Gönderen Konu: Son Yılların En Büyük Tatbikatı: EFES-2022  (Okunma sayısı 2599 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fırtına06

  • Site Yetkilisi
  • DefenceTurk
  • *****
  • İleti: 5083
  • 235
  • DefenceTurk.com
Son Yılların En Büyük Tatbikatı: EFES-2022
« : 29 Mayıs 2022, 12:25:11 »
Türk Silahlı Kuvvetlerinin en büyük planlı tatbikatlarından EFES-2022 Tatbikatı başladı. Tatbikat, birinci safhası olan Bilgisayar Destekli Komuta Yeri Tatbikatı ile başlarken 20 Mayıs’ta fiilî safhaya geçildi.

Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi’ndeki tatbikat, Haziran’ın ikinci haftası yapılacak Seçkin Gözlemci Günü faaliyeti ile sona erecek.


EFES-2022/Amerikan Askeri

Tatbikata 37 ülkeden binden fazla yabancı personel katılacak. Bölgedeki en büyük birleşik müşterek tatbikat olma özelliği taşıyan EFES-2022 Tatbikatı’na TSK unsurları ile birlikte toplam 10 binden fazla personelin katılması planlanıyor.

Tatbikata 2016’da 8, 2018’de 20 ülke katılırken 37 ülkenin katılacağı EFES-2022, tarihinin en geniş katılımlı tatbikatı olma özelliği taşıyor.

İtalyan firkateyni, Libya Deniz Kuvvetlerine ait hücumbotun yanı sıra birçok unsurun görev alacağı tatbikatta; ABD Silahlı Kuvvetlerine bağlı CH-53 helikopterleri, obüsler, zırhlı araçlarla birlikte bir çıkarma gemisi de görev alacak.


EFES-2022/Fransız Paraşütçü

Tatbikata katılacak olan bazı ülkeler ise şöyle: İtalya, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Kuzey Makedonya, Pakistan, Arnavutluk, Kazakistan, Kırgızistan, ABD ve Fransa.

ABD, 2016 yılından beri EFES Tatbikatı’na bu yıl ilk kez katılıyor. USS Arlington (LPD-24) Amfibi Çıkarma Gemisi ve Hava Yastıklı Çıkarma Araçları (Hovercraft), bu amaçla İzmir’e intikal etti. Bir diğer ilk ise Fransa’dan. MSB tarafından paylaşılan tatbikat hazırlık videosunda Fransız paraşütçüler görüldü.

Tatbikatın Seçkin Gözlemci Günü faaliyetlerini 20’den fazla ülkeden savunma bakanları, genelkurmay başkanları ve kuvvet komutanlarının takip etmesi bekleniyor.

Jenerik bir senaryo kapsamında topçu atışları ile desteklenen amfibi harekâtı icra edilecek; hedefler kara ateş destek vasıtaları, savaş uçakları ve taarruz helikopterleri ile vurulacak. Özel Kuvvet Harekâtı’nın da icra edileceği EFES-2022’de gemiden hedefe manevra, havadan ikmal, muharebe arama kurtarma, meskûn mahal yetenekleri de sergilenecek.

<a href="http://youtu.be/3tzdQrdyxFY" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://youtu.be/3tzdQrdyxFY</a>


https://www.savunmasanayist.com/son-yillarin-en-buyuk-tatbikati-efes-2022/

Çevrimdışı mehmet05

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1559
  • 139
  • DefenceTurk.com
Ynt: Son Yılların En Büyük Tatbikatı: EFES-2022
« Yanıtla #1 : 08 Haziran 2022, 08:36:23 »
Cumartesi günü tatbikatta idim. Asıl faaliyetlerin olacağı seçkin gözlemciler günü olmamasına rağmen tatbikat son derece etkileyici idi. Özellikle Milgemlerin yaklaşık 7 km'den atışları mükemmeldi. Son 5 seri atış yaklaşık 5-6 m lik daire içinde toplandı. Yine F-4 ler makinalı top atışında başarılı idi. Keza T-129 lar. Ayrıca topçu ve havan atışları istenilen tüm noktaları vurdu. Benim askerlik hizmetimdeki sınıfım tankçılar da tüm hedeflerini imha ettiler. Her ne kadar hala M-48 kullansak da tankçılar intikallerini ve atışlarını başarılı şekilde gerçekleştirdi. Keza mekanize birlikler ve istihkam unsurları. Hedef alana yerleştirilen maketler başarılı bir şekilde güdümlü mühimmatlar ile vuruldu. Batman'dan kalkıp geldiğini sonradan öğrendiğimiz Akıncı, hedefini başarılı bir şekilde imha edip geri üssüne dönerken bize gurur verdi.  Komutanın arada seçtiği hedefler de T-129lar ve topçu tarafından kısa sürede ateş altına alındı. Özellikle Ege Ordunun tüm misafirleri doyurması çok iyi düşünülmüş. Nohutlu pilav ve irmik helvası çok başarılıydı. Tatbikat sonrası çok zamanım olmadı ama Savunma Sanayi sergisi de çok güzeldi. Aslında sergilenen silah ve sistem, mühimmatların canlı atışı sonrası ziyareti mükemmel bir düşünce. Savunma sanayi fuar anlayışına yeni bir boyut da katabilir. Bu konsept geliştikçe ve oturdukça, savunma sanayisine çok  faydalı olabilir. Kullanıcı, üretici ve yabancı katılımcılar ve ateşeler dolayısıyla potansiyel müşteriler bir arada. Mühendislikler ürettikleri sistem ve silahların atışlarını izlerken heyecanla beraber haklı bir gurur yaşıyordu. Keza sanayi ürünlerini sahada, pratikte görmek onlara da çok şey katıyor olmalı. ASELSAN da mühendis arkadaş AF-400ün MX-15i yakaladığını onunla rekabet edebileceğini belirtti. Havelsan standındaki simülatörler çocuklar dahil tüm ziyaretçilerin çok yoğun ilgisini çekti. Anladığım kadarıyla Altay simülatörü tank ile eş zamanlı hazır olacak. Keza MMU ve Hürjetin tam küresel simülatörleri de.  Havelsanda, biz dahil tüm ziyaretçileri son ana kadar misafir eden  standdaki tüm yetkililere teşekkürü bir borç biliyorum. Maalesef en merak ettiğim konular olan Murad ve Siper hakkında pek fazla bilgi edinemedim.

Benim için son derece keyifli bir haftasonu oldu. Düşünen, hayata geçirilen, emeği geçen tüm yetkililere teşekkür ederim.
« Son Düzenleme: 08 Haziran 2022, 08:41:33 Gönderen: mehmet05 »

Çevrimdışı Denizci16

  • DefenceTurk
  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 2709
  • 77
  • DefenceTurk.com
Ynt: Son Yılların En Büyük Tatbikatı: EFES-2022
« Yanıtla #2 : Bugün, 00:00:55 »
<a href="http://youtu.be/UhNNGWP9xVM?si=4DPbJsFDYCBdL4jq" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://youtu.be/UhNNGWP9xVM?si=4DPbJsFDYCBdL4jq</a>


Efes 2024 den bazı silahların tanıtımı

Çevrimdışı mehmet05

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1559
  • 139
  • DefenceTurk.com
Ynt: Son Yılların En Büyük Tatbikatı: EFES-2022
« Yanıtla #3 : Bugün, 01:20:00 »
Forumda da paylaştığım üzere Cumartesi günü silah sergisine gittim.

Silah Sergisi 2022'ye göre daha geniş katılımlı idi. MKE silah sistemi olarak Boran Obüs, E Fırtına ve yine elektirikli bir ZMA getirmişti. Mühendisler ile biraz görüştük ve TSK'nın deneme amaçlı bir tabur veya batarya/bölük teçhiz edebilecek şekilde de olsa bu sistemleri envantere alması gerektiği konusunu paylaştık. İki gün sonra Yabgu İnsansız Kara Sistemini getiren Anzatsan Mühendisi ile de aynı konuyu paylaştığımda, kendisi zannedersem olacak demişti. Diğer bir arkadaşımız forumda, hibrit motorla M-60 modernizasyonunun gündemde olduğunu Anzatsan ile görüşmesinden anladığını belirtmişti ki, üstü kapalı teyit gibi oldu.

Lentatek ile Kargı sistemini görüştük, kendileri Kargı Anti Radyasyon dolanan mühimmatın hazır olduğunu ifade ederek, menzil konusunun gizli olduğunu söylediler. Akşit Hoca'nın   50 BG motor ile   menzil konusunda beyanlarını hatırlattığımda yakıt miktarına göre olabileceğini veya geçebileceğini, ancak rakam ifade edemeyeceklerini belittiler. Firma, yine kendi çabaları ile Kargı'nın çok amaçlı kameralı kamikaze tipini de geliştirdiklerini, bu tip platformun Kargı Anti Radyasyon, Kargı GPS gibi basit güdümlü sistemlerle beraber sürü halinde kullanılarak faydalı daha ucuz etkin sürü saldırılarının gerçekleştirilebileceğini belirttiler ki gayet makul. Yine mühendislerle hidrojen yakıt pilli elden fırlatılan İHAyı da hidrojen yakıt pili teknolojisi ile beraber konuştuk. Lentatek hidrojen pili teknolojisi ile de gayet yakından ilgileniyor. Hatta Karadeniz'den hidrojen sülfürün çıkartılıp çıkartılamayacağını da konuştuk ki, mevcutta hidrojen yakıt pilinin daha pahalı olmasına karşın, çok daha güvenli olduğunu belirttiler. Mevcutta kimyasal yöntem pahalı iken, elektroliz yöntemi çok daha pahalı. Karadeniz'den ucuz maliyetli hidrojen saflaştırılması yapılabilirse gerçekten devrim olacak.

Armelsan'ın emekli subay mühendisleri ile sonar teknolojilerini forumda tartışılan Berharra'nın sonarını konuştuk. Değişken deniz ve ısı şartlarında yok öyle bir dünya cevabını verdiler. Açıkçası, deniz/hava şartlarının, deniz suyu katmanlarının öyle bir menzili mümkün kılmadığını, bu şartları değerlendirerek ilerleyen denizaltıların her zaman avantajlı olduğunu belirttiler.

ULAK firması yetkilileri ABD dahil birçok ülkeye baz istasyonu sattıklarını ve 5G ihalesini beklediklerini belirttiler. Kement sistemini sorduğumda o ne biz orada yokuz ifadesini kullandılar.

Repkon firması yetkilileri ABD de 155lik mühimmat üretim hattı kurduklarını ancak kendilerinin üretici firma olarak piyasaya girme niyetleri olmayarak patenti kendilerine ait olan kütük çelikten soğuk uzatma ve şekillendirme teknolojisi ile mühimmat, namlu vs üretme kabiliyetleri olan makinalarını övgü ile anlattılar.

BMC standında, Otokar'dfan geçmiş bir teknisyen ile görüşmemde, kendisinin 2017'de bir Arap ülkesinde ihalede eski Altay ile K-2 test kapışmalarına katıldığını, Altay'ın yürüyen aksamlarda daha iyi sonuçlar belde ettiğini, zira tankın devamlı olarak testlerle geliştirilmekte olduğunu belirtti. Hatta Ukrayna sonrası TSK'nın zırhın yine güçlendirilmesini talep ettiğini, tankın iyice ağırlaştığını, yine Kore güç sistemi testlerinin bittiğini, yerli güç sisteminin testlerinin ise devam ettiğini ekledi. Yine FNNS Samur'un da Kore'de Alman sistemi ile yarıştığını, çok daha iyi performans göstermesine rağmen siyasi sebeplerle kaybettiğini Koreli mühendislerin ifade ettiğini söyledi. Bu anlamda Hürjet'in İspanya'da ihaleye girmesi bakımından, bizim uçak gemisi ihalesi ile  Hürjet'in ispanya ihalesine katılımına karşı koz olarak kullanılması gerektiğini ekledim. 

Sergi İKAlar bakımından da zengindi. tankların alternatifleri neler olabilir diye burada çok tartıştık. Benim düşüncelerime yakın, çeşitli silahlar taşıyabilecek, lojistik malzemeleri taşıyabilecek, yaralı tahliye edebilecek destek İKAlarının ürün olarak karşıma çıkması hoşuma gitti.

Aselsan'da Karat ve Toygun sistemlerinin hazır olduğunu, Toygun burun altında iken, Karat benzeri sistemlerin eskiden kokpitin hemen önünde bir yarım küre silindir olarak kullanıldığını, ancak bu tip uygulamaların radar izini artırması dolayısıyla, Karat'ın da Toygun'a benzer prizma pencereler içine alınarak burun üstünde monte edilmesinin düşünüldüğünü belirttiler. Hisar-O sistemi maketi önünde yazan FSS ifadesini sorduğumda, oradaki mühendis füze savunma sistemi olabilir dese de kendisi başka bölümden olduğunu , tahmininin bu olduğunu belirtti. Teyitsiz olsa da Hisar O+ ile kısa menzilli balistik füzeleri önlemesi imkansız gibi de değil bence.  Yine bir türlü radar sistemleri bölümünde çalışan bir mühendis bulamamam sebebiyle Murad konusunda herhangi bir soru soramadım.

Altınay yetkilisi ile ise, halka arzda neden hisse alamadığımı tartıştık. Herkese 11 lot, çalışanlara ,ise 300'er lot hisse verdiklerini, alım talimatını muhtemelen yanlış verdiğimi, bu sebeple hisse alamadığımı , ama üzülmememi, insider trading yasağı dolayısıyla kendisinin de hisse alamadığını belirtti, gülüştük.


Atışlı tatbikatlarda Heybeliada korveti 8000 yardadan (yaklaşık 8 km) yine müthiş atışlar yaptı. Helikopter, F-16 atışları da güzeldi. Ancak 2022'de F-4'ün makineli top atışı sanki daha etkileyici idi. Katar Eurofighterları da atışsız da olsa, eskort görevinde F-16lara eşlik ettiler. Ancak Heybeliada'nın atışlarında çıkan yangının büyümesi dolayısıyla fiili atışlara ara verildi. Oğlum ile aşağıya sergiye indik. Yarım saat sonra atışlar tekrar başladı. Atışlardan sonra önce Gökbey, sonra Hürkuş, en son olarak da Hürjet gelerek gösteri uçuşları yaptılar. İlk gün kısa süren ziyaret sonrası, Pazartesi günü, erkenden otobüsle tatbikat sahasına gitmek için saat sabah 5'e çeyrek kala kalkış, tatbikat sergi, derken yorucu ama keyifli bir gün oldu.

Emeği geçenlere şahsın ve oğlum adına teşekkür ediyorum.   Şimdilik aklıma ilk gelenler bunlar resim ve videoları paylaşmaya çalışacağım.

 

   

   
« Son Düzenleme: Bugün, 16:15:00 Gönderen: mehmet05 »

Çevrimdışı Efes

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 264
  • 14
  • DefenceTurk.com
Ynt: Son Yılların En Büyük Tatbikatı: EFES-2022
« Yanıtla #4 : Bugün, 08:03:13 »
Sayın mehmet05 güzel iş çıkarttınız tebrikler yıldızlı+1
Lantateke sordunuzmu neden bu iş bukadar uzun sürdü ve İran kamikaze dronlarıyla kıyaslarsak nedir

Çevrimdışı mehmet05

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1559
  • 139
  • DefenceTurk.com
Ynt: Son Yılların En Büyük Tatbikatı: EFES-2022
« Yanıtla #5 : Bugün, 10:48:38 »
Işin açıkçası baştan o niyetle gittim ama yakın ilgi ve alaka dolayısıyla bu hususu sormadım.
« Son Düzenleme: Bugün, 13:39:43 Gönderen: mehmet05 »

Çevrimdışı Alp

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 612
  • 21
  • DefenceTurk.com
Ynt: Son Yılların En Büyük Tatbikatı: EFES-2022
« Yanıtla #6 : Bugün, 11:10:16 »
Sayın Mehmet05,

Emeğinize sağlık, benden de bir +1.

Normal de bu kadar uzun okuyamıyorum, metin de çok güzel yazılmış bir çırpıda okudum ama 1-2 tane harf hatası ve eksiği var. Zahmet olmazsa düzeltseniz mi acaba.


Çevrimdışı mehmet05

  • DefenceTurk
  • *
  • İleti: 1559
  • 139
  • DefenceTurk.com
Ynt: Son Yılların En Büyük Tatbikatı: EFES-2022
« Yanıtla #7 : Bugün, 13:40:50 »
Sayın Efes, Lentatek yetkilileri, İran dronları ile ilgili olarak, İran dronlarının kendi teknolojilerine göre geri, ilkel olduklarını, ancak sürü halinde kullanılmalarının etkin tehdit yarattığını ifade ettiler. Buna karşın İran'ın o basit dronlara, jet motoru monte etmeye başladığını, bu hali ile dronların önlenmesi daha da zor, ciddi tehdit haline geldiğini eklediler.