı ve tüm haklarıyla böyle bir uçağa sahip olmamız. Bu yönde çalışmalar yaptık, önemli gelişmeler sağlandı. Önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağız" diye konuştu.

"YERLİ UÇAK PROJE AŞAMASINDA"
Yerli uçağın artık proje aşamasına geldiğini dile getiren Elvan, "Şu anda biliyorsunuz büyük kentlerimizden diğer büyük kentlerimize uçuş gerçekleştiriliyor ve özellikle büyük kentlerden küçük kentlere, küçük kentlerden büyük kentlere uçuşlarda belki daha küçük kapasiteli uçaklara ihtiyacımız var. Örneğin Erzurum’dan Van’a gitmek istiyorsunuz. Erzurum’dan Trabzon’a ve Kayseri’ye gitmek istiyorsunuz veya Antalya’dan Konya’ya gitmek istiyorsunuz, bu tür çapraz uçuşlara da imkan vereceğiz. Vatandaşlarımızın çok daha kolay bir şekilde bir ilden başka bir ile ulaşımlarını sağlayacağız" dedi.
http://www.ensonhaber.com/lutfi-elvan-turkiyenin-yolcu-ucagi-uretecegini-soyledi-2015-04-17.html (http://www.ensonhaber.com/lutfi-elvan-turkiyenin-yolcu-ucagi-uretecegini-soyledi-2015-04-17.html)
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: PLOT34 - 17 Nisan 2015, 23:48:39
Ucak gövdesini ana malzemeyi 20 sene toprak altinda nötr edicen sonra ucak yapilabilir diye bize öğretiler umarim bu aşamaya gelinmiştir yapisal olarak.
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: AVCI - 29 Nisan 2015, 11:44:58
Harzemşah üstadın SSF forumdaki mesajını önemine binaen buraya taşıyorum.
Alıntı
1. Uçak kesinlikle TAI de üretilecektir.

2. TAI, Hürkuş konusunda TURAF tarafından yanlış yönlendirilmesi nedeni ile aynı hatayı bir kez daha tekrarlamak istememektedir. Çünkü Hürkuş projesi başlarken TURAF, acil ihtiyacın KT-1 tedariki ile giderildiğini, uzunca bir süre temel eğitim uçağına ihtiyaç olmayacağını bildirmiş, TAI de bu nedenle, öncelikle Hürkuş'un sivil versiyonunu geliştirmeye öncelik vermiş, efor ve zamanının büyük bölümünü sivil sertifikasyon alabilmek için sarfetmiştir. Eğer TURAF tarafından yanlış yönlendirilmiş olmasa idi, uçağın askeri versiyonunu yoğunlaşacak, sertifikasyon amaçlı zahmetli prosedürleri arka plana iterek uçağı servise alacak, askeri versiyonun ardından sivil versiyon için sertifikasyon ile ilgilenecekti.

3. Dornier 328 halen uluslararası pazarda uçuş sertifikasyonu olduğu için tercih edilmiştir. Yeni uçak da 328 üzerinden geliştirileceği için, uluslararası uçuş sertifikasyonu çok daha kolay ve hızlı alınabilecektir.

4. DO-328'in fikri ve sınai mülkiyet hakları SNC-Sierra Nevada Corporation'un elindedir. SNC bu hakları Fairchild Dırnier'den almamıştır. Fairchild Dornier iflas aşamasında 328 serisinin ( pervaneli ve jet) üretim, satış, eğitim, destek, bakım ve geliştirme başta olmak üzerine tüm fikri ve sınai üretim haklarını "328 Support Corporation" adlı bir şirkete devretmiştir. Bu şirketin yönetim merkezi Londra'da, teknik merkezi ise Almanya'dadır. SNC, olduğu gibi tüm 328 Support şirketini satın almıştır. Böylece 328 serisinin ( pervaneli ve jet) tüm hakları SNC'nin elindedir. Bunun anlamı şu anda dünya üzerinde uçan 200 civarında pervaneli ve jet 328 serisinin tüm destek ve eğitim sorumluluğunun şu an itibari ile SNC'de olmasıdır. Başka bir deyişle Türkiye bu projeye başlar başlamaz 200 uçaklık bir uçak filosunun destek hizmetlerine de sahip olmuştur.

5. Projenin içinde yeterli gövde tecrübesi olmayan SNC dışında, Ukraynalı havacılık devi Antonov da bulunmaktadır.

6. Üretilmesi hedeflenen uçak 328 serisi değildir. Proje safhasında iptal edilen 100 koltuklu 928 serisidir. Ancak kanatları gövde üzerinde olan 328 serisinin aksine, 528/728/928 serisinin kanatları gövde altındadır. Bu değişiklik yeni uçağın uçuş sertifikasyon sürecini uzatacağı için, yeni uçak, mevcut 328'in form ve geometrisi muhafaza edilerek ve büyütülerek geliştirilecektir. Gövde, kanatlar, kuyruk vs uzatılacak, daha güçlü motorlar ilave edilerek, uçuş sertifikasyonu çok daha hızlı alınabilecek bir uçak ortaya çıkarılmaya çalışılacaktır.

7. Uçağın hem sivil hem de askeri versiyonları ortaya çıkartılacaktır.

8. Uçağın Orta Asya, Orta Doğu ve özellikle Afrika'da çok ciddi satış rakamlarına ulaşması beklenmektedir. Bu beklentinin temel nedeni Türkiye'nin Afrika'daki nüfuzudur. Bunu daha iyi anlamak için son Çanakkale Savaşının 100. yıl törenlerine katılan 20 devlet başkanının kimliklerine bakmak yeterli olacaktır.

9. Başkalarının bizleri kağıttan kaplan ya da beceriksiz sanmalarının herhangi bir zararı yoktur. Yakında uzunca bir süredir üzerinde çalışılan ve belirli bir noktaya getirilen T/F-X projesi konusunda da somut haberler geldiğinde, kamuoyunun F-X'imizin 2023 civarında uçabileceğine de inanacağını sanıyorum...
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: Destinyy - 29 Nisan 2015, 14:08:22
Tam yazmak üzere konuya giriyordum HARZEMŞAH aklımdaki soruları yanıtlamış gerçekten. Benim bakış açım birazda Türk Hava Kuvvetleri üzerine olmakla birlikte sadece sertifikasyondan ziyade 928 tarzı gövde altı kanat değilde böyle bir uçak için gövde üstü kanat tasarımını multi-role açısından daha uygun buldum açıkcası. Ancak projeye 2 yönlü bakmalıyız projede uçağın ebatları konusunda oynama yapılacaksa 328'de olduğu gibi turboprop ve turbofan seçenekleri hala devam etmeli kanaatindeyim.

Birazda TURAF nakliye filosunu reforme ederek CN-235'den daha büyük C-130'dan biraz daha küçük atıyorum 27-32m arası olacaktır bu tadda bir uçak Hava Kuvvetlerininde çift konsepte indirgenip konsept oturtulabilir. Yani bana sadece A-400M ve 328 varyasyonunun oluşturuduğu nakliye filosu mantıklı geliyor açıkcası. 328 hafif/orta nakliyeden ziyade farklı görev tiplerinede uygun olarak dizayne edilebilir.
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: AVCI - 26 Mayıs 2015, 12:01:47
Proje yarın başbakan tarafından yapılacak açıklama ile tanıtılacak.
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: мคяครℓเ - 27 Mayıs 2015, 14:02:51
Nereden...
(http://kokpit.aero//image/cache/data/Resimler/derin%20dosyalar/besiktayyare2-600x400.jpg)
Nereye...
(http://kokpit.aero//image/cache/data/Resimler/Resimler/yerli%20yolcu%20ucagi/ucacak2019-1-700x350.jpg)
İlk hedef 2019'da TRJ328

Yolcu Uçağı Projesi'nde ilk model, 2002'de imalatı duran Dornier'in 328JET uçağı olacak. Modernize edilecek uçak, glass kokpit ve yeni motora kavuşacak.

Bu uçağın tasarım çalışmalarının en kısa zamanda tamamlanması ve ardından imalatı hedefleniyor. TRJ328 adını alacak uçak, 2019'da uçmaya başlayacak. Bu uçağın yolcu kapasitesi 30.

Bunu test ve sertifikasyon izleyecek. 2023'le birlikte 328 serisinin 50 adetlik Türkiye'nin vereceği sipariş için imalat başlaması planlanıyor.

TRJ628 2023'TE UÇACAK

Tamamen yeni tasarıma sahip olacak TRJ628'in ise tasarımı 2020'de dondurulacak. Ardından imalata geçilecek. Hedef 2023'te ilk uçuşun gerçekleştirilmesi.

NEDEN  MEVCUT BİR PROJE SEÇİLDİ

Başbakan Davutoğlu, konuşmasında sıfırdan bir yolcu uçağı geliştirme projesinin 10-13 yıl sürdüğüne dikkat çekerek "Biz işe mevcut bir uçakla başlıyoruz. İmalat hattı Türkiye'de olacak. Satış ve tasarım hakları da bizde. Bundan sonra kazanacağımız tecrübe ile daha büyüğüne geçeceğiz. Bu süreci kısaltarak 2023'e yeni yolcu uçağını yetiştireceğiz" dedi.

ASKERİ VE SİVİL İHTİYAÇLAR BİRLİKTE KARŞILANACAK

Hem TRJ328 hem de TRJ628, sivilin yanı sıra askeri amaçlı, ambulans ve devlet görevlerinde kullanılması planlanıyor.

ANLAŞMA İMZALANDI.
(http://kokpit.aero//image/data/ucacak2019-3.jpg)
(http://kokpit.aero//image/cache/data/Resimler/Resimler/yerli%20yolcu%20ucagi/ucacak2019-2-600x400.jpg)
(http://kokpit.aero//image/cache/data/dornier/yerli6281-700x350.jpg)
TRJ628'in yolcu kapasitesi 70!
Yerli uçak olarak lanse edilen TRJ628'in çizimleri Kokpit.aero'da.İki aşamalı planda hayata geçecek projenin detayları...

Başbakan Davutoğlu'nun katılımı ile açıkanacak projede detaylar belli oldu. Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) tarafından ana yüklenici olarak Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) ile ABD'den Eren ve Fatih Özmen'in sahip olduğu Sierra Nevada Corporation (SNC) arasında mutabakat imzalandı.Başbakan Davutoğlu'nun katılımı ile açıkanacak projede detaylar belli oldu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Yerli Yolcu Uçağı Projesi'nde konuştu.

İşte Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

"Türkiye’nin milli yerli uçak projesi 71 yıl gecikmeyle bugün tekrar gündeme geliyor. Bir kez daha Nuri Demirağ’ı hayırla anıyorum. Onun vizyonu, 1936’da çıktığı ilk yolda, deniz müzesinin yanındaki binada başlayan o iddia, elmas paşa çiftliğinin yeşilköy’de alınması ve çok çasrpıcı bir şekilde ifade etmek isterim. Amsterdam havalimanı büyüklüğünde tesislerle kurulan güzel başlangıç, maalesef eskişehir’de olan kaza üzerine iptal edilmiş, THK siparişleri geri alınmış, o dönemin hükümeti tarafından bir kanunla durdurulmuş.

Sivil havacılık anlamında attığımız bir adım, askeri milli savunma sanayii alanında da büyük bir sektör gelişmesi imkanı sağlayacak. Bu uçaklar sadece yolcu uçağı olarak değil, askeri nakliye, ambulans uçağı olarak da kullanılabilir kapasitede. Bu konularda elde edilecek birikiminin Türkiye’nin teknolojik birikimi artacağı dolayısıyla projelere destek kararı verdik. Çok geniş tabanlı yeni bir dönem başlıyor. Bu hafta içinde bizzat katılamadım. Ama bakanımızın katılımıyla kocaeli’de bilişim vadisinin temelini attık. Çip fabrikasının projesine başladık. Biz baktığımızda bütün bunları birbirlerini tamamlayan üniteler olarak görüyoruz.

Biz bütün bu çabalarla, arge çalışmaları, bilişim vadisi çalışmalarıyla millilik oranını artıracağız. Türkiye silah alan tren alan uçak alan ülke kategorisinden çıkıp, teknoloji üreten satan rekabetçi karakter kazandıran bir kaynak ülke haline gelecek. Önümüzdeki dönemde 2023’e kadar projelerle gerçekleştireceğimiz atılım, türkiye’yi küresel bir aktör haline getirecek" dedi.

Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) tarafından ana yüklenici olarak Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) ile ABD'den Eren ve Fatih Özmen'in sahip olduğu Sierra Nevada Corporation (SNC) arasında mutabakat imzalandı.

İKİ AŞAMALI YAPILACAK

Proje iki aşamalı olarak planlandı. Önce 2002'de imalatı biten ve SNC'nin tasarım ve telif haklarına sahip olduğu 328 modeli modernize edilecek. Bu uçak TRJ328 (jet motorlu) ve T328 (turboprop pervaneli modeli) olarak adlandırılacak. Bu uçakların imalatı Türkiye'de gerçekleştirilecek.

İkinci aşamada ise sıfırdan yeni bir uçak tasarlanacak. Üstten kanatlı, hem jet hem de turboprop motorlu olarak planlanan yeni bölgesel uçağın arı ise TRJ628 olacak.

HEM JET HEM DE PERVANELİ

Yolcu kapasitesi olarak 60 ila 70 koltuklu planlanan uçağın 2023'te uçması hedefleniyor. Uçak hem jet hem de pervaneli motorlu olarak tasarlandı. Saatte 750 kilometre hıza sahip olacak TRJ628 (jet modeli), 3 bin 720 kilometre menzile sahip olacak. Yani Türkiye'nin yanı sıra 3-3,5 saatlik uçuşları da gerçekleştirebilecek.

Uçağın pervaneli motorlu modeli ise saatte 620 kilometre hıza çıkabilecek. Menzili ise 1850 kilometre olarak planlandı. Kısa pistlere inip kalkabilen uçak Türkiye içinde çarpraz uçuşlarda kullanılacak.

Projeye, STM önderliğinde TAI, Aselsan, TEI, Havelsan, THY Teknik, Alp Havacılık, Kale Havacılık, TCI, TSI ve diğer havacılık şirketleri katılacak. Aynı zamanda KOBİ seviyesinde havacılık şirketleri de endüstriyel destek verecek.
(http://kokpit.aero//image/data/dornier/trj4.jpg)
Yeni nesil motor ve sistemlere sahip olacak TRJ628, 2023'te uçacak.
(http://kokpit.aero//image/data/dornier/trj7.jpg)
(http://kokpit.aero//image/data/dornier/trj6.jpg)
TRJ628'in askeri modelleri de planlanıyor. Askeri nakliye, deniz karakol gibi görevler bu uçakla gerçekleşecek. Ayrıca VIP modeli olacak.
(http://kokpit.aero//image/data/dornier/trj5.jpg)
İlk etapta projede hayata TRJ328 ve T328 olarak adlandırılan model, Türkiye'de imal edilecek.
MİLLİ YOLCU UÇAĞININ VİDEOSU
youtu.be/dkyHEcXkjCM (http://youtu.be/dkyHEcXkjCM)
http://kokpit.aero/yerli-yolcu-ucagi-trj628 (http://kokpit.aero/yerli-yolcu-ucagi-trj628)
Umarım gercekleşir. Ayrıca cok güzel düşünülmül 70 kişilik olması 30 kişilik yapılması projenin ölü dogması anlamına geliyordu benim için...
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: Atak - 27 Mayıs 2015, 17:25:09
Vatana millete hayırlı uğurlu olsun. Gelecekte yine bu uçağın altyapısı kullanılarak çok daha büyük projelere imza atılacağına eminim. Daha öncede dediğim gibi bu işe ençok Almanya bozulmuştur..
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: kemankeş - 27 Mayıs 2015, 19:35:22
vatana millete hayırlı olur inşallah
ancak
videoda 2011'den beri reklamıyla inanılmaz bir rant kaynağı haline getirilen, müteahhitlerin ve emlakçıların pisliğe üşüşen sinekler gibi arnavutköy ve civarını istila ettiği kanal istanbul pojesi de araya sıkıştırılmış; küçükçekmeceden geçeceği de açıkça gösterilmiş. sessiz sedasız kamulaştırılıp başlansaydı evet milletin menfaatine derdim ama diyemiyorum yazıktır milli servete.
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: mavi1991 - 27 Mayıs 2015, 19:41:39
Sivil modellerde kanatların yukarıda olması estetik olarak yakışmamış sanki bir hantal görüntü katıyor
Başlık: Yerli Yolcu Uçağı Projesi'ne Havelsan desteği...
Gönderen: мคяครℓเ - 28 Mayıs 2015, 01:36:02
(http://kokpit.aero//image/cache/data/Resimler/Resimler/havelsan%20abd%20ortak/havel-ucak4-700x350.jpg)

Yerli Yolcu Uçağı Projesi'ne Havelsan desteği.

Havelsan'dan yapılan yazılı açıklamada milli bölgesel uçağın tüm görev kritik ve görev destek yazılımlarının milli olarak uluslararası sivil havacılık kriterlerine uygun olarak geliştirilmesi ülkemiz için en önemli kazanım olacağına dikkat çekildi:

"Sivil uçaklardaki yazılım kontrolü savaş uçaklarından bile fazladır. BOEING 787 Dreamliner yolcu uçağının uçması için yaklaşık 7 milyon satır kritik görev yazılımı geliştirmiştir. Platformlar her gün daha akıllı, hızlı, enerji tasarrufu yüksek ve etkin bir şekilde kumanda ile kontrol edilmektedir. Tüm bu kabiliyetler yüksek hızlı donanımlar üzerinde çalışan yazılımlar ile gerçekleştirilmektedir. Son geliştirilen F35 savaş uçağı 8 milyon satır yazılım ile kontrol edilmektedir. Bir önceki model olan F22 savaş uçağı için 2 milyon satır yazılım yeterli görülmüştü. Ford firmasının yeni aracı GT 10 milyon satır yazılımla kontrol edilmektedir.

 Milli uçağımızın en üst teknolojilerle donatılacağını öngören HAVELSAN, siber ataklara karşı güvenli, havacılık kriterlerine uygun olarak tüm yazılımlarını Türk mühendisleri ile geliştirmeyi hedeflemektedir.
(http://kokpit.aero//image/data/trj4.jpg)
YAZILIM İÇİN HAZIRIZ

Geliştirilecek uçağın yerli iş payı içerisinde HAVELSAN tüm görev kritik ve görev destek yazılımlarının geliştirilmesi ile ilgili tecrübesini bu projeye aktarabilecek hazırlık içerisinde. Bilindiği üzere HAVELSAN Barış Kartalı projesinde en yüksek iş payına sahip olan Türk firması ve ana alt yüklenici. Barış Kartalı projesinde HAVELSAN'ın iş payı üç yüz milyon doları aşmış durumda. Hatırlanacağı üzere Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi (HvBS) HAVELSAN tarafından geliştirildi ve uzun yıllardır geliştirilmeye devam edilerek tüm yönleri ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın lojistik yönetim sistemleri dahil en küçük görev ihtiyacına bile cevap verebilir durumda.
(http://kokpit.aero//image/data/0havelsan.jpg)
YERLİ KABİN İÇİ EĞLENCE SİSTEMİ

HAVELSAN'ın yazılım geliştirme becerileri sadece görev kritik veya görev destek yazılımları ile sınırlı değil. Hali hazırda geliştirilmesi tamamlanmış ve THY ticari platformları ile denemeleri devam eden Kabin İçi Eğlence Sistemi Türkiye'de geliştirilen ilk yerli Kabin İçi Eğlence sistemi de bölgesel uçaklarımızda kullanılabilir durumda. Yolcuların kişisel elektronik cihazlarına (tabletler, dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar) IOS, Android ve web uygulamaları üzerinden kablosuz ağ bağlantısı (Wi-Fi) aracılığıyla hizmet verecek olan sistem, HAVELSAN'ın sivil havacılık sektöründe de yükselen yerli katkısının başarılı örneklerinden biri konumunda bulunuyor.

HAVADAKİ SAĞLIK

THY ile ortak bir proje olarak HAVELSAN tarafından geliştirilmeye devam eden AHM (Uçuş Kontrol Sistemi) bir uçuş doktoru görevi yapıyor. HAVELSAN tarafından geliştirilmekte olan bu sistem bir uçuş süresince ve sonrasında uçuş izleme analiz aracı olarak değerlendirilmekte.

HAVELSAN büyük atılım projesi olan HvBS projesinde kazandığı tecrübeye ilave olarak lojistik bakım yönetim sistemi çözümlerinden başlayarak, aviyonik sistemlerin depo seviyesi bakımına kadar milli uçak projesinde görev alabilecek hazırlık seviyesinde.
(http://kokpit.aero//image/data/289_01.jpg)
SİMÜLATÖR SİSTEMLERİ

HAVELSAN, en önemli yetkinlik alanlarından birisi olan Simülasyon ve Eğitim Sistemleri alanında da bölgesel uçak projesinde iş payı alabilecek durumda. Türk ve yabancı Silahlı Kuvvetleri için sayısız simülatör geliştirmiş olan HAVELSAN, sadece simülatör üretmiyor aynı zamanda simülasyon tabanlı tasarım geliştirme ve eğitim sistemleri alanındaki tecrübesini de bu projeye aktarabilecek hazırlık içerisinde"
http://kokpit.aero/yerli-ucak-havelsan-katkisi (http://kokpit.aero/yerli-ucak-havelsan-katkisi)
Bu projelere daha pek cok şirket katılımı olacak. Havacılık sanayimiz altın cagına adım atacak...
Başlık: Yerli Ucak Fabrikasinin Nereye Kurulacak...
Gönderen: мคяครℓเ - 03 Haziran 2015, 22:04:21
(http://i.sabah.com.tr/sbh/2015/06/03/414x218/1433353128265.jpg)
http://m.sabah.com.tr/ekonomi/2015/06/03/yerli-ucak-fabrikasinin-nereye-kurulacagi-aciklandi (http://m.sabah.com.tr/ekonomi/2015/06/03/yerli-ucak-fabrikasinin-nereye-kurulacagi-aciklandi)
Başlık: Yerli uçağı yapacak şirketten ilk açıklama
Gönderen: SKYWOLF - 27 Haziran 2015, 08:36:35
Yerli uçağı yapacak şirketten ilk açıklama
Tolga TANIŞ / WASHINGTON 27 Haziran 2015
Yerli uçağı yapacak şirketten ilk açıklama

(http://img.hurriyet.com.tr/_np/3639/30133639.jpg)

EREN-Fatih Özmen çiftinin sahibi olduğu Amerikan SNC şirketinin Türkiye’de yerli uçak projesini yapmak için satın aldığı 328 Destek Hizmetleri’nin Genel Müdürü Dave Jackson Hürriyet’e konuştu. Jackson, “Türkiye, yerli uçak işine Honda ve Mitsubishi’den daha iyi pozisyonda başlıyor. Biz Alman uzmanlığı, Türk mühendisliği ve Amerikan girişimciliği ile çok avantajlıyız” dedi.

TÜRKİYE, Amerika’nın en hızlı büyüyen havacılık şirketlerinden Sierra Nevada Corporation’ın (SNC) adını ilk kez bundan 3 yıl önce duydu. Türk kökenli Eren-Fatih Özmen çiftinin sahip olduğu şirketin geliştirdiği Dream Chaser (Rüya Avcısı) uzay aracı için NASA 212.5 milyon dolarlık bir fon sağlamıştı. Büyük bir başarıydı çünkü Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon için de birçok hassas proje üstlenen SNC, o dönem NASA’nın uzay uçuşları için desteklediği üç Amerikalı şirketten biri olmuştu. Dream Chaser’ın ABD’deki uzay macerası sonra umulduğu gibi yürümedi. SNC geçtiğimiz sene sonunda uzay projesini kaybetti ve sonra birden hayatımıza bambaşka bir işle yeniden dahil oldu. Bu sefer Türkiye’nin yıllardır gerçekleştirmeye çalıştığı milli uçak projesinin üstlenicisi olarak.

ABD’de yaşadığı başarısızlıktan sonra rotasını Türkiye’ye çeviren ve 1.5 milyar dolarlık bu iş için geçen Şubat İngiltere ve Almanya merkezli 328 Destek Hizmetleri adlı şirketi satın alan SNC şimdi ne tasarlıyor? Meblağı açıklanmayan şubattaki anlaşmayla 200 adet Dornier 328 tipi jet uçağı için tasarım, üretim ve bakım konusundaki patent haklarına sahip olan SNC, Türkiye’ye gerçekten sonunda bir yerli uçak kazandırabilecek mi? İşin detaylarını, şimdi yerli uçak projesini yürütecek SNC’nin iştiraki 328 Destek Hizmetleri’nin Genel Müdürü Dave Jackson’la konuştuk.

BİZE TÜRKİYE YAKLAŞTI
Jackson, bu anlaşmanın nasıl gerçekleştiği, SNC’ye Türk Hükümeti’nin mi böyle bir teklif getirdiği yoksa SNC’nin mi bu projeyi Ankara’ya önerdiği yönündeki soruya şöyle yanıt verdi: “SNC’nin Türkiye’de yıllardır iş menfaatleri var, ki şirketin sahipleri Fatih ve Eren Özmen de Türk kökenli. Türk Hükümeti, 2010’un başında bölgesel yolcu uçağı projesi için Dornier’nin varisi 328’le (Destek Hizmetleri şirketi) bağımsız görüşmelere başlatmıştı. 2015’in başında 328’in satın alınmasından sonra proje için SNC’ye de yaklaştı. Hem SNC hem de 328, müzakerelerin hızlı ilerlemesine de izin veren, lisanslama gerektirmeyen bir yolla iş yapma konusunda isteklilik gösterdiler. Türk Ulaştırma Bakanlığı, Boeing, Airbus, Bombardier ve Antonov dahil birçok havacılık şirketiyle görüşmelere girişmişti.” Jackson, projeye ne zaman başlanacağı, takvimin ne olduğu sorusuna, “İlk 32 koltuklu uçak 2-3 yıl içinde havada olacak. TRJ628 orijinal tasarımı için ise ilk test uçuşunun sonraki 72 ayda (6 yıl) yapılması planlanıyor, bu da modern Türkiye’nin kurulmasının 100’üncü yıldönümü 2023’e yetişiyor” diye cevap verdi.

OLAN ÜZERİNDE GELİŞTİRME
“Hızlandırılmış bir takvimi başarmak için 328’in kokpitinde, var olan sertifikalı ve küresel olarak operasyonel, kabul edilmiş uçak üzerinde geleceğe dönük uçak ve güç sistemlerine ilişkin geliştirmeler yapacağız. Bu arada 628 serili orijinal bir bölgesel uçak tasarlayacağız” diye konuşan Jackson şöyle devam etti: “Bu bize orijinal bir uçağın geliştirme sürecini belirgin biçimde azaltma imkânı sağlayacak. Türkiye, mevcut teknolojiyi, sertifikasyonu ve Dornier 328’in kabiliyetlerini ilerletme ve hem 328 hem SNC’in güvenlik ve inovasyon konusundaki olağanüstü sicilinden yararlanma yaklaşımıyla, tamamen sıfırdan çok daha iyi bir pozisyonda konumladı. Honda ve Mitsubishi gibi iyi yapılanmış şirketlerin, sıfırdan başladıkları için uçak üretmeleri uzun yıllar aldı. Türkiye daha iyi bir pozisyonda başlayacak. 32 koltuklu TRJ328’le başlayarak mevcut tedarik zinciri düzenlemeleri ve ortaklıkların üzerine bir yapı inşa edebiliriz. Bu yeni ve daha geniş 628 serisi uçaklara göre yükseltilir. Biz Alman uzmanlığı, Türk mühendisliği ve Amerikan girişimciliğinden oluşan bir kombinasyonun bize bu kaliteyi sağlayacağına inanıyoruz.”
 
Maliyete depozitolar dahil
 
DAVE Jackson, projenin bütçesinin ilk sipariş depozitoları, fikri ve sinai mülkiyet hakları, 628’in ilk geliştirme safhası dahil ilk aşamada 1.5 milyar dolar olduğunu söyledi. 328’i satın alan SNC, aynı zamanda Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’la da askeri projeler yürütüyor. Jackson, bu yolcu uçağı projesinden sonra bir savaş uçağı üretme aşamasına geçilip geçilmeyeceğine ilişkin şöyle konuştu: “Şu anda anlaşma sadece sivil, ticari uçak için. Ancak SNC ve Türk Hükümeti, fikri ve sinai mülkiyet hakları ile Dornier 328 uçağının taşıma ve kargodan izlemeye, tıbbi kullanıma çok misyonlu uygulamalarına olanak sağlayan modernizasyon teknolojileri için ilave tip sertifikalarını (STC) ortak olarak tutuyorlar.”
 
Pentagon’a soruldu mu?
 
328’in Genel Müdürü Dave Jackson, Türk Hükümeti’nin projeyi SNC’ye verirken teknoloji transferi ya da devlete ait bir savunma sanayii şirketiyle ortaklık gibi bir ön şartı bulunup bulunmadığı konusunda, “Türk Bölgesel Uçak Projesi, hem yerli üretim uçak hem de Türkiye’de bir havacılık endüstrisi ve iş gücünün geliştirilmesi eksenine oturtuldu. SNC, bu parametreler dahilinde çalışma ve ülkede filizlenen mühendislik ve havacılık iş gücünün yanı sıra hem SNC hem de 328’den teknoloji transferi taahhüdüne bağlıdır. Biz bunun başarılı bir girişim olacağına inanıyoruz” dedi. Jackson, SNC’nin ABD Devleti’yle olan anlaşmalarının Türkiye’yle böyle bir proje geliştirmesine ne kadar olanak tanıdığı, bu işe girişmeden önce Amerikan Savunma Bakanlığı’nın görüşünü alınıp almadıkları yönündeki soruya ise “Şu anda anlaşma sadece sivil, ticari uçak için” diyerek yanıt verdi.
 
Tesis Ankara’da
 
DAVE Jackson, yerli uçağın Türkiye’de kurulacak yeni bir tesiste üretileceğini ve bu tesisin de Ankara’da Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı’nda onaylı (EASA) 21G (sivil uçak üretim tesisi sertifikalarından biri) uçak üretim tesisi olmasını umduklarını belirtti. Jackson, kaç adet TRJ328 ve TRJ628 üretileceği, bu uçaklar için nasıl bir pazarlama stratejisi izleyeceklerine ilişkin ise şunları söyledi: “İlk aşamada Türk Ulaştırma Bakanlığı için 50 adet TRJ328 uçağı üretimi sipariş edildi. İlerideki siparişler için planları Türk Ulaştırma Bakanlığı belirleyecek ama bizim amacımız en az 250 uçak. Bu büyüklükte bir uçak için talep olduğuna dair kapsamlı pazar araştırmaları açısından jetler ve turbopropların yabancı pazarlarda da satılacağı bekleniyor. Sonuç olarak SNC, SNC ya da iştiraklerinin böyle bir uçağın ABD devletine satışı dahil ABD’de satılması için üreteceğini umuyor.”

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/29392332.asp (http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/29392332.asp)
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: azarax - 13 Eylül 2015, 16:20:43
Yerli için karar Ankara oldu                                                                                                                                                                 Eylül 13, 2015  Yeni Şafak
Yerli üretim uçak TRJ 328 ve 628 için üretim merkezi olarak Ankara seçildi. Yerli uçak fabrikasının temelinin Ekim ayında düzenlenecek bir törenle atılması panlanıyor. Esenboğa Havalimanı içinde DHMİ’nin tahsis ettiği 30 bin metrakerlik alanda kurulacak fabrikanın temelini Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu birlikte atacak.

(http://www.yenisafak.com/ekonomi/yerli-icin-karar-ankara-oldu-2298378?p=1)

Türkiye'nin ilk yerli uçağı için başlatılan projede kapsamında üretim yerinin neresi olacağına karar verildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçtiğimiz Mayıs'ta İstanbul'da tanıttığı TürkJet'in üretim üssü olarak Ankara seçildi. Esenboğa HavalimanıTürkiye'nin ilk yerli sivil uçağının üretileceği yer olacak.
TEMELİ EKİM AYINDA
Yerli uçak fabrikasının temeli Ekim ayında atılması planlanıyor. Temele Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılması bekleniyor. TAİ tarafından yerli uçağın gövde ve kuyruk kısmı yapılacak. Parçalar tırlarla Esenboğa'daki, üretim tesislerine getirilip orada birleştirilecek. İlk etapta uçağın motoru ve kokpitinde yeralan Aviyonik(elektronik) sistemleri yurtdışından getirilecek. Yerli uçak için ilk dönemde üçte bir oranında yerli üretim olması hedefleniyor. Yerli uçak için Esenboğa Havalimanı içinde 30 bin metrekarelik alan ayrıldı. Apronu ile birlikte alanda uçağın montaj işlemleri yapılarak pistte uçmaya hazır hale getirilecek.
HERKES KATKI VERİYOR
Yerli uçak için yerli dinamikler kullanılacak. Bu alanda ulusulararsı üretim yapan firmalar Türkiye'nin ilk yerli uçak üretiminde büyük bir katkıyı sağlayacak. THY Teknik bu alanda Türkiye'nin önünü açan lokomotif kurum oldu adeta. Kendi ihtiyaçları için uçak parçları üretimine başlayan THY Teknik, sanayicilerle yaptığı toplantılarda yerli uçuk için parça üretimi konusunda teşvik edici ve yönlendirici bir rol üstlendi. Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, THY Teknik Genel Müdürü Ahmet Karaman, THY Teknik Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel; milli uçak konusunda önemli sorumluluklar üstlendi. Tokel, "Saha İstanbul, Ankara OSSA, Eskişehir ve İzmir'deki savunma ve havacılık sanayi kümeleri üyesi firmalar yerli uçağa şimdiden katkı sağlanmaya başlamıştır" dedi.

Adım adım milli uçak takvimi
SNC şirketine ait, Dornier-D328 modeli uçak modernize edilecek ve T 328 ve TRJ 328 kodlu 32 kişilik yolcu uçağı üretilecek.
T 328 (turboprop motorlupervaneli) ve TRJ 328 (jet motorlu) uçaklarının testleri 2017'de başlayacak ve 2019'da ticari uçuşlara çıkacak.
328 uçaklarını temel alan 70 kişilik yeni bir TRJ 628 uçağı geliştirilecek.
SNC, D328'in bütün mülkiyet haklarını SSM'ye devredecek. Yeni uçakların bütün hakları da SSM'nin mülkiyetinde olacak.
Türkiye'ye sivil yolcu uçağı üretimi tesisi sertifikalı fabrika kurulacak.
TRJ 628 (jet motorlu) 2023'te ticari uçuşlara başlayacak. Hedef, uçağın motorunun da yerli üretim olması.
Arazi tahsis işlemleri tamam
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, Esenboğa Havalimanı içinde en uygun alanın bulunduğunu ifade etti. Arazi tahsis işlemlerinin tamamlandığını ifade eden Yıldırım, apronu ile birlikte 30 bin metrekarelik bir alanın tahsis edileceğini söyledi. Türkiye'nin bölgesel uçak yapımı işinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile yakın bir çalışma içinde bulunduklarını söyleyen Yıldırım, "Güzel bir yer tahsis edildi" dedi. Temel atma töreni için sabırsızlıklandıklarını söyleyen Yıldırım muhtemelen Ekim ayının ortalarında gerçekleşebileceğini söyledi.

http://www.yenisafak.com/ekonomi/yerli-icin-karar-ankara-oldu-2298378 (http://www.yenisafak.com/ekonomi/yerli-icin-karar-ankara-oldu-2298378)
Başlık: ‘Milli’ uçakta yüzde 70 krizi
Gönderen: SKYWOLF - 28 Eylül 2015, 08:38:17
‘Milli’ uçakta yüzde 70 krizi
Tolga TANIŞ / WASHINGTON 27 Eylül 2015
‘Milli’ uçakta yüzde 70 krizi'

(http://img.hurriyet.com.tr/_np/2442/31572442.jpg)

AK Parti Hükümeti’nin 7 Haziran seçimlerinden önce tanıtımını yaptığı ‘milli’ uçak projesinde, Savunma Sanayi Müsteşarlığı işi üstlenen SNC şirketine uçağın parçalarının en az yüzde 70’ini Türkiye’de imal etme şartı getirmek isteyince pürüz çıktı. Hürriyet’e konuşan SNC’nin kurucuları Eren-Fatih Özmen, “Yüzde 70 yerli üretim şartı ilk aşamada çok güç, ancak 2023’te olabilir. Zaten henüz anlaşma bile imzalanmadı” yorumunu yaptılar.

KAMUOYUNA ilk kez 7 Haziran’daki seçimlerden tam 10 gün önce 27 Mayıs 2015’te Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı bir lansmanla duyurulan “milli” uçak projesinde, yapılan görkemli törenin ardından yaklaşık 4 ay geçti. Devlet adına projeyi takip eden Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), işi üstleneceği duyurulan Amerikan Sierra Nevada Corp.’a (SNC) üretilecek uçağın tüm parçalarının en yüzde 70’ini Türkiye’de imal etme şartı getirmek isteyince, Türkiye’nin 80 yıllık uçak üretme rüyasının bir kez daha çökme ihtimali ortaya çıktı. Amerika’nın son yıllardaki en başarılı savunma sanayii şirketlerinden biri olan SNC’nin kurucuları Fatih-Eren Özmen çifti, 1.5 milyar dolarlık bu projeye nasıl girdiklerini, sürecin nasıl geliştiğini ve şu anda durumun ne olduğunu ilk kez Hürriyet’e anlattılar. SNC’nin Washington’daki ofisinde yaptığımız görüşmede, şirketin yönetim kurulu başkanı olan ve aynı zamanda Amerikan savunma sanayiinin en güçlü kadınlarından biri olarak bilinen Eren Özmen, konuyla ilgili şunları söyledi:

TÜRKİYE BİR KARAR VERMELİ
“Biz bu yatırıma uzun vadeli bakıyoruz, kısa vadeli değil. Ekonomiye katkısı nasıl olacak, onu da düşünüyoruz. İşin yüksek teknoloji ve eğitim boyutunu düşündüğünüzde, havacılığın ekonomiye katkısı 1’e 7 olarak hesaplanıyor. Bu proje Türkiye’nin dünyada ilk 10 ekonomiye girmesine büyük katkı yapabilecek tarihi bir girişim, bizi o yüzden de ayrıca heyecanlandırıyor. Ancak burada kritik olan mesele, yaptığınızda işi dünya standartlarında yapabilmeniz. Yoksa Türkiye’ye sıkışırsınız. Türkiye şuna karar vermeli: Sadece kendi uçağını mı üretmek istiyor yoksa global bir uçak mı üretmek istiyor. Çünkü bu endüstride yüzde 100 yerli diye bir kavram yok. Rekabet cok fazla ve uzmanlaşma alanlarını çok dikkatli seçmek lazım. Motoru dışarda yaptırıyorsunuz, bazı parçaları dışarıdan alıyorsunuz. Global bir pazarı hedefliyorsanız böyle yapmanız gerekir. Marka, fiyat ve rekabet çok önemli. Boeing bile her şeyi yerli üretmiyor. Tam tersine, yeni uçakları 787’ye dünyanın her yerinden malzeme geliyor. Seattle’daki üretim tesisleri montaj hattı gibi.”

HEDEF TRJ328’DE OLMASIN
Şirketin CEO’su Fatih Özmen’in, “Sonuçlandırıldığında toplam 1.5 milyar dolarlık bir iş bu. Buna Dornier’nin fikri mülkiyet hakları, 50 adet yeni TRJ328 uçak ve TRJ628’in ilk tasarımı dahil” diğerek açıkladığı projeyle ilgili yaşanan sıkıntıyı ise Eren Özmen şöyle aktarıyor: “Şimdi görüşmelerde yüzde 70 yerli üretim hedefini tutturmamız isteniyor. Ancak bu ilk asamada o kadar güç ki. Düşünün, sadece motor ve elektronik sistemler zaten uçağın büyük bir kısmı demek ve bunlar şu anda yalnızca dışarıda üretiliyor. Biz de diyoruz ki, ilk aşamada üretilecek (üç yıl içinde teslim edilmesi planlanan) 32 kişilik TRJ328’te degil de bu hedef 2023’e kadar hazır olacak, 70 kişilik TRJ628’de olsun.”

SSM HARP ÇIKARSA DİYE BAKIYOR
Peki projenin iptaline neden olabilecek “yüzde 70” konusundaki bu tutum neden kaynaklanıyor? Eren Özmen, onu da şöyle açıklıyor: “Burada sanırım en önemli detay şu. Proje şu anda Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın kontrolünde ilerliyor. SSM için de öncelik milli kontrol. Yani harp çıkarsa üretim konusunda dışa bağımlı olmayayım, kendim kontrol edebileyim ve ucuza çıkarayım, diye bakıyor. Parçayı yapar ve sertifikasyona gerek duymaz. Ama burada sertifikasyon bizim için önemli. Çünkü bu uçağı global ölçekte satacaksak, sertifikasyonu düşünmek zorundayız.” Eren Özmen’den sonra Fatih Özmen’in aktardığı bir ayrıntı ise kamuoyuna “milli uçak” projesi olarak duyurulan işin en can alıcı kısmını oluşturuyor. Fatih Özmen, şimdiye kadar bir anlaşma imzalanmamış projenin ilk defa açıkça suya düşebileceğinden bahsedip şunları söylüyor: “Mayıs ayında yapılan lansmanda, Başbakan Davutoğlu’nun desteği sayesinde Türkiye Hükümeti ve hükümetin ana sahibi olduğu STM şirketiyle sadece bir ortak niyet bildirgesi imzaladık. 2015 Haziranı’ndaki Savunma Sanayii İcra Komitesi’nden de gerekli karar çıktı. Ancak daha anlaşma yok. En kötü senaryo, anlaşma olmazsa, Türkiye sonra “Hayır” derse, biz bazı yatırımlarımızı kaybetmemize rağmen, yine de Dornier gibi iyi bir şirketi satın almış oluruz.”

POLİTİK BİR PROJE DEĞİL
Milli uçak işinin Türkiye’de en çok tartışılan boyutlarından biri de projenin lansmanı tam 7 Haziran seçim kampanyası sırasında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun konuşma yaptığı görkemli bir törenle gerçekleşince bunun birçok çevre tarafından Ak Parti’nin bir seçim vaadi gibi algılanmasıydı. Özmenler, bu durumdan da çok mutlu görünmüyorlar. Nitekim Fatih Özmen projenin politize edilmemesi gerektiğini şu sözlerle dile getiriyor: “Bu sene anlaşmanın imzalanması lazım. Umarım bir değişiklik olmaz. Bu işin politik bir proje olmadığının bilinmesini istiyoruz. Politikanın etkisi var elbette. Ama bu Türkiye’nin projesi. Unutmayın, bu projeden kazanılan fayda Türkiye’nin olacak. Bu iş Türkiye ekonomisine çok önemli bir artı değer olacak. Biz niyetimizi anlatmak derdindeyiz.”
 
 
2013'TE BİZZAT ERDOĞAN SÖYLEDİ
Özmenler, SNC’nin bu “milli uçak” işine nasıl girdiğini de ilk kez ayrıntılı biçimde açıkladılar. Fatih Özmen, hikâyenin nereye dayandığını şöyle özetledi: “Bu uçak meselesini bize ilk defa 2013 Mayıs’ında görüştüğümüzde Sayın Erdoğan söyledi. O zaman Başbakandı, San Francisco’da bir araya geldik. ‘Uçak yapacağız, siz de yardım edin’ dedi. Sonra da konuşmaya başladık. Ulaştırma Bakanlığı’nda o sırada Sayın Binali Yıldırım vardı. Onun zamanında başladık. 2013’ün sonunda bizde bilgi var, dedik. Sonra Sayın Lütfi Elvan’ın bakanlığı döneminde de 2014 Ekimi’nde çok kararlı ve hızlı yürütülebilecek bir program yapıldı ve Savunma Sanayii Müsteşari İsmail Demir Bey’le Sayın Bakan, ‘Bu Türkiye için tarihi olacak iş bir an önce yapılacak’ dedi. Türk Hükümeti aslında Dornier’yi satın almayı düşünmüş. Ama devlet olarak satın alınca iş zor ve uzun sürebilir, pahalıya çıkabilir diye endişelenmis. Biz Dornier’yle zaten yedi senedir iş yapıyorduk ve Amerikan Hükümeti’ne modernize edilmiş birçok uçak satıyorduk. Hemen Dornier’ye gittim. Aralık 2104’te ana sahibi ve CEO’su Dave Jackson ile görüştüm. Kazak Hükümeti de devredeymiş ve onlar Dornier’yi almak istiyormuş. Tam da bitmek üzere. Sözlü anlaşma yaptık. Kontrat yok. Karşılıklı güven sadece. Şubat 2015’te de satın alma işlemini tamamladık.”
 
Niye Dornier ve niye bölgesel uçak
 
FATİH Özmen, lansmandan sonra havacılık uzmanları tarafından çok tartışılan, bu iş için niye Dornier’nin satın alındığı ve niye bölgesel uçak üretiminin hedeflendiği yönündeki sorulara da yine ilk kez ayrıntılı biçimde cevap verdi. Üç kriterden bahseden Özmen belirledikleri stratejiyi şöyle açıkladı:
BÜYÜK UÇAK OLMAZDI
“Türkiye, aslında kendi uçağını üretme fikri üzerine Nuri Demirağ’yla 80 sene önce düşünmeye başlamış ama bir türlü başarılı olamamış. Beş sene önce bu iş üzerinde ciddi olarak çalışmaya başlamış tekrar. Ancak ilk aşamada, uçağı 100+ yolcu kapasitesinde büyük yapalım ve öbür dünya devleriyle rekabete girebilelim, demişler. Bu doğru bir yaklaşım olmazdı, dünyada büyük yatırımlara ve uçak üretmelerine rağmen iflas etmiş çok uçak şirketi var. Üç ana sebepten dolayı. Yerli uçak konusunda biz kendimize de bu üç noktayı öncelik belirledik:

1) SERTİFİKASYON RİSKİ
Bu alanda dünyada iki kurum işi çok sıkı tutuyor. ABD’deki Federal Havacılık İdaresi (FAA) ve Avrupa Havacılık Güvenlik Ajansı (EASA). Yeni bir uçak ürettiğinizde, bu kurumların uhdesindeki yerlere uçuş yapabilmek için mutlaka bunlardan sertifika almanız gerekir. Ve işi tekellerine aldıklarından sıfırdan sertifika almak çok zordur.

2) PAZAR SEÇİMİ
Uçağı ürettikten sonra doğru pazara girebilmeniz önemli. Yani en fazla 100 yolcu kapasitesine sahip bölgesel uçak pazarına mı gireceksiniz, yoksa kıtalararası uçabilen büyük uçakların pazarına mı? Bu da aslında başka bir deyişle şu anlama geliyor: Uçak ürettiğinizde siz hangi şirketlerle rekabete girmeyi düşünüyorsunuz? İki pazarda da iki büyük oyuncu var. Bölgesel uçaklarda Kanadalı Bombardier ve Brezilya şirketi Embraer. Büyük uçaklarda da Amerikan Boeing ve Avrupalı Airbus. Ancak özellikle büyük uçakların pazarında rekabet öyle serttir ki, örneğin Bombardier gibi bir dev, 150 kapasiteli uçak üreteceğim, deyip büyük uçak üreticilerinin arasına girmeye çalışınca krize sürüklendi.

3) MARKALAŞMA
Uçağı üretirsiniz ama sonra bir marka yaratamazsanız da satamazsınız. Çin ve Rusya uçak üretiyor mesela ama markaları yok, satamıyorlar.

Biz Dornier’yi satın alarak belirlediğimiz bu üç önceliğe uygun hareket ettik. Birincisi, Dornier’nin sertifikasyon problemi olmadığından ve SNC ile birlikte mühendislik altyapısını kullanabildiğimizden, bu konuda büyük zaman kazandık. Ayrıca, bu milli uçak projesinde teknoloji haklarının tümüyle Türkiye’ye ait olması böylece mümkün. İkincisi, kendimize şu anda dünyada hiçbir ciddi üreticinin olmadığı, 30 ile 70 yolcu arasındaki 4 bin uçaklık bir pazara dönük yeni bir bölgesel uçak yapımını hedef alarak, daha uygun bir rekabet ortamını seçtik. Üçüncüsü de markalaşma konusunda Dornier’nin dünyaca çok tanınan bir Alman şirketi olmasının avantajından yararlanabileceğimizi düşündük. Uluslararası pazarda Türk malı uçak yeni üretim olduğu için, tamamen tanınıp kendini ispat edinceye kadar satmak zor olabilirdi, Dornier markasıyla kanıtlanmış bir geçmişi olduğu icin bunun daha kolay olacağını hesap ettik. Ayrıca, bu satın aldığımız Alman şirketinin dünya çapında bir parça ve lojistik destek ağı var, halen çoğu uçmakta olan, 200 kadar üretilen 328 modeli uçakları için. Bu da marka, destek ve ünvan açısından çok büyük bir avantaj.”

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/30173557.asp (http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/30173557.asp)
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: мคяครℓเ - 03 Ekim 2015, 15:32:45
(http://kokpit.aero//image/cache/data/Resimler/Resimler/yerli%20yolcu%20ucagi/katartanitim1-700x350.jpg)
Türk Mühendisliği gövde gösterisine hazır
Milli Gemi Projesi, Bölgesel Uçak gibi çok sayıda önemli projeyi yürüten STM, Katar’da düzenlenecek High Tech Port fuarında mühendislik birikimini ve gücünü sergileyecek.
http://kokpit.aero/katar-da-tanitilacak. (http://kokpit.aero/katar-da-tanitilacak.)
Bizimkilerin tuhaflıkları yine basladı. Eskiden dogru düzgün stat yokken avrupa ve dünya sampiyonalarına, dogru düzgün tesisler yokkende olimpiyatlara maketlerle katılıp bize verirseniz yapacaz diyorduk epeydir bırakmıştık şimdide ortada maketi bile olmayan ucak dosyasıyla katılacaz galiba. Hayırlısı...
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: ATA-Türk - 03 Ekim 2015, 17:09:57
([url]http://kokpit.aero//image/cache/data/Resimler/Resimler/yerli%20yolcu%20ucagi/katartanitim1-700x350.jpg[/url])
Türk Mühendisliği gövde gösterisine hazır
Milli Gemi Projesi, Bölgesel Uçak gibi çok sayıda önemli projeyi yürüten STM, Katar’da düzenlenecek High Tech Port fuarında mühendislik birikimini ve gücünü sergileyecek.
[url]http://kokpit.aero/katar-da-tanitilacak.[/url] ([url]http://kokpit.aero/katar-da-tanitilacak.[/url])
Bizimkilerin tuhaflıkları yine basladı. Eskiden dogru düzgün stat yokken avrupa ve dünya sampiyonalarına, dogru düzgün tesisler yokkende olimpiyatlara maketlerle katılıp bize verirseniz yapacaz diyorduk epeydir bırakmıştık şimdide ortada maketi bile olmayan ucak dosyasıyla katılacaz galiba. Hayırlısı...


Maket yok mu dediniz?

Bu ne peki?

(http://img.hurriyet.com.tr/_np/7862/29957862.jpg)
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: мคяครℓเ - 08 Ekim 2015, 00:51:49
(http://kokpit.aero//image/cache/data/ssm/yerliyolcu/tartisyer1-700x350.jpg)
Yerli uçağı THY verimsiz buldu, Genelkurmay soğuk bakıyor!
Dornier 328’in yenilenmesi ile başlayacak ardından da yeni bir tasarımla yoluna devam edecek Yerli Yolcu Uçağı Projesi’nde THY ve Genelkurmay’ın raporları dikkat çekti.
http://kokpit.aero/yerli-yolcu-ucaginda-gorus-ayriligi (http://kokpit.aero/yerli-yolcu-ucaginda-gorus-ayriligi)

Şöyle bir haber var ama zorlama yapılmış gibi...
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: ATA-Türk - 08 Ekim 2015, 03:59:39
([url]http://kokpit.aero//image/cache/data/ssm/yerliyolcu/tartisyer1-700x350.jpg[/url])
Yerli uçağı THY verimsiz buldu, Genelkurmay soğuk bakıyor!
Dornier 328’in yenilenmesi ile başlayacak ardından da yeni bir tasarımla yoluna devam edecek Yerli Yolcu Uçağı Projesi’nde THY ve Genelkurmay’ın raporları dikkat çekti.
[url]http://kokpit.aero/yerli-yolcu-ucaginda-gorus-ayriligi[/url] ([url]http://kokpit.aero/yerli-yolcu-ucaginda-gorus-ayriligi[/url])

Şöyle bir haber var ama zorlama yapılmış gibi...


THY den baska Pazar yokmuymus dünyada?!

Problem yok.

Ucak istemeyen, CHP´nin vaad ettigi "Esseklere ve katirlara" binsin!
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: SKYWOLF - 08 Ekim 2015, 08:37:08
DefenceTurk forumda siyasi propagandanın yasak olduğu konusunda daha önce uyarılmıştın. Uyarılara kulak asmayıp kuralları çiğnediğin için hak ettiğin şekilde forumdan uzaklaştırıldın!

DefenceTurk forumda asla Trollere ve onlar tarafından beyinleri yıkananlara yer yoktur. Sahiplerine bildirirsin!
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: azarax - 08 Ekim 2015, 21:41:40
DefenceTurk forumda siyasi propagandanın yasak olduğu konusunda daha önce uyarılmıştın. Uyarılara kulak asmayıp kuralları çiğnediğin için hak ettiğin şekilde forumdan uzaklaştırıldın!

DefenceTurk forumda asla Trollere ve onlar tarafından beyinleri yıkananlara yer yoktur. Sahiplerine bildirirsin!

derken siyaset yapmışsın sen de aslında.
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: SKYWOLF - 08 Ekim 2015, 21:42:08
DefenceTurk forumda siyasi propagandanın yasak olduğu konusunda daha önce uyarılmıştın. Uyarılara kulak asmayıp kuralları çiğnediğin için hak ettiğin şekilde forumdan uzaklaştırıldın!

DefenceTurk forumda asla Trollere ve onlar tarafından beyinleri yıkananlara yer yoktur. Sahiplerine bildirirsin!

derken siyaset yapmışsın sen de aslında.

Ne alaka!
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: AVCI - 15 Ekim 2015, 13:04:43
Türkiye'nin ilk bölgesel uçağı TRJet motorunu seçti
Türkiye'nin ilk bölgesel uçağı TRJet uçaklarında kullanılacak PW306B motorlarının yükseltilmesi ve tedariki için Pratt & Whitney Canada şirketiyle anlaşma sağlandı.

TRJet uçaklarında kullanılacak PW306B motorlarının yükseltilmesi ve tedariki için Pratt & Whitney Canada (P&WC) şirketiyle anlaşma sağlandı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin ilk bölgesel uçağının oluşturulmasına giden süreçte yeni bir adım atıldı.

Taraflar arasında imzalanan mutabakat zaptı, TRJet'in 328 uçaklarının üretimine yeniden başlama girişiminde önemli ortaklarından biri olan ve bu uçakların mevcut tip sertifikasını elinde bulunduran Sierra Nevada Corporation'ın (SNC) Almanya merkezli iştiraki 328 Support Services GmbH (328) firmasını da içeriyor.

TRJet yöneticilerinden Cem Uğur yaptığı açıklamada, "Uçak motoru tasarımı, üretimi ve servis hizmeti konusunda bir dünya lideri olan P&WC ile TRJet arasındaki işbirliği, 328 ve 628 serisi uçakların arkasındaki etkinliği kanıtlanmış teknolojiyi ve havacılık
uzmanlığını gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

328 Support Services GmbH Genel Müdürü Dave Jackson da yapılan kapsamlı pazar araştırmalarının bu uçaklara duyulan ihtiyacın sadece Türkiye'deki yerli pazarla sınırlı olmadığını gösterdiğini ifade etti. Jackson, yolcu kapasitesi 50'nin altında olup, yeterli hizmet verilemeyen pazarlarda bölgesel ve uluslararası ölçekte giderek artan bir talep bulunduğunu belirtti.

İmalat programının ilk adımı

TRJet'in 32 yolcu kapasitesine sahip 328 serisi uçaklarında kullanılacak olan PW306B motorların çalışmalarına 2016'da P&WC’nin Longueuil, Quebec'teki tesislerinde başlanacak. Böylece TRJ328 uçağının üretiminin tamamlanarak ilk uçuşunu 2019'da yapmasıyla sonuçlanacak imalat programının ilk adımı atılmış olacak.

Bu arada, T328 uçakları için turboprop motor üretme çalışmaları da eş zamanlı olarak devam edecek. Bu çalışmalarla aynı zamanda, yeni 628 serisi uçakların tasarım çalışmaları da başlatılacak. Baştan sona yeni bir tasarımın ürünü olacak bu uçaklar Türkiye'nin ilk yerli tasarım yolcu uçağı olma niteliği taşıyacak. 628 serisinin ilk uçuşunu Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıldönümü şerefine 2023'te gerçekleştirmesi bekleniyor.

Halihazırda dünyanın 85 ülkesinde sertifikalandırılmış olan D328 modeli ABD, İsviçre, Almanya, Birleşik Krallık ve Danimarka gibi ülkelerde halen kullanılıyor. 328 turboprop ve jet modelleri, çok yönlü ve dayanıklı yapısı ve geniş kabin konforuyla sektörde değerli ve maliyet etkin bir oyuncu olarak biliniyor.

http://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/turkiyenin-ilk-bolgesel-ucagi-trjet-motorunu-secti/445245 (http://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/turkiyenin-ilk-bolgesel-ucagi-trjet-motorunu-secti/445245)
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: мคяครℓเ - 26 Ekim 2015, 13:50:45
(http://kokpit.aero//image/cache/data/Resimler/Resimler/kale%20havacilik/motor1-700x350.jpg)
P&W ile Türkiye'de ortağız, yerli uçakta üst düzey rol için istekliyiz
Kale Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, Pratt & Whitney ile İzmir'de kritik motor parçaları üretmek için ortak fabrika kuran Kale Grubu olarak, yerli uçak projesinde en üst düzeyde rol alma konusunda deneyimli ve istekli olduklarını söyledi.
http://kokpit.aero/kale-grubu-motora-talip (http://kokpit.aero/kale-grubu-motora-talip)

Sürekli motor projelerindeler ama henüz som motoru haric motor göremedik.
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: мคяครℓเ - 07 Kasım 2015, 14:08:41
(http://kokpit.aero//image/cache/data/ssm/yerliyolcu/tartimasi1-700x350.jpg)
http://kokpit.aero/neden-yerli-yolcu-ucaginda-dornier-secildi (http://kokpit.aero/neden-yerli-yolcu-ucaginda-dornier-secildi)
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: azarax - 01 Aralık 2015, 22:27:26
TRJet’in önünde 4 bin uçaklık Pazar var
(http://kokpit.aero//image/cache/data/Resimler/trjethedef2-600x400.jpg)
En son düzenlenen Küresel Havacılık ve Uzay Zirvesinin (2014) toplantısı sonucunda açıklanan rapora göre, dünyada yolcu taşımacılığında hava trafiğinin önümüzdeki 15 yıl içinde iki kat artarak, 2030 yılında 6,6 milyar yolcuya ulaşacak.

 TRJet’in önünde 4 bin uçaklık Pazar var
Küresel havacılık pazarına yeni giriş yapan ve sektörün gelecekteki Orijinal Ekipman Üreticisi (OEM) olmaya hazırlanan TRJet, hava taşımacılığındaki bu yolcu artışını karşılayacak konumda yer alıyor.

Strategy& tarafından hazırlanan rapora göre, 2008-2013 yılları arasında dünya yolcu trafiğinde toplam yüzde 5 oranında bir artış yaşanırken, Orta Doğu ile Asya arasındaki trafik yüzde 41 oranında artmış, Orta Doğu ve Avrupa arasındaki hava taşımacılığında ise yüzde 33,8'lik bir artış görülmüştür.

“BENZERSİZ BİR KONUMDAYIZ”

TRJet yöneticilerinden Cem Uğur, sektörün ağırlık merkezinde Batıdan Doğuya doğru kayma olduğunu ve önceleri küresel yolcu trafiğinin çoğunluğu Kuzey Amerika ve Avrupa'da görülmekteyken, şimdilerde Orta Doğu ve Asya'da büyüme artışı görüldüğünü ifade ederek, "Türkiye'de Ankara'daki genel merkezimizle, bu büyümenin merkez üssünde yer alıyoruz ve bu artan talebi karşılamak için benzersiz bir şekilde konumlanmış bulunuyoruz" dedi.

TRJet, Türkiye'nin Bölgesel Uçak Projesi kapsamında 32 kişilik 328 serisi uçakları ve 628 konsept uçakları üretecek.

Bu uçakların, hâlihazırda büyük uçakların pratik bir şekilde hizmet veremediği küçük şehirler arasında doğrudan sefer düzenleme imkânı sunarak pazarda ciddi bir boşluğu doldurması hedefleniyor.

Yolcu kapasitesi 100 kişinin altında olan bölgesel uçakların kısa menzilli uçuşları daha ekonomik ve sürdürülebilir hale getirdiğini ifade eden Uğur, "TRJet uçakları pazarda karşılanmayı bekleyen bir ihtiyaca yanıt vererek, bölgedeki ticareti daha da canlandıracak ve eğlence amaçlı seyahatleri artıracaktır" şeklinde konuştu.

YAŞLANAN FİLOLAR CİDDİ BİR PAZAR

Kapasitesi 30 ila 90 yolcu arasında değişen bölgesel uçaklar için halihazırda ciddi bir ikame piyasası da bulunuyor. Flightglobal'ın 2015 Yılı Filo Tahminlerine göre önümüzdeki 20 yıl içinde yaşlanan filolar nedeniyle 4000'in üzerinde bölgesel jet ve turboprop uçağın ikame edilmesi gerekecek.

Bu süreçte, 4700 yeni uçağın da tesliminin yapılması bekleniyor. VIP ve çok amaçlı uçaklar gibi ticari olmayan kullanım alanlarına yönelik ek talepte bekleniliyor.

Bu ihtiyacı karşılamak için, TRJet, Dornier 328 uçaklarının modernize edilmiş versiyonunu kullanarak öncelikle TRJ328™ jet uçağını ve bu uçağın turboprop versiyonunu üretecek.

İlk uçuşunu 2019 yılında yapması öngörülen 328 serisi uçaklar, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yerli tasarım yolcu uçağı 628 serisi uçakların üretimine giden yolda önemli bir basamak olacak; 628 serisinin ilk uçuşunu 2023 yılında yapması hedefleniyor.

Bölgesel uçakların ayrıca, daha büyük uçaklarla kendi üslerinden sefer düzenleyen havayolu şirketlerini besleyen ağları da destekleyerek, ekonominin canlanmasına katkıda bulunması bekleniyor.

İkisi de çok yönlü kullanıma uygun uçaklar olan 328 ve 628 serileri, kaplamasız pistlere iniş yapabilmeleri sayesinde, küçük havalimanlarına erişim imkânını artırıyor.

Bir çok farklı alanda kullanıma uygun olan 328 serisi uçaklar, yapılan modifikasyonlarla, ticari yolcu taşımacılığının yanı sıra, VIP, kargo uçağı, askeri görev uçağı, deniz karakol uçağı ve ambulans uçak gibi çeşitli amaçlar için de sertifikali opsiyonlar var.

Kaynak: http://kokpit.aero/hedef-yenilenecek-ucaklar (http://kokpit.aero/hedef-yenilenecek-ucaklar)
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: kugos - 05 Aralık 2015, 14:00:25
Top Air, Imsık Air, Bora jet denedi olmadı. Türkiye'de bölgesel havacılık zor.Talep ve potansiyel olsa pek çok şirket ve uçak faaliyette olurdu. Kaç uçak satılacak, talep ne olacak, altyapı kurma maliyeti, birim üretim maliyeti ne olacak? Dornier üretmiş satamamış çöpe atmış, biz kime satacağız? Buraya ayrılacak kaynaklar milli savaş uçağına aktarılsa daha iyi olmaz mı? Olur ama reklamı olmaz. Ucuz bir seçim propagandası.
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: мคяครℓเ - 02 Ocak 2016, 01:38:19
Bakan Fikri Isik twitter hesabindan paylastigi resim.
(https://pbs.twimg.com/media/CXDnXcqW8AA-65U.jpg)
https://twitter.com/fikriisik/status/680297943115644928 (https://twitter.com/fikriisik/status/680297943115644928)
Başlık: Yerli uçak üretimi başlıyor...
Gönderen: мคяครℓเ - 07 Ocak 2016, 17:25:32
(http://kokpit.aero//image/cache/data/Resimler/Resimler/yerli%20yolcu%20ucagi/uret1-700x350.jpg)
İstanbul’da 27 imalatçı TRJ328 için bir araya geliyor.
İstanbul merkezli 27 sanayici SAHA İstanbul (Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği) kurarak güç birliği yaptı.
http://kokpit.aero/trj328-icin-uretecekler (http://kokpit.aero/trj328-icin-uretecekler)
Eger bu is gercege donusurse muthis istimdam saglayacak ulke ve insanimiza.
Başlık: Yerli uçak üretimi başlıyor...
Gönderen: мคяครℓเ - 11 Ocak 2016, 03:15:03
Alman imalatçı Aquila Bursa'ya geliyor!
(http://kokpit.aero//image/cache/data/sportif%20havacilik/aquila%20bursa2-600x400.jpg)
Bursa merkezli Gökçe Grup, Alman tek motorlu uçak imalatçısı Aquila şirketini satın almak üzere anlaşmaya vardı. İşte şirketin imal ettiği uçaklar...
http://kokpit.aero/bursa-aquila-fabrika (http://kokpit.aero/bursa-aquila-fabrika)
Bir havacilik ucak isine daha giriyoruz galiba. Thk nin da vardi sanki buna benzer bi projesi...
Başlık: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: мคяครℓเ - 11 Ocak 2016, 16:36:06
(http://kokpit.aero//image/cache/data/2013%20uygulamalar/yatirim1-700x350.jpg)
SDT, havacılık sektöründe Do-254 sertifikasyonuyla büyüyecek!
Ulusal ve uluslararası pazara yönelik teknolojiler içeren özgün mühendislik ürün ve hizmetleri sunan, ileri teknolojilerin önem kazandığı alanlarda ürün geliştiren SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri DO-254’e yaptığı yatırımlarla çalışmalarını destekliyor.
http://kokpit.aero/savunmada-do-254-e-yatirim (http://kokpit.aero/savunmada-do-254-e-yatirim)
Sivil havacilikta baya hareketlendi bizim sirketler...
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: azarax - 06 Şubat 2016, 00:39:42
Bursa'yı havacılık üssü haline getirecek önemli bir adım Almanya'da atıldı. 250 yıllık geçmişi olan Bursa sanayinin öncü kuruluşlarından Gökçen Grup'a bağlı B Plas, Alman uçak firması AQUILA'yı (kartal) satın aldı.

(http://kokpit.aero//image/data/2013%20uygulamalar/bursagokcen7.jpg)

Almanya'nın Berlin şehrinde bulunan fabrikada yapılan imza törenine katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bu imza ile Bursa'nın yerli tramvay üretiminin ardından ikinci büyük hedefleri olan havacılık sektörünün üssü olacağını söyledi.  Altepe, havacılık sektörünün başlaması için B Plas şirketini yönlendiren Başkan Altepe, 3 uçak siparişi verdiklerini söyledi.

Yapılan sunumun ardından tesisleri gezerek uçakları inceleyen Başkan Altepe, kendilerinin yönlendirmeleri ve eşlik etmeleri ile B Plas ile birlikte Bursa'nın artık havacılık sektörüne giriş yaptığını ifade etti.

Yerli tramvayın ardından yerli uçak üretimi için ilk önemli adımı attıklarını söyleyen Başkan Altepe, "Bilim ve Teknoloji Merkezi Uzay Havacılık Birimi, Uludağ Üniversitesi Havacılık Fakültesi'nin kurulması için tüm yatırımları gerçekleştirmiştik. Şimdi bu sektöre girmek ve imalatını yapmak kalmıştı. 1.5 yıl süren araştırmalarımız sonucunda artık uçak üretimi başlıyor. İlk uçak üreten şehir Bursa olacak. B Plas ve Gökçen ailesine çok teşekkür ediyorum. Bursa'da havacılık yeniden canlanacak. Başta eğitim birimleri olmak üzere hızlı şekilde Bursa'nın havacılık üssü olması için tüm gayreti göstereceğiz" dedi.

(http://kokpit.aero//image/data/2013%20uygulamalar/bursagokcen8.jpg)

BAŞARILI BİR FİRMA OLARAK YÜKSELECEĞİZ

B Plas CEO'su Mehmet Celal Gökçen de bu önemli fırsatı B Plas tecrübesiyle önemli bir noktaya taşıyacakları belirtti, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye, yerli tramvay üretiminde gösterdiği büyük çabayı uçak üretimi için de sergilediği için teşekkür etti. Mehmet Celal Gökçen, şunları söyledi:

(http://kokpit.aero//image/data/2013%20uygulamalar/bursagokcen6.jpg)

"B Plas ARGE, dizayn ve üretim geliştirme merkezimizle uyum içinde olacağını düşündüğümüz bu işe adım atmış olduk. Özellikle kompozit ve plastik konusunda otomotiv sektöründe yaptığımız önemli işler var. Şimdi bu tecrübemiz ve birikimimizle bu sektörde de kendimizi geliştirebileceğimizi düşünüyorum.

http://www.olay.com.tr/bursa-da-ucak-uretimi-basliyor/60166/ (http://www.olay.com.tr/bursa-da-ucak-uretimi-basliyor/60166/)
Başlık: İlk milli yolcu uçağı görüntülendi...
Gönderen: kugos - 08 Haziran 2016, 07:05:47
(http://i.hizliresim.com/nrML4M.jpg) (http://hizliresim.com/nrML4M)
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: SKYWOLF - 08 Haziran 2016, 10:58:52
 :D :D :D :D ;D
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: AVCI - 08 Haziran 2016, 13:57:06
Valla böyle olsa olur yani Türk olduğunun belli olması lazım :) Sağol Kugos sayende bugün ilk kez güldüm.
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: Nutuk - 08 Haziran 2016, 16:41:43
Link verebilirmisin, resimi goremiyorum
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: SKYWOLF - 08 Haziran 2016, 16:48:26
Link verebilirmisin, resimi goremiyorum

http://i.hizliresim.com/nrML4M.jpg (http://i.hizliresim.com/nrML4M.jpg)
Başlık: Yerli Yolcu Uçağına İlk Sipariş İTO'dan Geldi
Gönderen: SKYWOLF - 13 Temmuz 2016, 08:45:02
Yerli Yolcu Uçağına İlk Sipariş İTO'dan Geldi

Motor ve diğer sistemleri modernize edilerek, mühendislik ve imalat çalışmaları Türkiye'de yapılacak olan yerli yolcu uçağına ilk sipariş İTO'dan geldi.

(http://img.sondakika.com/haber/345/yerli-yolcu-ucagina-ilk-siparis-geldi-8601345_6700_o.jpg)

Yerli yolcu uçağına ilk sipariş İstanbul Ticaret Odası'ndan geldi. 32 koltuk kapasiteli TRJ328 tipi uçaktan 10 adet almak üzere Londra yakınlarında yapılan Farnborough Havacılık Fuarı'nda TRJet şirketi ile iyi niyet mektubu imzalandı.

BÖLGESEL UÇAK HAKLARINI SATIN ALDI

Eren ve Fatih Özmen'in sahip olduğu ABD merkezli Sierra Nevada şirketi, Alman Dornier şirketinin üretimi 328 serisi jet ve turboprop bölgesel uçakların haklarını satın almış, daha sonra Ankara merkezli TRJet adlı şirket kurulmuştu.

(http://img.sondakika.com/haber/345/yerli-yolcu-ucagina-ilk-siparis-geldi-8601345_6375_o.jpg)

UÇAK AİLESİ OLUŞTURULACAK

TRJet, ilk etapta 32 koltuklu 328 serisi uçakları modernize ederek TRJ328 adıyla üretecek; daha sonra da koltuk kapasitesi 60-70 koltuğa çıkarılarak TRJ628 adında yeni bir uçak ailesi oluşturulacak.

HEM ASKERİ, HEM SİVİL

Şehirlerarası çapraz ve kısa mesafeli uçuşların yapılacağı uçaklar yarı hazırlanmış pistlere inip kalkabiliyor. Uçağın sivil modelinin yanı sıra ambulans uçak, deniz-karakol uçağı, VIP, askeri nakliye uçağı olarak kullanılabilmesi hedefleniyor.

TÜRKİYE'DE YAPILACAK

Motor ve diğer sistemleri modernize edilecek TRJ328 uçaklarında mühendislik ve imalat çalışmaları Türkiye'de yapılacak.

http://www.sondakika.com/haber/haber-yerli-yolcu-ucagina-ilk-siparis-geldi-8601345/ (http://www.sondakika.com/haber/haber-yerli-yolcu-ucagina-ilk-siparis-geldi-8601345/)
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: mehmetumut4 - 13 Temmuz 2016, 15:41:55
Sn. Arda Mevlütoğlu'nun haberine göre  TRJ628, TRJ723 olarak yeniden adlandırılmış ve İTO'nun 10 adetlik siparişine ilaveten Singapur'dan da 5 sipariş gelmiş.
Başlık: Yerli Türk Uçağı TRJ328...
Gönderen: мคяครℓเ - 16 Temmuz 2016, 16:06:43
(http://www.kokpit.aero//image/cache/data/cin/turk%20(2)-600x400.jpg)
Yerli Türk uçağı TRJ328’in üretim programında dünya devi şirketler görev alacak

Dornier bölgesel uçağı baz alınarak geliştirilecek olan TRJ328’de Pratt & Whitney Canada PW127 tipi motorlar kullanılacak
http://www.kokpit.aero/yerli-ucagin-motoru-belli-oldu (http://www.kokpit.aero/yerli-ucagin-motoru-belli-oldu)
Başlık: TRJET'in Üretim Hazırlıklarında Son Aşamaya Gelindi
Gönderen: SKYWOLF - 18 Temmuz 2016, 13:44:13
TRJET'in Üretim Hazırlıklarında Son Aşamaya Gelindi

Yerli uçak projesi kapsamında ilk siparişi 50 uçakla Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı vermişti. TRJET'in ikinci müşterisi ise 10 uçaklık siparişiyle İstanbul Ticaret Odası oldu.

ABD Merkezli Sierra Nevada Corp. (SNC) şirketinin Türkiye'de üreteceğini açıkladığı D328'in yenilenmiş versiyonu TRJ328 uçaklarının ilk siparişleri gelirken, üretim hazırlıkları için alt yükleniciler seçilmeye devam ediyor. TRJET, TRJ328 uçağı için SSM ile birlikte çalıştığı projede, ilk siparişi 50 uçak ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan almıştı.

ANLAŞMA İMZALANDI

TRJET'in ikinci müşterisi ise İstanbul Ticaret Odası oldu. İTO 10 uçak sipariş edeceğini açıkladı ve şirketle mutabakat zaptı imzaladı. TRJET, Singapur merkezli Sentinel Havacılık ile de turboprop motorlu 5 uçak siparişi için mutabakat zaptı imzalandığını duyurdu. Sentinel'in bu uçakları askeri nitelikte kullanacağı belirtildi. TRJET üretilecek ilk TRJ328 için alt yüklenicileri de duyurmaya devam ediyor. TRJET'in TRJ328 (jet) ve TRP328 için motor seçimi de tamamlandı. 2015 Ekimde Pratt and Whitney Kanada'nın PW306B jet motorunu seçtiğini ilan eden TRJET, turboprop (pervaneli) motor için de Pratt and Whitney'in PW127 kodlu yeni tasarım turboprop motorunu alacağını duyurdu. TRJET 328 modelinin turboprop modelini TRP328 olarak adlandırmıştı. Bu model de Singapur Sentinel Havacılık'ın siparişiyle ilk siparişini almış oldu. Pratt and Whitney'in her iki motorun da üretim sürecini bu yılın sonunda başlatması, 2020'de teslimatların tamamlanmasının planlandığı kaydedildi.

ALT YÜKLENİCİLER BELLİ OLUYOR

Bu arada alt yükleniciler açısından en önemli seçimlerden biri olan aviyonik için Rockwell Collins, bazı yapısal parçalar için de TUSAŞ ile mutabakat sağlandığı ilan edildi. Uçak içi basınç-havalandırma sistemleri için de Liebherr seçildi. Uçağın iniş takımları alt yüklenicisi olarak da Heggemann'ın tercih edildiği ve anlaşmaya varıldığı duyuruldu. TRJET, TAI ile varılan anlaşmanın TRJ328'in ü retimi için alt yükleniciliği değil, daha sonra geliştirilecek daha büyük versiyon TRJ628'in tasarım ve üretimini de kapsadığını vurguladı.

TRJet Genel Müdürü Cem Uğur, TAI işbirliğiyle Türkiye'nin havacılık alanında tasarım ve üretim yeteneklerini dünyaya açmaya katkı vereceğini kaydetti. TUSAŞ CEO'su Muharrem Dörtkaşlı da çeşitli alanlarda TRJ328 ve ileride üretilecek 628 için katkı vermeyi amaçladıklarını vurguladı. TRJET, TAI'den tasarım, geliştirme, test ve üretime yönelik beklentiler içinde olduklarını kaydetti.

ÜRETİM MERKEZİ ANKARA OLACAK

ABD merkezli SNC, başta SSM olmak üzere Türk kurumlarıyla birlikte çalışarak, Türkiye'de bir yerli yolcu uçağı üretim tesisi kurma ve yeni bir model tasarlama için harekete geçti. SSM ve Ulaştırma Bakanlığı ile de bir mutabakat zaptı imzalandı. SNC, ABD ve Avrupa'da sertifikalandırılmış, kendini ispatlamış ve çok sayıda halen uçuşta uçağı bulunan, hem jet motor, hem de turboprop uyarlaması olan Dornier328 uçağının bütün haklarını satın aldı. Bu proje için SNC Türkiye'deki bir şirketine TRJET ismini verdi ve sermayesini artırdı. TRJET Ankara'yı üretim yeri olarak seçtiğini açıkladı. TRJET ilk etapta sertifikalı ve güvenli bulunan D328'i, yeni teknolojilerle daha iyi ve verimli hale getirecek 32 kişilik bir yolcu uçağına dönüştürerek üretim kararı aldı. Jet motorlu versiyonu TRJ328, turboprop motorlu versiyonu ise TRP328 adını aldı. Bu uçaklar, kısa pistlerde az yolcusu bulunan hatlarda ticari olarak verimli olabilecek bir yolcu uçağı olması yanında, ambulans, VİP-iş jeti, askeri olarak kullanılabiliyor. TRJET ile başta SSM olmak üzere çeşitli kuruluşların 60-62 kişilik yerli bir yolcu uçağı tasarlanması için de müzakereler-sözleşme görüşmeleri sürüyor. TRJ628 adı verilen bu uçak da TRJ328'in ana tasarımına uygun şekilde geliştirilecek. TRJET şirketi, üretim yerinin Ankara olacağını açıklamasına rağmen henüz yatırıma başlamadı.

http://www.sondakika.com/haber/haber-trjet-in-uretim-hazirliklarinda-son-asamaya-8620338/ (http://www.sondakika.com/haber/haber-trjet-in-uretim-hazirliklarinda-son-asamaya-8620338/)
Başlık: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: мคяครℓเ - 23 Temmuz 2016, 15:03:19
(http://i.hizliresim.com/WYj5Q8.jpg)
(http://i.hizliresim.com/3ok0qM.jpg)
Ssm sunumundan R.A.K isimli arkadastan alintidir.
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: serkan - 23 Temmuz 2016, 17:30:30
Uçağın şekli karikatür gibi çizgi filim şaka gibi.
Başlık: Tr Jet...
Gönderen: мคяครℓเ - 07 Ekim 2016, 16:20:46
Ulaştırma Denizilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Airshow'un açılışına Dornier tipi uçak ile gelecek.

Bugün kapılarını açacak olan İstanbul Airshow'da bir sürpriz de yaşanacak. Saat 11.00'da resmi açılışı yapılacak olan fuara Bakan Arslan ve beraberindeki heyet, Ankara'dan İstanbul'a British Airways renklerine boyalı Dornier tipi uçakla gelecek.

TRJet adıyla üretilecek yerli uçağın üretimi için satın alınan Dornier markası böylece ilk kez Türk halkının dikkatine sunulmuş olacak.
(http://wowturkey.com/tr753/trjetias_528199.jpg)

Ankara Merkezli TRJET’in sahibi ABD merkezli uzay ve havacılık sistemleri Sierra Nevada Corporation'ın (SNC) Üst Yöneticisi Fatih Özmen Türk markası olan TRJET uçağının 2023 yılında gökyüzünde olacağını söyledi.


http://www.ahaber.com.tr/teknoloji/2016/10/06/fatih-ozmen-trjet-2023de-goklerde-olacak (http://www.ahaber.com.tr/teknoloji/2016/10/06/fatih-ozmen-trjet-2023de-goklerde-olacak)

(http://1.1.1.5/bmi/www.trjet.com/sites/all/themes/trjet/logo.png)
(http://1.1.1.1/bmi/www.trjet.com/sites/all/themes/trjet/images/slideshow/slide-image-2.jpg)
(http://1.1.1.3/bmi/www.trjet.com/sites/all/themes/trjet/images/slideshow/slide-image-4.jpg)
TRJ328 Künyesi -  Medavac ( aeromedikal uçak ) / VIP / Askeri Genel Maksat / Sivil Bölgesel Uçak
-2080km (1120nm) seyir , 780km/saat seyir hızı / ER Yakıt Tankları / PW306B / 11.000m.(35000 ft) servis tavanı
-Tam Boy Kabin / Tek sınıfta 32 yolcu / VIP donanımda 4 ila 12 yolcu / Yolcu alanı 33.48 m3 alan ile nato palet standardına uygun biçinde kargo uçağı olarak konfigüre edilebilir /İki ayrı bölümde 750kg yolcu bagaj kapasitesi (bu sınıfta en yüksek değerler)
- Cam Kokpit ve tamamiyle yenilenmiş en güncel İletişim, Navigasyon ve Gözetim / Hava Trafik Yönetimi CNS/ATM yüzeyleri ./ Güvenirliği kanıtlanmış bakımı kolay ve ekonomik platform

TRP328 Künyesi - CASEVAC (yaralı tahliye) / Deniz Karakol ve SAR / Askeri Genel Maksat / Kargo / Bölgesel Sivil Uçak
-Do 328'e göre arttırılmış yük kapasitesi
-STOL kabiliyeti / Ham beton/toprak/taşlı zeminlerde ve yüksek sıcaklıkta operasyon kabiliyeti
-Tam boy kabin / Tek sınıfta 32 yolcu / 750kg yolcu bagaj kapasitesi
-Yeni nesil PW127 motor çifti / 335knot(620km/s) seyir sürati / 30.000ft servis tavanı
-Yapısal yüzeylerde arttırılmış kompozit kullanımı

Planlanan ilk uçuş tarihi: 2023


TRJet 6-9 Ekim’de AIREX 2016 Fuarı’nda

İSTANBUL (6 Ekim 2016) – Ankara merkezli havacılık şirketi TRJet 11. Uluslararası Sivil Havacılık ve Havaalanları Fuarı AIREX 2016’ya katıldı. TRJet’in ana sponsorlarından olduğu fuarda, 32 yolcu kapasiteli Dornier 328’i sergiledi ve tüm yönleriyle modernize edilen TRJ328™ ve TRP328™ uçaklarının yapımını bekleyen potansiyel alıcı havayolları ve tedarikçilerle buluştu. Fuarda,  Türk yetkililerin Ankara’dan İstanbul’daki Açılış Töreni’ne 328 Serisi yolcu uçağında getirilmesiyle, programın ilk gösteri uçuşu gerçekleştirildi.

http://www.trjet.com/tr/content/trjet-6-9-ekim%E2%80%99de-airex-2016-fuar%C4%B1%E2%80%99nda (http://www.trjet.com/tr/content/trjet-6-9-ekim%E2%80%99de-airex-2016-fuar%C4%B1%E2%80%99nda)
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: AVCI - 11 Ekim 2016, 16:42:49
Bu uçak özelinde yerli uçak projesi üzerine okuyabileceğiniz en iyi yorumlardan biri.

Alıntı
Dünyada ve Ülkemizde Bölgesel Yolcu Uçakları

Remzi Barlas/TAI Manager with UAS Expertise

Bugünlerde gündemde ABD'de yerleşik sahibi Türk asıllı SNC şirketinin üretim haklarını Dornier firmasından satın aldığı Do-328 uçağının ülkemizde "milli" olarak üretimi bulunuyor. İlk uçuşunu bundan 24 yıl önce yapmış bu 30 kişilik uçağın iyi tasarım özelliklerine rağmen geçmişte büyük bir ticari başarısı olduğunu söylemek zor. Bunda en önemli faktörler ürünün lansmanının küçük bölgesel uçaklarda jet motora geçiş dönemine denk gelmesi ve ilerleyen zamanlarda da koltuk kapasitesinin çapraz rotalar için yetersiz kalması olmuştur. Orijinali turboprop (pervaneli) olan bu uçağın jet motorlu versiyonu ise pervaneli versiyona göre optimize edilmiş aerodinamik yapısı sebebiyle rakiplerine oranla iyi bir performans sergileyemediği ve hava yolcu taşımacılığında en önemli parametre olan doğrudan işletme maliyetlerinde rekabet edemediği söylenebilir.

Basından takip edebildiğimiz kadarıyla ülkemizde bu uçağın hem turboprop hem de jet motorlu olan versiyonlarından üretilmesi planlanıyor ve ortada bir 50 adetlik üretim rakamı var. Bunun kaçının jet motorlu olacağı henüz bilinmiyor.  Kısa/orta vadede bu uçakların üretilirken "milli bölgesel uçak" hayalleri gecikmeden gerçeklenirken, daha uzun vadede ise muhtemelen Do-328 uçağının uzatılmış (stretch) gövdesine  ancak yine muhtemelen yeni kanat ve kuyruk takımına sahip olacak 60-70 kişilik uçağının geliştirilmesi hedefleniyor. Bu kapasitede uçağın kavramsal tasarımının Dornier tarafından yapıldığı ancak hayata geçirilmediği biliniyor.

Bu projelerde üretimden kalkmış sistem veya malzemenin güncel olanlarıyla değiştirilmesi, buna mukabil sivil havacılık otoriteleri nezdinde uçuşa elverişliliğin devamlılığının da sağlanması gibi zor konular da var.

Son yıllarda dünyada giderek artan yolcu trafiği ve büyük havaalanlarına uğramadan şehirler arası çapraz rotaların yolcu yükleri analiz edildiğinde koştuk kapasitesinin orta sınıf B737 veya A319 gibi uçaklara yaklaştığını gözlemliyoruz. Embraer ve Bombardier gibi bölgesel yolcu uçağı sektöründe lider şirketlerin yanısıra bu alanda yeni ortaya çıkma çabasında olan Çin, Japon ve Rus menşeili projelerde de koltuk kapasiteleri 80-100 ve hatta üzerinde geziniyor. Türkiye'de THYnin de içinde olduğu kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan analizlerin de bu doğrultuda sonuçlar verdiği biliniyor.

Embraer firmasının yeni yapmış olduğu bir araştırmada yolcuların "ucuz bilet" beklentilerinin ancak daha yüksek yolcu kapasitesine sahip uçaklarca karşılanabileceği örneklerle belirtiliyor. İlgilenenler bu çalışmaya aşağıdaki adresten ulaşabilirler:

[url]http://airinsight.com/2015/06/04/embraers-new-metrics/#.VXdmkNoaySN[/url] ([url]http://airinsight.com/2015/06/04/embraers-new-metrics/#.VXdmkNoaySN[/url])

Hal böyleyken üretilecek 50 adet 30 kişiik uçağın da ucuz bilet imkanı tanımaya ağı ya da devlet havayolumuz tarafından sübvansiyonla işletileceği beklenebilir. Bu uçakların bir kısmının askeri özel görev uçağı olarak da kullanılacağı söyleniyor, değerlendirmemiz tabii bu uçakları kapsamıyor.

Do-328 uçağının bir zamanlar en büyük rakibi olan Embraer firmasının Emb-120 uçağının dünyadaki en büyük işleticisi olan ABD SkyWest havayolları geçtiğimiz ay Emb-120 filosunu emekliye ayıracağını duyurdu. Bu havayolunda hizmete girdiği 1987'den beri 100'e yakın Emb-120 uçağı ile 4 milyona yakın sayıda uçuşa imza atılmış. Bu başarı hikayesinin videosuna aşağıdaki linkten ulaşılabilir: [url]http://youtu.be/TH0GUeV6MvU[/url] ([url]http://youtu.be/TH0GUeV6MvU[/url])

SkyWest firması bugün operasyonlarında 70-80 kişilik jet motorlu uçaklara yoğunlaşmış durumda. Bundan iki yıl önce Embraer firmasına 80 kişilik E-175 modelinden 100ü kesin olmak üzere 200 adetlik sipariş vermiş.

Yolcu uçağı sektörü barındırdığı yüksek geliştirme maliyetleri ve piyasadaki düşük fiyatlı bilet beklentileri sebebiyle zorlu bir sektör. Geliştirme maliyetlerinin uçak satışlarıyla amortismınana ancak  350-400 adet gibi satış rakamlarıyla ulaşılabiliyor.

Do-328 modelinin lisans bedeli elbette yeni uçak geliştirmeye oranla çok düşük, dolayısıyla 50 gibi üretim rakamlar hala uçak satış fiyatları açısından makul olabilir. Ancak düşük koltuk kapasitesine bağlı olarak işletme maliyetlerinin bilet fiyatlarını yukarı taşıma veya rekabet ortamında sübvansiyona zorlanan işletmecinin zarar etme potansiyeli var.

İleriye dönük hedeflenen 70 kişilik uçağın ise küresel anlamda rekabet edebilecek ve yukarıda belirtilen asgari satış rakamlarına ulaşabilecek bir ürün olması gerekiyor. Basında detayları verilen lansmandan 70 kişilk uçağın Do-328 altyapısı üzerinden geliştirileceği anlaşılıyor. Bu uçağın teknoloji, performans ve koltuk kapasitesi olarak, 2023 ve sonrasında yeni oyuncularla birlikte giderek kızışan bölgesel uçak piyasasında rekabet edebilir bir yer bulup bulamayacağını ise zaman gösterecek.


https://www.linkedin.com/pulse/d%C3%BCnyada-ve-%C3%BClkemizde-b%C3%B6lgesel-yolcu-u%C3%A7aklar%C4%B1-remzi-barlas?trk=prof-post (https://www.linkedin.com/pulse/d%C3%BCnyada-ve-%C3%BClkemizde-b%C3%B6lgesel-yolcu-u%C3%A7aklar%C4%B1-remzi-barlas?trk=prof-post)
Başlık: Ynt: Yerli Uçağımız TRJET İptal. Snc çekildi.
Gönderen: BlackHawk89 - 06 Şubat 2018, 07:30:50
http://www.kokpit.aero/snc-sirketi-de-projeden-vazgecti (http://www.kokpit.aero/snc-sirketi-de-projeden-vazgecti)

Yerli uçak projesi bitti mi, devam mı ediyor?
Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile ABD merkezli Sierra Nevada Corparation (SNC) şirketinin öncülüğünde ve Türk savunma sanayii şirketlerinin de katkısıyla üretilmesi planlanan Türkiye’nin yerli bölgesel uçak projesi TRJet ilk açıklandığında toplumda büyük bir heyecan yaratmıştı. 27 Mayıs 2015 tarihinde Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından büyük bir organizasyon eşliğinde tanıtılan TRJet için kullanılan “Yerli ve milli uçağımız 2023’te gökyüzünde” sloganı uzun süre konuşulmuştu.

YERLİ PROJEDE ORTAK ÇOK GÜÇLÜYDÜ AMA...

Türkiye’nin bölgesel uçağı üretmek için yola çıktığı, Eren ve Fatih Özmen’in sahibi olduğu SNC’nin dünya çapında tanınan, askeri ve havacılık teknolojilerinde söz sahibi güçlü bir ortak olması, yerli ve milli uçağın yapılacağına olan inancı güçlendirmişti. Dünya çapında 3 bin 500’den fazla çalışanı olan SNC, uzay sistemleri, ticari yörünge taşımacılığı, mikro uydu konularında uzmanlaşmış bir şirketti. SNC aynı zamanda astronotları yerküre alçak yörüngesine uçuracak ticari personel taşıma yeteneğini geliştirecek NASA tarafından seçilen üç firmadan biriydi. SNC, bölgesel uçak pazarında kendisini kanıtlamış ve birçok ülke tarafından kullanılan Alman Dornier 328 uçağının tüm lisans haklarını satın almış, yerli uçağı da bu model üzerine inşa etmeyi planlamıştı. Dornier 328 modernize edilecek, uçağın TRJET 328 ve TRJET 628 olmak üzere hem pervaneli hem de jet modelleri imal edilecekti.



YERLİ UÇAK PROJESİ BİTTİ Mİ, DEVAM MI EDİYOR?

Sıfırdan bir uçak tasarlamak ve üretmenin hem zaman hem de maliyeti gözönüne alındığında hazır bir uçak modeli üzerinde ilerlemek çok mantıklıydı. Böylece uçağın üretim programı için uzun yıllar beklemeye gerek kalmayacaktı. Yerli uçağın ilk modeli olan TRJ328'in ilk uçuşunu 2019 yılında yapması bekleniyordu. Ancak seçim öncesi yoğun bir medya kampanyası ile tanıtılan projede gelinen nokta tam bir hayal kırıklığı oldu. Projenin sessiz sedasız sona erdiği iddia edildi. İddia edildiği diyoruz çünkü bu konuda projenin ortaklarından yapılan açıklama kafaları daha da karıştırdı.

SSM: TRJET’İN YERİNE MİLLİ PROJELERE AĞIRLIK VERECEĞİZ

Herkesi umutlandıran yerli uçak projesinin neden sona erdiği, bugüne kadar ne tür çalışmalar yapıldığı, çıkan maliyet, gelin son nokta hakkında cevap bekleyen birçok soru var. Projenin büyük ortağı Savunma Sanayi MüsteşarlIğı’ndan kamuoyuna bu konuda tatmin edici bir açıklama yapılmadı. Kamuoyu, uzun süre konuşulan, toplumun merakla beklediği yerli uçak konusunda SSM’den üst düzey bir yetkilinin açıklama yapmasını bekledi ancak bu yapılmadı sadece TRJET’in yerine daha millî projelere ağırlık verileceği gibi muğlak bir ifade kullanıldı. SSM’nin açıklamasından uçağın üretimi konusunda SNC şirketi ile “millilik” noktasında bir anlaşmazlık yaşandığı anlaşılıyordu.



SNC: RESMİ MAKAMLARDAN İPTAL BİLDİRİMİ ALMADIK!

Projenin diğer ortağı SNC’den ise yerli uçak projesinden vazgeçildiği iddialarını yalanlayan bir açıklama yapıldı. SNC ve TRJet’in yönetim kurulu başkanı Eren Özmen yaptığı açıklamada resmi makamlardan bugüne kadar herhangi bir iptal bildirimi almadıklarını belirterek, “Bölgesel Uçak Projesi hepimizi aşan bir projedir. Bu küresel yatırım, Türkiye ekonomisini dünyada güçlendirecek ve Türk gençliğine yeni olanaklar sağlayacak mega bir yatırımdır. Amacımız TRJet başarılı olunca, onu halka açarak, TRJet’i halkın şirketi yapmaktır. Fatih ve benim için TRJet her zaman Türk gençliğine armağan edilecek kutsal bir mirası temsil etmiştir” ifadelerini kullanmıştı.



EREN ÖZMEN ÖZGEÇMİŞİNDE TRJET’TEN HİÇ BAHSETMEDİ

Bu yıl 30 Ocak’ta Kaliforniya’da her yıl havacılığın yaşayan efsanelerinin ödüllendirildiği törende Eren Özmen özel bir şerefle onurlandırıldı. "Yılın Havacılık Girişimcisi" ödülünün adı "Eren Özmen Yılın Havacılık Girişimcisi Ödülü" olarak değiştirildi. Törende, hem aktör hem de pilon olan Harrison Ford ve John Travolta gibi isimler de Eren Özmen’i yanlız bırakmadı. Bu törenle ilgili medyaya servis edilen Eren Özmen’in özgeçmişi, bizim gibi TRJet projesini yakından takip edenlerin hemen dikkatini çekti. Zira o özgeçmişte Eren Özmen’in eşi Fatih Özmen ile birlikte SNC şirketini satın almasından NASA için tasarladıkları Dream Chaser aracına, Reno Nevada Üniversitesi'nde kurdukları Özdoğan Girişimcilik Merkezinden aldıkları “Yılım Havacılık Girişimcisi Ödülü’ne kadar pek çok bilgi yer aldı. Ancak nedense Özmen’in “her zaman Türk gençliğine arman edilecek kutsal bir miras olarak tanımladığı” TRJet projesinden tek satır bile bahsedilmedi. Bu da Amerikalı ortakların da artık yerli uçaktan ümidini kestiği şeklinde yorumlandı.


Başka bir haber. Okumak isteyen için;

http://www.kokpit.aero/yerli-ucak-projesi-sona-erdi (http://www.kokpit.aero/yerli-ucak-projesi-sona-erdi)


______

Yerli ve Milli Montaj animasyon uçağımız erken çakılmadımı?
Fiyatını bile belirlemiştik.
http://www.kokpit.aero/yerli-ucagin-fiyati-20-milyon-dolar (http://www.kokpit.aero/yerli-ucagin-fiyati-20-milyon-dolar)
https://mobile.twitter.com/kokpitaero/status/677765360477708288 (https://mobile.twitter.com/kokpitaero/status/677765360477708288)
Başlık: TAI, 5 yıl içerisinde yerli yolcu uçağı çalışmalarına başlıyor
Gönderen: SKYWOLF - 28 Mayıs 2018, 12:48:25
TAI, 5 yıl içerisinde yerli yolcu uçağı çalışmalarına başlıyor

TAI Genel Müdürü Temel Kotil, yeni nesil teknoloji termoplastik malzemeden yolcu uçağı üretmeyi hedeflediklerini ve bunun en heyecanlı projeleri olduğunu vurguladı. Kotil, “Ana yatırım planına alındı. Şimdilik küçük küçük çalışıyoruz” dedi ve 5 yıl sonra yerli uçağın tasarımına başlanacağını, 10 yıllık süreçte de biteceğini söyledi. Yerli savaş uçağı bir diğer adıyla Milli Muharip Uçak (MMU) hakkında da bilgi veren Kotil, "3 bin mühendis tümüyle bu proje için çalışacak. 2029'da teslim ediyoruz. 2031'de de bütün işlemlerini bitiriyoruz" dedi

(http://im.haberturk.com/2018/05/28/ver1527497772/1988113_620x410.jpg)

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) Genel Müdürü Temel Kotil, yerli yolcu uçağıyla ilgili çalışmalara çalışmalara başladıklarını söyleyerek, kurumu 10 yılda havacılık endüstrisi içerisinde 10 milyar dolar ciroyla ilk 10'a sokmayı planladıklarını belirtti.

Hürriyet'ten Eray Görgülü'nün haberine göre termoplastikten yapacakları 100 kişilik yolcu uçağıyla ilgili yatırım kararının yönetim kurulundan çıktığını açıklayan Kotil, "Ana yatırım planına alındı. Şimdilik küçük küçük çalışıyoruz” dedi. Kotil, savunma sektöründe olduklarını ancak sivil bir ayakları da bulunduğunu dile getirdi.

Henüz yolcu uçağı yapmıyoruz ama 5 yıl içerisinde savunmaya dönük olan uçakların mühendislik tasarımını, mimari çalışmasını tamamlıyoruz. Bittikten sonra elimize yaklaşık 2 bin mühendis kalıyor. İşte o zaman biz de kendi yolcu uçağımızı tasarlayacağız. TAI Genel Müdürü Temel Kotil

BÜYÜK BİR PAZAR BULABİLİRİZ

Kotil, dünyada 70 kişilik uçakla 120 kişilik uçak arasında bir fırsat pazarı olduğunu belirterek "Şu anda hem Airbus'ta hem de Boeing'de yeni nesil uçak arayışı sürüyor. Sektörde 100 koltuklu yeni bir uçağa ihtiyaç var. Bu uçak kompozit yapılacak." dedi.


Kompozit uçakların termosetten yapıldığını söyleyen Kotil, yeni kompozit teknolojisi termoplastiğin daha kullanışlı, hafif ve daha ekonomik olduğunu ancak henüz bu malzemeden uçak bulunmadığını ve gelişme aşamasında olduğunu vurguladı. Kotil, Airbus ve Boeing'in bu malzeme üzerinde çalıştığının altını çizdi ve yerli yolcu uçağı için de TAI'nin çalışma takvimini açıklayarak şu ifadeleri kullandı.

"5 yıl sonra yerli uçağımızın tasarımına başlıyoruz, 10 yıllık süreçte de biter. Termoplastikten yapacağımız 100 kişilik uçağın koltuk-kilometre gideri, daha da küçük olursa, çünkü bu durumda az yolcuyla küçük havalimanlarına gidip gelebiliyorsunuz, bu durumda büyük bir pazar bulabiliriz. TAI'nin en heyecanlı projesi şu anda yerli yolcu uçağı"


ÜÇÜNCÜ BÜYÜK OYUNCU

Bu yıl 2 milyar dolar ciroyu hedeflediklerini geçen yıl 1.47 milyar dolar konsolide ciroları bulunduğunu söyleyen Kotil, hedeflerinin 10 yılda bu şirketi 10 milyar dolar ciroya getirmek olduğunu vurguladı.

Kotil, "Çünkü, şirketler yılda 10 milyar dolar ciro yaptığı zaman havacılık endüstrisinde ilk 10'a girer. Mühendis sayımız da 10 bini geçiyor bu dönemde. Şu an 7 bine yakın toplam çalışanımız var. Hedef 22 bin kişilik, yılda 10 milyar dolar ciro yapan bir şirket olmak. Bu da bizi Avrupa'da en azından üçüncü büyük oyuncu yapar” dedi.

(http://im.haberturk.com/2018/05/28/ver1527497772/1988113_7b0e9b0aa8b40362ed37ebfd92bfd3a1.jpg)

Bu hedefe ulaşmak için daha çok yetenekli mühendise ihtiyaçları olduğunu kaydeden Kotil, YÖK'le, 16 üniversiteyle bir protokole imza attıklarını dile getirdi.

"Üniversite, öğrencisini işe alacak, yani SGK'sını ödeyecek, benle yaptığı protokolle de öğrencisi bizde çalışacak. Üniversite, öğrencinin SGK'sını öderse çok tutmuyor, çünkü devlet öğrencinin sağlık giderlerini karşılıyor. Dolayısıyla, ben bu kişiyi işe almadan işe almış oluyorum. Şu anda 600 stajyer mühendisimiz, 200 de stajyer teknisyenimiz var. Öğrenciyken yetiştiriyoruz" diyen Kotil, genç mühendislerin, 5-10 yıl TAI gibi bir yerde çalıştığı zaman, kendi başına üretebilecek kapasiteye geldiğini söyledi.

http://www.haberturk.com/son-dakika-yerli-yolcu-ucagi-geliyor-1988113-ekonomi (http://www.haberturk.com/son-dakika-yerli-yolcu-ucagi-geliyor-1988113-ekonomi)
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: BlackHawk89 - 28 Mayıs 2018, 13:21:55
Bişeyler zamanında yapılsadı keşke. Bakın şimdi 400 uçak, yaklaşık 40 milyar dolarlık bir sipariş vericek dubai havayolları. Biz alırdık o siparişi. Ahh ahh. Eskiler, hadi uçak yapamadınız, bari uçak motoru yapsaydınız, elimizin altında hazır bir şey olurdu.
Başlık: 100 koltuklu yerli yolcu uçağı...
Gönderen: SKYWOLF - 12 Eylül 2018, 08:25:04
100 koltuklu yerli yolcu uçağı...

(http://i.hurimg.com/i/hurriyet/75/750x422/5b988e717152d8125c4e7ee8.jpg)

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, dünyada 70-120 koltuklu yolcu uçağı pazarında boşluk olduğuna dikkat çekerek 100 koltuklu bir bölgesel uçak için çalışma yaptıklarını açıkladı.
Temel Kotil, "Kendi yolcu uçağımızı tasarlayacağız. Uluslararası sektörde 70 kişilik uçakla 120 kişilik uçak arasında bir fırsat pazarı var" dedi.

M5 Dergisi'nin haberine göreAirbus ve Boeing'de yeni nesil uçak arayışlarına dikkat çeken Kotil, "Kompozit uçaklar, termosetten yapılıyor. İki tip kompozit var: Termoplastik ve termoset. Termoset olan bugüne kadar gelen kompozit teknolojisi, termoplastik ise yeni kompozit teknolojisi. Termoplastik teknolojisi daha kullanışlı, hafif ve daha ekonomik. Termoplastik malzemeden uçak yok henüz. Bu teknoloji gelişiyor. Boeing de Airbus da biz de şu anda herkes termoplastik üzerinde çalışıyor. 5 yıl sonra yerli uçağımızın tasarımına başlıyoruz, 10 yıllık süreçte de biter" diye konuştu.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/mujdeyi-boyle-acikladi-100-koltuklu-yerli-yolcu-ucagi-40953467 (http://www.hurriyet.com.tr/gundem/mujdeyi-boyle-acikladi-100-koltuklu-yerli-yolcu-ucagi-40953467)
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: BATTLESTAR - 12 Eylül 2018, 09:00:54
Bu uçağa girişilmeden önce, bazı kritik parça ve bölümlerinin üretim ve geliştirme kabiliyetinin kazanılması için bir kaç yabancı uçak üreticisi ile anlaşıp onlara bu parçaların üretiminde görev alınması güzel olmazmıydı.


Tamamiyle atıyorum, airbus'ın bir modeline kokpit üretip, boeing'e kuyruk üretip, bombardier'e kanat üretip bir yandan da projeye devam  edip bu tecrübeleri yeni uçakta birleştirmek daha güvenli bir yol olmazmıydı ?


Aslında Thy burda bir katalizör görevi görebilir. Keza diğer yerli ve belkide dost ülke hava yollarıda(projeden ufak pay ortaklıkları veya ürtim sonrası düşük fiyatlı uçak satışı vaadiyle belki).

Nasıl mı ?

Thy toplu ve büyük alım projeleri yapmak yerine aldığı uçakları daha bölerek ve farklı firmalardan parça parça alıp diğer yerli ve dost havayollarıda bu alımlarda da uçağın makul seviyedeki bir komponentini tai'de üretilmesi şartı koyabilirse kısa sürede tai bir yolcu uçağını oluşturacak bir çok komponenti üretim ve belki tasarım kabiliyeti kazanacak.

Farklı farklı firmalardan alım ve toplu almamadan kaynaklanacak maliyet fazlalığınıda devlet ve tai'nin sübvanse etmesi lazım. Zaten bir süre sonra eğer gerekirse bu uçaklar ucuzdan elden çıkarılabilir.


Maliyetli olsa da parayla kazanamayacağımız derecede tecrübe kazanabiliriz.
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: Yabgu - 12 Eylül 2018, 10:03:37
Böyle herşeyi birden yapmaya başlamak ne kadar doğru orası da muamma. Yani personel sayısı belli iken 6-7 büyük proje biraz ağır olmaz mı Airbus'ın bile bu kadar iş yükü yoktur.
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: SKYWOLF - 12 Eylül 2018, 10:16:22
Bu uçağa girişilmeden önce, bazı kritik parça ve bölümlerinin üretim ve geliştirme kabiliyetinin kazanılması için bir kaç yabancı uçak üreticisi ile anlaşıp onlara bu parçaların üretiminde görev alınması güzel olmazmıydı.

Tamamiyle atıyorum, airbus'ın bir modeline kokpit üretip, boeing'e kuyruk üretip, bombardier'e kanat üretip bir yandan da projeye devam  edip bu tecrübeleri yeni uçakta birleştirmek daha güvenli bir yol olmazmıydı ?


TAI bunu neredeyse kurulduğundan beri yapıyor zaten. Boeing'in yolcu uçaklarına, F-35'e, A400M uçaklarına, S-70 helikopterlerine vs senelerdir epey parça üretimi gerçekleştirdi.
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: BATTLESTAR - 12 Eylül 2018, 10:38:06
Hocam bekli haklısınız. Amma şöyle bir durum var. Thy envanterinde gani Airbus ve Boeing var. Amerikanın tavrı ortada fransada en son bizim için bm'i topladı. F-35 projesindeki kadar net bir ambargo olmasa da çok canımızı yakabilirler. O yüzden bir an önce Tai embraerleşme yolunda ilerlemeli.


Amma velakin diğer taraftan kotil biraz medyayı gaza getiriyor gibi. Keza piyasada 70-120 uçak arasında şu an embraer e-jet serisi ile piyasayı sirkulase etmiş durumda kaldı ki yeni e-jet e2 serisi ile de yine iddialı geliyorlar. Diğer tarafta da gayet iddialı bir isim var oda bombarder'i satın almış Airbus ve A220'si yine üst sınıftan baskı yapan a319 larıda var. Boeing 717 yi dışarda tutsak bile çok büyük bir yarış var sınıfta. Kaldı ki boeing'inde embraerle işbirliği yapacağı söyleniyor.

Tai bu iki boeing ve airbus devi arasında ne yapar bilinmez ? Ama ben sırf thy yurtiçi uçuşları ve diğer yerli firmalar tai'ye dönseler bile projenin kendini kurtarabileceğini düşünüyorum. Keza diğer müslüman ufak havayolları ve türki devletler var. Qatar desteği var mesela. Diğer yandan Thy gibi bir firmanın bu uçakları kullanacak olması ve tfx ile aynı senelerde uçacak olması gerekli reklam yapılırsa tai'ye güven sağlar.

Bence bizim için en güzel senaryo şu olur. Embraer boeing ile işbirliğine giderse ister istemez kaliteyi daha da arttıracak ama buna mukabil fiyat baremide 50 milyonlardan a220 gibi 80-90 milyona çıkacak.  Biz eğer 40-50 m euro civarlarına 70 ve 120 koltuk kapasiteli iki uçak çıkartırsak ve bunlar thy ve yerli hava yolları ile qatar tarafından kullanılırsa mesela a-319 ve a320 lerin yerine işte o zaman güzel satış rakamlarına ulaşırız. Çünkü 50 lik tai nin kayda değer uçağını almak varken embraer'e 90 m çakmayacak yani 1 uçak yerine 2 uçağı seçecek irili ufaklı bir çok hava yolu var. Heleki ilişkiler iyi olur abd'nin bazı garian uçuran havayollarından toplu bir alım olursa sağlam para kazanırız.

Zaman içinde bu proje tutarsa yapılacak gövdeler ve uçaklar büyür kanısındayım keza embraer'in altında thy gibi bir katalizör olsaydı ki thy tek başına brezilya'nın nerdeyse tüm havayollarına eşit Türkiye ise toplamda nerdeyse 2 katları filoya sahip.

Unutmayalım bu piyasada embraer 16 senede ortalama 70 milyar euroluk uçak sattı. Yedek parça bakım girmiyorum.


Bu uçağa girişilmeden önce, bazı kritik parça ve bölümlerinin üretim ve geliştirme kabiliyetinin kazanılması için bir kaç yabancı uçak üreticisi ile anlaşıp onlara bu parçaların üretiminde görev alınması güzel olmazmıydı.

Tamamiyle atıyorum, airbus'ın bir modeline kokpit üretip, boeing'e kuyruk üretip, bombardier'e kanat üretip bir yandan da projeye devam  edip bu tecrübeleri yeni uçakta birleştirmek daha güvenli bir yol olmazmıydı ?


TAI bunu neredeyse kurulduğundan beri yapıyor zaten. Boeing'in yolcu uçaklarına, F-35'e, A400M uçaklarına, S-70 helikopterlerine vs senelerdir epey parça üretimi gerçekleştirdi.

Hocam tabikide bunu biliyorum. Bahsettiğim bunu daha yaygın kapsamlı ve üretim kabiliyetimiz olmayan kritik parçalar için sistemli bir doktrin olarak uygulamak.
Başlık: Yerli uçak üretimi başlıyor.
Gönderen: カメせ - 07 Ocak 2022, 02:43:16
Alıntı
(https://pbs.twimg.com/media/FIcoLnkWQAUSRuE?format=jpg&name=medium)
https://mobile.twitter.com/SSDergilik
Başlık: TÜRK HAVACILIK ÜRÜN AİLESİ 2023 v1.01.
Gönderen: カメせ - 14 Mart 2022, 22:05:32
Alıntı
(https://pbs.twimg.com/media/FNrozsuVQAALPXd?format=jpg&name=medium)
(https://pbs.twimg.com/media/FNr0ce7VcAE5vuR?format=jpg&name=medium)
(https://pbs.twimg.com/media/FNzuLLZWUAIxzfJ?format=png&name=medium)
https://mobile.twitter.com/miguyan2000
Başlık: Yerli uçak üretimi başlıyor.
Gönderen: カメせ - 26 Ekim 2022, 01:22:18
Alıntı
ABD'li SyberJet Aircraft'ın en hızlı iş jetlerinden biri olan SJ30i modeli, 'SJA Türkiye' markası altında Türkiye'de üretilecek.

Ankara'da kurulacak yerli üretim hattından ilk SyberJet Aircraft SJ30i Made in Türkiye logosu taşıyacak ve ilk teslim 2024'te yapılacak.


(https://pbs.twimg.com/media/Ff3SvnlWQAETj7f?format=jpg&name=medium)
https://mobile.twitter.com/UretimYerli
Başlık: Yerli uçak.
Gönderen: カメせ - 15 Nisan 2023, 15:07:09
Alıntı
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, yerli yolcu uçağı için hazır olduklarını söyledi.


(https://pbs.twimg.com/media/Dm1r7X1W4AE09u8?format=jpg&name=medium)https://mobile.twitter.com/mekefe2/status/1646633332057296896
Başlık: Sıra bizde. @TUSAS_TR ve @BaykarTech den sonra.
Gönderen: カメせ - 29 Nisan 2023, 12:41:31
Alıntı
Uçaksan Aircraft Systems @ucaksan_aero


Sıra bizde. @TUSAS_TR ve @BaykarTech  den sonra bizde pistlerdeyiz. Sertifikasyona uygun olarak, tamamı Türkiye de üretilen ilk sivil uçağız. Sınıfının en üst özelliklerine sahip TROY T200 pistin tozunu attırmayı planlıyor. Bekleriz.

(https://pbs.twimg.com/media/Fu3n50eXoAEaI6n?format=jpg&name=medium)
#havacılık #yerliuçak #troy
https://twitter.com/ucaksan_aero/status/1652231624568844288?cxt=HHwWgMC90ZP68-0tAAAA
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: M.B.T - 29 Nisan 2023, 13:43:28
Troy ismi yunanca değil mi?Ben mi yanlış biliyorum yoksa?
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: DelKu - 29 Nisan 2023, 14:10:12
Troy ismi yunanca değil mi?Ben mi yanlış biliyorum yoksa?

Bu konulara girersek çok derinlere gerilere gideriz , taa hititlere kadar , Troy ismi yunanca değil
Troy bizim geçmişimiz , neden özbeklerin veya kırgızların konuştuğu Türkçe’yi anlamıyoruz ?
Troy bizim atalarımız az ya da çok, zannettiğimiz kadar saf Türk değiliz , bu topraklarda yaşayanlar olarak bizler. Ama genetik olarak ne olduğumuz o kadar önemli midir?
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: Alp - 29 Nisan 2023, 22:32:35
Ayrıca Truva lılar Yunan değildirler…Troy değil de Troyan olsaydı daha bi güzel olurdu…

Ne kadar güzel uçak olmuş Maaşallah! Sivil havacılığın önüde açılmalıdır…
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: Heartbang - 29 Nisan 2023, 23:01:07
Troy ismi yunanca değil mi?Ben mi yanlış biliyorum yoksa?

Bu konulara girersek çok derinlere gerilere gideriz , taa hititlere kadar , Troy ismi yunanca değil
Troy bizim geçmişimiz , neden özbeklerin veya kırgızların konuştuğu Türkçe’yi anlamıyoruz ?
Troy bizim atalarımız az ya da çok, zannettiğimiz kadar saf Türk değiliz , bu topraklarda yaşayanlar olarak bizler. Ama genetik olarak ne olduğumuz o kadar önemli midir?
Biz gireriz girmesine de zır cahil amerikalı girmez, yunan ismi koymuşlar der geçer

Değişmesi lazım.
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: M.B.T - 30 Nisan 2023, 07:48:32
Ayrıca Truva lılar Yunan değildirler…Troy değil de Troyan olsaydı daha bi güzel olurdu…

Ne kadar güzel uçak olmuş Maaşallah! Sivil havacılığın önüde açılmalıdır…
Evet yunan değilmiş ve Türk de değilmiş.En eski anadolu uygarlığı hititlerden geliyorlarmış.Direk turuva’da koyulabilirdi ismi.

Uçağı yapanları tebrik ediyorum ve başarılar diliyorum.
Başlık: Troy T200, ilk taksi testini başarıyla gerçekleştirdi.
Gönderen: カメせ - 06 Mayıs 2023, 12:05:11
Alıntı
(https://pbs.twimg.com/media/FvY_t-4WcAM6e6V?format=jpg&name=360x360)

Bursalı UÇAKSAN tarafından geliştirilen ve üretilen eğitim ve genel maksat uçağı Troy T200, ilk taksi testini başarıyla gerçekleştirdi.

Hedef 2024 yılında seri üretime geçip satışlara başlamak. Ihracat potansiyeli büyük.

(https://pbs.twimg.com/media/FvY_uLjWwAARZQ0?format=jpg&name=360x360)

Uçak ilk etapta 2 kişilik. Sonraki aşamada 4 ve 6 kişilik uçaklarda gelecek. UÇAKSAN şirketi aviyonik ve motor haricinde uçak üzerindeki her şeyi kendisi geliştirdi. TEI PD-170 motorunun uçağa entegre edilip,  test edilmesi hedefleniyor.

(https://pbs.twimg.com/media/FvY_wWNWIAIxK30?format=jpg&name=small)
https://twitter.com/ucaksan_aero/status/1654423689578807297?cxt=HHwWgoCw1ZDl2PUtAAAA
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: putty - 06 Mayıs 2023, 12:15:08
Bursa neden endüstride hep böyle ilklerin şehridir? İşte bu okuldan ama bunu 1920 nin Türkiye'si olarak hayal edin

Error 404 (Not Found)!!1 (http://www.youtube.com/watch?v=nChUqlj3Xyg#)

 
Başlık: Ynt: Yerli Ucak Fabrikasinin Nereye Kurulacak...
Gönderen: Türkay - 07 Mayıs 2023, 08:55:56
([url]http://i.sabah.com.tr/sbh/2015/06/03/414x218/1433353128265.jpg[/url])
[url]http://m.sabah.com.tr/ekonomi/2015/06/03/yerli-ucak-fabrikasinin-nereye-kurulacagi-aciklandi[/url] ([url]http://m.sabah.com.tr/ekonomi/2015/06/03/yerli-ucak-fabrikasinin-nereye-kurulacagi-aciklandi[/url])


En son Kazan a kurulacakmış yerli yolcu uçağı fabrikası. Yeni bir yer belirlenmiş mi
Başlık: Ynt: Tr Jet...
Gönderen: Türkay - 07 Mayıs 2023, 08:59:31
Ulaştırma Denizilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Airshow'un açılışına Dornier tipi uçak ile gelecek.

Bugün kapılarını açacak olan İstanbul Airshow'da bir sürpriz de yaşanacak. Saat 11.00'da resmi açılışı yapılacak olan fuara Bakan Arslan ve beraberindeki heyet, Ankara'dan İstanbul'a British Airways renklerine boyalı Dornier tipi uçakla gelecek.

TRJet adıyla üretilecek yerli uçağın üretimi için satın alınan Dornier markası böylece ilk kez Türk halkının dikkatine sunulmuş olacak.
([url]http://wowturkey.com/tr753/trjetias_528199.jpg[/url])

Ankara Merkezli TRJET’in sahibi ABD merkezli uzay ve havacılık sistemleri Sierra Nevada Corporation'ın (SNC) Üst Yöneticisi Fatih Özmen Türk markası olan TRJET uçağının 2023 yılında gökyüzünde olacağını söyledi.


[url]http://www.ahaber.com.tr/teknoloji/2016/10/06/fatih-ozmen-trjet-2023de-goklerde-olacak[/url] ([url]http://www.ahaber.com.tr/teknoloji/2016/10/06/fatih-ozmen-trjet-2023de-goklerde-olacak[/url])

([url]http://1.1.1.5/bmi/www.trjet.com/sites/all/themes/trjet/logo.png[/url])
([url]http://1.1.1.1/bmi/www.trjet.com/sites/all/themes/trjet/images/slideshow/slide-image-2.jpg[/url])
([url]http://1.1.1.3/bmi/www.trjet.com/sites/all/themes/trjet/images/slideshow/slide-image-4.jpg[/url])
TRJ328 Künyesi -  Medavac ( aeromedikal uçak ) / VIP / Askeri Genel Maksat / Sivil Bölgesel Uçak
-2080km (1120nm) seyir , 780km/saat seyir hızı / ER Yakıt Tankları / PW306B / 11.000m.(35000 ft) servis tavanı
-Tam Boy Kabin / Tek sınıfta 32 yolcu / VIP donanımda 4 ila 12 yolcu / Yolcu alanı 33.48 m3 alan ile nato palet standardına uygun biçinde kargo uçağı olarak konfigüre edilebilir /İki ayrı bölümde 750kg yolcu bagaj kapasitesi (bu sınıfta en yüksek değerler)
- Cam Kokpit ve tamamiyle yenilenmiş en güncel İletişim, Navigasyon ve Gözetim / Hava Trafik Yönetimi CNS/ATM yüzeyleri ./ Güvenirliği kanıtlanmış bakımı kolay ve ekonomik platform

TRP328 Künyesi - CASEVAC (yaralı tahliye) / Deniz Karakol ve SAR / Askeri Genel Maksat / Kargo / Bölgesel Sivil Uçak
-Do 328'e göre arttırılmış yük kapasitesi
-STOL kabiliyeti / Ham beton/toprak/taşlı zeminlerde ve yüksek sıcaklıkta operasyon kabiliyeti
-Tam boy kabin / Tek sınıfta 32 yolcu / 750kg yolcu bagaj kapasitesi
-Yeni nesil PW127 motor çifti / 335knot(620km/s) seyir sürati / 30.000ft servis tavanı
-Yapısal yüzeylerde arttırılmış kompozit kullanımı

Planlanan ilk uçuş tarihi: 2023


TRJet 6-9 Ekim’de AIREX 2016 Fuarı’nda

İSTANBUL (6 Ekim 2016) – Ankara merkezli havacılık şirketi TRJet 11. Uluslararası Sivil Havacılık ve Havaalanları Fuarı AIREX 2016’ya katıldı. TRJet’in ana sponsorlarından olduğu fuarda, 32 yolcu kapasiteli Dornier 328’i sergiledi ve tüm yönleriyle modernize edilen TRJ328™ ve TRP328™ uçaklarının yapımını bekleyen potansiyel alıcı havayolları ve tedarikçilerle buluştu. Fuarda,  Türk yetkililerin Ankara’dan İstanbul’daki Açılış Töreni’ne 328 Serisi yolcu uçağında getirilmesiyle, programın ilk gösteri uçuşu gerçekleştirildi.

[url]http://www.trjet.com/tr/content/trjet-6-9-ekim%E2%80%99de-airex-2016-fuar%C4%B1%E2%80%99nda[/url] ([url]http://www.trjet.com/tr/content/trjet-6-9-ekim%E2%80%99de-airex-2016-fuar%C4%B1%E2%80%99nda[/url])


Tam uçurumun kenarından dönmüşüz. Sierra meğer ABD ile çalışıyormuş da haberimiz yokmuş. Neyse ki onlarla çalışmamışız
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: mavi1991 - 07 Mayıs 2023, 11:44:29
TEI de Amerika ile çalışıyor hatta TSK' da Amerika ile birlikte çalışıyor.....
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: Yasar - 07 Mayıs 2023, 14:11:36
TEI de Amerika ile çalışıyor hatta TSK' da Amerika ile birlikte çalışıyor.....
+1
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: mehmet05 - 07 Mayıs 2023, 15:12:14
Değil mi çalışmak var, çalışmak var. Bir de mucizevi çalışmak var !!!
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: Denizci16 - 03 Haziran 2023, 02:24:04
Arkadaşlar nereye yazacağımı bilemedim fakat burası doğru yer gibi...

Biz neden hafif nakliye uçağı işine girişmiyoruz konunun özü şöyle...

Elimizde

21metre uzunluğunda
28 metre kanat açıklığı
6 ton taşıma kapasitesi
4500 km menzilli
448 km hız yapabilen

İspanyol yapımı Casa cn235'ler ve bunlar herbiri 1750 beygir üreten T700D nın turboprop modeli t7 motorları ile donatılmış...

Aynı firmanım casa cn235 in 4-5 metre uzaltılmasıyla elde ettiği casa c295 uçakları mevcut tasarımı 1997 ilk uçus ise 2001

Boy 25 m
Kanat açıklığı 28 metre
9 ton taşıma kapasiteli
Menzil ve hız casa c235 ile aynı galiba

Motor gücü sürekli 2500 beygir anlık 300 yada acil durumlarda kısa süreli 3000 beygir...

Şimdi bu konuya neden giriştin diyebilirsiniz doğal olarak...

Fakat şu ve benzeri haberler fikrimi beyan etmede etkili oldu...

-Ts1400 motoru ile gökbey ilk uçuşunu yaptı
-Ts1400 üzerinden 3000 HP gücünde ts3000 motoru gerceklestirilecek.
-Ukrayna'nın tvs117 2500 HP lik motoru ülkemizde üretilcek

Madem elimizde bu done'ler yada bilgiler ve en nihayetinde un şeker var peki biz neden helva yapmıyoruz...

Kısaca İspanya ile aramız iyi o zaman casa 295'in tıpkı casa235 deki gibi tai'de üretimi konusunda anlaşabiliriz...

Yerli ts3000 motoru gelene kadar Ukrayna tvs117 motorunu kullanır...

Yalnız tek farklılık casa modellerinden tıpkı an70 deki gibi ters

Hem askeri nakliye kargo ve paraşütçü Birliği için iyi bir seçenek olur.

Hemde 70-80 kişilik bölgesel yolcu uçağı için bir adım olur.

Bence böyle bir uçağa ihtiyacımız var..

Görüşlerinizi merak ediyorum

Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: putty - 03 Haziran 2023, 02:31:26
Sende İran nakliye uçağını görünce aynı şeyi düşünmüşsün anlaşılan.

Bu İran'ın hep bizim bir adım önümüzde gitmesi sinirimi bozuyor. Kaan da biraz onları geçtik gibi ama göreceksiniz Kaan dan önce bayağı etkileyici muharip uçağı uçuracaklar. Füzeyi uçağı radarı uyduyu helikopteri denizaltıyı her şeyi bizden önce yapıyorlar.

Error 404 (Not Found)!!1 (http://www.youtube.com/watch?v=HTxGItRIu0U#)
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: Denizci16 - 03 Haziran 2023, 02:40:47
Evet simurg beni Deli etti ama esas mesele bizim turboşaft motor konusunda ilerlememiz

An148 mi bu?
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: putty - 03 Haziran 2023, 02:43:39
Tahminimce TAI yaklaşık C130 a kadarki her boyda nakliye yada genel hizmet askeri uçağını kolayca üretebilir. Üstünü de üretir ama bu boydaki uçakları şaşılacak derecede kolayca üretir
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: Denizci16 - 03 Haziran 2023, 02:46:27
Artık yapalım turboprop motor sıkıntısı yok.
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: putty - 03 Haziran 2023, 02:56:47
Yapmışken bizim genel maksat uçak ihtiyacımıza cevap verecek boyda yapmak lazım. Nakliye havadan yakıt ikmali HEIK gibi. CN235 kadar bir şey ile başlayalım desek elimizde kalır uçak Hürkuş gibi koyacak yer bulamayız.

Turbofan daha büyük bir uçakla başlamak gerek. An 178 çok konuşulmuştu o boyda en az olması gerek. Bu iş ufaktan başlayalım öğrenelim denecek bir iş değil As400 ün altındaki istediğimiz boyda uçakla başlayabiliriz artık. Muhtemelen işgücü ayıramıyoruz bu aralar bu işlere yoksa müdür bey lafını etti geniş gövdeli uçak konusunu biraz

 (https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/625/uzman-isim-acikladi-turkiye-ukraynadan-antonov-an-178-ucaklarini-alacak-mi-h1598113084-b10b3a.jpg)
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: DelKu - 03 Haziran 2023, 04:07:07
Sende İran nakliye uçağını görünce aynı şeyi düşünmüşsün anlaşılan.

Bu İran'ın hep bizim bir adım önümüzde gitmesi sinirimi bozuyor. Kaan da biraz onları geçtik gibi ama göreceksiniz Kaan dan önce bayağı etkileyici muharip uçağı uçuracaklar. Füzeyi uçağı radarı uyduyu helikopteri denizaltıyı her şeyi bizden önce yapıyorlar.

Error 404 (Not Found)!!1 ([url]http://www.youtube.com/watch?v=HTxGItRIu0U#[/url])


Sevgili putty sen de al An-140 ‘ı sarıya boya , dolaştır sağda solda, ne var ki bu da.
 F-5 ten de etkileyici muharip uçak olmuyor ki uçuramadılar daha.
Dini fikir prangalarının olduğu yerde bilim zor gelişir, o yüzden asla mükemmel olamayacaklar , şimdilik.
Kuzey Kore de füze teknolojisinde ileri seviyelere ulaştı , varını yoğunu buraya yatırıp , gelişmiş bir ülke oldu mu ?
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: putty - 03 Haziran 2023, 06:20:30
İran konusunda çok eskiden o komik maketler törenlerde varken bile alay edenlere itiraz ediyordum. İran petrol ile geçinemeyecek kadar büyük kalabalık bir ülkedir ve hiç bir zaman petrol zengini olma seçeneği olmayan bir ülkedir. Diğer petrol zengini ülkeler gibi görülmemeli. İran çok petrol geliri olmasına rağmen bizim gibi çok çalışmaya mahkum bir ülkedir. İran bir endüstri ülkesidir esasında. 1970 lerde biz Reno R12 üretirken onlarda R5 filan üretiyorlardı biz otobüs kamyon buzdolabı TV üretmeye başlarken onlarda başlamıştı. Biz yerli araba diye seviniyoruz onlar yılda bir milyon yerli arabayı 30 yıldır üretiyor. Her ülke kendi doğusundakine kibirle bakıyor ama bu gerçek değil İran kendi çapında gayretli bir ülkedir. Bu Humeyni devriminden ambargodan filan öncede böyleydi. İranlılar bizim gibiler aşağı yukarı endüstri anlamında. Bunu ambargolardan doğan dezavantajı ve militarist motivasyondan ileri gelen avantajı bir yana bırakarak kabaca böyle yorumluyorum. İranlılara beceriksiz gözü ile bakmaktan vazgeçelim. İran da yeterli üniversite eğitimi var endüstri var insan kaynağı var. Yunanlıların bizimle yapamaz edemez diye kibirle bakması gibi bizde kendi doğumuza öyle bakmayalım. Türkiye de üretilipte İran da üretilmeyen hemen hemen hiç bir şey yok
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: Denizci16 - 03 Haziran 2023, 10:39:39
Yapmışken bizim genel maksat uçak ihtiyacımıza cevap verecek boyda yapmak lazım. Nakliye havadan yakıt ikmali HEIK gibi. CN235 kadar bir şey ile başlayalım desek elimizde kalır uçak Hürkuş gibi koyacak yer bulamayız.

Turbofan daha büyük bir uçakla başlamak gerek. An 178 çok konuşulmuştu o boyda en az olması gerek. Bu iş ufaktan başlayalım öğrenelim denecek bir iş değil As400 ün altındaki istediğimiz boyda uçakla başlayabiliriz artık. Muhtemelen işgücü ayıramıyoruz bu aralar bu işlere yoksa müdür bey lafını etti geniş gövdeli uçak konusunu biraz

 (https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/625/uzman-isim-acikladi-turkiye-ukraynadan-antonov-an-178-ucaklarini-alacak-mi-h1598113084-b10b3a.jpg)

Sayın re turbofan motorumuz yok ...

Ama turboshaft işine girdik sayılır

Ürettiğimiz yada üreteceğimiz turbofan olan tf6000 ve tf10000 ise

Düşük bypass oranlı sadece askeri ucaklarda kullanılır belki t6000 den işjeti yapılabilir

Yüksek by pass oranlı motora ihtiyaç var..

Bu bypass oranlarını karıştırmış olabilirim

Sn.Yaşar yada başka bir arkadaş düzeltecektir..
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: Yasar - 03 Haziran 2023, 11:48:57
Yapmışken bizim genel maksat uçak ihtiyacımıza cevap verecek boyda yapmak lazım. Nakliye havadan yakıt ikmali HEIK gibi. CN235 kadar bir şey ile başlayalım desek elimizde kalır uçak Hürkuş gibi koyacak yer bulamayız.

Turbofan daha büyük bir uçakla başlamak gerek. An 178 çok konuşulmuştu o boyda en az olması gerek. Bu iş ufaktan başlayalım öğrenelim denecek bir iş değil As400 ün altındaki istediğimiz boyda uçakla başlayabiliriz artık. Muhtemelen işgücü ayıramıyoruz bu aralar bu işlere yoksa müdür bey lafını etti geniş gövdeli uçak konusunu biraz

 (https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/625/uzman-isim-acikladi-turkiye-ukraynadan-antonov-an-178-ucaklarini-alacak-mi-h1598113084-b10b3a.jpg)

Sayın re turbofan motorumuz yok ...

Ama turboshaft işine girdik sayılır

Ürettiğimiz yada üreteceğimiz turbofan olan tf6000 ve tf10000 ise

Düşük bypass oranlı sadece askeri ucaklarda kullanılır belki t6000 den işjeti yapılabilir

Yüksek by paşa oranlı motora ihtiyaç var..

Bu bypass oranlarını karıştırmış olabilirim

Sn.Yaşar yada başka bir arkadaş düzeltecektir..
Sn Denizci16,
Söyledikleriniz doğru. Yüksek Bypass oranlı turbofan motor yapmamız lazım ticari uçaklar için.
TF6000 düşük Bypass oranlı askeri motor. Ticari uçaklara uymaz.
Ticari turbofan motorların fanları çok büyüktür. Üretilen itkinin %80-90’lık bölümü Bypass kanallarından atılan soğuk hava ile sağlanır. Jet itkinin %10-20 lik bir katkısı vardır. Asıl görevi bu fanları çeviren türbini döndürmektir.
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: serkan1976 - 03 Haziran 2023, 12:11:36
Motor dert değil. Ticari uçak olacaksa ambargo olmaz..
Başlık: Ynt: Yerli uçak üretimi başlıyor
Gönderen: Denizci16 - 03 Haziran 2023, 12:28:59
Biz zengin değiliz sn serkan1976 bizim uçak her işte kullanılabilmeli....

Yada şöyle birşey yapabiliriz..

Sivil ve ticari versiyon için üreteceğimiz askeri versiyonun daha geniş gövdeli olan bir modelini yurtdışından tedarik edeceğimiz bir turbofan motor ile uçurabiliriz...

Fakat askeri versiyon daha küçük gövde ve elimizde ulaşabileceğimiz turboprop motor ile bu işin altından kalkabiliriz...

Koskaca ülkede bir kayseride hava indirme tugayı var.oda iki taburu yada alayı diye hatırlıyorum...

Sırf bunun kapasitesini arttırmak için bile casa cn235 den daha yetenekli bir nakliye uçağına ihtiyacımız var
9-13 ton taşıma kapasiteli...