Gönderen Konu: SİPER: Milli Uzun Menzilli Bölgesel Hava Savunma Sistemi  (Okunma sayısı 126088 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı tumucin

  • DefenceTurk
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 2328
  • 24
  • DefenceTurk.com
Ynt: SİPER: Milli Uzun Menzilli Bölgesel Hava Savunma Sistemi
« Yanıtla #610 : 27 Ağustos 2023, 14:02:18 »
ruslarin füzelerinde pif paf sistemi yok

bu füzeler  yüksekden vurmuyormu

Çevrimdışı BATTLESTAR

  • 2018 ve 2019 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2674
  • 315
  • DefenceTurk.com
Ynt: SİPER: Milli Uzun Menzilli Bölgesel Hava Savunma Sistemi
« Yanıtla #611 : 27 Ağustos 2023, 14:13:01 »
Değerli dostlarım şahsi fikrime göre sadece booster ekleyerek uzun menzilli füze yapmak biraz zorluk içeriyor. Sadece booster eklemek yetse idi trg-300 kasırga füzesine birazcık kanatçık ve datalink veri bağı ekleyip dünyanın en ucuz ama sabit bir hava balonunu dahi vuramayacak ama aynı zamanda uzun menzilli yüksek irtifa bir hava savunma füzesi yapabiliriz. Temel olarak S-xxx serisinin mantığıda budur. İyi roket teknolojisi ama düşük güdüm ve düşük hassas manevra kabiliyeti. Buda o füzelerin anti balistik kabiliyetinin batı sistemlerine göre daha vasıfsız olmasının ana sebeplerinden birisidir.

Girişi geçelim gelişme ve sonuca gelelim.

Arkadaşlar hava savunma füzesinin menzilini vuruş hassasiyetinizi düşürmeden arttırabilmenizin en basit yolu tam aktif radar güdümlü bir füzeye datalink güdüm desteği eklemek veya aktif radar arayıcı başlığınızı büyütmek.  Buda çapı ağırlığı ve füzeyi büyütmek demek. Tabi büyüyen roket motorunun ağırlığıda cabası.

Daha büyük radar daha fazla mühendislik problemleri daha fazla ısıl pil, daha fazla soğutma, maliyet vs. vs. demek. Datalink ekleyebilirsiniz. Atıcı platformdaki bir radar füzenin üzerindeki aktif radar arayıcı başlık menziline girene kadar füze sadece datalinkten gelen bilgiye göre güdülür. Bu safha füzenin elektronik harbe en açık olduğu andır. Yani sırtınızıda sadece datalinke dayayamazsınız.

Hadi diyelim bu kısmıda hallettiniz hedef geldi yok etmeye. Genellikle daha büyük awacs ve kargo uçakları daha kolaydır. Ama savaş uçakları daha küçük rcs'ye sahiptir ve uzun menzillerden çok güç tespit edilirler. Bu tarz hedefler yaklaşma tapalı harp başlıklarıyla vurulabilir.

Ama amacınız anti balistik kabiliyetse ki bu menzilleri arzulamaktaki ana amaç budur. İşte o zaman yaklaşma tapalı harp başlığına değil, kinetik enerjili bir başlık gerekir. Çünkü balistik füzeler çok hızlı oldukları için lazer tapa onları yaklaştıkları anda yakalayıp başlığı patlatarak füzeyi imha edemiyor. Tetiklenene kadar balistik başlık kaçıp gidiyor. Aslında Patriotların Scudlarla ik karşılaşmasında yaşadığı sorunda buydu.

İşte bu yüzden size tapayla ve patlama/şarapnel etkisiyle yok etmek yerine direkt olarak kinetik bir etkiyle hedefi yok edecek bir başlık lazım ki böyle bir kinetik başlığında hedefi daha yüksek irtifalarda vurmak için Pif-Paf'daki Pif iticileri lazım. Bu iticilerin teknolojisi araştırdığım kadarıyla farklı seviyelerde oluyor. Mesela hedefe vuruş desteği amacıyla basit destekciler olduğu kadar başlığı tamamiyle hareketsiz tutacak seviyede olanlar var. Hatta bunu her yönden tek iticiyle itenler olduğu gibi patriottaki gibi böyle birden fazla delikten aynı anda egzoz gibi itenlerde var. (Teknik adları vardır illaki)

Bitti mi hayır.

Yine hedefler çok hızlı olduğu için hit to kill rate'i arttırmak amacıyla terminal aşamada devreye girecek bir iir başlıkla güdüm desteği lazım. Çünkü füze o son aşama da daha keskin ve hızlı bir güdüm desteği sağlaması lazım. Ancak yine araştırmalarımdan anlayabildiğime göre bunlarında farklı renk boyutları var. Alçak, orta ve yüksek frekanstaki ışımaları daha hassas tespi edebilen gibi. Eğer bunlardan birine sahipse 1 color, ikisi olursa 2 color ve üçüde olursa 3 color seeker oluyor. Tabi birden fazlasını tek bir seeker'a sığdırıp bunu aktif radar arayıcı başlık ile hibrit bir hale getirmek çok ama çok zor.

İşte bu anlayacağın yaptığın kinetik enerjili harp başlığının materyali, iir+radar başlık + pif iticileri vs. birleşip bizim KV dediğimiz (Killer Vehicle) balistik başlığı vuran yapıyı oluşturuyor. Ne kadar pahalı olabileceğini tahmin edersin.

Hava savunma füzeleri de KV'lerindeki biraz önce bahsettiğimiz alt etmenlerin gelişmişlik seviyelerine göre bir önleme kabiliyetine sahip olabiliyorlar. Bunu Sm-3 füzesinin gelişimini gösteren alttaki infografikten de görmek mümkün ;



Veya bu özelliklerin geneline haiz Pac-3 MSE füzesinin çalışmasına bir bakmak lazım.

https://www.youtube.com/watch?v=xU9C2iLm764

S-400 sistemindeki uzun menzilli füzelerde ne yazıkki bu derece bir anti balistik kabiliyet yok. Uzun Menzilin amacı geniş Rus coğrafyasını daha kolay koruyabilmek amaçlıdır.
Yani sonuç olarak bana göre ;

Çok uzak menzilden savaş uçağı vurmaya çalışmak (200+ km ) gerek tespit zorlukları (rcs.) gereksede attığınız füzenin hedefi vurana kadar savaş uçağının geri dönüp afterburnerlara asılacağından ve chaff dolayısıyla zorlaşacak olması ;

Çok uzak mesafeden kargo uçağı vurmak için bu pahalı füzeleri atmanın mantıksız olması

Sebebiyle şu an o menzillere mantıklı bir performansa sahip KV yaptıktan sonra adım atmak daha mantıklı gibi duruyor.

Ha biz Anti Balistik kabiliyeti olarak neredeyiz ? Sage'nin pif itici prototipinin bir videosu yayınlanmıştı. Aselsanın 3 color iir başlık bilgilendirme şemaları yayınlanmıştı. Kinetik bir şekilde hedef vurabildiğimiz manpadsler var.

Ama bunlar henüz filizlenme aşamasında. Bunu zaten Aster Block 2 BMD projesine girip biraz birşeyle kapmaya çalışmamızdan da görmek mümkün.

Sebebiyle gerçekten mantık dışıdır.


Kısaca bana göre en önemli öncelik ;

Şu an bizim en önemli olgu, bizi aktif radar başlıklı havadan denize füzeler, lazer ve/veya gps güdümlü bombaları taşıyan platformları tehdit edebileceğimiz bir füze olan Siper Blok-1'i acilen envantere alıp mümkünse 2'li veya 4'lü paketleyebilmek.

Akabinde basit tbm önleme kabiliyetli ve bizi Harm ve türevi atıcısı platformları daha uzaktan tehdit edebilmeye yönelik kabiliyette Siper Blok-2'yi envantere almak

ve

Daha uzun menzilli havadan ve denizden gelen seyir füzelerini vurabilecek alçak ve orta irtifa hava savunma sistemlerini ve ilk angajmandan sonra bu seyir füzelerini atan platformların lokasyonunu vurabilecek uzun menzilli silah kapasitemizi geliştirmek ve arttırmaktır.


Umarım bir şeyler anlatabilmişimdir.
Savaş Var Denildiğinde Biz;


Çevrimdışı Gökbörü

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1496
  • 139
  • DefenceTurk.com
Ynt: SİPER: Milli Uzun Menzilli Bölgesel Hava Savunma Sistemi
« Yanıtla #612 : 27 Ağustos 2023, 15:07:07 »
Bu HSS işleri zor...birden çok etken var, Herşeyin esgudum ve katmanli olarak calismasi lazim...

Bence Türkiye'nin HS yaklasiminin sınırları ötesinde baslamasi lazim...

7/24 Akdeniz, Basra ve Aden korfezinde Türkiye'ye yonebilecek hava tehditlerine karşı NATOdan bağımsız HS görevi icra edebilecek usler ve gemiler lazim..
« Son Düzenleme: 27 Ağustos 2023, 15:07:51 Gönderen: Gökbörü »
What is steel compared to the hand that wields it?

Çevrimdışı SKYWOLF

  • SKYWOLF
  • Genel Yetkili
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 44323
  • 616
Ynt: SİPER: Milli Uzun Menzilli Bölgesel Hava Savunma Sistemi
« Yanıtla #613 : 27 Ağustos 2023, 15:11:37 »
Dünyada hava savunma sistemleri

yapan ülkeler abd rusya  fransa-italya

Türkiye  güclü sekilde ilerliyoruz

İsrail?
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Çevrimdışı korsan2

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 413
  • 14
  • DefenceTurk.com
Ynt: SİPER: Milli Uzun Menzilli Bölgesel Hava Savunma Sistemi
« Yanıtla #614 : 27 Ağustos 2023, 15:35:45 »

tabi iş füzenin arkasına booster tak,  oldu da bitti maşallah değil;  ama  uzak menzilden uçak vurmak  mantıklı değil  anlamına gelecek fikirleri de tuhaf karşılıyorum açıkçası.
uzaktaki  uçak  için füze atmak  ne diye mantıksız veya uğraşmaya deymeyecek bir iş olarak görülüyor? 

elde  bu menzillere yetecek milli data teknolojisi varsa 250km  füze  için de datalink yapılır;  yani o cepte.
arayıcı başlıklar  şu an Hisar   füzelerinin üzerinde zaten,  o da cepte.
şu an Siper sistemindeki radar alt yapısı da bir çok  şeyi  yapmaya kafi kanaatindeyim.
mevcut füzelerde de zaten TVC  var.
 uzaktan uçak vurabilmek için gereken şey  hız.

basit a aracı  b  noktasından  şu hızla  hareket ediyor,  b  aracı ters istikamete  şu  hızla hareket ediyor,  a  aracının  b  aracını  250km  menzilde yakalaması için  ne kadar hız yapması gerekmektedir?


yani tabiki böyle basit değil,   bu verileri filan da daha hızlı iletmek gerekir,  daha enerjik yakıt modelleri gerekir;  ama neticede de  uzaktaki  kargo uçağı dışında  uçakları vurmak  için füze atmaya gerek yok,  veya  fayda sağlamaz  gibisinden görüşlere katılmam.

ha,  ne olur,  100km uzaklıktaki uçağı vurma  olasılığın %90  ise 250km uzaktakı vurma olasılığın %60  olur ve  hatta belki 100km  menzile tek füze atıyorken 250km  menzile hedef başına 2  füze yollaman  gerekir;  ama  bu durumlar  bunun  uğraşmaya deymeyecek bir iş  olduğunu asla kanıtlamaz.

ek:
anti balistik başka bir konu.  en az bir 15 yıl daha 4.  nesil ve 4.5   nesil  uçaklarla muhattap olmaya devam edeceğiz biz.  tek derdimiz balistik  engellemek olmayacak.
bu  15 yıl içinde  örneğin  insansız uçak teknolojileri de yayılacak,  bu  15 yıllık sürece göre hazırlık yapılır.
konu  sadece balistik önlemeye indirgenirse,   elinde SM3  olsa  bir yerde o da bitecek.
birileri Yemen'den atılan füzeleri vurmak için kaç Patriot fırlattı?  ellerinde  kaç Patriot füzesi kaldı?  araştırmak faydalı olur.

Çevrimdışı BATTLESTAR

  • 2018 ve 2019 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 2674
  • 315
  • DefenceTurk.com
Ynt: SİPER: Milli Uzun Menzilli Bölgesel Hava Savunma Sistemi
« Yanıtla #615 : 27 Ağustos 2023, 16:01:29 »
 

elde  bu menzillere yetecek milli data teknolojisi varsa 250km  füze  için de datalink yapılır;  yani o cepte.
arayıcı başlıklar  şu an Hisar   füzelerinin üzerinde zaten,  o da cepte.
şu an Siper sistemindeki radar alt yapısı da bir çok  şeyi  yapmaya kafi kanaatindeyim.
mevcut füzelerde de zaten TVC  var.
 uzaktan uçak vurabilmek için gereken şey  hız.


Hocam biz senelerce boşuna uğraşmışız o zaman. Eldeki aim 120B Amraam ların aktif radar arayıcı başlığını stingerin iir başlıkla harmanlayarak hawk füzesine takıp arkasına da Nike füzesinin M5E1 4 lü boosterlarından birini bağladıkmı tamamdı.

Yanlış anlamayın ama yazdıklarınızdan anladığım benim yukarıda yazdıklarımı tam okumadığınız veya okusanızda anlamadığınız yönündedir.
Savaş Var Denildiğinde Biz;


Çevrimdışı tumucin

  • DefenceTurk
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 2328
  • 24
  • DefenceTurk.com
Ynt: SİPER: Milli Uzun Menzilli Bölgesel Hava Savunma Sistemi
« Yanıtla #616 : 27 Ağustos 2023, 16:56:29 »
israile  abd  destk veriyor her seyde

israil tek basina hava savunma sistemini yapamaz  yapamiyor

Çevrimdışı Yasar

  • 2021 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3703
  • 361
  • DefenceTurk.com
Ynt: SİPER: Milli Uzun Menzilli Bölgesel Hava Savunma Sistemi
« Yanıtla #617 : 27 Ağustos 2023, 17:34:54 »
Unutulmaması gereken bir kaç nokta:
1. HSS füzeleri en az 2 şerli olarak ateşlenir. Tekli atışta hedefi tutturma oranı logaritmik olarak düşer.
2. Uzun menzilli füzeler ağır ve hantal füzelerdir. Savaş alanının en önemli kabiliyeti olan hareketlilik ve kıvraklıkla ters düşerler.
3. Uzun menzilli füzeler menzil arttıkça daha pahalı olurlar. Çifter çifter harcanmaları maliyetlerini daha da arttırır.
4. Menzil uzadıkça hedefi tutturabilme oranı düşer.
5. Bugünün savaşlarında “mali - nefes” önemli bir yer tutuyor artık. Kullanılan mühimmatın ekonomik olması ve rahat harcanabilmesi çok önemlidir.
6. Optimum menzil olan bir menzil ile çalışmak daha randımanlı olacaktır.
7. Önemli olan, HSS’lerin antiradyasyon füzelerine av olmamaları ve hedefine gelmekte olan düşman seyir füzelerini tesbit ederek bertaraf edebilmeleridir.
8. Fransa/İtalya, İsrail ve ABD gibi ülkeler 400-500 km menzilli hava savunma füzelerini acaba neden imal edip savaş alanında kullanmıyor?
« Son Düzenleme: 27 Ağustos 2023, 17:40:08 Gönderen: Yasar »

Çevrimdışı Denizci16

  • DefenceTurk
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 2596
  • 74
  • DefenceTurk.com
Ynt: SİPER: Milli Uzun Menzilli Bölgesel Hava Savunma Sistemi
« Yanıtla #618 : 27 Ağustos 2023, 17:35:29 »
Basitçe;

150 km uzaklıkta bir su27 nin vurulabildiği dünyada ki aktif radar taşımayan eski nesil füze ile...

Aktif radar taşıyan yeni nesil füze ile 250 km uzaklıkta F15,ef2000,rafale gibi uçakları vurmak zor olmasa gerek...

650 km menzilli arama radarı,300 km menzilli atış kontrol radarı,250 km ki Los sınırına yakın(300 km)
Datalink ile bu iş halledilir...

Yeterki 10 km ve üstü irtifada seyir etsin ...

Uçaklar ve pilotları pozitif 9+(12 ) g çekebilirken, negatif -3,5 g çekebilir yani uçak rwr yada mwr de uyarı alıp dalışa kalksa en fazla -3,5 g çekebilir yani 300 ve üzeri metresaniyelerde tırmanan uçak söz konusu dalış olduğunda daha düşük metresaniyelerde yada hızlarda hareket edebilir.Aksi takdirde beyinde biriken kan kılcal damarları ve damarları patlatacağı için pilot beyin kanamasından ölür..

Geriye kaçsa maks 2-2,5 mach uçan uçak kendisine gelen 6-8 mach'lik füzeden nereye kaçıyor...

Ayrıca

Kargo uçağı deyip geçmeyin

Jstars yada E3 veya E7T gibi uçakları vurmak yada kısıtlamak başlı başına meziyet...

Yada seyir füzesi, paraşütlü asker tasıyan kargo uçaklarını vurabilmek oldukça önemli..
« Son Düzenleme: 27 Ağustos 2023, 19:19:27 Gönderen: Denizci16 »

Çevrimdışı Yasar

  • 2021 Yılın Üyesi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 3703
  • 361
  • DefenceTurk.com
Ynt: SİPER: Milli Uzun Menzilli Bölgesel Hava Savunma Sistemi
« Yanıtla #619 : 27 Ağustos 2023, 17:41:59 »
 

elde  bu menzillere yetecek milli data teknolojisi varsa 250km  füze  için de datalink yapılır;  yani o cepte.
arayıcı başlıklar  şu an Hisar   füzelerinin üzerinde zaten,  o da cepte.
şu an Siper sistemindeki radar alt yapısı da bir çok  şeyi  yapmaya kafi kanaatindeyim.
mevcut füzelerde de zaten TVC  var.
 uzaktan uçak vurabilmek için gereken şey  hız.


Hocam biz senelerce boşuna uğraşmışız o zaman. Eldeki aim 120B Amraam ların aktif radar arayıcı başlığını stingerin iir başlıkla harmanlayarak hawk füzesine takıp arkasına da Nike füzesinin M5E1 4 lü boosterlarından birini bağladıkmı tamamdı.

Yanlış anlamayın ama yazdıklarınızdan anladığım benim yukarıda yazdıklarımı tam okumadığınız veya okusanızda anlamadığınız yönündedir.
Her iki paylaşım için +1