Son İletiler

Sayfa: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
O BAE system'e verilen 125 milyon dolar nereye gitmiş?
2
En başından beri işin içerisinde olan TUSAŞ'ın "en tepesindeki 1. adam Temel KOTİL" "BAE'nin gönderdiği mühendisler pek de işimize yaramadı" diye "açık açık söylüyor", siz halen "kanıtın var mı?" diye mi soruyorsunuz?

Tuhaf   ??? :-[
3
BAE sistem bugüne kadar yüzlerce uçak üretmiş, binlerce uçak  tasarımı yapmış bir firma....

Biz ise  bırakın stealth uçağı , prototipleri hala deneme uçuşu yapan Hürjet hariç geçmişinde jet uçağı üretmemiş  bir ülkeyiz...

İllaki bir katkısı olmuştur....Yazılanlara bakıyorum meslek liselerinden stajer kabul etmek istemeyen elektrikçi dükkanına başvuran meslek lisesi öğrencisi muamelesi yapılmış BEA ve mühendislerine

Bir katkisi olmayacak olsa o kadar para doker miydi Tusaş bu firmaya?....En basiti İngiltere hükümeti arkasında olan bir BAE şirketi referansı bize tasarım programları,bilgisayarları temininde kolaylık sağlamıştır...
4
Heh işte bu bu tarz öneri ve fikirleri tartışalım teşekkürler sn.Delku.
5
Genel Konular / Ynt: Ynt: Suriye Krizi
« Son İleti Gönderen: SKYWOLF Bugün, 13:31:05 »
Suriye konusu nereden nereye gelmiş!  :o :o :o
6
Her birliğe bir tane steek poligonu kurup tüm askerlere zorunlu tutmak lazım her mangada bir iki tane usta skeet atıcısı olmalı artık.
7
Atı alan üskadarı geçti yani artık tusaşın kimseye ihtiyacı yok kaanda zaten uçuyor bir çok tesislerde tamamlandı belki ilerde biz onlara mühendislik desteği veririz kim bilir. Birde tasarım açısından bu uçağın kaanla uzaktan yakından bir ilgisi yok Çok farklı uçaklar bizim uçağa f22 ye benziyor desiniz tamam ama Foas ile benzer hiç bir yanı yok tempest ilede benzer bir yanı yok .
8
561 km menzil aslında net bir mesajdı birilerine. O birileri de mesajı anında almışlardır. Yoksa bu kadar net menzil bilgisi mi olur?
9
Alıntı
youtu.be/1wmNNwWitU4?si=rxJW2wxvaTBr7vJ7
10
Genel Konular / Ynt: Ynt: Suriye Krizi
« Son İleti Gönderen: Prof. Dogu Bugün, 09:46:50 »
Birisi sömürge ekonomisi (kapitülasyon) iken diğeri serbest piyasa ortaklığı. Tüm iş üzerinden %50 olduğuna da çok emin değilim doğrusu. Sadece yaptığı işle sınırlıdır sanıyorum. Onlar da alt yüklenici olarak yerli firmaları kullanıyorsa payları yurt içinde kalır. (Kule, şantiye/yol inşaatları, nakil boru hattı, personel vb). Know-how'ın bor bedeli elbette vardır.

Olmayan bir malzeme, yeraltından çıkararak ekonomiye kazandırılıyor. Hiçbir şeyin tamamı ile , bir şeyin yarısından fazlası arasındaki seçim basit olmalı.

Yurt dışından aynı miktarda petrol ithalatı için 6 milyar dolar (döviz olarak) ödemek mi, yoksa alt yüklenici yerli firmaları da hesaba katarsak bir kısım  ödemesi de aslında tl olarak yapılacak 3 milyar dolar ve ayrıca  tpao'ya tamamı Türk lirası olarak 3 milyar ödemek mi?

Ayrıca tpaoya ve ortağına sizin hesabınızla ödenecek 6 milyarı ham petrol değil de  rafineri çıkışı bedeli kabul edersek üzerine üstün Türk bergi sisteminin kdv ve ötv farkını koyunca , halktan toplamda 10 milyar doları aşan pompa ücreti alınacak demektir. Bu durumda yabancı ortakların esas payı otomatikman %30'a düşer :) .

Benim matematiğim böyle çalışıyor efenim. Ben pompaya bakarım. Neticede aslında tüm bu islemlerin bedelini biz ödeyeceğiz. Gerisi şirket muhasebesi.

Sn Mehmet, vergi yaratılan bir katma değer değildir, sadece bir transferdir yurt içindeki kurum bireyler arasında, bundan dolayı işin içine katmanız yanlış. Devletin kasasına girene değil toplam yaratılan katma değere odaklanmak lazım. Gabar petrol sahasının ilerde senede 6 milyar $'lık katma değer yaratacağı öngörülüyor. Bunun ne kadarı bize ne kadarı kanadalı şirkete kalacak odaklanılması gereken nokta orası.

Bir de tabiki yabancıya çıkartmak hiç çıkartmamaktan iyidir. Bizim dediğimiz biz neden kendimiz çıkartıp katma değerin tamamının yurt içinde kalmasını sağlamıyoruz. Aşağı yukarı 50 yıldır petrol üreten bir ülkeyiz, bu kadar zor bir teknoloji var mı karadan petrol çıkarma işinde?

Ayrıca kapitülasyonlar bildiğiniz gibi Kanuni zamanında başlıyor, o zaman Osmanlı sömürge değil süper güç. Yabancılar da ürettiklerini (kapitülasyon imtiyazları ile) serbest piyasada satıyorlar. Yani şu anki durumdan çok farklı değil.
Sayfa: [1] 2 3 4 5 6 ... 10