Son İletiler

Sayfa: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
Yabancı Hava Sistemleri ile İlgili Haberler / MQ-9 Reaper
« Son İleti Gönderen: カメせ Bugün, 17:05:13 »
Alıntı
Yemen de MQ 9 yine düsürüldü.


youtu.be/lePlh5_N0oU?si=_nsSAwp4Qd5csMdR
https://www.instagram.com/reel/C7EXk6htJwB/?igsh=eGd5dzRnOXN2c3l4
2
Sohbet / Ynt: Sohbet odası
« Son İleti Gönderen: sahin1 Bugün, 16:17:32 »
Bu konu oldukça sıkıntılı. Ne yazık ki caddelerimizi, sokaklarımızı, işyerlerimizi hep yabancı isimler doldurmuş. Sadece işyerleri de değil, memleketimizde giderek yaygınlaşan sitelerimizin bile adları yabancı dilde. O dil İngilizce. Tuhaf bir şekilde tabelalar İngilizce olunca insanlar rahatsız olmuyorlar.

Bir diğer konu da, Çince hariç (o da anladığımız harf yapısı olmadığından) tabelalar okunduğu gibi değil yazıldığı gibi yazılıyor. Yani Coca Cola vb. gibi. Hadi bu yabancı isimlendirmeden kurtuluş yok, marka isimlerini niye okuduğumuz gibi değil de orijinali ile yazdığımızı anlamıyorum. Arap ülkelerinde Coca Cola'yı cim harfi ile değil de kef harfi ile yazarlar. Biz de pekala Koka Kola yazabilirdik.

Neticede, tamamen engel olamıyorsak (baskın kültür mevzusu) olabildiğince kendimize benzetmemiz gerekirdi.
3
Sohbet / Ynt: Sohbet odası
« Son İleti Gönderen: Gökbörü Bugün, 16:00:02 »
Kanun çıkartırsın...

Tabelalarda büyük harf ile Türkçe isim ya da işimin Türkçe harfler ile telaffuz edilecek şekilde yazar, altında daha küçük harf ile hangi dil olursa olsun yabanci ismini yazarsin...

Çinde falan öyle...yabanci firma Çin karakterleri ile telaffuz edilişini yazıp yanına logosunu koyuyor...hemde dünya markaları örneğin Starbucks....

Yabanci kavramlardan mutlaka Çince kavram bulup kullaniyorlar, dillerini mümkün olduğunca koruyorlar...

Niyet olduktan sonra...
4
Denizdeki gemiyi korumak için çok çeşitli sistemler var.

- Havadan gelecek tehditlere karşı VLS’li hava savunma füze sistemleri,
- Nokta savunma (Point-defence) RAM ve CIWS sistemleri
- Yüzeyden gelecek AShM lere karşı yukarıdaki iki satırda yazılı sistemler.

Korunması en zor saldırı sistemi çok iyi tasarlanmış torpidolardır. 50-70km menzilli, yanıltmaya dayanaklı, görece olarak ta sessiz tasarlanmış bir torpidodan geminin kaçması çok zor. Torpido ile vurulan geminin de batma olasılığı çok yüksek. Hele tam destroyerin bir kaç metre altında patladıysa. Gemiyi ortadan ikiye bölüyor bu meretler.

Torpidolara karşı korunmanın ana safhaları:
1. Erken Uyarı : hızla kaçabilme ve diğer önlemleri alabilme için önemli.
2. Manevra kabiliyeti yüksek gemiler inşa etmek.
3. Decoy sistemleri. Çekili veya yem olarak bırakılan sistemler.
4. Elektronik karşı önlemler.

Bugünkü modern ve ileri teknoloji torpidolar son 3 maddeden fazla etkilenmeyecek şekilde tasarlanıyorlar. O bakımdan önemli olan bu silahları taşıyan platformları gemiye yaklaştırmamak ve uzak mesafeden imha etmek çok önemli. İşte burada ASW (Anti Submarine Warfare - anti denizaltı savaşı) kabiliyeti yüksek çok uzaktan denizaltıları belirleyebilen sonar sistemleri çok önemli. Thales CAPTAS-4 2087 sonar bu konuda en ileri teknoloji. (Yunanistan’ın alacağı 3 yeni Fransız fırkateynlerinde bunlar var. Bir ara bizim almak istediğimiz İngiliz Type 23 Duke Class larda da bu sonar vardı)
Torpidoyu taşıyan platformu tesbit edip geminin ağır helikopteri ile, platform menzile girmeden kendi torpidomuz ya da Çakır füzesi ile platformu vurmamız gerekir. Şu anda ASW füzeleri olarak kullandığımız Roketsan imalatı 2km menzilli sistem bu iş için yetersiz kalır. O füzeler 300m derinlikte ki denizaltıya karşı etkin füzelerdir. 

Bu modern gemileri yaparken umarım bölgedeki hasımların silahları iyi değerlendirilip, uygun savunma sistemleri içeren deniz platformları yapıyoruzdur.
Biraz araştırırsak, bütün gemilerimizin çok eksiği olduğu ortaya çıkabilir.
5
Hani ortak firma falan kurulmuştu Ukrayna ile, Ukrayna motorlari uretilip kullanilacakti....yattı mı?
6
Motor herşey'dir gerisi laf-ı güzaf
7
Sohbet / Ynt: Sohbet odası
« Son İleti Gönderen: serkan1976 Bugün, 15:21:39 »
Belediyelerin Arapça tabelaları yasaklaması siyasetin içinde tepki çekti. Tabelalarin kaldırılması doğru bir olay Arap ülkelerinde bile bizim kullandığımız Latin alfabeleri kullanılırken Arap Alfabesi ile Türkiye de iş yerlerinin açılması zaten başlı başına bir saçmalıktı. Hem egemenlik haklarımıza haklarımıza saldiri hem de algılanmiyordu.
Belediyeler Arapça vurgusu yerine Arap alfabesi vurgusuyla tabelaları kaldırırsa daha çok amacına uygun bir uygulama olur.
Saygılarımla

Kraldan çok kralcı deyimi ; Arap'tan çok Arapçı'ya dönmüş.   
8
Sohbet / Ynt: Sohbet odası
« Son İleti Gönderen: Bogü Alp Bugün, 15:02:54 »
Belediyelerin Arapça tabelaları yasaklaması siyasetin içinde tepki çekti. Tabelalarin kaldırılması doğru bir olay Arap ülkelerinde bile bizim kullandığımız Latin alfabeleri kullanılırken Arap Alfabesi ile Türkiye de iş yerlerinin açılması zaten başlı başına bir saçmalıktı. Hem egemenlik haklarımıza haklarımıza saldiri hem de algılanmiyordu.
Belediyeler Arapça vurgusu yerine Arap alfabesi vurgusuyla tabelaları kaldırırsa daha çok amacına uygun bir uygulama olur.
Saygılarımla
9
Bizde bu atıcıyı elde var diye koyduk en ideali gemi için tabiki o değil bencede. Sonuçta basit bir kaç vida ile sökülüp yerine yenisi takılabilen atıcılar bunlar kamyonun kasasında botun üstünde bile kullanılıyor. Önemli olan Yalman atıcısı değil onunla atılacak füzelerin efektif kullanılabilmesi. Bence bir süre doğru füzeyi tespit etmek için uğraşılacak belki eldekiler uyarlanacak belki daha iyisi üretilecek bunlar denenecek. Bu süre boyunca Yalman gibi bir atıcı sistemin gemide olması denemeler için yeterlidir. Top atak at unut bir tekneyi imha edecek imla gücünde füze lazım bize. Bizim artık Brimstone gibi bir silaha ihtiyacımız var bu işler için. Bu füze UMTAS dan bayağı daha büyük dinamik radar güdümlü bir füzedir ve taktik kullanımlar için çok doğru silahtır. Bizim artık akıllı taktik füze işlerini mutlaka milimetrik radarlı MMW füzeler ile götürmemiz lazım IIR füzeler ile tıkanırız.

Dünya Brimstone Hellfire gibi füzeleri gemilerde deniyor. bu videodaki hellfire de MMW füze aynı Brimstone gibi. Bizimde yapmamız lazım artık zaten teknolojimiz var Atmacayı yaptık. Bu işin topla tüfekle olmayacağına donanmalar ikna oldular kararlarını aşağı yukarı belli ettiler. Dediğim gibi kodum mu oturtan gemi ölçüleri ile küçük bir radar güdümlü füze ile tepeden tekneleri vuracaklar. Bu karadan çıkartma yapan birliklere karşıda kullanılabilecek bir çözüm


Error 404 (Not Found)!!1


https://www.youtube.com/watch?v=3Zry-DDwggg

Error 404 (Not Found)!!1


https://www.youtube.com/watch?v=5BrkjB6YuG4
10
Alıntı
Ancak SIDAlar devamlı kaçınma macerası yaparak yaklaşırlarsa ne kadar isabetli atış yaparsak yapalım, güdümlü mühimmat ihtiyacı olabilir.
Sn Mehmet05,
Düşüncenizde haklısınız. Ama TAKS, radar aracılığıyla hedefin olduğu yerdeki rüzgarın hızını, yönünü hesapladığı gibi gelen uçağın ve füzelerin manevra hareketlerini ölçüp, ona göre atış yapıyor. 3 mach , ~1000m/sn namlu çıkış hızı ile 76mm mermi, 15 km yi ~20 saniyede alır.  Seri 4-5 atış ile de vuruş %sini arttırır. 900-1000 km/saat hızla giden uçak ve seyir füzesini vurabilme kapasitesindeki TAKS sistemi herhalde 60-70 km/saat hızla seyir eden sidayı, nekadar manevra yapsada, daha kolay vuracaktır.
Sayfa: [1] 2 3 4 5 6 ... 10