TÜRK SAVUNMA SANAYİ > Yerli Deniz Sistemleri ile İlgili Gelişmeler

Sohbet...

<< < (184/505) > >>

SKYWOLF:
O sistemle yönetildiği için de kısa sürede hepsini kaybetti!

BATTLESTAR:

--- Alıntı yapılan: SKYWOLF - 14 Nisan 2020, 23:19:26 ---O sistemle yönetildiği için de kısa sürede hepsini kaybetti!

--- Alıntı sonu ---

Hayır güçsüz olduğu için kaybetti hocam. Amerika güçlü iken eyalet sistemi hep katkı verir ama işte devlet geriye giderse de sıkıntı oluyor.

Partikül:

--- Alıntı yapılan: BATTLESTAR - 14 Nisan 2020, 19:24:22 ---...Diğer yandan İslam öncesi Türk devletlerinin neredeyse hepsi bir boylar federasyonudur temelinde.

--- Alıntı sonu ---

İslam öncesi Türk devletlerinin boylar federasyonu olup olmadığı tartışma götürür. Hatta devlet olup olmadığı bile tartışmalıdır. Örneğin GÖKTÜRK DEVLETİ (FEDERASYONU) için devlet denilip denilemeyeceği konusu;... Şöyle ki, dönemin yaşam tarzı; atlı-yarı göçebe çoban kültürü ve askeri talan ekonomisine dayanıyordu. Her boy ve budun kendi içinde bağımsız yapıya sahipti. Ve her budunun kendi askeri gücü olduğu için boylar-budunlar eşit söz hakkına sahipti. F. Engels bu yönettim tarzına ''askeri demokrasi'' demiştir. Bir takım araştırmacılar ise Göktürk Devletinin; devlet-federasyon olmadığını kabile sistemi ile örgütlenmenin modelinin devletleşmeye yaklaşmış şekli olduğunu iddia ederler. Doğan Avcıoğlu ise;

''Bozkır göçebe topluluklarının tarihi açıkça gösterir ki, en güçlü imparatorluklar bile üniter değildir. Çok gevşek bir boy ve budun konfederasyonudur ve en ufak bir darbeyle hemen dağılır. Konfederasyonlar çok kısa ömürlü olur. Boy ve budunlar, birbirlerinden çok uzaktaki otlaklarda, kendi kendine yeten özerk ekonomi ve savaş birimleri olarak yaşarlar. Pek ender halde, daha büyük kuvvetlerle veya yerleşik toplumlarla savaşmak gerektiğinde geçici bir başbuğ seçerler. Fakat savaş bitince boy ve budunlar eski bağımsız yaşamlarına geri dönerlerdi.''  diyordu.

O nedenle doğu milletlerini analiz ederken Avrupa milletleri için kullandığımız kavramları kullanmakta imtina etmek gerekiyor. Doğu milletlerinin kendine has bir milletleşme serüveni vardır. Ve hatta ekonomik sistemleri de kendine has geliştiği için, Avrupalı düşünürler nasıl tanımlamaları gerektiği konusunda çelişkiye düştükleri bir konusa; örneğin Marx; Asyai Üretim Tarzı'' diye bir kavram ileri sürmüştür.

Yani demek istiyorum ki, doğu toplumlarını batılı kavramlarla ifade etmek bizleri yanlış sonuçlara götürür.

Mermi:
Güney-doğu hariç milliyetçi bir yapıdayız. 65 milyon ülkesine sadık hiç bir fert bölünmek vs bırak istemeyi düşünmez bile. Kürtlerinde bir kısmı vatansever hepsini aynı kefeye koyamayız. Ancak kürt meselesi nedeniyle bu iş sakat. Görmüyormusunuz belediyeleri bile ne hale getirmişler. Terör yuvaları haline gelmiş. Hele bide bunları kendi içlerinde bağımsız bir hale getirirsek felaket olur. Zaten zorla yanımıza çektiğimiz kürt kardeşlerimizi rahat bir ortam da zehirler bunlar. Yoksa ki bu terör olmasaydı ben desteklerdim. Biz bence merkezi yapıyı daha da güçlü tutalım.

SKYWOLF:

--- Alıntı yapılan: BATTLESTAR - 15 Nisan 2020, 00:05:21 ---
--- Alıntı yapılan: SKYWOLF - 14 Nisan 2020, 23:19:26 ---O sistemle yönetildiği için de kısa sürede hepsini kaybetti!

--- Alıntı sonu ---

Hayır güçsüz olduğu için kaybetti hocam. Amerika güçlü iken eyalet sistemi hep katkı verir ama işte devlet geriye giderse de sıkıntı oluyor.

--- Alıntı sonu ---

Tamam işte. Biraz tökezledin mi işin bitti!
Osmanlı da aynı şekilde. Zaten Türk nüfusun fazla olmadığı bölgeler genel olarak kendilerini Osmanlı'nın parçası olarak görmediler ki! ABD ile Osmanlı arasında büyük fark var! Birinde yeni bir kıtaya yerleşen farklı milletlerin bir arada yaşadığı bir devlet yapısı, diğerinde savaşarak ele geçirilen topraklardaki vergiye bağlanmış insanlarla onları yönetenlerin bir arada olduğu devlet yapısı! Bu yönetilen milletlerin ezikliğinin acısını biz halen yaşamaktayız!

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git