DefenceTURK.com

HOBİLERİNİZ, TASARIM VE DİĞER KONULAR => Genel Konular => Konuyu başlatan: SKYWOLF - 05 Mart 2010, 02:35:51

Başlık: Ermeni Tasarısı Komedisi
Gönderen: SKYWOLF - 05 Mart 2010, 02:35:51
     
ABD'DE ERMENİ TASARISINA ONAY!

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, 1915 olayların 'soykırım' olarak nitelendiren tasarıyı kabul etti. Komitede yapılan oylamada 22 'hayır', 23 'evet' oyu çıktı.

05.03.2010 00:27

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Howard Berman, 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelendiren tasarının görüşülmesinden inisiyatifini tasarıdan yana kullandı.

Oturumun başında Artık Ermeni soykırımını tanımanın vakti gelmiştir." diyen Berman, 'evet' oyları 'hayır' oylarını geçemeyince oy kullanma süresini bir saatten fazla uzattı. Durumun 23-22 tasarı lehine olması üzerine, son üyenin gelmesini beklemeden oylamayı hemen sona erdirdi.

OBAMA YÖNETİMİ UYARDI

Oturumdan hemen önce Obama yönetimi kongreye Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarının geçmemesi için tavsiye bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton konuyla ilgili uyarıda bulunmak için Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komite Başkanı'nı aradı. Cilnton tasarının geçmesinin Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecini de riske atacağını belirtti.

Bu arada ABD Başkanı Obama tasarıyla ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü aradığı belirtildi. Ancak daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ABD Başkanı Barack Obama ile dün yaptığı telefon görüşmesinin dışında ikinci bir görüşme gerçekleşmediği kaydedildi.

KOMİTEDE FARKLI GÖRÜŞLER

Görüşmenin açılışında konuşan Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Howard Berman, ''Hiçbir şeyin Türkiye'nin 'Ermeni soykırımı' gerçekliğine gözünü kapamasını haklı çıkarmadığı'' görüşünü savundu.

Konuşmasında, ''soykırımın'' yirminin üzerinde ülke ve Avrupa Parlamentosu tarafından da tanındığını belirten Berman, ''İnsan haklarının teşvikinde bir dünya lideri olarak ABD'nin de bu ülkelere katılmada ahlaki sorumluluğu bulunuyor'' diye konuştu.

''Her ulusun kendi tarihiyle hesaplaşması'' gerektiğini söyleyen Berman, ''Türkiye'den bütün istediğimiz bu. Türkiye'nin 'soykırımın' gerçekliğini kabul etmesinin zamanı. Bu, Türk halkı için muhtemelen zor ve acılı bir süreç olacak, ancak günün sonunda Türk demokrasisini güçlendirecek ve Türk-Amerikan ilişkilerini daha iyi duruma getirecek' ifadelerini kullandı.

Berman, ''Türkler bu tasarının ikili ilişkilerimiz için korkunç sonuçlar doğurabileceğini söylüyor. Gerçekten de belki bazı sonuçları olacaktır, ancak Türkiye'nin ABD ile olan ilişkilerine, en az bizim Türkiye ile olan ilişkilerimize değer verdiğimiz kadar değer verdiğine inanıyorum'' diye konuştu.

ORHAN PAMUK ÖRNEĞİ

Konuşmasında Nobel Edebiyat Ödülü alan Orhan Pamuk'a da değinen Berman, Pamuk'un 1915 olaylarıyla ilgili sözlerinden dolayı ''ülkesinden kovulduğunu'' ileri sürdü.

Berman, konuşmasından önce, Ermenistan Parlemontusunun 3 üyesi, TBMM heyeti ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan ile ''Ermeni soykırımının kurbanları'' olarak tanıttığı 3 misafirin de oturumu izlediğini duyurdu.

Howard Berman'ın ardından söz alan milletvekili Ileana Lehtinen, tasarının geçmesinin ABD'nin güvenlik çıkarlarını riske atabilecek, istenmeyen sonuçlar yaratmayacağından emin olunması gerektiğini söyledi. ABD'nin yurt dışındaki operasyonlarına işaret eden Lethinen, tasarının üzerinde ''ciddi olarak'' düşünülmesine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Milletvekili Dan Burton, tasarının kabul edilmesi halinde Türkiye ile Ermenistan arasındaki görüşmelerin yanı sıra Türk-Amerikan ilişkilerinin de tehlikeye gireceği uyarısında bulundu.

''Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan acıların farkında olduklarını'' belirten Burton, şu anda böyle bir tasarıyı kabul etmenin zamanı olmadığını, bir katkısının olmayacağını kaydetti. Burton, ABD'nin bölgeye ilişkin politikasına işaret ederek, ''Özellikle İran konusunda Türkiye gibi dostlara ihtiyacımız var'' dedi. Tasarının geçirilmesi halinde İncirlik üssünün kaybedilebileceğine dair uyarıda bulunan Burton, ''Türkiye ile Ermenistan arasında görüşmeler sürerken bu konuları tartışmayı onlara bırakmanın en mantıklısı olduğunu'' kaydetti.

IRAK VE AFGANİSTAN VURGUSU

Milletvekili Michael McMahon da tasarının geçmesi halinde ABD'nin Irak ve Afganistan'daki çabalarının zarar göreceğini söyledi. Irak ve Afganistan konusunda Türkiye ile yakın bir işbirliği içinde olduklarına işaret eden McMahon, tasarının geçmesi ve ardından Türkiye'nin İncirlik üssünü kapatması halinde Amerikan ordusunun Irak'tan çekilirken daha tehlikeli rotalar kullanmak zorunda olacağına işaret etti. Türkiye'nin Afganistan'a olan katkılarına dikkati çeken McMahon, tasarının kabul edilmemesi çağrısında bulundu.

Milletvekili Eni Faleomavaga da Türkiye ile Ermenistan arasında süren müzakerelere dikkati çekerek Başkan Berman'a, bu olurken Kongrenin böyle bir tasarıyı ele almasının nedenini sordu. Berman ise protokol sürecinin sürdüğünü, ancak protokollerin henüz iki ülkenin parlamentosunca onaylanmadığını, yakın dönemde de onaylanacağını zannetmediğini söyledi.

-''TASARIYI GEÇİRMENİN TAM ZAMANI''-
Tasarıya destek veren bazı milletvekilleri ise ABD'nin bu tasarıyı geçirmesinin ''tam zamanı'' olduğu görüşünü savundu.

''Soykırımı'' tanımanın ABD için bir zorunluluk olduğunu söyleyen bu milletvekilleri, tasarının Türk hükümetiyle değil, Osmanlı İmparatorluğu ile alakalı olduğunu ifade ettiler. Bazı milletvekilleri, ''bu tasarıyı geçirmenin insanlık için bir zafer olacağı'' gibi fikirler dile getirdi.

Milletvekili Chris Smith, ''Türk hükümetinin 'soykırımı' inkar kampanyasının tüm Ermeniler için surata bir tokat olduğunu'' söyleyerek, ''Bu meclis Türkiye'nin bir dostu, ancak dostlar diğer dostlarının insanlık suçu işlemesine izin vermez ya da bu suçların inkarına ortak olmasına izin vermez'' diye konuştu.

Oturum sırasında milletvekili Lethinen tarafından, ABD Başkanı Barack Obama'nın tasarının kabul edilmemesi yönündeki çağrısı da okundu.

http://www.haberturk.com/haber.asp?id=210697&cat=180&dt=2010/03/05
Başlık: Ermeni Tasarısı Komedisi
Gönderen: SKYWOLF - 05 Mart 2010, 02:38:19
Gül'den tepki
"Kararı esefle karşılıyorum. Olumsuz sonuçların sorumlusu Türkiye olmayacaktır"

04.03.2010 23:48

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,  ABD'de Ermeni iddialarıyla ilgili tasarının kabul edilmesinin ardından şu açıklamayı yaptı:

“Bu kararı makul bulmuyorum ve esefle karşılıyorum.Kararın Türk halkı nezdinde hiçbir itibarı bulunmamaktadır.

Tarihsel gerçeklikten uzak bu tek yanlı metnin ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi tarafından kabul edilmesi Türkiye-ABD ilişkilerine yakışan bir tutum olmamıştır. Bu gelişme, Güney Kafkasya’da barış ve istikrar tesisi; halklar arasında kalıcı dostane ilişkiler kurulması doğrultusunda yürütülmekte olan çabalara zarar verecektir.

Siyasi çıkarlar gözetilerek alınmış olan böyle bir kararı tarihe ve tarih bilimine karşı haksızlık olarak telakki ediyorum.

Bu oylamanın her alanda neden olabileceği olumsuz sonuçların sorumlusu Türkiye olmayacaktır.”

http://www.haberturk.com/haber.asp?id=210736&cat=110&dt=2010/03/05
Başlık: Ermeni Tasarısı Komedisi
Gönderen: SKYWOLF - 05 Mart 2010, 02:40:37
Çok merak ediyorum, acaba kınamak dışında kararın olumsuz sonuçlar doğurmasına neden olacaklar mı?

Yıllardır süren bir siyaset oynu, ermeni tasarısı... Birileri kabul ettirmek ister, birileri de ettirmemek. Muhtemelen bu işten en karlı çıkanlar oy kullananlar.
Başlık: Ermeni Tasarısı Komedisi
Gönderen: QRI - 06 Mart 2010, 10:40:11
ben bu abd nin bi ise yarar kopek olmadigini biliyordum.
simdide jantaja basladilar anlasilan.bence Turkiya uzun manzilli hava savunma fuzesinde s400 uzerinde yogunlasmali (secmeli .sartlara bagli olarak) ve eyer abd boyle politikaya devam ederse jsf projesinden kaynak kodlarin verilmeyeceyi takdirde cika bileceyini belirtmeli,irak sinirini abd icin kapatmali,incirliye bi sureliyine yasak koymali.bak bundan sonra simdi yaptiklarini yapa biliyorlarmi.ve birde kara denize abd ve nato askeri gemilerinin girisine yasak koymakla jantaj yapmali ve ukrayna ile gurcistanin nato uyeliyine veto koya bileceyini belirtmeli.bu is artik cigirinda cikdi .jantaj yapiyorlarsa karsiliginida santajla almalilar.birde afqanistan var.ordada abd zor duruma dusmek istemez heralde .iran,suriya ve s.
Başlık: Ermeni Tasarısı Komedisi
Gönderen: QRI - 06 Mart 2010, 10:43:39
ve birde abd butun bunlarin hesabini daha onceden yapmis turkiyayi bilerekten kendinin farkinda olmadan ters cepheye gecmesinin saglanmasini isteye bilir.bununda hesabini tabiiki yapmaliyiz
Başlık: Ermeni Tasarısı Komedisi
Gönderen: aliarslan - 06 Mart 2010, 19:03:36
Fransızlarda soykırımı kabul etmişti,Türkiye de rooivalk helikopterlerini fransız motoru kullandığı gerekçesiyle almamıştı.Şimdi biz JSF programından çıkabilirmiyiz.
Başlık: Ermeni Tasarısı Komedisi
Gönderen: SKYWOLF - 06 Mart 2010, 19:16:19
JSF projesinden çıkmak pek akıllıca bir iş olmaz. Bunun bize yararından fazla zararı olur. ABD'ye karşı bir yaptırım yapabilmek için ille de silah alımlarından dışlamak mı gerekli. Onun bölgede istemeyediği bir şeyleri yapamaz mıyız?
Başlık: Ermeni Tasarısı Komedisi
Gönderen: aliarslan - 06 Mart 2010, 19:48:32
JSF öyle iyi bir uçak değil,rakiblerinden tek üstünlüğü stehalt olması o da füze roket vs almazsa.
Bölgesel yaptırım olarak Afganistan'ı ele alalım Afganistandaki Türk askeri insani çalışmalar yapıyor Türkiye Afganistandan çekilse amerikanın pekde umrunda olmaz.
Şuan yapabileceğimiz en büyük şey JSF programından çıkmak zaten Eurofighter Pavlov'un köpeği gibi bekliyor.


Başlık: Ermeni Tasarısı Komedisi
Gönderen: SKYWOLF - 06 Mart 2010, 19:52:14
F-35'in stalth olması oldukça önemli bir üstünlük. Son nesil bir savaş uçağı o. Afganistan'dan askerlerimizi çekmemiz, zaten zor kontrol sağlayan ABD'yi daha da zor duruma düşürür. Çünkü orada Türk askeri dışında diğer ülkelerin askerlerini sevmiyorlar.
Başlık: Ermeni Tasarısı Komedisi
Gönderen: aliarslan - 06 Mart 2010, 20:01:40
Bahsettiğimiz Afgan Halkı İngilizleri çiçekle karşılamıştı,bakın bakalım TSK talibana bir mermi sıksın kaç tane bomba patlıyor geçenlerde taliban kabil de Türk İl İmar Ekibinin sivil koordinatörü Bakanlık mensubu Hakan Abacı`nın içinde bulunduğu üç araçlık konvoyun  Kabil-Vardak kara yolundaki Pol-i Company köprüsü üzerinde intihar saldırısı düzenlemişti saldırıda bir özel harekatçıda ayağından yaralanmıştı.
Taliban akıllı uyuyan yılanı uyandırmak istemiyor ve afganistanda daha önce belirttiğim gibi sadece insani görevler yapan TSKya dokunmuyor.
JSFin BVR kabileyetleri ve mühimmat taşıması rakiplerine göre oldukça düşük.
Başlık: Ermeni Tasarısı Komedisi
Gönderen: SKYWOLF - 06 Mart 2010, 20:58:47
TSK orada talibanla çatışmak için bulunmuyor. Afganistan gibi müslüman bir ülkedeki yabancı askerler içerisinde müslüman olan tek ülke askeri Mehmetçik. Bu nedenle Afgan halkı tarafından çok seviliyorlar. Sevilmesinin diğer bir nedeni de Mehmetçiğin oradaki görevi, yani insani yardım. Bu nokta NATO için çok öenmli. Çünkü Türk askeri buna benzer durumlarda, Somali ve Kosovada benzer nedenlerden dolayı Natonun çok işine yaramıştı.

F-35'e gelince, rakipleri derken? EF200, Su-35 (ki halen operasyonel değil)
BVR kabiliyeti yüksek olan bir uçak, radara yakalanmayan bir uçağa ne yapabilir?
Düşman farkettiğinde zaten çok geç kalmış olmayacak mı?

Bir de şöyle düşünelim: Elimizde 110 kadar F-35 var ve Yunanistan'la şavaşa tutuştuk. Yorgolarda varsayalım S300, patriot ve yanında EF2000ler vs var. Bir saat içerisinde yunan radarları imha edilir ve Yunan hava savunması çöker.

Bunun tam tersi olsaydı, bizde EF, yunanda F-35, o zaman durum vahimdi.

(http://img31.imageshack.us/img31/2890/defenceturkcomf352.jpg)

(http://img534.imageshack.us/img534/8374/defenceturkcomf351.jpg)
Başlık: Ermeni Tasarısı Komedisi
Gönderen: aliarslan - 06 Mart 2010, 21:40:06
Bunu belirtmekten her ne kadar sıkılsamda,Taliban TSKya operasyon yapmadığı için dokunmuyor ayrıca kabil vardak gibi güvenliğin sağlandığı yerlerdede diğer nato askerlerine karşı belirgin bir saldırı düzenlenmiyor ve TSK genelde şehir merkezlerinde bulunuyor.
Madem Türkiye müslüman ülke seviyorlarda uyduruk bir adam için neden Türk konvoyuna saldırı düzenliyorlar.

JSF tamamen görünmez değil pilot füzeyi kapağından çıkartır çıkartmaz JSF'in yeri hemencecik belli olur ayrıca uçak kanat altında silah taşımayacakmı? örnek, kosova harekatında düşen B-2

JSF'in sthealt olması için kanat altına silah taşımaması ve yakıt tanklarını almaması gerekir


Radarları yok etmek için illahaki stehalt uçaklara gerek yokki 10 tane İHA gönderirsin hava savunma sistemi İHA vururken sende radarları vurursun

Amerika Irak'ın radarlarını apachelerle vurmuştur,egedede benzeri yapılabilir.

Eurofgihterların manevra kabiliyetleri çok yüksek buda size düşman uçağın kitlenmesini ve atılan bir füzeden kurtulmanızı sağlar
Başlık: Ermeni Tasarısı Komedisi
Gönderen: SKYWOLF - 06 Mart 2010, 22:15:50
Ben illa radar vurmak için stealth uçak lazım demedim ki. F-35'in tartışmasız üstünlüğünden bahsettim. Biraz da şöyle örneklerle bahsedeyim.

F-35'in radar kesit alanı, ki özel görevler için kanat altına silah, yakıt vs takmasına gerek yok, düşman radarlarının işi bitene kadar. F-35'in radar kesit alanı diyorduk. Bu alan 0.0015m², yani F-35 radarda metal bir golf topu kadar görünüyor. :)

En düşük radar izine sahip F-22'deki [RCS-radar cross-sectional area] radar kesit alanı ise 0.0001~0.0002 m² arasında. Diğer bazı uçaklarda ise şöyle bir listeleyelim durumu:

RCS Su-27 15 m²
RCS MiG-29A 15 m²
RCS MiG-29M 1.5 m²
RCS F-16A 3.0 m²
RCS F-16C 1.0 m²
RCS MiG-21 1.5 m²

Aradaki farkı anlamışsınızdır umarım.

Bir de radarlara bakalım. Mesela Rusların 400 km menzilli İbris radarına göz atalım. Bu radar Su-35 için tasarlanmıştı. Bu radar 3m²  radar kesit alanına sahip hedefleri 350-400 km arasında yakalayabiliyor. Ancak 0,01m² radar kesit alanına sahip hedefi ise 90 km mesafede tespit ediyor ki bu da iyi bir değer. Fakat F-35'in 0.0015m² olan radar kesit alanını göz önüne alırsak, Su-35 bile o kocaman radarıyla Lightningi farkedene kadar, pilot füzeyi bölmesinin kapağını çıkartıp çoktan ateşlemiş ve kapatmış, yani iş işten geçmiş oluyor. İstediği kadar manevra kabiliyeti olsun pek bir işe yaramaz o andan sonra.

Pak-Fa'nın radarı NIIP AESA da 350-400km mesafeden 2.5m² alanlı hedefleri belirleyebiliyor. Varın gerisiniz sizler hesaplayın.

ABD'nin Apachelerle Irak'da yaptığının benzeri Egede yapılamaz. Apache helikopterlerinin görevi alçaktan uçarak belirlenen hedefleri imha etmejk. Alçaktan uçmalarının nedeni de arazi yapısını kullanarak düşman radarlarına yakalanmamak. Dolayısıyla deniz üzeirnde, hadi Egedeki adaları kullanırız diyelim, yine de radarlara  karşı size siper olacak bir yükselti yok. Zaten o adaların bazılarında düşman radarları olabilir.

Güzelim Stealth uçaklarım varken ne diye İHAlarımı veya Saldırı helikopterlerimi tehlikeye atayım ki? ;)

Ben de tekrar belirteyim, TSK'nın Afganistan'daki görevi zaten talibana operasyon yapmak değil. İnsani yardım görevli olarak NATO için orada bulunuyor. Bir nevi pozitif psikolojik etki yaratmak için. Nato ülkeleri Afgansitan'daki Türk askerlerini sürekli övüyorlar. Acaba neden hiç çatışmaya bile girmeyen mehmetçiği övüyorlar biraz düşünelim.

Başlık: Ermeni Tasarısı Komedisi
Gönderen: SKYWOLF - 06 Mart 2010, 22:29:04
Unutmadan bir yanlışlığı da düzelteyim. Kosovada düşen B-2 değil, bir F-117 uçağıydı, ki artık emekli oldular. O uçağın düşürülmesinin de bir hikayesi var. Bir nato subayının Uçağın rotası ve  görev süreisyle ilgili düşmana verdiği bilgilere dayalı olarak Sırp mig-21 uçağı tarafından vurulmuştur.
Başlık: Ermeni Tasarısı Komedisi
Gönderen: Stryker - 07 Mart 2010, 01:22:08
Sayın Başkanım size birşey soracağım yüksek müsadenizle.Be bir film izlemiştim stealth diye filmde amerikanlar hayali savaş uçakları kullanmış.Bilmem sizde izledinizmi.Muhakkak izlemişsinizdir.Amerikan pilotu filmin sonunda Kuzey Kore'ye bir uçuş yapıyor.Orda düşen diğer bir amerikan pilotunu kurtarmak için.Bilgisaraya Kuzey Kore radar tabanını belirle diye bir emir veriyor.Pc de cevap veriyor 500 metre diye ve bu yüksekliğin altında uçarak hedef bölgeye radara yakalanmadan varıyorlar.Sizce bu mümkünmü yoksa hayal ürünümü ne derseniz.Eğer mümkünse stealth olsun olmasın bir uçak bu radar tabanının altında uçarsa yakalanmama ihtimali varmı radara.Mesala bir f 16 bile.O zaman deniz seviyesine yakın uçsa yunan uçakları yada bizimkiler radara yakalanmaz.Durum böylede olunca stealth uçağın bir anlamı kalmazmı.
Başlık: Ermeni Tasarısı Komedisi
Gönderen: SKYWOLF - 07 Mart 2010, 02:21:12
Radar sinyalleri radardan yayılırlar ve çarptıkları cisimden geri dönerler.
(http://www.srh.noaa.gov/jetstream/doppler/images/radarops.gif)

Şekildeki mavi noktayı bizim metal golf topu büyüklüğünde görülen F-35miz gibi düşünelim.  :D Uçak belirli bir yükseklikte havada uçuyor. Radarımız sabit. Radar gönderdiği sinyallerle geri gelen sinyalleri karşılaştırıyor. Sinyallerin çarpacağı bir cisim yoksa zaten sinyaller geri gelmiyorlar. Bu durumda radar ekranında birşey görünmüyor. Bir uçak varsa iş değişiyor tabi. Uçak hareket ettiği için geri gelen sinyallerin de konumları farklı olur. Bu şekilde uçağın hareketini izleyebiliriz.

Dışarıya çıktığınızda ufka bakın. Ne kadar mesafeyi görebiliyorsunuz? Eğer siz de radarlar gibi sinyaller yayıyor olsaydınız O sinyaller sonsuz uzaklığa gidiyor farzedersek ne kadar yükseklikte doğrusal devam ederler?  Bulunduğunuz yerden biraz uzaklardaki dağlara kadar doğrusal gider, onlara çarpıp geri gelirler değil mi? O zaman sinyallerinizle o dağların arkasında ne olduğunu göremezsiniz. Ancak dağların üzerindeki yükseklite neler olduğunu görebilirsiniz. O yükseklikten aşağısı sizin için kör noktadır. 

Varsayalım önünüzde ne dağ var ne de başka bir engel. Okayanusun ortasında küçük bir adadasınız. Bu sefer sinyallerinizin her yöne eşit gittiğini düşünebilirsiniz. Ancak unuttumuz bir şey yok mu? :) Dünya yuvarlak değil mi? Bir elmanın üzerindeki karınca, elmanın öbür tarafındaki arkadaşını görebilir mi? Hayır.

Bu nedenle mesafe uzadıkça yüzeye yakın olan kör alanınız da büyür.

Apacheler alçaktan uçarlar.  Böylelikle radarlardan yayılan sinyallerin kör alanlarında hareket etmiş olurlar. Apacheler hakkında burada geniş bilgi bulabilirsiniz: http://www.defenceturk.com/index.php?topic=13.0
Ağaç seviyesinde uçarak longbow radarlarıyla  etrafı tararlar. Helikopterin radarının belirlediği hedefler helikopterin bilgisayarı tarafından önem sırasına göre sıralanır ve silahlar o sıraya göre ateşlenir. Longbow radarı  yokken hedef belirleme işlemini Kiowa helikopterleri yapıyordu. Longbow geldi, Kiowalara ve ayrıca Comanchelere gerek kalmadı. Uçakların bu kadar alçaktan uçmaları tehlikeli. helikopterler gibi hızları düşük değil. Yine de coğrafi yapıya bağlı olarak onlar da belirli bir yükseklikten uçabilirler.

Ayrıca seyir füzelerini de örnek verebiliriz. Mesela tomahawk füzeleri yerden yaklaşık 20 metre yükseklikte uçalar ve bu şekilde radarlara yakalanmazlar. Onları da uydulardan belirlenen bir rotayı izlerler.  Önlerine bir engel çıkarsa etraflarından dolaşılar bu akıllı füzeler. :) Bu tip füzelerin tespiti iin aşağı bak- aşağı indir sistemi geliştirilmiştir. Bu sisteme göre havadan yeryüzünü tarayacak bir radara sahip uçaklar bu füzeri tespit edip kendi füzleriyle vurabilirler. Mesela Rusların Mig-31 Foxhound uçağı, önleme uçağıdır ve  sahip olduğu N007 Zaslon radarıyla yukarından aşağı doğru sinyaller gönderir. 0.3 m2  kdar radar kesit alanına sahip seyir füzelerini 35 deniz mili kadar mesafeden tespit ederek imha edebilir. Artık önleme uçaklarının görevleri sadece yüksek irtifada uçan bombardıman uçakları değil diyebiliriz. Hem de uzun bir süredir. Bildiğim kadarıyla bizim de modernize edilen F-4E 2020 Phantomlarımızın bu özelliği bulunmakta. Bu da F-35'ler gelene kadar o uçakların bizim için ne kadar önemli olduğunun nedenlerinden biridir.

Umarın sorunuza yeterince açıklayıcı bir cevap verebilmişimdir.
Başlık: Ermeni Tasarısı Komedisi
Gönderen: RekarnO - 07 Mart 2010, 11:01:53
Radarlarla ilgili merak ettikleriniz bu bölümde var, az çok anlarsınız nasıl çalıştığını..

http://www.defenceturk.com/index.php?topic=1673.0
Başlık: Ermeni Tasarısı Komedisi
Gönderen: SKYWOLF - 11 Mart 2010, 21:53:01
İsveç de "soykırım" dedi!
İsveç Parlamentosunda, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının tanınmasını öngören karar tasarısı, bir oy farkıyla kabul edildi. Erdoğan İsveç gezisini iptal etti, Büyükelçi geri çağrıldı
11 Mart 2010 Perşembe, 18:57:06

Selçuk YILMAZ / STOCKHOLM (AHT)

İsveç Parlamentosu'nda, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının tanınmasını öngören karar tasarısı, Vanlı Gulan Avcı'nın parti kararına rağmen verdiği "evet" oyuyla, 1 oy farkla kabul edildi.

İsveç Parlamentosu'nda ikinci kez gündeme gelen 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını kapsayan sözde soykırım tasarısı, 1 oy farkla kabul edildi. Kritik oylamada muhalefetteki Yeşiller Partisi'nin Türk asıllı Milletvekili Mehmet Kaplan, partisinin grup kararına ters olarak Türkiye lehine konuşma yaptıktan sonra oylamaya da katılmayarak çekimser kaldı. Ancak aralarında Vanlı Gulan Avcı'nın da bulunduğu koalisyon partilerine mensup 4 milletvekili grup kararı dışında "evet" oyu kullanınca tasarı kabul edildi.

TÜRK ASILLI KAPLAN OYLAMAYA KATILMADI
Bugün saat 12.00'de başlayan kritik oturuma parlamentodaki 349 milletvekilinin tamamı katılmadı. Parlamentoda toplam 178 sandalyesi bulunan koalisyon ortağı partilerden 134 milletvekiline karşılık, sol bloku oluşturan muhalefet partilerinden de 127 milletvekili parlamentoya geldi. Konuşmalar sırasında, tasarıya destek veren Yeşiller Partisi'nin Türk asıllı Milletvekili Mehmet Kaplan Türkiye lehinde konuşma yaptı ve oylamaya da katılmadı.

BLIX: "BİZ MAHKEME DEĞİLİZ"
Hükümet ortağı partilerin milletvekilleri tasarının geçmemesi yönünde tavrını ortaya koydu. İktidar ortaklarından Moderat Parti Milletvekili Erik Blix, Türkiye ve Ermenistan arasında oluşan diyalog ortamına kimsenin zarar vermemesi gerektiğini söyledi. Blix, "Biz mahkeme değiliz. 1948 Birleşmiş Milletler kararına saygılı olmamız gerekiyor. Buradan çıkabilecek bir kabul kararı ters tepebilir" dedi.

Buna karşılık söz alan sol parti milletvekilleri ise 1915'de yaşanan olaylardan dolayı Türkiye'nin sözde soykırım iddialarını kabul etmesi gerektiği yönünde görüş belirttiler.

GULAN AVCI'NIN OYU BELİRLEYİCİ OLDU
Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. İktidarı oluşturan ve 178 sandalyesi bulunan koalisyon ortakları bu tasarıya ret oyu vereceklerini açıklamalarına karşılık, aralarında Liberal Parti Milletvekili Vanlı Gulan Avcı'nın da bulunduğu 4 milletvekili grup kararı dışında "Kabul" oyu kullanınca tasarı 131'e karşılık 130 oyla kabul edildi.

Parlamentodaki oylamayı izleyen Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Zergun Korutürk Ankara'ya çağrılıp çağrılmayacağı yönünde Ankara'dan talimat bekleyeceğini söyledi.

Toplantı öncesi parlamento önüne Avrupa'da yaşayan Ermeni, Süryani, Asuri ve Rum'lardan oluşan gruplar gelerek ellerindeki pankartlarla kısa süreli gösteriler yaptılar. Tasarının oylamasına yabancı ülkelerin basın mensupları da büyük ilgi gösterdi.

TASARI:
Farklı partilerden 15 milletvekili tarafından sunulan tasarıda Ermenilerin yanı sıra Asurilerin, Keldanilerin, Pontus Rumlarının ve diğer Hıristiyan azınlıklarının, Osmanlı İmparatorluğu döneminde soykırıma uğratıldığı öne sürülüyor.

BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

Tasarının kabul edilmesinin ardından 17 Martta gerçekleştirilmesi öngörülen Türkiye-İsveç Zirvesi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu ülkeye yapacağı ziyaret iptal edildi.

Başbakanlık Basın Merkezi aracılığıyla yayımlanan konuya ilişkin ''Hükümet Açıklaması'' şöyle:

''İsveç Parlamentosu'nda Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde bazı halklara soykırım yapıldığına dair bir önerge kabul edilmiş olmasını esefle karşılıyoruz. Kararı şiddetle kınıyoruz.

Dayanaktan yoksun, büyük yanlışlarla malul bu kararı halkımız ve Hükümetimiz reddetmektedir.

Kararın İsveç'te 2010 Eylül ayında düzenlenecek seçimlere yönelik bazı siyasi çıkar hesapları yapılarak alındığı aşikardır. Yerel siyasi saiklerle kabul edilen bu önerge, Türkiye-İsveç ilişkilerine ve halklarımız arasındaki yakın iş birliğine ve dostluğa yakışmamıştır.

Tarihle dürüst şekilde yüzleşilmesi için çağrı yapan Türkiye'dir. Tarihle yüzleşmekten kaçınanlar, iddialarını karşılıklı olarak görüşmekten ve gerçeği bilimsel yöntemlerle çalışarak açığa çıkarmaktan korkanlardır. Bu korkuyu taşıyanlar, küçük siyasi çıkarlar peşindeki yabancı parlamenterleri istismar etmekte ve onlar tarafından istismar edilmektedirler. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemine ilişkin iddiaların İsveç Parlamentosu gündemine girmesi böyle bir istismar döngüsünün sonucudur.

Parlamentoların ve siyasetçilerin görevi, tarih konusunda yargıda bulunmak değil, tarihten ders çıkararak geleceği inşa etmektir.

Tarihi gerçeklerin ve Türkiye'nin kendi tarihi ile ilgili görüşlerinin yabancı parlamentoların siyasi çıkar zemininde almış oldukları kararlarla değişeceğini sananlar ağır bir yanılgı içindedirler.

17 Mart 2010 tarihinde gerçekleştirilmesi öngörülen Türkiye-İsveç Zirvesi ve Sayın Başbakanımızın bu ülkeye yapacağı ziyaret iptal edilmiştir.

Stokholm Büyükelçimiz, istişareler için Ankara'ya çağrılmıştır.''

AA
Başlık: Ermeni Tasarısı Komedisi
Gönderen: kosavalı1989 - 12 Mart 2010, 19:31:42
tayip dahada isveçe gitmem demiş ;D
Başlık: Ermeni Tasarısı Komedisi
Gönderen: SKYWOLF - 12 Mart 2010, 23:23:21
ABD'deki Ermeni lobisinin yıllardır onaylatmaya çalıştığı soykırım tasarısı, Yahudi lobisinin karşı çıkmasıyla hep engelleniyordu. Eh siz mangalda kül bırakırken biraz bunun nerelere gideceğini düşünmezseniz şimdi kınar durursunuz böyle.
Başlık: Ermeni Tasarısı Komedisi
Gönderen: SKYWOLF - 14 Mart 2010, 00:58:27
Bizleri soykırım suçlamasıyla yargılayan ABD temsiciler zırvalarına ve İsveç parlementosuna şahsi cevabımdır...

http://video.google.com/videoplay?docid=-1069381850935240628&ei=qBecS4rSBoGKwgOb7MT3DA&q=they+dont+really+care+about+us#>