Son İletiler

Sayfa: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
çok şükür,  hayırlı olsun.

ben demiştim  simülasyonda  kalktıysa  gemide de kalkar diye.



şu  iniş konusuna gelince,  ben  yine  söyleyeyim;  eğer simülasyonda indiyse  gerçekte de iner;  ama tabi  yine de tedbirli  olmak gerek.
uçak  inmeden önce  asansörün  5  metre  önüne kum torbaları veya  su dolu  variller koyulabilir.
çok zor iş değil.
zaten iniş sırasında iyice yavaşlamış olacak,  çok zor olmasa gerek.
---


iki gün uçabilen Aksungur  var,  nöbetleşe bir şekilde  24 saat  geminin etrafında  aynı silah yüküyle devriye yapabilirsin  mesela.
ille gemiden kalkması şart değil.

ben  L400  özelinde  en çok bir S70  çıkartılmasını,  onun yerine 1 sistem 3  uçak   koyulmasını, ,  bunun dışında gemiye  çok sayıda atılabilecek kamikaze  lançerlerinin  koyulmasını  isterdim.

2
AF 600 çok büyük bir sistem,hacmi, AF 500'ün iki katı vardır. Akıncı ve Aksungur ancak taşır.
3
Sohbet / Ynt: Uçaklarda Nesil kavramı
« Son İleti Gönderen: sahin1 Bugün, 18:45:56 »
Eski savunma forumlarında Orko, Sailordream, Jedi, Robust gibi arkadaşlar vardı. Bunların pek çoğu aldı yürüdü. Profesör, fabrikatör, savunma sanayiinde çalışan vb. tatmin edici yerlere geldiler. Yahut önceden de belli birikimleri vardı bunların. Bu arkadaşımız eski forumlarda da biraz inatçı, hırçın, dediğim dedik bir yapı ile hareket ederdi. Tahminim, diğer arkadaşları belli noktalara gelirken kendisi geri planda kaldığından bunu kabullenemedi. Şimdi sürekli bir "ben bilirim" havasında. Mutlak muhalefet haline geldi.
4
şirketin kameralara koyduğu isimlere baktım.
af235, AF500 ve AF600 gibi kameraların teknik detaylarını incelerken dikkatimi çekti.
bu kameraların ebat bilgileri  "genişlik ve yükseklik gibi"  genelde  adlandırmadaki rakamlara  yakın.

bu  durumdan yola çıkarak,  Murad 600  adındaki 600  rakamının, radarın ebatlarıyla ilgili  olabileceğini tahmin ediyorum.


normalde bir aesa radar uçaklarda  ne kadar yer kaplıyor  mesela?

5
Sohbet / Ynt: Uçaklarda Nesil kavramı
« Son İleti Gönderen: marmara Bugün, 18:13:42 »
Televizyona çıkartmıyorlar fuarlara götürmüyorlar diye kızıyor derdi o bence.

Eğer doğruysa 🤦😄
6
Sohbet / Ynt: Uçaklarda Nesil kavramı
« Son İleti Gönderen: putty Bugün, 18:06:21 »
Televizyona çıkartmıyorlar fuarlara götürmüyorlar diye kızıyor derdi o bence.
7
Sohbet / Ynt: Uçaklarda Nesil kavramı
« Son İleti Gönderen: marmara Bugün, 17:37:23 »
Tanimiyorum kim olduğunu, havacılık meraklısı sağdan soldan bazı şeyleri okumuş ama kendi hatasını da anlamayan, sadece şahsi firkrini doğru olduğunu düşünen ve bazı konularda cahil cühela olduğu.
8
Kaldırırızda,kaldırdık da nasıl indircez onu düşünüyorum.Tcg Anadolu'daki o asansör bu işe engel
9
Bayraktar TB3 SİHA, TCG ANADOLU’nun uçuş rampasını simüle eden karadaki test platformundan ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

Bayraktar TB3 SİHA, bugün Edirne’nin Keşan ilçesinde bulunan Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilen testte ilk kez rampadan havalandı. Keşan’da Bayraktar TB3’ün konuşlandırılacağı TCG Anadolu’nun güvertesindeki şartlar ile aynı özelliklerde inşa edilen pistte 12 derece eğime sahip bir rampa bulunuyor.



İlk Rampa Kalkış Testinde 4 kez rampadan kalkış deneyen Bayraktar TB3 SİHA, tüm kalkışları başarıyla gerçekleştirdi. Böylece test kampanyasında gemiye çıkmadan önceki aşama başlamış oldu.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkez’inde alçak irtifa, orta irtifa ve yüksek irtifada performans ve sistem tanımlama testlerini başarıyla tamamlayan Bayraktar TB3, 22 Mayıs 2024 Bayraktar AKINCI TİHA’nın kolunda Tekirdağ Çorlu’dan havalandı.

İki platform ilk kez gerçekleştirdiği kol uçuşu ile Keşan’a yol aldı ve Bayraktar TB3’ün Edirne Keşan’daki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’ne intikali başarıyla tamamladı. Bayraktar TB3 SİHA, bundan sonraki test faaliyetlerine bir süre Keşan’da özel olarak hazırlanmış rampalı pistte devam edecek.

TOPLAM UÇUŞ 395 SAATE ULAŞTI

Bayraktar TB3 SİHA bugüne kadar gerçekleştirilen test uçuşlarında toplam 395 saat 43 dakika havada kaldı. Milli SİHA, 20 Aralık 2023’te gerçekleştirilen uzun uçuş testinde yere inmeden 32 saat havada kalmış ve gökyüzünde 5.700 km yol katetmişti.

MİLLİ SİHA, MİLLİ KAMERA

Bayraktar TB3 SİHA, 26 Mart 2024 tarihinde ilk kez Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 ile uçtu. İcra edilen test kapsamında dünyadaki muadillerine göre en yüksek performansa sahip olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi entegrasyonu başarıyla gerçekleştirildi.



TCG ANADOLU’DAN İLK UÇUŞ 2024’TE

Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde testlere başlanmasını planladıklarını açıklamıştı.

Bayraktar TB3’ün sahip olacağı kabiliyetler bu sınıftaki insansız hava araçları açısından da önemli bir yenilik olacak. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olacak milli SİHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Böylece keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı icra ederek Türkiye’nin caydırıcı gücünde çarpan etkisi yapacak.

<a href="http://youtu.be/smeqIrAR9jA?si=PRDzv_TvW48KHdmN" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://youtu.be/smeqIrAR9jA?si=PRDzv_TvW48KHdmN</a>


https://www.savunmasanayist.com/beklenen-oldu-bayraktar-tb3-ilk-kez-rampadan-kalkti/

Hayırlı olsun...

10
Sohbet / Ynt: Uçaklarda Nesil kavramı
« Son İleti Gönderen: mavi1991 Bugün, 16:16:56 »
Adam tam bir hırbo ama bilgili birisine benziyor
Sayfa: [1] 2 3 4 5 6 ... 10