Gönderen Konu: Yangınla Mücadele  (Okunma sayısı 17543 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tigerfish

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 2239
  • 197
Ynt: Yangınla Mücadele
« Yanıtla #10 : 30 Temmuz 2021, 15:33:31 »
2007 yılında gerçekleşen yangın ardından yetkililer tarafından yeşillendirileceği açıklanan Muğla’nın Güvercinlik bölgesine 3 lüks otel yapılmıştır.

Bölgede yer alan La Blanche Island isimli otel 2012’de, Titanic Deluxe Bodrum 2016’da, Lujo Bodrum Hotel 2018’de açılmıştır.

Bodrum'u bilenler bu otelleri bilir. Önce yangın sonra yetkililerden " bölge tekrar  yeşillendirilecektir" yalanı ardından bu otellerde misafirlerini bedava ağırlatan yetkililerin izniyle lüks otellerin açılması.

İnanmayanlar açsın İnterneti baksın...

2 süre Bakara , 1 Ayasofya açılışı , 3 kelam hamaset nutukları koyunlar uyumaya,melemeye devam...
Tabi Orman genel müdürlüğüne iban numarasıyla fidan gönderme merasimine de unutmayın...

Benim duyarlı halkım...

Ben açtım.

Akseki ve Konya arasında bölgeler yoğun orman yangınında maruz kalan bölgelerde. Seneler eğer bunları yaşadım ve gördüm. Oralara tek bir ahşap ev bile yapılmadı. İnanmayan buyursun kendisi görsün aynısı Isparta ve Serik arasında ki bölgeler için de geçerli. Filanca öyle dedi filan cidden öyle duydum filanca öyle kıvırdı filanca öyle dans etti hikayesinden artık kendini kurtarmaya bak ve gördüğüne inan.

Çevrimdışı serkan1976

  • 2022 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 7795
  • 458
  • DefenceTurk.com
Ynt: Yangınla Mücadele
« Yanıtla #11 : 30 Temmuz 2021, 16:01:40 »
Bakalım bu yanan bölgelerde ne gibi ağaçlandırma faaliyetleri yapılacak.
Bugün cuma namazında da hoca mesaj atın 10 lira,  1 fidan çağrısı yaptı minberde.

Yanan yerlerde neler olacak , neler yapılacak göreceğiz. Ben biliyorum neler yapılacağını da birileri de görüp , takip eder inşallah...


Bekir Pakdemirli: "Envanterimizde yangın söndürme uçağı yok. İhaleye çıkıyoruz. Cumhurbaşkanımız envanterimize yangın söndürme uçağı alınması emir verdi, alacağız inşallah."

Maşallah bu  ne hız...Vip uçaklardan sıra gelmedi bu önemsiz işlere galiba...

« Son Düzenleme: 30 Temmuz 2021, 16:11:09 Gönderen: serkan1976 »

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44317
  • 615
Ynt: Yangınla Mücadele
« Yanıtla #12 : 30 Temmuz 2021, 16:21:50 »

Ben açtım.

Akseki ve Konya arasında bölgeler yoğun orman yangınında maruz kalan bölgelerde. Seneler eğer bunları yaşadım ve gördüm. Oralara tek bir ahşap ev bile yapılmadı. İnanmayan buyursun kendisi görsün aynısı Isparta ve Serik arasında ki bölgeler için de geçerli. Filanca öyle dedi filan cidden öyle duydum filanca öyle kıvırdı filanca öyle dans etti hikayesinden artık kendini kurtarmaya bak ve gördüğüne inan.

Bundan pek bir şey anlayamadım.



ormanlara yüksek yerler kule dikelim

orman sündürme birimi dagda bulunma

dag bölgelerine tellerle ürünmeni

kafama bu kadar geldi

Anadolu'da pek çok yerde sarnıçlar vardır. İçerisinde su bulunur. Aslından bunlara benzer ama daha büyük su depoları yapılsa yüksek yerlere. Hatta denize yakın bölgelerde bu depolara ulaşan, korozyona dayanıklı plastik vs malzemeden boru hatları yapılsa... Yangın anında bu depolara denizden sürekli su basılsa. Depolardan da etrafındaki ormanlık alana ve itfaiye birimlerine su sağlansa. Özellikle yerleşim yerlerine yakın alanlara bu sistem öncelikle kurulsa...

Kimse maliyeti yüksek olur vs demesin. Bize getirisinin ne olacağı bile net olarak açıklanamayan kanal projesine milyarlarca doları gömebiliyorsak, ormanlarımızı, doğayı ve turizmi kurtarabilecek projelere de paramız var olmalı!

Yangında hasar gören alanları yeniden ağaçlandırmada çam ve benzeri kozalaklı ağaçlar yerine iklime uygun başka ağaçlar tercih edilmeli. Çam kozalakları yangında havai fişek gibi patlayarak ateşi uzaklara taşıyabiliyorlar.

Yangına havadan müdahale etmek, özellikle de büyük yangınlara küçük hava araçlarıyla müdahale etmek pek fayda sağlamıyor. Havadan atılan suyun bir bölümü daha ateşe değmeden yüksek sıcaklık nedeniyle buharlaşıyor. Büyük araçlar daha verimli. Bunun dışında kritik bölgelere müdahale edebilecek insansız hava ve kara araçları geliştirilebilir.

Küresel ısınmanın her geçen gün etkisini gösterdiği dünyamızda büyük çaplı yangınların giderecek artacağı kaçınılmaz görünüyor. Bu nedenle mevcut yöntemlerden daha etkili yollar bulmamız zorunlu.
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı metin62

  • 2020 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2344
  • 183
  • DefenceTurk.com
Ynt: Yangınla Mücadele
« Yanıtla #13 : 30 Temmuz 2021, 17:02:32 »
Siyasi duygularimizdan arnimis sekilde konuyu bir irdeleyelim beyler. Benim kisisel gorusume gorusum net .
Bu is icin gerkli onlemleri almakta gec kaldik.  Efendim simdiye kadar THK CL215 kullaniyorduk ama son 3-4 yildir yasliliktan dolayi kullanamayiroz demek abesle istigal. Onceden kullanilmakta olan THK ucaklari yetersiz kalmislarsa efendim  bu ackalarin yenilenme imkani varmi kurum icerisinde  veya biz orman ve cevre bakanligi olarak bu ucaklari kullanamazsak alternatifimiz nedir diyip dusunup karar  vermis olmasi gerekiyordu yillar oncesinden. Karar ucaklarin yerine yeni filo olusturmak ise ister bu peyder pey veya toplu alim seklinde pek rahat yapilabilinirdi. Yangin sondurme ucaklarini yenileme Turkiye cumhuriyeti butcesine kulfet getirecek buyuklukte degil. Neticede gerekli gereksiz oncelige bakilmaksizin istendi zaman butce icin para bulunmakta ve isler yapilmakta . Bu da bizlere net olarak suraya goturuyor ya birileri ucak yenileme alimi yerine kiralama yontemini secerek mevcuttu diskalifiye ederek RANT kapisini aralayip yillardir bu islerden tirtiklamakle gecinmekte. Ya da hepsimizin akli ile dalga gectiklerini saniyorlar.  " Turkiyenin ihtiyaci  amfibik ucak yaninda helikopter alimi oncelikle olarak. Amfibik ucaklar ozellikle sahil seridinin korumasi icin onemli ve avantajli . helikopter ise sarp yamaclarin ve nisbeten daha suratli olan ucagin zorlandigi alanlar yaninda daha kucuk yanginlar icin onemli. Gelelim Kule ,  ve yangin helikopterleri icin havuz ihtiyacina bunlarinda yillar oncesi ihtiyac bulunan bolgelerde simdiye kadar olusturulmasi gerekiyrdu. " Bildigim kadari ile bir miktar mevcut de"  Yangin haberlesme ve havadan IHA ve Isi sensorleri ile denetim bunlar da envanterimizde mevcut. Yani esasinda bircok gereksinim duyulan malzeme haberlesme, iha ,sensorler, insan gucu, arazor ... esasinda yerel olarak uretebilmekteyiz. Geriye sadece ucak ve helikopter tedarigi kaliyor bir zahmet artik bunu da yapalim artik . USANDIK HIKAYE DINLEMEKTEN.

Çevrimdışı Partikül

  • 2017 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 1555
  • 197
  • DefenceTurk.com
Ynt: Yangınla Mücadele
« Yanıtla #14 : 30 Temmuz 2021, 19:27:07 »
Geçen dokuz günlük Bayram Tatilinde; Ankara, Konya, Seydişehir, Akseki üzerinden Antalya' ya tatile gitmiştim. Açık söyleyeyim; Konya' dan sonrası Cennet. Hele Seydişehir' i geçip de Toroslara tırmanmaya başlayınca; mükemmel ötesi, süper bir yolculuk olmuştu. Ben zaten dağ yollarında, ormanlık alanlarda, stabilize dolambaçlı yollarda araç kullanmayı çok severim.

Neyse, günlerden bir gün Manavgat-Köprülü Kanyonu ziyaret edelim dedik. Harika bir doğa parçası... yalnız çok kalabalıktı. Pandemi koşullarını da hesaba katarak; edemedik daha münasip, tenha, dere kenarında piknik yapabileceğimiz bir yer arayıp bulduk. İnanılmaz güzel yerler... rafting yapanlar sıra sıra önümüzden geçiyordu. yalnız orada dikkatimiz çeken bir manzara oldu; ortalık Suriyeliden geçilmiyordu. Hele 20-30 metre öteye bir Suriyeli grup konaklamıştı; çoluk-çocuk... fistanlarıyla buz gibi dereye ayaklarını sokup sokup çıkartıyorlardı. Oradan birisinin .....CENNE CENNE dediğini işittim. Arapça konuşuyorlar, doğal olarak anlamıyoruz ama CENNE kelimesinin CENNET demek olduğunu biliyorum yani... Aha dedim, bunlar bir daha da memleketlerine dönmezler. Cennete girebilmek için 24 saat namaz kılan insanlar, hazır cenneti bulmuşlarken; cennetten çıkıp cehenneme giderler mi?

Daha birkaç gün oldu ki, tatil dönüşü yapalı... Dönüşte de Isparta üzerinden dönüş yaptım. değişiklik olsun... Yalnız Akseki-Manavgat yolu daha haşin ve daha güzel. 2800-3000 metre rakımlı dağlara tırmandıktan sonra aşağıya iniyorsun ve insan inanılmaz haz alıyor. Dönüş yolunda, Isparta' nın gülü meşhurdur diyerekten; bir sürü gül ürünleri aldık. Gül suyu, Gül Kolonyası, Gül sabunu gibi...

Şimdi görüyorum ki, daha bir hafta öncesinde gezip tozduğum yerler cayır cayır yanıyor. VE BEN İSYANLARDAYIM. Yakanlara da müdahale etmeyenlere de ülkeyi yönetemeyenleri de... sabahtan akşama kadar bin bir çeşit ve hiç gün yüzü görmemiş küfürler savurarak hırsımı dizginlemeye çalışıyorum.

Vardığım sonuç odur ki, orman yakanlara ağır cezalar verilmediği sürece bu orman yangınlarının sonu alınamayacaktır. Elbette orman yakandan yakana fark var... Örneğin, anız yakarken kontrol dışına çıkan yangını söndüremeyen Türk köylüsüne diyecek lafım olamaz. Fakat, otel yapmak için hemen bitişikteki ormanlık alanı yakan kodaman, şerefsizlerin en ağır şekilde cezalandırılması gerekmektedir. Ha... onlar da devlet desteği almadan o ormanları kesinkes yakamazlar. Muhakkak ki ilk önce işi kitabına uydurmaları gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Turizm Bakanlıği, Orman Bakanlığı gibi veya daha üst mercilerden işi kotarmadan kendi kafalarına göre orman yakmaları mümkün değildir. Örneğin ormanı yaktı fakat bakanlık otel yapmasına izin vermedi diyelim... ne olur o zaman? Çok büyük suç işlemiş olur ve hiç bir fırsatçı iş adamı, devletten işi bağlamadan orman yangını çıkartmaz. Yani bir müteşebbis, orman yakıyorsa; bunun asıl sorumlusu, orman yakmasına izin veren, göz yuman veya yol gösteren DEVLET RİCALİDİR.

Diğer neden TERÖR, CASUSLUK VE HAİNLİK sebebiyle ormanlık alanların yakılmasıdır. İşbu nedenle orman yakanların en ağır şekilde cezalandırılması gerekmektedir.

Sonuç olarak, üç saikle ormanların yandığı veya yakıldığı anlaşılıyor.

1- Bilmeden, istemeden, dikkatsizlik veya gariban köylü yurttaşın istemeden çıkarttığı  yangılar: bunları yangının ağırlığına göre; hafif, caydırıcı veya telafi ettirici cezalar verilebilir.

2- Otel yapmak, rant devşirmek, araziye çökmek veya diğer kötü niyetlerle çıkartılan yangınlar: Bu tür yangınlar desteği DEVLET olmadan çıkartılamayacağı için; yangın çıkartanların, göz yumanların, yol gösteren-akıl verenlerin, devlet memurluğunu kötüye kullananların ve işbu nedenlerle; avanta, rüşvet, rant ve benzeri menfaat devşirenlerin en ağır şekilde cezalandırılması gerekmektedir. İDAM DAHİL. HATTA İDAM AZ GELİR.... devamını yazmak istemiyorum. Aksi taktirde bütün kinimi kusacağım. Sadece Allah belalarını versin demek istiyorum.

3- Üçüncü grup dediğimiz; hainler, teröristler, iç kargaşa veya kaos ortamı çıkartmaya çalışan derin adamlar ve üçüncü bir ülke adına casusluk yapanların çıkarttığı yangınları: BUNLARIN DİREKT DİNAMİTLE HAVAYA UÇURULMASI GEREKMEKTEDİR. HİÇ ACIMAK YOK! ALLAH YARATTI DEMEYECEKSİN.
« Son Düzenleme: 30 Temmuz 2021, 19:32:01 Gönderen: Partikül »

Çevrimdışı serkan1976

  • 2022 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 7795
  • 458
  • DefenceTurk.com
Ynt: Yangınla Mücadele
« Yanıtla #15 : 30 Temmuz 2021, 19:38:05 »
Titanic oteli için Bodrum'u yaktılar...
O yanan alanı kim imara açtıysa , yani kim oraya ÇÖKTÜYSE ilk onu asarak işe başlasınlar...

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 5048
  • 232
  • DefenceTurk.com
Ynt: Yangınla Mücadele
« Yanıtla #16 : 30 Temmuz 2021, 20:00:17 »
Titanic oteli için Bodrum'u yaktılar...
O yanan alanı kim imara açtıysa , yani kim oraya ÇÖKTÜYSE ilk onu asarak işe başlasınlar...

Titanic otel için Bodrum'u yaktılar ne ironiktir ki aynı otel yine bir orman yangını ile yandı. Buna Allah'ın adaletimi demek lazım ?

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 5048
  • 232
  • DefenceTurk.com
Ynt: Yangınla Mücadele
« Yanıtla #17 : 30 Temmuz 2021, 20:17:03 »
Türkiye son birkaç gündür yangın kabusunun içinde. Ülkenin dört bir yanında alevlerle mücadele veriliyor. Bu kapsamda yangın söndürme uçakları yeniden gündeme geldi.



Türkiye son birkaç gündür Manavgat dahil ülkenin pek çok kesiminde orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Hala tam olarak kontrol altına alınamayan yangınlar nedeniyle ormanlarımız yok olurken, yerleşim yerlerine de sıçrayan alevler nedeniyle can kayıpları da yaşanıyor.

Türkiye ve diğer ülkeler yangında hangi uçakları kullanıyor?

Türkiye yangın kabusu yaşarken, bu gibi durumlarda hayati önem taşıyan yangın söndürme uçakları yeniden gündeme geldi. Zira ülkemizin kaç tane yangın söndürme uçağına sahip olduğu ve bu uçakların çalışıp çalışmadığı yıllardır tartışılırken, son bir haftadır ülkeyi kasıp kavuran yangınlara 3 uçak, 38 helikopter, 472 arazöz ve 4 bin personelle müdahale ediliyor.

Yangınlara müdahale eden 3 uçağın Rusya'dan kiralandığı ifade ediliyor. Beriev Be-200 tipi amfibik yangın söndürme uçakları hem karaya hem de denize inebiliyor. Jet motorlu uçakların 12 ton su atma kapasitesine sahip olduğu ve gövdesindeki su tankını 20 saniye civarında doldurabildiğini görüyoruz.

Ülkemizde Türk Hava Kurumu'nun (THK) da 9 adet Canadair CL-215 tipi uçaklara sahip olduğu biliniyor. Öte yandan bu uçakların kullanılamaz durumda olduğu ifade ediliyor. Bu konuda uçaklarda motor olmadığı ve pilotların işten çıkarıldığı gibi çeşitli iddialar mevcut.

Peki Türkiye'de durum böyleyken diğer ülkeler yangınla mücadelede hangi uçakları kullanıyor? Bazı ülkelerin alevlere müdahale etmek için kullandığı uçakları sizler için derledik:

Ülke   Yangın söndürme uçağı sayısı

Yunanistan   20
İtalya   19
Fransa   29
İspanya   17

Yunanistan

Örnek olarak komşu ülke Yunanistan'da 20 uçaktan oluşan bir filo faal olarak kullanılıyor. Bu filoda 13 tane Canadair-Bombardier CL-215 Scooper tipi 7 tane de CL-415 Superscooper tipi uçak bulunuyor. Bu uçaklardan ilki 4900 litre ikincisiyse 6140 litre su atma kapasitesine sahip.



Yunanistan'ın elinde ayrıca 18 tane Polonya yapımı PZL M-18 tipi küçük yangın söndürme uçağı da mevcut. Fakat bu uçaklar günümüzde daha çok devriye görevinde kullanılıyor. Ülkede havadan yangınla mücadeleyi yaklaşık 22 yıldır Erickson firması yönetiyor.

İtalya

İtalya'nın yangın uçağı filosunda da Canadair hakimiyeti mevcut. 19 uçaktan oluşan filoda 3 adet CL-215 tipi, 16 tane de CL-415 tipi amfibik uçak bulunuyor. İtalya'nın yangın söndürme uçak filosu Babcock tarafından yönetiliyor. Babcock ayrıca Avrupa ülkelerine ve Kanada'ya havadan yangın söndürme hizmeti sunuyor.

Fransa

Fransa Hükümeti'nin açıkladığı bilgilere göre yangınla mücadelede 12 tane Canadair CL-415 tipi uçak kullanılıyor. Bunun yanı sıra filoda 10 tane Grumman S-2 Tracker, 4 tane Dash-8 Q400 ve 3 tane de Beechcraft King Air 200 tipi uçak mevcut. Dash-8 Q400'lerin dördüncüsü geçtiğimiz yıl filoya katılmış.

İspanya

İspanya'nın elinde 17 uçaktan oluşan bir yangın söndürme filosu mevcut. Bu filoda 14 tane Canadair CL-215 tipi, 3 tane de CL-415 tipi uçak görev yapıyor. Bu uçakların yanı sıra yukarıda bahsi geçen Babcock firması İspanya'ya da hizmet veriyor.



Avustralya

Geçtiğimiz yıl yangınların kasıp kavurduğu Avustralya'nın havadan yangın söndürme filosu oldukça geniş ve yönetim bu filoyu genişletmeye devam ediyor. Ülkede PZL M18T Dromader ve Air Tractor AT802F gibi ortalama 3 bin litre su atma kapasiteli küçük uçaklardan tutun da Avro RJ85 (11350 litre), Coulson C130Q (15450 litre) ve Boeing 737'den dönüştürülen Coulson B737 (15142 litre) gibi büyük yangın söndürme uçakları mevcut.


                                                                                                Coulson B737
Portekiz

Portekiz geçtiğimiz yıl orman yangınları bakımından en kötü dönemlerinden birini geçirdi. Bu süreçte Babcock bu yangınlarda da önemli rol oynadı. Bu yangınlarda ülkenin yangınla mücadele filosunda en az 6 tane Air Tractor AT-802 Fire Boss tipi uçak ve 2 tane Canadair görev aldı.

https://www.donanimhaber.com/ulkelerin-yanginla-mucadelede-kullandigi-ucaklar--136929

Çevrimdışı ACE

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 763
  • 134
Ynt: Yangınla Mücadele
« Yanıtla #18 : 30 Temmuz 2021, 21:44:35 »
Açıkçası Orman Bakanlığı son yıllarda Savunma Bakanlığıyla yarışacağına önce yangın söndürme uçağı edinecekti.

Burada Orman Bakanı İHA alınacağını söylüyor.
https://www.defenceturk.net/tarim-ve-orman-bakanligi-2021de-3-insansiz-hava-araci-teslim-alacak

Burada da anımsarsınız Orman Genel Müdürlüğü için alınması istenen 20 adet Sikorsky UH-60
https://www.google.com.tr/amp/m.gazetevatan.com/amp/abd-den-20-sikorsky-helikopter-alinacak-1115593-gundem/

Kuzey Irakta operasyon düzenleyebilecek bir Orman Bakanlığı düşünün. Ama yangın söndürme uçağı 2-3 tane. Ayrıca helikopter ile uçak kıyası yapanlar gördüm bugün. Helikopter çok daha hızlıymış vs hiç inandırıcı gelmiyor. Denize yakın bir ormanda uçağın 8-12 tonluk depoyu 30 saniyede depoyu denizden doldurup da suyu boşaltması ile helikopterin 2 tonluk kovayla intikali aynı şey mi?!
« Son Düzenleme: 30 Temmuz 2021, 21:45:59 Gönderen: ACE »

Çevrimdışı Tigerfish

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 2239
  • 197
Ynt: Yangınla Mücadele
« Yanıtla #19 : 30 Temmuz 2021, 22:33:06 »

Ben açtım.

Akseki ve Konya arasında bölgeler yoğun orman yangınında maruz kalan bölgelerde. Seneler eğer bunları yaşadım ve gördüm. Oralara tek bir ahşap ev bile yapılmadı. İnanmayan buyursun kendisi görsün aynısı Isparta ve Serik arasında ki bölgeler için de geçerli. Filanca öyle dedi filan cidden öyle duydum filanca öyle kıvırdı filanca öyle dans etti hikayesinden artık kendini kurtarmaya bak ve gördüğüne inan.



Bu cep telefondan inanki bıktım artık. Kendi kafasınınca kelimeler ekliyor.