Olay Masterchefe dondu
Cin'de epey dolasmisligim var.
Uygur restoranina bile gitmisligim var, dogrudan Turkce konustum, sahibi calisanlar falan gayet guzel anlastik....(adamin Turkiye'de yasamisligi vardi yalniz, bunun da etkisi olabilir)
Cin cok buyuk bir yer oldugu icin, bircok buyuk ulke gibi her bolgenin kendine has mutfagi vardir..Tarih, ticaret, iklim, din, nufus farklilastigi icin.. Farkliliklar o kadar cok atiyor ki, bazen iki cinli farkli lehcelerde konustuklari icin birbirlerini anlayamayip, yazarak anlasmak zorunda kalabiliyorlar..
Uygur restoranina giderseniz bizim damak tadina daha yakin seyler bulabilirsiniz..
Bu, genel olarak Cin'in Kuzey Batisi (Orta Asya'ya yaklastikca) icin gecerli diyebiliriz, oraladar yuksek musluman nufusu vardir, fars, arap ve turk kulturlerinden yemek olarak etkilenmistir..
Kuzeyinde bol miktarda tahil, hamur, eriste ve et (kuzu) yenir. Mogol mutfagindan etkilenmistir..
Sechuan eyaletinde (Guney Bati) herseyin icine aci doldururular, aciya alisik adam bile zor dayanir..
Cin'in Guneyi ayri bir dunyadir. Televizyonlarda gordugunuz yilan, yarasa, kopek vs oralarda yenir...Eriste yerine pilav yenir...Dogal olarak deniz kiyilarinda deniz urunu tuketimiz cok artar..
Sanghay, Pekin, Hong Kong vs gibi buyuk sehirerinde herseyi bulursunuz, Turk restoranlari bile var..
Ac kalmazsiniz yani, hele ki dunyaya acik buyuk bir sehirdeyseniz..